Η Σαουδική Αραβία εντάσσεται επίσημα στο μπλοκ BRICS εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων
Το μπλοκ BRICS περιελάμβανε τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, αλλά υποδέχονται τη Σ. Αραβία, τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο, το Ιράν και την Αιθιοπία ως νέα μέλη.
- Στον πάτο της ΕΕ οι μισθοί στην Ελλάδα
- Νέα Ιωνία: Ξεσπά ο πατέρας του 12χρονου που τον έκλεισαν σε φρεάτιο – «Αν δεν είχε σκύψει θα είχε θρυμματιστεί»
- Απίστευτο: Μαθητής πήγε στο σχολείο με 15.000 ευρώ και τα μοίραζε σε συμμαθητές του
- Καυστικό sms της Μελόνι: «Είμαι άρρωστη αλλά δουλεύω γιατί δεν έχω συνδικαλιστικά δικαιώματα»
Η κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι το βασίλειο εντάχθηκε επίσημα στο μπλοκ των χωρών BRICS. Ο υπ. Εξωτερικών της Σ. Αραβίας είχε δηλώσει τον Αύγουστο ότι το βασίλειο θα μελετήσει τις λεπτομέρειες πριν από την προτεινόμενη ημερομηνία ένταξης την 1η Ιανουαρίου και θα λάβει την κατάλληλη απόφαση.
Ο πρίγκιπας Faisal bin Farhan είχε δηλώσει ότι η ομάδα BRICS είναι «ένα ευεργετικό και σημαντικό κανάλι για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας».
Από τα νέα μέλη η Αργεντινή αρνήθηκε, η Σαουδική Αραβία έγινε μέλος και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις ένταξης των υπολοίπων χωρών
Το μπλοκ των BRICS περιελάμβανε προηγουμένως τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, αλλά πρόκειται να διπλασιαστεί με τη Σαουδική Αραβία να προστίθεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, το Ιράν και την Αιθιοπία ως νέα μέλη.
Τα νέα μέλη και η απογοήτευση από τις ΗΠΑ
Η είσοδος της Σαουδικής Αραβίας έρχεται εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και της επέκτασης της επιρροής της Κίνας στο εσωτερικό του βασιλείου. Το άνοιγμα των BRICS έγινε προς Αραβικές χώρες πριν αρχίσει ο πόλεμος στη Γάζα, την Αιθιοπία (67-33% χριστιανικός και μουσουλμανικός πληθυσμός) και την Αργεντινή, όπου ο νέος τραμπιστής πρόεδρος Μιλέι ήδη αρνήθηκε την είσοδο της χώρας του.
Παρά τους συνεχιζόμενους ισχυρούς (πετρελαϊκούς) δεσμούς με τις ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία ακολουθεί όλο και περισσότερο το δικό της δρόμο από την ανησυχία ότι η Ουάσινγκτον είναι λιγότερο δεσμευμένη για την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής από ό,τι στο παρελθόν.
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος πελάτης πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, έχει ηγηθεί των εκκλήσεων για την επέκταση των BRICS ώστε να αποτελέσουν αντίβαρο στη Δύση. Η επέκταση θα μπορούσε να ενισχύσει τη διακηρυγμένη φιλοδοξία της ομάδας να γίνει υπέρμαχος του Παγκόσμιου Νότου, αν και η Αργεντινή δήλωσε τον Νοέμβριο ότι δεν θα δεχόταν πρόσκληση για ένταξη.
Η άρνηση Μιλέι
Στην επίσημη επιστολή με την οποία αρνήθηκε την είσοδο, ανέφερε ότι η εξωτερική πολιτική του «διαφέρει σε πολλές πτυχές από εκείνη της προηγούμενης κυβέρνησης. Υπό αυτή την έννοια, ορισμένες αποφάσεις που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση θα επανεξεταστούν».
Ο νεοφιλελεύθερος τραμπιστής Μιλέι ανέλαβε καθήκοντα αυτόν τον μήνα και είχε ορκιστεί στην προεκλογική εκστρατεία να μην ενταχθεί στις BRICS. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Μιλέι δήλωσε με ψυχροπολεμικό ύφος πως «η γεωπολιτική μας ευθυγράμμιση είναι με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Δεν πρόκειται να συμμαχήσουμε με τους κομμουνιστές».
Παρά τον όρκο του να κόψει κάθε δεσμό με τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας του, την Κίνα και την Βραζιλία, έχει υιοθετήσει έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο από τότε που ανέλαβε την εξουσία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις