Αγρότες: «Ποδαρικό» με κινητοποιήσεις – Τι ετοιμάζουν
Σειρά συσκέψεων για την οργάνωση των κινητοποιήσεων τους οργανώνουν οι αγρότες
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται οι αγρότες της χώρας, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες διοργανώνουν συσκέψεις και κινητοποιήσεις. Στόχος είναι στο δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου να στηθούν μπλόκα σε εθνικές οδούς σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Ειδικότερα, για την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου στις 7.30 το απόγευμα, οι αγρότες της Καρδίτσας καλούν σε σύσκεψη στον Παλαμά, προκειμένου να συντονίσουν τα βήματά τους με τους υπόλοιπους αγρότες της Θεσσαλίας, με προοπτική τη δημιουργία ενός μεγάλου μπλόκου στην Εθνική οδό.
Ήδη για περισσότερες από 3 βδομάδες παραμένουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο Πλατύκαμπου οι Λαρισαίοι αγρότες, αναμένοντας απάντηση στο αίτημα για συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο. Στο μπλόκο αυτό συμμετέχουν κυρίως αγρότες χωριών, που βρίσκονται γύρω από τη λίμνη Κάρλα.
Όπως επισημαίνεται, οι αγρότες της περιοχής αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, καθώς χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες και κοπάδια με ζώα καταστράφηκαν από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη, ενώ όπως τονίζουν, οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν επαρκούν για να καλυφτούν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα.
Για περισσότερες από 3 βδομάδες παραμένουν στον κόμβο Πλατύκαμπου με τα τρακτέρ τους οι Λαρισαίοι αγρότες
Μάλιστα, προβάλλουν – μεταξύ άλλων – αιτήματα, όπως χρονοδιάγραμμα και έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα, πλήρη αποζημίωση και αναπλήρωση εισοδήματος για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ώστε τα χωράφια να ξαναγίνουν παραγωγικά, καταβολή αποζημιώσεων στο 100% σε πραγματική αξία στην παραγωγή και όχι στην ασφαλιζόμενη τιμή στον ΕΛΓΑ, στο κεφάλαιο, στον εξοπλισμό και αποθηκευμένες παραγωγές, χωρίς να προσμετράται η παλαιότητα των μηχανημάτων.
Επίσης, για τα προϊόντα, με βάση το κόστος παραγωγής και την απώλεια εισοδήματος, απαιτούν τις εξής ενισχύσεις:
- Βαμβάκι – καλαμπόκι 300 ευρώ/στρέμμα.
- Βιομηχανική ντομάτα 1.000 ευρώ/στρέμμα.
- Μηδική 200 ευρώ/στρέμμα.
- Αμπέλια 600 ευρώ/στρέμμα.
- Αμύγδαλα 800 ευρώ/στρέμμα.
- Φιστίκια 2.000 ευρώ/στρέμμα.
- Καρύδια – ρόδια 1.000 ευρώ/στρέμμα.
- Αιγοπρόβατα 300 ευρώ για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου με παραγωγικά ζώα και 500 ευρώ για την απώλεια της φετινής παραγωγής στα πνιγμένα κοπάδια.
Στην Κρήτη
Συνάντηση – σύσκεψη για το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις αγροτικές ενισχύσεις, για τις αποζημιώσεις στους ελαιώνες και τους αμπελώνες της Κρήτης που διεκδικούν και για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής (ξηρασία) στο νησί, διοργανώνει η Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης.
Η ενημερωτική συνάντηση προγραμματίζεται για την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, στις 6 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Προφήτη Ηλία.
Οι μελισσοκόμοι στα Φάρσαλα
Κινητοποίηση για τα προβλήματα της μελισσοκομίας, που «κάνει το επάγγελμα – λειτούργημα μη βιώσιμο» διοργανώνει για τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024 στις 5 το απόγευμα, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Φαρσάλων.
Το «ραντεβού» των μελισσοκόμων είναι στο γήπεδο Φαρσάλων, απ’ όπου με τα μελισσοκομικά οχήματα (μέχρι 3.5 τόνων) θα κατευθυνθούν προς την κεντρική πλατεία της πόλης.
Στη Σάμο
Κινητοποίηση για την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στις 10.30 το πρωί έξω από την Περιφέρεια στο Βαθύ, διοργανώνουν οι αγρότες της Σάμου, κόντρα στην ακρίβεια και το υψηλό κόστος παραγωγής.
«Καλούμε κάθε αγρότη και αγρότισσα του νησιού, κάθε έναν από εμάς που κόπιασε φέτος να βγάλει τις ελιές του και απογοητεύτηκε λόγω ακαρπίας, κάθε έναν που ήρθε αντιμέτωπος με τις καιρικές συνθήκες και έτρεχε να σώσει τα αμπέλια του από τις αρρώστιες, κάθε έναν που πάσχισε να πουλήσει τα κηπευτικά του και να βγάλει το μέλι του, κάθε έναν που αντιμετώπισε καταστροφές από τα αγριογούρουνα, κάθε έναν που του φαίνεται δυσβάσταχτο το κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις περικοπές στις επιδοτήσεις (όπως ορίζει και η νέα ΚΑΠ) και κάθε έναν που θέλει τον κόπο του να αμείβεται και να μην ψάχνει για δεύτερες και τρίτες δουλειές, να δώσει το «παρών»», επισημαίνει ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος.
Στην Ήπειρο
Σε πανηπειρωτική σύσκεψη την Παρασκευή 12 Γενάρη, στην αίθουσα «ΔΙΩΝΗ» στο Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας στις 19:00, καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας, με σκοπό την προετοιμασία των πανελλαδικά συντονισμένων κινητοποιήσεων το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου σύμφωνα με την απόφαση της ΠΕΜ.
Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, «η μειωμένη παραγωγή σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων της Περιφέρειας Ηπείρου έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση του εισοδήματος ακόμη και στους παραγωγούς ορισμένων προϊόντων που πήραν κάποια καλύτερη τιμή σε σχέση με πέρσι όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο, τα ακτινίδια».
Ταυτόχρονα και οι κτηνοτρόφοι «σηκώνουν το δικό τους σταυρό αφού για την νέα γαλακτοκομική περίοδο οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες συνεχίζουν να παίρνουν το γάλα με ανοιχτή τιμή. Με την τακτική αυτή που ακολουθούν οι γαλακτοβιομηχανίες μαζί με το αυξημένο κόστος παραγωγής έχουν οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα την μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων. Ήδη αρκετοί κτηνοτρόφοι έχουν εγκαταλείψει τα κοπάδια τους. Την ίδια στιγμή η φέτα στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει εκτιναχθεί στα 13 ευρώ το κιλό».
Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μελισσοκόμοι που είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο της ανθοφορίας με αποτέλεσμα τα μελίσσια να μην μπορούν να τρυγηθούν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις