Αστοχοι και απαισιόδοξοι
Τι είχαν προβλέψει οι μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί για την ελληνική οικονομία το 2022 για το 2023 και πόσο απέχουν από τα σημερινά στοιχεία
Η πληθωριστική κρίση, οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και η διπλή κάλπη έδωσαν τον τόνο του 2023, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις των χρηματοπιστωτικών οίκων και των διεθνών οργανισμών να καταγράφουν σημαντικές αποκλίσεις σε βασικά οικονομικά μεγέθη, όπως η ανάπτυξη, η ανεργία και ο πληθωρισμός.
Αν και ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα βασικά μεγέθη της εληνικής οικονομίας για το 2023, καθώς αυτά θα γίνουν γνωστά μετά τον Φεβρουάριο του 2024, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν προχωρήσει σε προσαρμογές των εκτιμήσεων για το κλείσιμο του έτους.
Οι αβεβαιότητες του 2023 ήταν πολλές, από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως τις φυσικές καταστροφέςκαι τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς, οι παράμετροι που επηρέασαν μια σειρά από τομείς και έπρεπε να ληφθούν υπόψη, αποτελούν ένα βασικό ελαφρυντικό
Οι εκτιμήσεις αυτές εμφανίζονται αρκετά συνεπείς με τις αρχικές τους προβλέψεις αλλά και τα στοιχεία του ενναμήνου που δίνουν πιο ακριβή πρόβλεψη για το κλείσιμο του έτους.
Αντίθετα, οι τελευταίες προσαρμογές και οι αρχικές εκτιμήσεις για το 2023 από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ και ΟΟΣΑ απέχουν αρκετά μεταξύ τους.
Γενικά, οι ξένοι οργανισμοί έδωσαν τις πιο αυστηρές και άστοχες προβλέψεις.
Στην ενδιάμεση έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Δεκέμβριο του 2022, η ΤτΕ ανέφερε πως η ανάπτυξη της χώρας το 2023 θα «τρέξει» με 1,5% το 2023 (έναντι 1,8% που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός), με τις τελευταίες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο πως η «μπίλια» της ανάπτυξης θα καθίσει τελικά στο 2,4%.
Ανάπτυξη
Στις περσινές χειμερινές της προβλέψεις η Κομισιόν εκτιμούσε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυσσόταν το 2023 με 1,2%, κάτι που αναθεωρήθηκε στον εαρινό φάκελο στο 2,4%.
Από την πλευρά του, κατά την τελευταία έκθεση οικονομικών προοπτικών (World Economic Outlook) που είδε το φως της δημοσιότητας το 2022, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανιζόταν απαισιόδοξο, σημειώνοντας πως η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα είχε ως αποτέλεσμα η ανάπτυξη της χώρας να περιοριστεί στο 1,8% το 2023.
Στο ίδιο μήκος κύματος και κατά τι πιο φειδωλός ήταν και ο ΟΟΣΑ, ο οποίος σε ειδική έκθεσή του για την Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο, έκανε λόγο για «φρένο» στον ρυθμό της ανάπτυξης στο 1,1% το 2023.
Πληθωρισμός
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Τράπεζα της Ελλάδος προέβλεπε πως ο πληθωρισμός το 2023 θα κλείσει στο 5,8%, η Κομισιόν μιλούσε για 6%, ενώ ο κρατικός Προϋπολογισμός υπογράμμιζε πως η τιμή θα είναι στο 5%.
Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΤτΕ δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε χαμηλότερη τροχιά, με την προκαταρκτική εκτίμηση για το 2023 να είναι στο 4,3%.
Σημαντικά πιο αισιόδοξος στις προβλέψεις του ήταν ο ΟΟΣΑ, που μιλούσε για υποχώρηση του πληθωρισμού στο 3,7%, ενώ το ΔΝΤ σημείωνε πως τα σημάδια δείχνουν υποχώρηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 3,2%.
Ανεργία
Τέλος, οι προβλέψεις για το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα ακολούθησαν το ίδιο μοτίβο, με την ενδιάμεση έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος να προβλέπει 11,5% για το 2023 και την Κομισιόν 12,6%, όταν στον Προϋπολογισμό του 2024 το ίδιο ποσοστό πέφτει στο 10,6%.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η ανεργία στην Ελλάδα αναμενόταν να υποχωρήσει στο 11,8%, ενώ οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία της ανεργίας ανέφεραν πως θα κυμανθεί στο 12,4%.
Αβεβαιότητες
Αν και θα μπορούσε να προκύψει το συμπέρασμα ότι οι αναλυτές δεν είχαν μεγάλη επιτυχία στις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι αβεβαιότητες του 2023 ήταν πολλές, οδηγώντας μήνα με τον μήνα σε νέα δεδομένα.
Από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως τις φυσικές καταστροφές και τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς, οι παράμετροι που επηρέασαν μια σειρά από τομείς και έπρεπε να ληφθούν υπόψη, αποτελούν ένα βασικό ελαφρυντικό.
Γι’ αυτό και πολλοί αξιωματούχοι θεωρούν πως απαιτείται μια αυξημένη εστίαση σε εναλλακτικά «σενάρια» για μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, ώστε να καταδειχθεί πώς μπορεί να αντιδράσει η πολιτική.
Αυτό άλλωστε ακολουθεί η ΕΚΤ, δηλαδή αποφάσεις μήνα με μήνα, ύστερα από τις αρχικές προβλέψεις για τον πληθωρισμό που ξεκίνησε με το άνοιγμα των αγορών μετά τα μέτρα κατά της πανδημίας το 2021.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις