Επιβεβαιώθηκε η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα – Επίσημη ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες επιβεβαιώθηκαν δια στόματος Μάθιου Μίλερ, ότι ο Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί και τη χώρα μας.
«Κλείδωσε» η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα, ενώ θα προηγηθεί επίσκεψη στη Μέση Ανατολή.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, ανακοίνωσε πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τη χώρα μας μετά τη στάση του στην Τουρκία.
«Απόψε ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, θα αναχωρήσει για την 4η επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή από την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσει και στάσεις στην Ευρώπη», είπε ο Μάθιου Μίλερ, αναφέροντας την Ελλάδα και την Τουρκία μεταξύ άλλων χωρών.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την Αίγυπτο.
Όπως και με τις προηγούμενες επισκέψεις του, ο Blinken θα επικεντρωθεί στην επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, πιέζοντας το Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων Παλαιστινίων, την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς και τη σημασία του σχεδιασμού για τη διαχείριση της μεταπολεμικής Γάζας.
Οι πρόσφατες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης με drone που αποδόθηκε στο Ισραήλ με θύμα τον ανώτερο ηγέτη της Χαμάς στη Βηρυτό, τις εκρήξεις στο Ιράν που στόχευσαν μια τελετή μνήμης για τον δολοφονηθέντα από τις ΗΠΑ διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί, μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε φιλοϊρανική ιρακινή πολιτοφυλακή και τις συμμαχικές απαντήσεις στις επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, θα εμπλουτίσουν την ατζέντα του.
Τι φέρνει η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα
Το πέρασμα «λίγων ωρών» του Μπλίνκεν από την Ελλάδα λαμβάνει διαστάσεις, δεδομένων και των ευρύτερων εξελίξεων στην περιοχή, με την Αθήνα να υπογραμμίζει διαρκώς το υψηλό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ.
Στην ατζέντα του ταξιδιού του Μπλίνκεν στην περιοχή αναμένεται να κυριαρχήσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και ο διαφαινόμενος κίνδυνος διάχυσης του, ενώ τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα, η είδηση της άφιξης φέρνει εικασίες και για διάλογο όσον αφορά ένα ευρύτερο διπλωματικό παζάρι που συνδέεται με τις πολιτικές της Άγκυρας.
Για τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Τουρκία πει το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που έχει συνδεθεί με την προμήθεια των νέων F-16 και την αναβάθμιση των παλιών που έχει αιτηθεί η Άγκυρα.
Την ίδια στιγμή η Ουάσιγκτον φαίνεται να έχει βάλει παρασκηνιακά στο τραπέζι του παζαριού και την απαντητική επιστολή στο ελληνικό αίτημα για τα F-35. Μία απάντηση που οι πληροφορίες την ήθελαν να φτάνει στην Αθήνα πριν τις εκλογές, στην εξέλιξη των πραγμάτων συνδέθηκαν με τις τουρκικές εκλογές και την ομαλή ολοκλήρωση των διαδικασιών σε Ελλάδα και Τουρκία και τελικά ακόμα αναμένεται. Ένα αίτημα που όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές περιμένει απλά μία τυπική έγκριση για να αποσταλεί τελικά η LoA στην Αθήνα ωστόσο δείχνει να μπαίνει για μία ακόμα φορά σε διαπραγμάτευση, και το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας να αξιοποιείται, έστω και παρασκηνιακά ως μοχλός πίεσης στην Άγκυρα.
- H Κιμ Καρντάσιαν «την είδε» Λόρεν και το ίντερνετ την είπε Κάιλι
- Αμαλιάδα: Νέες μαρτυρίες περιπλέκουν την υπόθεση με τα νεκρά βρέφη
- Το νέο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο φρενάρει τις διαρροές στη βάση – Αγριεύει η βεντέτα Πολάκη – Κασσελάκη
- Νικόλ Κίντμαν: Σταμάτησε να χειροκροτεί «σαν φώκια» μετά τα 89α Όσκαρ
- Αβέβαιο το μέλλον του Χούμελς στην Ρόμα
- Μπάιντεν: Συναντήθηκε με τους ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας για να τους καθησυχάσει λόγω Τραμπ