Πλαστικά: «Εκτεταμένη» η μόλυνση των τροφίμων από χημικά
Ουσίες που προστίθεντα στα πλαστικά για να τα κάνουν πιο ανθεκτικά ή εύκαμπτα καταλήγουν στα επεξεργασμένα τρόφιμα.
- Συνελήφθησαν ανήλικοι και οι γονείς τους μετά από επίθεση σε ναυτικό - Τον χτύπησαν με γκλοπ
- Επίθεση με μαχαίρι σε δημοτικό σχολείο στο Ζάγκρεμπ - Ένας μαθητής νεκρός και 7 τραυματίες
- Δύο από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στα Βαλκάνια
- Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» – Οδηγός με 32 ερωταπαντήσεις
Τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή πλαστικών ανιχνεύονται στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, προειδοποιεί με έκθεσή της η αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση Consumer Reports, γνωστή για τους ελέγχους που πραγματοποιεί σε καταναλωτικά προϊόντα.
Τα 84 από τα 85 τρόφιμα που εξετάστηκαν πρόσφατα σε σουπερμάρκετ και αλυσίδες fast food περιείχαν «πλαστικοποιητές» όπως οι φθαλικές ενώσεις, ουσίες που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά υλικά πιο ανθεκτικά ή ελαστικά.
Το 79% των δειγμάτων περιείχε επίσης δισφαινόλη Α και άλλες δισφαινόλες, μια άλλη ομάδα χημικών που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά, αν και τα επίπεδα ήταν μικρότερα σε σχέση με προηγούμενους ελέγχους το 2009.
Τόσο οι φθαλικές ενώσεις όσο και η δισφαινόλη Α θεωρούνται ορμονικοί διαταράκτες, καθώς μιμούνται τη δράση ορμονών όπως τα οιστρογόνα.
Μελέτες έχουν συνδέσει τις ενώσεις αυτές με συγγενείς ανωμαλίες, καρκίνους, διαβήτη, υπογονιμότητα, παχυσαρκία και νευροαναπτυξιακές διαταραχές.
Η έκθεση του Consumer Reports διευκρινίζει ότι τα επίπεδα φθαλικών ενώσεων που μετρήθηκαν δεν υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Από την άλλη, δεν υπάρχει επίπεδο έκθεσης που η επιστήμη θεωρεί αποδεδειγμένα ασφαλές.
Επιπλέον, ανώτατα όρια έχουν τεθεί μόνο για ορισμένες δισφαινόλες και φθαλικές ενώσεις.
Έκθεση και στην Ευρώπη
Φθαλικές ενώσεις και διάφοροι άλλοι πλαστικοποιητές, σε επίπεδα που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά, βρέθηκαν στο ένα πέμπτο των προϊόντων που εξέταζε στην ΕΕ πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων, η οποία πάντως δεν αφορούσε τα τρόφιμα.
Όπως επισήμανε το Consumer Reports, τα επίπεδα πλαστικοποιτών παρουσίαζαν μεγάλες διακυμάνσεις από μάρκα σε μάρκα για το ίδιο προϊόν, κάτι που σημαίνει ότι οι ενημερωμένοι καταναλωτές μπορούν να περιορίσουν την έκθεση.
Επισήμανε επίσης ότι, όσο περισσότερα είναι τα στάδια επεξεργασίας ενός τροφίμου πριν καταλήξει στον καταναλωτή, τόσο πιθανότερη είναι να επιμολυνθεί από ξένες ουσίες.
Παρόλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις η επιμόλυνση μπορεί να προέρχεται από το έδαφος ή το νερό.
Η οργάνωση, τέλος, τόνισε ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχε αρχίσει να επανεξετάζει την ασφάλεια των πλαστικοποιητών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις