Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι νέες χρήσεις της το 2024 – Ποιοι κλάδοι θα πρωτοστατήσουν

Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι νέες χρήσεις της το 2024 – Ποιοι κλάδοι θα πρωτοστατήσουν

Τους λόγους για τους οποίους το 2024 αναμένεται να αποτελέσει έτος-σταθμό για την Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη αναλύει ο Economist

Ένα νέο άλμα αναμένεται να πραγματοποιήσει εντός του 2024 η Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη (Generative AI), έναν χρόνο αφότου η εν λόγω επαναστατική τεχνολογική εξέλιξη αναρριχήθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με το λανσάρισμα του ChatGPT από την OpenAI.

Έχοντας ήδη εισχωρήσει σε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως οι Alphabet, Amazon και Microsoft, το 2024 η Τεχνητή Νοημοσύνη αναμένεται να εξαπλωθεί σε επιχειρήσεις και κλάδους εκτός του τεχνολογικού τομέα, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες αναζητούν τρόπους να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν την παραγωγικότητα.

Γιατί ΑΙ; Οι τρεις απαντήσεις

Ο Economist σταχυολογεί τρεις λόγους για τους οποίους αναμένει ότι η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα απογειωθεί το τρέχον έτος.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες πειραματίζονταν με την Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη κατά το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς που πέρασε. Πολλές επιχειρήσεις τη χρησιμοποίησαν για τη δημιουργία προσχεδίων εγγράφων, από νομικά συμβόλαια έως κείμενα μάρκετινγκ. Σύμφωνα με τον Economist, η JPMorgan Chase χρησιμοποίησε την ΑΙ για να αναλύσει τις συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) προσπαθώντας να αντλήσει πληροφορίες για το γραφείο συναλλαγών της.

Έχοντας διανύσει μια περίοδο πειραματισμού, οι επιχειρήσεις είναι πλέον έτοιμες να αναπτύξουν την generative AI σε μεγαλύτερη κλίμακα. Κάποιες πιθανές χρήσεις θα μπορούσαν να αφορούν καταγραφή συνεδριάσεων ή ενίσχυση της Έρευνας και Ανάπτυξης. Μελέτη της KPMG διαπίστωσε ότι τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις δήλωναν έτοιμες να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Τεχνητή Νοημοσύνη κατά πάνω από 50% εντός του 2024.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι περισσότερες εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά. Ήδη στα τέλη του 2023 η Microsoft κυκλοφόρησε ένα chatbot που χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για να βοηθήσει τους χρήστες εφαρμογών όπως το Word και το Excel. Η Google αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Microsoft, εισάγοντας την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Google Docs και Sheets. Στο νέο «κυνήγι του χρυσού» αναμένεται όμως να συμμετάσχουν και πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς το 2023 οι επενδυτές «έριξαν» πάνω από 36 δισ. δολάρια στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

Ο τρίτος λόγος, σημειώνει ο Economist, είναι οι άνθρωποι: Οι «γκουρού» της τεχνητής νοημοσύνης εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ζήτηση. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις αναζητούν εναγωνίως ταλέντα που να ειδικεύονται στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης – και από ό,τι φαίνεται έχει αρχίσει ήδη να υπάρχει ανταπόκριση από εξειδικευμένους εργαζόμενους του τομέα της πληροφορικής.

Ποιοι θα είναι οι πρωτοπόροι

Σύμφωνα με το βρετανικό έντυπο, οι μικρότερες επιχειρήσεις είναι αυτές που θα κάνουν πιθανότατα το πρώτο βήμα προς την υιοθέτηση της ΑΙ. «Αυτό συνέβη σε προηγούμενα κύματα τεχνολογίας, όπως τα smartphones και το cloud. Οι μικροί επιχειρηματίες είναι συνήθως πιο ευέλικτοι και βλέπουν την τεχνολογία ως έναν τρόπο να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των μεγαλύτερων “ψαριών”», υποστηρίζει ο Economist.

Όσο για τις μεγαλύτερες εταιρείες, ταχύτερα αναμένεται να κινηθούν επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στη διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων, όπως για παράδειγμα επιχειρήσεις στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Βεβαίως, η εξέλιξη αυτή θα θέσει επί τάπητος την ανάγκη βελτίωσης των συστημάτων κυβερνοασφάλειας των εν λόγω εταιρειών. Γιατί τον κίνδυνο διαρροής ευαίσθητων δεδομένων δεν μπορεί να τον εξαλείψει καμία τεχνολογία, όσο καινοτόμος και αν είναι.

Πηγή: ΟΤ

Must in

Αποκάλυψη in: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις και του 15 μηνών Παναγιώτη στο «θρίλερ στην Αμαλιάδα»

Νέο πλήγμα στο σενάριο δολοφονίας πέντε μωρών από την 24χρονη Ειρήνη Μ. στην Αμαλιάδα. Κρίσιμες οι ιστολογικές εξετάσεις για το ίδιο παιδί που αναφέρεται ότι ήταν υγιές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024