Τι φέρνει η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα
Μία στάση στην Κρήτη περιλαμβάνει σαφώς και παρουσία του Μπλίνκεν στη Σούδα, μία από τις ισχυρότερες βάσεις των ΗΠΑ
Τη συζήτηση περί ελληνοαμερικανικών σχέσεων και στρατηγικής συνεργασίας επανέφερε την Τετάρτη η είδηση ότι ο Άντονι Μπλίνκεν είναι «πιθανόν» να κάνει μία στάση στην Κρήτη, μετά το ταξίδι του στην Άγκυρα, στο πλαίσιο μίας περιοδεία στην Μέση Ανατολή που ξεκινά την Πέμπτη.
Μία στάση στην Κρήτη περιλαμβάνει σαφώς και παρουσία του Μπλίνκεν στη Σούδα, μία από τις ισχυρότερες βάσεις των ΗΠΑ— «διευκολύνσεις» όπως αποκαλούνται πλέον— επί ελληνικού εδάφους.
Πέρασμα
Το πέρασμα «λίγων ωρών» του Μπλίνκεν από την Ελλάδα λαμβάνει διαστάσεις, δεδομένων και των ευρύτερων εξελίξεων στην περιοχή, με την Αθήνα να υπογραμμίζει διαρκώς το υψηλό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ.
Στην ατζέντα του ταξιδιού του Μπλίνκεν στην περιοχή αναμένεται να κυριαρχήσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και ο διαφαινόμενος κίνδυνος διάχυσης του, ενώ τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα, η είδηση της άφιξης φέρνει εικασίες και για διάλογο όσον αφορά ένα ευρύτερο διπλωματικό παζάρι που συνδέεται με τις πολιτικές της Άγκυρας.
Παζάρι
Για τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Τουρκία πει το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που έχει συνδεθεί με την προμήθεια των νέων F-16 και την αναβάθμιση των παλιών που έχει αιτηθεί η Άγκυρα.
Στην ατζέντα του αμερικανού υπουργού βρίσκεται πρωτίστως ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή
Την ίδια στιγμή η Ουάσιγκτον φαίνεται να έχει βάλει παρασκηνιακά στο τραπέζι του παζαριού και την απαντητική επιστολή στο ελληνικό αίτημα για τα F-35. Μία απάντηση που οι πληροφορίες την ήθελαν να φτάνει στην Αθήνα πριν τις εκλογές, στην εξέλιξη των πραγμάτων συνδέθηκαν με τις τουρκικές εκλογές και την ομαλή ολοκλήρωση των διαδικασιών σε Ελλάδα και Τουρκία και τελικά ακόμα αναμένεται. Ένα αίτημα που όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές περιμένει απλά μία τυπική έγκριση για να αποσταλεί τελικά η LoA στην Αθήνα ωστόσο δείχνει να μπαίνει για μία ακόμα φορά σε διαπραγμάτευση, και το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας να αξιοποιείται, έστω και παρασκηνιακά ως μοχλός πίεσης στην Άγκυρα.
Ερντογάν
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του δεν έχει αφήσει αναξιοποίητες τις διπλωματικές πιέσεις των ΗΠΑ και στο δικό του παζάρι, αναφερόμενος επανειλημμένα σε δυνάμεις που επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν την ένταση που υπήρχε στο παρελθόν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα δικά τους συμφέροντα.
Ελλάδα και ΗΠΑ σε κάθε περίπτωση έχουν σειρά ζητημάτων να συζητήσουν, αφού επίκειται η επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Ουάσιγκτον το επόμενο διάστημα, με αντικείμενο τις συζητήσεις για το στρατηγικό διάλογο, ενώ την ίδια στιγμή οι πληροφορίες θέλουν από το περασμένο καλοκαίρι και τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, τις δύο πλευρές να προετοιμάζονται για νέα συνεργασία στα εξοπλιστικά.
Εξοπλιστικά
Υπενθυμίζεται ότι η απάντηση των Αμερικανών για τα ελικόπτερα Black Hawk για τα οποία έχει εκφράσει ενδιαφέρον η αεροπορία στρατού είναι γεγονός, ενώ εντείνονται οι συζητήσεις για ενδεχόμενη προμήθεια πλοίων τύπου LCS από το Πολεμικό Ναυτικό. Και μάλιστα σε μία περίοδο που η απόφαση για την απόκτηση τριών νέων κορβετών δείχνει να έχει απομακρυνθεί σημαντικά, με δεδομένο και το κόστος.
Η δήλωση της Ελλάδας ότι προτίθεται να συμμετάσχει στην επιχείρηση «Prosperity Guardian» στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει επίσης τη δική της αξία για τις ΗΠΑ σε επίπεδο συμβολισμού κυρίως και προθέσεων.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου