Στον «πάγο» από τον Μητσοτάκη το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια
Η κυβέρνηση προσπέρασε τον σκόπελο Σαμαρά στην ψήφιση της τροπολογίας για τους μετανάστες όμως δεν πήρε αρκετή φόρα για να προχωρήσει με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
- Κερδίζει έδαφος η ακροδεξιά ατζέντα για το Μεταναστευτικό – Τρομάζει η «νέα κανονικότητα» που υπόσχεται
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό - Διατάχθηκε ΕΔΕ για τα αίτια της καθυστέρησης
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Πίσω ολοταχώς στη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών (και, ενδεχομένως, το δικαίωμα στην τεκνοθεσία) κάνει ο πρωθυπουργός μετρώντας τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και -ενδεχομένως- σταθμίζοντας τη στάση της εκκλησίας.
Το νομοσχέδιο που σύμφωνα με διαρροές θα ερχόταν πριν μας αποχαιρετήσει το 2023 όπως όλα δείχνουν μπαίνει στον «πάγο» και μεταφέρεται για μετά τις ευρωεκλογές.
Η χρονική του μετάθεση συνάγεται από τα λεγόμενα του ίδιου του πρωθυπουργού που κλήθηκε να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου αμέσως μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο.
Παγώνει ξεκάθαρα η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς «αν υπάρχει ορατότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια», απάντησε: «Μην βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα».
Η απάντηση του πρωθυπουργού «παγώνει» ξεκάθαρα τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με την εσωκομματική αντιπολίτευση εκ δεξιών να κερδίζει χρόνο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λοξοκοιτάζει την κάλπη του καλοκαιριού πριν λάβει τις τελικές του αποφάσεις.
Το παρασκήνιο
Ο πρωθυπουργός, σε ό,τι αφορά τον χρόνο προώθησης της «ισότητας στον γάμο», έχει προαναγγείλει νομοθετική πρωτοβουλία ευρισκόμενος στη ΔΕΘ. Από τότε μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι που κατέληξε να γίνει… παραπόταμος.
Με το χρονοδιάγραμμα να ήθελε ψήφιση του νομοσχεδίου μέσα στο 2023 θυμίσουμε πως είχε γραφτεί πως ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Πατέλης, σκεφτόταν ακόμα και την παραίτηση αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαζε το νομοσχέδιο στο συρτάρι και δεν το έφερνε πριν τα Χριστούγεννα προς ψήφιση.
Αυτό μπορεί να μην έγινε αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη «κέρδισε», πριν «φύγει» το 2023, την υπερψήφιση της τροπολογίας για τη χορήγηση άδειας παραμονής στους μετανάστες όχι όμως «αναίμακτα». Το μπρα ντε φερ στα δεξιά της «Δεξιάς» έφτασε μέχρι τη Βουλή και την καταψήφιση από τον Αντώνη Σαμαρά. Παρότι λοιπόν η κυβέρνηση προσπέρασε τον σκόπελο και θα μπορούσε να πει κανείς πως ο πρωθυπουργός απέκτησε πυγμή για το επόμενο βήμα είναι φανερό πως το τοπίο παραμένει θολό με τους Αντώνη Σαμαρά, Μάκη Βορίδη και Θάνο Πλεύρη να κρατούν ζωντανό το «λάβαρο της επανάστασης» για τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.
Μάλιστα, ο Μάκης Βορίδης, προανήγγειλε την παραίτησή του σε περίπτωση που τεθεί κομματική πειθαρχία. Βέβαια, ασχέτως αν τεθεί ή όχι, προξενεί σοβαρά ερωτήματα το κατά πόσο ένας υπουργός θα συνεχίσει να κατέχει το χαρτοφυλάκιό του ενώ έχει καταψηφίσει νομοσχέδιο που αποτελεί σχεδιασμό του ίδιου του πρωθυπουργού.
Ο Αντώνης Σαμαράς, ερωτηθείς σχετικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή», προανήγγειλε πως δεν θα ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, καθώς, όπως είπε, «αν τους αναγνωρίσουμε »γάμο», θα αναγκαστούμε αργότερα -για λόγους »εξίσωσης» ανόμοιων πραγμάτων- να αναγνωρίσουμε και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια».
Αποφασισμένος αλλά…
Με δεδομένο πως το 2024 είναι εκλογική χρονιά (ευρωεκλογές) και πως στην Πειραιώς δεν θα θελήσουν να διαταραχθούν οι ισορροπίες ήδη από την κυβέρνηση μιλούν για «διάκριση εξουσιών» σε μια προσπάθεια ελιγμού και κερδίζοντας πολιτικό χρόνο.
Πηγές λένε ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος σε κάθε περίπτωση να περάσει την «ισότητα στον γάμο» εντός του 2024, συνδέοντας άμεσα την ατζέντα «συμπερίληψης» (και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ συνεπώς) με το όραμά του για ένα «προοδευτικό» ευρωπαϊκό κράτος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχουν ολοκληρωθεί κρυφές μετρήσεις – το γνωστό focus group – οι οποίες έχουν δώσει στο πρωθυπουργικό γραφείο σημαντικά δεδομένα: ένα από αυτά είναι ότι το θέμα γάμου και πολύ περισσότερο τεκνοθεσίας των ομοφύλων ενοχλεί κυρίως το δεξιό ακροατήριο (αποτυπώνονται άλλωστε οι απόψεις και στις φανερές μετρήσεις) ωστόσο οι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν το κρίνουν ως ισχυρό θέμα μετατόπισης της ψήφου τους.
Το Μαξίμου έχει στα χέρια του εδώ και δύο χρόνια τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής που είχε συστήσει ο Μητσοτάκης για τα ζητήματα των ΛΟΑΤΚΙ+ υπό τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Λινό-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, ενώ ο πρωθυπουργός από το καλοκαίρι μιλούσε για φιλοδοξίες οι οποίες έχουν τεθεί «πολύ ψηλά» σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της κυβερνητικής στρατηγικής για τους ΛΟΑΤΚΙ+.
Μια ανάρτηση με νόημα
Να σημειώσουμε πως ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ο Αλέξης Πατέλης, συνόδευε τις ευχές του για τη νέα χρονιά με μια φωτογραφία με τον σύζυγο του, Μιχάλη, με τον οποίο επισημοποίησαν τη σχέση τους το 2009, με έναν γάμο στο Λονδίνο.
Καλή χρονιά! pic.twitter.com/bmpSZpeono
— Alex Patelis (@PatelisAlex) January 1, 2024
Ο κ. Πατέλης μάλιστα, έχει εκφράσει την επιθυμία του να παντρευτεί και στην Ελλάδα: «Προσωπικά, πιστεύω στον θεσμό του γάμου. Φαντάζεσαι να είσαι ερωτευμένος με κάποιον ή κάποια και να μην μπορείς να μοιραστείς την ευτυχία σου με τους φίλους και την οικογένειά σου; Στους αναγνώστες σας λέω ‘’Θυμηθείτε την ημέρα του γάμου σας, τα συναισθήματα που είχατε’’. Δεν πρόκειται απλώς για ένα χαρτί», είχε αναφέρει στα «Παραπολιτικά», τον Φεβρουάριο του 2021 όμως σχεδόν τρία χρόνια μετά η επιθυμία του δεν έχει γίνει πραγματικότητα.
Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», ο κορμός του νομοσχεδίου αποτελείται από ένα βασικό άρθρο που επεκτείνει το δικαίωμα του γάμου, ορίζοντας ότι νοείται ανάμεσα σε άτομα του ιδίου ή διαφορετικού φύλου, που περιλαμβάνεται στον ορισμό «σιωπηρή ισότητα».
Από αυτή τη γραμματική διεύρυνση του ορισμού του θα προέρχεται η λεγόμενη «σιωπηρή ισότητα» και όλων των υπόλοιπων δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτόν.
Το σχέδιο που έχει ήδη στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιλαμβάνει ειδικότερες διατάξεις για επιμέρους θέματα
Δηλαδή, να ισχύει γενικώς κι αδιακρίτως για ένα παντρεμένο ομόφυλο ζευγάρι ό,τι ισχύει και για το κάθε παντρεμένο ετερόφυλο ζευγάρι, συμπεριλαμβανομένης και της τεκνοθεσίας και της αναγνώρισης της ΛΟΑΤΚΙ γονεϊκότητας που αφορά πολλά παιδιά που έχουν ήδη αποκτήσει ομόφυλα ζευγάρια στη χώρα μας.
Πέραν αυτού, το σχέδιο που έχει ήδη στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιλαμβάνει ειδικότερες διατάξεις για επιμέρους θέματα όπως η αναγνώριση των γάμων που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό.
Όμως, παρά τις εισηγήσεις που έγιναν από το κομματικό στρατόπεδο στο Μέγαρο Μαξίμου για την εξαίρεση της τεκνοθεσίας από τον γάμο, κάτι τέτοιο κρίνεται νομικά προβληματικό και, όπως σημειώνουν άνθρωποι που έχουν γνώση των συζητήσεων, θα καταδικαζόταν στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις