Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί ο Μητσοτάκης πάτησε το κουμπί του… rotation – Τα 3+1 μηνύματα και τι ακολουθεί

Γιατί ο Μητσοτάκης πάτησε το κουμπί του… rotation – Τα 3+1 μηνύματα και τι ακολουθεί

Ξηλώθηκε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – «Αποτέλεσμα τώρα», η εντολή του Μαξίμου – Ανοίγει νέα παρένθεση σε ευρύτερο ανασχηματισμό

Ηταν σαν σήμερα το 2021, στις 4 Ιανουαρίου, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τον μοναδικό μέχρι σήμερα – ευρύ – ανασχηματισμό της κυβέρνησης με οκτώ «εξόδους» στελεχών τότε και με έξι αναβαθμίσεις, ενώ άνοιγε για πρώτη φορά την κυβερνητική πόρτα σε 11 βουλευτές του και σε δυο εξωκοινοβουλευτικούς. Επρόκειτο για την εξαίρεση στον κανόνα του Μητσοτάκη, ο οποίος δεν είναι οπαδός των σαρωτικών ανασχηματισμών αλλά υπέρμαχος των «διορθωτικών κινήσεων». Αυτό επέλεξε χθες: στοχευμένες «διορθώσεις» στην κυβερνητική μηχανή με επίκεντρο ή καλύτερα με αφετηρία το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το ξήλωμα της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του υπουργού Γιάννη Οικονόμου και του υφυπουργού Κώστα Κατσαφάδου, υπό το βάρος διαδοχικών γεγονότων από τον περασμένο Αύγουστο, ήταν η πιο δραστική απόφαση.

Εκείνη που προκάλεσε τελικά το υπόλοιπο rotation: τις επιστροφές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Κατεχάκη, του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, της Δόμνας Μιχαηλίδου αναβαθμισμένης στο Εργασίας, ενώ αναβαθμίζεται σε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και μπαίνουν για πρώτη φορά στο υπουργικό συμβούλιο ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος (υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη) και η βουλευτής Επικρατείας Ιωάννα Λυτρίβη (υφυπουργός Παιδείας).

Έξι ορκωμοσίες

Η ομάδα των «6» ορκίζεται σήμερα στις 18:00 ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίγει ξανά παρένθεση σε έναν ευρύτερο ανασχηματισμό, για τον οποίο δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι δρομολογείται στο διάστημα πριν από τις ευρωεκλογές. Κι όμως, τους τελευταίους μήνες και έπειτα από ένα… κακό ξεκίνημα της κυβέρνησης στη νέα θητεία της εντείνονταν οι γαλάζιοι ψίθυροι για διευρυμένες παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα εντός της Άνοιξης.

Αυτές δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από το καλοκαίρι, καθώς κύριο ζητούμενο του Μαξίμου στην παρούσα φάση είναι να δοθεί ένα σήμα «ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου» στην αρχή του νέου έτους και καθ’ οδόν προς την ευρωκάλπη. Εξού και στο προσκήνιο βρίσκονται δύο κρίσιμα χαρτοφυλάκια, στα οποία το πρωθυπουργικό γραφείο ξορκίζει τις… σκιές: εκείνο της ασφάλειας και εκείνο της υγείας ως δύο πεδία που έτσι κι αλλιώς τους τελευταίους μήνες τροφοδοτούν την πολιτική αντιπαράθεση.

Μεγάλη δυσαρέσκεια

Ειδικά η ατζέντα «νόμος και τάξη» είναι στην αιχμή της ΝΔ από την προεκλογική περίοδο του 2019. Εκεί ωστόσο, σε ένα από τα υποτιθέμενα ισχυρά γαλάζια «χαρτιά» και ειδικότερα στην αποτελεσματικότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καταγραφόταν τους τελευταίους μήνες μεγάλη δυσαρέσκεια από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Διαδοχικά γεγονότα οπαδικής βίας αλλά και συνολικά μια έξαρση της εγκληματικότητας έφερε μάλιστα το ζήτημα της ασφάλειας στις πρώτες θέσεις των ανησυχιών της κοινωνίας, όπως έδειξαν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Τα «καμπανάκια» χτυπούσαν δυνατά στην Ηρώδου Αττικού, όσο κι αν οι κυβερνητικές αδυναμίες δεν μεταφράζονται προσώρας σε αυτόματα κέρδη για την αντιπολίτευση.

Διαδοχικά γεγονότα οδήγησαν στις «διορθώσεις» Μητσοτάκη στην κυβερνητική μηχανή

Αποφασίστηκε η άμεση έξοδος Οικονόμου – Κατσαφάδου και η επιστροφή του Χρυσοχοΐδη με… ειδική αποστολή

«Ειδικές αποστολές»

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η άμεση έξοδος Οικονόμου – Κατσαφάδου και η επιστροφή του Χρυσοχοΐδη με… ειδική αποστολή: δομικές αλλαγές (και σε επιχειρησιακό επίπεδο) που θα ακολουθήσουν σύντομα μέσα και από τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ, καθώς και άμεσο αποτέλεσμα στην αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Αντίστοιχα, όπως λένε πρόσωπα κοντά στον Μητσοτάκη, η αποτελεσματικότητα στα μεταρρυθμιστικά ορόσημα είναι ο βασικός στόχος της μετακίνησης του Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θέλησε να παρέμβει σε έναν ουδέτερο πολιτικά χρόνο. Είχε ολοκληρώσει τον εξαμηνιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, έδειξε ότι μπορεί να κινηθεί με αέρα πολιτικής κυριαρχίας και επεδίωξε να σηματοδοτήσει μια πιο αποφασιστική τροχιά στο ξεκίνημα του 2024 αλλά σε απόσταση από την επόμενη κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση.

Αυτός ο αιφνιδιασμός του Μητσοτάκη μετά τη συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης εκπέμπει συγκεκριμένα μηνύματα προς τους πολίτες αλλά και προς το εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Τα 3 +1 μηνύματα

Το πρώτο μήνυμα που λαμβάνουν οι γαλάζιοι είναι ότι η αξιολόγηση έργου» και «συμπεριφοράς» των στελεχών είναι διαρκής. «Αμετακίνητοι υπουργοί δεν υπάρχουν, αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν» έχει πει ο ίδιος.

Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι οι πρωθυπουργικές «διορθώσεις» θα είναι πιο δραστικές και πιο… αιφνιδιαστικές σε σχέση με το παρελθόν απέναντι σε όσα θολώνουν το κυβερνητικό αφήγημα ή σε ό,τι ενοχλεί και προβληματίζει τους πολίτες. Σημειώνεται εξάλλου ότι μετά τις διπλές εθνικές εκλογές του 2023, ο Χρυσοχοΐδης είναι ο τρίτος που αναλαμβάνει στη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, έπειτα από τον Νότη Μηταράκη που εξωθήθηκε σε παραίτηση και βρέθηκε εκτός σχήματος προτού καλά – καλά μάθει το χαρτοφυλάκιο και τον Γιάννη Οικονόμου που ανέλαβε εκτάκτως μετακινούμενος από το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού.

Το τρίτο μήνυμα έχει να κάνει με τις… εντολές του Μαξίμου και συγκεκριμένα με το μεταρρυθμιστικό στίγμα που θέλει να δώσει από την αρχή του νέου κύκλου διακυβέρνησης. Είναι ο λόγος για τον οποίο υπήρξαν οι «επιστροφές» στελεχών σε χαρτοφυλάκια στα οποία έχουν ξαναβρεθεί, αποκτώντας εμπειρία. Με λίγα λόγια, οι αποφάσεις του Μητσοτάκη λαμβάνονται με κριτήριο το «ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά».

Το τέταρτο μήνυμα αφορά τα «ανοίγματα» του Μητσοτάκη. Ο ίδιος στράφηκε εκ νέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του αλλά ταυτόχρονα με παράλληλες κινήσεις δείχνει ότι στο rotation χωρούν ευκαιρίες σε στελέχη της νεότερης γενιάς αλλά και πρόσωπα με περισσότερο τεχνοκρατικό, μετριοπαθές προφίλ, έστω κι αν δεν προέρχονται από τα σπλάχνα της ΝΔ.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024