Αργεντινή: Δικαστικό μπλόκο στα αντεργατικά σχέδια του Μιλέι
«Στον πάγο» βάζει το Εθνικό Εργατικό Εφετείο της Αργεντινής μέρος του διατάγματος του προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι
«Στον πάγο» βάζει το Εθνικό Εργατικό Εφετείο της Αργεντινής μέρος του διατάγματος του προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι που περιλαμβάνει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, στην πρώτη δικαστική ήττα του νέου προέδρου.
Πρόκειται πάντως για προσωρινή απόφαση, που ελήφθη κατόπιν προσφυγής του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, της Γενικής Ένωσης Εργαζομένων (CGT).
Τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση Μιλέι σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Θα επιμείνει ότι είναι το Ομοσπονδιακό Επιμελητήριο Διοικητικών Διαφορών είναι αυτό που έχει δικαιοδοσία επί του θέματος.
Το σκεπτικό της απόφασης
Το Εθνικό Επιμελητήριο Εργατικών Προσφυγών, παρόμοιο με το Εργατικό Δικαστήριο της Βραζιλίας, ανακοίνωσε την αναστολή των νέων εργασιακών κανόνων που συμπεριέλαβε ο Μιλέι στο σαρωτικό διάταγμα που παρουσίασε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στο ευρύ διάταγμα αναγκαιότητας και επείγοντος στις 20 Δεκεμβρίου, το οποίο αφορούσε διάφορες πτυχές της οικονομικής πολιτικής.
Το κεντρικό επιχείρημα του εργατικού δικαστηρίου είναι ότι δεν έχει αποδειχθεί ούτε η ανάγκη ούτε το επείγον που δικαιολογεί την παράκαμψη του Κογκρέσου, το οποίο είναι το νομοθετικό σώμα, και την έκδοση ενός διατάγματος με τόσο σημαντικά και πολυάριθμα μέτρα.
Το εν λόγω διάταγμα, που παρουσιάστηκε στις 21 του μηνός, θεσπίζει περισσότερες από 300 μεταρρυθμίσεις σε ευρείς τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της εργατικής νομοθεσίας. Τα συνδικάτα τονίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις Μιλέι πλήττουν βάναυσα τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Τι προβλέπει το διάταγμα
Υπενθυμίζεται ότι δέκα ημέρες αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Μιλέι εξέδωσε διάταγμα «αναγκαίων και επειγόντων» μέτρων, που έχει σκοπό να τροποποιηθούν πάνω από 300 διατάξεις. Μεταξύ άλλων καταργούνται το πλαφόν στα ενοίκια, τα όρια τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, εξασθενούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων, διευκολύνονται οι ιδιωτικοποιήσεις κ.ο.κ.
Είναι ενδεικτικό ότι κατονομάζονται 41 δημόσιες επιχειρήσεις – ανάμεσά τους η γιγαντιαία δημόσια επιχείρηση πετρελαίου YPF, ο εθνικός αερομεταφορέας Aerolíneas Argentinas, η δημόσια σιδηροδρομική επιχείρηση Ferrocarriles Argentinos κ.ά. – που θα ιδιωτικοποιηθούν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις