Ισραήλ: Δημόσια πρόσωπα κατηγορούν τη δικαιοσύνη ότι αγνοεί την υποκίνηση σε γενοκτονία στη Γάζα
Δημόσια πρόσωπα του Ισραήλ από όλο το κοινωνικό φάσμα, αφήνουν αιχμές κατά της δικαιοσύνης πως δεν διευρευνά δηλώσεις που υποκινούν σε γενοκτονία στη Γάζα.
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
- Ρόμπι Γουίλιαμς: Στην Ελλάδα για συναυλία υπερπαραγωγή & άκυρος για Όσκαρ
Μια ομάδα επιφανών και ηρωικών Ισραηλινών, κατηγόρησε δημόσια και επώνυμα τις δικαστικές αρχές της χώρας ότι αγνοούν την «εκτεταμένη και κατάφωρη» υποκίνηση γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης στη Γάζα από σημαίνοντα δημόσια πρόσωπα.
Σε επιστολή τους προς τον γενικό εισαγγελέα και τους κρατικούς εισαγγελείς, ζητούν να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η χρήση γλώσσας που παραβιάζει τόσο το ισραηλινό όσο και το διεθνές δίκαιο. «Για πρώτη φορά που μπορούμε να θυμηθούμε, οι ρητές εκκλήσεις για τη διάπραξη φρικτών εγκλημάτων, όπως αναφέρεται, εναντίον εκατομμυρίων αμάχων έχουν μετατραπεί σε νόμιμο και κανονικό μέρος του ισραηλινού λόγου», γράφουν. «Σήμερα, οι εκκλήσεις αυτού του είδους αποτελούν καθημερινό ζήτημα στο Ισραήλ».
Οι εκκλήσεις αυτού του είδους (για γενοκτονία) αποτελούν καθημερινό ζήτημα στο Ισραήλ
Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του Ισραήλ, το μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, καθηγητής Ντέιβιντ Χάρελ, μαζί με άλλους ακαδημαϊκούς, πρώην διπλωμάτες, πρώην βουλευτές, δημοσιογράφους και ακτιβιστές. Εκπροσωπούμενοι από τον δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μίκαελ Σφαρντ, η 11σέλιδη επιστολή τους περιέχει πολλαπλά παραδείγματα «του λόγου της εξόντωσης, της εκδίωξης και της εκδίκησης».
Κατάλογος και περιστατικά όπου σημαίνοντα πρόσωπα της ισραηλινής ζωής υποκινούσαν τους Ισραηλινούς σε γενοκονία των Παλαιστινίων
Ο κατάλογος των ελίτ Ισραηλινών που έχουν υποκινήσει εγκλήματα πολέμου περιλαμβάνει υπουργούς και μέλη της Κνεσέτ, πρώην ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους, ακαδημαϊκούς, προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης, παράγοντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και διασημότητες, αναφέρει η επιστολή. Τα σχόλια που αναφέρονται στην επιστολή περιλαμβάνουν αρκετά που έγιναν από βουλευτές. Ένας από αυτούς, ο Γιτζάκ Κρόιζερ, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη: «Η Λωρίδα της Γάζας πρέπει να ισοπεδωθεί και για όλους αυτούς υπάρχει μόνο μία ποινή, και αυτή είναι ο θάνατος».
Η Τάλι Γκότλιβ, από το κόμμα Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, απαίτησε από τον πρωθυπουργό να χρησιμοποιήσει μια πυρηνική βόμβα στη Γάζα για «στρατηγική αποτροπή», αναφέρει η επιστολή, αναφέροντας ότι είπε: «Πριν εξετάσουμε το ενδεχόμενο να εισάγουμε χερσαία στρατεύματα, (να χρησιμοποιήσουμε) όπλο της ημέρας της καταστροφής».Ένας άλλος βουλευτής του Λικούντ, ο Μποάζ Μπισμούθ , αναφέρθηκε στη βιβλική σφαγή του έθνους Αμαλέκ, εχθρών του αρχαίου Ισραήλ. «Απαγορεύεται να δείξουμε έλεος στους σκληρούς, δεν υπάρχει χώρος για ανθρωπιστικές χειρονομίες», είπε αναφερόμενος στη Γάζα και στη συνέχεια πρόσθεσε τη βιβλική αναφορά: «Η μνήμη του Αμαλέκ πρέπει να σβηστεί».
Και η λίστα όσων καλούν σε γενοκτονία δεν σταματά
Μεταξύ άλλων σχολιαστών που αναφέρονται είναι ο δημοσιογράφος Ζβι Γιεχεζκέλι, ο οποίος δήλωσε στο Κανάλι 13: «[Θα έπρεπε] να είχαμε σκοτώσει πολλές φορές 20.000 ανθρώπους, [θα έπρεπε] να είχαμε ξεκινήσει με ένα χτύπημα 100.000 (νεκρών)». Ο Σφάρντ δήλωσε έκπληκτος από την ταχύτητα με την οποία η υποκίνηση σε γενοκτονία και άλλες ακραίες εκφράσεις είχαν εξομαλυνθεί στο Ισραήλ. «Ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα χρειαζόταν να γράψω μια τέτοια επιστολή», είπε.
«Το γεγονός ότι αυτού του είδους οι ομιλίες έφυγαν εντελώς από το μακρινό, ασήμαντο περιθώριο και μπήκαν στην επικρατούσα τάση με τόσο μαζικό τρόπο, για μένα είναι ακατανόητο. Ο πρώτος κίνδυνος είναι ότι οι άνθρωποι θα ενεργήσουν σύμφωνα με αυτή την ομιλία, και στη συνέχεια θα έχετε το ερώτημα τι είδους κοινωνία θα είμαστε όταν αυτή είναι η ομιλία που διέπει τη μεταχείρισή μας προς τους Παλαιστίνιους. Υπάρχουν 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ανήλικοι».
Η γλώσσα της γενοκτονίας επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι στρατιώτες
Η επιστολή αντιπαραβάλλει την έλλειψη δράσης ακόμη και για «τις σοβαρότερες και πιο επικίνδυνες περιπτώσεις υποκίνησης κατά των κατοίκων της Γάζας» με μια έντονη εκστρατεία κατά της υποκίνησης «της οποίας τα δυνητικά θύματα είναι οι Ισραηλινοί Εβραίοι». Τεράστιοι πόροι έχουν αφιερωθεί στον εντοπισμό ανθρώπων, κυρίως ανώνυμων και με μικρή εμβέλεια, για ομιλίες που οι αρχές ερμήνευσαν ως υποστήριξη της Χαμάς, σημειώνει η επιστολή.
Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου είχαν ξεκινήσει 269 έρευνες και είχαν κατατεθεί 86 κατηγορίες.«Είναι αρκετά εκπληκτικός ο αριθμός των ποινικών ερευνών, όταν πρόκειται για Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ, οι περισσότεροι από αυτούς εντελώς ανώνυμοι, πολλοί από αυτούς σχεδόν χωρίς ακροατήριο», δήλωσε ο Σφάρντ. «Το χάσμα μεταξύ αυτού και της ελευθερίας και της ατιμωρησίας για εκείνους που υποστηρίζουν όλα τα είδη δράσης- εθνοκάθαρση, δολοφονίες αμάχων, βομβαρδισμούς αμάχων, ακόμη και γενοκτονία – δεν ταιριάζει και αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξηγήσουν οι αρχές».
Η γλώσσα της γενοκτονίας κινδυνεύει να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει τον πόλεμο, αναφέρει η επιστολή. «Ο κανονικοποιημένος λόγος που καλεί σε εξόντωση, εξάλειψη, καταστροφή και άλλα παρόμοια είναι πιθανό να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι στρατιώτες». Στην συνέχεια ανέφερε την δολοφονία Κασλμαν από Ισραηλινούς στρατιώτες, παρότι είχε πέσει στα γόνατα, είχε πετάξει το όπλο του και είχε βγάλει το μπουφάν του ώστε να δουν πως δεν έχει εκρηκτικά ή άλλο όπλο.
Να σημειωθεί πως οι Ισραηλινοί που ζητούν παρέμβαση της δικαιοσύνης δεν ισχυρίζονται πως λαμβάνει χώρα γενοκτονία. Ζητούν να σταματήσει πρώτα η ρητορική, η υποκίνηση σε γενοκτονία που θεωρούν πως είναι η πηγή του κακού.
Πηγές: Guardian/Reuters
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις