Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Στο φως το σχέδιο του Ισραήλ για την κατοχή της Γάζας - Επίσκεψη Μπλίνκεν «για δύσκολες συζητήσεις»

Live: Στο φως το σχέδιο του Ισραήλ για την κατοχή της Γάζας – Επίσκεψη Μπλίνκεν «για δύσκολες συζητήσεις»

Live οι εξελίξεις στο in - Εντείνονται οι φόβοι για περιφερειακή ανάφλεξη - Το Ισραήλ «καρφώνει» αμερικανός αξιωματούχος για τη δολοφονία Αρούρι - Για τη Μέση Ανατολή αναχωρεί ο Μπλίνκεν

Εντείνονται οι φόβοι για περιφερειακή ανάφλεξη μετά το πολύνεκρο χτύπημα στο Ιράν την Τετάρτη, στον απόηχο της δολοφονίας του ανώτερου ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι σε έκρηξη στη Βηρυτό την Τρίτη, για την οποία κατηγορείται το Ισραήλ.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα,είπε ότι οι μαχητές του δεν φοβούνται τον πόλεμο, αλλά απέφυγε οποιαδήποτε δήλωση ότι οι δυνάμεις του θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, στην πρώτη του ομιλία μετά τον θάνατο του Αρούρι. Προειδοποίησε πάντως με «πρωτόγνωρη απάντηση, αν το Ισραήλ κηρύξει πόλεμο στον Λίβανο».

Δώδεκα έθνη με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν από κοινού την Τετάρτη τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης για συνέπειες, εάν δεν σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα αναχωρήσει το βράδυ της Πέμπτης για τη Μέση Ανατολή.

Από ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν 20 Παλαιστίνιοι στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς. Τουλάχιστον 22.313 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 57.296 έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Δείτε live:

Αναλυτικά οι εξελίξεις στο in:

05:49 Τα κράτη του Κόλπου καταδικάζουν τις δηλώσεις των ακροδεξιών ισραηλινών υπουργών

Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν τις δηλώσεις δύο ισραηλινών υπουργών που καλούσαν τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, κάλεσε τη Δευτέρα να επιστρέψουν οι εβραίοι έποικοι στη Γάζα μετά τον πόλεμο που μαίνεται στον παλαιστινιακό θύλακα και να «ενθαρρυνθεί» ο παλαιστινιακός λαός να μεταναστεύσει, την επομένη παρόμοιας έκκλησης του ακροδεξιού συναδέλφου του και υπουργού Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς.

Το βασίλειο «καταδικάζει και απορρίπτει κατηγορηματικά τα σχόλια των δύο υπουργών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Το Κατάρ «καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο» τις δηλώσεις των δύο υπουργών. «Η πολιτική της συλλογικής τιμωρίας και του αναγκαστικού εκτοπισμού που εφαρμόζουν οι κατοχικές αρχές εναντίον των κατοίκων της Γάζας δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι η Γάζα είναι παλαιστινιακή γη και θα παραμείνει παλαιστινιακή», πρόσθεσε σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών.

Παρόμοια με των γειτόνων του στον Κόλπο ήταν και η αντίδραση του Κουβέιτ, το οποίο προειδοποίησε για τα «ισραηλινά σχέδια που αποσκοπούν στον εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας ειδικότερα και του παλαιστινιακού λαού γενικότερα».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ το 2020, κατήγγειλαν επίσης «με τον πιο έντονο τρόπο τις εξτρεμιστικές δηλώσεις» των δύο υπουργών.

05:00 Το μεταπολεμικό σχέδιο του Ισραήλ αντίθετο με το όραμα των ΗΠΑ

Το σχέδιο του Ισραήλ για τη μεταπολεμική διοίκηση στη Γάζα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «μη βιώσιμο» για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το Τελ Αβίβ επιμένει ότι μια ανανεωμένη Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα παίξει κανένα ρόλο στον θύλακα μετά το τέλος του πολέμου, μεταδίδει ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Μάικ Χάνα.

«Είναι εντελώς αντίθετο μ’ αυτό που οι Αμερικανοί οραματίζονται ως τη λεγόμενη αντίληψή τους για τη «επόμενη μέρα»», είπε ο Χάνα.

«Οι Αμερικανοί έχουν βασίσει τις ιδέες τους στο γεγονός ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θ’ αναλάβει τον έλεγχο ή τη διοίκηση της Γάζας», πρόσθεσε.

«Τώρα, σ’ αυτό το σχέδιο που πρόκειται να συζητήσει το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο σκιαγραφήθηκε από τον υπουργό Αμυνας, είναι απολύτως σαφές ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα έχει καμία σχέση με τη διοίκηση της Γάζας», επισήμανε.

«Σ’ ό,τι αφορά στις ΗΠΑ, με βάση τις δημοσιευμένες θέσεις τους επί του σχεδίου, αυτό είναι απολύτως μη βιώσιμο», εκτίμησε ο δημοσιογράφος του Al Jazeera.

04:00 Το Ισραήλ εξακολουθεί να υπαινίσσεται στρατιωτική λύση στον Λίβανο

Ισραηλινοί αξιωματούχοι συνέχισαν να υπαινίσσονται μια πιθανή στρατιωτική λύση στις συνεχιζόμενες εντάσεις στα σύνορα με τον Λίβανο.

Μιλώντας με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ, Αμος Χοκστάιν, ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, είπε ότι η χώρα βρίσκεται «σε σταυροδρόμι» με «ελάχιστα χρονικά περιθώρια» για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι περίπου 80.000 Ισραηλινοί που έχουν απομακρυνθεί από τις βόρειες πόλεις εν μέσω βομβαρδισμών από ένοπλες ομάδες στον νότιο Λίβανο πρέπει να είναι σε θέση να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

03:00 Το ΣΑ του ΟΗΕ καταδικάζει το μακελειό στο Ιράν

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε «σθεναρά» χθες Πέμπτη την «ποταπή τρομοκρατική επίθεση» στο Ιράν, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 84 ανθρώπους μια ημέρα νωρίτερα στην Κερμάν (νότια) και την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Τα κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ «καταδικάζουν σθεναρά την ποταπή τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε στην πόλη Κερμάν», κοντά στον τάφο του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμάνι, αρχιτέκτονα ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και του «άξονα της αντίστασης» στη Μέση Ανατολή, εν μέσω τελετής για την επέτειο τεσσάρων ετών από τον θάνατό του, εκφράζοντας «συλλυπητήρια» στις «οικογένειες των θυμάτων» (περισσότερα εδώ).

02:00 Για πρώτη φορά στο φως το σχέδιο κατοχής της Λωρίδας της Γάζας

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ αποκάλυψε για πρώτη φορά ένα αρχικό και προκαταρκτικό πλαίσιο με μερικές ιδέες για το τι ελπίζουν να κάνουν οι Ισραηλινοί όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Το πρώτο μέρος αυτών των σημείων αναφέρει ότι η Χαμάς δεν πρόκειται να έχει καθόλου τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας και οι Ισραηλινοί κανένα είδος εξουσίας στη ζωή των πολιτών του θύλακα.

Στην πραγματικότητα, θα πρόκειται για ένα είδος παλαιστινιακής οντότητας που θα ελέγχει τη ζωή των πολιτών αφού οι κάτοικοι της Γάζας είναι Παλαιστίνιοι.

Ωστόσο, είπε, πως υπάρχουν προϋποθέσεις γι’ αυτό: Οποιαδήποτε οντότητα επιλεγεί για ν’ αναλάβει την εξουσία δεν μπορεί να είναι εχθρική προς το Ισραήλ (περισσότερα εδώ).

01:00 Οι ΗΠΑ σκότωσαν στέλεχος και μέλος φιλοϊρανικής οργάνωσης

Ο αρχηγός φιλοϊρανικής ένοπλης ομάδας, που συμμετείχε σύμφωνα με την Ουάσιγκτον σε επιθέσεις εναντίον των στρατευμάτων της, σκοτώθηκε στο Ιράκ σε αμερικανικό πλήγμα, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ.

Το πλήγμα είχε στόχο τον αρχηγό μιας από τις παρατάξεις των Χασντ αλ Σάαμπι (Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης) μιας συμμαχίας σιιτών πρώην παραστρατιωτικών που πρόσκεινται στο Ιράν, η οποία πλέον έχει ενταχθεί στις τακτικές ιρακινές δυνάμεις.

Το ηγετικό αυτό στέλεχος «εμπλέκετο ενεργά στην οργάνωση και την πραγματοποίηση επιθέσεων κατά αμερικανικών στρατευμάτων», πρόσθεσε ο αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματικός επιβεβαιώνοντας τον θάνατο και ενός άλλου μέλους της οργάνωσης (περισσότερα εδώ).

00:02 Στη δημοσιότητα τα στοιχεία των τριών ισραηλινών που σήμερα ο στρατός είπε ότι είναι όμηροι στη Γάζα

Ο Hanan Yablonka, ο Idan Shtivi και ο Ilan Weiss αναγνωρίστηκαν ως οι τρεις Ισραηλινοί που οι IDF επιβεβαίωσαν νωρίτερα απόψε ότι βρίσκονται μεταξύ εκείνων που κρατούνται στη Γάζα.

Οι τρεις λέγεται ότι αγνοούνταν μέχρι σήμερα.

23:57 Maersk: Επαναδρομολόγησε 4 πλοία της πίσω προς τη Διώρυγα του Σουέζ λόγω των Χούθι

Επαναδρομολόγηση των πλοίων της προς τη Διώρυγα του Σουέζ αποφάσισε ο δανικός ναυτιλιακός κολοσσός Μaersk, καθώς ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι άλλαξε ρότα στα τέσσερα από τα πέντε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που είχαν «κολλήσει» στην Ερυθρά Θάλασσα και πλέον κατευθύνονται ξανά προς τη Μεσόγειο Θάλασσα, προκειμένου να αποφύγουν το επικίνδυνο πέρασμα από την Ερυθρά Θάλασσα και πιθανό χτύπημα από τους Χούθι.

Η Maersk, η οποία την περασμένη εβδομάδα προσπάθησε για λίγο να ξαναρχίσει τα ταξίδια στην Ερυθρά Θάλασσα μετά από μια διακοπή, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της θα αποφύγουν ξανά την επικίνδυνη διαδρομή που μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, οδηγεί τα πλοία πιο σύντομα από την Ευρώπη προς την Ασία.

Ωστόσο, πέντε πλοία της Maersk που κατευθύνονταν προς την Ασία είχαν ήδη διασχίσει τη Διώρυγα από τα βόρεια και ήταν έτοιμα να ταξιδέψουν νότια μετά την Υεμένη, όταν ανακοινώθηκε η παύση, αφήνοντας τα πληρώματα και δεκάδες χιλιάδες κοντέινερ στον «αέρα».

23:45 Τραυματίες φτάνουν στο νοσοκομείο της Ράφα μετά από βομβαρδισμό σπιτιού από το Ισραήλ

Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε από ισραηλινή επίθεση σε σπίτι στη Ράφα.

Βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνουν αιμόφυρτα παιδιά, μεταξύ των οποίων και ένα νήπιο, να νοσηλεύονται χωρίς αναισθησία στο νοσοκομείο Abu Youssef Al Najjar στη Ράφα, μετά από ισραηλινό χτύπημα σε κατοικία στη γειτονιά Jinaynah. Ένα επαληθευμένο βίντεο δείχνει επίσης ένα σώμα τυλιγμένο σε μια κουβέρτα να μεταφέρεται στο νοσοκομείο.

Η επίθεση έπληξε το σπίτι της οικογένειας Abu Sinjar, σύμφωνα με τον τοπικό δημοσιογράφο Shehab Younis.

23:14 Ποιοι θέλουν συνολικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή;

Τρεις μήνες σχεδόν μετά την εκκίνηση του πολέμου στη Γάζα, το ερώτημα είναι εάν υπάρχουν αυτή τη στιγμή δυνάμεις που θα ήθελαν μια ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή, μια ανάφλεξη που να οδηγήσει στη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων, ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ειδικά για το Ισραήλ αυτό θα αντιστοιχούσε σε μια εκτίμηση ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ αισθάνεται ότι δεν μπορεί μόνη της να προχωρήσει σε μια συνολική αντιμετώπιση του Παλαιστινιακού ζητήματος και άρα χρειάζεται και τη στήριξη άλλων δυνάμεων.

Και όντως πίσω από την εικόνα μιας απλής ισραηλινής επέλασης υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα. Καταρχάς, ο βαθμός νομιμοποίησης των ισραηλινών επιχειρήσεων που έως τώρα ως αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 22.000 Παλαιστινίων, στην πλειοψηφία τους αμάχων με μεγάλο αριθμό παιδιών, την καταστροφή των υποδομών στη Γάζα και περίπου του 70% των κατοικιών, έχει υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Όχι μόνο στον Παγκόσμιο Νότο αλλά και στις δυτικές χώρες, ιδίως τις αγγλόφωνες, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κύμα κατακραυγής για τις πρακτικές των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

22:59 Επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο τη δολοφονία Ιρακινού αξιωματούχου

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Pat Ryder δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ανέλαβαν «αναγκαία και αναλογική δράση» εναντίον του Mushtaq Taleb al-Saidi, γνωστού ως Abu Taqwa, ηγέτη της Harakat al-Nujaba, μιας φράξιας της υποστηριζόμενης από το Ιράν Hashd al-Shaabi (Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης, PMF).

Από την επίθεση σκοτώθηκαν ο Abu Taqwa και ένας από τους συνεργάτες του, σύμφωνα με τον Ryder.

Οι ομάδες που δρουν στο πλαίσιο ενός συνασπισμού με την ονομασία Ισλαμική Αντίσταση, έχουν βάλει στο στόχαστρο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

Ο Ράιντερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Abu Taqwa συμμετείχε στον σχεδιασμό και την εκτέλεση επιθέσεων εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το χτύπημα έγινε σε αυτοάμυνα ότι δεν έπαθαν καμιά ζημιά άμαχοι και ότι δεν επλήγησαν υποδομές ή εγκαταστάσεις», πρόσθεσε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

22:48 Νετανιάχου: Οι συμπολίτες μας θα επιστρέψουν στα σπίτια του στον βορρά κατά προτίμηση με διπλωματικό τρόπο

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στον Άμος Χόχσταϊν, τον ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ που έχει αναλάβει να αποτρέψει την ένταση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου από το να εξελιχθεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο, ότι «το Ισραήλ είναι δεσμευμένο να επιφέρει μια θεμελιώδη αλλαγή στα σύνορά του με τον Λίβανο, ώστε οι κάτοικοι του βορρά να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ζήσουν με ασφάλεια και σιγουριά».

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Νετανιάχου «τόνισε ότι δεν θα σταματήσουμε μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είτε με διπλωματικό τρόπο, τον οποίο προτιμά το Ισραήλ, είτε με κάποιον άλλο τρόπο».

Σε μια ξεχωριστή συνάντηση με τον φιλοϊσραηλινό Γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο Νετανιάχου είπε στον Ρεπουμπλικανό νομοθέτη ότι «είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στην επίτευξη των πολεμικών μας στόχων. Θα επιστρέψουμε τους πολίτες μας στο βορρά και στο νότο. Γι’ αυτό, θα εφαρμόσουμε τη μέγιστη ισχύ με τη μέγιστη ακρίβεια όπου χρειάζεται».

22:42 Ερυθρά Ημισέληνος: Το Ισραήλ στοχεύει το σπίτι της οικογένειας του γιατρού – Τουλάχιστον δύο νεκροί

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν, στον καταυλισμό αλ Μαγκάζι, στο σπίτι της οικογένειας του Ανουάρ Αμπού Χόλι, ο οποίος υπηρετεί ως διευθυντής του Κεντρικού Σταθμού Ασθενοφόρων της Γάζας.

Η PRCS δήλωσε ότι ανέσυρε δύο πτώματα από το κτίριο και διέσωσε πέντε τραυματίες «ενώ πολλοί άλλοι παραμένουν κάτω από τα ερείπια».

22:27 Δημοσιοποιήθηκε λίστα με τα ονόματα των 374 υγειονομικών που σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής στη Γάζα

Η οργάνωση HealthCare Workers Watch δημοσιεύει λίστα με τα ονόματα των 374 υγειονομικών που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου.

22:19 Οι IDF ξεκινούν έρευνα για τα γεγονότα στις 7 Οκτωβρίου και για την αποτυχία να αντιμετωπιστεί η επίθεση της Χαμάς

Οι IDF συγκρότησαν ομάδα για να ερευνήσει τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και τις πολλαπλές αποτυχίες των Ισραηλινών στην επίθεση της Χαμάς. Η ομάδα αποτελείται κυρίως από πρώην στρατιωτικούς.

22:03 Αντιδράσεις στη Βρετανία από τις δηλώσεις της Ισραηλινής πρέσβειρας – Επιστολή βουλευτή στον ΥΠΕΞ να λάβει μέτρα

Ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Afzal Khan, συνέταξε επιστολή με την οποία καλεί τον υπουργό Εξωτερικών David Cameron να καταδικάσει τα σχόλια της πρέσβειρας του Ισραήλ Tzipi Hotovely, η οποία δήλωσε πρόσφατα ότι «κάθε σχολείο, κάθε τζαμί, κάθε δεύτερο σπίτι έχει πρόσβαση σε σήραγγες και πυρομαχικά» στη Γάζα.

Ερωτηθείσα αν αυτό ισοδυναμεί με έκκληση για την ολοκληρωτική καταστροφή της Γάζας, η Hotovely απάντησε «έχετε άλλη λύση;».

«Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο κάλεσμα για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων», ανέφερε ο Khan σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Έγραψα στον υπουργό Εξωτερικών, καλώντας τον να το καταδικάσει και να λάβει τα αυστηρότερα δυνατά μέτρα κατά της πρέσβειρας».

21:51 ΗΠΑ: «Πάρα πολλοί άμαχοι» σκοτώθηκαν στη Γάζα, αλλά…

Ο Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναγνώρισε ότι «υπάρχουν πρόσθετα πράγματα που το Ισραήλ θα μπορούσε να κάνει για να προστατεύσει τις ζωές των αμάχων», προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει συζητήσει αυτά τα ζητήματα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

«Αλλά θα επανέλθω στο γεγονός ότι πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση ακριβώς επειδή η Χαμάς συνεχίζει να κρύβεται πίσω από τους πολίτες, σε πολυκατοικίες και σε νοσοκομεία και σχολεία, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη τη διεξαγωγή αυτής της στρατιωτικής εκστρατείας», δήλωσε ο Μίλερ στους δημοσιογράφους.

21:41 Οι ΗΠΑ υπερασπίζονται την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες απέναντι στις κατηγορίες του Ισραήλ

Οι ΗΠΑ υπερασπίστηκαν την υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αφιερωμένη στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες εν μέσω επικρίσεων από το Ισραήλ και Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου ότι είναι συνένοχη στις ενέργειες της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

«Η UNRWA επιτελεί σημαντικό έργο. Κάνουν πολύ βαριά δουλειά αυτή τη στιγμή όσον αφορά την προσπάθεια να μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα στους κατοίκους της Γάζας πάνω και κάτω από τη λωρίδα. Κάνουν πολλή δουλειά και το κάνουν με κίνδυνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι.

«Δεν μπορείτε να τους θεωρήσετε υπεύθυνους για τις λεηλασίες της Χαμάς και για τον τρόπο με τον οποίο η Χαμάς χρησιμοποιεί τις μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, για τον έλεγχο και τη διοίκηση, την αποθήκευση όπλων και την κράτηση ομήρων», πρόσθεσε.

21:38 Το διαρκές μίσος του «Ισλαμικού Κράτους» προς το Ιράν

Εάν όντως ισχύει η ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Ιράν κοντά στο ταφικό μνημείο του Κασέμ Σολεϊμανί, τότε είναι πιθανό να ακολουθηθεί και από κάποιου είδους απόδειξη ότι ήταν όντως έργο «μαρτύρων» και όχι κάποιου είδους false flag operation.

Αυτό είχε κάνει το Ισλαμικό Κράτος, στην τελευταία επιχείρησή του σε ιρανικό έδαφος, στις 26 Οκτωβρίου 2022, όταν είχαμε 14 θύματα σε επίθεση με πυροβολισμούς σε τέμενος στη Σιράζ. Τότε το Ισλαμικό Κράτος είχε δώσει στη δημοσιότητα ένα βίντεο του δράστη όπου δήλωνε τη στράτευσή του στην οργάνωση και τον ηγέτη του, για να κάνει σαφές ότι ήταν όντως δική του ενέργεια.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

21:29 Ο ακροδεξιός υπουργός Σμότριχ επικρίνει το σχέδιο Γκάλαντ

Ο Bezalel Smotrich, υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, δηλώνει ότι το πρόσφατα ανακοινωθέν σχέδιο του Gallant για την επομένη του πολέμου αποτελεί επανάληψη της κατάστασης που επικρατούσε στη Γάζα πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

Αντ’ αυτού, ο Smotrich υποστηρίζει αυτό που αποκαλεί «εθελοντική μετανάστευση» – την οποία πολλοί Παλαιστίνιοι και ομάδα δικαιωμάτων καταγγέλλουν ως αναγκαστικό εκτοπισμό – και την ανανέωση των παράνομων οικισμών στον θύλακα.

21:15 Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Δεν αναμένονται αλλαγές στις μάχες στη νότια Γάζα

Ο Γιόαβ Γκάλαντ λέει ότι στη νότια Λωρίδα της Γάζας, οι έντονες ισραηλινές επιθέσεις θα συνεχιστούν καθώς το Ισραήλ πιστεύει ότι οι περισσότεροι αιχμάλωτοι βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές.

Η Haaretz ανέφερε ότι το Ισραήλ επιθυμεί να εμποδίσει την επιστροφή των ανθρώπων από τη βόρεια Γάζα στα σπίτια τους μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για την επιστροφή των υπόλοιπων αιχμαλώτων, σε μια προσπάθεια, όπως την αποκαλεί η εφημερίδα, να «υποκινήσει την επιστροφή των κατοίκων προκειμένου να πιέσει τη Χαμάς να συμφωνήσει» σε διαπραγματεύσεις.

21:08 Έφοδος των ισραηλινών δυνάμεων στην έδρα του πανεπιστημιακού συλλόγου της Χεβρώνας σε εκδήλωση μνήμης για τον Αρούρι

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο στην έδρα του πανεπιστημιακού συλλόγου της Χεβρώνας το βράδυ της Πέμπτης, αφού εισέβαλαν στην περιοχή Ain Sarah της πόλης της Δυτικής Όχθης.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε ότι η επιδρομή πραγματοποιήθηκε εν μέσω εκδήλωσης μνήμης για τον Σάλεχ αλ Αρούρι, τον ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς που σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Βηρυτό την Τρίτη. Οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν αληθινές σφαίρες και βόμβες δακρυγόνων κατά των Παλαιστινίων, σύμφωνα με το Wafa.

21:04 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι τρεις αγνοούμενοι από τις 7 Οκτώβρη βρίσκονται στη Γάζα

21:00 Οι Παλαιστίνιοι θα είναι «υπεύθυνοι» για τη Γάζα μετά τον πόλεμο λέει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας

Ο Yoav Gallant δήλωσε ότι η Χαμάς δεν θα κυβερνήσει τη Γάζα, αλλά πρόσθεσε ότι το Ισραήλ επίσης «δεν θα ασκήσει πολιτικό έλεγχο» στον θύλακα.

«Είναι Παλαιστίνιοι αυτοί που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, γι’ αυτό και οι παλαιστινιακοί φορείς θα είναι υπεύθυνοι γι’ αυτήν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι εχθρικοί προς το Ισραήλ και δεν θα επιχειρούν εναντίον του», δήλωσε ο Gallant σε συνομιλία με στρατιωτικούς ανταποκριτές, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι μια πολυεθνική δύναμη, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών χωρών, θα πρέπει να ηγηθεί των προσπαθειών για την ανοικοδόμηση της Γάζας, η οποία έχει καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει καμία ισραηλινή «πολιτική παρουσία» στη Γάζα μετά τον πόλεμο, εμφανιζόμενος να έρχεται σε αντίθεση με άλλους υπουργούς οι οποίοι έχουν ζητήσει την επιστροφή των παράνομων ισραηλινών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Gallant, ωστόσο, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει το δικαίωμα να κινείται στη Γάζα στρατιωτικά χωρίς περιορισμούς, θέτοντάς την ουσιαστικά υπό ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο.

20:50 SOS εκπέμπει η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος  για το νοσοκομείο El Amal – Κινδυνεύουν εργαζόμενοι και ασθενείς

Το νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς δέχεται συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις, με πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού πέντε ημερών, να σκοτώνονται σε ένα χτύπημα την Τετάρτη.

Η Εταιρεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) δήλωσε ότι άλλη μια ισραηλινή επίθεση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στον περίβολο του νοσοκομείου El Amal, όπου χιλιάδες εκτοπισμένοι άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί για να αναζητήσουν καταφύγιο.

«Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα, στους εταίρους της στο Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου και στο σύστημα του ΟΗΕ να παρέμβουν άμεσα και να προστατεύσουν επειγόντως το νοσοκομειακό συγκρότημα PRCS Αλ Αμάλ- και το ιατρικό προσωπικό, τους τραυματίες, τους ασθενείς και τους περίπου 14.000 εκτοπισμένους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η PRCS.

20:34 «Ο Μπλίνκεν θα έχει μερικές από τις πιο δύσκολες συζητήσεις για το μέλλον της Γάζας»

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Matthew Miller λέει ότι ο Μπλίνκεν θα έχει «μερικές από τις πιο δύσκολες» συζητήσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή σχετικά με το μέλλον της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι προωθούν τη μαζική εκτόπιση της Γάζας και την υπαγωγή της περιοχής υπό ισραηλινό έλεγχο.

«Αυτό που υποστηρίζουμε, αυτό που έχουμε καταστήσει σαφές είναι ότι θέλουμε να δούμε να επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμα είναι [μια] επανενωμένη Δυτική Όχθη και Γάζα υπό παλαιστινιακή διακυβέρνηση», δήλωσε ο Μίλερ.

20:23 Την επιστροφή των αμάχων της Γάζας στα σπίτια τους θα συζητήσει ο Μπλίνκεν με το Ισραήλ

Ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ ξεκινά αυτή την εβδομάδα ταξίδι στη Μέση Ανατολή και θα επισκεφθεί την Τουρκία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι ο Μπλίνκεν θα συζητήσει με Ισραηλινούς αξιωματούχους τη διασφάλιση της διαρκούς ανθρωπιστικής πρόσβασης στη Γάζα, την επόμενη φάση του πολέμου, την προστασία των αμάχων και «πώς θα δοθεί η δυνατότητα στους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στα σπίτια και τις γειτονιές τους καθώς οι μάχες περιορίζονται».

Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα -περισσότερο από το 80% του πληθυσμού της περιοχής- έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μέχρι στιγμής, οι ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν τους κατοίκους να επιστρέψουν στις γειτονιές τους στα βόρεια, ακόμη και όταν αποσύρει χιλιάδες στρατιώτες από τη Γάζα.

Η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα αυτό έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Ουάσιγκτον επέπληξε τις εκκλήσεις Ισραηλινών αξιωματούχων να διώξουν τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα σε κάτι που σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες θα ισοδυναμούσε με εθνοκάθαρση – ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Παρόλα αυτά, με μεγάλο μέρος της βόρειας Γάζας κατεστραμμένο, δεν είναι σαφές πώς θα μπορέσουν οι άνθρωποι να επιστρέψουν ή αν το Ισραήλ θα επιτρέψει την ανοικοδόμηση στην περιοχή.

20:12 Ξεκινά η αμερικανική «περιοδεία» στη Μέση Ανατολή

Αμερικανοί διπλωμάτες κατευθύνονται στη Μέση Ανατολή με επικεφαλής τον Άντονι Μπλίνκεν. Μαζί του θα είναι και ο Amos Hochstein, διπλωματικός απεσταλμένος του Τζο Μπάιντεν.

Ο λόγος για αυτό είναι επειδή υπάρχει η ανησυχία για την πορεία της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, μετά τη δολοφονία του κορυφαίου ηγέτη της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι, στον Λίβανο καθώς και αρκετών βοηθών του.

Η ανησυχία του Λευκού Οίκου είναι ότι ανοίγει ένα δεύτερο μέτωπο που θα μπορούσε δυνητικά να διευρυνθεί σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Έτσι, ως αποτέλεσμα, αρχίζουν συζητήσεις με κορυφαίους Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι οποίοι συχνά δεν ακούνε τις ΗΠΑ, ιδίως όταν πρόκειται για τον αριθμό των θυμάτων στη Γάζα και τον τρόπο με τον οποίο διεξήγαγαν την χερσαία εκστρατεία τους τις τελευταίες εβδομάδες.

19:49 Βρετανική ναυτιλιακή εταιρεία: Εκτοξεύθηκαν πύραυλοι στην Ερυθρά από την Υεμένη

Η βρετανική εταιρεία θαλάσσιας ασφάλειας Ambrey δήλωσε ότι έλαβε πληροφορίες για πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την Ταϊζ της Υεμένης προς το στενό Bab Al-Mandab.

19:44 Ξεκληρίστηκε οικογένεια από ισραηλινό πλήγμα στο Mawasi, την υποτιθέμενη ασφαλή ζώνη

Αναφέραμε νωρίτερα ότι ένα ισραηλινό πλήγμα κατέστρεψε ένα σπίτι στο Mawasi στη νότια Γάζα, μια περιοχή που ο ισραηλινός στρατός είχε κηρύξει ασφαλή ζώνη.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν ένας άνδρας και η σύζυγός του, επτά από τα παιδιά τους και τρία άλλα παιδιά ηλικίας από 5 έως 14 ετών, σύμφωνα με τον κατάλογο των νεκρών που έφτασαν στο νοσοκομείο Νάσερ στο Χαν Γιουνίς.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τον στρατό του Ισραήλ.

Το Al-Mawasi είναι μια στενή λωρίδα γης που έχει λίγα κτίρια και αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από αμμώδεις αμμόλοφους και γεωργική γη.

Χαρακτηρίστηκε ασφαλής ζώνη από τον ισραηλινό στρατό, αν και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δήλωσαν ότι είναι πολύ μικρή και δεν έχει υποδομές για να μπορέσουν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τους εκτοπισμένους εκεί.

Με το κόκκινο η περιοχή Mawasi που έχει ανακηρυχθεί ασφαλής ζώνη από τις idf

19:38 ΗΠΑ: Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει 25 επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά

Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει 25 επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, σύμφωνα με τον διοικητή του αμερικανικού Ναυτικού αντιναύαρχο Μπραντ Κούπερ.

Η πιο πρόσφατη επίθεση σήμερα το πρωί σηματοδότησε την πρώτη φορά που οι Χούθι χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας που προοριζόταν για επίθεση, το οποίο εξερράγη κοντά σε εμπορικά και στρατιωτικά πλοία.

Περισσότερες από 20 χώρες συμμετέχουν επί του παρόντος στη λεγόμενη επιχείρηση Prosperity Guardian υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που αφορά την προστασία της Ερυθράς.

Ο Κούπερ σημείωσε ότι ο συνασπισμός έχει καταρρίψει 19 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους από τις 18 Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων έξι βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων και δύο πυραύλων κρουζ, βυθίζοντας τρία σκάφη των Χούθι.

19:30 Σοβαρά τραυματίες πέντε στρατιώτες λένε οι IDF

Ο στρατός δήλωσε ότι πέντε στρατιώτες υπέστησαν τραύματα απειλητικά για τη ζωή τους κατά τη διάρκεια μαχών στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο.

Οι τραυματισμοί προήλθαν κυρίως από μάχες στο νότιο τμήμα της Γάζας, ανέφερε.

19:12 Η Χεζμπολάχ λέει ότι στόχευσε ισραηλινούς στρατιώτες

Η ομάδα λέει ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον μιας ομάδας στρατιωτών σε αυτό που περιέγραψε ως «νέα θέση στην περιοχή Al-Marj».

Η Χεζμπολάχ δεν ανέφερε αν η επίθεση προκάλεσε θύματα ή όχι.

19:01 ΓΧΣ: Οι μάχες γύρω από το νοσοκομείο Αλ Άκσα δημιουργούν «επικίνδυνες συνθήκες»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανέφεραν σε ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι υγειονομικοί αναγκάζονται να «προσαρμόζονται σε επικίνδυνες συνθήκες για να παρέχουν υγειονομική περίθαλψη».

«Από το νοσοκομείο ακούμε τους βομβαρδισμούς στις γειτονιές βορειοανατολικά του νοσοκομείου Al-Aqsa στην κεντρική περιοχή της Γάζας, κοντά στους προσφυγικούς καταυλισμούς Al-Bureij και Al-Maghazi», δήλωσε η Carolina Lopez, συντονίστρια έκτακτης ανάγκης των MSF στη Γάζα.

«Αναγκαστήκαμε να μεταφέρουμε διάφορες ιατρικές πράξεις όπως επιδέσεις τραυμάτων από τη σκηνή στην αυλή του νοσοκομείου στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων για να προστατεύσουμε το προσωπικό και τους ασθενείς».

Η ομάδα επανέλαβε ότι απαιτείται κατάπαυση του πυρός για την αντιμετώπιση των καταστροφικών ανθρωπιστικών συνθηκών στη Γάζα.

Τα 26 από τα 36 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας είναι εκτός λειτουργίας

18:48 Επιστρέφει στη Μαδρίτη η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ισπανία μετά την αλλαγή σκυτάλης στο ισραηλινό ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ αποφάσισε να γυρίσει την επόμενη εβδομάδα στη Μαδρίτη η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ισπανία, Ροντίκα Ραντιάν-Γκόρντον.

Ανακλήθηκε τον Νοέμβριο από τον προκάτοχο του Katz, Eli Cohen, αφού ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez δήλωσε ότι έχει «σοβαρές αμφιβολίες» ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Υπό το πρίσμα μιας θετικής αλλαγής στα μηνύματα που προέρχονται από την ισπανική κυβέρνηση και της σημασίας των σχέσεων Ισραήλ-Ισπανίας, αποφασίστηκε ότι η πρέσβειρα θα επιστρέψει στη Μαδρίτη και θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της για την προώθηση της υποστήριξης του δικαιώματος του Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του εναντίον της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς και για τη δημιουργία διεθνούς πίεσης για την απελευθέρωση όλων των ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο δεν διευκρινίζει τις «θετικές αλλαγές» που έχει δει στα μηνύματα της Μαδρίτης.

18:22 ΗΠΑ: Μη επανδρωμένο σκάφος των Χούθι πυροδοτήθηκε στην Ερυθρά

Το σκάφος των Χούθι ήταν γεμάτο με εκρηκτικά και πυροδοτήθηκε νωρίτερα σήμερα σε μια αποτυχημένη επίθεση, όπως την χαρακτήρισε το Πολεμικό Ναυτικό.

Το Πολεμικό Ναυτικό δήλωσε ότι το σκάφος εξερράγη μακριά από τα αμερικανικά πλοία και ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές ή θύματα από την έκρηξη.

«Ήρθε σε απόσταση μερικών μιλίων από πλοία που επιχειρούν στην περιοχή – εμπορικά πλοία και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ – και όλοι παρακολουθήσαμε την έκρηξη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιναύαρχος Μπραντ Κούπερ, ο οποίος ηγείται των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

18:02 Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Ιράν με τους δεκάδες νεκρούς

Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 100 ανθρώπους στο Ιράν, ανέφερε η οργάνωση στο Telegram την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν ανέφερε ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται δύο βομβιστές αυτοκτονίας.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο βόμβες εξερράγησαν την Τετάρτη με διαφορά λίγων λεπτών η μία από την άλλη στο Κερμάν, κοντά στον τάφο του Κασέμ Σουλεϊμανί, που είχε σκοτωθεί από αμερικανικό πλήγμα το 2020 στη Βαγδάτη.

Η χθεσινή δίδυμη βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε την ημέρα κατά την οποία συμπληρώνονταν τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του Σουλεϊμανί, με τους δράστες να θέλουν προφανώς να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες απώλειες, καθώς γνώριζαν ότι θα συγκεντρωθεί κόσμος στην περιοχή, λόγω της επετείου.

Νωρίτερα την Πέμπτη, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν και ο αντιπρόεδρος Μαχάμαντ Μοχμπέρ υποσχέθηκαν εκδίκηση για τις βομβιστικές επιθέσεις. «Θα υπάρξουν πολύ ισχυρά αντίποινα από τους στρατιώτες του Σουλεϊμανί», δήλωσε ο Μοχμπέρ στους δημοσιογράφους από νοσοκομείο όπου επισκέφθηκε τραυματίες της πιο αιματηρής επίθεσης που έχει σημειωθεί στη χώρα από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

18:00 Ο Malcolm Shaw θα εκπροσωπήσει το Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ επέλεξε τον Malcolm Shaw, Βρετανό εμπειρογνώμονα σε θέματα διεθνούς δικαίου, για να το εκπροσωπήσει στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής εναντίον του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Shaw είχε διατελέσει στο παρελθόν επισκέπτης καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο.

17:52 Τα ΗΑΕ υπερασπίζονται την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ και τις Συμφωνίες του Αβραάμ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπερασπίστηκαν την απόφασή τους να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ μέσω των Συμφωνιών του Αβραάμ, τονίζοντας ότι δεν θα ανακαλέσουν τις κινήσεις τους λόγω του πολέμου στη Γάζα.

«Τα ΗΑΕ πήραν μια στρατηγική απόφαση και οι στρατηγικές αποφάσεις είναι μακροπρόθεσμες», δήλωσε ο Anwar Gargash, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΑΕ, σε συνέδριο στο Ντουμπάι την Τετάρτη, όπως αναφέρει το Bloomberg.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάθε στρατηγική απόφαση θα αντιμετωπίσει πολλαπλά εμπόδια, και αντιμετωπίζουμε ένα σημαντικό εμπόδιο που πρέπει να αντιμετωπιστεί», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την εξεύρεση ενός πολιτικού δρόμου για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής», συνέχισε ο Gargash, σημειώνοντας ότι «η αραβική αντιπαράθεση με το Ισραήλ δεν ήταν επιτυχής».

17:49 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι σκότωσε ανώτερο μέλος της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στη βόρεια Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός και η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών του Ισραήλ, Shin Bet, δήλωσαν ότι σκότωσαν τον επικεφαλής των επιχειρήσεων της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ) στη βόρεια Γάζα, Mamdouh Lolo, σε αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Γάζα.

Σύμφωνα με τις IDF, ο Lolo ήταν βοηθός των ηγετών της μαχητικής ομάδας στη βόρεια Γάζα και «κεντρική φιγούρα» της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ.

17:41 Πέντε νεκροί μετά από ισραηλινό χτύπημα σε αυτοκίνητο στον καταυλισμό Νουσεϊράτ

Την είδηση αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το οποίο επικαλείται Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

Η Νουσεϊράτ βρίσκεται στην κεντρική Γάζα, η οποία έχει αποτελέσει επανειλημμένα στόχο των πρόσφατων ισραηλινών επιθέσεων.

17:33 Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα

Η παλαιστινιακή υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ, επικαλούμενη στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αναφέρει στο X ότι 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα αντιμετωπίζουν μια «ανησυχητική» εξάπλωση ασθενειών.

  • Μερικά βασικά σημεία από τα στοιχεία του ΠΟΥ:
  • Υπάρχουν 180.000 άνθρωποι στη Γάζα με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
  • Υπάρχουν περισσότερα από 136.000 κρούσματα διάρροιας, τα μισά από αυτά σε παιδιά κάτω των 5 ετών.
  • Υπάρχουν περισσότερες από 55.000 περιπτώσεις ψώρας.
  • Υπάρχουν περισσότερα από 5.000 κρούσματα ανεμοβλογιάς.

17:15 Η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την ευθύνη για επίθεση στο Ισραήλ

Η λιβανέζικη οργάνωση αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η δύναμη ελεύθερων σκοπευτών της στόχευσε «κατασκοπευτικό εξοπλισμό» του ισραηλινού στρατού στην τοποθεσία Miskaf General.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο εξοπλισμός καταστράφηκε ολοσχερώς

16:54 Το Ιράν υποπτεύεται τώρα ότι πίσω από την πολύνεκρη επίθεση βρίσκονται βομβιστές αυτοκτονίας

Το Ιράν υποπτεύεται ότι βομβιστές αυτοκτονίας πραγματοποίησαν επίθεση σε εκδήλωση μνήμης για τον δολοφονηθέντα στρατηγό που στοίχισε τη ζωή σε 84 άτομα
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πιθανόν βομβιστές αυτοκτονίας βρίσκονται πίσω από την επίθεση σε μνημόσυνο για έναν Ιρανό στρατηγό που σκοτώθηκε σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους το 2020.

Αυτό μετέδωσαν την Πέμπτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς το Ιράν αντιμετωπίζει την πλέον πολύνεκρη επίθεση εδώ και δεκαετίες και καθώς την ώρα που η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής παραμένει σε αναβρασμό.

Το δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων IRNA επικαλείται ανώνυμη «ενημερωμένη πηγή». Από την επίθεση της Τετάρτης στο Κέρμαν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 84 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 284.

Είχε ως στόχο μια τελετή προς τιμήν του στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος θεωρείται από τον αμερικανικό στρατό ως θανατηφόρος εχθρός που βοήθησε τους μαχητές που σκότωσαν αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ. Καμία ομάδα δεν έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Το δημοσίευμα του IRNA σημειώνει ότι ο αξιωματούχος ανέφερε ότι πλάνα από την κάμερα ασφαλείας από τη διαδρομή προς το μνημόσυνο στο νεκροταφείο Matryrs του Kerman έδειχναν ξεκάθαρα έναν άνδρα καμικάζι να πυροδοτεί τα εκρηκτικά. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η δεύτερη έκρηξη προήλθε «πιθανότατα» από άλλον βομβιστή αυτοκτονίας, αν και αυτό δεν είχε προσδιοριστεί πέραν πάσης αμφιβολίας.

Ο αξιωματούχος έδωσε επίσης νέες αποστάσεις για το μέρος των εκρήξεων, περιγράφοντας ότι συνέβησαν 1,5 χιλιόμετρο (περίπου ένα μίλι) και 2,7 χιλιόμετρα (1,68 μίλια) μακριά από τον τάφο του Soleimani. Ο αξιωματούχος είπε ότι οι βομβιστές πιθανότατα επέλεξαν τις τοποθεσίες επειδή ήταν εκτός της περιμέτρου ασφαλείας της κρύπτης

16:48 Επεκτείνει ο ισραηλινός στρατός την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Tareq Abu Azzoum του Al Jazeera μεταδίδει από τη Χαν Γιουνίς ότι οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας είναι συνεχείς.

«Τις τελευταίες ώρες, ο ισραηλινός στρατός έχει επικεντρώσει τις επιθέσεις του στις κεντρικές επαρχίες και επίσης στο νότιο τμήμα της περιοχής, ιδίως στη Χαν Γιουνίς, όπου τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί».

«Υπάρχει ανάπτυξη ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών στον δρόμο Salah al-Din, ιδιαίτερα κοντά στα χωριά al-Musaddar και Zawaydah, τα οποία συνδέουν το κεντρικό με το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας «, συνέχισε.

«Επίσης, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί πυροβολικού στους προσφυγικούς καταυλισμούς Maghazi και Nuseirat. Φαίνεται ότι το Ισραήλ μεταβαίνει από μια φάση καταστροφής σε μια άλλη φάση, η οποία επικεντρώνεται στο μεσαίο και το νότιο τμήμα της Γάζας», δήλωσε.

16:42 Αποσύρεται, μετά από 40 ώρες, ο ισραηλινός στρατός από τον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams στη Δυτική Όχθη

Μετά από επιδρομή που διήρκεσε 40 ώρες, ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από τον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στο Τουλκαρέμ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν, ενώ τουλάχιστον 13 υπέστησαν σπασμένα κόκαλα μετά από ξυλοδαρμό από στρατιώτες.

16:35 Διπλωματικές προσπάθειες για την αποφυγή κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ – Λιβάνου

Ο Amos Hochstein, ο κορυφαίος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν που ηγείται των διπλωματικών προσπαθειών για την αποτροπή ενός πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ μετά την άφιξή του στο Ισραήλ.

Ο Hochstein, ο οποίος μεσολάβησε για τη ναυτική συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου πέρυσι, επισκέπτεται την πόλη λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς Arouri σε μια επίθεση στη Βηρυτό, για την οποία Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν κατ’ ιδίαν ότι το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο.

Ο Gallant είπε στον Hochstein ότι «το Ισραήλ θα προτιμούσε να επιλύσει τη στρατιωτική σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ με διπλωματικά μέσα, αλλά το χρονικό περιθώριο για κάτι τέτοιο είναι περιορισμένο».

Οι προσπάθειες αυτές συνδυάζονται με τη σημαντικά αυξημένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή από τις 7 Οκτωβρίου, με στόχο να λειτουργήσουν αποτρεπτικά απέναντι στο Ιράν και τις οργανώσεις που το εκπροσωπούν. Οι ΗΠΑ, πάντως, επιστρέφουν το πυρηνικό αεροπλανοφόρο καριέρα Gerald R. Ford – το νεότερο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού ναυτικού – στο λιμάνι της πατρίδας του.

Επίσης, την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Abdallah Bou Habib έφτασε στην Ουάσιγκτον για έκτακτες συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του συμβούλου για το Μεσανατολικό Brett McGurk. Σύμφωνα με τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης, οι δύο συζήτησαν τη σημασία της επιτυχίας των προσπαθειών του Hochstein για την αποτροπή της κλιμάκωσης.

16:25 Αξιωματούχος διορισμένος από τον Μπαίντεν παραιτείται εξαιτίας της υποστήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Ο Tariq Habash, ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Παιδείας, έγινε ο πρώτος πολιτικός διορισμένος στην κυβέρνηση Μπάιντεν που παραιτήθηκε λόγω της υποστήριξης των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

«Δεν μπορώ να παραμείνω σιωπηλός καθώς αυτή η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στις φρικαλεότητες που διαπράττονται εναντίον αθώων Παλαιστινίων, σε αυτό που κορυφαίοι εμπειρογνώμονες για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν αποκαλέσει εκστρατεία γενοκτονίας από την ισραηλινή κυβέρνηση», έγραψε ο Habash.

«Δεν μπορώ να είμαι σιωπηλά συνένοχος καθώς η διοίκηση αποτυγχάνει να αξιοποιήσει την επιρροή της ως ο ισχυρότερος σύμμαχος του Ισραήλ για να σταματήσει τις καταχρηστικές και συλλογικές τακτικές τιμωρίας που έχουν αποκόψει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα από τρόφιμα, νερό, ηλεκτρισμό, καύσιμα και ιατρικές προμήθειες, οδηγώντας σε εκτεταμένες ασθένειες και λιμό», πρόσθεσε ο Habash, ο οποίος υπηρέτησε ως σύμβουλος πολιτικής στο Γραφείο Σχεδιασμού, Αξιολόγησης και Ανάπτυξης Πολιτικής του υπουργείου.

Ο Habash επέκρινε περαιτέρω τον Μπάιντεν για τη συκοφάντηση των Παλαιστινίων, καταγγέλλοντας πως «ο πρόεδρος έχει αμφισβητήσει δημοσίως την ακεραιότητα των καταμετρήσεων των  θανάτων Παλαιστινίων που χρησιμοποιούνται συχνά από το ίδιο μας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα Ηνωμένα Έθνη και πολλές ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις».

16:18 «Αυτή είναι η 11η φορά που εκκενώνουμε»

Η Salma Qadoumi, 32 ετών, λέει στο Al Jazeera ότι η ίδια και δεκάδες άλλοι άνθρωποι μετακόμισαν στην Deir al-Balah αφού εγκατέλειψαν την περιοχή Zawaydah, όπου είχαν εκτοπιστεί για δύο μήνες.

«Χθες το βράδυ, περίπου στις 10:00 μ.μ., ακούσαμε ήχους από βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς», είπε.

«Αισθανθήκαμε πολύ φοβισμένοι. Στη συνέχεια, νωρίς το πρωί, αποφασίσαμε να εκκενώσουμε, αλλά δεν μπορούσαμε, καθώς υπήρχαν τανκς και ελεύθεροι σκοπευτές στα κοντινά κτίρια. Κολλήσαμε για ώρες και προσπαθήσαμε να καλέσουμε τον Ερυθρό Σταυρό να έρθει να μας εκκενώσει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα».

Η Qadoumi λέει ότι με μια ομάδα περίπου 70 ατόμων, αποφάσισαν τελικά να ρισκάρουν τη ζωή τους και να κατευθυνθούν με τα πόδια προς την Deir al-Balah το μεσημέρι.

«Πήραμε έναν παρακαμπτήριο δρόμο μέχρι να φτάσουμε στο Νοσοκομείο των Μαρτύρων του Al Aqsa», είπε. «Αυτή ήταν η 11η φορά που κάναμε εκκένωση. Είδα εκατοντάδες ανθρώπους να εκκενώνουν από το Bureij και το Maghazi και το Zawaydah».

16:05 Γκάλαντ: «Παράθυρο για την επίτευξη συμφωνίας με τη Χεζμπολάχ»

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, κατά τη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Άμος Χοχστάιν, ανέφερε σήμερα ότι υπάρχει «ένα μικρό χρονικό περιθώριο για την επίτευξη διπλωματικής συμφωνίας» με τη Χεζμπολάχ, καθώς η λιβανέζικη οργάνωση πραγματοποιεί καθημερινά επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ.

«Υπάρχει μια νέα πραγματικότητα στο βόρειο πεδίο, η οποία θα επιτρέψει την ασφαλή επιστροφή των πολιτών μας», είπε ο Γκάλαντ στον Χοχστάιν, αναφερόμενος στους κατοίκους της βόρειας συνοριακής περιοχής που εκτοπίστηκαν από τις επιθέσεις.

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε ωστόσο, σε μια διασταύρωση. Υπάρχει ένα μικρό χρονικό περιθώριο για διπλωματικές συνεννοήσεις, τις οποίες προτιμούμε. Δεν θα ανεχθούμε τις απειλές που θέτει ο πληρεξούσιος του Ιράν, η Χεζμπολάχ και θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας».

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αναφέρει ότι ο Χοχστάιν ενημερώθηκε για «την κατάσταση ασφαλείας στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να διευκολυνθεί η ασφαλής επιστροφή των βόρειων κοινοτήτων του Ισραήλ στις εστίες τους».

15:56 Πλημμύρισε ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζαμπάλια

Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζαμπάλια στο βόρειο τμήμα της Γάζας έχει πλημμυρίσει, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και της έλλειψης λειτουργικών συστημάτων αποχέτευσης, όπως μεταδίδει το Al Jazeera

«Σε μια παιδική χαρά ενός σχολείου, που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο, ένα αγόρι σπρώχνει το αναπηρικό αμαξίδιο του αδελφού του στους πλημμυρισμένους δρόμους, με το νερό να φτάνει μέχρι τα γόνατά τους», περιγράφει ο Anas al-Sharif.

Και προσθέτει: «Υπάρχουν φόβοι ότι ασθένειες και μολύνσεις θα εξαπλωθούν. Οι δήμοι δεν λειτουργούν λόγω του ότι στο παρελθόν είχαν στοχοποιηθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις».

15:45 Στους 22.438 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Τις τελευταίες 90 ημέρες, 22.438 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Άσραφ Αλ Κούντρα.

Τουλάχιστον 57.614 άλλοι έχουν τραυματιστεί, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.

Περίπου 125 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 318 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Άλλα περίπου 7.000 άτομα αγνοούνται ή είναι νεκρά κάτω από τα ερείπια των σπιτιών τους.

15:32 Σε εξέλιξη η κηδεία του Σάλεχ αλ Αρούρι

Με μουσική και πυροβολισμούς, αποχαιρετούν τον ηγέτη της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι, που δολοφονήθηκε στη Βηρυτό.

Χιλιάδες άτομα από τα προάστια και τους γύρω καταυλισμούς έχουν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα του Λιβάνου για να τιμήσουν τη μνήμη του δολοφονηθέντα.

«Οι δολοφονίες των Παλαιστίνιων ηγετών είναι μέρος της παλαιστινιακής ιστορίας από τη Νάκμπα το 1948.  Πρόκειται για έναν κύκλο. Σύντομα όμως θα υπάρξουν νέοι Παλαιστίνιοι ηγέτες, που θα συνεχίσουν τον αγώνα», δηλώνει στο Al Jazeera, ένας ηλικιωμένος άντρας, πιυ δίνει το «παρών» στην κηδεία του ηγέτη της Χαμάς.

Δείτε εικόνες από την κηδεία:

15:21 Ισραηλινά άρματα μάχης στοχοποιήθηκαν από μαχητές της Χαμάς

Οι Ταξιαρχίες Al Qassam ισχυρίζονται ότι έβαλαν στο στόχαστρο δύο άρματα μάχης Merkava, με βλήματα Al-Yassin 105, στη Χαν Γιουνίς.

Δήλωσαν επίσης ότι πυροδότησαν έναν μηχανισμό, που κατευθύνθηκε σε ισραηλινή δύναμη μέσα σε κτίριο στην al-Mughraqa, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδα της Γάζας.

Στη Νουσεϊράτ, οι Ταξιαρχίες πυροδότησαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό εναντίον ισραηλινής πεζοπόρου δύναμης μέσα σε ένα σπίτι, «σκοτώνοντας και τραυματίζοντάς» τους.

Στον προσφυγικό καταυλισμό al-Bureij, οι μαχητές στόχευσαν, με βλήματα όλμου βαρέως διαμετρήματος, ισραηλινά οχήματα και στρατιώτες, που είχαν συγκεντρωθεί εκεί.

Από την πλευρά τους, οι Ταξιαρχίες Al Quds δήλωσαν ότι στόχευσαν δύο ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα με βλήματα RPG ανατολικά του al-Bureij.

15:09 Χιλιάδες άτομα έχουν συγκεντρωθεί στη Βηρυτό για την κηδεία του Σάλεχ αλ Αρούρι

Κρατώντας σημαίες διαφόρων παλαιστινιακών παρατάξεων, καθώς και τη σημαία της Παλαιστίνης, χιλιάδες άτομα έχουν συγκεντρωθεί στη Βηρυτό γαι την κηδεία του ηγέτη της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι, που δολοφονήθηκε την Τρίτη 2 Ιανουαρίου.

Ο αλ Αρούρικ αναμένεται να ταφεί στο νεκροταφείο στον προσφυγικό καταυλισμό Σατίλα.

Αν και το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι η δολοφονία έγινε από ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος που χρησιμοποίησε κατευθυνόμενους πυραύλους.

Δείτε εικόνες από την κηδεία:

15:00 Οι ισραηλινές κοινότητες που εγκαταλείφθηκαν θα αποκτήσουν και πάλι ζωή

Οι κάτοικοι του νότιου Ισραήλ που εκκένωσαν την περιοχή, που δέχθηκε επίθεση από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, θα αρχίσουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους στα τέλη Φεβρουαρίου, αναφέρουν οι Times of Israel.

Η ισραηλινή κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκαταστήσει σχεδόν όλες αυτές τις κοινότητες μέχρι τον Σεπτέμβριο, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγή που εμπλέκεται στη διαδικασία επανεγκατάστασης, και υπογραμμίζουν ότι «υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί που εγκατέλειψαν το νότιο Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου».

14:49 Κλείνει ο ανθρωπιστικός διάδρομος στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Αβιχάι Αντράι, με ανακοίνωσή του στα social media έκανε γνωστό ότι από σήμερα κλείνει ο ανθρωπιστικός διάδρομος στη Γάζα στην οδό Salah al-Din και έδωσε νέες οδηγίες για την μετακίνηση των πολιτών.

«Ο ανθρωπιστικός διάδρομος στην οδό Salah al-Din θα είναι κλειστός από σήμερα, καθώς μεταφέρεται στην al-Rashid. Στη συγκεκριμένη οδό θα είναι ανοιχτός μόνο για μετακινήσεις από το βόρειο προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας, είτε με τα πόδια είτε με αυτοκίνητο, μεταξύ των ωρών 9:00 το πρωί και 4:00 το απόγευμα.

Θα υπάρξει επίσης μια τοπική και προσωρινή τακτική αναστολή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων για ανθρωπιστικούς σκοπούς στις συνοικίες al-Bruk και Jaffa στην Deir al-Balah από τις 10:00 το πρωί έως τις 2:00 το μεσημέρι», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

14:40 Οι IDF εξακολουθούν να επιχειρούν στο Nur Shams

Οι IDF δηλώνουν ότι συνεχίζουν την επιχείρηση στον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Μέχρι στιγμής, τα στρατεύματα έχουν ανακρίνει εκατοντάδες υπόπτους στον καταυλισμό κοντά στο Τουλκαρέμ και μερικοί από αυτούς έχουν συλληφθεί. Επίσης, έχουν κατασχεθεί αρκετά όπλα.

Συνολικά, σε όλη τη Δυτική Όχθη, οι IDF αναφέρουν ότι έχουν συλλάβει 29 καταζητούμενους Παλαιστίνιους σε νυχτερινές επιδρομές.

Από τις 7 Οκτωβρίου, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 2.600 καταζητούμενοι Παλαιστίνιοι σε όλη τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων 1.300 ατόμων που συνδέονται με τη Χαμάς, σύμφωνα με τις IDF.

14:32 Ο ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε από ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος, όχι από drone

O ανώτερος ηγέτης της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι, δολοφονήθηκε στη Βηρυτό από πλήγμα ισραηλινού πολεμικού αεροσκάφους, μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, τα ΜΜΕ του Λιβάνου ανέφεραν ότι ο αλ Αρούρι σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη νότια συνοικία της Βηρυτού.

Ωστόσο, η εφημερίδα Yedioth Ahronoth, επικαλούμενη ισραηλινή πηγή ασφαλείας, αναφέρει ότι ο ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε από έξι πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος.

Η ίδια εφημερίδα επικαλείται επίσης αξιωματούχο της ασφάλειας του Λιβάνου, ο οποίος δήλωσε ότι εκτοξεύθηκαν έξι πύραυλοι, δύο από τους οποίους έπληξαν το κτίριο όπου διέμενε ο αλ Αρούρι.

«Κάθε πύραυλος ζύγιζε 100 κιλά», σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

14:26 Δεκάδες γυναίκες και παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται σε ισραηλινή φυλακή

Η Επιτροπής της Παλαιστινιακής Αρχής για τις Υποθέσεις Κρατουμένων επιβεβαίωσε και δημοσίευσε τα ονόματα τουλάχιστον 51 γυναικών και παιδιών, που είχαν συλληφθεί από το εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας και κρατούνται σήμερα στην ισραηλινή φυλακή Νταμούν κοντά στην πόλη Χάιφα.

14:14 Πλήθος Παλαιστινίων εγκαταλείπει το κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

«Ύστερα από μια σκληρή νύχτα, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν σταμάτησαν οι βομβαρδισμοί του πυροβολικού και οι βίαιες συγκρούσεις, ο ισραηλινός στρατός επέκτεινε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στο εσωτερικό του κεντρικού τμήματος της Γάζας», μεταδίδει για το Al Jazeera η δημοσιογράφος Maram Humaid.

Από το πρωί, όπως περιγράφει, χιλιάδες πολίτες διαφεύγουν από τους καταυλισμούς Bureij, Maghazi και Nuseirat προς το Deir al-Balah.

«Ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια από αεροπλάνα και έκανε γνωστό ότι οι δυνάμεις του επιχειρούν εντατικά στις περιοχές αυτές και κάλεσε τους κατοίκους να εκκενώσουν αμέσως την πόλη Deir al-Balah, θεωρώντας ότι έχει μετατραπεί σε επικίνδυνη ζώνη μάχης», συμπληρώνει η ίδια και αναφέρει ότι πολλές οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προς τα νότια.

«Οι κάτοικοι έφυγαν βιαστικά με φορτηγά και κάρα που έσερναν ζώα, μεταφέροντας ελάχιστα υπάρχοντα και κατευθυνόμενοι προς νέους τόπους εκτόπισης», καταλήγει.

14:02 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ισραηλινά πλήγματα σκότωσαν 14 άτομα, στην πλειοψηφία τους παιδιά, στα σπίτια τους κοντά στο Χαν Γιουνίς. Τα συντρίμμια από τις εκρήξεις τραυμάτισαν επίσης πολλούς Παλαιστίνιους στην κοντινή ζώνη εκκένωσης al-Mawasi.
  • Η έδρα της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στο Χαν Γιουνίς, επλήγη ξανά, με την οργάνωση να μιλά για έναν νεκρό και 7 τραυματίες. Σύμφωνα με την οργάνωση οι «έντονοι και συνεχείς βομβαρδισμοί» γύρω από την έδρα της και το κοντινό νοσοκομείο Al-Amal περιορίζουν τη δυνατότητα των ασθενοφόρων να προσεγγίσουν περισσότερους τραυματίες στην περιοχή.
  • Ο δήμαρχος της Γάζας, Yahya Al-Sarraj, απευθύνει επείγουσα έκκληση για καύσιμα, νερό, αποχέτευση και υπηρεσίες υγιεινής για τους 1,9 εκατομμύρια εκτοπισμένους του θύλακα, το 40% των οποίων αντιμετωπίζει τον κίνδυνο λιμού.
  • Οι ισραηλινές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε συναγερμό μετά τη δολοφονία την Τρίτη στο Λίβανο του ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ετοιμάζεται για το τέταρτο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή από τις 7 Οκτωβρίου.  Θα αναχωρήσει απόψε το βράδυ. Θα κάνει στάση στο Ισραήλ. Πιθανόν να επισκεφθεί και την Ελλάδα.
  • Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Άμος Χόχσταϊν επισκέπτεται επίσης το Ισραήλ, επιφορτισμένος με το δύσκολο έργο της μείωσης των εντάσεων κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.
  • Αυξάνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για τα σχέδια εκδίωξης των Παλαιστινίων από τη Γάζα. Πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Ολλανδίας, καταγγέλλουν τις «εκκλήσεις» ισραηλινών υπουργών προς τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Γάζα για να κάνουν χώρο για τους ισραηλινούς εποίκους.

13:50 Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ καταγγέλλει τις ισραηλινές δηλώσεις για τη μετεγκατάσταση Παλαιστινίων

Ο Volker Turk, Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δηλώνει «πολύ ενοχλημένος» από τις δηλώσεις Ισραηλινών υπουργών σχετικά με τη μεταφορά του πληθυσμού της Γάζας σε άλλες χώρες.

«Το 85 τοις εκατό των ανθρώπων στη Γάζα είναι ήδη εσωτερικά εκτοπισμένοι. Έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους», ανέφερε ο Turk σε ανάρτησή του στο X. Επισήμανε επίσης ότι το διεθνές δίκαιο απαγορεύει «τη βίαιη μεταφορά προστατευόμενων προσώπων εντός κατεχόμενου εδάφους ή την απέλαση από αυτό».

 13:41 Δεκαεπτά Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επιδρομή στη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από την ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams στο Τουλκαρέμ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, αναφέρει η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Τουλάχιστον 13 από τους τραυματίες είχαν σπασμένα οστά λόγω ξυλοδαρμών κατά τη διάρκεια της κράτησης ή κατά την ανάκριση, προστίθεται.

Πηγές ανέφεραν στο Αλ Τζαζίρα,  ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει σχεδόν 400 Παλαιστίνιους άνδρες και πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα διεξάγοντας ανακρίσεις εκτός του χώρου τους.

Η επιδρομή στον καταυλισμό προσφύγων ξεκίνησε την Τρίτη πριν από τα μεσάνυχτα.

13:29 Νεκρός από ανώτερος διοικητής φιλοϊρανικής δύναμης στο Ιράκ μετά από επίθεση στη Βαγδάτη – Τις ΗΠΑ κατηγορεί ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ δήλωσε ότι ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ευθύνεται για την «αδικαιολόγητη» επίθεση εναντίον ιρακινών πολιτοφυλάκων. Σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη επλήγη το αρχηγείο υλικοτεχνικής υποστήριξης της υποστηριζόμενης από το Ιράν πολιτοφυλακής Harakat Hezbollah al-Nujaba, στην κεντρική Βαγδάτη. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ένας υψηλόβαθμος διοικητής της πολιτοφυλακής.

13:20 Χειρουργοί αναφέρουν πρωτοφανή αριθμό ακρωτηριασμών σε παιδιά στη Γάζα – Εικόνες που συγκλονίζουν

Η μικρή Παλαιστίνια Eman Al-Kholi, της οποίας το άκρο ακρωτηριάστηκε αφού τραυματίστηκε σε ισραηλινό χτύπημα που σκότωσε τους γονείς της, κοιτάζει καθώς κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας. REUTERS/Arafat Barbakh

Ο έφηβος Ramadan Basal, του οποίου το άκρο ακρωτηριάστηκε μετά τον τραυματισμό του σε ισραηλινό χτύπημα, κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι καθώς δέχεται θεραπεία στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, στη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας. REUTERS/Arafat Barbakh

Η μικρή Noor Marouf, της οποίας το άκρο ακρωτηριάστηκε μετά τον τραυματισμό της σε ισραηλινό χτύπημα, κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι καθώς τη βοηθάει η θεία της στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, στη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας. REUTERS/Arafat Barbakh

13:09 Οι IDF επιτίθενται σε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι επιτέθηκε σε στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο ως απάντηση σε αντιαρματικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε από το έδαφος του Λιβάνου στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τον στρατό, η Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε «σε παρατηρητήριο της Χεζμπολάχ και σε τρομοκρατικές υποδομές στον νότιο Λίβανο», ενώ οι IDF επιτέθηκαν σε μια αντιαρματική ομάδα. Σύμφωνα με τις IDF, σήμερα το πρωί εντοπίστηκαν αρκετές εκτοξεύσεις από το έδαφος του Λιβάνου προς το Ισραήλ.

12:58 Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν διαψεύδει αναφορές για πυροβολισμούς στο Κερμάν

Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν διέψευσε αναφορές για πυροβολισμούς στην πόλη Κερμάν, μετέδωσε πριν λίγο, το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Νωρίτερα, το Reuters επικαλούμενο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, μετέδωσε ότι υπήρχαν αναφορές για πυροβολισμούς στην Κερμάν, μια ημέρα μετά τις εκρήξεις που σκότωσαν 84 ανθρώπους σε τελετή μνήμης για τον κορυφαίο Ιρανό διοικητή Κασέμ Σολεϊμανί, που σκοτώθηκε από επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους το 2020 στο Ιράκ.

12:50 Αντιαρματικός πύραυλος από τον Λίβανο έπληξε σπίτι στο βόρειο Ισραήλ

Σπίτι στη βόρεια ισραηλινή πόλη Μετούλα χτυπήθηκε από αντιαρματικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε από το έδαφος του Λιβάνου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, μεταδίδει η Haaretz.

12:44 «Οι ισραηλινές πρεσβείες τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς»

Οι ισραηλινές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο έχουν τεθεί σε συναγερμό μετά τη δολοφονία την Τρίτη του αναπληρωτή επικεφαλής της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι στο Λίβανο.

«Ζητήθηκε από όλες τις πρεσβείες και τα ισραηλινά και εβραϊκά ιδρύματα να αυξήσουν την επαγρύπνηση», αναφέρει το Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο τον ισραηλινό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα KAN.

«Ζητήθηκε επίσης από την πολεμική αεροπορία και τις δυνάμεις που σταθμεύουν στα σύνορα με τον Λίβανο να αυξήσουν την επαγρύπνηση εν μέσω απειλών αντιποίνων από τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ», προστίθεται.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει αργότερα την Πέμπτη για να συζητήσει τις τρέχουσες εξελίξεις μετά τη δολοφονία του Αρούρι.

12:29 Ένας νεκρός από ισραηλινό βομβαρδισμό νοσοκομείου και κτιρίου της Ερυθράς Ημισελήνου στο Χαν Γιουνίς

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν, από  «έντονους και συνεχείς» βομβαρδισμούς των ισραηλινών δυνάμεων γύρω από την έδρα της και το νοσοκομείο al-Amal, ανέφερε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

12:16 Ιρανικά ΜΜΕ: Αναφορές για πυροβολισμούς στην Κερμάν μία μέρα μετά τις φονικές εκρήξεις

Μέσα ενημέρωσης στο Ιράν ανέφεραν ότι υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές για πυροβολισμούς στην πόλη Κερμάν, μία ημέρα μετά τις εκρήξεις που σκότωσαν δεκάδες άτομα που είχαν συγκεντρωθεί για την επετειακή τελετή στον τάφο του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σολεϊμανί, αρχιτέκτονα των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης» στη Μέση Ανατολή.

Ο Σολεϊμανί σκοτώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια από πλήγμα αμερικανικού drone στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Το μεγάλο πλήθος που βρισκόταν συγκεντρωμένο εκεί αποτελείτο από αξιωματούχους του καθεστώτος και πολίτες.

Το Ιράν, στο μεταξύ, αναθεώρησε προς τα κάτω, στους 84 νεκρούς, τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της επίθεσης που σημειώθηκε χθες, Τετάρτη, στο Κερμάν.

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν», ανακοίνωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Ιράν, ο Τζαφάρ Μιαντφάρ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν «248 τραυματίες, εκ των οποίων 195 εξακολουθούν να νοσηλεύονται».

Προηγούμενος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 95 νεκρούς και 181 τραυματίες.

Σύμφωνα με τον Μιαντφάρ, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται κάποια από τα πτώματα δυσκολεύει την καταμέτρηση των θυμάτων.

Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς κάποιοι τραυματίες βρίσκονται «σε κρίσιμη κατάσταση».

Η χθεσινή επίθεση, την ευθύνη για την οποία δεν έχει αναλάβει προς το παρόν κανείς, σημειώθηκε την ώρα που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι τεταμένη και μία ημέρα έπειτα από πλήγμα στη Βηρυτό που κόστισε τη ζωή στον δεύτερο στην ιεραρχία της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι.

12:11 Υπουργός του Λικούντ απορρίπτει τη συζήτηση για την  αποχώρηση των Παλαιστινίων από τη Γάζα

Ο Miki Zohar, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού του Ισραήλ, δήλωσε ότι δεν είναι «ρεαλιστικό» να φύγουν οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα, ακόμη και αν ορισμένοι Ισραηλινοί θα ήθελαν να το δουν να συμβαίνει.

«Δεν είναι ρεαλιστικό και είναι σαφές ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα το δεχτεί», δήλωσε ο Ζοχάρ στον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό δεν θα πρέπει να συζητείται δημοσίως.

«Πράγματα όπως αυτό, ακόμη και αν έχεις μια πεποίθηση ή έναν τέτοιο στόχο, μπορεί να συζητηθεί πίσω από κλειστές πόρτες».

Τα σχόλια του Zohar ακολουθούν τις εκκλήσεις του υπουργού εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ να «ενθαρρύνει τη μετανάστευση» εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων στη Γάζα για να ανοίξουν χώρο για τους ισραηλινούς εποίκους.

12:06  «Ο ισραηλινός στρατός διαπράττει σφαγές σε «ασφαλείς» περιοχές»

«Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ημερών, ο στρατός κατοχής διέπραξε έξι σφαγές, αναγκάζοντας τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε άλλες περιοχές που ισχυρίστηκε ότι ήταν ασφαλείς στην πόλη Ράφα, νότια της Λωρίδας της Γάζας, και στη συνέχεια τους βομβάρδισε, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 31 άνθρωποι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας.

«Ο ισραηλινός στρατός κατοχής επανέλαβε το έγκλημα να αναγκάζει τους αμάχους, υπό την απειλή όπλων, να εγκαταλείψουν τα ασφαλή σπίτια  και τις κατοικημένες γειτονιές τους και να μεταβεί σε άλλες περιοχές που το Ισραήλ αν και ισχυριζόταν ότι ήταν ασφαλείς, τις βομβάρδιζε», προσθέτει.

11:57 Μαχητές πολιτοφυλακής που υποστηρίζονται από το Ιράν σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη

Τουλάχιστον δύο μαχητές της πολιτοφυλακής σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους που είχε στόχο το αρχηγείο της πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν στην ανατολική Βαγδάτη την Πέμπτη, δήλωσαν στο Reuters πηγές της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι πηγές δήλωσαν ότι δεν έχουν προς το παρόν πληροφορίες σχετικά με το ποιος πραγματοποίησε το πλήγμα.

11:45 Η επιχειρησιακή ενημέρωση των IDF

Οι IDF ισχυρίστηκαν στην τελευταία επιχειρησιακή τους ενημέρωση ότι «απέτρεψαν τρομοκρατικούς πυρήνες της Χαμάς με αντιαρματικούς πυραύλους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας».

Σε μια ανάρτηση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ανέφεραν:

«Στην πόλη Khan Younis, τρεις τρομοκράτες επιχείρησαν να τοποθετήσουν εκρηκτικό μηχανισμό δίπλα σε στρατιώτες των IDF. Σε απάντηση, ένα αεροσκάφος της IAF που κατευθύνθηκε από τα στρατεύματα στόχευσε και σκότωσε τους τρομοκράτες. Επιπλέον, τα στρατεύματα εξουδετέρωσαν δύο επιπλέον τρομοκράτες που κρύβονταν σε ένα κοντινό κτίριο και ένα μαχητικό αεροσκάφος έπληξε μια αποθήκη όπλων της Χαμάς».

Ο στρατός απαριθμεί επίσης άλλες δραστηριότητες που πραγματοποίησε στο Χαν Γιουνίς και ισχυρίζεται ότι «εντόπισε εκτοξευτές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς» στο Μπουρέιτζ.

Οι ισχυρισμοί δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα.

11:33 Η Κίνα λέει ότι η ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα πρέπει να προστατευθεί

«Η Κίνα αντιτίθεται στις επιθέσεις εναντίον πολιτικών πλοίων», αναφέρει εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

«Πιστεύω ότι όλες οι πλευρές πρέπει να διαδραματίσουν εποικοδομητικό και υπεύθυνο ρόλο στη διαφύλαξη της ασφάλειας των ναυτιλιακών οδών στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε.

Η Κίνα δεν είναι μέλος του ναυτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που περιπολεί στην Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο, ως μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές χώρες στον κόσμο, έχει ισχυρό συμφέρον να δει σταθερότητα εκεί μετά τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.

11:19 Εικόνες: Παιδιά περιμένουν στην ουρά για λίγο πόσιμο νερό

Παιδιά περιμένουν στην ουρά για λίγο πόσιμο νερό εν μέσω ελλείψεων/ Ράφα, νότια Λωρίδα της Γάζας 4 Ιανουαρίου 2024/ REUTERS

Παιδιά περιμένουν στην ουρά για πόσιμο νερό εν μέσω ελλείψεων/ Ράφα, νότια Λωρίδα της Γάζας 4 Ιανουαρίου 2024/ REUTERS

Περιμένοντας στην ουρά για πόσιμο νερό εν μέσω ελλείψεων/ Ράφα, νότια Λωρίδα της Γάζας 4 Ιανουαρίου 2024/ REUTERS

11:08  Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος λέει ότι χτυπήθηκε η έδρα της

Η ανθρωπιστική οργάνωση αναφέρει ότι τουλάχιστον επτά άτομα τραυματίστηκαν από χτύπημα που έπληξε τον πέμπτο όροφο της έδρας της στο Χαν Γιουνίς.

Ένα άλλο χτύπημα σε γειτονικό σπίτι προκάλεσε περαιτέρω ζημιές στις εγκαταστάσεις και στο κοντινό νοσοκομείο al-Amal, αναφέρει.

11:00  Δεκατέσσερις νεκροί ανάμεσά τους 9 παιδιά σε ισραηλινά πλήγματα κοντά στο Χαν Γιουνίς

14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Πέμπτη, μεταξύ των οποίων εννέα παιδιά, σε ισραηλινά πλήγματα στο Al- Mawasi δυτικά του Khan Younis της Γάζας, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

10:52 Εκρήξεις στην πόλη Ράφα

Μέσα στην τελευταία ώρα περίπου, ακούστηκαν εκρήξεις σε όλη την πόλη της Ράφα, κυρίως από το ανατολικό τμήμα, όπου βαρύ πυροβολικό βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές, μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα

Στη δυτική πλευρά, κανονιοφόροι πυροβολούν προς τον παραλιακό δρόμο. Αυτός είναι ο δρόμος που έχει ειδοποιηθεί ο κόσμος να ακολουθήσει αν μετακινείται από το κεντρικό τμήμα του Khan Younis προς την πόλη Rafah.

«Αναμένεται ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων», αναφέρει.

10:45 Πέντε νεκροί σε επίθεση του ισραηλινού στρατού «εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ» στο νότιο Λίβανο

Ο αριθμός των νεκρών σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε το Ισραήλ τη νύχτα εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο αυξήθηκε σε πέντε άτομα. Το  Ρόιτερς, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας στο Ισραήλ, μετέδωσε ότι μεταξύ των νεκρών ήταν ένας περιφερειακός διοικητής της Χεζμπολάχ.

10:35 Ισραηλινοί αξιωματούχοι έβαλαν στο τραπέζι το σενάριο να διοικείται η Γάζα από φατρίες

Ιραηλινοί αξιωματούχοι θέλουν μετά τον πόλεμο στη Γάζα να παραδώσουν την τοπική διαχείριση της Λωρίδας σε φατρίες που παραδοσιακά συνδέονται με συγκεκριμένες πόλεις και τομείς, σύμφωνα με την The Jerusalem Post.

Η ιδέα είναι να αντικατασταθεί η Χαμάς από ομάδες οικογενειών που δεν έχουν συνδεθεί τόσο με την εν λόγω οργάνωση και να τους δοθεί ο έλεγχος τροφίμων, νερού και άλλων βασικών προμηθειών.

Αυτό, βέβαια, θα είναι δύσκολο αφού η Χαμάς διοικεί τη Γάζα για 16 χρόνια και οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν εξηγήσει πώς θα μπορέσουν να εγγυηθούν έναν τέτοιο διαχωρισμό. Η τακτική, όμως, χρησιμοποιήθηκε με κάποια επιτυχία από τις ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αναφέρει το δημοσίευμα.

10:25 Συζητήσεις Ισραήλ με Κονγκό και άλλες χώρες για την «εθελοντική μετανάστευση» των Παλαιστινίων

Η «εθελοντική» μετανάστευση Παλαιστινίων από τη Γάζα γίνεται σιγά σιγά επίσημη πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης, με ανώτερο αξιωματούχο να λέει ότι το Τελ Αβιβ έχει συνομιλίες με πολλές χώρες για την πιθανή απορρόφησή τους.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο συνασπισμός του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου διεξάγει μυστικές επαφές για την αποδοχή χιλιάδων Παλαιστινίων από τη Γάζα με το Κονγκό, καθώς και άλλα κράτη. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

10:15 «Η Χεζμπολάχ είχε προειδοποιήσει τον Αρούρι ότι το Ισραήλ τον παρακολουθούσε»

Σε δημοσίευμα της λιβανέζικης εφημερίδας Al-Akhbar, αναφέρεται ότι στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς εκκένωσε το γραφείο στο οποίο διέμενε ο ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης Σάλεχ Αλ Αρούρι στη Βηρυτό, αλλά άρχισε να λειτουργεί ξανά εκεί την ημέρα που σκοτώθηκε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Χεζμπολάχ προειδοποίησε τον Αρούρι ότι το Ισραήλ παρακολουθούσε κάθε του κίνηση.

Οι έρευνες στο Λίβανο δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να προσδιορίσουν αν ο Αρούρι σκοτώθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος ή από μαχητικό αεροσκάφος. Αξιωματούχοι που ήταν παρόντες στον τόπο του εγκλήματος δήλωσαν στη λιβανέζικη εφημερίδα ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν ήταν ισχυροί αλλά σχετικά μικροί και όχι από αυτούς που θα προκαλούσαν την κατάρρευση ενός κτιρίου.

10:05 Αναθεωρήθηκε σε 95 ο αριθμός των νεκρών στο Ιράν

Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι εμπλέκονται στην πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε χθες, Τετάρτη, κοντά στον τάφο του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε πριν τέσσερα χρόνια από αμερικανικό πλήγμα στο Ιράκ.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna αρχικά έκανε λόγο για 103 νεκρούς από την επίθεση, ενώ η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι υπάρχουν 211 τραυματίες, κάποιοι από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση.

Ωστόσο ο υπουργός Υγείας του Ιράν Μπαχράμ Εϊνολαχί αναθεώρησε σε 95 τον αριθμό των νεκρών, εξηγώντας ότι κάποια ονόματα «καταγράφηκαν δύο φορές».

Πολιτικός σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί κατηγόρησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι ευθύνονται για την επίθεση. «Η ευθύνη για αυτό το έγκλημα βαραίνει το αμερικανικό και το σιωνιστικό καθεστώς και η τρομοκρατία δεν είναι παρά εργαλείο», έγραψε ο Μοχαμάντ Τζαμσιντί στο X.

Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «παράλογη» οποιαδήποτε υπόνοια για εμπλοκή των ΗΠΑ ή του Ισραήλ στην επίθεση. «Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται με κανέναν τρόπο», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στείτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι εμπλέκεται το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Η επίθεση «μοιάζει με τρομοκρατική, του είδους που έκανε το Ισλαμικό Κράτος στο παρελθόν», δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ορκισμένος εχθρός του Ιράν, το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει την επίθεση. «Είμαστε επικεντρωμένοι στις μάχες με τη Χαμάς», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

09:53 «Φοβόμασταν ότι θα γίνει αυτό» λέει η οικογένεια του ομήρου που σκότωσαν οι IDF κατά τη διάρκεια αποτυχημένης επιχείρησης διάσωσης

Η οικογένεια του Σαχάρ Μπαρούχ, του Ισραηλινού ομήρου που σκοτώθηκε σε μια αποτυχημένη προσπάθεια διάσωσης από τις IDF, λέει ότι φοβόταν ότι η ζωή του θα τελείωνε με τέτοιο τρόπο μετά την απαγωγή του από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η θεία του Merav Barkai λέει στο ραδιόφωνο 103 FM ότι υπάρχει μια «τρομερή αίσθηση ότι χάθηκε μια ευκαιρία. . . όταν λάβαμε την ειδοποίηση ότι είχε σκοτωθεί, θα μπορούσε να ήταν μια διαφορετική ειδοποίηση. Αυτή ήταν μια προσπάθεια διάσωσης- ήμασταν τόσο κοντά στο να φτάσουμε εκεί».

«Φοβηθήκαμε από την αρχή ότι θα γινόταν μια στρατιωτική απόπειρα διάσωσής του και ότι θα κατέληγε έτσι», προσθέτει. «Είναι απίστευτα λυπηρό και δύσκολο. Οι όμηροι απελευθερώθηκαν, οι άνθρωποι έφυγαν ζωντανοί, νιώθαμε ότι ήμασταν κοντά, μόλις ένα βήμα μακριά από αυτή την αγκαλιά. Είναι μια αίσθηση απώλειας που δεν θα έπρεπε να νιώθουμε».

Σημειώνει ότι η οικογένεια λυπάται που έμαθε ότι στρατιώτες των IDF τραυματίστηκαν στην προσπάθεια διάσωσης του Μπαρούχ και ότι ενώ θέλουν απεγνωσμένα να ανακτήσουν το σώμα του.

Ο Σαχάρ Μπαρούχ/ Φωτογραφία από Times of Israel

09:40 Ο Μπάιντεν μπορεί να χάσει ψηφοφόρους λόγω της στάσης του στον πόλεμο του Ισραήλ

Δεκαεπτά στελέχη της εκστρατείας επανεκλογής του Τζο Μπάιντεν προειδοποίησαν με ανώνυμη επιστολή ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να χάσει ψηφοφόρους λόγω της στάσης του στον «πόλεμο» που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στην επιστολή τους, που δημοσιεύθηκε στο Medium, προτρέπουν τον Μπάιντεν να ζητήσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Γράφουν χαρακτηριστικά: «Ο Μπάιντεν δεν είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο:

Το προσωπικό του Biden for President είδε εθελοντές να παραιτούνται μαζικά και άνθρωποι που ψήφιζαν μπλε για δεκαετίες να αισθάνονται για πρώτη φορά αβέβαιοι για το αν θα το ξανακάνουν.

Το επιτελείο του Μπάιντεν δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Τον Νοέμβριο, περισσότεροι από 1.000 αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USaid), που υπάγεται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία προέτρεπαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός.

Τον Δεκέμβριο, ορισμένοι υπάλληλοι της κυβέρνησης Μπάιντεν πραγματοποίησαν ολονυκτία κοντά στον Λευκό Οίκο για να απαιτήσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

09:27 Νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη νότια και κεντρική Γάζα

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ειδικά στην πόλη Χαν Γιούνις (νότια) και στη Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά), όπου το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για νεκρούς.

09:12 Ομάδα του ισραηλινού κοινοβουλίου πιέζει να σταματήσει η παγκόσμια χρηματοδότηση της UNRWA

Ομάδα του ισραηλινού κοινοβουλίου, προσπαθεί να παρεμποδίσει την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), υποστηρίζοντας ότι είναι εργαλείο της Χαμάς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Israel Hayom.

Μιλώντας στην Israel Hayom, η βουλευτής της Κνεσέτ Sharren Haskel, η οποία ηγείται του λόμπι του κοινοβουλίου για τη μεταρρύθμιση της UNRWA, δήλωσε ότι συναντήθηκε με άλλα μέλη του κοινοβουλίου «για να προσπαθήσει να σταματήσει τα κεφάλαια που μεταφέρονται από διάφορες χώρες σε αυτόν τον οργανισμό και να αφαιρέσει τη μάσκα της UNRWA».

Η UNRWA είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός βοήθειας που δραστηριοποιείται στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου εκτιμάται ότι 1,9 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν απεγνωσμένη ανάγκη από τρόφιμα, στέγη και φάρμακα.

Σε ανάρτησή του στο X στις 30 Δεκεμβρίου, ο διευθυντής της UNRWA στη Γάζα, Thomas White, προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι στη Γάζα «πεινάνε και αναζητούν απεγνωσμένα τρόφιμα», με το 40% του πληθυσμού να κινδυνεύει από λιμό, υπενθυμίζει το Al Jazeera.

09:00 Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούν στην Ασκελόν και τις γύρω κοινότητες στο Ισραήλ

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούν στην Ασκελόν και στις γύρω κοινότητες στο Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

08:50 Οι IDF λένε ότι οι σειρήνες στη Dovev στο βόρειο Ισραήλ ήταν ψεύτικος συναγερμός

08:40 Εβραϊκό ντελικατέσεν πυρπολήθηκε στο Τορόντο

Ένα εβραϊκό ντελικατέσεν στο Τορόντο πυρπολήθηκε την Τετάρτη «σε ένα έγκλημα μίσους» που διερευνά η αστυνομία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, οι πυροσβέστες ειδοποιήθηκαν για πυρκαγιά στο εσωτερικό της International Delicatessen Foods, που βρίσκεται στα βόρεια της μεγαλύτερης πόλης του Καναδά. Κανείς δεν τραυματίστηκε, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης του Τορόντο.

Στις πόρτες του καταστήματος είχε ζωγραφιστεί γκράφιτι που έγραφε «Free Palestine» (Ελεύθερη Παλαιστίνη). Η επιτετραμμένη της αστυνομίας του Τορόντο Pauline Gray δήλωσε ότι η εμπρηστική επίθεση δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη διαμαρτυρία:

Είναι εγκληματική. Είναι βίαιη, στοχευμένη και οργανωμένη. Θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους για να ερευνήσουμε, να συλλάβουμε και να ασκήσουμε δίωξη σε όσους ευθύνονται γι’ αυτό.

Η δήμαρχος του Τορόντο Ολίβια Τσόου ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X ότι «πράξεις αντισημιτισμού, μίσους και βίας δεν είναι ευπρόσδεκτες εδώ».

Στα τέλη Νοεμβρίου, η αστυνομία του Τορόντο δήλωσε ότι αντιμετωπίζει σημαντική αύξηση των εγκλημάτων μίσους στην πόλη από την έναρξη της πιο πρόσφατης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

08:29 Ολλανδία: Ανεύθυνες οι δηλώσεις για «εθελοντική μετανάστευση» των Παλαιστινίων

Η Ολλανδία δήλωσε ότι οι εκκλήσεις του ισραηλινού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir και του υπουργού Οικονομικών Bezalel Smotrich για «εθελοντική μετανάστευση» των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας είναι «ανεύθυνες».

«Η Ολλανδία απορρίπτει κάθε έκκληση για μετακίνηση Παλαιστινίων από τη Γάζα ή μείωση των παλαιστινιακών εδαφών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. «Αυτό δεν ταιριάζει σε μια μελλοντική λύση δύο κρατών, με ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος παράλληλα με ένα ασφαλές Ισραήλ».

Την Τετάρτη, η Σαουδική Αραβία καταδίκασε επίσης τις δηλώσεις και τόνισε τη σημασία των διεθνών προσπαθειών για την απόδοση ευθυνών στο Ισραήλ.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι έχουν επίσης απορρίψει οποιαδήποτε ισραηλινή κίνηση για την εκδίωξη των Παλαιστινίων στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

08:14 Συνεχίζεται η ισραηλινή επιδρομή σε προσφυγικό καταυλισμό στη Δυτική Όχθη

Πάνω από μια μέρα τώρα – περίπου 28 ώρες – λαμβάνει χώρα η ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν με τεθωρακισμένες μπουλντόζες που έσκαβαν τους δρόμους, καταστρέφοντας τις υποδομές. Τα σπίτια των ανθρώπων έχουν λεηλατηθεί» αναφέρει η ανταποκρίτρια του μέσου.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις συνάντησαν σθεναρή αντίσταση. Αλλά τώρα έχουν εγκαταστήσει ελεύθερους σκοπευτές σε θέσεις στις στέγες. Έτσι έχει γίνει μια συνεχής και πολύ επικίνδυνη κατάσταση», προσθέτει.

08:00 Ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο για την προσφυγή της Νότιας Αφρικής

Το διεθνές δικαστήριο θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα δημόσιες ακροάσεις σχετικά με την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, κατηγορώντας το για γενοκτονία.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε την Τετάρτη, το Διεθνές Δικαστήριο ανέφερε ότι θα πραγματοποιήσει δημόσιες ακροάσεις στο Παλάτι της Ειρήνης στη Χάγη την  Πέμπτη 11/1 και Παρασκευή 12/1. Η Νότια Αφρική θα αναπτύξει τα επιχειρήματά της στις 11 Ιανουαρίου και το Ισραήλ τα δικά του την επομένη, ανακοίνωσε το δικαστήριο. Κάθε πλευρά έχει προγραμματισθεί να έχει στη διάθεσή της δύο ώρες. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

07:48 Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες ηχούν στην Dovev στο βόρειο Ισραήλ, μεταδίδει η Haaretz.

07:34 14 μέλη της ίδιας οικογένειας  σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό

Το Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι 14 άτομα που ανήκουν στην ίδια οικογένεια σκοτώθηκαν και αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό σπιτιού, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Άνθρωποι εκτοπισμένοι από άλλα μέρη της Γάζας είχαν βρει καταφύγιο στο σπίτι στην περιοχή al-Mawasi, δυτικά του Khan Younis στη νότια Γάζα.

07:24 Ένας τοπικός αξιωματούχος της Χεζμπολάχ και δύο άλλα μέλη σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε ισραηλινό πλήγμα στο νότιο Λίβανο

Ένας τοπικός αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, ο Χουσεΐν Γιαζμπέκ, σκοτώθηκε μαζί με άλλα οκτώ μέλη της οργάνωσης σε ισραηλινά πλήγματα την Τετάρτη εν μέσω συγκρούσεων στα λιβανέζικα σύνορα, όπως αναφέρουν δύο πηγές ασφαλείας στο Reuters.

Συνολικά 9 μέλη της Χεζμπολάχ  έχουν σκοτωθεί, από ισραηλινά χτυπήματα στο νότιο Λίβανο, από τότε που η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα άρχισε να ανταλλάσσει πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις στις αρχές Οκτωβρίου.

ο7:12 «Σκληρές μάχες στο Χαν Γιουνίς»

Παλαιστίνιοι μαχητές συνεχίζουν να δίνουν μάχη στην πόλη της Γάζας για να εμποδίσουν τις ισραηλινές δυνάμεις να «εκκαθαρίσουν» τις συνοικίες Daraj και Tuffah της πόλης, δήλωσαν παρατηρητές πολέμου.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου και το Critical Threats Project με έδρα τις ΗΠΑ δήλωσαν ότι μαχητές της Χαμάς παρακολουθούν τις ισραηλινές δυνάμεις με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ότι μικρότερες παλαιστινιακές ομάδες πραγματοποίησαν μια «περίτεχνη ενέδρα» εναντίον ισραηλινών στρατιωτών κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Σάτι στη βόρεια Γάζα.

Παλαιστίνιοι μαχητές ισχυρίστηκαν επίσης ότι κατέρριψαν ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είπαν οι παρατηρητές.

«Οι Ταξιαρχίες [Qassam] ισχυρίστηκαν ότι κατέλαβαν ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος νότια της γειτονιάς Zaytoun στη νότια Λωρίδα της Γάζας στις 3 Ιανουαρίου. Η πολιτοφυλακή εκτόξευσε αντιαρματικούς πυραύλους εναντίον ισραηλινών τεθωρακισμένων στη γειτονιά Sheikh Ijlin, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έχουν αναφέρει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από τα μέσα Νοεμβρίου», ανέφεραν οι παρατηρητές.

Έντονες χερσαίες μάχες συνεχίζονται επίσης γύρω από το Χαν Γιουνίς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πρόσθεσαν.

07:00 Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα, αναφέρει ότι ένα άτομο σκοτώθηκε από τις δυνάμεις των IDF στο χωριό Ταμούν της Δυτικής Όχθης, νότια της Τούμπας, νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Ο νεκρός κατονομάζεται ως ο 29χρονος Osaid Beni Ouda.

06:55 Ο Μπλίνκεν αναχωρεί απόψε για τη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα αναχωρήσει την Πέμπτη για τη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένης μιας στάσης στο Ισραήλ, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τις διπλωματικές διαβουλεύσεις για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

Ο αξιωματούχος, που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι ο διπλωματικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Άμος Χόχσταϊν θα ταξιδέψει επίσης στο Ισραήλ για να εργαστεί για την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Ο Μπλίνκεν αναχωρεί το βράδυ της Πέμπτης «για στάσεις σε διάφορες πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ», δήλωσε ο αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες.

06:45 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

Το Ισραήλ διεξήγαγε το πλήγμα το οποίο σκότωσε προχθές Τρίτη τον δεύτερο στην ιεραρχία της Χαμάς, τον Σάλεχ αλ Αρούρι, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. «Πρόκειται για ισραηλινό πλήγμα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η διπλή έκρηξη η οποία στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 103 ανθρώπων χθες Τετάρτη κοντά στον τάφο του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμάνι στην Κερμάν του Ιράν μοιάζει να ήταν «τρομοκρατική» ενέργεια του είδους αυτών που διέπραττε συχνά στο παρελθόν η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), εκτίμησε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης μέχρι στιγμής.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ «καταδίκασε» χθες Τετάρτη τις «εμπρηστικές» δηλώσεις δυο ακροδεξιών υπουργών της κυβέρνησης του Ισραήλ, που εισηγήθηκαν να εκδιωχθούν από τη Λωρίδα της Γάζας οι Παλαιστίνιοι κάτοικοί της.

Οι IDF παραδέχτηκαν πως σκότωσαν ακόμη έναν όμηρο κατά τη διάρκεια διάσωσης στην Γάζα. Διαβάστε όλα όσα προηγήθηκαν εδώ.

Sports in

BIG 3: Το 48ωρο και η ιδέα που… τρελαίνει τον Ολυμπιακό (pics)

Η δυνητική τριάδα που έχει κάνει τους φίλους του Ολυμπιακού να χάσουν τον… ύπνο τους. Τι γίνεται με τους Εβάν Φουρνιέ, Σάσα Βεζένκοφ και Τάιλερ Ντόρσεϊ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024