Το σιωπηλό διαζύγιο: Γιατί τόσα πολλά ζευγάρια κρύβουν τον χωρισμό τους;
Οι Μέριλ Στριπ και Τζάντα Πίνκετ Σμιθ είναι δύο παραδείγματα μιας τάσης που αυξάνει την πιθανότητα ότι η σιωπή είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστεί κανείς ένα διαζύγιο χωρίς (πάρα πολύ) δράμα.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κάνει τους χωρισμούς διασημοτήτων μέρος της καθημερινής μας ζωής. Αντί της έκδοσης επίσημων δελτίων τύπου, όπως ήταν ο κανόνας, οι γνωστές προσωπικότητες τώρα προτιμούν να ανακοινώνουν τα διαζύγια τους μέσω των θέσεων στα κοινωνικά τους δίκτυα, χωρίς την ανάγκη για τρίτους.
Έτσι, ανάμεσα στις δημοσιεύσεις των φίλων μας και τα memes, οι σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης γεμίζουν, επίσης, με ειδήσεις από διάσημα ζευγάρια που χωρίζουν, γεγονός που με τη σειρά του ενισχύει τις παρασιτικές μας σχέσεις με τις αγαπημένες μας διασημότητες και μας κάνει να αισθανόμαστε ότι είμαστε κάπως πιο κοντά τους…
«Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος, όταν μαθαίνουμε ότι χώρισαν και έκρυψαν την είδηση για κάποιο χρονικό διάστημα, που δεν αισθανόμαστε μόνο έκπληκτοι, αλλά κατά κάποιο τρόπο, ακόμα και προδομένοι» γράφει χρήστης του X σχολιάζοντας κάποιους σχετικά πρόσφατους διάσημους χωρισμούς.
Δείτε το βίντεο
Η Μέριλ και η Τζάντα
Αν και όλο και περισσότερες διασημότητες φαίνονταν να επιλέγουν χωρισμούς που θα μπορούσαν να είχαν συντονιστεί πολύ καλά από την Γκουίνεθ Πάλτροου, όταν αυτή χώρισε με τον Κρις Μάρτιν, τον Μάρτιο του 2014, μετά από δέκα χρόνια γάμου και το επικοινώνησαν με κείμενα που ενημέρωναν για τον χωρισμό τους αλλά τα οποία διαβάζονταν περισσότερο σαν ερωτικές επιστολές γεμάτες αγάπη, σεβασμό και ενσυναίσθηση, τώρα, ξαφνικά, παρακολουθούμε το φαινόμενο των σιωπηλών χωρισμών. Μιλάμε για χωρισμούς που συνέβησαν πριν από καιρό και για τους οποίους ακούγεται η είδηση σαν κάτι δεδομένο και γνωστό –σαν μια σβησμένη φωτιά.
Η πρώτη περίπτωση που έρχεται στο μυαλό είναι αυτή της Τζάντα Πίνκετ Σμιθ και του Γουίλ Σμιθ, οι οποίοι χώρισαν για επτά χρόνια χωρίς να έχουμε ιδέα. Ωστόσο, λίγο μετά την είδηση της Πίνκετ Σμιθ, ανακαλύψαμε ότι η Μέριλ Στριπ και ο Ντον Γκούμερ είχαν πάρει διαζύγιο πριν έξι χρόνια. Στον κόσμο της υπερπληροφόρησης και της έλλειψης ιδιωτικής ζωής, αυτά τα μυστικά έρχονται ως έκπληξη, ενώ θέτουν επίσης το ερώτημα του αν είναι πιο υγιεινό να δοθεί προτεραιότητα στην αυτο-φροντίδα αντί να σπεύσει κανείς να ανακοινώσει έναν χωρισμό.
Κι αν ένα σιωπηλό διαζύγιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να θεραπευτεί;
Δείτε το βίντεο
Όταν η μυστικότητα και η σιωπή μετατρέπονται στη νέα πολυτέλεια
Η αλήθεια είναι ότι, στο Χόλιγουντ, τα μυστικά διαζύγια δεν είναι τόσο σπάνια χάρη στους ιδιώτες δικαστές που έχουν εκμεταλλευτεί πολύ γνωστές προσωπικότητες όπως ο Έλον Μασκ και ο Κρις Πρατ. Η δημοφιλής ιδιώτης δικαστής Jill Robbins, η οποία επέβλεπε το διαζύγιο του Brad Pitt και της Jennifer Aniston, εξήγησε στο The Cut ότι σε αντίθεση με αυτό που μπορούμε να σκεφτούμε, στην πραγματικότητα οι περισσότεροι από εκείνους που την προσλαμβάνουν δεν είναι διασημότητες, αλλά οδοντίατροι, γιατροί, στελέχη ασφαλιστικών εταιριών, δικηγόροι… Ο ήσυχος χωρισμός δεν είναι αποκλειστικότητα για τις διασημότητες. Οι άνθρωποι επιθυμούν την ιδιωτικότητα όσο και οποιοσδήποτε A-lister. Σε έναν κόσμο όπου τα μυστικά είναι λιγοστά, απολαμβάνοντας τη μυστικότητα και τη σιωπή μιλάμε αυτομάτως για μια νέα πολυτέλεια.
«Το υπέροχο σχετικά με αυτό είναι ότι έτσι αποφεύγουμε να ακούμε τη γνώμη των άλλων σχετικά με ένα δικό μας θέμα. Ο καθένας πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να εκφράσει τη γνώμη του και τις απόψεις του ακόμα κι αν έρχονται σε αντίθεση με τους επαγγελματίες (δικηγόρους ή ψυχολόγους) δημιουργώντας ένα τεράστιο ψυχικό χάος που μπορεί ακόμη και να προκαλέσει διαφωνίες με τον σύντροφό μας… Φίλοι και συγγενείς, με όλες τις καλές προθέσεις τους, δεν γνωρίζουν τη συγκεκριμένη περίπτωσή μας και μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά να βοηθήσουν» λέει η Nieves Aparicio, διευθύντρια και ιδρύτρια της Válory, μιας εταιρείας που ειδικεύεται σε διαζύγια για γυναίκες με παιδιά.
«Αισθανόμαστε σχεδόν υποχρεωμένοι να κρατάμε τους πάντες ενήμερους για τη σχέση μας γιατί, αν ανεβάζουμε φωτογραφίες μαζί και κάποια στιγμή και σταματήσουμε να το κάνουμε, θα νομίζουν ότι έχουμε χωρίσει»
Ας σιγάσουμε τον θόρυβο
Το να έχουμε λίγο χρόνο για να υποστηρίξουμε τις ιδέες μας, να διαχειριστούμε τη θλίψη και ακόμη και να ψάξουμε για ένα νέο σπίτι, μας διευκολύνει να επεξεργαστούμε τα συναισθήματα που προκύπτουν μετά από ένα διαχωρισμό. Συχνά, μετά από ένα χωρισμό ή ένα διαζύγιο, αναγκαζόμαστε να ακούσουμε σχόλια και ερωτήσεις από φίλους και συγγενείς, οι οποίες κάνουν μια ήδη περίπλοκη κατάσταση ακόμα πιο κουραστική. Όταν η κοινωνία υφίσταται θόρυβο, η σιωπή, τουλάχιστον σε συναισθηματικά θέματα, μπορεί να βοηθήσει.
Ταυτόχρονα, έχουμε συνηθίσει το γεγονός ότι οι διασημότητες και οι γύρω μας έχουν μετατρέψει τα κοινωνικά δίκτυα σε μεγάφωνο για την ιδιωτική τους ζωή, οπότε συχνά αισθανόμαστε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους πάντες για το πού βρισκόμαστε στις σχέσεις μας –κοινωνικές, επαγγελματικές, συναισθηματικές.
«Αισθανόμαστε σχεδόν υποχρεωμένοι να κρατάμε τους πάντες ενήμερους για τη σχέση μας γιατί, αν ανεβάζουμε φωτογραφίες μαζί και κάποια στιγμή και σταματήσουμε να το κάνουμε, θα νομίζουν ότι έχουμε χωρίσει. Στην πραγματικότητα, έτσι γίνεται, σε πολλές περιπτώσεις, να μαθαίνουμε για χωρισμούς διασημοτήτων, επειδή σταματούν να παρακολουθούν ο ένας τον άλλο στα κοινωνικά δίκτυα, διαγράφουν κοινές φωτογραφίες, κλπ. Είναι επίσης συνηθισμένο να βλέπει κανείς ότι ο ένας σύντροφος πιέζει τον άλλο να δημοσιεύει φωτογραφίες ή βίντεο που δείχνουν ότι είναι ζευγάρι, καθώς είναι σύνηθες για μερικούς ανθρώπους να ερμηνεύουν την απουσία φωτογραφιών με έναν φίλο ή μια φίλη ως μοναξιά. Εννοείται ότι δε χρειάζεται να είναι έτσι. Έχουμε το δικαίωμα να μην θέλουμε να κρατήσουμε κάποιον ενήμερο για την ιδιωτική μας ζωή», εξηγεί η Elizabeth Clapés, συγγραφέας του Perderte para encontrarme: Supera una ruptura y vuelve a enamorarte de ti (Χάνοντας σας για να βρείτε τον εαυτό μου: Ξεπεράστε έναν χωρισμό και ερωτευτείτε ξανά).
«Ο θόρυβος δεν θα φύγει ποτέ. Αλλά μπορούμε. Για το καλό της σωματικής μας υγείας και της ψυχολογικής ευημερίας, να σιωπήσουμε»
Η δύναμη του κλειστού στόματος
Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο πολιτισμός, η εθνικότητα, οι κοινωνικοί κανόνες και οι προσδοκίες μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στη διατήρηση του μυστικού χωρισμού. «Ανάλογα με το πώς γίνεται κατανοητό το διαζύγιο ή ο χωρισμός στο περιβάλλον του ατόμου, αυτός ή αυτή θα πει ή όχι, αν και πότε χώρισε. Ας θυμηθούμε ότι υπάρχουν θρησκείες στις οποίες δεν επιτρέπεται το διαζύγιο και μάλιστα τιμωρείται», λέει η ψυχολόγος.
Οι σιωπηλοί χωρισμοί τραβάνε την προσοχή μας επειδή είναι εντελώς αντίθετοι με τον συναισθηματικό, επιδειξιομανή τρόπο επικοινωνίας που κυριαρχεί τώρα στα κοινωνικά δίκτυα, όπου άπαντες, συχνά, εκδίδουν επίσημα ανακοινωθέντα σχετικά με την κατάσταση των σχέσεών τους και των χωρισμών τους, σαν να ήταν οι ίδιοι διασημότητες.
Όπως λέει ο Dan Lyons στο βιβλίο του «STFU: Η δύναμη του να κρατάς το στόμα σου κλειστό σε έναν ατελείωτα θορυβώδη κόσμο», «ο θόρυβος δεν θα φύγει ποτέ. Αλλά μπορούμε. Για το καλό της σωματικής μας υγείας και της ψυχολογικής ευημερίας, να σιωπήσουμε». Σε έναν κόσμο που μας ενθαρρύνει να μιλάμε περισσότερο, το κλείσιμο μπορεί να είναι η απόλυτη πράξη της αυτοφροντίδας και της εξέγερσης.
*Με στοιχεία από elpais.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις