Ο Χάρης Δούκας καταγγέλλει σχέδιο υφαρπαγής του «Αθήνα 9.84»
Μια κυοφορούμενη διάταξη της κυβέρνησης που θα αλλάζει το καθεστώτος των ζημιογόνων δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών προκαλεί την αντίδραση του Χάρη Δούκα.
- Μητέρα παιδιού ΑμεΑ διανύει καθημερινά 70 χιλιόμετρα - Το κοντινότερο σχολείο δεν έχει υποδομές
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
Την ενόχληση του για τις πληροφορίες που θέλουν η κυβέρνηση να αλλάζει το καθεστώς λειτουργίας των δημοτικών σταθμών εκφράζει λίγες ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος δήμαρχος της Αθήνας, Χάρης Δούκας.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχεδιασμό της κυβέρνησης περιλαμβάνεται το σενάριο στην περίπτωση των ζημιογόνων δημοτικών σταθμών, να ανατίθεται η λειτουργία τους σε ιδιώτες μέσω της εκάστοτε περιφέρειας όπου λειτουργούν. Οι δημοτικές αρχές θα διατηρήσουν το δικαίωμα εκπομπής, αλλά η λειτουργία των δημοτικών ραδιοφωνικών επιχειρήσεων θα ανήκει στους περιφερειάρχες οι οποίοι με τη σειρά τους θα την αναθέτουν σε ιδιωτικές εταιρείες.
Το συγκεκριμένο σχέδιο βρίσκει κάθετα αντίθετο τον Χάρη Δούκα. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στο θέμα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι με αυτόν τον τρόπο «είναι σαν να επιστρέφουμε 40 χρόνια πίσω».
«Θα είναι πολύ μεγάλη οπισθοδρόμηση»
Ο Χάρης Δούκας έχει κάθε λόγο να αντιδρά καθώς εάν κατατεθεί και ψηφιστεί η σχετική νομοθετική διάταξη ο «Αθήνα 984» θα περάσει αρχικά στα χέρια της Περιφέρειας Αττικής και τον Νίκο Χαρδαλιά. Φυσικά, το ίδιο θα συμβεί και με άλλους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς οι οποίοι είναι ζημιογόνοι.
Σε σχετική ερώτηση ο Χ. Δούκας απάντησε: «Θα είναι πολύ μεγάλη οπισθοδρόμηση ένα δημοτικό ραδιόφωνο, με τόση μεγάλη ιστορία κι από τα πρώτα της ελεύθερης ραδιοφωνίας, να φύγει από τον δήμο και να πάει κάπου αλλού. Να γυρίσουμε δηλαδή 40 χρόνια πίσω. Για αυτό και επιμένω πως θέλει μια νέα προσέγγιση η αυτονομία της αυτοδιοίκησης έχοντας διαφάνεια, λογοδοσία και αξιολόγηση του έργου μας αλλά να έχουμε και τα εργαλεία να δουλέψουμε αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος ο πρώτος της αυτοδιοίκησης να καταντάει επαίτης παρακαλώντας υπουργούς για να του δώσουν χρηματοδότηση για να κάνει τη δουλειά του».
Εκτός από τον «Αθήνα 9.84» στην Περιφέρειας Αττικής μπορεί να περάσουν ο «Επικοινωνία 94» και το «Κανάλι 1 90.4». Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη ο «FM 100.6» θα περάσει στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
«Δεν μπορεί να σχεδιάζουν στην Αθήνα χωρίς την Αθήνα»
Η καταγγελία του Δημάρχου Αθηναίων μας φέρνει στην μνήμη και το ντόρο που έγινε με την κυβερνητική ρύθμιση που πετάει εκτός «Ανάπλασης Αθηνών Α.Ε.» τη νέα δημοτική αρχή και δίνει τον έλεγχο της εταιρείας στην κυβέρνηση, καθώς ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος θα διορίζονται με ΚΥΑ από τα συναρμόδια υπουργεία.
«Είναι μια απόφαση σε λάθος κατεύθυνση. Είναι οπισθοδρόμηση. Δεν μπορεί ο Δήμος Αθηναίων να μην συμμετέχει σε έναν φορέα που θα υλοποιεί έργα στην Αθήνα. Δεν λέω τίποτα διαφορετικό από αυτό που έλεγε και η Ντόρα Μπακογιάννη πριν από λίγα χρόνια όταν ιδρυόταν αυτός ο Οργανισμός χωρίς την συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων. Δεν μπορεί να σχεδιάζουν στην Αθήνα χωρίς την Αθήνα», ανέφερε ο Χάρης Δούκας.
Για την συνεργασία με την κυβέρνηση ο Χάρης Δούκας είπε πως ξεκίνησε επιδιώκοντας την συνεργασία «γιατί θέλω να προχωρήσουν όλες οι δεσμεύσεις μου» όμως πρόσθεσε ότι κάποιες βασικές κυβερνητικές αποφάσεις ήταν σε λάθος κατεύθυνση δίνοντας τρία παραδείγματα: Το πάρκο Ριζάρη, το Λόφο Στρέφη και τον ΟΠΑΝΔΑ.
Για το πάρκο Ριζάρη είπε: «Δεν είναι κάποια δική μου ιδεοληψία η προστασία του πρασίνου. Το ΣτΕ βοήθησε στο να επανέλθει η λογική. Όταν συζητάμε για την ανάγκη μείωσης της θερμοκρασίας, για αύξηση του πρασίνου, πρέπει να δούμε και πώς θα μειώσουμε τους κινδύνους για τα δέντρα που ήδη υπάρχουν. Ακόμα και στα πολύ μεγάλα έργα υποδομής, τα φιλολαϊκά και τα φιλοπεριβαλλοντικά, όπως το μετρό για παράδειγμα στη Ριζάρη. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα να γίνει το έργο με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες στα δέντρα. Κάποιοι έλεγαν ‘’ή το μετρό ή το πράσινο’’, και ότι πρέπει να επιλέξουμε. Λέω ότι μπορούμε και τα δύο».
Για το Λόφο Στρέφη: «Θυμάστε προεκλογικά ότι έγινε ολόκληρο θέμα, γιατί ορισμένοι υποστήριζαν ότι δρουν κάποιες ομάδες οι οποίες δημιουργούν φασαρίες. Υποστήριξα ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Διότι το πρόβλημα στον Στρέφη είναι οι γεωδαισίες και όχι να δημιουργήσουμε μπαλκόνια στις κορυφές και ότι αυτό που ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής είναι η ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο χώρο. Λοιπόν, αυτά είπε και το ΣτΕ».
Τέλος, για τον ΟΠΑΝΔΑ: «Υποστηρίζω ότι σε περιόδους μετάβασης, δεν μπορεί να αποφασίζουν για πολύ μεγάλους οργανισμούς κοινωνικούς, όπως ο Οργανισμός Άθλησης και Πολιτισμού που απασχολεί 800 ανθρώπους, να τον κλείνουν και να πρέπει να τον ενσωματώσω σε κενό χρόνου, την 1η Ιανουαρίου στον Δήμο. Είναι μία κίνηση, χωρίς μελέτη. Αυτό είπε και το ΣτΕ. Τα λέω για να σημειώσω, ότι εγώ θέλω τη συνεργασία, όμως όχι με όρους υποταγής. Θέλω να ενώσω όχι να διχάσω, αλλά σε μία κατεύθυνση η οποία να είναι λειτουργική και αποτελεσματική και να βελτιώνει την ζωή των πολιτών, αλλά να έχω και τα εργαλεία για να προχωρήσω αυτά τα θέματα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις