Το Σάββατο στα Χανιά η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν
Τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στην οικία του στα Χανιά
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
- Σε ποια χώρα κάνουν θραύση τα κινέζικα αυτοκίνητα
Αύριο Σάββατο 6 Ιανουαρίου το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Η κατ’ ιδίαν συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην οικία του πρωθυπουργού στα Χανιά, στην Κρήτη.
Θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.
Στην ατζέντα του ταξιδιού του Μπλίνκεν στην περιοχή αναμένεται να κυριαρχήσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή
Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν την Πέμπτη ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την Αίγυπτο.
Τι φέρνει η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα
Το πέρασμα «λίγων ωρών» του Μπλίνκεν από την Ελλάδα λαμβάνει διαστάσεις, δεδομένων και των ευρύτερων εξελίξεων στην περιοχή, με την Αθήνα να υπογραμμίζει διαρκώς το υψηλό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ.
Στην ατζέντα του ταξιδιού του Μπλίνκεν στην περιοχή αναμένεται να κυριαρχήσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και ο διαφαινόμενος κίνδυνος διάχυσης του, ενώ τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα, η είδηση της άφιξης φέρνει εικασίες και για διάλογο όσον αφορά ένα ευρύτερο διπλωματικό παζάρι που συνδέεται με τις πολιτικές της Άγκυρας.
Για τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Τουρκία πει το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που έχει συνδεθεί με την προμήθεια των νέων F-16 και την αναβάθμιση των παλιών που έχει αιτηθεί η Άγκυρα.
Την ίδια στιγμή η Ουάσιγκτον φαίνεται να έχει βάλει παρασκηνιακά στο τραπέζι του παζαριού και την απαντητική επιστολή στο ελληνικό αίτημα για τα F-35. Μία απάντηση που οι πληροφορίες την ήθελαν να φτάνει στην Αθήνα πριν τις εκλογές, στην εξέλιξη των πραγμάτων συνδέθηκαν με τις τουρκικές εκλογές και την ομαλή ολοκλήρωση των διαδικασιών σε Ελλάδα και Τουρκία και τελικά ακόμα αναμένεται.
Ένα αίτημα που όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές περιμένει απλά μία τυπική έγκριση για να αποσταλεί τελικά η LoA στην Αθήνα ωστόσο δείχνει να μπαίνει για μία ακόμα φορά σε διαπραγμάτευση, και το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας να αξιοποιείται, έστω και παρασκηνιακά ως μοχλός πίεσης στην Άγκυρα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις