Η μετά θάνατον νίκη του Ντιέγκο Μαραντόνα απέναντι στις φορολογικές αρχές της Ιταλίας
Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου έκαναν δεκτή την προσφυγή των κληρονόμων του Ντιέγκο Μαραντόνα κατά της φερόμενης φοροδιαφυγής, μετά από μάχες για τρεις δεκαετίες.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα δεν ήταν φοροφυγάς. Τρία χρόνια μετά το θάνατό του και περισσότερο από τρεις δεκαετίες αγώνων με τις ιταλικές φορολογικές Αρχές οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου έκαναν δεκτή την προσφυγή των κληρονόμων του κατά της φερόμενης φοροδιαφυγής η οποία ανέρχεται σε περίπου 37 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Il Messaggero.
Η διαμάχη του μύθου του ποδοσφαίρου με τις ιταλικές Αρχές ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν ακόμα αγωνιζόταν στη Νάπολι. Οι πληρωμές του κλαμπ προς τον ποδοσφαιριστή για τα δικαιώματα εικόνας γίνονταν σε δύο ξένους λογαριασμούς στο Λιχτενστάιν από αντίστοιχες ξένες εταιρίες και θεωρήθηκε πως υπήρξε φοροδιαφυγή της τάξης των 40 δισ. λιρετών εκείνη την εποχή, εκ των οποίων πάνω από τα μισά αφορούσαν τόκους υπερημερίας.
Τώρα έρχεται το φορολογικό τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου (πρόεδρος η Ρομπέρτα Κρουτσίτι) και αποδέχεται την έφεση που είχε καταθέσει ο δικηγόρος Μάσιμο Γκαρτζίλι, στέλνοντας την υπόθεση πίσω στη φορολογική επιτροπή της Καμπανίας η οποία θα πρέπει να εκφράσει ξανά τη γνώμη της για το θέμα. Σε περίπτωση οριστικής αρνητικής απόφασης, τυχόν εναπομένουσα εκκρεμή οφειλή θα βαρύνει τους κληρονόμους.
Ξεκινώντας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η υπόθεση χαρακτηρίστηκε από μια σειρά προσφυγών και κατασχέσεων. Σε κάποιο σημείο οι δικηγόροι του Μαραντόνα επικαλέστηκαν αυτοάμυνα, ζητώντας να ισχύσει και γι’ αυτόν η αμνηστία από την οποία είχε επωφεληθεί η Νάπολι για το ίδιο θέμα. Οι επαρχιακές και περιφερειακές φορολογικές επιτροπές είχαν απορρίψει τις προσφυγές με αποτέλεσμα οι δικηγόροι του Μαραντόνα να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Μία ιδιαίτερη υπενθύμιση
Η Il Messaggero υπενθυμίζει πως ήδη από τις 11 Μαρτίου 2021 το Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε διαπιστώσει πως ο ιστορικός αρχηγός της Εθνικής Αργεντινής θα μπορούσε να είχε επωφεληθεί από την αμνηστία και οι δικαστές θα έπρεπε να είχαν εκτιμήσει τη φορολογική του θέση μόνο για τυχόν εναπομένουσα οφειλή προς την Υπηρεσία Εσόδων.
Κατά τον ιστορικό συνήγορο του Ντιέγκο Μαραντόνα, Αντζελο Πισάνι, το θέμα πρέπει να θεωρείται λήξαν αφού από τους υπολογισμούς που έγιναν ο Μαραντόνα δεν χρωστάει σεντ στις φορολογικές αρχές.
Η Πισάνι αναρωτιέται τώρα ποιος θα αποζημιώσει για τις οικονομικές και προσωπικές ζημίες που υπέστη ο Ντιέγκο Μαραντόνα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά απάντηση δεν έχει λάβει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις