Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Θέμα τιμής για το Ισραήλ να επιτεθεί στον Λίβανο, θέμα τιμής για τον Λίβανο να επιτεθεί στο Ισραήλ

Live: Θέμα τιμής για το Ισραήλ να επιτεθεί στον Λίβανο, θέμα τιμής για τον Λίβανο να επιτεθεί στο Ισραήλ

Live οι εξελίξεις στο in - Ο φαύλος κύκλος της βίας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, δείχνει πως κανείς δεν προτίθεται και δεν μπορεί να κάνει πίσω. Το ευτυχές θα είναι να μείνουν στις ανταλλαγές πυραύλων.

Συνεχίζει το Ισραήλ το αιματοκύλισμα της Γάζας, με τον υπουργό Άμυνας να διαμηνύει ότι οι επιχειρήσεις των IDF, που περιλαμβάνουν τον βομβαρδισμό προσφυγικών καταυλισμών και «ασφαλών» περιοχών, θα συνεχιστούν. Τουλάχιστον 162 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν  ξεκινά ταξίδι στη Μέση Ανατολή και θα έχει «μερικές από τις πιο δύσκολες» συζητήσεις, κι ενώ από το Ισραήλ, προωθείται η μαζική εκτόπιση των κατοίκων της Γάζας και την υπαγωγή της περιοχής υπό ισραηλινό έλεγχο.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ έχουν επενδύσει τόσο πολύ στην λεκτική καταστροφή του άλλου, ακόμα και αν οι επιθέσεις είναι μικρής κλίμακας, τώρα είναι υποχρεωμένα και τα δύο στρατόπεδα να συνεχίσουν. Οι Ισραηλινοί θέτουν ως προτεραιότητα την επιστροφή των εποίκων στο βόρειο Ισραήλ, ενώ η Χεζμπολάχ έχει την φυγή των κατοίκων του Λιβάνου από τον νότιο Λίβανο να δυσχεραίνει τις σχέσεις του με την επίσημη κυβέρνηση, την ώρα που η εκδίκηση για την δολοφονία του «φιλοξενούμενού» της αλ-Αρούρι, ανάγει την εκδίκηση σε ζήτημα τιμής, αλλά και «ανδρείας».

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 22.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 57.910 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Δείτε live:

Αναλυτικά οι εξελίξεις στο in:

08:15 Κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης – Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα, επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

07:10 Στους 18 αυξήθηκαν οι νεκροί από τον βομβαρδισμό στη Χαν Γιουνίς

Ο αριθμός των νεκρών από τον ισραηλινό βομβαρδισμό σήμερα τη νύχτα ενός σπιτιού στη συνοικία αλ-Μανάρα της Χαν Γιουνίς αυξήθηκε σε 18 Παλαιστινίους, ενώ αρκετοί άλλοι έχουν τραυματιστεί, όπως μεταδίδει το Al Jazeera Arabic.

Το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε νωρίτερα ότι 10 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στην επίθεση στην αλ-Μανάρα.

Το Al Jazeera Arabic αναφέρει επίσης ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σπίτι στο Ντέιρ αλ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα.

06:40 «Θανάσιμη τριπλή απειλή για τις ζωές» των παιδιών στη Γάζα

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) προειδοποίησε πως έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ο υποσιτισμός και οι ασθένειες απειλούν πλέον πάνω από 1,1 εκατ. παιδιά.

Το 90% των 1,1 εκατ. και πλέον παιδιών και εφήβων στον παλαιστινιακό θύλακο δεν παίρνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, σύμφωνα με έρευνα της UNICEF που διεξήχθη στα τέλη του Δεκεμβρίου.

«Τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν θανάσιμη τριπλή απειλή για τις ζωές τους, καθώς τα κρούσματα ασθενειών αυξάνονται, η διαθεσιμότητα τροφίμων μειώνεται ραγδαία και η κλιμάκωση των εχθροπραξιών πλησιάζει τη δέκατη τέταρτη εβδομάδα της», τόνισε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (περισσότερα εδώ).

06:10  «Ανευ προηγουμένου» αύξηση των εβραϊκών οικισμών

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, ο αριθμός των αυθαίρετων οικισμών και των νέων δρόμων για εποίκους γνωρίζει αύξηση «άνευ προηγουμένου» στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τονίζει σε έκθεσή της η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Peace Now («Ειρήνη Τώρα»).

Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, η οποία τάσσεται εναντίον της συνέχισης του εποικισμού στα κατεχόμενα, εννέα νέοι αυθαίρετοι οικισμοί — ή «outposts», όπως είναι γνωστοί στα αγγλικά — έκαναν την εμφάνισή τους στη Δυτική Οχθη αφότου άρχισε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη ζουν κάπου 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, καθώς επίσης και 490.000 ισραηλινοί έποικοι, σε οικισμούς που θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου αλλά αναγνωρίζονται από το εβραϊκό κράτος.

Πέρα από τον αριθμό «ρεκόρ» των νέων αυθαίρετων οικισμών αυτούς τους τρεις μήνες, η Ειρήνη Τώρα κατέγραψε επίσης ακόμη ένα «ρεκόρ», τη διάνοιξη ή την αδειοδότηση «18 νέων δρόμων» για εποίκους (περισσότερα εδώ).

05:40 ΟΗΕ: «Η Γάζα έχει μετατραπεί σε τόπο θανάτου και απελπισίας»

Η Λωρίδα της Γάζας «απλούστατα έχει γίνει ακατάλληλη για να κατοικεί κανείς», τόνισε ο συντονιστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, αναφερόμενος στον παλαιστινιακό θύλακο όπου οι καταστροφές είναι πελώριες από τους πολύνεκρους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

«Τρεις μήνες μετά τις φρικιαστικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, η Γάζα έχει μετατραπεί σε τόπο θανάτου και απελπισίας», οι κάτοικοί της βρίσκονται «καθημερινά αντιμέτωποι με απειλές για την ίδια την ύπαρξή τους, καθώς ο κόσμος απλώς κοιτάει», συνόψισε ο Μάρτιν Γκρίφιθς σε ανακοίνωσή του (περισσότερα εδώ).

05:10 Αντίστροφη μέτρηση για επέκταση των επιχειρήσεων στον νότιο Λίβανο

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του στη μεθόριο με τον Λίβανο βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, προσθέτοντας ότι «ο χρόνος τελειώνει» για επέκταση των επιχειρήσεων κατά της οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι συζήτησε με τον ειδικό αμερικανό απεσταλμένο, Αμος Χόχσταϊν, που επισκέφθηκε το Ισραήλ προχθές Πέμπτη, για το ενδεχόμενο πολιτικής διευθέτησης των εδαφικών διαφορών με τον Λίβανο, επισημαίνοντας ότι θα συζητήσει το ζήτημα και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, που αναμένεται στο Ισραήλ την ερχόμενη Τρίτη (περισσότερα εδώ).

04:40 Το Ισραήλ σκοτώνει περισσότερους από δώδεκα Παλαιστίνιους σε νέο βομβαρδισμό τα ξημερώματα Σαββάτου

Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, ορισμένοι από αυτούς σοβαρά, μετά τον βομβαρδισμό από ισραηλινά αεροσκάφη δύο σπιτιών στην περιοχή Αλ Χακάρ στην Ντέιρ αλ Μπαλάχ στην κεντρική Γάζα και στη συνοικία Αλ Μαναρά ανατολικά του Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Επικαλούμενο πηγές στο Νοσοκομείο Μαρτύρων Αλ Άκσα στο Ντέιρ αλ Μπαλάχ, το WAFA ανέφερε ότι από το πρωί της Παρασκευής μέχρι τα μεσάνυχτα, «35 μάρτυρες και περισσότεροι από 60 τραυματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παιδιά και γυναίκες, έφτασαν στο νοσοκομείο».

04:20 Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Οι συγκρούσεις στα σύνορα με το Ισραήλ εκτοπίζουν 76.000 Λιβανέζους

Η διασυνοριακή βία τους τελευταίους τρεις μήνες έχει αφήσει πίσω της 175 νεκρούς στη χώρα, μεταξύ των οποίων 129 μαχητές της Χεζμπολάχ, μαχητές άλλων οργανώσεων και περισσότερους από 20 αμάχους και δημοσιογράφους.

Περισσότεροι από 76.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στον Λίβανο κατά τη διάρκεια σχεδόν τριών μηνών σχεδόν καθημερινών μαχών κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ.

Στη συνοριακή περιοχή παρατηρείται έξαρση της βίας από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στις αρχές Οκτωβρίου, με τις ανταλλαγές πυρών ως αντίποινα να συνεχίζονται την Παρασκευή μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανέφερε ότι η κλιμάκωση έχει εκτοπίσει 76.018 ανθρώπους, κυρίως σε περιοχές του νότιου Λιβάνου που συνορεύουν με το Ισραήλ.

04:00 Ισραηλινές βόρειες στρατιωτικές τοποθεσίες δέχθηκαν επίθεση από τον Λίβανο με ρουκέτες Burkan

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επιτέθηκε δύο συνεχόμενες φορές στην ισραηλινή στρατιωτική τοποθεσία Μπίρκετ Ρίσα χρησιμοποιώντας ρουκέτες Burkan και πλήγματα πυροβολικού, προσθέτοντας ότι μπορούν να επιβεβαιωθούν πολυάριθμες απώλειες.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι επιτέθηκε σε ισραηλινό σημείο συγκέντρωσης κοντά στη στρατιωτική τοποθεσία al-Dahira χρησιμοποιώντας ρουκέτες Burkan. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 8-10 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς τον βορειοϊσραηλινό οικισμό Κιριάτ Σμόνα, με τους εποίκους να αναφέρουν ότι ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις. Ο εν λόγω οικισμός έχει σχεδόν εκκενωθεί από εποίκους.

03:25 Αξιωματικός των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών/υπάλληλος του CNN ύποπτος για κατασκοπεία εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Akhbar αναφέρει επικαλούμενο πηγές ότι ο λιβανέζικος στρατός ανέστειλε τις άδειες εισόδου ύποπτου ως Βρετανού κατασκόπου στο νότιο τμήμα του Λιβάνου μετά από υποψίες ότι συγκέντρωνε πληροφορίες για τη λιβανέζικη και παλαιστινιακή αντίσταση.

Ο στρατός του Λιβάνου ανέστειλε τις άδειες εισόδου στο νότιο Λίβανο για έναν πρώην αξιωματικό των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και νυν υπάλληλο του CNN, με την υποψία ότι επιχείρησε να εισέλθει στην περιοχή για να συλλέξει πληροφορίες για τη Χεζμπολάχ και τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Χαμάς, ανέφερε την Παρασκευή η εφημερίδα Al Akhbar επικαλούμενη πηγές.

03:05 Haaretz: Οι υποσχέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης στον Βορρά θα μπορούσαν να αφήσουν τη στρατιωτική βία ως τη μόνη επιλογή

Η ανάλυση του Amos Harel της Haaretz, «βλέπει» πως η υπόσχεση του Ισραήλ να αλλάξει την κατάσταση στο βορρά μπορεί να το ωθήσει σε μια ευρύτερη στρατιωτική αντιπαράθεση. Η σκληρή απάντηση της Χεζμπολάχ στη δολοφονία ενός κορυφαίου αξιωματούχου της Χαμάς θα βάλει τις πλευρές σε τροχιά λανθασμένων υπολογισμών.

«Ακόμη και ανεξάρτητα από το θάνατο του υψηλόβαθμου στελέχους της Χαμάς Saleh al-Arouri σε μια δολοφονική επιχείρηση στη Βηρυτό, η στρατηγική κατάσταση στα σύνορα με το Λίβανο αποκτά σταδιακά ηγετική θέση στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και του κατεστημένου ασφαλείας. Οι συνθήκες στο Λίβανο δεν είναι λιγότερο περίπλοκες και η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί, όχι μόνο επειδή η Χεζμπολάχ και η Χαμάς θα επιδιώξουν να εκδικηθούν το θάνατο του Αρούρι, αλλά επειδή το Ισραήλ βρίσκεται σε μια περίπλοκη κατάσταση, η οποία θα μπορούσε να το ωθήσει σε μια ευρύτερη στρατιωτική κίνηση, αν οι διπλωματικές προσπάθειες δεν καρποφορήσουν».

02:49 Οι πρώτες διαπιστώσεις και συλλήψεις για την τρομοκρατική επίθεση στην πόλη Κερμάν

Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές «από τους δύο νεκρούς τρομοκράτες αυτοκτονίας, ο ένας είχε υπηκοότητα τατζικιστάν και η ταυτότητα του δεύτερου τρομοκράτη δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί οριστικά. Με τον εντοπισμό των παραγόντων που έφεραν τους τρομοκράτες στη χώρα, η πρώτη επιχείρηση σύλληψης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της ημέρας του συμβάντος. Το πρωί της Πέμπτης, εντοπίστηκε η κατοικία που χρησιμοποιούσαν οι δύο νεκροί τρομοκράτες στα περίχωρα της πόλης Κερμάν, καθώς και 2 άτομα που υποστήριζαν και προμήθευαν την εν λόγω κατοικία, ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν. Στη συνέχεια της επιχείρησης, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 9 άτομα από το δίκτυο υποστήριξης της τρομοκρατικής ομάδας και των συνεργατών της σε 6 επαρχίες της χώρας».

02:23 Η σιιτική ομάδα Nujaba του Ιράκ προέβη σε αντίποινα για τη δολοφονία του αναπληρωτή της ομάδας

Στην πρώτη επιτόπια αντίδραση στη δολοφονία του στρατιωτικού αντιπροέδρου του κινήματος, το Ισλαμικό Κίνημα Nujaba χτύπησε τις βάσεις όπου σταθμεύουν οι Αμερικανοί εισβολείς στο Ιράκ και τη Συρία σύμφωνα με το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων IRNA.

Η φρουρά «Al-Rukban» και η βάση που γειτνιάζει με τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις «Al-Omar» στη Συρία, η βάση «Al-Tanf» στο συνοριακό τρίγωνο Ιράκ, Συρίας, Ιορδανίας και η βάση «Harrir» στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ είναι οι τέσσερις αμερικανικές βάσεις που δέχθηκαν επίθεση από την al-Nujaba.

Οι επιθέσεις στις βάσεις Al-Omar, Al-Tanf και Harir θεωρούνται επιβεβαιωμένες από πολλά μέσα, χωρίς να υπάρχουν δηλώσεις για τραυματισμούς ή απώλειες.

02:00 «Η Παλαιστινιακή Αρχή συνεργάστηκε με τη Νότια Αφρική στην υπόθεση της γενοκτονίας ενώπιον της Χάγης»

Η Νότια Αφρική κατέθεσε φάκελο με καταγγελίες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η οποία υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα έχουν «γενοκτονικό χαρακτήρα, επειδή αποσκοπούν στην καταστροφή σημαντικού μέρους της παλαιστινιακής εθνικής, φυλετικής και εθνοτικής ομάδας». Συμπεριλαμβάνονται δηλώσεις πολιτικών και φωτογραφικά και βιντεοληπτικά ντοκουμέντα.

Η Ισραηλινή Εταιρεία Ραδιοφωνίας αναφέρει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή βοήθησε τη Νότια Αφρική με την υπόθεση αυτή μυστικά, από φόβο για αντίποινα από το Ισραήλ.

01:35 Χτυπήθηκαν δύο Ισραηλινά τάνκερ από drone στις Μαλδίβες

Σύμφωνα με ενημερωμένο αξιωματούχο που μίλησε στο site Jordan News της Ιορδανίας, δύο πετρελαιοφόρα που ανήκουν στο Ισραήλ, έγιναν στόχος αγνώστων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα δυτικά και βορειοδυτικά των Μαλδίβων τις τελευταίες ημέρες.

Οι αρχικές αναφορές αναφέρουν ότι και τα δύο πετρελαιοφόρα υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τις εκρήξεις.

Εντύπωση προκαλεί πως τα δύο τάνκερ χτυπήθηκαν 2000 χλμ μακριά από τα στενά Μπαμπ αλ Μαντάμπ της Ερυθράς Θάλασσας, παρότι κατευθύνονταν προς τα εκεί.

01:15 Νεαρός Παλεστίνιος πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου κοντά στη Ναμπλούς

Ένας Παλαιστίνιος νέος από την πόλη Qabatiya, νότια της Τζενίν, πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου κοντά στην πόλη Asera, στη Ναμπλούς.

Ο διοικητής του νοσοκομείου της Τζενίν, Wisam Bakr, και πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο WAFA ότι ένας νεαρός άνδρας πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε στο πόδι από τους Ισραηλινούς στρατιώτες, καθώς προσπάθησε να περάσει ένα στρατιωτικό σημείο ελέγχου κοντά στην πόλη Asera.

Στον νεαρό δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Τζενίν για περίθαλψη.

00:57 Το συνδικάτο δημοσιογράφων απευθύνει έκκληση να υπάρξει πίεση προς το Ισραήλ να διευκολύνει την έξοδο τραυματισμένων δημοσιογράφων από τη Γάζα

Αφού ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος, Άκραμ αλ-Σάφι, υπέκυψε στα κρίσιμα τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια της ισραηλινής πολιορκίας και της επίθεσης στο νοσοκομείο Al-Shifa στη Γάζα, το Παλαιστινιακό Συνδικάτο Δημοσιογράφων τόνισε ότι ο θάνατός του ρίχνει φως στα δεινά των τραυματισμένων δημοσιογράφων εκεί.

Το Συνδικάτο, σε ανακοίνωσή του, απηύθυνε έκκληση σε όλες τις αρμόδιες πλευρές να πιέσουν τις κατοχικές αρχές να διευκολύνουν την έξοδο των δημοσιογράφων που τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσής της για θεραπεία εκτός της Λωρίδας. Το Συνδικάτο σημείωσε ότι η ισραηλινή κατοχή απέρριψε αίτημα που είχε υποβάλει στο παρελθόν για την ιατρική μεταφορά του al-Shafi.

Είπε ότι τουλάχιστον 25 τραυματισμένοι δημοσιογράφοι χρειάζονται επειγόντως θεραπεία στο εξωτερικό. Έτσι, ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης ισραηλινής επίθεσης ανέρχεται σε 103.

00:40 Ισραηλινός εκπρόσωπος λέει ότι ο στρατός εξακολουθεί να σχεδιάζει έρευνα για την 7η Οκτωβρίου

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εξακολουθεί να σχεδιάζει μια έρευνα που θα διερευνήσει τις διάφορες αποτυχίες που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Δηλαδή τον λόγο για τον οποίο τσακώθηκαν οι υπουργοί με τους στρατιωτικούς στην σημερινή συνεδρίαση.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η έρευνα είναι καθαρά εσωτερική και θα επιδιώξει «να βελτιώσει τον στρατό», χωρίς να αντικαθιστά επίσημες μελλοντικές έρευνες.

00:20 Η Ρουάντα αρνείται ότι συζητά με το Ισραήλ τη μεταφορά εκτοπισμένων από τον πόλεμο Παλαιστινίων

Η κυβέρνηση της Ρουάντα διέψευσε πρόσφατες αναφορές του ισραηλινού ειδησεογραφικού πρακτορείου Zman ότι η χώρα έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να υποδεχθεί Παλαιστίνιους που «μεταφέρονται» από τη Γάζα.

«Η κυβέρνηση της Ρουάντα σημειώνει την παραπληροφόρηση που δημοσιεύθηκε στο ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο Zman Yisrael, το οποίο ισχυρίζεται ότι διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ της Ρουάντα και του Ισραήλ για τη μεταφορά Παλαιστινίων από τη Γάζα. Αυτό είναι εντελώς ψευδές», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε ανάρτησή του στο X.

«Καμία τέτοια συζήτηση δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε τώρα ούτε στο παρελθόν και η παραπληροφόρηση πρέπει να αγνοηθεί».

23:58 Ο Κάμερον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του

Ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον μίλησε σήμερα με τον Ριγιάντ αλ Μαλίκι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Κάμερον τόνισε την ανάγκη για «την είσοδο πιο επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας στα βόρεια και νότια της».

«Καταδίκασε επίσης τις δηλώσεις των υπουργών Σμότριχ και Μπεν-Γκβιρ που ζητούν την εκτόπιση των κατοίκων της Γάζας σε τρίτες χώρες», αναφέρει η ανακοίνωση.

23:53 Γαλλίδα ΥΠΕΞ: Καταδίκη των ισραηλινών εκκλήσεων για εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών συμμετέχει στην καταδίκη των ισραηλινών εκκλήσεων για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από τη Γάζα

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Catherine Colonna δήλωσε την Παρασκευή στο CNN ότι οι εκκλήσεις ακροδεξιών ισραηλινών υπουργών για «εθελοντική μετεγκατάσταση» των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας είναι «ανεύθυνες» και δεν εξυπηρετούν τα θεμελιώδη συμφέροντα του Ισραήλ.

«Δεν εναπόκειται στο Ισραήλ να καθορίσει το μέλλον της Γάζας, η οποία είναι παλαιστινιακή γη», δήλωσε η Colonna. «Πρέπει να επιστρέψουμε στην αρχή του διεθνούς δικαίου και να το σεβαστούμε».

Πρόσθεσε ότι, «η Γάζα είναι παλαιστινιακή γη, η οποία θέλει να γίνει μέρος του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Υποστηρίζουμε τη λύση των δύο κρατών, η οποία είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή. Η Γάζα και η Δυτική Όχθη πρέπει μαζί να αποτελέσουν μέρος του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους».

23:47 Ο Μπλίνκεν αναμένεται να πιέσει τον Νετανιάχου για την επιστροφή των Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να συζητήσει με τον Νετανιάχου μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα όταν επισκεφθεί το Ισραήλ τις επόμενες ημέρες, καλύπτοντας θέματα όπως η αυξανόμενη βία των εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και η επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα.

«Θα υπάρξουν πολλά στην ατζέντα όταν θα μιλήσει με τους Ισραηλινούς ομολόγους του για το πού πρέπει να πάμε από εδώ και πέρα», ανέφερε ο ανταποκριτής του Al Jazeera Hamdah Salhut από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Θα συζητήσει το θέμα των αιχμαλώτων και γιατί υπήρξε καθυστέρηση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, βλέποντας αν μπορεί να κάνει κάποια πρόοδο για να υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία στο τραπέζι όσον αφορά την επιστροφή των αιχμαλώτων και την παύση των μαχών», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην υποστηρίζουν την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

23:33 Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται κοντά στο νοσοκομείο al-Nasr

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera συνεχείς είναι οι βομβαρδισμοί από το ισραηλινό πυροβολικό εναντίον κατοίκων, αλλά και κατοικημένων κτιρίων στις κεντρικές περιοχές της Χαν Γιουνίς.

Στο στόχαστρο έχει μπει το νοσοκομείο Al Nasr για ακόμα μία φορά.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν επίσης στα κεντρικά της Λωρίδας της Γάζας. Την τελευταία ώρα, οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού πυροβολικού αναζωπυρώθηκαν στο Dier el-Balah, παράλληλα με τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς και τις συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων μαχητών και Ισραηλινών στρατιωτών στους προσφυγικούς καταυλισμούς Nuseirat και Maghazi.

23:10 Ο Μάικ Πενς, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί Τραμπ, επισκέπτεται τον ισραηλινό στρατό στα βόρεια

Ο εκπρόσωπος των IDF ανακοίνωσε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς, επισκέφθηκε τη Βόρεια Διοίκηση του ισραηλινού στρατού την Παρασκευή.

Ο Πενς συναντήθηκε με τον διοικητή της Βόρειας Διοίκησης, υποστράτηγο Ori Gordin, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ.

22:55 Χούθι: Όποια χώρα συμμετέχει στο συνασπισμό των ΗΠΑ θα στοχοποιηθεί

Ο Mohammed Ali al-Houthi, επικεφαλής της ανώτατης επαναστατικής επιτροπής Χούθι της Υεμένης, δήλωσε στο BBC ότι οποιαδήποτε χώρα συμμετέχει στον συνασπισμό της Ερυθράς Θάλασσας υπό τις ΗΠΑ θα χάσει τη θαλάσσια ασφάλειά της και θα στοχοποιηθεί, μεταδίδει το Al Jazeera.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον σχηματισμό ενός συνασπισμού με στόχο την αντιμετώπιση των επιθέσεων των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η ομάδα της Υεμένης έχει βάλει στο στόχαστρο αυτά τα πλοία, τα οποία, όπως λέει, συνδέονται με το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

22:49 Οικογένειες Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου από ισραηλινό τανκ ζητά εξηγήσεις από τις IDF

Οι οικογένειες των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν σε ένα σπίτι στο Κιμπούτς Μπέρι στις 7 Οκτωβρίου, το οποίο είχε καταληφθεί από μαχητές της Χαμάς, έστειλαν την Παρασκευή επιστολή στον αρχηγό των IDF, απαιτώντας μια «ολοκληρωμένη και διαφανή έρευνα» σχετικά με την απόφαση να ρίξουν βλήματα στο σπίτι, ενώ Ισραηλινοί πολίτες κρατούνταν αιχμάλωτοι μέσα σε αυτό.

Η επιστολή δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά από το ισραηλινό κανάλι 12 News. Σε πλάνα που δημοσίευσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το τανκ φαίνεται να φτάνει στο κιμπούτς λίγες ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης.

Το βιντεοληπτικό υλικό δείχνει στη συνέχεια το τανκ να ρίχνει βολές προς το σπίτι του Κοέν, στο οποίο βρίσκονταν μέλη της Χαμάς μαζί με ομήρους.

Ο ταξίαρχος Barak Hiram, διοικητής της 99ης Μεραρχίας, δήλωσε στους New York Times τον περασμένο μήνα ότι εν μέσω της επίθεσης της Χαμάς, διέταξε έναν διοικητή άρματος να παραβιάσει το σπίτι του Κοέν – ακόμη και αν αυτό είχε ως κόστος να πληγούν άμαχοι.

22:38 Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε τη σύλληψη και την απέλαση ατόμων «επειδή σχετίζονται με τη Μοσάντ»

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε να συλλάβει επίσημα 15 άτομα και να απελάσει άλλα οκτώ που θεωρούνται ύποπτα για διασύνδεση με τη Μοσάντ, την εθνική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 34 άτομα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ως ύποπτα για διασυνδέσεις με τη Μοσάντ και γιατί στόχευαν Παλαιστίνιους που ζούσαν στην Τουρκία, ανέφερε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας TRT Haber.

Η Τουρκία προειδοποίησε τον περασμένο μήνα το Ισραήλ για «σοβαρές συνέπειες» εάν προσπαθήσει να κυνηγήσει μέλη της Χαμάς σε τουρκικό έδαφος.

22:30 UNICEF: Τα παιδιά και οι έγκυες δεν μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες

Μια έρευνα της UNICEF που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή διαπίστωσε ότι το 90% των παιδιών κάτω των δύο ετών στη Γάζα τρώνε δύο φορές – ή και λιγότερο- κάθε μέρα, καταναλώνοντας κυρίως τρόφιμα όπως ψωμί και γάλα.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι περίπου το 25 τοις εκατό των εγκύων γυναικών στην πολιορκημένη λωρίδα τρώνε μόνο από μία φορά την ημέρα.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους στη Γάζα βιώνει επίπεδα πείνας που μοιάζουν με λιμό, καθώς η επίθεση του Ισραήλ εμποδίζει την ικανότητα των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να διανέμουν την αναγκαία επισιτιστική βοήθεια.

22:14 Γιατί η Γάζα είναι το «πετράδι στο στέμμα» της Μέσης Ανατολής;

Μετά από σχεδόν τρεις μήνες πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας, ένα πράγμα είναι αδιαμφισβήτητο: η επί μακρόν απομονωμένη περιοχή έχει επιστρέψει στο επίκεντρο της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων δεκαετιών, καθώς το Ισραήλ επέβαλε εναέριο, θαλάσσιο και χερσαίο αποκλεισμό στη Γάζα, οι διεθνείς ηγέτες και φορείς φάνηκε να υποθέτουν ότι ο πυκνός θύλακας των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων θα μπορούσε να αποκλειστεί επ’ αόριστον από την περιφερειακή εξίσωση.

Αιφνιδιάζοντας το Ισραήλ και μεγάλο μέρος του ευρύτερου κόσμου, που φάνηκαν εντελώς απροετοίμαστοι, η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου αποκάλυψε τις τεράστιες αδυναμίες αυτής της παραδοχής. Πράγματι, ο πόλεμος έχει πλέον επαναφέρει ολόκληρο το παλαιστινιακό ζήτημα, θέτοντας τη Γάζα και τους κατοίκους της στο επίκεντρο κάθε μελλοντικής ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης, σημειώνει το Foreign Affairs στην ανάλυσή του.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

22:00 ΠΟΥ: Πολλοί οι ακρωτηριασμοί στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Τέντρος Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δηλώνει στο X ότι πολλοί υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό καθώς λαμβάνουν φροντίδα αρκετές ημέρες μετά τον τραυματισμό τους, με μειωμένες πιθανότητες να σωθούν τα άκρα τους.

«Οι ακρωτηριασμένοι χρειάζονται έγκαιρη φυσιοθεραπεία και αποκατάσταση, καθώς και κατάλληλη νοσηλευτική φροντίδα, μαζί με καλή διατροφή και υποστήριξη της ψυχικής υγείας – βασικές υπηρεσίες που επί του παρόντος δεν είναι διαθέσιμες λόγω της επιβάρυνσης στις εγκαταστάσεις υγείας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης», έγραψε.

Πρόσθεσε ότι ο ΠΟΥ εργάζεται για την παροχή ιατρικών προμηθειών στη Γάζα, αλλά ότι «απαιτούνται πολύ περισσότερα».

21:45 Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ: Παράρτημα του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο Ιράν

Οι υποκλοπές επικοινωνιών που συνέλεξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν ότι το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που εδρεύει στο Αφγανιστάν πραγματοποίησε δύο διπλές βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν, από τις οποίες σκοτώθηκαν σχεδόν 90 άνθρωποι, δήλωσαν την Παρασκευή στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν τις πληροφορίες.

«Οι πληροφορίες είναι ξεκάθαρες και αδιαμφισβήτητες», δήλωσε η μία πηγή.

Οι δύο πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι οι πληροφορίες περιλάμβαναν υποκλοπές επικοινωνιών, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Η συλλογή πληροφοριών μέσω υποκλοπών δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως.

21:39 Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ λέει ότι η Γάζα γίνεται «μη κατοικήσιμη»

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Γκρίφιθς αναφέρει σε δήλωσή του ότι η Λωρίδα της Γάζας έχει «μετατραπεί σε τόπο θανάτου και απελπισίας», καθώς συνεχίζεται η πολύμηνη επίθεση του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο Γκρίφιθς δήλωσε ότι «οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα υψηλότερα επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας που έχουν καταγραφεί ποτέ», με τον λιμό να βρίσκεται «προ των πυλών».

Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι στη Γάζα αντιμετωπίζουν «καθημερινές απειλές για την ίδια τους την ύπαρξη – ενώ ο κόσμος παρακολουθεί».

21:33 «Πράσινο φως» στους ισραηλινούς εποίκους μετά τις 7 Οκτωβρίου

Οι ισραηλινοί έποικοι έχουν εντείνει τις βίαιες επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων και τις εποικιστικές δραστηριότητες μετά την 7η Οκτωβρίου με την υποστήριξη των ισραηλινών αρχών, λέει ο Παλαιστίνιος πολιτικός Μουσταφά Μπαργούτι.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση διοικείται από τους εποίκους και αυτοί οι έποικοι δεν είναι τίποτα άλλο παρά φασίστες, αν μιλάμε για τον Μπεν-Γβιρ ή τον Σμότριχ ή τους άλλους», δήλωσε ο Μπαργούτι, αναφερόμενος σε ακροδεξιούς ισραηλινούς πολιτικούς.

«Από τις 7 Οκτωβρίου κάθε έποικος, κάθε Ισραηλινός στρατιώτης και κάθε αστυνομικός, αισθάνονται ότι έχουν το πράσινο φως να πυροβολούν και να σκοτώνουν Παλαιστίνιους. Έχουν το ισχυρό αίσθημα της απόλυτης ασυλίας, ότι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε στους Παλαιστίνιους, ό,τι θέλουν και με όποιον τρόπο επιθυμούν», πρόσθεσε.

Νωρίτερα αναφέραμε ότι η ισραηλινή ΜΚΟ, Peace Now,  που παρακολουθεί τις εποικιστικές δραστηριότητες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει ότι τους τελευταίους τρεις μήνες υπήρξε μια «άνευ προηγουμένου έξαρση» στην κατασκευή φυλακίων, δρόμων, φρακτών και οδοφραγμάτων από τους εποίκους.

21:18 Βίαιη απομάκρυνση Παλαιστινίων από το τέμενος Αλ Άκσα – Βίντεο

Σε βίντεο καταγράφηκε η βίαιη απομάκρυνση Παλαιστίνιων γυναικών και ανδρών που επιχείρησαν να προσευχηθούν στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ. Μετά τις 7 Οκτώβρη τις Παρασκευές το τέμενος πολιορκείται από τις ισραηλινές δυνάμεις που επιτίθενται συχνά σε Παλαιστίνιους που προσπαθούν να το προσεγγίσουν.

Σε μία άλλη σκηνή βίας στην Ιεριχώ, ισραηλινή μπουλντόζα διαλύει αυτοκίνητο Παλαιστινίου.

Από τις 7 Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 325 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη, ανάμεσά τους 83 παιδιά.

21:10 Έποικοι πυροβόλησαν νεαρό Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη

Ένας νεαρός άνδρας τραυματίστηκε από σφαίρες ισραηλινών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στο Σουρίφ, κοντά στη Χεβρώνα, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι έποικοι από την περιοχή Beit Ain, υπό την προστασία ισραηλινών στρατιωτών, πυροβόλησαν εναντίον του νεαρού Παλαιστίνιου, χτυπώντας τον στο πόδι.

20:58 Πρωθυπουργός Ιράκ: Οι επιθέσεις των ΗΠΑ παραβιάζουν την κυριαρχία μας

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντανί καταδίκασε την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε χθες έναν διοικητή πολιτοφυλακής στη Βαγδάτη, χαρακτηρίζοντας το χτύπημα παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας και επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

«Οι επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας μας υπερβαίνουν το πνεύμα και το γράμμα της εντολής που δημιούργησε ο διεθνής συνασπισμός», δήλωσε ο αλ-Σουντανί, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ παρέκαμψαν την ιρακινή κυβέρνηση για να πραγματοποιήσουν το χτύπημα.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο στόχος, ένας ανώτερος διοικητής των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) με το όνομα Hajj Mushtaq Talib al-Saidi, συμμετείχε ενεργά στο σχεδιασμό επιθέσεων κατά των αμερικανικών δυνάμεων.

20:40 Οικογένειες ομήρων έφτασαν στο Κατάρ για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και τον Αμερικανό πρέσβη

Οι οικογένειες έξι ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας έφτασαν την Τετάρτη στο Κατάρ, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προώθηση μιας νέας συμφωνίας για την απελευθέρωσή τους.

Οι οικογένειες αναμένεται να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ αλ Θάνι και τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Ντόχα, Τίμι Ντέιβις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να φτάσει στο Κατάρ τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπλίνκεν προσγειώθηκε στην Τουρκία το βράδυ της Παρασκευής και αναμένεται επίσης να επισκεφθεί την Ελλάδα, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη.

20:35 Μακρόν: Με την Ιορδανία ρίξαμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η χώρα του συνεργάστηκε με την Ιορδανία για να πετάξουν σήμερα από αέρος ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει κρίσιμη στη Γάζα», ανέφερε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Σε ένα δύσκολο πλαίσιο, η Γαλλία και η Ιορδανία παρέδωσαν από αέρος βοήθεια στον πληθυσμό και σε όσους τον βοηθούν».

Δύο μεταγωγικά C-130, αποτελούμενα από μικτά γαλλικά και ιορδανικά πληρώματα, έριξαν συνολικά 7 τόνους ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας στη Γάζα, σε μια επιχείρηση που το γραφείο του Μακρόν χαρακτήρισε «εξαιρετικά περίπλοκη».

20:25 Επικοινωνία του πρωθυπουργού του Λιβάνου με τον Καταριανό ομόλογό του

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Najib Mikati συνομίλησε με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Sheikh Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani για να συζητήσουν την κατάσταση στο Λίβανο και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος, ο Mikati τόνισε «την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να δράσει άμεσα για να σταματήσει τις ισραηλινές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» και εξέφρασε την ανησυχία του για τις προσπάθειες να «παρασυρθεί ο Λίβανος σε έναν περιφερειακό πόλεμο», λίγες ημέρες μετά την ισραηλινή στοχευμένη δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι στη Βηρυτό.

Ο Mikati προειδοποίησε ότι η διεύρυνση του σημερινού πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα είχε «σοβαρές συνέπειες» για τον Λίβανο και τα γειτονικά κράτη.

20:18 Κοινότητα στο νότιο Ισραήλ αναφέρει ότι πέθανε ένα μέλος της που κρατούνταν αιχμάλωτο στη Γάζα

Η δήλωση προέρχεται από την κοινότητα του Κιμπούτς Νιρ Οζ στο νότιο Ισραήλ, η οποία δέχθηκε επίθεση από μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η κοινότητα δήλωσε ότι ο 38χρονος Tamir Adar πέθανε ενώ βρισκόταν σε αιχμαλωσία, αλλά δεν ανέφερε αιτία θανάτου.

Ο Adar είχε αιχμαλωτιστεί μαζί με την 85χρονη γιαγιά του Yaffa η οποία απελευθερώθηκε στο πλαίσιο της ανταλλαγής μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς κατά τη διάρκεια προηγούμενης παύσης των μαχών.

20:07 AJ: Η Χαμάς πιστεύει ότι μπορεί να νικήσει στη Γάζα

Καθώς οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι συζητούν τα σχέδια για τη μεταπολεμική Γάζα, ο ανώτερος πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Marwan Bishara, λέει ότι η Χαμάς παραμένει πεπεισμένη ότι το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του εκεί.

«Η Χαμάς πιστεύει ότι θα κερδίσει τον πόλεμο. Η Χαμάς δεν παίρνει στα σοβαρά αυτά που λένε οι Ισραηλινοί για την επόμενη μέρα», δήλωσε ο Bishara.

«Η Χαμάς εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Ισραήλ δεν θα πετύχει τους στόχους του στη Γάζα, ότι στην πραγματικότητα θα καταλήξει να αναγκαστεί να αποσύρει τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις δυνάμεις του, επειδή η Χαμάς πιστεύει ότι έχει ακόμη την ευκαιρία να κερδίσει στη Γάζα».

20:00 Σκωτσέζος πρωθυπουργός: Οι δηλώσεις Ισραηλινών υπουργών είναι ο ορισμός της εθνοκάθαρσης

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Humza Yousaf δήλωσε σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News ότι «Ανώτεροι υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου έχουν κάνει δηλώσεις ότι ο πληθυσμός της Γάζας πρέπει να επανεγκατασταθεί και να μετακινηθεί από τη Γάζα, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να λένε ότι οι ισραηλινοί οικισμοί πρέπει να βρίσκονται στη Γάζα».

19:41 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχονται πλέον σε 22.600
  • Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι όλος ο Λίβανος θα εκτεθεί εάν η ομάδα του δεν αντιδράσει στη δολοφονία του αναπληρωτή επικεφαλής της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι στη Βηρυτό.
  • Η παλαιστινιακή κυβέρνηση απέρριψε ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα που περιέγραψε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, το οποίο θα παρέδιδε τη διακυβέρνηση της Γάζας σε ανώνυμους «παλαιστινιακούς φορείς», ενώ θα παραχωρούσε τον έλεγχο ασφαλείας στο Ισραήλ
  • Ο ναυτιλιακός γίγαντας Maersk δήλωσε ότι θα εκτρέψει όλα τα πλοία γύρω από την Αφρική αντί να χρησιμοποιεί την Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ για το «ορατό μέλλον»
  • Η Διεθνής Ομοσπονδία Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις στο νοσοκομείο El Amal και στην έδρα της Παλαιστινιακής Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου στο Χαν Γιουνίς

19:25 Μήνυμα Χανίγια σε Μπλίνκεν: Στόχος της επίσκεψης θα πρέπει να είναι ο τερματισμός της επίθεσης στον παλαιστινιακό λαό

Ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, εξέδωσε δήλωση ενόψει της περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή.

Ο Χανίγια κάλεσε τον Μπλίνκεν, ο οποίος προσγειώθηκε την Παρασκευή στην Τουρκία και αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ και τη Ραμάλα, να «επικεντρώσει την επίσκεψή του στον τερματισμό της επίθεσης στον παλαιστινιακό λαό, στον δρόμο για τον τερματισμό της κατοχής».

Ο Χανίγια κάλεσε επίσης τους ηγέτες των χωρών που θα συναντηθούν με τον Μπλίνκεν να τονίσουν ότι η περιφερειακή σταθερότητα εξαρτάται από το παλαιστινιακό ζήτημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «με τη βία και την καταστροφή, χωρίς πρόοδο, δεν θα επιτευχθεί ασφάλεια και σταθερότητα όσο ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει επιτύχει την ελευθερία του και ένα ανεξάρτητο κράτος».

19:18 Τελειώνει ο χρόνος για πολιτική διευθέτηση με τον Λίβανο λέει ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ πραγματοποίησε περιοδεία στα βόρεια σύνορα την Παρασκευή και έλαβε μια επισκόπηση από τον διοικητή Ori Gordin σχετικά με τις προετοιμασίες των IDF στα σύνορα με τον Λίβανο και τις επιθέσεις εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ. Στο τέλος της αξιολόγησης, ο Γκάλαντ εξέδωσε δήλωση, λέγοντας ότι οι IDF θα συνεχίσουν να επιχειρούν στο βορρά για όσο διάστημα χρειαστεί. «Έχουμε έναν ξεκάθαρο στόχο, να επιστρέψουν με ασφάλεια οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις σε αυτό το θέμα: η πρώτη είναι μια πολιτική εναλλακτική λύση, για την οποία εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις. Χθες συναντήθηκα με τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου, Άμος Χόχσταϊν, και σύντομα θα συναντηθούμε με τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προκειμένου να δούμε αν είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια συνεννόηση που θα επιτρέψει στους κατοίκους του βορρά να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους».

Ο Γκάλαντ πρόσθεσε ότι «προτιμούμε τον δρόμο της πολιτικής διευθέτησης, αλλά είμαστε κοντά στο σημείο όπου θα γυρίσει η κλεψύδρα».

19:08 Το Ιράν συλλαμβάνει 11 υπόπτους μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν συνέλαβαν 11 άτομα που θεωρούνται ύποπτα για διασυνδέσεις με αιματηρές επιθέσεις στο Κέρμαν και κατέσχεσαν εκρηκτικά, ανέφερε το υπουργείο Πληροφοριών σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση την Παρασκευή.

18:59 Παγίδες θανάτου οι ασφαλείς ζώνες στη Λωρίδα της Γάζας

«Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν εκκενώσει τη βόρεια πόλη της Γάζας, τρέχοντας από τη φρίκη του πολέμου, μόνο και μόνο για να βομβαρδιστούν σε αυτό που ονομάζεται ασφαλής ζώνη», αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Ράφα.

Μίλησε με τον κάτοικο της Ράφα Αχμέντ Αμπού Σίντζα, ο οποίος είπε: «Η γυναίκα μου και τα παιδιά αποφάσισαν να κοιμηθούν στο δωμάτιο της θείας τους στον κάτω όροφο, πιστεύοντας ότι θα ήταν ασφαλές. Όταν η βόμβα χτύπησε το διαμέρισμα του αδελφού μου, η οροφή κατέρρευσε πάνω τους, σκοτώνοντας τη γυναίκα μου, την κόρη μου, την αδελφή μου, τον αδελφό μου και δύο παιδιά».

18:49 Ο Μπλίνκεν προσγειώθηκε στην Τουρκία στο πλαίσιο της τέταρτης επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή

18:40 ΥΠΕΞ Γερμανίας: Δεν πρέπει να υπάρξει καμία κατοχή της Γάζας

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, προειδοποίησε κατά της ισραηλινής κατοχής της Γάζας και ζήτησε περισσότερες ανθρωπιστικές παύσεις στον πόλεμο σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

«Η θέση μας για τη λεγόμενη επόμενη ημέρα είναι πολύ σαφής», δήλωσε σήμερα η Μπέρμποκ.

Δεν πρέπει να υπάρξει καμία κατοχή της Λωρίδας της Γάζας, καμία εκδίωξη και καμία μείωση του μεγέθους της περιοχής. Και ταυτόχρονα δεν πρέπει να υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος για το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι «θα μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά δίπλα-δίπλα μόνο εάν η ασφάλεια του ενός σημαίνει την ασφάλεια του άλλου», πρόσθεσε.

18:34 Νέες επιθέσεις της Χεζμπολάχ σε ισραηλινό έδαφος

Την τελευταία ώρα, η λιβανέζικη οργάνωση ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε δύο επιθέσεις στο Ισραήλ.

Ανέφερε ότι στις 15:45 έριξε βλήματα πυροβολικού εναντίον της στρατιωτικής εγκατάστασης Birkat Risha στο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ ανέφερε επίσης ότι στις 16:15 έπληξε με ρουκέτες Μπουρκάν μια θέση του ισραηλινού στρατού απέναντι από τα σύνορα του λιβανέζικου χωριού αλ-Νταχίρα και πέτυχε άμεσο χτύπημα.

18:22 Οι πλημμύρες φέρνουν νέα δεινά στη βόρεια Γάζα

Οι έντονες βροχοπτώσεις έφεραν πρόσθετη δυστυχία στους Παλαιστίνιους στη βόρεια Γάζα, όπου οι πλημμύρες και τα λύματα έχουν γεμίσει τους καταυλισμούς προσφύγων που έχουν ήδη καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

«Πρόκειται για ένα νέο πρόβλημα για τους αμάχους εδώ, καθώς ο πόλεμος και η πολιορκία εντείνονται στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Anas al-Sharif, από τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια. «Και με τις βροχοπτώσεις, οι δήμοι δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν, με αποτέλεσμα τα οχήματά τους να καταστρέφονται από τις ισραηλινές δυνάμεις».

«Φύγαμε από τον πόλεμο και τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο πόλεμο. Το νερό των λυμάτων διέρρευσε στις αίθουσες διδασκαλίας και τις πλημμύρισε. Τα παιδιά μας υποφέρουν από ασθένειες και γαστρεντερικά συμπτώματα. Εμείς υποφέρουμε από αρρώστιες. Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία ζούμε», δήλωσε ένας κάτοικος στην Τζαμπάλια.

18:12 Τα «καυτά» μέτωπα στον πλανήτη για το 2024

Το 2024 αρχίζει με «κληρονομιά» δύο μεγάλους πολέμους στη Λωρίδα της Γάζας και στην Ουκρανία, πολλούς μικρότερους από πλευράς κινδύνου περιφερειακής ή διεθνούς ανάφλεξης και την ειρήνη σαφώς σε κρίση.

Σε μια περίοδο γεωπολιτικής ρευστότητας, οι περιορισμοί στη χρήση βίας -ακόμη και για εθνοκάθαρση- καταρρέουν.

Εν μέσω αυτού του αδιεξόδου και μιας συνεπαγόμενης αίσθησης ατιμωρησίας, «παίκτες» σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο επιδιώκουν την επίτευξη των στόχων τους με στρατιωτικά μέσα ή απειλές πολέμου.

Το αποτέλεσμα είναι ολοένα και περισσότεροι άμαχοι να σκοτώνονται σε μάχες, να εκτοπίζονται βίαια από τις εστίες τους ή/και να εξαρτώνται από τη διεθνή βοήθεια για την επιβίωσή τους.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ 

18:02 IDF: Δύο ή τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν κατά της πόλης Kiryat Shmona στο βόρειο Ισραήλ

Δύο ή τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν προς την πόλη Kiryat Shmona και τουλάχιστον μία από αυτές αναχαιτίστηκε – σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των IDF. Ο δήμος Kiryat Shmona δήλωσε ότι γνωρίζει για δύο πτώσεις σε ανοικτές περιοχές και ότι διεξάγονται έρευνες για να ελεγχθούν οι ζημιές σε περιουσίες εντός των ορίων της πόλης.

17:58 Ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν σε πόλη κοντά στην Τζενίν

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera μεταδίδει ότι μεγάλος αριθμός στρατιωτών ξεκίνησε επιδρομή στην πόλη Γιααμπάντ, νοτιοδυτικά της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Νωρίτερα, το Al Jazeera και το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσαν ότι ξέσπασαν συγκρούσεις κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στο χωριό Μαντάμα, νότια της Ναμπλούς, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα και πραγματικά πυρά.

17:50 Συνεχείς ισραηλινές επιδρομές στη Χαν Γιουνίς

Το Ισραήλ συνεχίζει τις τελευταίες ώρες να επιτίθεται στη Χαν Γιουνίς, και τις περιοχές Μαγκάζι, Νουσεϊράτ και Μπουρέιτζ.

«Η Χαν Γιουνίς αποτελούσε κέντρο των στρατιωτικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων. Σήμερα, περισσότεροι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν εν μέσω συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιδρομών με συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων μαχητών και Ισραηλινών στρατιωτών», αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Tareq Abu Azzoum, από τη Ράφα.

«Οι επιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί από το ισραηλινό πυροβολικό. Οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί των προσφυγικών καταυλισμών al-Maghazi, Nuseirat και al-Bureij συνεχίζονται, επίσης με μεγαλύτερη ένταση».

17:48 Σχεδόν το 90% των κατοίκων της Γάζας έχει εκτοπιστεί

Η Παλαιστινιακή Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ αναφέρει ότι 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το 90% του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, έχουν εκτοπιστεί κατά τη διάρκεια τριών μηνών.

Ο μαζικός εκτοπισμός συνεχίζεται, με πολλές οικογένειες να αναγκάζονται να μετακινούνται επανειλημμένα, καθώς οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού αγγίζουν όλες τις περιοχές της επικράτειας.

17:38 Ισραηλινή ΜΚΟ: Πρωτοφανές «κύμα» εποικιστικής δραστηριότητας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου

Η Peace Now, μια ισραηλινή ΜΚΟ που παρακολουθεί τις εποικιστικές δραστηριότητες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει ότι τους τελευταίους τρεις μήνες υπήρξε μια «άνευ προηγουμένου έξαρση» στην κατασκευή φυλακίων, δρόμων, φρακτών και οδοφραγμάτων από τους εποίκους.

«Οι έποικοι επιμένουν να καταλαμβάνουν τον έλεγχο της περιοχής Γ στη Δυτική Όχθη, περιθωριοποιώντας περαιτέρω την παλαιστινιακή παρουσία», αναφέρεται σε δελτίο τύπου.

Υπήρξε ένας αριθμός ρεκόρ εννέα νέων φυλακίων σε διάστημα περίπου τριών μηνών και 18 παράνομων δρόμων μόνο για εποίκους.

Το διαδεδομένο φαινόμενο των οδοφραγμάτων εμποδίζει τους Παλαιστίνιους να έχουν πρόσβαση σε κύριους δρόμους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσε το Peace Now.

17:26 Επίθεση με drone σε αμερικανική βάση στο Ιράκ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτέθηκε σε βάση στο Ιράκ όπου σταθμεύουν στρατιωτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών – σύμφωνα με έκθεση των αρχών του ιρακινού Κουρδιστάν. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τις απώλειες από την επίθεση.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με την CENTCOM, η ιρακινή αστυνομία βρήκε έναν ιρανικής κατασκευής πύραυλο κρουζ που δεν κατάφερε να εκτοξευθεί, λέγοντας ότι «τα πυρομαχικά που προμηθεύονται οι τρομοκρατικές ομάδες εντός του Ιράκ και της Συρίας από το Ιράν θέτουν σε κίνδυνο τις δυνάμεις του Συνασπισμού και τους τοπικούς κατοίκους».

17:10 Συλλήψεις στο Ιράν για την αιματηρή επίθεση

Σχεδόν 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις σε μια επιμνημόσυνη δέηση για τον στρατιωτικό διοικητή στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Ιράκ το 2020 από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχίντι δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι έχει συλληφθεί ένας αριθμός υπόπτων. «Οι ικανές υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας μας έχουν βρει επαρκή στοιχεία σχετικά με τους εμπλεκόμενους στις τρομοκρατικές εκρήξεις στο Κέρμαν και ένα τμήμα αυτών που είχαν ρόλο σε αυτό το περιστατικό έχει συλληφθεί», δήλωσε χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Majid Mirahmadi δήλωσε: «Έχουν συλληφθεί διάφορα άτομα σε πέντε πόλεις σε πέντε επαρχίες, τα οποία υποστήριξαν αυτό το περιστατικό ή συνδέονταν με αυτό. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

17:05 Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας

Η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ δηλώνει ότι έβαλε στο στόχαστρο τις ισραηλινές πόλεις Σντερότ, Νιράμ και άλλες με πυραυλική ομοβροντία που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera δήλωσε ότι ένα βλήμα ρουκέτας έπεσε σε ένα κτίριο στο Σντερότ.

16:50 Ομιλία Νασράλα: Η απάντηση για τη δολοφονία Αρούρι θα έρθει αλλά ανάλογα με την εξέλιξη της μάχης – Ιστορική ευκαιρία για τον Λίβανο να απελευθερώσει εδάφη του

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, περιγράφει τις επόμενες κινήσεις της λιβανέζικης οργάνωσης σε ομιλία του την Παρασκευή. Όπως αναφέραμε προηγουμένως ο ίδιος είπε ότι η Χεζμπολάχ έχει διεξάγει 670 στρατιωτικές επιχειρήσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

«Οι Λιβανέζοι ιστορικά έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του Ισραήλ, αλλά τώρα αυτοί που φεύγουν είναι οι Ισραηλινοί», είπε αναφερόμενος τους κατοίκους των βόρειων περιοχών που έχουν εκκενωθεί εξαιτίας της σύγκρουσης των IDF με τη Χεζμπολάχ.

«Το Ισραήλ καθιέρωσε κάποτε μια ζώνη ασφαλείας στο νότιο τμήμα του Λιβάνου – σήμερα, η ζώνη ασφαλείας βρίσκεται στο βόρειο Ισραήλ. Οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ έχουν άδικο να απαιτούν πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, δεν θα τους βοηθήσει. Αντίθετα, αυτό που θα τους βοηθήσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους είναι να πιέσουν την κυβέρνηση να σταματήσει την επιθετικότητα στη Γάζα».

Πρόσθεσε ότι οι τρέχουσες επιχειρήσεις στα νότια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ άνοιξαν μια «ιστορική ευκαιρία» για τον Λίβανο να απελευθερώσει τα εδάφη του που κατέχονται από το Ισραήλ και ότι η ισλαμική αντίσταση στο Ιράκ έχει επίσης μια «ιστορική ευκαιρία» να απαλλαγεί από την αμερικανική παρουσία στη χώρα αυτή.

Σε άλλη περίπτωση, αν το Ισραήλ τα καταφέρει στη Γάζα, ο νότιος Λίβανος θα είναι ο επόμενος.

Σε σχέση με τη δολοφονία Αρούρι, ο Νασράλα ανέφερε ότι όλος ο Λίβανος θα εκτεθεί αν η Χεζμπολάχ δεν αντιδράσει στη δολοφονία του αναπληρωτή επικεφαλής της Χαμάς στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χεζμπολάχ θα απαντήσει στη δολοφονία του Αρούρι, αλλά η απόφαση για τη φύση της απάντησης «περιλαμβάνει τις εξελίξεις επί του εδάφους, ανεξάρτητα από τον τόπο και τον χρόνο».

Αναφορικά με τις ΗΠΑ ο Νασράλα ανέφερε ότι οι ίδιες εξαπλώνουν τον πόλεμο στην περιοχή με τη στοχοποίηση των Χούθι.

16:46 Το Λικούντ απαντά στον Γκαντς: Το καθήκον του υπουργικού συμβουλίου είναι να θέτει ερωτήματα

Το κόμμα Λικούντ εξέδωσε ανακοίνωση την Παρασκευή ως απάντηση στο προηγούμενο σχόλιο του υπουργού Μπένι Γκαντζ ότι η σύγκρουση στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης είχε πολιτικά κίνητρα.

Η ανακοίνωση ανέφερε: «Το καθήκον του υπουργικού συμβουλίου είναι να θέτει ερωτήσεις και να λαμβάνει απαντήσεις. Αυτό δεν είναι πολιτικό ζήτημα. Κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, όταν ο λαός είναι ενωμένος, ο Γκαντζ αναμένεται να ενεργήσει υπεύθυνα και να σταματήσει να ψάχνει δικαιολογίες για να αθετήσει την υπόσχεσή του να παραμείνει στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης μέχρι το τέλος του πολέμου».

16:42 Γκαντζ: Η σύγκρουση υπουργών με τον αρχηγό των IDF ήταν «πολιτικά υποκινούμενη επίθεση εν μέσω πολέμου

Ο υπουργός Μπένι Γκαντζ κατηγόρησε τους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου που συγκρούστηκαν με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Herzl Halevi κατά τη διάρκεια της συζήτησης το βράδυ της Πέμπτης σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τους διορισμούς αξιωματούχων που θα ηγηθούν της έρευνας για την ετοιμότητα και τα λάθη του στρατού πριν από τις 7 Οκτωβρίου. Ο Γκαντζ δήλωσε την Παρασκευή ότι «αυτό που συνέβη χθες στο υπουργικό συμβούλιο ήταν μια πολιτικά υποκινούμενη επίθεση εν μέσω πολέμου».

Ο Γκαντζ, αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο οποίος συμμετέχει επίσης στο υπουργικό συμβούλιο που συγκροτήθηκε για τον πόλεμο, πρόσθεσε ότι «μια τέτοια συμπεριφορά δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν».

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος για το γεγονός ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν συζήτησε αυτό που αποκάλεσε «στρατηγικές διαδικασίες που θα επηρεάσουν τη συνέχιση της εκστρατείας και την ασφάλειά μας στο μέλλον».

16:39 Οι ΗΠΑ προσφέρουν 10 εκατ. δολάρια για πληροφορίες για τη χρηματοδότηση της Χαμάς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν έως και 10 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες σχετικά με πέντε χρηματοδότες της Χαμάς ή οτιδήποτε οδηγεί στη διακοπή των οικονομικών μηχανισμών της οργάνωσης, δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι πέντε είναι οι Abdelbasit Hamza Elhassan Khair, Amer Kamal Sharif Alshawa, Ahmed Sadu Jahleb, Walid Mohammed Mustafa Jadallah και Muhammad Ahmad ‘Abd Al-Dayim Nasrallah, οι οποίοι έχουν όλοι χαρακτηριστεί στο παρελθόν παγκόσμιοι «τρομοκράτες» από τις ΗΠΑ, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ο πρώτος χρηματοδότης, γνωστός ως Χαμζά, εδρεύει στο Σουδάν, διαχειρίστηκε πολλές εταιρείες στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Χαμάς και συμμετείχε στη μεταφορά σχεδόν 20 εκατομμυρίων δολαρίων στη Χαμάς, ανέφερε το υπουργείο.

Τρεις από τους αναφερόμενους πράκτορες της Χαμάς – ο Amer Kamal Sharif Alshawa, ο Ahmed Sadu Jahleb και ο Walid Mohammed Mustafa Jadallah – ανήκουν στο επενδυτικό δίκτυο της οργάνωσης στην Τουρκία, ανέφερε το υπουργείο.

16:33 Νασράλα: Η Χεζμπολάχ διεξήγαγε περίπου 670 στρατιωτικές επιχειρήσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ

Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα δήλωσε σε ομιλία του ότι η ομάδα έχει πραγματοποιήσει περίπου 670 στρατιωτικές επιχειρήσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου.

Ο Νασράλα πρόσθεσε ότι η Χεζμπολάχ κατέστρεψε «μεγάλο αριθμό ισραηλινών οχημάτων και αρμάτων μάχης».

16:12 Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί την Κυριακή το Ισραήλ

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανναλένα Μπάερμποκ, θα μεταβεί στο Ισραήλ την Κυριακή για την τέταρτη επίσκεψή της μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

Η Μπάερμποκ θα έχει συνομιλίες με τον νέο υπουργό Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ, καθώς και με τον πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτσογκ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Φίσερ.

Θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ Μαλίκι.

Στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Αίγυπτο για να συναντηθεί με τον ομόλογό της Σαμέχ Σούκρικ ενώ σχεδιάζει επίσης να επισκεφθεί και τον Λίβανο.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στη «δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, την κατάσταση στη Δυτική Όχθη και την εξαιρετικά ασταθή κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου», καθώς και στις προσπάθειες να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση περισσότερων ομήρων της Χαμάς.

16:03 Γονείς ανησυχούν για το νεογέννητo μωρό τους στη Ράφα

Η Warda Sebata κρατά στην αγκαλιά της το 4 μηνών παιδί της και ανεβαίνει έναν λόφο του καταυλισμού στη Ράφα για να πάρει λίγο ήλιο επειδή πάσχει από σιδηροπενία. Ανησυχεί για την υγεία του και την έλλειψη νοσοκομειακής περίθαλψης εν μέσω πολέμου.

«Ερχόμαστε για να πάρουμε λίγο ήλιο», είπε στο NBC News. Η οικογένεια εκτοπίστηκε από τη Χαν Γιουνίς και έχει καταφύγει εκεί φτιάχνοντας τη σκηνή της στη Ράφα.

Η Warda Sebata και ο σύζυγός της έχουν οκτώ παιδιά και ζουν δύσκολες ώρες στον θύλακα, καθώς μαίνεται ο πόλεμος.

«Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι, πολλά παιδιά και ανησυχούσα ότι μπορεί να μολυνθούν από μικρόβια. Έτσι χτίσαμε τη σκηνή», συμπλήρωσε αναφερόμενη στον λόγο που επέλεξαν να μείνουν σε μία σκηνή και όχι στο σπίτι του θείου της.

15:51 UNICEF: «Τα παιδιά στη Γάζα είναι παγιδευμένα στον θανάσιμο κύκλο του υποσιτισμού, των ασθενειών και των συγκρούσεων»

Οι εντεινόμενες μάχες, ο υποσιτισμός και οι ασθένειες δημιουργούν έναν θανατηφόρο κύκλο, που απειλεί την υγεία και τη ζωή των παιδιών στη Γάζα, δήλωσε σήμερα η UNICEF.

Χιλιάδες παιδιά έχουν ήδη πεθάνει, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης των επιζώντων επιδεινώνονται ραγδαία. Είναι «παγιδευμένα σε έναν εφιάλτη που επιδεινώνεται κάθε μέρα που περνάει», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας.

Τα κρούσματα διάρροιας σε παιδιά κάτω των πέντε ετών αυξήθηκαν από 48.000 σε 71.000 μέσα σε μόλις μία εβδομάδα από τις 17 Δεκεμβρίου, που αντιστοιχεί σε 3.200 νέα κρούσματα διάρροιας την ημέρα, ανέφερε η UNICEF.

«Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η υγεία των παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας επιδεινώνεται γρήγορα», συμπλήρωσε.

Ο υποσιτισμός παραμένει επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα. Περίπου το 90% των παιδιών κάτω των δύο ετών καταναλώνουν δύο ή λιγότερες ομάδες τροφίμων, σύμφωνα με έρευνα της υπηρεσίας, που διεξήχθη στις 26 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, οι περισσότερες οικογένειες δήλωσαν ότι τα παιδιά τους λαμβάνουν μόνο δημητριακά, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού, ή γάλα, πληρώντας τον ορισμό της «σοβαρής διατροφικής φτώχειας».

15:40 Καταγγελία του Λιβάνου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη δολοφονία του αλ Αρούρι

Ο Λίβανος κατέθεσε επίσημη καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, λέγοντας ότι το Ισραήλ εκτόξευσε έξι πυραύλους κατά την επίθεση που σκότωσε τον υπαρχηγό της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι.

Στην καταγγελία, η οποία υποβλήθηκε από τον πρεσβευτή τ0υ Λιβάνου στα Ηνωμένα Έθνη Ναουάφ Σαλάμ, αναφέρεται επίσης ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο του Λιβάνου για να βομβαρδίζει τη Συρία.

15:33 Οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από δύο γειτονιές στην πόλη της Γάζας

Ο Ismail al-Ghoul του Al Jazeera αναφέρει ότι ύστερα από αρκετές ημέρες, οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τις γειτονιές Daraj και al-Tuffah στην πόλη της Γάζας.

«Ο ισραηλινός στρατός άφησε πίσω του μία καταστροφή», δήλωσε ο al-Ghoul, μιλώντας μπροστά από το νοσοκομείο al-Shifa.

«Διέλυσαν με μπουλντόζες τα νεκροταφεία και ξερίζωσαν πρόσφατα τα θαμμένα σώματα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνθρωποι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τον ανθρωπιστικό διάδρομο για να κατευθυνθούν νότια, αλλά δέχτηκαν πυρά από ισραηλινούς στρατιώτες.

15:24 Η Παλαιστινιακή Αρχή απορρίπτει το μεταπολεμικό όραμα του Ισραήλ για τη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα, το οποίο -όπως περιέγραψε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ- θα παρέδιδε τη διακυβέρνηση του θύλακα σε ανώνυμους «παλαιστινιακούς φορείς», ενώ θα παραχωρούσε τον έλεγχο ασφαλείας στο Ισραήλ.

Σε δήλωσή της, την οποία επικαλείται το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, η προεδρία ανέφερε ότι δεσμεύεται να δει τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο της Αραβικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας.

«Απορρίπτει απερίφραστα κάθε σχέδιο που υπερβαίνει αυτές τις παραμέτρους», ανέφερε, σύμφωνα με το Wafa.

15:17 Κτίριο στη Σντερότ υπέστη ζημιές από την τελευταία πυραυλική επίθεση

Μία ρουκέτα, που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα, έπληξε κτίριο στη Σντερότ, κοντά στα σύνορα με τον θύλακα, όπως αναφέρει εκπρόσωπος της πόλης.

Μία δεύτερη ρουκέτα έπεσε έξω από την πόλη. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστοί τραυματισμοί, παρά μόνο ότι το κτίριο υπέστη ζημιές από την άμεση πρόσκρουση.

15:06 Διαδηλώσεις στην Υεμένη για τους Παλαιστίνιους

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, και σε άλλες πόλεις για να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τους Παλαιστίνιους.

Το Al-Masirah, το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι που ελέγχεται από τους Χούθι, μεταδίδει ότι δύο εκατομμύρια ποκλίτες συμμετέχουν στην πορεία «Το αίμα του ελεύθερου λαού… στο δρόμο προς τη νίκη».

Ζωντανά πλάνα από την πλατεία Al-Sabeen στη Σαναά δείχνουν μια ατελείωτη θάλασσα διαδηλωτών, πολλοί από τους οποίους κρατούν παλαιστινιακές σημαίες. Αξιωματούχοι των Χούθι απηύθυναν χαιρετισμό στα πλήθη.

Μια ανακοίνωση ανέφερε ότι οι Υεμενίτες είναι έτοιμοι να πολεμήσουν τις ΗΠΑ. Οι ίδιοι μνημόνευσαν τους δέκα μαχητές τους που σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, καταδίκασαν τη δολοφονία του αλ Αρούρι στον Λίβανο και προέτρεψαν σε αραβικό μποϊκοτάζ των ισραηλινών και αμερικανικών αγαθών και προϊόντων.

14:57 Σειρήνες ηχούν στην Ασκελόν και τις συνοριακές κοινότητες της Γάζας

Οι σειρήνες ηχούν στο νότιο τμήμα της Ασκέλον και γύρω από αυτήν, καθώς και στις περιοχές που βρίσκονται στα σύνορα της Γάζας, προειδοποιώντας τους κατοίκους για πιθανά εισερχόμενα πυρά ρουκετών.

Οι σειρήνες έχουν ενεργοποιηθεί, εκτός από την Ασκελόν, στη Σντερότ, τη Νιτζανίμ και το Κιμπούτς Νιρ Αμ.

14:44 Στο στόχαστρο των Ταξιαρχών αλ Κάσαμ Ισραηλινοί στρατιώτες

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ισχυρίζεται ότι μαχητές της ενεργοποίησαν ναρκοπέδιο με στόχο Ισραηλινούς στρατιώτες στα ανατολικά της Χαν Γιουνίς, που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές απώλειες. Επίσης, αναφέρει ότι στόχος της έγινε και μια ισραηλινή μπουλντόζα στην ίδια περιοχή.

Νωρίτερα, κοινή επιχείρηση των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ και των Ταξιαρχιών αλ Κουντς είχε ως στόχο τρία ισραηλινά άρματα μάχης Merkava στην περιοχή Μαάν.

14:31 Η Maersk εκτρέπει όλα τα πλοία της από την Ερυθρά Θάλασσα

Ο κολοσσός της ναυτιλίας εμπορευματοκιβωτίων Maersk ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτρέπει όλα τα πλοία από τις διαδρομές της Ερυθράς Θάλασσας, γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στην Αφρική για το άμεσο μέλλον και προειδοποίησε τους πελάτες να προετοιμαστούν για σημαντικές διαταραχές.

Η δανική εταιρεία επικαλέστηκε την εξαιρετικά ασταθή κατάσταση στη θαλάσσια οδό, λόγω των επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης σε πλοία -για να δείξουν την υποστήριξή τους στη Χαμάς- και σημείωσε ότι ο κίνδυνος για την ασφάλεια παραμένει υψηλός.

«Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε ότι όλα τα πλοία της Maersk, που πρόκειται να διέλθουν από την Ερυθρά Θάλασσα/τον Κόλπο του Άντεν θα εκτρέπονται νότια γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας για το άμεσο μέλλον», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Maersk.

14:24 Κλιμακώνται η ένταση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Ο κύκλος της βίας συνεχίζεται κατά μήκος των συνόρων, με το Ισραήλ να πραγματοποιεί σειρά αεροπορικών επιδρομών, έχοντας στόχους στρατιωτικές υποδομές, μαχητές και θέσεις εκτόξευσης της Χεζμπολάχ.

Τα μέλη της οργάνωσης εξακολουθούν να περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό κατά μήκος των συνόρων των 120 χιλιομέτρων, αλλά το Ισραήλ τα πιέζει ώστε να υποχωρήσουν, επειδή πιστεύει ότι είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν οι δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ ωστόσο αρνείται να συμβεί κάτι τέτοιο και τονίζει ότι δεν θα συζητήσει τίποτα κατά μήκος των συνόρων μέχρι να σταματήσουν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

14:13 «Κόλαση επί γης» η Γάζα

Οι μαζικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στην κεντρική Γάζα, καθώς ο ισραηλινός στρατός και τα τεθωρακισμένα οχήματά του εισέρχονται όλο και πιο βαθιά στην περιοχή, ιδιαίτερα γύρω από την Αz-Zawaida.

Ο στρατός προσπαθεί να αποκλείσει μια περιοχή από την Αz-Zawayda μέχρι τον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat, ο οποίος είναι πυκνοκατοικημένος. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει εκεί απλώς επειδή δεν έχουν πού αλλού να πάνε ή επειδή έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κανένα μέρος δεν είναι ασφαλέστερο», σχολιάζει για το Al Jazeera o δημοσιογράφος Hani Mahmoud.

Εκτός από τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού και τις αεροπορικές επιδρομές, υπάρχουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αιωρούνται σε χαμηλό επίπεδο.

«Υπάρχουν αναφορές ότι οι άνθρωποι που φτάνουν στο νοσοκομείο al-Aqsa, το οποίο είναι η μόνη ημι-λειτουργική υγειονομική εγκατάσταση στην Deir el-Balah, δέχονται πυρά από αυτά τα drones. Σε μια άλλη περίπτωση, ένα άτομο κλήθηκε ονομαστικά να βγει από το σπίτι του και στη συνέχεια πυροβολήθηκε από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Μιλώντας με ανθρώπους που φτάνουν στην πόλη Ράφα από το κέντρο, περιγράφουν την κατάσταση ως επίγεια κόλαση», μεταδίδει ο Mahmoud.

14:07 Συγκεντρώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε Ιορδανία και Ομάν

Χιλιάδες άτομα στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν, πραγματοποίησαν συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων στη Γάζα, ζητώντας να σταματήσει η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Η πορεία ξεκίνησε μπροστά από το τέμενος Χουσεϊνί, λίγο μετά την απογευματινή προσευχή της Παρασκευής, και τα κύρια συνθήματα αφορούσαν την υποστήριξη του Παλαιστινιακού λαού στον θύλακα και τις σχέσεις της Ιορδανίας με το Ισραήλ.

Παρόμοια διαδήλωση έλαβε χώρα και στην πόλη Νίζουα του Ομάν.

14:01 Οι κοινωνικοί λειτουργοί της UNRWA απευθύνουν έκκληση για περισσότερες προμήθειες

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δηλώνει ότι δεν διαθέτει αρκετά βασικά εφόδια, ακόμη και πάνες, για να φροντίσει τα μωρά που φιλοξενεί. «Χρειάζονται επειγόντως περισσότερες προμήθειες», αναφέρει.

13:58  IDF: 15 στρατιώτες τραυματίστηκαν, οι τρεις σοβαρά

15 ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισραηλινού στρατού.

14 στρατιώτες τραυματίστηκαν μέσα στη Γάζα, δύο από αυτούς σοβαρά και 12 ελαφρά. Ένας στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά έξω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αριθμός των τραυματιών από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα ανέρχεται σε 1.020, υπενθυμίζει η Haaretz.

13:50 Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ: Η ανθρωπιστική κρίση στη Ράφα δοκιμάζει την αξιοπιστία του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η ανθρωπιστική κρίση στην πόλη Ράφα δοκιμάζει την εναπομείνασα αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας, του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και όλων των σχετικών διεθνών θεσμών, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Για 91η συνεχή ημέρα, η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει τον πόλεμο της γενοκτονίας, της ολοκληρωτικής καταστροφής και του εκτοπισμού στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Κάθε ώρα και κάθε έγκλημα βομβαρδισμού και πυροβολισμών αφήνει περισσότερους νεκρούς, τραυματίες και καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων όλων των ιδρυμάτων που παρέχουν ανθρωπιστικές υπηρεσίες στους πολίτες».

Στη δήλωση επισημαίνεται ότι ο πληθυσμός της Γάζας, που ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια, αντιμετωπίζει δύο επιλογές: Θάνατος από βομβαρδισμούς, πείνα, δίψα και στέρηση θεραπειών και φαρμάκων- ή συνεχής εκτοπισμός, με αποτέλεσμα πάνω από ένα εκατομμύριο να συνωστίζονται στη Ράφα, η οποία έχει πλέον την υψηλότερη πληθυσμιακή πυκνότητα στον κόσμο.

13:45  Στους  22.600 οι νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον 22. 600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Συνολικά 57. 910 άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά. Περίπου 7. 000 άνθρωποι αγνοούνται και θεωρείται ότι είναι νεκροί κάτω από τα ερείπια.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει ότι κατέγραψε 162 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες.

13:35  «Υπαρκτός ο κίνδυνος κλιμάκωσης»

Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς η κορυφαία διπλωμάτης της χώρας ετοιμάζεται να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή.

«Ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι δυστυχώς υπαρκτός», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock, θα αναχωρήσει την Κυριακή για το Ισραήλ για να συναντηθεί με τον νέο ομόλογό της Israel Katz και τον Ισραηλινό πρόεδρο Yitzhak Herzog, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο. Έχει επίσης προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει συνομιλίες στα παλαιστινιακά εδάφη, αναφέρει το Reuters.

13:25  Τα ισραηλινά τανκς συνέθλιψαν ανθρώπους στο Al-Maghazi

Κάτοικος του προσφυγικού καταυλισμού Al-Maghazi λέει ότι τα ισραηλινά τανκς συνέθλιψαν ανθρώπους. Το περιστατικό έλαβε χώρα την Πέμπτη, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν αρκετά σημεία περιοχής και προκάλεσαν μαζικές απώλειες, σύμφωνα με όσα είπε ο κάτοικος του προσφυγικού καταυλισμού, στο Αλ Τζαζίρα.

Ο ισραηλινός στρατός είχε αρχικά ανακηρύξει την κεντρική Γάζα ως ασφαλέστερη περιοχή, προτρέποντας τους Παλαιστίνιους να φύγουν εκεί από τα βόρεια, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας, όταν εξαπέλυσε τις αεροπορικές επιθέσεις. Η περιοχή είναι πλέον υπερπλήρης και μετά την κλιμάκωση της Πέμπτης, πολλοί προσπαθούν και πάλι να διαφύγουν.

Ο κάτοικος πρόσθεσε ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές εντείνουν τις επιθέσεις εναντίον πολιτών.

Σε μια περίπτωση, ένας ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε μια μητέρα και το βρέφος της, «διαπερνώντας το κρανίο του μωρού με μια σφαίρα». Το παιδί έπεσε από την αγκαλιά της μητέρας καθώς και οι δύο πέθαναν, δήλωσε ο κάτοικος που ήταν μάρτυρας αυτών των φρικαλεοτήτων.

13:15 Περίπου 500 Παλαιστίνιοι ανακρίθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams

Τουλάχιστον 500 άτομα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, έχουν ανακριθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams στην πόλη Τουλκαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσαν την Παρασκευή η Παλαιστινιακή Αρχή Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων και η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων.

«Τα κατοχικά στρατεύματα, μετέφεραν περίπου 150 Παλαιστίνιους σε έναν από τους στρατώνες και συνέλαβαν άλλους 20», αναφέρεται σε ανακοίνωση των δύο ομάδων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν μαζική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό που διήρκεσε δύο ημέρες. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και το Ισραήλ βομβάρδισε σπίτια.

«Ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου έφτασε τις 5.650, σημειώνοντας ότι οι περιπτώσεις συλλήψεων περιλαμβάνουν εκείνους των οποίων την κράτηση διατήρησε η κατοχή και εκείνους που αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι», αναφέρει η ανακοίνωση.

13:00 Ο πρόεδρος του Ιράν ορκίζεται εκδίκηση για την διπλή βομβιστική επίθεση

Ο πρόεδρος του Ιράν και ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης ορκίστηκαν εκδίκηση σήμερα στην κηδεία των θυμάτων της διπλής βομβιστικής επίθεσης που πραγματοποίησε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος πριν από δύο ημέρες.

Σχεδόν 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τελετή μνήμης στην πόλη Κερμάν την Τετάρτη, για τον κορυφαίο διοικητή Κασάμ Σουλεϊμανί, αρχιτέκτονα των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2020 από τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ.

Το Ισλαμικό Κράτος δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως δύο μέλη του πυροδότησαν ζώνες με εκρηκτικά μέσα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο κοιμητήριο στην πόλη αυτή του νοτιοανατολικού Ιράν.

«Θα σας βρούμε όπου κι αν βρίσκεστε», δήλωσε στην κηδεία ο διοικητής των Φρουρών, υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί, αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί είπε: «Οι εχθροί μας μπορούν να δουν την ισχύ του Ιράν και όλος ο κόσμος ξέρει τη δύναμη και τις ικανότητές του. Οι δυνάμεις μας θα αποφασίσουν τον τόπο και τον χρόνο που θα αναλάβουν δράση».

Η κρατική τηλεόραση έδειξε ένα πυκνό πλήθος στο θρησκευτικό κέντρο Ιμάμης Άλι στην Κερμάν όπου οι οικογένειες θρήνησαν τους νεκρούς τους πάνω από φέρετρα που ήταν παραταγμένα στη σειρά τυλιγμένα με την ιρανική σημαία.

Το πλήθος φώναζε «Εκδίκηση, εκδίκηση», «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ».

12:45  Λίβανος: Περισσότεροι από 76.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω της έντασης στα σύνορα με το Ισραήλ

Περισσότεροι από 76.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους στον Λίβανο τους τελευταίους περίπου τρεις μήνες λόγω της βίας και των ανταλλαγών πυρών στα σύνορα της χώρας με το Ισραήλ, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που παρουσίασε η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ.

Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς, και του ισραηλινού στρατού συνεχίζονταν σήμερα στη μεθόριο, όπως κάθε ημέρα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

Σε έκθεσή του που δημοσίευσε χθες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανέφερε ότι λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στα σύνορα Λιβάνου- Ισραήλ έχουν εκτοπιστεί 76.018 άνθρωποι, κυρίως στον νότιο Λίβανο.

Ο ΔΟΜ επεσήμανε ότι σχεδόν το 81% των εκτοπισμένων έχει βρει καταφύγιο σε συγγενικά σπίτια. Μόνο το 2% κατέφυγε στα 14 καταφύγια που υπάρχουν στον νότιο Λίβανο, κυρίως στην Τύρο (νότια) και στην επαρχία Χασμπάγια (νοτιοανατολικά). Οι υπόλοιποι εκτοπισμένοι έχουν ενοικιάσει διαμερίσματα ή έχουν εγκατασταθεί σε δευτερεύουσες κατοικίες τους, σε περιοχές πιο μακριά από τα σύνορα.

Οι διασυνοριακές συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο 175 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 129 ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ και περισσότεροι από 20 ήταν άμαχοι ανάμεσά τους τρεις δημοσιογράφοι.

Στο βόρειο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί εννέα στρατιώτες και πέντε άμαχοι, σύμφωνα με τις αρχές.

12:30 «Το πτώμα ενός Ισραηλινού που σκοτώθηκε στην επίθεση της Χαμάς κρατείται στη Λωρίδα της Γάζας»

Το πτώμα ενός Ισραηλινού που σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, μεταφέρθηκε στη Λωρίδα της Γάζας και από τότε κρατείται εκεί, ανακοίνωσε σήμερα η κοινότητα του κιμπούτς του.

Ο 38χρονος Ταμίρ Αντάρ θεωρείτο ότι βρισκόταν στη ζωή και ότι ήταν όμηρος στο παλαιστινιακό έδαφος, αλλά ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκε την ημέρα της επίθεσης από τη Χαμάς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κιμπούτς Νιρ Οζ. «Από τότε, το πτώμα του κρατείται στη Γάζα», σύμφωνα με το έγγραφο.

Το Νιρ Οζ ήταν ένα από τα κιμπούτς που επλήγησαν περισσότερο από την επίθεση της Χαμάς. Περισσότεροι από 70 από τους 400 κατοίκους της κοινότητας απήχθησαν, ο υψηλότερος αριθμός για μία κοινότητα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι τρεις Ισραηλινοί αγνοούμενοι από τις 7 Οκτωβρίου κρατούνται όμηροι στη Γάζα, ανεβάζοντας σε 132 τον αριθμό των ανθρώπων που εξακολουθούν να κρατούνται στην περιοχή. Σύμφωνα με το Ισραήλ, 24 από αυτούς είναι νεκροί και τα πτώματά τους βρίσκονται ακόμα στη Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:10 «Εμφύλιος» μεταξύ υπουργών και στρατού στο Ισραήλ

Η συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας υψηλού επιπέδου με θέμα τα μεταπολεμικά σχέδια για τη Γάζα το βράδυ της Πέμπτης εξελίχθηκε «σε καυγά» καθώς συγκρούστηκαν δεξιοί υπουργοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, αρκετοί υπουργοί επιτέθηκαν σε εκπροσώπους του Ισραηλινού Στρατού (IDF) που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του Γενικού επιτελείου Herzl Halevi. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

11:55 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων:

  • Συνεχείς βομβαρδισμοί κοντά στην Deir el-Balah, συμπεριλαμβανομένων των προσφυγικών καταυλισμών Nuseirat, al-Maghazi και Bureij. Ισραηλινά σκάφη βομβαρδίζουν επίσης παράκτιες περιοχές στην κεντρική Γάζα.
  • Ο στρατός του Ισραήλ λέει ότι επιτέθηκε σε πάνω από 100 στόχους σε όλη τη Γάζα μέσα σε 24 ώρες.
  • Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στην κεντρική και νότια Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένης μιας ολόκληρης οικογένειας στη Ράφα, που έχει χαρακτηριστεί ως «ασφαλής ζώνη».
  • Βίαιες επιδρομές σημειώθηκαν και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο δεκαεπτάχρονος Osaid Tariq Anis al-Rimawi σκοτώθηκε σε επιδρομή στην Beit Rima.
  • Οι οικογένειες των ομήρων διαμαρτύρονται έξω από το σπίτι του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, απαιτώντας να δράσει για να σώσει τους αγαπημένους τους, «ακόμη και αν αυτό σημαίνει να σταματήσουν οι μάχες».
  • Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται σήμερα στο Λίβανο με φόντο την ένταση στα σύνορα με το Ισραήλ.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν, ξεκινά περιοδεία στην Μέση Ανατολή και αναμένεται στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες.

11:42 Οι IDF λένε ότι  πραγματοποίησαν πλήγματα κατά στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Οι IDF λένε ότι πραγματοποίησαν πλήγματα σε στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, στις περιοχές Ayta-ash Shab και Majdal Zoun.

Οι στόχοι περιλάμβαναν διάφορες υποδομές που χρησιμοποιούνται από την  οργάνωση, καθώς και ένα παρατηρητήριο και μια στρατιωτική τοποθεσία επανδρωμένη από στελέχη της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τις IDF.

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν τα πλήγματα που πραγματοποίησαν τα μαχητικά αεροσκάφη.

11:32 Ισραηλινά τεθωρακισμένα συνεχίζουν να πλήττουν την περιοχή του κτιρίου της PRCS

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πυροβολικού και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στοχεύουν και πάλι την περιοχή γύρω από την έδρα της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς.

Αυτό συνέβη μετά από τρεις επιθέσεις που δέχθηκε το κτίριο μέσα σε λίγες ημέρες. Στις επιθέσεις σκοτώθηκαν επτά άτομα, μεταξύ των οποίων ένα μωρό πέντε ημερών, και 11 άτομα τραυματίστηκαν.

11:19 «Αυξάνεται ο κίνδυνος υποθερμίας στη Γάζα»

Ο Dr. Mads Gilbert, ένας Νορβηγός γιατρός που εργάστηκε στο παρελθόν στη Γάζα, λέει στο Al Jazeera ότι ο χειμώνας θα φέρει «μια αφόρητη χιονοστιβάδα δεινών» στον θύλακα.

«Ο συνδυασμός του χειμωνιάτικου κρύου, του ανέμου και της βροχόπτωσης θα αυξήσει υπερβολικά τον κίνδυνο της υποθερμίας «, λέει ο Gilbert. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους είναι μικροί και για όσους ήδη πεινάνε ή είναι άρρωστοι – οι οποίοι αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων».

«Ένα μικρό παιδί θα κρυώσει πολύ γρήγορα και όταν η θερμοκρασία του σώματός του πέσει κάτω από 35 βαθμούς Κελσίου (95 βαθμούς Φαρενάιτ) φτάνει στην υποθερμία. Αυτό αποδυναμώνει τον οργανισμό, εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και, εάν υπάρχει αιμορραγικός τραυματισμός, προκαλεί αιμορραγία πιο γρήγορα. Η υποθερμία είναι παγίδα θανάτου», είπε.

11:08 Τερματισμό της διεθνούς αποστολής στο Ιράκ, προετοιμάζει η κυβέρνηση

Η ιρακινή κυβέρνηση συγκροτεί διμερή επιτροπή για την προετοιμασία του τερματισμού της αποστολής του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ, αναφέρεται σε δήλωση του πρωθυπουργού, Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντανί, όπως αναφέρει το γραφείο του, την Παρασκευή.

Η δήλωση αυτή έγινε μία ημέρα μετά το αμερικανικό χτύπημα που σκότωσε τοπικό ηγέτη πολιτοφυλακής στη Βαγδάτη, όπως μεταδίδει το Reuters.

10:55 Αρχηγός IDF: Ο στρατός θα αποφασίσει πότε είναι σκόπιμο να διερευνήσει τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, αντιστράτηγος Herzl Halevi, δήλωσε κατά τη διάρκεια συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση σχετικά με το πότε θα διεξαχθεί η έρευνα για τον πόλεμο και ότι ο στρατός θα αποφασίσει πότε θα το πράξει.

«Καθώς έχουμε διεξάγει αρκετές έρευνες κατά τη διάρκεια του πολέμου, θα αποφασίσουμε πότε είναι σκόπιμο να ξεκινήσουμε τις έρευνες για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου«, δήλωσε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου αναφέρθηκε στη στρατιωτική έρευνα για τον θάνατο των τριών ομήρων, Yotam Haim, Samer al-Talalka και Alon Shamriz. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό έγινε ενώ ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη, και θα μπορούσε να έχει «σημαντικό αντίκτυπο» στις ίδιες τις μάχες.

Ο Halevy επισήμανε ότι «μέχρι στιγμής«, ο στρατός έχει αποφύγει τις έρευνες για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, φοβούμενος ότι μπορεί να προκαλέσουν «εντάσεις στο εσωτερικό του στρατού«. Πρόσθεσε ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί μόνο στην «ετοιμότητα » και όχι στην «εθνική πολιτική ή στρατηγική του Ισραήλ«.

10:40 Το Ισραήλ θα στείλει ξανά την πρέσβειρά του στην Ισπανία, μετά το διπλωματικό επεισόδιο

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Ισραέλ Κατς ανακοίνωσε πως η πρέσβειρα της χώρας του στην Ισπανία θα επιστρέψει στα καθήκοντά της στη Μαδρίτη, έναν μήνα αφού ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις εξαιτίας δηλώσεων του ισπανού πρωθυπουργού οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «σκανδαλώδεις» από τον προκάτοχό του στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ροντίτσα Ραντιάν-Γκόρντον ανακλήθηκε στο Ισραήλ τον Νοέμβριο από τον τότε ΥΠΕΞ Έλι Κόεν, έπειτα από τα κατ’ αυτόν «σκανδαλώδη σχόλια» που έκανε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ισπανίας, ο Πέδρο Σάντσεθ.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός είχε τονίσει στην ισπανική δημόσια τηλεόραση πως διατηρούσε «σοβαρές αμφιβολίες» για το κατά πόσο ήταν νόμιμες οι ενέργειες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με δεδομένο τον «αυξανόμενο αριθμό» των αμάχων που έχαναν τη ζωή τους, ιδίως «μικρών αγοριών και κοριτσιών».

Χθες Πέμπτη ο διάδοχος του κ. Κόεν, ο κ. Κατς, είπε πως αποφάσισε να στείλει ξανά την πρεσβεύτρια της χώρας στη Μαδρίτη. Πρόσθεσε πως σκοπός είναι να εξασφαλιστεί υποστήριξη «στο δικαίωμα του κράτους του Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του έναντι της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς» και «να ασκηθεί διεθνής πίεση για την απελευθέρωση των ομήρων».

Οι διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Ισπανία κλιμακώθηκαν σημαντικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τη Χαμάς. Η Μαδρίτη είναι από τις πιο επικριτικές φωνές στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι του Ισραήλ.

Το Ισραήλ ανακάλεσε επίσης τους πρεσβευτές του στην Τουρκία, καθώς και στη Νότια Αφρική, εξαιτίας δηλώσεων των ηγετών των χωρών αυτών για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

10:27 Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ορκίζεται εκδίκηση μετά τη βομβιστική επίθεση του ISIS

Ο αρχιστράτηγος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, κατά την κηδεία των θυμάτων των δίδυμων βομβιστικών επιθέσεων του ISIS νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι θα εκδικηθεί τον θάνατό τους .

Σχεδόν 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε μνημόσυνο στην πόλη Kerman για τον πρώην ανώτατο διοικητή Qassem Soleimani, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Ιράκ το 2020 από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Το ISIS δήλωσε την Πέμπτη ότι δύο μέλη του πυροδότησαν ζώνες με εκρηκτικά στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο νεκροταφείο της νοτιοανατολικής πόλης.

«Θα σας βρούμε όπου κι αν είστε», διεμήνυσε ο Ιρανός υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί στην κηδεία, αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος.

10:14 Η ισραηλινή αστυνομία αντιμετωπίζει δυσκολίες  στον εντοπισμό θυμάτων που φέρονται να δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση στις 7 Οκτωβρίου

Η αστυνομία στο Ισραήλ αντιμετωπίζει δυσκολίες στον εντοπισμό θυμάτων φερόμενων σεξουαλικών επιθέσεων ή μαρτύρων τέτοιων επιθέσεων που το Τελ Αβίβ υποστηρίζει ότι έλαβαν χώρα στις 7 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Haaretz, η αστυνομία φέρεται να μην μπορεί να συνδέσει στοιχεία με τα φερόμενα ως θύματα επειδή σκοτώθηκαν, αιχμαλωτίστηκαν ή βρίσκονται σε κατάσταση ψυχολογικής δυσφορίας.  Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ένας ερευνητής δήλωσε ότι υπάρχουν «έμμεσες ενδείξεις» ότι υπάρχουν ακόμη θύματα που είναι ζωντανά και δεν έχουν έρθει σε επαφή με τις Αρχές.

Η αστυνομία καλεί τώρα τους Ισραηλινούς πολίτες να αναφέρουν τυχόν μαρτυρίες.

Οι ισραηλινοί ισχυρισμοί έχουν απορριφθεί κατηγορηματικά από τη Χαμάς. Η παλαιστινιακή πλευρά έχει επίσης αμφισβητήσει την αξία μιας έκθεσης των New York Times την περασμένη εβδομάδα, ότι βρέθηκαν στοιχεία για περιπτώσεις σεξουαλικής βίας στις 7 Οκτωβρίου.

10:01 Σειρήνες ηχούν στο Ισραήλ στα σύνορα με τη Γάζα

09:55 Εντείνει τις φονικές επιχειρήσεις το Ισραήλ – Εικόνες γροθιά στο στομάχι μετά από βομβαρδισμό στη Ράφα

Ο πατέρας του Yousef και της Noura Abu Sanjar, θρηνεί  δίπλα στα πτώματα των παιδιών του που σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα. Νοσοκομείο Abu Yousef Al Najjar, στη Ράφα, 5 Ιανουαρίου 2024. REUTERS/Mohammed Salem

Παιδιά περπατούν κοντά στα πτώματα Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα. Νοσοκομείο Abu Yousef Al Najjar, στη Ράφα, 5 Ιανουαρίου 2024. REUTERS/Mohammed Salem

Παλαιστίνιοι κάθονται μέσα σε σπίτι που υπέστη ζημιές από ισραηλινό χτύπημα, στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 5 Ιανουαρίου 2024. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Παλαιστίνιος στα χαλάσματα σπιτιού μετά από ισραηλινό χτύπημα, στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 5 Ιανουαρίου 2024. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Στιγμιότυπο μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ράφα REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

09:43 Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι είναι «εντελώς απροετοίμαστοι» για τον χειμώνα

Καθώς το κρύο αρχίζει να επικρατεί στη Γάζα, οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, που εγκαταλείποντας τα σπίτια τους, πήραν μαζί τους ελάχιστα υπάρχοντα, αντιμετωπίζουν μια νέα μορφή πόνου.

«Είναι εντελώς απροετοίμαστοι για τον κρύο καιρό – δεν έχουν κουβέρτες, δεν έχουν θέρμανση και δεν έχουν κατάλληλο ρουχισμό», αναφέρει ο Hani Mahmoud του Al Jazeera από τη Ράφα στη νότια Γάζα. «Αναμένουμε έντονες βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες και η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη».

Εκτός από την έλλειψη θέρμανσης, η έλλειψη ιατρικών προμηθειών και αποχέτευσης σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά ευάλωτοι σε ασθένειες. «Βλέπουμε πολλά παιδιά που αρρωσταίνουν και δεν υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση ακόμη και των κοινών κρυολογημάτων», λέει ο Mahmoud.

09:30 AP: Οι δύσκολες συζητήσεις του Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να φθάσει στη Μέση Ανατολή για τέταρτη φορά μέσα σε τρεις μήνες, σε μια περιοδεία που λέγεται ότι θα επικεντρωθεί κυρίως στην άμβλυνση των αναζωπυρωμένων φόβων ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ευρύτερη σύγκρουση.

Με τις διεθνείς επικρίσεις για τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα να αυξάνονται, τις αυξανόμενες ανησυχίες των ΗΠΑ για το τελικό παιχνίδι και τις πιο άμεσες ανησυχίες για την πρόσφατη έκρηξη των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, το Λίβανο, το Ιράν και το Ιράκ, ο Μπλίνκεν θα έχει μια γεμάτη και δύσκολη ατζέντα, αναφέρει το AP.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν, έρχεται μία ημέρα μετά το χτύπημα των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, όπου σκοτώθηκε ο διοικητής μιας σιιτικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα μια αποδιδόμενη στο Ισραήλ, επίθεση στη Βυρητό, σκότωσε τον δεύτερο στην ιεραρχία της Χαμάς Σάλεχ Αλ Αρούριο, ενώ δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράν σε διπλή βομβιστική επίθεση την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Δύσκολες συζητήσεις

«Δεν περιμένουμε κάθε συζήτηση σε αυτό το ταξίδι να είναι εύκολη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. «Υπάρχουν προφανώς δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και δύσκολες επιλογές μπροστά μας. Αλλά ο υπουργός πιστεύει ότι είναι ευθύνη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να ηγηθούν των διπλωματικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και είναι έτοιμος να το κάνει αυτό τις επόμενες ημέρες».

Ο Μπλίνκεν αναχώρησε αργά την Πέμπτη από την Ουάσιγκτον για την περιοδεία του, κατά την οποία θα επισκεφθεί διαδοχικά την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τη Δυτική Οχθη και την Αίγυπτο.

Εκτός από τις συγκεκριμένες προτεραιότητες για τη Γάζα – συμπεριλαμβανομένης της πίεσης για δραματική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, της στροφής προς λιγότερο εντατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και μιας συντονισμένης προσπάθειας για τον περιορισμό της βίας κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη από Εβραίους εποίκους – ο Μπλίνκεν αναμένεται να ζητήσει περιφερειακή βοήθεια για να ηρεμήσει την κατάσταση.

09:15  Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Μπορέλ

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ θα μεταβεί σήμερα στον Λίβανο. Ο Ζοζέπ Μπορέλ,  πραγματοποιεί την επίσκεψη για να συζητήσει τις αυξανόμενες εντάσεις κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου και την ανάγκη αποφυγής της περιφερειακής κλιμάκωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ.

Θα παραμείνει στη χώρα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

09:05  Οι IDF ισχυρίζονται ότι πραγματοποίησαν επιθέσεις σε περισσότερους από 100 στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

Οι IDF ισχυρίζονται ότι πραγματοποίησαν επιθέσεις σε περισσότερους από 100 στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια της προηγούμενης μέρας. Τα πλήγματα, που πραγματοποιήθηκαν από αεροπορικές, θαλάσσιες και χερσαίες δυνάμεις, «έπληξαν κέντρα διοίκησης της Χαμάς, θέσεις εκτόξευσης, αποθήκες όπλων και άλλες υποδομές», σύμφωνα με τις IDF.

Στην κεντρική Γάζα, στο al-Bureij, ο στρατός λέει ότι «τα στρατεύματα της 414ης Μονάδας Συλλογής Πληροφοριών Μάχης του Σώματος Συνοριακής Άμυνας εντόπισαν μια ομάδα στελεχών της Χαμάς που επιχειρούσαν να επιτεθούν σε ένα άρμα μάχης».

Τα στρατεύματα εξαπέλυσαν «καταδίωξη των ενόπλων χρησιμοποιώντας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και κάλεσαν ένα μαχητικό αεροσκάφος για αεροπορική επιδρομή αφού εντοπίστηκαν να διαφεύγουν σε ένα κτίριο», αναφέρει οι IDF, δημοσιεύοντας πλάνα από την επίθεση.

Στο Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, «έφεδροι της ταξιαρχίας Kiryati βρήκαν αρκετές θέσεις εκτόξευσης πυραύλων που χρησιμοποιούνταν για την εκτόξευση βλημάτων στο Ισραήλ».

Οι IDF ισχυρίζονται ότι τα στρατεύματα κατέστρεψαν τους εκτοξευτές και σκότωσαν «πολλούς» πράκτορες της Χαμάς κατά τη διάρκεια πολλών μαχών στην περιοχή.

08:50 Ξεκληρίστηκε οικογένεια στη Ράφα

Παρόλο που η Ράφα έχει χαρακτηριστεί ασφαλής περιοχή, συνεχίζει να δέχεται επιθέσεις. Μάλιστα ο αριθμός των επιθέσεων στην πόλη, είναι παρόμοιος με εκείνον στα βόρεια της Γάζας, μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα στη Ράφα, Hani Mahmoud.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένα σπίτι έγινε στόχος στα βορειοανατολικά της πόλης Ράφα, σκοτώνοντας μια ολόκληρη οικογένεια.

«Οι δολοφονίες δεν έχουν σταματήσει ούτε για μια μέρα. Οι άνθρωποι που δεν πεθαίνουν από τις βόμβες είναι πιθανό να πεθάνουν από την τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση που βιώνουν» σημειώνει.

08:35 Οικογένειες ομήρων διαμαρτύρονται μπροστά από το σπίτι του ισραηλινού υπουργού

Οικογένειες ανθρώπων που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα διαμαρτυρήθηκαν σήμερα το πρωί έξω από το σπίτι του ισραηλινού υπουργού Μπένι Γκαντζ, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Απαίτησαν από τον Gantz και το υπουργικό συμβούλιο πολέμου να σώσουν τους αγαπημένους τους με κάθε μέσο, «ακόμη και αν αυτό σημαίνει να σταματήσουν οι μάχες».

«Οι ζωές των συγγενών μας βρίσκονται σε καθημερινό κίνδυνο και η ισραηλινή κυβέρνηση έχει τη δέσμευση και την ικανότητα να τους σώσει, πριν να είναι πολύ αργά «, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Φωτογραφία: Ahmad Gharabli/ AFP

08:22 Ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μασάλ λέει ότι το Ισραήλ σκάβει τον δικό του τάφο στον πόλεμο της Γάζας

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Χάλεντ Μασάλ προειδοποίησε ότι το Ισραήλ σκάβει τον δικό του τάφο με τον πόλεμο εναντίον της οργάνωσης, μεταδίδουν οι Times of Israel, επικαλούμενοι τα αραβικά μέσα ενημέρωσης.

Μιλώντας λίγες ημέρες μετά την δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι στη Βηρυτό του Λιβάνου, ο Μασάλ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έχει αυταπάτες και δήλωσε ότι η αντίσταση θα δυναμώσει.

«Αυτός ο αλαζονικός, εγκληματικός σιωνιστικός εχθρός, παρά την αποτυχία και την απογοήτευσή του μετά από τρεις μήνες βάρβαρης επίθεσης εναντίον της Γάζας. . . θέλει να εξάγει την κρίση του στο εξωτερικό», δήλωσε ο Mashal. «Θέλουν να διευρύνουν τον κύκλο της επιθετικότητας» πρόσθεσε, και συμπλήρωσε:

«Ο εχθρός πιστεύει επίσης ότι η δολοφονία των ηγετών μας θα κάμψει τη θέληση της αντίστασης και θα αποδυναμώσει την ηγεσία της Χαμάς. Δεν γνωρίζει ότι πρόκειται για μια μεγάλη ψευδαίσθηση», είπε.

08:10 Ισραηλινά σκάφη βομβαρδίζουν την κεντρική Γάζα

Ισραηλινά κανονιοφόρα πλοία βάζουν στο στόχαστρο τις παράκτιες περιοχές της κεντρικής Γάζας, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των Παλαιστινίων μαχητών εντείνονται κοντά στους προσφυγικούς καταυλισμούς Maghazi και Bureij, μεταδίδει το Al Jazeera.

07:57 Στρατιωτική λύση στον Λίβανο υπαινίχθηκε και ο Νετανιάχου

Ο ισαραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στον Άμος Χόχσταϊν, τον ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ που έχει αναλάβει να αποτρέψει την ένταση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου από το να εξελιχθεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο, ότι «το Ισραήλ είναι δεσμευμένο να επιφέρει μια θεμελιώδη αλλαγή στα σύνορά του με τον Λίβανο, ώστε οι κάτοικοι του βορρά να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ζήσουν με ασφάλεια και σιγουριά».

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Νετανιάχου «τόνισε ότι δεν θα σταματήσουμε μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είτε με διπλωματικό τρόπο, τον οποίο προτιμά το Ισραήλ, είτε με κάποιον άλλο τρόπο».

Σε μια ξεχωριστή συνάντηση με τον φιλοϊσραηλινό Γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο Νετανιάχου είπε στον Ρεπουμπλικανό νομοθέτη ότι «είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στην επίτευξη των πολεμικών μας στόχων. Θα επιστρέψουμε τους πολίτες μας στο βορρά και στο νότο. Γι’ αυτό, θα εφαρμόσουμε τη μέγιστη ισχύ με τη μέγιστη ακρίβεια όπου χρειάζεται».

07:45 Συνεχίζονται οι επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Στο Nur Shams, οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται εδώ και τουλάχιστον 30 ώρες. Έχουν σημειωθεί σφοδρές συγκρούσεις εκεί, με ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες, μεταξύ άλλων και ενός σχολείου. Δεν επιτρέπονται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολλά ασθενοφόρα έχουν αποκλειστεί, μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα.

Πολλές άλλες επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο ένας ήταν στον προσφυγικό καταυλισμό Balata κοντά στη Ναμπλούς. Άλλες επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στην Τζενίν, την Καλκίλια και την Τούμπας, μέχρι τη Χεβρώνα, αλλά και εδώ στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο τελευταίος θάνατος ενός 17χρονου Παλαιστίνιου ανεβάζει σε 326 τον απολογισμό των νεκρών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου. Έχουν επίσης συλληφθεί πολύ περισσότεροι από 5.000, άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους κρατούνται χωρίς κατηγορία ή δίκη.

07:35 «Τα σκότωσαν ενώ κοιμούνταν»

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν για ακόμα μια φορά αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου αυτόπτες μάρτυρες έκαναν επίσης λόγο για σκληρές μάχες.

Αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού έπληξαν τη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που έχει μετατραπεί σε επίκεντρο των εχθροπραξιών τελευταία, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο νεκροτομείο Νάσερ, ο Μπάχα Αμπού Χάταμπ, με δάκρυα να τρέχουν, στεκόταν, σε κατάσταση σοκ, μπροστά στα νεκρά ανίψια του. «Είχαν βρει καταφύγιο σε χωράφι, όπου έστησαν σκηνή για να προστατεύονται από το κρύο, αλλά ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα τα σκότωσαν καθώς κοιμούνταν. Γιατί; Επειδή ήταν παιδιά; Απειλούσαν μήπως το Ισραήλ και τις ΗΠΑ;» είπε ανάμεσα σε λυγμούς.

Από το ξέσπασμα του πολέμου, στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 22.438 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς. Με άλλα λόγια, σχεδόν του 1% του πληθυσμού του παλαιστινιακού θυλάκου.

07:22 Παρατηρητές πολέμου λένε ότι τέσσερις παλαιστινιακές ομάδες μάχονται με τις ισραηλινές δυνάμεις στο Χαν Γιουνίς

Τουλάχιστον τέσσερις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες μάχονται κατά της προέλασης των ισραηλινών δυνάμεων στην κεντρική πόλη Χαν Γιουνίς στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, αναφέρουν παρατηρητές πολέμου.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Qassem, έχουν συμμετάσχει στις μάχες με τις Ταξιαρχίες al-Quds της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ), τις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Al-Aqsa – που αναγνωρίζονται ως η ένοπλη πτέρυγα της Φατάχ – και τις Ταξιαρχίες Εθνικής Αντίστασης, τη στρατιωτική πτέρυγα του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP), οι Παλαιστίνιοι μαχητές στο Χαν Γιουνίς χρησιμοποιούν αντιαρματικούς πυραύλους, ρουκετοβόλα και όλμους εναντίον του ισραηλινού πεζικού και των τεθωρακισμένων στο κέντρο της νότιας πόλης.

Μαχητές του PIJ εκτόξευσαν επίσης μια ομοβροντία ρουκετών από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ, το Άσκελον, την Πέμπτη, ανέφεραν οι παρατηρητές πολέμου, σημειώνοντας ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν άρει τους περιορισμούς στην εκπαίδευση και στον χώρο εργασίας στην ισραηλινή πόλη στις 18 Δεκεμβρίου λόγω της υποχώρησης της απειλής των πυραύλων από τη Γάζα.

Το ISW και το CTP σημειώνουν επίσης ότι ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη νότια Γάζα εντείνονται και ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές κάνουν λάθος να «μετρούν αντίστροφα» για το πότε πιστεύουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τη Γάζα.

07:10 Τι έχει συμβεί μέχρι τώρα

  • Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε σπίτι στο κέντρο της Ράφα, μια περιοχή που κάποτε είχε ανακηρυχθεί «ζώνη ασφαλείας» για τους αμάχους.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν 17χρονο κατά τη διάρκεια επιδρομής  στην πόλη Beit Rima στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
  • Τα ΗΑΕ καταδικάζουν τις «εξτρεμιστικές» δηλώσεις των ακροδεξιών υπουργών του Ισραήλ Bezalel Smotrich και Itamar Ben-Gvir που ζητούν την εκτόπιση των Παλαιστινίων από τη Γάζα.
  • Η κυβέρνηση πολέμου υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, διχάζεται τις τελευταίες ημέρες για την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Η συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας υψηλού επιπέδου με θέμα τα μεταπολεμικά σχέδια για τη Γάζα εξελίχθηκε «σε καυγά» καθώς συγκρούστηκαν δεξιοί υπουργοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
  • Ο Άντονι Μπλίνκεν ξεκινά περιοδεία στη Μέση Ανατολή

06:55 Παλαιστίνιος έφηβος σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιδρομής στη Δυτική Όχθη

Αρκετές επιδρομές πραγματοποιούνται σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη στις περιοχές της Ναμπλούς, της Ραμάλα και της Χεβρώνας μεταξύ άλλων περιοχών, μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα.

Στη Χεβρώνα, ένας 17χρονος Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Επιπλέον, σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων μαχητών και ισραηλινών δυνάμεων λαμβάνουν χώρα στη Ναμπλούς.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι τα ασθενοφόρα της έγιναν στόχος σε δύο διαφορετικές πόλεις με σφαίρες από καουτσούκ και ότι θραύσματα γυαλιού τραυμάτισαν κάποιους από τους γιατρούς εκεί.

Πλάνα δείχνουν τον θανάσιμο πυροβολισμό Παλαιστίνιου εφήβου κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στην Beit Rima

06:40  Το ισραηλινό σχέδιο για τη Γάζα

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ παρουσίασε χθες Πέμπτη το βράδυ το περίγραμμα του αρχικού σχεδίου του για την «επόμενη ημέρα», μετά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο προβλέπει πως δεν θα υπάρχει «ούτε η Χαμάς», ούτε «ισραηλινή πολιτική διοίκηση» στον παλαιστινιακό θύλακο.

Αποκάλυψε τις αδρές γραμμές αυτού του σχεδίου στον Τύπο προτού το υποβάλει στην κυβέρνηση πολέμου υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία διχάζεται τις τελευταίες ημέρες για την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Η αποκάλυψη του σχεδίου Γκάλαντ έγινε την παραμονή νέας περιοδείας στη Μέση Ανατολή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν με σκοπό κυρίως την αποτροπή του σεναρίου εξάπλωσης του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Κατά το σχέδιο, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας «θα συνεχιστούν» ως την «επιστροφή των ομήρων», ως την «καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς» και ως την «εξάλειψη των στρατιωτικών απειλών».

Η νέα φάση

Κατόπιν θα αρχίσει νέα φάση, η «επόμενη ημέρα» του πολέμου, κατά την οποία «η Χαμάς δεν θα ελέγχει τη Γάζα», ορίζει το σχέδιο, που ακόμη δεν έχει σφραγίδα κυβερνητικής έγκρισης.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ πρότεινε τη Δευτέρα να επιστρέψουν εβραίοι έποικοι στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο και να «ενθαρρυνθεί» ο παλαιστινιακός πληθυσμός να «μεταναστεύσει», έπειτα από παρόμοια πρόταση του άλλου ακροδεξιού υπουργού της κυβέρνησης Νετανιάχου, του Μπεζαλέλ Σμότριτς (Οικονομικών). Οι δηλώσεις των δυο υπουργών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις διεθνώς.

«Δεν θα υπάρξει ισραηλινή πολιτική παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίτευξη των στόχων του πολέμου», είπε χθες ο κ. Γκάλαντ, προσθέτοντας πως ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει πάντως «ελευθερία δράσης» στον θύλακο για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε «απειλής».

«Οι κάτοικοι της Γάζας είναι Παλαιστίνιοι. Κατά συνέπεια παλαιστινιακές οντότητες θα αναλάβουν (τη διακυβέρνηση), υπό τον όρο πως δεν θα υπάρχει καμιά εχθρική ενέργεια ή απειλή εναντίον του κράτους του Ισραήλ», είπε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιος ακριβώς από τους Παλαιστίνιους αναμένει πως θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του θυλάκου 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων. Διαβάστε όλα όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024