Πώς ο Λουκασένκο εξασφάλισε ισόβια ασυλία με μία υπογραφή
Ο νόμος του Αλεξάντερ Λουκασένκο απαγορεύει στους εξόριστους ηγέτες της αντιπολίτευσης να θέσουν υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο υπέγραψε ένα νέο νόμο που του παρέχει ισόβια ασυλία από ποινικές διώξεις που πιθανόν να ασκηθούν εναντίον του, ενώ εμποδίζει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που ζουν στην εξορία να θέσουν υποψηφιότητα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Guardian, οι ρυθμίσεις του νέου νόμου που αφορούν την ισόβια ασυλία ισχύει για κάθε πρώην πρόεδρο και τα μέλη της οικογένειάς του. Στην πραγματικότητα, αφορά μόνο τον 69χρονο Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά τη Λευκορωσία με σιδηρά πυγμή για σχεδόν 30 χρόνια.
«Μπλόκο» στις υποψηφιότητες των ηγετών της αντιπολίτευσης
Το νέο μέτρο φαίνεται ότι αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση της εξουσίας του Λουκασένκο και στην εξάλειψη πιθανών αμφισβητιών στις επόμενες προεδρικές εκλογές της χώρας, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν το 2025.
Ο νόμος αυστηροποιεί σημαντικά τις απαιτήσεις για τους υποψήφιους προέδρους και καθιστά αδύνατη την εκλογή ηγετών της αντιπολίτευσης που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες τα τελευταία χρόνια.
Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν μόνο πολίτες της Λευκορωσίας που διαμένουν μόνιμα στη χώρα για τουλάχιστον 20 χρόνια και δεν είχαν ποτέ άδεια παραμονής σε άλλη χώρα.
Πώς ο Λουκασένκο εξασφαλίζει ισόβια ασυλία
Σύμφωνα με το κείμενο του νέου νόμου, ο Λουκασένκο, εάν εγκαταλείψει την εξουσία, «δεν μπορεί να λογοδοτήσει για πράξεις που διαπράχθηκαν σε σχέση με την άσκηση των προεδρικών του εξουσιών.»
Ο νόμος αναφέρει επίσης ότι ο πρόεδρος και τα μέλη της οικογένειάς του θα έχουν ισόβια κρατική προστασία, ιατρική περίθαλψη και ασφάλιση ζωής και υγείας. Μετά την παραίτησή του, ο πρόεδρος θα γίνει επίσης μόνιμο ισόβιο μέλος της άνω βουλής του κοινοβουλίου.
Πώς αντέδρασε η αντιπολίτευση
Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya, η οποία κατέφυγε στη γειτονική Λιθουανία το 2020, δήλωσε ότι ο νέος νόμος είναι η απάντηση του Λουκασένκο στον «φόβο του για ένα αναπόφευκτο μέλλον», υπονοώντας ότι ο Λουκασένκο πρέπει να ανησυχεί για το τι θα του συμβεί όταν εγκαταλείψει την εξουσία. «Ο Λουκασένκο, ο οποίος κατέστρεψε τις τύχες χιλιάδων Λευκορώσων, θα τιμωρηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καμία ασυλία δεν θα τον προστατεύσει από αυτό, είναι μόνο θέμα χρόνου», δήλωσε η Τσικχανούσκαγια.
Η πολιτική αντιπολίτευση της χώρας ζητά τη διεξαγωγή έρευνας για τις εξαφανίσεις πολιτικών της αντιπολίτευσης και την απομάκρυνση των παιδιών της Ουκρανίας από την Ουκρανία. «Θα διασφαλίσουμε ότι ο δικτάτορας θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη», δήλωσε η Τσικχανούσκαγια, τονίζοντας ότι στη Λευκορωσία υπάρχουν ακόμη περίπου 1.500 πολιτικοί κρατούμενοι πίσω από τα κάγκελα, μεταξύ των οποίων και ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Άλες Μπιαλιάτσκι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις