Γεραπετρίτης: Δεν συζητάμε ζητήματα κυριαρχίας – Στο πρόγραμμα των F-35 θα μπούμε
«Αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία με τις ΗΠΑ για τα F-16, δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε» λέει ο υπουργός Εξωτερικών
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Έλινορ, Τζάκι, Μισέλ, Μελάνια, Τζιλ - Η διπλωματία της μόδας και οι πρώτες κυρίες των ΗΠΑ
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
Για τα ζητήματα που αφορούν στην κυριαρχία της Ελλάδας και στη Συνθήκη της Λωζάνης μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να συζητηθούν ούτε να αναθεωρηθούν.
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ ότι κανένας πολιτικός δεν θα θέσει ποτέ ζητήματα που αφορούν στην εθνική κυριαρχία της χώρας, ενώ για τη Συνθήκη της Λωζάνης είπε ότι «ζήτημα τροποποίησης δεν υπάρχει και δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει. Αποτελεί για εμάς ιερό, στέραιο νομικό θεμέλιο. Ζητήματα κυριαρχίας δεν ετέθησαν, ούτε πρόκειται ποτέ να τεθούν» είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν θα τεθεί και το θέμα των F-35 για το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αναμένονται θετικές εξελίξεις
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδώσει ούτε σπιθαμή από τα δικαιώματα που έχει. Κυριαρχία δεν θα συζητήσουμε ποτέ», τόνισε και πρόσθεσε ότι για τα ζητήματα αυτά δεν χωράει κομματική εκμετάλλευση.
Όσον αφορά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν το απόγευμα στα Χανιά, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα επικεντρωθεί στις διμερείς σχέσεις, σε ανοικτά ζητήματα ενεργειακή και την αμυντική συνεργασία, ενώ θα τεθεί και το θέμα των F-35 για το οποίο είπε ότι «νομίζω θα έχουμε θετικές εξελίξεις».
Για τα F-35
«Η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων ενίσχυσε και την εξωτερική πολιτική. Η χώρα αποκτά ειδικό βάρος, είναι σημαντικό ζήτημα η αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάρχει το αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα των F-35, νομίζω θα έχουμε θετικές εξελίξεις» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.
«Απαιτούμε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να γίνεται σεβαστός ο κανόνας της ακεραιότητας – Κανένας εξοπλισμός να μη χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας»
«Αισθάνομαι ότι το ζήτημα θα λήξει, είναι θέμα χρόνου η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα. Είναι αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία με τις ΗΠΑ για τα F-16, δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε» τόνισε σε άλλο σημείο.
Και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνουμε ότι δεν καθορίζουμε πώς η αμερικανική διπλωματία αποδίδει την αμυντική συνδρομή της και σε άλλες χώρες, αυτό που απαιτούμε είναι ότι στο πλαίσιο της αμυντικής συμμαχίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να γίνεται σεβαστός ο κανόνας της ακεραιότητας. Κανένας εξοπλισμός να μη χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας».
Για το θέμα που ανέκυψε σχετικά με το εάν έγινε πρόταση στον Στέφανο Κασσελάκη από τον πρωθυπουργό να αναλάβει υπουργείο το 2019 απάντησε: «Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Κατηγορηματικά διαψεύστηκε τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον κ. Διαματάρη».
«Μια τέτοια απόπειρα θα μου έκανε τεράστια εντύπωση, δεν είναι όλοι συμβατοί με όλους. Ο πρωθυπουργός επιλέγει για υπουργούς ανθρώπους με συγκεκριμένα υφολογικά χαρακτηριστικά που επενδύουν στον ορθό λόγο. Απλώς υπάρχει απόπειρα εκ μέρους ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στην πολιτική επιφάνεια. Δεν υπάρχει καμία πολιτική σύμπτωση μεταξύ των δύο ανδρών» πρόσθεσε.
Περί ελληνοτουρκικών σχέσεων
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι πλέον συζητάμε με την Τουρκία και αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να ζούμε σε ειρήνη. Πρόσθεσε ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και ειλικρίνεια με την Τουρκία, η οποία όμως αποδεικνύεται εμπράκτως και διαρκώς.
«Έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο συζήτησης και κατανόησης χωρίς εντάσεις και κρίσεις. Θέλουμε οι διαφωνίες που υπάρχουν να μην προκαλούν εντάσεις. Το όραμά μας, το δικό μου και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι μια ισχυρή Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, αυτό θέλω να αφήσω πίσω μου».
«Έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο συζήτησης και κατανόησης με την Τουρκία χωρίς εντάσεις και κρίσεις»
Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι δεν τίθεται σε ζήτημα κυριαρχίας των νησιών, «οι νησιώτες μας να νιώθουν ασφάλεια και ειδικά οι ακρίτες. Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, είμαστε ανεκτικοί, δεν είμαστε εχθροπαθείς».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης και ερωτηθείς για τη Χάγη ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε: «Από την Τουρκία δεν μας έχει τεθεί ζητημα κυριαρχίας, ακούω για αποστρατιωτικοποίηση και γκρίζες ζώνες, αλλά δεν έχει τεθεί ποτέ -και ρητά και κατηγορηματικά δεν θα το επέτρεπα να τεθεί. Ανεξάρτητα από το τι θέλει ο καθένας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδώσει ούτε σπιθαμή από τα δικαιώματα που έχει. Κυριαρχία δεν θα συζητήσουμε ποτέ».
«Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ είναι ζήτημα διαπραγματεύσεων που θα μπορούσε να να απολήξει στη Χάγη ή στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας του Αμβούργου. Δεν έχουμε συζητήσει κάτι, θα έρθει στο μέλλον. Προχωράμε βήμα βήμα, δεν θα κανουμε άλματα, θα προχωραμε κάθε φορά αποδεικνύοντας την ειλικρίνεια» σημείωσε.
«Με υψηλό συμβολισμό η επίσκεψη Μπλίνκεν»
Για την επίσκεψη Μπλίνκεν στα Χανιά είπε ότι πρόκειται για σημαντική ημέρα για την ελληνική διπλωματία , καθώς ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είναι μια σημαντική προσωπικότητα που καθορίζει την εξωτερική πολιτική.
Ο υψηλός συμβολισμός της επίσκεψης, είπε, είναι ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους.
Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα μορεί να είναι σχετικά μικρή χώρα, αλλά έχει μεγάλο κεφάλαιο διπλωματικής πολιτικής που κατέκτησε με μια πολιτική αρχών. Καταφέραμε και μιλάμε με όλους τους περιφερειακούς παίκτες, μας σέβονται όλοι, είμαστε αξιόπιστος περιφερειακός παίκτης. Η Ελλάδα δεν κάνει εξωτερική πολιτική απόκρυφη και σκοτεινή γι’ αυτό και ανακοινώνουμε τις αρχές μας και ενημερώνουμε τα κόμματα».
Συμπλήρωσε ότι η σημερινή συνάντηση είναι σημαντική καθώς στην ευρύτερη γειτονιά βρίσκονται σε εξέλιξη δύο πόλεμοι με σοβαρό κίνδυνο εξάπλωσης των εχθροπραξιών, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.
«Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι θα υπάρξει ντόμινο εξελίξεων που θα καταλάβει κι άλλες περιοχές, και ιδίως το βόρειο Ισραήλ και τον Λίβανο. Η Ελλάδα στο κομμάτι της Μέσης Ανατολής έχει ενεργό ρόλο, συνομιλούμε καθημερινά με τους εμπλεκόμενους και με περιφεριακούς παίκτες. Θα βρεθώ το επόμενο διάστημα στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, θα δω και τους ομολόγους μου του Ισραήλ και της Παλαιστίνης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Αναφερόμενος στη στάση της Ελλάδας στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς είπε: «Η Ελλάδα από την πρώτη μέρα τήρησε στάση αρχής καταδικάζοντας οποιασδήποτε περίπτωση επιθετικότητας, αλλά από την άλλη απαιτούμε τον σεβασμό των ανθρωπιστικών αξιών στο πεδίο των εμπόλεμων συρράξεων, γι’ αυτό και σήμερα μιλάμε όλους».
Η Ελλάδα θα έχει καθοριστικό ρόλο τόσο στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και στις μελλοντικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τόνισε.
Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε ότι στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης θα έρθει η νέα εθνική στρατηγική για τον απόδημο ελληνισμό «με στόχο να αναπτύξουμε σειρά δράσεων και να προσεγγίσουμε καλύτερα τον απόδημο ελληνισμό και να τον φέρουμε πιο κοντά στην μητρόπολη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις