Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
live
Ισραήλ – Χαμάς: Με αμείωτη ένταση επιτίθεται το Ισραήλ στη Γάζα – Οικογένειες των ομήρων στο Κατάρ

Ισραήλ – Χαμάς: Με αμείωτη ένταση επιτίθεται το Ισραήλ στη Γάζα – Οικογένειες των ομήρων στο Κατάρ

Live οι εξελίξεις στο in - Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, ακόμα και στις περιοχές που είχε χαρακτηρίσει «ασφαλείς» - Φόβοι για επέκταση του πολέμου στον Λίβανο

Η Λωρίδα της Γάζας «απλούστατα έχει γίνει ακατάλληλη για να κατοικεί κανείς», όπως τόνισε ο Μάρτιν Γκρίφιθς του ΟΗΕ, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τις περιοχές που έχει χαρακτηρίσει «ασφαλείς». Σε μια σημαντική εξέλιξη οικογένειες των ομήρων επισκέφθηκαν το Κατάρ και μίλησαν απευθείας με τον υπ. Εξωτερικών και τον Πρωθυπουργό.

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη, με καταστροφές υποδομών και συλλήψεις Παλαιστινίων.

Οι φόβοι για επέκταση του πολέμου στον Λίβανο έχουν μεγαλώσει μετά και τη δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι, με τη Βηρυτό να κάνει επίσημη καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατηγορώντας το Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε σήμερα μπαράζ ρίψεων ρουκετών ως μια πρώτη αντίδραση μετά τη δολοφονία.

Ο Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στην Τουρκία, ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί τα Χανιά για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

03:30 Ο πρωθυπουργός του Κατάρ είπε στις οικογένειες των ομήρων πως «οι συνομιλίες με τη Χαμάς έγιναν πιο σκληρές μετά τη δολοφονία του Αλ Αρούρι»

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ Αλ Θάνι συναντήθηκε με τις οικογένειες Ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Ντόχα την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να αναζωπυρώσουν τις συνομιλίες για την επιστροφή των αγαπημένων τους προσώπων από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios.

Οι οικογένειες συναντήθηκαν με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Χουλαΐφι, ο οποίος ηγείται της ομάδας διαπραγματεύσεων του Κατάρ και αργότερα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σύμφωνα με την έκθεση. Το Κατάρ «έχει οδυνηρή επίγνωση του πόνου των υπολοίπων ομήρων και των αγαπημένων τους προσώπων», λέει αξιωματούχος του Κατάρ στον Axios. Το Κατάρ μεσολάβησε για την απελευθέρωση 105 ομήρων κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου και 132 όμηροι που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου από τρομοκράτες υπό την ηγεσία της Χαμάς παραμένουν στον παλαιστινιακό θύλακα – χωρίς να είναι όλοι ζωντανοί.

«Έχουμε συνεργαστεί απευθείας με τις οικογένειες των ομήρων για να μοιραστούμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και να τους διαβεβαιώσουμε ότι το Κατάρ δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους», είπε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Axios. «Χρησιμοποιούμε κάθε δυνατό κανάλι και συνεργαζόμαστε στενά με τους ομολόγους μας στις ΗΠΑ και το Ισραήλ… αλλά το Κατάρ είναι μεσολαβητής. Δεν ελέγχει τη Χαμάς», είπε ο αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι είναι «ολοένα και πιο δύσκολο» να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Χαμάς μετά την «κλιμάκωση των βομβαρδισμών στη Γάζα και αλλού, που ειλικρινά περιπλέκει τις διαπραγματεύσεις για την ομηρεία». Ο αξιωματούχος είπε ότι το Κατάρ θα συνεχίσει την επικοινωνία του με τις οικογένειες των ομήρων.

03:10 Καταστολή και συλλήψεις κατά Ισραηλινών διαδηλωτών στην Ιερουσαλήμ

ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έσπασαν διαδήλωση Ισραηλινών που διαμαρτύρονταν στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ. Ζητούσαν το τέλος του πολέμου και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. Δύο από τους διαδηλωτές συνελήφθησαν.

02:45 Ακόμα ένας νεκρός Παλαιστίνιος δημοσιογράφος

Ο δημοσιογράφος Akram Al-Shafei, ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Safa, απεβίωσε, υποκύπτοντας στα τραύματα που υπέστη σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα πριν από δύο μήνες.

02:20 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν γνώριζε για πέντε ημέρες πως ο υπουργός Άμυνας Λόιντ νοσηλεύονταν

Σε μια είδηση που ξεπερνά κάθε φαντασία και είναι επίσημα επιβεβαιωμένη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν γνώριζε επί ημέρες ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, δήλωσε στο CNN πηγή που γνωρίζει το θέμα, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Είδηση που ακούγεται σχεδόν ψευδής αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τον ρόλο του υπουργού στον πόλεμο στην Γάζα και τις εξελίξεις μετά την δολοφονία του Σάλεχ αλ-Αρούρι στον Λίβανο.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν ενημέρωσε τελικά τον Μπάιντεν αργά το απόγευμα της Πέμπτης, λίγο αφότου ο ίδιος ο Σάλιβαν έμαθε ότι ο Όστιν είχε νοσηλευτεί, είπε η πηγή αυτή. Ο Όστιν εισήχθη στο νοσοκομείο την Πρωτοχρονιά λόγω επιπλοκών από μια επέμβαση επιλογής, χωρίς να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες.

Ο Όστιν δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την κατάστασή του, ούτε είπε ακριβώς γιατί εισήχθη στο νοσοκομείο την 1η Ιανουαρίου. Δεν υπάρχει ακόμα κάποια πληροφορία αν ο υπουργός και μια σειρά από επιτελάρχες στο Πεντάγωνο και τον Λευκό Οίκο θα παραμείνουν στη θέση τους.

Περισσότερα εδώ.

01:50 Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας: Γάζα: Στην Γάζα λιμοκτονούν σε ευρεία κλίμακα

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για λιμό στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου του Κατάρ Al Jazeera.

Ο δημοσιογράφος Ράμι Αγιάρι που καλύπτει τα γεγονότα στην έδρα του ΟΗΕ έγραψε στο Χ ότι σε έκθεση που έστειλε ο Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προειδοποίησε για λιμό και «υγειονομική καταστροφή», που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών σε υπερπλήρη καταφύγια και «τρομακτικές» συνθήκες υγιεινής.

01:25 Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ιράν και Γαλλίας

Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν υπουργός Εξωτερικών του Ιράν έκανε τα σχόλια αυτά το βράδυ του Σαββάτου σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολόν, η οποία του τηλεφώνησε για να καταδικάσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς στην πόλη Κερμάν του νοτιοανατολικού Ιράν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr ο κορυφαίος Ιρανός διπλωμάτης  ισχυρίστηκε πως «Δεν μπορεί κανείς να ανησυχεί για την ασφάλεια της Ερυθράς Θάλασσας και της περιοχής χωρίς να εξετάζει την Ισραηλινή κατοχή καθώς και άλλες αιτίες διαδρομής της αστάθειας».

Από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός ανέφερε στην πλατφόρμα Χ ότι το Ιράν και οι προστατευόμενοί του «πρέπει να σταματήσουν τις αποσταθεροποιητικές πράξεις» που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τον Ιρανό υπ. Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, η Κολονά «του έδωσε ένα πολύ σαφές μήνυμα: ο κίνδυνος περιφερειακής ανάφλεξης δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλος- το Ιράν και οι θυγατρικές του πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις αποσταθεροποιητικές τους πράξεις». Η Κολονά δήλωσε στο X, πρώην Twitter, ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία είπε επίσης στον Αμίρ-Αμπντολαχιάν ότι κανείς δεν θα κέρδιζε από μια κλιμάκωση.

Περισσότερα θα βρείτε εδώ.

01:00 Η Χεζμπολάχ επεξηγή την στοχοθεσία του Ισραηλινού στρατοπέδου και την επίθεση με 62 ρουκέτες και πυραύλους

Όπως αναφέρει η Χεζμπολάχ «Στις 7:50, (σημειώθηκε επίθεση) με στόχο τη βάση «Meron» στην ψηλότερη κορυφή της κατεχόμενης Παλαιστίνης (Jabal Al-Jarmaq), η οποία χρησιμεύει ως το μοναδικό κέντρο διοίκησης, παρακολούθησης και αεροπορικού ελέγχου στο βόρειο τμήμα της (Ισραηλινής) οντότητας, το οποίο ασχολείται με τις αεροπορικές επιχειρήσεις και τις ηλεκτρονικές παρεμβολές στην περιοχή (Συρία, Λίβανος, Τουρκία, Κύπρος κ.λπ. ) με 62 πυραύλους διαφόρων τύπων, προκαλώντας επιβεβαιωμένα άμεσα πλήγματα ως αρχική απάντηση στο έγκλημα της δολοφονίας του μεγάλου ηγέτη Σεΐχη Σάλεχ Αλ Αρούρι και των μαρτυρικών αδελφών του στο νότιο προάστιο [Dahiye] της Βηρυτού».

Από όλα τα χτυπήματα που διενήργησε σήμερα η σιιτική οργάνωση, αυτό εντάσσεται στα αντίποινα για την δολοφονία του Σάλεχ αλ-Αρούρι ως προπομπός της αποκλειστικής στόχευσης στρατιωτικών στόχων «υψηλής αξίας».

00:40 Ο πρωθυπουργός του Ιράκ συστήνει επιτροπή με την συμμετοχή των ΗΠΑ για την αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών από το ιρακινό έδαφος

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι δηλώνει ότι η κυβέρνησή του συγκροτεί επιτροπή για να προετοιμάσει τις ρυθμίσεις για τη μόνιμη διάλυση της κατοχικής αποστολής του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη χώρα.

Ο Σουντανί έκανε την ανακοίνωση αυτή σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, μία ημέρα μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο αρχηγείο των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU) του Ιράκ, γνωστής και ως Hashd al-Sha’abi, στην ανατολική Βαγδάτη, όπου σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας διοικητής του «κινήματος αντίστασης Nujaba», η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με την Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το «κίνημα αντίστασης Nujaba» θεωρείτει η Χεζμπολάχ του Ιράκ, με κοινούς στόχους, θρησκεία, εκπαίδευση, υποστήριξη από το Ιράν και κάποια κοινά μέλη με την οργάνωση του Λιβάνου

«Η κυβέρνηση ορίζει την ημερομηνία για την έναρξη της διμερούς επιτροπής που θα θέσει ρυθμίσεις για τον οριστικό τερματισμό της παρουσίας των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ», ανέφερε στην ανακοίνωση το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού.

00:15 Οι Χούθι ζητούν από τις ΗΠΑ να «τους παραδώσουν τους δολοφόνους των δυνάμεων της Υεμένης, αλλιώς να περιμένουν απάντηση»

«Στοχοποιώντας τις δυνάμεις της Υεμένης, οι ΗΠΑ άνοιξαν μια πόρτα την οποία δεν θα μπορέσουν ποτέ να κλείσουν. Η Αμερική θα πληρώσει το τίμημα για τη στοχοποίηση των ναυτικών δυνάμεων της Υεμένης» δήλωσε ο επικεφαλής του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου της Υεμένης Μαχντί αλ-Μασάτ.

Ο αλ-Μασάτ επανέλαβε το Σάββατο ότι τα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ δεν θα περάσουν ποτέ από την Ερυθρά Θάλασσα, προσθέτοντας ότι η ειρήνη θα δημιουργηθεί μόνο αφού «το ισραηλινό καθεστώς σταματήσει τα εγκλήματά του στη Γάζα και η αμερικανική τρομοκρατία» τερματιστεί.  Συνέχισε λέγοντας πως «Αν οι Αμερικανοί έχουν δεσμευτεί να προστατεύσουν τη σιωνιστική οντότητα, τότε έχουμε δεσμευτεί να υποστηρίξουμε τη Γάζα και την Παλαιστίνη».

Πρόσθεσε κλείνοντα πως «Η παρεμπόδιση της ναυσιπλοΐας του σιωνιστικού εχθρού είναι η επιλογή της Υεμένης να επιβάλει την ειρήνη και την αξιοπρεπή ζωή του λαού μας στη Γάζα. Οι Αμερικανοί μιλούν για ειρήνη, αλλά είναι αυτοί που σπρώχνουν προς τον πόλεμο, έχουν ασκήσει βέτο σε τρία ψηφίσματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα».

23:55 Για νέα χτυπήματα του Ισραήλ προειδοποιεί η Χεζμπολάχ τους κατοίκους του νοτίου Λιβάνου

Η λιβανέζικη οργάνωση αναφέρει σε ανακοίνωσή της μέσω του Telegram ότι οι κάτοικοι του νότιου Λιβάνου θα πρέπει να μείνουν μακριά από περιοχές που έχουν πληγεί πρόσφατα από ισραηλινά πλήγματα.

«Στις αεροπορικές επιδρομές του στις περιοχές μας», αναφέρει η ανακοίνωση, «ο ισραηλινός εχθρός σκοπεύει να επαναλάβει την επιδρομή στα ίδια στοχευμένα μέρη σε κοντινά χρονικά διαστήματα, που δύσκολα ξεπερνούν τα λίγα λεπτά, με στόχο να επιβεβαιώσει τους φόνους και την αιματοχυσία».

23:40 Νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ντιέρ αλ Μπαλάχ

Ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα στη Γάζα αναφέρει ότι αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε πλήγμα του ισραηλινού στρατού σε κατοικία στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Οι νεκροί και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Al-Aqsa.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των θυμάτων.

23:20 Αμερικανοί γερουσιαστές κατηγορούν το Ισραήλ ότι με «αυθαίρετες» επιθεωρήσεις μπλοκάρει την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Δύο Αμερικανοί γερουσιαστές δήλωσαν ότι η παράδοση της πολυπόθητης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα παρεμποδίζεται από ένα αυθαίρετο ισραηλινό καθεστώς επιθεωρήσεων.

Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές Chris Van Hollen και Jeff Merkley επισκέφθηκαν το Σάββατο τα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας, όπου μια αποθήκη είναι γεμάτη με ζωτικής σημασίας προμήθειες που απορρίφθηκαν από τις ισραηλινές αρχές, συμπεριλαμβανομένου νερού και ιατρικών ειδών.

«Η γεμάτη αποθήκη ήταν μια απόδειξη της αυθαιρεσίας» της διαδικασίας, δήλωσε ο Van Hollen.

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση χθες ήταν τα χιλιόμετρα των φορτηγών που ήταν μπλοκαρισμένα. Δεν μπορούσαμε να μετρήσουμε, αλλά υπήρχαν εκατοντάδες», δήλωσε η Merkley σε ομάδα δημοσιογράφων στο Κάιρο.

23:10 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επιδρομή κοντά στην Τουλκαρέμ στη Δ. Όχθη

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μεταδίδει ότι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στην κατεχόμενη πόλη Ζάιτα της Δυτικής Όχθης, κοντά στην Τουλκαρέμ.

Οι τραυματισμοί προκλήθηκαν από αληθινά πυρά και θραύσματα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και νέων Παλαιστινίων.

«Ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι δύο άτομα με τραύματα από θραύσματα στο πρόσωπο και το πόδι μεταφέρθηκαν στο κοντινό κυβερνητικό νοσοκομείο Attil, ενώ άλλα δύο άτομα με τραύματα από αληθινά πυρά στο πόδι μεταφέρθηκαν στο κυβερνητικό νοσοκομείο Thabit Thabit στην Τουλκάρμ για ιατρική περίθαλψη», σύμφωνα με το WAFA.

23:00 Οι ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν στις κατεχόμενες πόλεις της Δ. Όχθης

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αναφέρει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ισραηλινή επιδρομή στην πόλη Yaabad, νοτιοδυτικά της Τζενίν.

Σε βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera, ακούγονται ήχοι πυροβολισμών στην πόλη καθώς εκεί ξέσπασαν συγκρούσεις.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν επιδρομή και στην πόλη Ναμπλούς.

22:43 Το Ιράν λέει ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα είναι το κλειδί για την αποφυγή περιφερειακού πολέμου

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν απάντησε στις δηλώσεις τις Γαλλίδας ομολόγου του που είπε ότι το Ιράν πρέπει να σταματήσει τις «αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες» στην περιοχή.

Ο Ιρανός αξιωματούχος αντέτεινε ότι ο ασφαλέστερος τρόπος για την αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων είναι να τερματιστεί η «συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα», σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Ένα αποτελεσματικό βήμα για τον τερματισμό της βίας στην περιοχή θα ήταν να σταματήσουν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος και η συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα, καθώς και η ανάληψη δράσης για να σταματήσουν οι δολοφονίες αμάχων, να διευκολυνθεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και να αποτραπεί η αναγκαστική μετανάστευση», δήλωσε ο Amirabdollahian.

22:28 Ισραηλινοί δημοσιογράφοι μιλούν στον Guardian για την επικίνδυνη απόκρυψη των όσων συμβαίνουν στη Γάζα από τα ΜΜΕ της χώρας

Η ισραηλινή τηλεοπτική κάλυψη που παραλείπει τα δεινά των Παλαιστινίων εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα αφήνει το ισραηλινό κοινό επικίνδυνα αποσυνδεδεμένο από τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με ισραηλινούς δημοσιογράφους που ασκούν κριτική στα ΜΜΕ της χώρας.

Ένα σύνθημα «ενωμένοι θα νικήσουμε» βρίσκεται στην οθόνη των περισσότερων τηλεοπτικών ειδήσεων και τοκ σόου. Οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν σκληρή κριτική, αλλά οι ερωτήσεις για τον στρατό, τις στρατηγικές του, τους στρατηγούς του και τους απλούς στρατιώτες είναι υποτονικές αναφέρει ο Guardian.

Ο πόνος των αμάχων της Γάζας μόλις και μετά βίας προβάλλεται, λένε βετεράνοι δημοσιογράφοι, τρεις μήνες μετά την ισραηλινή επίθεση που έχει σκοτώσει περισσότερους από 22.000 ανθρώπους, έχει εκτοπίσει σχεδόν 2 εκατομμύρια και έχει αφήσει σχεδόν τον μισό πληθυσμό στα πρόθυρα της πείνας και ευάλωτο στις ασθένειες.

«Σε γενικές γραμμές, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης συντάσσονται με τον κύριο στόχο να κερδίσουν τον πόλεμο, ή αυτό που μοιάζει με προσπάθεια να κερδίσουν τον πόλεμο. Αν θέλετε να προσπαθήσετε να βρείτε κάποιες ομοιότητες, είναι στα πρότυπα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης μετά την 11η Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Raviv Drucker, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές δημοσιογράφους του Ισραήλ.

22:19 Διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στο Λονδίνο

22:10 Βίντεο δείχνει την ισραηλινή αστυνομία να χτυπά αντιπολεμική διαδήλωση στην Ιερουσαλήμ

Μαζικές διαδηλώσεις  λαμβάνουν χώρα απόψε σε όλο το Ισραήλ, όπου οι διαδηλωτές ζητούν την επιστροφή των Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, την απομάκρυνση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νετανιάχου και τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera και τραβήχτηκε από τον Ισραηλινό δημοσιογράφο Joshua Leifer δείχνει σκηνές βίαιης καταστολής μιας τέτοιας διαδήλωσης στην Ιερουσαλήμ από την ισραηλινή αστυνομία:

22:00 Το Ισραήλ λέει ότι η στρατιωτική δομή της Χαμάς στη βόρεια Γάζα διαλύθηκε

Οι ισραηλινές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την εξάρθρωση της στρατιωτικής δομής της Χαμάς στη βόρεια Γάζα και σκότωσαν περίπου 8.000 μαχητές στην περιοχή αυτή, δήλωσε το Σάββατο στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Ο στρατός έχει επίσης κατασχέσει δεκάδες χιλιάδες όπλα στην περιοχή αυτή και εκατομμύρια έγγραφα, δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι σε διαδικτυακή ενημέρωση: «Επικεντρωνόμαστε τώρα στην εξάρθρωση της Χαμάς στο κέντρο και στο νότιο τμήμα της λωρίδας (της Γάζας)».

Το Ισραήλ έχει δηλώσει εδώ και εβδομάδες ότι ελέγχει τη βόρεια Γάζα, ενώ έχει αποσύρει και στρατεύματά του από την περιοχή. Ωστόσο οι βομβαρδισμοί και οι μάχες σε διάφορα σημεία συνεχίζονται.

21:51 Ο Μπλίνκεν λέει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν κατά της αναγκαστικής εκτόπισης των Παλαιστινίων

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε στον υπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας Αχμέντ Άταφ ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αντίθετες στις προσπάθειες εκδίωξης των Παλαιστινίων από τη Γάζα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο.

«Ο υπουργός επανέλαβε τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει αναγκαστική εκτόπιση Παλαιστινίων από τη Γάζα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ σε δήλωση μετά το τηλεφώνημα.

Η δήλωση αναφέρει ότι ο Μπλίνκεν συζήτησε επίσης θέματα όπως η θαλάσσια ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα και η αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους.

21:36 Απελευθερωμένη όμηρος μιλά σε συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ – «Το μόνο που σκέφτεσαι στην αιχμαλωσία είναι ο θάνατος»

Σε συγκέντρωση για την απελευθέρωση ομήρων στο Τελ Αβίβ ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και η 17χρονη πρώην όμηρος, Agam Goldstein-Almog, που έμεινε αιχμάλωτη στη Γάζα για 51 ημέρες.

«Μια μέρα πήγαμε από ένα σπίτι σε ένα τούνελ, ξαφνικά άνοιξε μια πόρτα και συναντήσαμε έξι κορίτσια. Συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχαν κορίτσια που ήταν μόνα τους. Πολλά κορίτσια βίωσαν σοβαρή σεξουαλική κακοποίηση, είναι τραυματισμένα – με πολύ σοβαρά και πολύπλοκα τραύματα που δεν αντιμετωπίζονται», είπε. «Έδεναν μόνες τους τις πληγές τους ή τις βοηθούσαμε εμείς».

«Δεν μπορώ καν να φανταστώ ποια είναι η κατάστασή τους, τι ελπίδα έχουν». Είπε ότι στην αιχμαλωσία «ζεις τον θάνατο. Δεν ξέρεις πότε θα σε σε βρει και πώς θα είναι, αν θα συμβεί με βασανιστήρια ή αν απλά θα σε πυροβολήσουν ή στους βομβαρδισμούς από την αεροπορία. Σκέφτεσαι συνεχώς πώς θα μοιάζει ο θάνατος».

21:25 Επτά άτομα σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα στη Χαν Γιουνίς

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας, ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα σε σπίτι στη Χαν Γιουνίς το Σάββατο.

Το χτύπημα είχε στόχο το σπίτι της οικογένειας Al-Nabris και μεταξύ των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά.

21:14 Οι ΓΧΣ αποσύρουν το προσωπικό τους από το νοσοκομείο Αλ Άκσα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δηλώνουν ότι θα αποσύρουν το προσωπικό και τις οικογένειές τους από τις περιοχές γύρω από το νοσοκομείο Αλ Άκσα, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις έδωσαν εντολή εκκένωσης σε γειτονιές κοντά στις εγκαταστάσεις σήμερα το πρωί.

«Με βαριά συνείδηση πρέπει να εκκενώσουμε, ενώ οι ασθενείς, το προσωπικό του νοσοκομείου και πολλοί άνθρωποι που αναζητούν ασφάλεια παραμένουν στους χώρους του νοσοκομείου», δήλωσε η Carolina Lopez, συντονίστρια έκτακτης ανάγκης στο νοσοκομείο Al-Aqsa.

Η οργάνωση αναφέρει ότι πυρά πυροβολικού, ελεύθεροι σκοπευτές και επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν πραγματοποιηθεί σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων από το νοσοκομείο τις τελευταίες ημέρες και ότι μια σφαίρα διαπέρασε χθες τον τοίχο της ΜΕΘ.

«Η κατάσταση έγινε τόσο επικίνδυνη που κάποιοι υπάλληλοι που ζουν στις γειτονικές περιοχές δεν μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους λόγω των συνεχών απειλών από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ελεύθερους σκοπευτές», δήλωσε η Lopez.

21:08 Haaretz: Ο Μπλίνκεν συζήτησε την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα και τη βοήθεια προς τη Γάζα με τους ηγέτες της Αλγερίας και της Ελλάδας

Η ισραηλινή Haaretz μεταδίδει ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας όσο και με τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη σημασία της διασφάλισης της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις επιθέσεις των Χούθι, καθώς και για την ανάγκη παροχής περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Νωρίτερα ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε την Κρήτη όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

20:50 «Είμαι χαρούμενος που έστω τον είδα πριν πεθάνει» – Πατέρας ομήρου που σκοτώθηκε κατά λάθος από τις IDF σχολιάζει βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς

Ο Avi Shamriz, του οποίου ο γιος Alon ήταν αιχμάλωτος και σκοτώθηκε κατά λάθος από τις IDF στη Λωρίδα της Γάζας, σχολίασε το βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς με τον Alon και άλλους ομήρους.

Ο Shamriz είπε ότι ο γιος του «φαίνεται αδυνατισμένος, φαίνεται ότι δεν είχε φάει ή πιει σωστά. Είμαι χαρούμενος που τουλάχιστον τον είδα ζωντανό πριν σκοτωθεί».

Πρόσθεσε ότι «το σενάριο είχε προετοιμαστεί εκ των προτέρων, αυτό είναι σαφές», αλλά σημείωσε ότι ο γιος του φαινόταν να είναι «σε εγρήγορση για το περιβάλλον, για την ώρα. Θυμόταν τα γενέθλια της μητέρας και της αδελφής του. Αυτός είναι ο Alon, είναι έτσι».

20:35 Περισσότερα από τις διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ

Με μεγάλη προσέλευση πραγματοποιείται η διαδήλωση στο Τελ Αβίβ που έχει πλέον ανοιχτά αντικυβερνητικό χαρακτήρα. Μετά τις 7 Οκτώβρη ακόμα και οι επικριτές της κυβέρνησης είχαν ρίξει τους τόνους και είχαν συμφωνήσει ότι αυτό που προέχει είναι η ενότητα σε καιρό πολέμου.

Αρχικά οι διαδηλώσεις που ζητούσαν εκλογές συγκέντρωναν κάποιες δεκάδες, στη συνέχεια εκατοντάδες ενώ σήμερα παρατηρείται η μεγαλύτερη προσέλευση με συμμετοχή χιλιάδων.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του AJ οι διαδηλωτές φωνάζουν «ντροπή, ντροπή, ντροπή» ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση για ηθική διαφθορά.

Επισημαίνουν ακόμα ότι ο Νετανιάχου και κάποιοι από τους υπουργούς του δεν έχουν στείλει τα παιδιά τους στον πόλεμο της Γάζας ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση για την αποτυχία του κράτους στις 7 Οκτώβρη.

20:25 Γαλλικό μήνυμα στο Ιράν: «Κανείς δεν θα κερδίσει από μία κλιμάκωση»

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, τηλεφώνησε στον Ιρανό ομόλογό της, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, το Σάββατο, για να παροτρύνει «το Ιράν και τους πληρεξούσιούς του» να σταματήσουν «αμέσως τις αποσταθεροποιητικές τους ενέργειες».

Η Κολονά δήλωσε ότι «έστειλε ένα πολύ σαφές μήνυμα: ο κίνδυνος περιφερειακής ανάφλεξης δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλος, το Ιράν και οι συνεργάτες του πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις αποσταθεροποιητικές τους ενέργειες. Κανείς δεν θα κερδίσει από μια κλιμάκωση», αναφέρει το μήνυμα που ανάρτησε στο Χ, μετά τη συνομιλία της με τον Ιρανό ΥΠΕΞ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

20:11 Νετανιάχου: Ο πόλεμος στη Γάζα δεν πρέπει να σταματήσει εάν δεν επιτύχουμε όλους τους στόχους μας

Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Χ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρει: «Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία μου έδωσε εντολή στις IDF να ξεκινήσουν πόλεμο για να εξαλείψουν τη Χαμάς, να επιστρέψουν τους ομήρους μας και να διασφαλίσουν ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ».

«Ο πόλεμος δεν πρέπει να σταματήσει μέχρι να επιτύχουμε όλους αυτούς τους στόχους», πρόσθεσε.

20:06 Στο έλεος των ισραηλινών δυνάμεων και των εποίκων οι αγρότες στην κοιλάδα του Ιορδάνη

Ο Arif Daraghmeh, ειδικός σε θέματα εποικισμών και ισραηλινών παραβιάσεων στην κοιλάδα του Ιορδάνη, λέει ότι την τελευταία εβδομάδα, τα ισραηλινά στρατεύματα εμπόδισαν τους Παλαιστίνιους αγρότες να καλλιεργήσουν τη γη τους και οι έποικοι είναι ελεύθεροι να καταπατούν τα χωράφια τους.

«Οι στρατιώτες εμπόδισαν τους αγρότες να οργώσουν τη γη, συνέλαβαν ορισμένους από αυτούς και κατέσχεσαν τα τρακτέρ τους», δήλωσε ο Daraghmeh στο Al Jazeera.

Στη βόρεια κοιλάδα του Ιορδάνη, είπε, δεκάδες παλαιστινιακά οχήματα σε καθημερινή βάση να σχηματίζουν ουρές στα στρατιωτικά σημεία ελέγχου.

«Οι έποικοι χρησιμοποιούν επίσης παλαιστινιακά εδάφη για να αφήσουν τα δικά τους ζώα να βοσκήσουν, ενώ οι στρατιώτες συνεχίζουν να στρατιωτικοποιούν την Κοιλάδα του Ιορδάνη, περιορίζοντας την πρόσβαση στην περιοχή και κλείνοντας τα σημεία ελέγχου για διαφορετικά χρονικά διαστήματα», πρόσθεσε ο Daraghmeh.

19:50 Η Ισλαμική Τζιχάντ υποστηρίζει ότι εξαπέλυσε ρουκέτες στο Ισραήλ

Οι ταξιαρχίες αλ Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της στο κανάλι τηςστο Telegram ότι βομβάρδισε το Σντερότ και το Νιρ Αμ στο Ισραήλ.

Η ομάδα αναφέρει επίσης ότι έπληξε συγκεντρώσεις ισραηλινών στρατευμάτων στο κεντρικό Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα  με «βλήματα όλμου βαρέως διαμετρήματος».

19:40 Οι IDF ανακοίνωσαν τον θάνατο αντισυνταγματάρχη στη Γάζα

Οι IDF ανακοίνωσαν τον θάνατο του 31χρονου Roee Yohay Yosef Mordechay, από το Τελ Αβίβ, ο οποίος υπηρετούσε ως διοικητής τμήματος της ταξιαρχίας Nahal. Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

19:32 Οι ΗΠΑ κατέρριψαν drone των Χούθι πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) αναφέρει στο Χ ότι το drone καταρρίφθηκε «σε αυτοάμυνα» από το πολεμικό της πλοίο USS Laboon κοντά σε διάφορα εμπορικά πλοία.

Η CENTCOM δήλωσε ότι το drone ήταν «μη επανδρωμένο εναέριο όχημα που εκτοξεύτηκε από τις ελεγχόμενες από τους Χούθι περιοχές της Υεμένης» και ότι δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές από το περιστατικό.

19:27 Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Τελ Αβίβ

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στο Τελ Αβίβ, ζητώντας να επισπευσθούν οι εκλογές στη χώρα.

19:05 Ισραηλινό χτύπημα στο εσωτερικό του Λιβάνου

Η Zeina Khodr του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από το Kawthariyat al-Siyad στην επαρχία Nabatiyeh, λέει ότι ο ισραηλινός στρατός χτύπησε ένα σπίτι σχεδόν 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) από τα σύνορα.

Περιέγραψε την επίθεση ως ένα σπάνιο, βαθύ χτύπημα στο λιβανέζικο έδαφος, καθώς έλαβε χώρα μακριά από το τυπικό πεδίο μάχης κατά μήκος των συνόρων.

18:50 Διαδηλωτές στη Χάιφα ζητούν την αποπομπή Νετανιάχου

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στη Χάιφα, ζητώντας νέες εκλογές και την αποπομπή του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου.

Πηγή: Haaretz

18:39 Οι ισραηλινές δυνάμεις πλησιάζουν στο νοσοκομείο Αλ Άκσα

Ο Δρ Ebraheem Matar, ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο Al-Aqsa στην κεντρική Γάζα, λέει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πλησιάζουν μετά από εβδομάδες έντονων βομβαρδισμών.

Λέει ότι πολλοί γιατροί και νοσηλευτές έχουν φύγει, φοβούμενοι ότι οι Ισραηλινοί «θα κάνουν εκεί ό,τι έκαναν στο Shifa και στο νοσοκομείο της Ινδονησίας». Ο Matar είπε ότι «το νοσοκομείο είναι γεμάτο με τραυματίες και ασθενείς».

Στην παραπάνω ανάρτηση αναφέρει: Το Νοσοκομείο των Μαρτύρων του Al-Aqsa, το μοναδικό νοσοκομείο στο Κεντρικό Κυβερνείο, άρχισε να αδειάζει από γιατρούς, νοσηλευτές και εκτοπισμένους, λόγω του φόβου τους για επανάληψη του σεναρίου, ενώ εξακολουθεί να είναι γεμάτο από τραυματίες, ασθενείς και τραυματίες.

18:24 Διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης αποκλείουν γέφυρα έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο

Μια ομάδα διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης απέκλεισε την πρόσβαση σε μια γέφυρα κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο, ζητώντας κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η αστυνομία συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές, οι οποίοι απέκλεισαν δρόμους αφού τους εμπόδισαν να διαδηλώσουν στη γέφυρα του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, όπου είχαν προγραμματίσει να ξεδιπλώσουν πανό.

18:18 Σε τούνελ της Χαμάς φωτογραφίζεται η ηγεσία των IDF

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF Herzl Halevi και ο επικεφαλής της Shin Bet Ronen Bar επισκέφθηκαν τις σήραγγες της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς την Παρασκευή, μαζί με τον στρατηγό της Νότιας Διοίκησης Yaron Finkelman και τον επικεφαλής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Aharon Haliva.

Ο Halevi είπε στους στρατιώτες της ειδικής μονάδας που τον συνόδευαν ότι «πρόκειται για μια περίπλοκη μάχη, θα επιτύχουμε σημαντικά και καλά επιτεύγματα και έχετε ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των εχθρών».

18:07 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι χτύπησε Ισραηλινούς στρατιώτες

Η οργάνωση αναφέρει σε ανακοίνωσή της μέσω του Telegram ότι στις 16:40, έβαλε εναντίον ομάδας ισραηλινών στρατιωτών στο Αβίβιμ και πέτυχε άμεσο χτύπημα.

18:02 Έφτασε στα Χανιά ο Άντονι Μπλίνκεν

Έστασε στα Χανιά, λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα του Σαββάτου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προκειμένου να συναντήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατευθύνθηκε απευθείας προς την οικία του πρωθυπουργού στο Ακρωτήρι Χανίων, όπου από το πρωί ξεκίνησαν οι προετοιμασίες με όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, ενώ τα μέτρα ασφαλείας, όπως μεταδίδει το cretapost, είναι αυξημένα.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

17:58 Τα παιδιά στη Γάζα πεθαίνουν με κάθε δυνατό τρόπο

Καθώς οι ανθρωπιστικές συνθήκες συνεχίζουν να επιδεινώνονται στη Γάζα, τα μικρά παιδιά είναι από τα πιο ευάλωτα.

«Πεθαίνουν με κάθε δυνατό τρόπο. Ο αριθμός των νεκρών παιδιών είχε ξεπεράσει τις 8.000 σε προηγούμενες καταμετρήσεις. Έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες τώρα, οπότε ο αριθμός είναι πιθανότατα πιο κοντά στις 10.000», δήλωσε στο Al Jazeera η Tanya Haj-Hassan, γιατρός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Περίπου τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο ΟΗΕ είχε δηλώσει ότι οι ζωές των παιδιών είχαν καταστραφεί σε επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκείνη την εποχή, κατά μέσο όρο, δύο παιδιά σκοτώνονταν την ημέρα. Ο μέσος όρος των παιδιών που σκοτώνονται καθημερινά στη Γάζα ξεπερνά κατά πολύ τα 100».

17:53 Σειρήνες ηχούν στις κοινότητες στα σύνορα με τη Γάζα

17:45 Βρετανία: ‘Εξι ύποπτα σκάφη πλησιάζουν πλοίο κοντά στην Υεμένη

Ο οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου Maritime Trade Operations (UKMTO) δήλωσε το Σάββατο ότι έλαβε μια αναφορά για έξι μικρά σκάφη που πλησίαζαν ένα εμπορικό πλοίο περίπου 50 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της πόλης Μότσα της Υεμένης.

«Δεν έχουν εντοπιστεί όπλα και οι δυνάμεις του συνασπισμού βοηθούν», πρόσθεσε ο UKMTO σε συμβουλευτικό σημείωμα.

17:32 Το Ισραήλ επιτίθεται στον νότιο Λίβανο

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera μεταδίδει ότι ο ισραηλινός στρατός χτύπησε την πεδιάδα Qalia, νότια της λιβανέζικης πόλης Tyre.

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι στόχευσε την αεροπορική βάση ελέγχου Maroun στο Jabal al-Jarmak στο Ισραήλ με 62 πυραύλους διαφόρων τύπων και προκάλεσε άμεσα και επιβεβαιωμένα χτυπήματα.

Σε απάντηση, το Ισραήλ πραγματοποιεί πλήγματα εντός του λιβανέζικου εδάφους.

17:16 Δέκα σοροί έφτασαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα μετά από αεροπορική επιδρομή

Ο Ismail al-Ghoul του Al Jazeera λέει ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη είχαν βάλει στο στόχαστρο μια ομάδα ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να προσπαθήσουν να πιάσουν σήμα στα κινητά τους τηλέφωνα, κοντά στη διασταύρωση Saraya δυτικά της πόλης της Γάζας.

«Οι βομβαρδισμοί δεν έχουν σταματήσει καθόλου», δήλωσε ο Ghoul, μιλώντας από το νοσοκομείο al-Shifa. «Η περιοχή κοντά στη Saraya είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα σημεία στη βόρεια Γάζα όπου οι κάτοικοι μπορούν να συνδεθούν στα τηλεφωνικά δίκτυα και να πάρουν σήμα, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους στο νότο».

17:00 Εντείνουν τις επιχειρήσεις τους οι IDF στη Χαν Γιουνίς – Μπλόκα με ελεύθερους σκοπευτές στις κεντρικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός στη Χαν Γιουνίς είχε διευρύνει τις επιχειρήσεις του, προσπαθώντας να εισχωρήσει περισσότερο προς τις κύριες κατοικημένες γειτονιές της πόλης, η οποία θεωρείται μια από τις δυσκολότερες πόλεις στις οποίες οι ισραηλινοί στρατιώτες πολεμούν.

Αυτό συμβαίνει παράλληλα με τους συνεχιζόμενους και πρωτοφανείς βομβαρδισμούς των μεσαίων διοικητικών διαμερισμάτων της Λωρίδας της Γάζας. Την τελευταία ώρα υπήρξαν αρκετοί Παλαιστίνιοι που τραυματίστηκαν μετά από πυροβολισμούς ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών που έχουν αναπτυχθεί στους κύριους δρόμους σύνδεσης μεταξύ των χωριών και των πόλεων της κεντρικής περιοχής.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο AJ οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν τους προσφυγικούς καταυλισμούς Nuseirat, al-Bureih και al-Maghazi, γεγονός που αποτελεί σημαντική απειλή για το εκεί νοσοκομείο Al-Aqsa Martys. Υπάρχει έντονη ανησυχία ότι το σενάριο του νοσοκομείου al-Shifa μπορεί να επαναληφθεί.

16:44 Ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε στο στήθος εκτοπισμένο Παλαιστίνιο στην είσοδο του νοσοκομείου αλ Αμάλ

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι ένας εκτοπισμένος άνδρας πυροβολήθηκε στο στήθος από ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή ενώ βρισκόταν στην είσοδο του νοσοκομείου Al-Amal στη Χαν Γιουνίς.

16:37 Η Χεζμπολάχ λέει ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα

Η Γαλλία και οι ΗΠΑ προσπαθούν να μεσολαβήσουν μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, αλλά αυτή τη στιγμή – σύμφωνα με το AJ –  η Χεζμπολάχ δεν ενδιαφέρεται να αποσυρθεί από την περιοχή αυτή, κάτι που θέλει το Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ λέει ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση της Χεζμπολάχ αναφέρεται ότι στοχοθέτησαν τη βάση ελέγχου της αεροπορίας Maroun στο Jabal al-Jarmak με 62 πυραύλους διαφόρων τύπων και προκάλεσαν άμεσα χτυπήματα.

16:30 Οι IDF επαναφέρουν ξανά το σύστημα ανίχνευσης και προειδοποίησης Sky Dew στο βόρειο Ισραήλ

Οι IDF επανέφεραν σε λειτουργία το σύστημα ανίχνευσης και προειδοποίησης Sky Dew στο βόρειο Ισραήλ, μετά από ενάμιση χρόνο απενεργοποίησης.

Το Sky Dew είναι ένα σύστημα ραντάρ τοποθετημένο σε αερόστατο με προηγμένες ικανότητες ανίχνευσης πυραύλων και αεροσκαφών.

To αερόστατο παρατήρησης των IDF

16:19 Σκοτώθηκε ο προπονητής της παλαιστινιακής Ολυμπιακής ομάδας ποδοσφαίρου

Σύμφωνα με το Quds News Network, σκοτώθηκε μετά από ισραηλινή επίθεση ο παλιός ποδοσφαιριστής και προπονητής της παλαιστινιακής Ολυμπιακής ομάδας ποδοσφαίρου, Χάνι Αλ-Μάσρι.

Ο Χάνι Αλ-Μάσρι.

16:10 Η οργάνωση Τζαμά’α Ισλαμίγια εκτόξευσε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ

Η σουνίτικη οργάνωση Τζαμά’α Ισλαμίγια ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε δύο ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, συγκεκριμένα στην περιοχή Κιριάτ Σμόνα.

Η συγκεκριμένη οργάνωση, σύμφωνα με το Reuters, ιδρύθηκε το 1994 ως λιβανέζικο παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η επίθεση της Τζαμά’α Ισλαμίγια έρχεται μετά τις εκτοξεύσεις 62 ρουκετών από τη Χεζμπολάχ ως «αρχική απάντηση» στη δολοφονία του ηγετικού μέλους της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι.

16:00 Ισραηλινά πυρά κοντά στο κτίριο της Ερυθράς Ημισελήνου

Όπως είχε καταγγείλει νωρίτερα η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις κοντά στο κτίριό της στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

Δείτε βίντεο που έχει αναρτήσει το Quds News Network:

15:51 Κλείνουν δρόμοι στο Τελ Αβίβ στις 17:00 εξαιτίας διαδήλωσης για την απελευθέρωση των ομήρων

Δρόμοι θα κλείσουν στο Τελ Αβίβ στις 17:00 εξαιτίας διαδήλωσης που θα γίνει σήμερα στο Μουσείο του Τελ Αβίβ με αίτημα την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

15:41 Μπορέλ: «Κανένας δεν κερδίζει στην περιφερειακή σύγκρουση»

Το Al Jazeera σταχυολόγησε τα βασικά σημεία των δηλώσεων του Τζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό, Νατζίμπ Μικάτι.

Οι δηλώσεις Μπορέλ:

  • Βλέπουμε μια κλιμάκωση της ανταλλαγής πυρών μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ και ο πόλεμος πρέπει να αποφευχθεί
  • Κανείς δεν κερδίζει στην περιφερειακή σύγκρουση, ενημέρωσα το Ισραήλ γι’ αυτό και τόνισα την ανάγκη να εργαστεί μέσω της διπλωματίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης
  • Πρέπει να δράσουμε για να επιτύχουμε μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να απελευθερώσουμε τους ομήρους
  • Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, το 100% του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας υποφέρει από επισιτιστική κρίση
  • Η Γάζα δεν μπορεί να απομονωθεί από τη Δυτική Όχθη και αποτελεί μέρος του εδάφους που κατέχει το Ισραήλ από το 1967

15:32 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε επιδρομή κατά βάσης διοικητή της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιδρομή στη βάση ενός τοπικού διοικητή της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς.

Οι IDF ισχυρίζονται ότι «η τρομοκρατική υποδομή βρισκόταν σε ένα σχολείο» και ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τρία ένοπλα μέλη της Χαμάς σε μάχη που ακολούθησε στην τοποθεσία.

Η σχετική ανάρτηση:

15:22 Reuters: Στη Σαουδική Αραβία ο Μπορέλ την Κυριακή

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία την Κυριακή για να συζητήσει βήματα προς την ειρήνη στην περιοχή, αναφέρει το Reuters.

15:19 Μήνυμα Χανίγια στον Μπλίνκεν για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια κάλεσε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος περιοδεύει στη Μέση Ανατολή για τέταρτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου, να επικεντρωθεί στο «τέλος» της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ελπίζουμε […] ότι αυτή τη φορά θα επικεντρωθεί στον τερματισμό της επίθεσης, με σκοπό το τέλος της κατοχής ολόκληρης της παλαιστινιακής γης», είπε ο Χανίγια σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του που κυκλοφόρησε χθες το βράδυ το γραφείο του.

«Ελπίζουμε ότι ο κ. Μπλίνκεν μπόρεσε να πάρει τα μαθήματα των τελευταίων τριών μηνών και να κατανοήσει τον βαθμό των λαθών που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την τυφλή υποστήριξή τους» προς το Ισραήλ, προσθέτει ο ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης, που ζει εξόριστος στο Κατάρ.

«Το αίμα που χύθηκε στις σφαγές και οι φρικτές καταστροφές δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφάλεια και σταθερότητα έως ότου ο παλαιστινιακός λαός αποκτήσει την ελευθερία του και το ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος του με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», τονίζει ο Χανίγια.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:10 Σημάδια λιμοκτονίας παντού στη νότια Γάζα

«Η νότια Γάζα είναι πλέον αβίωτη», σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στη Ράφα, Χάνι Μαχμούντ.

«Κάθε μέρα, υπάρχει έλλειψη από τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων. Τα σημάδια της πείνας είναι παντού. Υπάρχουν οικογένειες που ζουν με ένα γεύμα την ημέρα.

Ορισμένες οικογένειες δεν έχουν καν την ενέργεια να βρεθούν στην ουρά για να πάρουν αυτό το ένα γεύμα, οπότε καταλήγουν να μένουν μέρες χωρίς φαγητό. Συν τοις άλλοις, υπάρχει η έλλειψη ιατρικών προμηθειών και άλλων βασικών αγαθών. Αυτό έχει αντίκτυπο στους πιο ευάλωτους: τα παιδιά.

Δεν μπορούμε να το τονίσουμε αρκετά: τα παιδιά γίνονται στόχος τόσο με όπλα όσο και με την πείνα», μεταφέρει ο Μαχμούντ.

15:00 Σειρήνες ακούγονται και πάλι στο βόρειο Ισραήλ

Για πολλοστή φορά σήμερα, σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με τις IDF.

14:53 Μητέρα νεκρού ομήρου στη Γάζα: «Αν το κράτος λειτουργούσε…»

Η Γιαέλ Αντάρ, μητέρα του Ισραηλινού Ταμίρ Αντάρ η σορός του οποίου κρατείται στη Γάζα, έγραψε στο Facebook: «Αν το κράτος λειτουργούσε, ο Ταμίρ θα είχε σωθεί».

Υπενθυμίζεται ότι ο 38χρονος ανακοινώθηκε ότι είναι νεκρός από τις αρχές του κιμπούτς Νιρ Οζ.

Ο ίδιος είχε σκοτωθεί κατά την επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτς στις 7 Οκτωβρίου.

Η γιαγιά του, Γιάφα Αντάρ είχε απαχθεί ωστόσο αφέθηκε ελεύθερη μετά από τη συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για την ανταλλαγή ομήρων – κρατουμένων στο τέλος Νοεμβρίου.

14:44 Λιβανέζος πρωθυπουργός: «Οποιαδήποτε κλιμάκωση στον νότιο Λίβανο θα οδηγήσει σε περιφερειακή έκρηξη»

Οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας βομβιστική επίθεση στον νότιο Λίβανο θα οδηγήσει την περιοχή σε «συνολική έκρηξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Νατζίμπ Μικάτι.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ ο Μικάτι δήλωσε ότι «η δέσμευση του Λιβάνου για την εφαρμογή του ψηφίσματος αριθ. 1701 του ΟΗΕ απαιτεί να σταματήσουν οι παραβιάσεις της κυριαρχίας μας από το Ισραήλ και να αποχωρήσει από τα κατεχόμενα εδάφη μας».

Ο Μικάτι ζήτησε επίσης «μια συνολική λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα, δίνοντας στους Παλαιστίνιους τα νόμιμα δικαιώματά τους».

14:35 Η Ερυθρά Ημισέληνος καταγγέλλει βομβαρδισμό από πυροβολικό και πυρά από drone κοντά στο κτίριό της

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος καταγγέλλει βομβαρδισμό από πυροβολικό και πυρά από drone κοντά στο κτίριό της.

Η Διεθνής Ομοσπονδία των Ενώσεων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) καταδίκασε τις επανειλημμένες επιθέσεις στο νοσοκομείο Αλ-Αμάλ και προέτρεψε για την προστασία όλων των ιατρικών εγκαταστάσεων και των εργαζομένων τους.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

14:25 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: Επαναλειτουργούν οι χειρουργικές αίθουσες στο Νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι το νοσοκομείο Αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο στη Γάζα, έχει μόλις και μετά βίας λειτουργήσει από τα μέσα Νοεμβρίου, όταν πολιορκήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις και διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, με αποτέλεσμα να πεθάνουν δεκάδες ασθενείς.

Το παλαιστινιακό υπουργείο κάλεσε «τους διεθνείς οργανισμούς να προβούν σε επείγουσες παρεμβάσεις για την προστασία και την υποστήριξη του συγκροτήματος με φάρμακα, ιατρικά αναλώσιμα και καύσιμα και να διευκολύνουν τη μετακίνηση του ιατρικού προσωπικού, των τραυματιών και των ασθενών σε αυτό», μετά που ανακοίνωσε ότι επαναλειτουργούν οι χειρουργικές αίθουσες στο νοσοκομείο.

14:16 Οικογένειες Ισραηλινών ομήρων επισκέπτονται το Κατάρ σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης των συνομιλιών

Οι οικογένειες έξι Ισραηλινών ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς βρίσκονται στο Κατάρ για συζητήσεις με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την απομάκρυνσή τους από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι οικογένειες αναμένεται να συναντηθούν με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Κατάρ και τον πρωθυπουργό του Κατάρ στο ταξίδι τους.

Είναι η πρώτη φορά που οι οικογένειες των ομήρων επισκέπτονται το Κατάρ, το οποίο βρίσκεται πίσω από τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και τις προηγούμενες εκεχειρίες που έχουν πραγματοποιηθεί.

14:06 Πλάνα δείχνουν ισραηλινό αερόστατο επιτήρησης πάνω από την Τζενίν

Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera, δείχνουν ένα ισραηλινό αερόστατο παρακολούθησης πάνω από την κατεχόμενη πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Δείτε σχετικό βίντεο:

14:04 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μπλίνκεν και Φιντάν

Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια αναμένεται να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτού αναχωρήσει το απόγευμα για την Κρήτη, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τα μαχητικά F-16 που ζητάει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, όπου Άγκυρα και Ουάσινγκτον έχουν διαφορικές προσεγγίσεις, είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία. Επί τάπητος τίθενται, επίσης, περιφερειακά θέματα και οι διμερείς σχέσεις.

Άντονι Μπλίνκεν και Χακάν Φιντάν.

13:55 Δημοσιογράφοι του Al Jazeera συνελήφθησαν στο κιμπούτς Μπε’έρι, αναφέρει το ισραηλινό Kan

Ομάδα δημοσιογράφων του Al Jazeera συνελήφθη στο κιμπούτς Μπε’έρι, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, επειδή φέρεται να βιντεοσκοπούσε σε κλειστή στρατιωτική περιοχή χωρίς άδεια, αναφέρει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ, Kan.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι οι δημοσιογράφοι είχαν κινηματογραφήσει εικόνες από στρατιώτες και ομάδες ασφαλείας των IDF.

Δεν υπάρχει άμεσο σχόλιο από τις IDF. Το Kan λέει ότι η αστυνομία βρίσκεται καθ’ οδόν για να αντιμετωπίσει το περιστατικό.

Δημοσιογράφος του περιοδικού +972 αναφέρει στο X ότι μίλησε με την ομάδα, η οποία του είπε ότι βρίσκονταν σε ένα σημείο παρατήρησης στο οποίο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και οι πολίτες έρχονται εδώ και εβδομάδες, εν γνώσει του στρατού.

Ο ίδιος λέει ότι η ομάδα του Al Jazeera αρνείται ότι κατέγραψε πλάνα από στρατεύματα.

Δεν είναι σαφές αν η ομάδα των δημοσιογράφων έχει αφεθεί ελεύθερη.

13:45 Νέος συναγερμός στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες αεράμυνας ακούγονται και πάλι στο βόρειο Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι έριξε 62 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ ως μια «αρχική απάντηση» στη δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι της Χαμάς.

13:40 Αναφορές για εκρήξεις στην πόλη Σιράζ του Ιράν

Εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη Σιράζ στο Ιράν, σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ.

Ο γενικός διευθυντής διαχείρισης κρίσεων της περιφέρειας Φαρς στο νότιο τμήμα της χώρας μίλησε για τις αναφορές ότι ένα αεροπλάνο έπεσε στη λίμνη Χατχάν και σημείωσε ότι σύμφωνα με την υπηρεσία ελέγχου του αεροδρομίου της Σιράζ, δεν είναι αυτός ο λόγος για τους ήχους των εκρήξεων.

Η αιτία των εκρήξεων παραμένει άγνωστη.

13:31 Οι Παλαιστίνιοι θα αποφασίσουν για το μέλλον της Γάζας, όχι το Ισραήλ, επιμένει η PLO

Ο γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) Χουσεΐν αλ-Σέιχ δήλωσε το Σάββατο ότι «το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας καθορίζεται από τον παλαιστινιακό λαό και όχι από το Ισραήλ».

Η δήλωση έρχεται μετά από τις συζητήσεις στο Ισραήλ σχετικά με το σχέδιο για τη Γάζα όταν ολοκληρωθούν οι μάχες.

Απαντώντας σε αυτά τα σχέδια για μια μεταπολεμική Γάζα, ο αλ-Σέιχ δήλωσε: «Όλα τα σενάρια που προτείνονται από τους πολιτικούς και τους ηγέτες της κατοχής θα οδηγήσουν μόνο σε αποτυχία. Η επίτευξη μιας συνολικής λύσης και η αποχώρηση της κατοχής είναι η επιλογή μας, το πρόγραμμά μας και η στρατηγική μας».

13:21 Περίπου εκατό Χιλιανοί δικηγόροι κατηγορούν τον Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου, καταθέτουν καταγγελία στο ΔΠΔ

Περίπου 100 Χιλιανοί δικηγόροι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παλαιστινιακής καταγωγής, κατέθεσαν καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σχετικά με τα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Στην καταγγελία αναφέρονται κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός σε βάρος Παλαιστινίων.

«Απαιτούν από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να αναλάβει ποινικές ευθύνες, να επιβάλει άμεση κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Φρανσίσκο Σαχβάν, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων.

Οι καταγγέλλοντες ζητούν την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Νετανιάχου και άλλων αξιωματούχων και στρατιωτών που ευθύνονται για τα εγκλήματα αυτά, πρόσθεσε ο Σαχβάν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

13:12 Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων μετά την ισραηλινή επίθεση στη Χαν Γιουνίς

Στα 22 ανέρχονται τα θύματα μετά την ισραηλινή επίθεση στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

Τα θύματα συμπεριλαμβάνουν την οικογένεια του δημοσιογράφου Μοχάμεντ Αουάντ, ο οποίος έκανε γνωστό τον νέο απολογισμό.

Γυναίκες και παιδιά συμπεριλαμβάνονται στους νεκρούς, σύμφωνα με τον ίδιο.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, μάρτυρας της επίθεσης δήλωσε: «Πήγαμε στο (σ.σ. βομβαρδισμένο) σπίτι και διαπιστώσαμε ότι είχε πέσει πάνω σε όλους όσους βρίσκονταν σε αυτό, παιδιά, γυναίκες και άλλους, όλοι τους αθώοι και οι περισσότεροι εκτοπισμένοι».

Στιγμιότυπο μετά την ισραηλινή επίθεση στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

13:02 Ο ισραηλινός στρατός έχει ξεθάψει 1.100 τάφους σε κοιμητήριο στην πόλη της Γάζα, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Λωρίδα

Το κυβερνητικό γραφείο Τύπου στη Γάζα καταγγέλλει ότι ο ισραηλινός στρατός ξέθαψε 1.100 τάφους στο νεκροταφείο της Τουφάχ, ανατολικά της Γάζας, και «έκλεψε» 150 πτώματα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ισραηλινές δυνάμεις προβαίνουν σε μια τέτοια πράξη, με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς να επισημαίνει την επιστροφή 80 πτωμάτων τον περασμένο μήνα, τα οποία είχε πάρει ο ισραηλινός στρατός από την πόλη της Γάζας και τις βόρειες περιοχές της Λωρίδας.

12:53 Σειρήνες ακούγονται σε κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ

Σύμφωνα με τις IDF και τα ισραηλινά ΜΜΕ, σειρήνες ακούγονται στο κιμπούτς Μεφαλσίμ στο νότιο Ισραήλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Πού βρίσκεται το κιμπούτς Μεφαλσίμ.

12:44 Κύμα επιθέσεων των IDF στον νότιο Λίβανο μετά τη ρίψη ρουκετών από τη Χεζμπολάχ

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε μια σειρά από τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στον Λίβανο ως απάντηση στις επιθέσεις της στο βόρειο Ισραήλ.

Οι στόχοι στην Άιτα ας-Σαμπ, Γιαρούν και Ραμία, ανάμεσα σε άλλα, ήταν θέσεις εκτόξευσης ρουκετών, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και άλλες υποδομές που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τις IDF.

Αρκετά ακόμη βλήματα εκτοξεύθηκαν από τη Χεζμπολάχ στις περιοχές Μετούλα και Μαργκαλιότ στα σύνορα.

Οι IDF υποστηρίζουν ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε τον πυρήνα της λιβανέζικης οργάνωσης που βρισκόταν πίσω από την επίθεση στη Μετούλα.

Δείτε σχετική ανάρτηση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας:

12:35 Η UNRWA δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των Παλαιστινίων που βρίσκουν καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της

Όσο περνούν οι ημέρες, ακόμα περισσότεροι άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκουν καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της UNRWA, αλλά ούτε εκεί δεν είναι ασφαλείς.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ δήλωσε ότι 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταφύγει στις εγκαταστάσεις της και «εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι» βρίσκονται στην περιοχή. Από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 319 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ είχαν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις της UNRWA και πολλοί άλλοι έχουν τραυματιστεί σε χτυπήματα του ισραηλινού στρατού.

Νεκροί είναι ακόμη 142 υπάλληλοι του ΟΗΕ και 131 εγκαταστάσεις της UNRWA έχουν υποστεί ζημιές.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

12:26 Αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί στη Γάζα – 22.722 τα θύματα μετά τις 7 Οκτωβρίου

Νέο απολογισμό των νεκρών από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Τουλάχιστον 22.722 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα από την έναρξη του πολέμου, ενώ άλλοι 58.166 έχουν τραυματιστεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 122 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 256 έχουν τραυματιστεί μόνο τις τελευταίες 24 ώρες.

Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία στη Γάζα.

12:16 Τους 91 έφτασαν οι νεκροί από την επίθεση στην πόλη Κερμάν στο Ιράν

Τουλάχιστον 91 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση που σημειώθηκε την Τετάρτη στο Ιράν, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, αφού υπέκυψαν δύο ακόμη τραυματίες, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο Irna.

Η επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Κερμάν, στο νοτιοανατολικό Ιράν, κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Κουντς του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, σε αμερικανικό πλήγμα στο Ιράκ το 2020.

«Ο απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης ανέρχεται σε 91 νεκρούς, αφού δύο άνθρωποι – ανάμεσά τους ένα παιδί—που νοσηλεύονταν υπέκυψαν στα τραύματά τους», επεσήμανε υγειονομικός αξιωματούχος στο Irna.

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, εξηγώντας ότι δύο μέλη του «πυροδότησαν ζώνη με εκρηκτικά» εν μέσω «μεγάλης συγκέντρωσης αποστατών, κοντά στον τάφο του ηγέτη τους».

Το ιρανικό υπουργείο Ενημέρωσης ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι «ένας από τους τρομοκράτες βομβιστές αυτοκτονίας» ήταν «Τατζίκος», ενώ η ταυτότητα του δεύτερου δεν είναι ακόμη γνωστή.

Το υπουργείο ανέφερε εξάλλου ότι περισσότεροι από 11 ύποπτοι έχουν συλληφθεί σε έξι ιρανικές επαρχίες.

12:07 Χαντ: Η βρετανική οικονομία μπορεί να επηρεαστεί από τις επιθέσεις σε πλοία

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ, δηλώνει ότι οι επιθέσεις του κινήματος Χούθι στην Υεμένη στις θαλάσσιες οδούς της Ερυθράς Θάλασσας θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στη βρετανική οικονομία μέσω της αύξησης των τιμών.

Ερωτηθείς εάν οι επιθέσεις της ομάδας θα μπορούσαν να σημαίνουν αύξηση των τιμών στη Βρετανία, ο Χαντ δήλωσε στο BBC: «Μπορεί να έχει αντίκτυπο και θα το παρακολουθούμε πολύ, πολύ προσεκτικά».

Σε μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη την Υεμένη χθες, οι Χούθι ορκίστηκαν να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους με στόχο να σταματήσουν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και να εκδικηθούν τους πεσόντες μαχητές τους που έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις με τις αμερικανικές δυνάμεις.

11:57 Φρουροί της Επανάστασης: «Θα πλήξουμε τον εχθρό που βρίσκεται κοντά και μακριά»

Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, ο Χοσεΐν Σαλαμί, δεσμεύθηκε σήμερα να πλήξει τους εχθρούς της χώρας όπου κι αν βρίσκονται, καθώς η ένταση οξύνεται σε βασικές θαλάσσιες οδούς στις οποίες σύμμαχοι της Τεχεράνης επιτίθενται σε πλοία.

«Σήμερα βρισκόμαστε σε ανοικτή μάχη με τον εχθρό», δήλωσε ο Σαλαμί στη διάρκεια τελετής στην παράκτια πόλη Μπαντάρ Αμπάς στο νότιο Ιράν, όπου το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας παρουσίασε ένα νέο πλοίο, το Abu Mahdi, και 100 εκτοξευτήρες ρουκετών.

Το πλοίο πήρε το όνομά του από τον Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, τον διοικητή των ιρακινών Χασντ αλ Σάαμπι (Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης) που σκοτώθηκε μαζί με τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί επικεφαλής της Δύναμης Κουντς του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, σε αμερικανικό πλήγμα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης το 2020.

Ο Σαλαμί δεν κατονόμασε τον εχθρό, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδας της Γάζας, ενώ οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που πρόσκεινται στο Ιράν, έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους.

Είκοσι δύο χώρες υπό τις ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν σε συνασπισμό προκειμένου να υπερασπιστούν τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή.

Αποφεύγουν την Ερυθρά

Εξάλλου μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και δεν περνούν από τη διώρυγα του Σουέζ, από όπου διέρχεται περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, προτιμώντας τη μεγαλύτερη και πιο κοστοβόρα διαδρομή από το ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική.

«Πρέπει να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντά μας όπου κι αν εκτείνονται», υπογράμμισε ο Σαλαμί στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Θα πλήξουμε τον εχθρό που βρίσκεται κοντά και μακριά. Θα πρέπει να παραμείνει μακριά από αυτή τη θάλασσα», πρόσθεσε.

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν, σημείωσε ο ίδιος, έχει κάνει «ένα καταπληκτικό άλμα στις αμυντικές και επιθετικές του ικανότητες» και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες ναυτικές δυνάμεις.

11:49 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις στην αζ-Ζαουάιντα στην κεντρική Γάζα, προελαύνουν με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη
  • Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 62 ρουκέτες σε ισραηλινή αεροπορική βάση, ως «προκαταρκτική απάντηση» στη δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι στη Βηρυτό
  • Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις ολονύκτιες ισραηλινές επιθέσεις στη νότια και κεντρική Γάζα. Τουλάχιστον 18 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στη συνοικία αλ-Μανάρα στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα
  • Οι κάτοικοι της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης βίωσαν άλλη μια νύχτα βίαιων επιδρομών, με αναφορές για σφοδρές συγκρούσεις στην πόλη Ναμπλούς και στον προσφυγικό καταυλισμό Σουάτ
  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο της περιφερειακής του περιοδείας. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συναντηθεί στα Χανιά
  • Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε ότι η Γάζα έχει γίνει «ακατοίκητη, ένας τόπος θανάτου και απελπισίας» τρεις μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία.

11:40 Ισραηλινός στρατιώτης πανηγυρίζει για τον βομβαρδισμό πανεπιστημίου στη Γάζα

«Για όλους εκείνους που ρωτούν γιατί δεν υπάρχει εκπαίδευση στη Γάζα. Τους βομβαρδίσαμε. Είναι χάλια. Έτσι δεν θα γίνετε ποτέ πια μηχανικοί», λέει Ισραηλινός στρατιώτης μπροστά από το Πανεπιστήμιο Αλ-Αζάρ.

Δείτε βίντεο:

11:30 Οι IDF λένε ότι βρήκαν όπλα που ανήκαν σε επίλεκτη δύναμη της Χαμάς, χτυπήματα σε «τρομοκρατικούς πυρήνες» στη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις λένε ότι τα στρατεύματά τους βρήκαν στρατιωτικό εξοπλισμό που ανήκε στις επίλεκτες δυνάμεις Nukhba της Χαμάς σε κλινική της Γάζας, κρυμμένο μέσα σε σακούλες με το λογότυπο της παλαιστινιακής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, UNRWA.

Οι IDF λένε ότι σε κοντινό κτίριο βρέθηκαν RPGs, όπλα τύπου Καλάσνικοφ και πυρομαχικά.

Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκαν πλήγματα σε έναν αριθμό «τρομοκρατικών πυρήνων».

Σύμφωνα με τις IDF, τα στρατεύματα εντόπισαν μια αποθήκη που περιείχε δεκάδες Καλάσνικοφ, πάνω από εκατό φυσίγγια, τηλεχειριζόμενες βόμβες και έναν αριθμό RPG. Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν την αποθήκη.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

11:23 Ούντι Αλόνι: ο μόνος τρόπος να είσαι Εβραίος είναι σε αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη

Ο Ούντι Αλόνι, γεννημένος στο Ισραήλ το 1959, είναι σήμερα ένας από τους πιο γνωστούς κριτικούς διανοούμενους της χώρας του.

Σκηνοθέτης ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, άνθρωπος του θεάτρους, συγγραφέας, καθηγητής κινείται ανάμεσα σε διάφορα αντικείμενα πάντα όμως με την ίδια ριζοσπαστική προσέγγιση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:13 Νέο «περιστατικό ασφάλειας» στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντέμπ

Η υπηρεσία Ambrey που ασχολείται με τη διαχείριση θαλάσσιων κινδύνων ανακοίνωσε ότι έχει λάβει νέες αναφορές για «περιστατικό που σχετίζεται με την ασφάλεια» στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντέμπ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

11:07 Κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις τους στην αζ-Ζαουάιντα οι IDF

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στη Ράφα, Χάνι Μαχμούντ, οι ισραηλινές δυνάμεις κλιμακώνουν τη στρατιωτική δράση τους και τα αεροπορικά χτυπήματα στην αζ-Ζαουάιντα έτσι ώστε να «καθαρίσουν» τον δρόμο για τις IDF για να εισβάλουν στην καρδιά της κεντρικής Γάζας.

Η αζ-Ζαουάιντα είναι μια στρατηγική τοποθεσία διότι από εκεί είναι εύκολο να φτάσει κανείς σε όλες τις εισόδους των προσφυγικών καταυλισμών της κεντρικής Γάζας, εξηγεί ο Μαχμούντ.

Υπάρχουν αναφορές για επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούν χαμηλά και στοχεύουν ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φρίκη των βομβαρδισμών.

Τραυματισμοί και θάνατοι από αυτές τις επιθέσεις έχουν δηλωθεί στο νοσοκομείο αλ-Άκσα.

10:58 Ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και τραυμάτισαν δύο Παλαιστίνιους στην Κατάνα

Παλαιστίνιοι πυροβολήθηκαν στο πόδι κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιδρομής στην πόλη Κατάνα, 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με δημοσίευμα του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων WAFA.

Πολλοί Παλαιστίνιοι άνδρες συνελήφθησαν επίσης.

Τουλάχιστον 325 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 3.800 έχουν τραυματιστεί σε σχεδόν καθημερινές επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

10:48 Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις Νασράλα, η «αρχική απάντηση» της Χεζμπολάχ για τη δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι

Το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σήμερα δεκάδες ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής «βάσης» στο βόρειο Ισραήλ, παρουσιάζοντας την επιχείρηση αυτή ως πρώτη απάντησή του στον φόνο του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς κοντά στη Βηρυτό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ο Σάλεχ αλ Αρούρι σκοτώθηκε κοντά στη Βηρυτό.

10:39 Τα ταραγμένα νερά της παγκόσμιας ναυτιλίας – Οι προκλήσεις από το Σουέζ στον Παναμά

Η έκρυθμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ερυθρά Θάλασσα με τις επιθέσεις των Χούθι, προκαλούν έντονη ανησυχία στους παγκόσμιους μεταφορείς ζωτικών αγαθών, ωστόσο δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλοι carriers καθώς ξεκινά το 2024.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:30 Το ισραηλινό πυροβολικό βομβαρδίζει τον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι

Ο προσφυγικός καταυλισμός Μαγκάζι στην κεντρική Γάζα δέχθηκε σφοδρά πυρά πυροβολικού, καθώς συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και Παλαιστίνιων μαχητών στην περιοχή.

Ο καταυλισμός Μαγκάζι έχει επανειλημμένα γίνει στόχος κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Στις 24 Δεκεμβρίου, περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές εκεί, σε μια από τις φονικότερες επιθέσεις του πολέμου.

10:20 Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς: Σφοδρές μάχες ανατολικά της Χαν Γιουνίς

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, το στρατιωτικό τμήμα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, ανακοίνωσε στο Telegram ότι οι μαχητές τους δίνουν σκληρές μάχες με τον ισραηλινό στρατό στην περιοχή Μα’άν στα ανατολικά της Χαν Γιουνίς.

10:12 Ισραηλινή αξιωματούχος ζητά την καταστροφή της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Η Νόρα Αρμπέλ, πρώην αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε την καταστροφή της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

«Δεν θα είναι δυνατόν να κερδίσουμε τον πόλεμο αν δεν καταστρέψουμε την UNRWA. Και αυτή η καταστροφή πρέπει να αρχίσει αμέσως», φαίνεται να λέει σε πλάνα που μεταδόθηκαν σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Σε ανάρτησή της στο X, η Αρμπέλ ισχυρίζεται ότι το κλείσιμο της οργάνωσης βοήθειας είναι δικαιολογημένο επειδή υποστηρίζει την «τρομοκρατία».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

10:02 Έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι το 85% του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Γάζας

Η συντριπτική πλειονότητα των Παλαιστινίων στη Γάζα έχει εκτοπιστεί εσωτερικά, με την τελευταία έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) να ανεβάζει τον αριθμό τους στο τρομακτικό 85% στο τέλος του 2023.

  • Μεταξύ των 1,9 εκατομμυρίων εσωτερικά εκτοπισμένων Παλαιστινίων περιλαμβάνονται πολλοί που έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές, καθώς οι οικογένειες αναγκάζονται να μετακινούνται επανειλημμένα σε αναζήτηση ασφάλειας, η οποία δεν είναι εγγυημένη πουθενά στη Λωρίδα
  • Σχεδόν 1,4 εκατομμύριο από αυτούς τους εσωτερικά εκτοπισμένους φιλοξενούνται σε 155 εγκαταστάσεις της UNRWA και στις πέντε επαρχίες της Λωρίδας. Όλες οι εγκαταστάσεις «υπερβαίνουν κατά πολύ την προβλεπόμενη χωρητικότητά τους»
  • Το κυβερνείο της Ράφα είναι ο κύριος τόπος καταφυγής των εκτοπισμένων, με πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να έχουν στριμωχτεί σε έναν εξαιρετικά υπερπλήρη χώρο μετά την εντατικοποίηση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στη Χαν Γιουνίς και την Ντέιρ αλ Μπαλάχ

09:53 Ομάδα της Ερυθράς Ημισελήνου μεταφέρει τραυματία Παλαιστίνιο στην Τουλκαρέμ

Υγειονομικοί της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου μεταφέρουν τραυματισμένο Παλαιστίνιο στην Τουλκαρέμ για να του παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη μετά τις ολονύχτιες επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Δείτε βίντεο:

09:44 «Απόλυτη αναρχία» στη συνεδρίαση κυβέρνησης και ισραηλινού στρατού – Φωνές, διαφωνίες και «καρφιά»

Σχεδόν τρεις μήνες έπειτα από το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, επικράτησε κλίμα μεγάλης έντασης ανάμεσα στον αρχηγό του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγό Χέρζι Χαλέβι και ακροδεξιούς υπουργούς κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης της κυβέρνησης του Ισραήλ προχθές Πέμπτη, κατά δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:34 Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για το μπαράζ ρίψεων ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για τις ρουκέτες που έπεσαν το πρωί στο βόρειο Ισραήλ ως «αρχική απάντηση» της οργάνωσης για τη δολοφονία του ηγετικού μέλους της Χαμάς, Σάλεχ αλ-Αρούρι στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 62 ρουκέτες.

09:24 Τουλάχιστον 35 οι νεκροί από τις νυχτερινές επιθέσεις του Ισραήλ στην κεντρική Γάζα

Σύμφωνα με τον Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera, ο οποίος μεταδίδει από τη Ράφα, η χειρότερη νυχτερινή επίθεση έγινε στη Χαν Γιουνίς, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις ισοπέδωσαν σπίτια που ανήκουν σε μια οικογένεια, σκοτώνοντας 18 ανθρώπους.

Επίσης, αεροπορικά χτυπήματα και βομβαρδισμοί με πυροβολικό σημειώθηκαν στο ανατολικό τμήμα της Ντέιρ ελ-Μπαλάχ και στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ.

Συνολικά 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα ολονύκτια χτυπήματα σε αυτές τις κεντρικές περιοχές, ο μεγαλύτερος απολογισμός των τελευταίων ημερών. Περισσότεροι από 60 σοβαρά τραυματίες μεταφέρθηκαν επίσης στο νοσοκομείο Αλ-Άκσα, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις υγειονομικές εγκαταστάσεις όπου υπάρχει συνωστισμός ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια.

Υπάρχουν άνθρωποι ξαπλωμένοι στο πάτωμα του νοσοκομείου που περιμένουν να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, σημειώνει ο Μαχμούντ, ενώ το ιατρικό προσωπικό είναι εξαντλημένο.

09:15 Τρία αφρικανικά κράτη αρνούνται να συζητήσουν με το Ισραήλ για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων

Τρεις αφρικανικές χώρες, η Ρουάντα, το Τσαντ και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αρνούνται να συζητήσουν με το Ισραήλ και να δεχτούν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

Δείτε σχετική ανάρτηση της Ρουάντα:

09:05 Το «μενού» Μητσοτάκη – Μπλίνκεν στα Χανιά: Ανατολική Μεσόγειος, Γάζα, αμυντική συνεργασία

Σε τέσσερις άξονες αναμένεται να κινηθούν οι συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άντονι Μπλίνκεν σήμερα στα Χανιά, όπου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί για λίγες ώρες, ερχόμενος από την Άγκυρα.

Πρώτος σταθμός για τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα είναι η Σούδα και έπειτα το σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι, ενώ στην Κρήτη μεταβαίνουν επίσης ο Γιώργος Γεραπετρίτης και η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:00 Οι IDF βομβάρδισαν ξανά στον νότιο Λίβανο

Με νέο βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο απάντησαν οι IDF μετά τις 40 περίπου εκτοξεύσεις βλημάτων που εντοπίστηκαν νωρίτερα.

Δείτε βίντεο:

Σύμφωνα με τη Haaretz, επιβλήθηκαν περιορισμοί στη μετακίνηση στις κοινότητες που βρίσκονται στο ένα μίλι από τα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου, μετά από εντολή του ισραηλινού στρατού.

08:53 Με απόλυση από τα Ηνωμένα Έθνη κινδυνεύει η Σάρα Ντάγκλας μετά από φιλοπαλαιστινιακές αναρτήσεις

Η Σάρα Ντάγκλας, αναπληρώτρια επικεφαλής του γραφείου ειρήνης και ασφάλειας των Γυναικών του ΟΗΕ, κινδυνεύει να απολυθεί, καθώς είχε κάνει φιλοπαλαιστινιακές αναρτήσεις στα social media, με την έρευνα να συνεχίζεται.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, υπάρχει διαδικτυακό αίτημα για την απόλυσή της, με τουλάχιστον δύο γερουσιαστές των ΗΠΑ να το υποστηρίζουν.

Η έρευνα για τις αναρτήσεις της Ντάγκλας έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2023.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

08:43 Πλημμυρισμένος ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζαμπάλια

Ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα πλημμύρισε καθώς έπεσαν καταρρακτώδεις βροχές και οι υπηρεσίες του δήμου παραμένουν κλειστές.

Τα λύματα εισχωρούν στον καταυλισμό, όπου φιλοξενούνται χιλιάδες άνθρωποι, προκαλώντας φόβους για εξάπλωση ασθενειών.

«Κοιτάξτε τα παιδιά μας, παίζουν μέσα σε λύματα», δήλωσε ένας κάτοικος του καταυλισμού στο Al Jazeera. «Τα λύματα έχουν εισχωρήσει στις αίθουσες διδασκαλίας… Η κατάσταση είναι τραγική. Θέλουμε απλώς να ζήσουμε ειρηνικά όπως όλοι οι άλλοι», πρόσθεσε.

Πηγή φωτογραφίας: Al Jazeera

08:37 Τουλάχιστον 30 εκτοξεύσεις βλημάτων προς το Ισραήλ, δεν υπάρχει εισβολή αεροσκάφους

Σύμφωνα με τη Haaretz, τουλάχιστον 30 εκτοξεύσεις βλημάτων έγιναν νωρίτερα προς το Ισραήλ με αποτέλεσμα να ηχήσουν οι προειδοποιητικές σειρήνες, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει εισβολή εχθρικού αεροσκάφους.

08:35 Άντονι Μπλίνκεν: «Επικίνδυνη αποστολή» στη Μέση Ανατολή

Μια πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί είναι η Μέση Ανατολή, καθώς τα σενάρια επέκτασης του πολέμου δείχνουν να είναι πιο ορατά και ρεαλιστικά από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά την 7η Οκτωβρίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:30 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ αφού υπάρχει πιθανότητα για εισβολή drone.

08:28 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τουλάχιστον 18 είναι οι νεκροί στη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας μετά από ισραηλινή επίθεση σε σπίτι στη συνοικία αλ-Μανάρα
  • Σφοδρές συγκρούσεις έγιναν στην κατεχόμενη πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης και στον προσφυγικό καταυλισμό Σουάτ στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, με τις ισραηλινές επιδρομές να συνεχίζονται
  • Σοβαρές πλημμύρες από νερά και λύματα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα «εγκυμονούν κινδύνους για τη ζωή», προειδοποιεί ο ΟΗΕ
  • Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς λέει ότι στη Γάζα «οι άνθρωποι γίνονται μάρτυρες καθημερινών απειλών για την ίδια τους την ύπαρξη – ενώ ο κόσμος παρακολουθεί»
  • Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο την Παρασκευή με αεροπορικές επιδρομές, πυρά αρμάτων μάχης και βομβαρδισμούς πυροβολικού

08:20 Στους 18 οι νεκροί από τη νέα ισραηλινή επίθεση στη Χαν Γιουνίς

Τουλάχιστον 18 είναι οι νεκροί από  τη νέα ισραηλινή επίθεση στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικό χτύπημα σε σπίτι στην περιοχή αλ-Μανάρα.

08:15 Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ και Δυτική Όχθη.

Διαβάστε για ό,τι προηγήθηκε εδώ

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό ο Χασάν Νασράλα - Φόβοι για λουτρό αίματος

Ισοπεδώθηκε ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο από τις μαζικές επιθέσεις στη Βηρυτό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024