Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Επιχειρήσεις: Αντιμέτωπες με τους δυσαρεστημένους επενδυτές- Ποιες στρατηγικές κερδίζουν έδαφος

Επιχειρήσεις: Αντιμέτωπες με τους δυσαρεστημένους επενδυτές- Ποιες στρατηγικές κερδίζουν έδαφος

Ρεκόρ ακτιβιστικής δραστηριότητας σημειώθηκε στην Ευρώπη και στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού

Η στρατηγική του proxy fight κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στον ακτιβισμό των επενδυτών, που είναι δυσαρεστημένοι μέτοχοι και προσπαθούν να εκδιώξουν διευθυντές ή να επιβάλουν την πώληση επιχειρήσεων των οποίων οι τιμές των μετοχών έχουν μαραζώσει.

Ο όρος proxy fight (αγώνας με πληρεξούσιο ή διαγωνισμός πληρεξουσίου ή μάχη με πληρεξούσιο) χρησιμοποιείται για να περιγράψει την προσπάθεια ενός μετόχου ή μιας ομάδας μετόχων να επηρεάσει το αποτέλεσμα μιας εταιρικής ψηφοφορίας. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν οι μέτοχοι θέλουν να «καταλάβουν» μια εταιρεία αντικαθιστώντας την ανώτερη διοίκηση ή ακόμη και το διοικητικό συμβούλιο.

Ρεκόρ επιθέσεων ακτιβιστών

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times το 2023 οι επιχειρήσεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με ρεκόρ επιθέσεων ακτιβιστών επενδυτών, οι οποίοι ήθελαν ή να διώξουν διευθυντικά στελέχη ή να πουλήσουν την επιχείρηση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο σημείωθηκαν 252 νέες εκστρατείες (επιθέσεις) , σύμφωνα με έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Lazard, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Λίγες εταιρείες ήταν ασφαλείς από τον έλεγχο των ακιτβιστών, οι οποίοι στόχευσαν και μεγάλες εταιρείες (blue-chip), όπως η Walt Disney, η Salesforce και η Starbucks.

Ρεκόρ ακτιβιστικής δραστηριότητας σημειώθηκε στην Ευρώπη και στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, με την Βρετανία και την Ιαπωνία να ηγούνται. Στην Ευρώπη ξεκίνησαν 69 εκστρατείες, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν αιτήματα σχετικά με συγχωνεύσεις και εξαγορές και 44 νέες εκστρατείες στην Ασία και τον Ειρηνικό, όπου τα τοπικά hedge funds ήταν οι πιο δραστήριοι συμμετέχοντες.

«Ο ακτιβισμός σήμερα έχει έντονα περιφερειακή δυναμική» εξηγεί ο Ρίτζ Τόμας, διευθύνων σύμβουλος της Lazard στην ομάδα συμβούλων για τις κεφαλαιαγορές. «Οι παγκόσμιες καμπάνιες βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό, επειδή η Ασία, ο Ειρηνικός και η Ευρώπη είχαν μια χρονιά που ξεπέρασε τα όρια».

Οι ακτιβιστές συνήθως αγοράζουν μερίδια σε εταιρείες και ασκούν πιέσεις για αλλαγές που πιστεύουν ότι θα βοηθήσουν στην αύξηση της τιμής της μετοχής. Στα προηγούμενα χρόνια οι επενδυτές επιτίθονταν στις επιχειρήσεις και την ηγεσία τους με δημόσιες επιστολές, σήμερα μεγάλο μέρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ακτιβιστών και των στόχων γίνεται πλέον πίσω από κλειστές πόρτες.

Ωστόσο, ορισμένες μάχες υψηλού προφίλ έχουν μεταφερθεί στη δημόσια σφαίρα, αυξάνοντας την πίεση στις διευθυντικές ομάδες που αντιμετωπίζουν την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τα υψηλότερα επιτόκια.

Από τα hedge funds στο proxy fight

Αν και ο ακτιβισμός έχει ιστορικά κυριαρχηθεί από hedge funds όπως η Elliott Management και η Third Point, η στρατηγική αυτή αναπτύσσεται όλο και περισσότερο από άλλους τύπους μετόχων.

Περισσότερο από το 40% των ακτιβιστών που ξεκίνησαν εκστρατείες πέρυσι το έκαναν για πρώτη φορά, σύμφωνα με τη Lazard, καθώς διευρύνεται ο κατάλογος των δυσαρεστημένων επενδυτών με τους οποίους οι εταιρείες πρέπει να ασχοληθούν.

Η Trian Partners δήλωσε πέρυσι ότι θα διεκδικήσει δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της Disney, θέτοντας τις βάσεις για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες μάχες με πληρεξούσιο εδώ και χρόνια και φέρνοντας τον συνιδρυτή της Νέλσον Πέλτζ  αντιμέτωπο με τον επικεφαλής Μπομπ ‘Ιγκερ  που επιστρέφει.

Ο Κάρλ Αϊκάν, του οποίου η δική του εταιρεία δημόσιων επενδύσεων δέχθηκε επίθεση από τον ακτιβιστή short seller Hindenburg Research, διεξήγαγε επιθετική εκστρατεία κατά της Illumina για την εξαγορά της εταιρείας ανάπτυξης τεστ για τον καρκίνο Grail. Τον Δεκέμβριο η εταιρεία αλληλούχισης γονιδίων δήλωσε ότι θα αποεπενδύσει από την Grail.

Όπως εξηγεί ο Τόμας στην Ευρώπη ειδικότερα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των ακτιβιστών που δραστηριοποιήθηκαν για πρώτη φορά.

«Τα εμπόδια έχουν πέσει και οι απογοητευμένοι μέτοχοι ξεκινούν τώρα περισσότερες εκστρατείες», είπε. Βλέπουμε αυτό το τοπίο των ακτιβιστών να διαφοροποιείται και να διευρύνεται».

Εργαλείο και για τα συνδικάτα

Η Starbucks αντιμετωπίζει μια πρόκληση από τον συνασπισμό εργατικών συνδικάτων που ονομάζεται Strategic Organizing Center, ο οποίος έχει ξεκινήσει διαγωνισμό για την αντικατάσταση τριών διευθυντών της εταιρείας με δικούς του υποψηφίους. Ο λόγος είναι η  «σοβαρή κακοδιαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου».

Ο αγώνας με πληρεξούσιο, αν προχωρήσει, αναμένεται να αποτελέσει δοκιμασία για το κατά πόσον ένας μεγαλύτερος μέτοχος μπορεί να κερδηθεί από μάχες για ένα και μόνο θέμα και δείχνει την απειλή που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ακόμη και από μετόχους που κατέχουν μικρότερα μερίδια.

Ωστόσο, οι εταιρείες είναι πλέον πιο γρήγορες στην ανακωχή με τους ακτιβιστές επενδυτές για να αποφύγουν τους διαγωνισμούς με πληρεξούσιο. Μόλις το 37% των εκστρατειών που κατέληξαν με την κατάκτηση μιας θέσης στο διοικητικό συμβούλιο διήρκεσαν περισσότερο από 90 ημέρες πέρυσι, από 44%, και το 34% διευθετήθηκε εντός μιας εβδομάδας, σύμφωνα με τη Lazard.

Ο συνασπισμός των hedge funds

Κατά το τελευταίο έτος παρατηρήθηκε επίσης μια αναζωπύρωση των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου που συνασπίζονται γύρω από τον ίδιο στόχο. Κάποια στιγμή η Salesforce είχε επτά ακτιβιστές στο μητρώο μετόχων της, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των ValueAct, Elliott και Third Point.

«Υπήρχε αυτή η συζήτηση για τις αγέλες των λύκων που επιτίθονταν σε μικρές εταιρείες, αλλά σπάνια θα βλέπατε τέτοιες εκστρατείες σε μια εταιρεία με μεγάλη κεφαλαιοποίηση, επειδή ήταν δύσκολο να αποκτήσετε αρκετές μετοχές και να διαχειριστείτε τη διαδικασία», δήλωσε ο Μπρούς Γκόλντφαρμπ, ιδρυτής της εταιρείας Okapi Partners, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των πληρεξουσίων αντιπροσώπων. «Τώρα υπάρχει ένας αριθμός ακτιβιστικών hedge funds που πρέπει να πάρουν μεγαλύτερες θέσεις για να έχουν αντίκτυπο για τους επενδυτές τους, οπότε καταλήγουν στους ίδιους στόχους, συχνά χωρίς καμία συλλογική δράση» καταλήγει.

Πηγή: ΟΤ

Must in

Η Τσέλσι των «16», οι 15 με… εισιτήριο και ο Παναθηναϊκός στο τελευταίο βήμα

Από τις 36 ομάδες της διοργάνωσης, μόνο η Τσέλσι διατηρεί το απόλυτο της συγκομιδής με πέντε νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, ενώ άλλες δύο ομάδες -Γκιμαράες και Σάμροκ Ρόβερς- παραμένουν αήττητες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο