Σαουδική Αραβία: Μειώνει τις τιμές του αργού πετρελαίου για το μήνα Φεβρουάριο
Η μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου αφορά την Ασία, που είναι η κύρια αγορά της αλλά και άλλες περιοχές
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Μειώνει τις βασικές τιμές του αργού πετρελαίου για τους αγοραστές σε όλες τις περιοχές η Σαουδική Αραβία συμπεριλαμβανομένης της κύριας αγοράς της την Ασία, για τον Φεβρουάριο εν μέσω της συνεχιζόμενης αδυναμίας.
Ο κρατικός παραγωγός Saudi Aramco μείωσε την τιμή της ναυαρχίδας του, Arab Light, προς την Ασία κατά 2 δολάρια, ήτοι 1,50 δολάρια το βαρέλι πάνω από το βαρέλι αναφοράς. Η μείωση είναι μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις της έρευνας που διεξήγαγε το Bloomberg σε διυλιστήρια και traders, και προέβλεπε μείωσε κατά 1,25 δολάρια το βαρέλι. Η Aramco μείωσε επίσης όλες τις τιμές για τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου στη βορειοδυτική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αμερική.
Η κατανάλωση πετρελαίου συνήθως υποχωρεί κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου. Στην περίοδο αυτή τα διυλιστήρια δράττουν την ευκαιρία να κλείσουν εγκαταστάσεις που χρειάζονται περιοδική συντήρηση. Ταυτόχρονα, η ισχυρή παγκόσμια προσφορά, μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ, αυξάνει την πιθανότητα πλεονάσματος και οδήγησε τον ΟΠΕΚ+, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, να παρατείνει τις περικοπές παραγωγής και φέτος.
Οι παγκόσμιες τιμές του αργού μειώθηκαν το 2023 για πρώτη φορά από το 2020. Η αγορά έχει μέχρι στιγμής αποσείσει την ανησυχία για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και την κλιμάκωση της αναταραχής στη Μέση Ανατολή. Οι επιθέσεις των μαχητών Χούθι σε εμπορικά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα δεν έχουν επίσης ακόμη οδηγήσει σε διαταραχές του εφοδιασμού.
Οι περικοπές της παραγωγής της ομάδας ΟΠΕΚ+ αποσκοπούν επίσης στην αποτροπή συσσώρευσης πετρελαίου στις αποθήκες, εν μέσω ανησυχιών ότι η υποτονική οικονομία θα συμπιέσει την παγκόσμια ζήτηση. Η Σαουδική Αραβία αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βάρους, με εθελοντικές περικοπές ύψους 2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως μέχρι το πρώτο τρίμηνο και ενδεχομένως για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις