Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Είναι το γάβγισμα σημάδι επιθετικότητας;

Είναι το γάβγισμα σημάδι επιθετικότητας;

Ο σκύλος γαβγίζει για πολλούς λόγους. Κάθε γάβγισμα είναι διαφορετικό ανάλογα με τη στιγμή που συμβαίνει. Τι «λέει» με το γάβγισμά του;

Δεν είναι λίγοι οι κηδεμόνες σκύλων, που όταν γαβγίζει ο αγαπημένος τους φίλος, πιστεύουν, πολλές φορές, ότι έχει επιθετική διάθεση.

Είναι έτσι, όμως;

Για να κατανοήσουμε την «ομιλία» του σκύλου μας, το in.gr απευθύνθηκε στον εκπαιδευτή σκύλων, Πέτρο Σιδερέα.

«Τι σημαίνει λοιπόν, το γάβγισμα για τον σκύλο; Είναι σημάδι επιθετικότητας, ή μήπως αυτή η εντύπωση είναι απλώς μια ένδειξη της δικής μας αδυναμίας να αποκωδικοποιήσουμε τη γλώσσα του;

Να πιστεύει κανείς ότι το γάβγισμα του σκύλου είναι ένδειξη επιθετικότητας, είναι σα να πιστεύει ότι ένας άνθρωπος που μιλάει, γίνεται επιθετικός.

Τα ζώα μοιράζονται κάποια κοινά επικοινωνιακά εργαλεία με εμάς, όπως τη «γλώσσα του σώματος». Όμως, δεν έχουν την ικανότητα της ομιλίας, τουλάχιστον με την πολυπλοκότητα που είναι διαθέσιμη αυτή η ικανότητα σ’ εμάς.

Ωστόσο, και εκείνα παράγουν ήχους, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία τους.

Το γάβγισμα του σκύλου, είναι ένα βασικό επικοινωνιακό του εργαλείο και μπορεί να σημαίνει μια σειρά από πράγματα, τα οποία οφείλουμε να μπορούμε να αποκωδικοποιούμε, αν θέλουμε να τον καταλάβουμε», επισημαίνει ο εκπαιδευτής σκύλων, Πέτρος Σιδερέας.

Οι σημαντικότεροι λόγοι που γαβγίζει ο σκύλος

1. Γαύγισμα – «συναγερμός»: Οι σκύλοι έχουν μια έμφυτη τάση να γαβγίζουν σε πράγματα και καταστάσεις που τους φαίνονται ασυνήθιστες και περίεργες. Σκοπός αυτού του γαβγίσματος, είναι η επικοινωνία της ύπαρξης ενός ενδεχόμενου κινδύνου. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν για παράδειγμα, τα γαβγίσματα που απευθύνονται σε ανθρώπους που φορούν περίεργα ρούχα, κρατούν περίεργα αντικείμενα, βαδίζουν με ασυνήθιστο τρόπο.

Είναι σημαντικό να μπορούμε να διαχωρίσουμε με ακρίβεια τον κάθε τύπο γαβγίσματος

2. Γάβγισμα για προσοχή: Ο σκύλος μας μπορεί να μας γαβγίζει ζητώντας την προσοχή μας γιατί προσπαθεί να μας επικοινωνήσει μια ανάγκη του, όπως το φαγητό ή η βόλτα.

3. Γάβγισμα βαρεμάρας: Αν αναρωτιέστε, φυσικά και βαριούνται οι σκύλοι. Οι περισσότεροι σκύλοι μάλιστα, στα σύγχρονα αστικά κέντρα, ζουν μια συνήθως αρκετά βαρετή ζωή για τα δικά τους γούστα. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθούμε να εμπλουτίζουμε την καθημερινότητα του σκύλου μας και να φροντίζουμε να τον κρατάμε εκτονωμένο τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά. Ένας κουρασμένος σκύλος, είναι, συνήθως, κι ένας χαρούμενος σκύλος.

4. Γάβγισμα πρόσκλησης σε παιχνίδι: Είναι ένας τύπος γαβγίσματος, που προσκαλεί ένα άλλο ζώο ή άνθρωπο σε παιχνίδι. Μπορούμε να το αναγνωρίσουμε εύκολα, αν ξέρουμε έστω τα βασικά για τη «γλώσσα σώματος» του σκύλου καθώς συνοδεύεται από τα αντίστοιχα παιχνιδιάρικα σωματικά σημάδια.

5. Φόβος / Στρες: Το γάβγισμα μπορεί επίσης, να αποτελέσει μία προσπάθεια του σκύλου να ανταποκριθεί σε μία κατάσταση που τον τρομάζει ή τον στρεσάρει. Είναι σημαντικό να μάθουμε στον σκύλο μας να μη βασίζεται στο γάβγισμα για να διαχειρίζεται τις φοβίες του, μαθαίνοντάς του εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημά του, μέχρι να τον βοηθήσουμε να ξεπεράσει τον φόβο του.

6. Ανταπόκριση σε άλλους σκύλους: Φυσικά, το γάβγισμα μπορεί να αποτελέσει μία απλή ανταπόκριση στη μυρωδιά, στο άκουσμα, ή στο γαύγισμα ενός άλλου σκύλου.

7. Γάβγισμα «εκνευρισμού»: Αυτός ο τύπος γαβγίσματος εμφανίζεται όταν ο σκύλος μας θέλει κάτι και δε βρίσκει τρόπο να το κερδίσει. Όσο πιο έντονα έχει μάθει ότι ο τρόπος που ζητάμε κάτι είναι γαβγίζοντας, τόσο συχνά θα το επιστρατεύει.

Επίσης, όταν ζητάμε από τον σκύλο μας να λύσει ένα πολύ δύσκολο «πρόβλημα» για να πάρει την επιβράβευση, είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουμε την εμφάνιση αυτού του είδους γαβγίσματος.

8. Πόνος/Ασθένεια: Τα προβλήματα υγείας είναι παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει, σε πολύ σημαντικό βαθμό, την συμπεριφορά ενός σκύλου, με το γάβγισμα να συμπεριλαμβάνεται στα σημάδια που μπορούν να προκληθούν από έναν πόνο ή μία ασθένεια. Μία απεγνωσμένη προσπάθεια του σκύλου μας είτε για να επικοινωνήσει το πρόβλημά του στον άνθρωπό του είτε για να κρατήσει μακριά τους κινδύνους, όταν νιώθει άρρωστος, άρα και ευάλωτος.

9. Επιθετικότητα: Φυσικά, το γάβγισμα μπορεί να είναι και ένα σημάδι επιθετικής διάθεσης. Μπορούμε αρκετά εύκολα να διακρίνουμε το επιθετικό γάβγισμα, καθώς συνοδεύεται και από άλλες ενδείξεις, όπως η επίδειξη των δοντιών, το γρύλισμα, το ανασήκωμα της ράχης, η σκληρή όψη στα μάτια και η ακινησία.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να μπορούμε να διαχωρίσουμε με ακρίβεια τον κάθε τύπο γαβγίσματος από τους υπόλοιπους, καθώς τότε θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση του σκύλου μας. Άρα, και στην κάλυψη των αναγκών του και συνεπώς, θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες για μία επιτυχημένη και αρμονική συμβίωση με τον σκύλο μας».

Ο εκπαιδευτής σκύλων, Πέτρος Σιδερέας

Must in

Αποκάλυψη in: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις και του 15 μηνών Παναγιώτη στο «θρίλερ στην Αμαλιάδα»

Νέο πλήγμα στο σενάριο δολοφονίας πέντε μωρών από την 24χρονη Ειρήνη Μ. στην Αμαλιάδα. Κρίσιμες οι ιστολογικές εξετάσεις για το ίδιο παιδί που αναφέρεται ότι ήταν υγιές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024