Η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα
Όσα συνέβησαν στην Πάτρα τη μοιραία νύχτα της δολοφονικής επίθεσης στον Νίκο Τεμπονέρα
Το βράδυ της 8ης προς 9η Ιανουαρίου 1991, ο καθηγητής μαθηματικών σε Λύκειο της Πάτρας, και στέλεχος του Εργατικού Αντιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ), Νίκος Τεμπονέρας, δέχεται δολοφονικό χτύπημα με σιδερολοστό στο κεφάλι, από τον πρόεδρο της τοπικής ΟΝΝΕΔ και δημοτικό σύμβουλο, Γιάννη Καλαμπόκα.
Λίγη ώρα αργότερα, θα ανακοινωθεί ο θάνατος του εκπαιδευτικού. Στον χώρο της παιδείας επικρατούσε μεγάλος αναβρασμός καθώς εκπαιδευτικοί και μαθητές εναντιώνονται στο νομοσχέδιο του τότε υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλο.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας βρίσκονται υπό κατάληψη. Ο Καλαμπόκας και άλλα μέλη της ΟΝΝΕΔ, κρατώντας λοστούς και ρόπαλα, πραγματοποιούν έφοδο στο υπό κατάληψη Σχολικό Συγκρότημα 3ου και 7ου Γυμναστίου και Λυκείου Πάτρας, με στόχο να «σπάσουν», να διακόψουν δηλαδή με τη βία, την κατάληψη.
Στο πλευρό των μαθητών που πραγματοποιούν την κατάληψη βρίσκονται γονείς και καθηγητές, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Τεμπονέρας.
Ο Τεμπονέρας θέλοντας να προστατέψει τους μαθητές και την απόφασή τους για κατάληψη, βρίσκεται στην πόρτα του σχολείου και βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Κώστα Καλαμπόκα.
Γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ» της 10ης Ιανουαρίου 1991: «Οι πρωταίτιοι των επεισοδίων, γνωστά στοιχεία της ΟΝΝΕΔ στην Πάτρα, είχαν αρχίσει τα προσχεδιασμένα επεισόδια από το πολυκλαδικό λύκειο της πόλης, με στόχο την τρομοκράτηση των μαθητών που συνέχιζαν τις καταλήψεις.
»Ο 30χρονος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιάννης Καλαμπόκας ήταν επικεφαλής των επεισοδίων και θεωρείται ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας όπως αναφέρει ο αυτόπτης μάρτυρας Λάμπης Θεοδωρόπουλος.
“Τον είδα να βγάζει μέσα από το μπουφάν ένα σιδερένιο αντικείμενο και να χτυπά με μανία στο κεφάλι τον άτυχο καθηγητή. Δεν προλάβαμε να αντιδράσουμε και τον ματωμένο πια Τεμπονέρα μετέφεραν με το αυτοκίνητο του δημάρχου στο νοσοκομείο.
Κοντά στον Καλαμπόκα – συμπληρώνει ο ίδιος μάρτυρας – ήταν ο γνωστός Αλέκος Μαραγκός που εφοδιασμένος με ρόπαλο χτυπούσε όποιον έβρισκε.
Ήταν απαράδεκτη η συμπεριφορά της Αστυνομίας γιατί λίγα μέτρα μακριά περιπολικό παρακολουθούσε με απάθεια τα γεγονότα. Όλα αυτά δεν θυμίζουν τη Θεσ/νίκη και την υπόθεση Λαμπράκη με τους παρακρατικούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες των “ΝΕΩΝ” οι σκληροπυρηνικοί της ΟΝΝΕΔ με επικεφαλής τον πρόεδρο της Οργάνωσης και δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Καλαμπόκα είχαν επιλέξει από καιρό τη μέθοδο των προκλήσεων, για να σταματήσουν οι καταλήψεις.
«Αρρωστημένα μυαλά»
Ο Φάνης Ι. Κακρίδης σχολίασε στις 13 Ιανουαρίου 1991:
«Μέρα με τη μέρα, σωριάζοντας απανωτά τα λάθη, η Κυβέρνηση βρέθηκε πολύ κοντά στον πανικό. Η προσπάθεια να προσεταιριστεί τους γονείς απότυχε. Ήταν φυσικό οι περισσότεροι πατεράδες και μανάδες να βλέπουνε παράγματα μέσα απ’ τα μάτια των παιδιών τους.
»Οι αυστηρές “υπηρεσιακές εντολές” βρήκαν απρόθυμους τους καθηγητές να τις εκτελέσουν – πώς να τους κάνεις σκιάχτρα τους δασκάλους;
»Τότε είναι που άρχισαν να κυκλοφορούν στο προαύλια των σχολείων, να σπέρνουν ζιζάνια, να προκαλούν διαπληκτισμούς και ταραχές τα “υγιά” στοιχεία – οι “εξωσχολικοί”.
»Ποια αρρωστημένα μυαλά το σοφίστηκαν, ποιοι το εγκρίναν ή το ανέχτηκαν το σχέδιο των νυχτερινών επιδρομών;
»Ποιος ανασταίνει τους βρυκόλακες, ποιος έδωσε στα χέρια τους λοστούς, να μας γυρίσουν πίσω στα χρόνια του εμφυλίου και της χούντας – ποιος;
Αυτή η πορεία από το κακό στο χειρότερο τελειώνει με μιαν εικόνα: έρμη η γυναίκα στο μακρύ διάδρομο του νοσοκομείου Πατρών. Στο σπίτι τα ορφανά κοιμούνται ακόμα κι ο άντρας της στον πάγκο του ιατροδικαστή, νεκρός: ο Νίκος Τεμπονέρας, ένας Δάσκαλος».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις