Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Στο όνομα της γυναίκας» – Οι ουλές στην πλάτη της από τα μαστιγώματα θα της θυμίζουν τον αγώνα για την ελευθερία

«Στο όνομα της γυναίκας» – Οι ουλές στην πλάτη της από τα μαστιγώματα θα της θυμίζουν τον αγώνα για την ελευθερία

Η Χεσμάτι εξήγησε πώς την ξυλοκόπησαν αλύπητα στην πλάτη, τα πόδια και τους γλουτούς της σε ένα υγρό δωμάτιο που παρομοίασε με μεσαιωνικό θάλαμο βασανιστηρίων.

Η Ρόγια Χεσμάτι μαστιγώθηκε 74 φορές ως τιμωρία για την δημοσίευση φωτογραφίας της στην οποία δεν φορούσε χιτζάμπ.

Κατά την είσοδό της στο δικαστήριο, όπου επρόκειτο να γίνει το μαστίγωμα, αφαίρεσε το χιτζάμπ της. Αν και τόσο ο δικηγόρος της όσο και ένας υπάλληλος τη συμβούλεψαν να φορέσει τη μαντίλα της «για να αποφύγει περαιτέρω προβλήματα», θυμήθηκε ότι «ήρθε ειδικά για το μαστίγωμα και δεν θα υποχωρήσω».

Ο αξιωματικός που πραγματοποίησε το μαστίγωμα της είπε να φορέσει το χιτζάμπ, αλλά εκείνη αρνήθηκε, ακόμη και όταν εκείνος την απείλησε ότι θα τη μαστιγώσει άγρια ​​και θα προσθέσει άλλα 74 μαστιγώματα στην ποινή της. «Διατήρησα τη στάση μου και δεν φορούσα χιτζάμπ », τόνισε ο Χεσμάτι.

Δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία της χωρίς να φοράει μαντίλα

Τελικά, δύο γυναίκες ήρθαν και της έβαλαν με το ζόρι ένα μαντήλι στο κεφάλι και της πέρασαν χειροπέδες.

Την ξυλοκόπησαν αλύπητα στην πλάτη, τα πόδια και τους γλουτούς της σε ένα υγρό δωμάτιο που παρομοίασε με μεσαιωνικό θάλαμο βασανιστηρίων – αλλά παρόλα αυτά αρνήθηκε να φορέσει χιτζάμπ στην αίθουσα του δικαστηρίου ακόμη και μετά τη δίκη

Η Χεσμάτι ζει στο Ιράν και είναι κουρδικής καταγωγής και επειδή αρνήθηκε το χιτζάμπ κατηγορήθηκε για «προσβολή της ισλαμικής ηθικής». Η καταδικασθείσα Ρόγια Χεσμάτι «ενθάρρυνε την ανεκτικότητα κυκλοφορώντας με ποταπό τρόπο σε πολυσύχναστα μέρη στην Τεχεράνη».

«Η ποινή των 74 μαστιγώσεων εκτελέστηκε σύμφωνα με το νόμο και με τη σαρία και για παραβίαση των χρηστών ηθών», ανέφερε το δημοσίευμα. Ο δικηγόρος της καταδικασμένης γυναίκας, Μαζιάρ Τατάτι, δήλωσε ότι η πελάτισσά του συνελήφθη τον Απρίλιο «γιατί δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία της χωρίς να φοράει μαντίλα».

«Δεν τους άφησα να καταλάβουν ότι με πόνεσαν»

Γράφοντας στη σελίδα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -που τώρα έχει «πέσει»- η Χεσμάτι εξήγησε πώς την ξυλοκόπησαν αλύπητα στην πλάτη, τα πόδια και τους γλουτούς της σε ένα υγρό δωμάτιο που παρομοίασε με μεσαιωνικό θάλαμο βασανιστηρίων – αλλά παρόλα αυτά αρνήθηκε να φορέσει χιτζάμπ στην αίθουσα του δικαστηρίου ακόμη και μετά τη δίκη.

«[Το μαστίγωμα] είχε τελειώσει. Φύγαμε από το δωμάτιο. Δεν τους άφησα να πιστέψουν ότι είχα νιώσει πόνο… Πήγαμε στον δικαστή που ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση της ποινής. Η γυναίκα πράκτορας περπάτησε από πίσω μου και πρόσεχε να μην μου πέσει η μαντίλα από το κεφάλι μου.

«Πέταξα το κασκόλ μου στην είσοδο της δικαστικής αίθουσας. Η γυναίκα μου ζήτησε να φορέσω τη μαντίλα. Δεν σταμάτησα και μου το τράβηξε ξανά πάνω από το κεφάλι», έγραψε.

Η βάναυση τιμωρία προκάλεσε  κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον Abbas Abdi, έναν από τους κορυφαίους δημοσιογράφους και κοινωνικούς ακτιβιστές του Ιράν να γράφει: «Αυτά τα μαστιγώματα δεν έπεσαν μόνο στο σώμα μιας γυναίκας, χτυπούν όλους όσοι ονειρεύονται μια ζωή με φυσιολογική ελευθερίες η μια δίπλα στην άλλη.

«Φτάνει πια. Μην αηδιάζετε την κοινωνία περισσότερο».

Το Ιράν εντείνει την επιβολή των νόμων για το χιτζάμπ

Παρά την προσωρινή χαλάρωση της επιβολής των νόμων για το χιτζάμπ μετά τις διαδηλώσεις που σάρωσαν το Ιράν το 2022 μετά τη δολοφονία του Mahsa Amini, οι Ιρανοί αξιωματούχοι ανανέωσαν έκτοτε την καταστολή των γυναικών που δεν φορούν χιτζάμπ, εισάγοντας νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης καμερών παρακολούθησης για την επιβολή των νόμων για το χιτζάμπ.

Η Μάσχα Αμινί, μια Κουρδοϊρανή, συνελήφθη από αξιωματικούς της «αστυνομίας ηθικής» στην Τεχεράνη στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2022 επειδή φέρεται ότι φορούσε λανθασμένα το χιτζάμπ της, με την οικογένειά της να λέει ότι ξυλοκοπήθηκε από τους αστυνομικούς στο βαν που την έφερε στο αστυνομικό τμήμα. Ο κοπέλα κατέρρευσε στο σταθμό και αργότερα πέθανε στο νοσοκομείο.

Η δολοφονία της πυροδότησε έντονες πανεθνικές διαδηλώσεις, που συνήθως αναφέρονται ως οι διαδηλώσεις «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» («Jin, Jiyan, Azadî» στα Κουρδικά), οι οποίες συνεχίστηκαν σε πλήρη ισχύ για μήνες.

Must in

Ολυμπιακός: Τώρα μετράνε οι νίκες…

Του… βγήκε η ψυχή για να νικήσει την «τελειωμένη» Άλμπα όμως αυτό που μετράει είναι τώρα είναι η νίκη. Ο Μπαρτζώκας άλλωστε το είπε μόνος του…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο