Ποδόσφαιρο στη χώρα που δεν είναι δα και σκάνδαλο οι υποκλοπές
Ή αλλιώς όταν ο Ολυμπιακός καταγγέλλει μια «εγκληματική οργάνωση» και η Κυβέρνηση αρνείται τον ρόλο του… παρατηρητή Διαιτησίας.
Με τον αέρα «βιρτουόζου» ο Παύλος Μαρινάκης στην πρωινή «ενημέρωση» των πολιτικών συντακτών. «Δεν μπορώ να αντιληφθώ πως μια διαιτητική απόφαση που ο καθένας έχει τη γνώμη του, συνδέεται με την Κυβέρνηση ή τον Πρωθυπουργό» υποστήριξε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος παίρνοντας την σχετική πάσα για όσα συνέβησαν χθες βράδυ στο «Καραϊσκάκης».
Και μιας και η πρόθεση του για ίσες αποστάσεις ήταν αδιαπραγμάτευτη, επανήλθε προσεκτικά μιλώντας για μια «κατά την άποψη κάποιου, λανθασμένη απόφαση» χωρίς να προσδιορίσει αν η αναφορά σχετίζεται με το γκολ του Γιώργου Μασούρα ή το πέναλτι στον Φραν Ναβάρο.
Έτσι είναι σε αυτές τις θέσεις ευθύνης. Πρέπει να είσαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να λειτουργήσεις θεσμικά. Με σύνεση, ψυχραιμία και κυρίως με την αποφασιστικότητά που απαιτείτε όταν μικρές λεπτομέρειες απειλούν να χαλάσουν ένα όμορφο αφήγημα. Διότι εκείνος μια χαρά τα είπε. Δεν ζήτησε κανείς όμως από τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση ή έστω τον Εκπρόσωπο της να αναλάβει χρέη παρατηρητή διαιτησίας. Δεν ζητήθηκε από την Πολιτεία να βαθμολογήσει τον απίθανο Μπορίς Μαρχέφκα για τις επιδόσεις του στον αγωνιστικό χώρο.
Χθες βράδυ μια ποδοσφαιρική εταιρία που φορολογείται όσο καμία άλλη κατήγγειλε για πολλοστή φορά δημόσια τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλεί η ύπαρξη μιας «εγκληματικής οργάνωσης που έχει κολλήσει σαν βδέλλα» στο ποδόσφαιρο έχοντας αλώσει την εθνική Ομοσπονδία.
Η ίδια εταιρία που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις -που τόσο εκτιμούν στο Μαξίμου- ήταν και παραμένει η πλέον δημοφιλής στο αθλητικό κοινό της χώρας. Πως το είπε ακριβώς ο εκλεγμένος δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης: «Προκαλείται η μισή χώρα και μια ολόκληρη πόλη»
Υπάρχει απάντηση σε όλα τα παραπάνω από την Κυβέρνηση; Κάποιος που μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν ελέγχονται οι καταγγελίες και κυρίως γιατί η Πολιτεία παριστάνει πως δεν καταλαβαίνει πετώντας την μπάλα στην άδεια εξέδρα; Ναι, εξ ου και η… ντρίμπλα από τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο που προφανώς είχε κάθε λόγο να μην την υπενθυμίσει. Την έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τον Νοέμβρη του 2022 σε μια τηλεοπτική συνέντευξη του στον ΑΝΤ-1.
«Τα άκουσα και εγώ αυτά, για εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο τα τελευταία τρία χρόνια εις βάρος του Ολυμπιακού. Είμαι Ολυμπιακός προσωπικά. Ο Ολυμπιακός πήρε τρία πρωταθλήματα, αν δεν κάνω λάθος με 26, 19 και 18 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο, τα τελευταία τρία χρόνια. Πού ακριβώς ήταν αυτή η εγκληματική οργάνωση τότε;» ήταν τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη ακριβώς πριν δεκατέσσερις μήνες. Και δεν ανασκεύασε. Δεν άλλαξε την άποψη του. Προφανώς λοιπόν τα λόγια του έχουν ισχύ αναδρομική.
Είμαστε άρα σε εκείνο το σημείο που θα πρέπει πρώτα ο Ολυμπιακός να χάσει τρία πρωταθλήματα στη σειρά με 26, 19 και 18 βαθμούς και έπειτα να εξετάσουν οι Αρχές τις καταγγελίες του για την ύπαρξη μιας τυχόν εγκληματικής οργάνωσης; Είμαστε στο σημείο που αν υπάρχει όντως μια εγκληματική οργάνωση φτάνει να μην επιτρέψει να χάσει ο Ολυμπιακός τρία σερί πρωταθλήματα με 26,19 και 18 βαθμούς διαφορά ώστε να συνεχίσει απερίσπαστη το έργο της; Ίσως. Ίσως πάλι οι Ερυθρόλευκοι θα πρέπει να πάρουν απόφαση ότι αναζητούν σοβαρές απαντήσεις σε ένα περιβάλλον που δεν αντέχει στην ιδέα σοβαρών ερωτήσεων.
Το να ζητάς από μια Κυβέρνηση -που επί των ημερών της εξαφανίζονται χωριά έπειτα από μια βροχή και που δεν είναι δα και σκάνδαλο να υποκλέπτεις ως και τις συνομιλίες του αρχηγού του στρατού- να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και να κινητοποιήσει έναν ολόκληρο μηχανισμό για το ποδόσφαιρο μοιάζει υπέρμετρα φιλόδοξο. Ακόμη και όταν δεν θες να συζητήσεις μαζί της θεωρητικά, αλλά να καταγγέλλεις οργανωμένο έγκλημα. Με την ευκαιρία; Μήπως αντί για επίσημες ανακοινώσεις και δηλώσεις η ΠΑΕ Ολυμπιακός θα πρέπει απλά να κουβεντιάζει στα τηλέφωνα; Μήπως μόνο αυτός είναι ο τρόπος να φτάσει με ασφάλεια το αίτημα της ως το Μαξίμου;
Για να μην το κουράζουμε: Το ποδόσφαιρο για λόγους που δεν εξηγούνται είναι παρκαρισμένο στο υπόγειο για τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς του.
Το θυμούνται όποτε εκείνοι κρίνουν ότι «πρέπει»: Το έκαναν για παράδειγμα προκειμένου να προλάβουν την περίπτωση τιμωρίας του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης νομοθετώντας σε μια νύχτα για την πολύ-ιδιοκτησία.
Για να τιμωρήσουν κατ εξαίρεση τον Ολυμπιακό με «κεκλεισμένων των θυρών» σε μια ευρωπαϊκή αναμέτρηση με διακύβευμα μια πρόκριση για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Για να γεμίσουν τα «ταμεία» των ΕΠΣ –bonus για φωτοβολταϊκά, παρακαλώ- που τον Ιούνη θα εκλέξουν ξανά έναν Μπαλτάκο ή και τον ίδιο τον Μπαλτάκο που η Νέα Δημοκρατία έδιωξε με συνοπτικές διαδικασίες από τους κόλπους της όταν πρωταγωνίστησε στο περίφημο βίντεο-Κασιδιάρη, αλλά δεν εμπόδισε όταν βρέθηκε μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία της ΕΠΟ. Ενίοτε και για μερικές φωτογραφίες με τον πρόεδρο Τσέφεριν της UEFA.
Δεν θέλουν να εμπλακούν σε τίποτε άλλο. Και ειδικά σε ότι καταγγέλλει ο Ολυμπιακός. Αν μιλήσει κάποιος άλλος, βλέπουμε. Με 40% άλλωστε στις δημοσκοπήσεις ποιος δεν ελπίζει σε μια νέα τετραετία. Και ποιος ξέρει ίσως τότε με το καλό προχωρήσει και η Δικαιοσύνη εκείνο τον φάκελο της Ιντερπόλ που κατηγορεί μια σειρά από ΠΑΕ και παράγοντες για την «χειραγώγηση» του περσινού πρωταθλήματος και την μετατροπή της Super League σε… ποδοσφαιρικό καζίνο; Υπάρχει λόγος για βιασύνες;
- «Η όλη κεντροαριστερά» και στη Θεσσαλονίκη για το βιβλίο Κοτσακά – Τσιόκα
- Νίκος Οικονομόπουλος: Γιατί ακυρώνονται οι εμφανίσεις του στο νυχτερινό κέντρο
- Δημήτρης Ροντήρης: Το μέγα μήνυμα της ισορροπίας, της συμφιλίωσης
- Πώς τα δεδομένα που συλλέγει η Ουκρανία θα εκπαιδεύσουν την ΑΙ του πολέμου
- Χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Σαιν-Τροπέ: Γιατί παίρνουν τις παραλίες τέτοιες ημέρες ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ;
- Από τη μια οι Γλύξμπουργκ, από την άλλη οι «κοινοί θνητοί»