Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Πολύ σκληρές εικόνες - Ισραηλινό τζιπ ποδοπάτησε Παλαιστίνιο που είχε πυροβοληθεί στη Δυτική Όχθη

Live: Πολύ σκληρές εικόνες – Ισραηλινό τζιπ ποδοπάτησε Παλαιστίνιο που είχε πυροβοληθεί στη Δυτική Όχθη

Live οι εξελίξεις στο in - Ξεπέρασαν τις 23.000 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα - Αυξάνονται οι φόβοι για κλιμάκωση και επέκταση του πολέμου

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα διανύει τον 4ο μήνα, με τις χερσαίες επιχειρήσεις και τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα, να έχουν προκαλέσει τον θάνατο 23.084 Παλαιστινίων, εκ των οποίων οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά.

Οι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει συνοικίες ολόκληρες, εκτοπίζοντας το 85% του πληθυσμού και προκαλώντας τεράστια ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη πως τα όπλα θα σιγήσουν στη Λωρίδα της Γάζας, αντίθετα πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για την επαπειλούμενη εξάπλωση της σύρραξης.

Οι φόβοι για κλιμάκωση αυξάνονται μετά τη δολοφονία διοικητή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Δείτε live

Live οι εξελίξεις στο in

06:33 Διαβάστε όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ 

05:30 Ενταση στη Δυτική Οχθη – Πλήγμα σε ισραηλινή μπουλντόζα

Ενταση επικρατεί στην πόλη Τουλκαρέμ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης καθώς υπάρχουν αναφορές για εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στον καταυλισμό Νουρ Σαμς, ανατολικά της πόλης.

Βίαιες συγκρούσεις αναφέρθηκαν νωρίτερα στον προσφυγικό καταυλισμό και στην πόλη Τουλκαρέμ μετά τον πυροβολισμό τριών Παλαιστινίων από ισραηλινές δυνάμεις.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ δείχνει μια ισραηλινή μπουλντόζα να δέχεται πλήγμα από εκρηκτικό μηχανισμό μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος Ισλαμικός Τζιχάντ.

Αραβικά και τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για συνεχιζόμενες επιδρομές σε διάφορες περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

(Μετάφραση: Η στιγμή που ισραηλινή μπουλντόζα δέχεται πλήγμα από εκρηκτικό μηχανισμό στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκαρέμ, στη Δυτική Οχθη)

04:30 Συνεργασία ΗΠΑ με χώρες της περιοχής για την ανασυγκρότηση της Γάζας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι αρκετές χώρες δέχθηκαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους μ’ εκείνες των ΗΠΑ για να βοηθήσουν τη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο που μαίνεται μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Συμφωνήσαμε να εργαστούμε από κοινού και να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε στη σταθεροποίηση και στην ανοικοδόμηση της Γάζας, να χαράξουμε μια πολιτική οδό για τους Παλαιστίνιους και να εργαστούμε υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας μακροπρόθεσμα», δήλωσε από τη Σαουδική Αραβία (περισσότερα εδώ).

03:30 Ξεπέρασαν τις 23.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι «ο συνολικός αριθμός των μαρτύρων στον θύλακα της Γάζας από την έναρξη της επίθεσης στη Γάζα αυξήθηκε σε 23.084 και ο αριθμός των τραυματιών σε 58.926. Το υπουργείο σημείωσε ακόμη ότι το σιωνιστικό κατοχικό καθεστώς διέπραξε 17 μαζικές δολοφονίες και άλλα εγκλήματα στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, κατά τις οποίες 249 άνθρωποι έπεσαν μάρτυρες και άλλοι 510 τραυματίστηκαν».

03:20 Οι ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα στο Ιράν μέσω τρίτης χώρας «ώστε να επιλυθεί το περιφερειακό πρόβλημα»

Ο πρέσβης του Ιράν στη Συρία, Χοσεΐν Ακμπαρί, αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα στην Τεχεράνη μέσω αντιπροσωπείας του Κόλπου «για την επίλυση του προβλήματος σε ολόκληρη την περιοχή» και όχι μόνο για μια μερική λύση του πολέμου.

Το Middle East Monitor ανέφερε ότι, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Al-Ahed στην αραβόφωνη έκδοση του λιβανέζικου μέσου, ο Akbari δήλωσε: «Η σιωνιστική οντότητα έχει φτάσει σε ένα στάδιο στο οποίο δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να σκοτώνει γυναίκες και παιδιά, να καταστρέφει σπίτια πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων τους, να πραγματοποιεί τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις και να δολοφονεί προσωπικότητες της αντίστασης».

Ο πρέσβης είπε: «Σκοτώνουν και βομβαρδίζουν από τη μία πλευρά και από την άλλη στέλνουν αντιπροσωπείες στο Ιράν και στην αντίσταση στο Λίβανο, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Συρία και την Υεμένη».

03:00 Το Ιράν καταδίκασε την δολοφονία του διοικητή της Χεζμπολάχ χαρακτηρίζοντάς την επίθεση σε ξένο έδαφος

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ιρανικού υπ. Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι, χαρακτήρισε την επίθεση στην Συρία ως «τρομοκρατική επίθεση που παραβιάζει την εδαφική κυριαρχία της Συρίας».

Πρόσθεσε ότι η συνέχιση των εγκλημάτων πολέμου του «σιωνιστικού καθεστώτος κατά των Παλαιστινίων πολιτών στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και ταυτόχρονα η παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου και της Συρίας και η ανοιχτή προσφυγή αυτού του σφετεριστικού καθεστώτος στην οργανωμένη τρομοκρατία αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

Περισσότερα εδώ.

02:35 Ιράν: Πρόσωπο με την μεγαλύτερη επιρροή για το 2023 ανακηρύχθηκε ο αλ-Χούθι σε ιρανική δημοσκόπηση

Πιο δημοφιλής και από τους ηγέτες του Ιράν ή της Χεζμπολάχ ανακηρύχθηκε ο αλ-Χούθι σε δημοσκόπηση του Ιρανικού πρακτορείου Mehr.

Στην ίδία δημοσκόπηση, ο «Αμπού Ομπάιντα», στρατιωτικός εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, διοικητής του στρατιωτικού κλάδου της Χαμάς και κύριος σχεδιαστής της επιχείρησης «Καταιγίδα Αλ Άκσα», και ο «Γιαχία αλ -Σινουάρ», επικεφαλής του κινήματος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τοποθετήθηκαν στις θέσεις 2 και 3.

Τα μισά από τα πιο επιδραστικά πρόσωπα του 2023 αφορούν τον πόλεμο στη Γάζα, όπου μόνο ο ένας, είναι άμαχος και μη πολιτικό πρόσωπο. Πρόκειται για τον Γουαέλ αλ-Νταχντού, δημοσιογράφος και διευθυντής του γραφείου του Al Jazeera στη Γάζα, ο οποίος εκτιμάται σε παγκόσμια κλίμακα, συνεχίζοντας να καλύπτει τον πόλεμο, παρά τις προσωπικές απώλειες.

02:10 διευθυντής του γραφείου της Ανσάρ Αλλάχ ορκίστηκε εκδίκηση από τις ΗΠΑ

Ο διευθυντής του γραφείου της Ανσάρ Αλλάχ (Χούθι), Σαφάρ αλ-Σούφι, έκανε τις δηλώσεις αυτές τη Δευτέρα, καθώς συναντήθηκε με τις οικογένειες των νεκρών της αμερικανικής επίθεσης, όπως μετέδωσε το Al Jazeera. «Οι ΗΠΑ άνοιξαν πυρ εναντίον του εαυτού τους στοχεύοντας τις ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης», είπε, υποσχόμενος στις οικογένειες των θυμάτων ότι σύντομα θα είναι ευχαριστημένες από τα αντίποινα της Υεμένης.

Ο ταξίαρχος Yahya Saree, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ερυθρά Θάλασσα είχαν επιτεθεί σε τρία σκάφη της Υεμένης, σκοτώνοντας 10 στρατιωτικούς. Προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τη στοχοποίηση των υεμενίτικων σκαφών στην Ερυθρά Θάλασσα.

01:45 ΗΠΑ προς Ιράκ: Δεν φεύγουμε από την χώρα

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει επί του παρόντος να αποσύρει τους περίπου 2.500 στρατιώτες του από το Ιράκ, παρά την ανακοίνωση της Βαγδάτης προχθές ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία απομάκρυνσης του στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από τη χώρα, αναφέρει το Reuters.

«Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζω κανένα σχέδιο [για απόσυρση]. Συνεχίζουμε να παραμένουμε πολύ επικεντρωμένοι στην αποστολή της ήττας του ISIS», δήλωσε ο υποστράτηγος της Πολεμικής Αεροπορίας Πάτρικ Ράιντερ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων. Πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται στο Ιράκ κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησής του. Το γραφείο του πρωθυπουργού αλ-Σουντάνι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι θα συγκροτηθεί επιτροπή για να «θέσει τις λεπτομέρειες για τον οριστικό τερματισμό της παρουσίας των διεθνών δυνάμεων του συνασπισμού στο Ιράκ».

«Τονίζουμε την πάγια θέση μας για τον τερματισμό της ύπαρξης του διεθνούς συνασπισμού, αφού έχουν τελειώσει οι δικαιολογίες για την ύπαρξή του», ανέφερε ο αλ-Σουντάνι στην ανακοίνωση.

01:22 Η UNICEF ανανέωσε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά λέει ότι «ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος και να παρακολουθεί» τα δεινά στη Γάζα.

«Η εντατικοποίηση των συγκρούσεων, ο υποσιτισμός και οι ασθένειες στη Γάζα δημιουργούν έναν θανατηφόρο κύκλο που απειλεί πάνω από 1,1 εκατομμύρια παιδιά», αναφέρει η UNICEF σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

01:00 Οι Ισραηλινοί ηγέτες σχεδιάζουν να πουν στον υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ,  πως η επιστροφή των Παλαιστινίων στη β. Γάζα εξαρτάται από την  απελευθέρωση των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων

Ο Μπλίνκεν προσγειώθηκε στο Τελ Αβίβ ενόψει δυνητικά δύσκολων συναντήσεων με Ισραηλινούς ηγέτες και αξιωματούχους την Τρίτη.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους, οι Ισραηλινοί ηγέτες θα πουν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα μόνο εάν υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια επιστροφής των Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, ανέφερε η εφημερίδα Times of Israel σε δημοσίευμα της Walla.

Στο τέταρτο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή μέσα σε τρεις μήνες, ο Μπλίνκεν θα προσπαθήσει να πείσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να ξεκινήσει σοβαρές διαπραγματεύσεις για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση στη Γάζα, να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων στη Γάζα και να επιτρέψει την παροχή περισσότερης βοήθειας στην περιοχή.

00:35 Οι στόχοι του Ισραήλ στη Γάζα δεν επιτυγχάνονται

Αυτό υποστηρίζει ο Andrea Dessi, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης.

«Έχουμε προειδοποιήσει (ως αναλυτές) ότι ο στόχος της στρατιωτικής εξάλειψης της Χαμάς – ένα κίνημα που είναι τόσο καλά εδραιωμένο στον πληθυσμό της Γάζας – είναι αδύνατος», δήλωσε ο Dessi στο Al Jazeera. «Και αυτό είναι το πρόβλημα όσον αφορά τους στόχους στη Γάζα και το πρόβλημα με την πολιτική των ΗΠΑ να δίνουν λευκή επιταγή σε αυτούς τους στόχους στη Γάζα – και στην πραγματικότητα ακόμη και να πιστεύουν πως αυτοί οι στόχοι είναι ρεαλιστικοί».

«(Το ταξίδι του Μπλίνκεν) θα είναι πολύ δύσκολο, θα υπάρξουν δύσκολες συζητήσεις, αλλά δεν βλέπω άμεσο τερματισμό των μαχών και πόσο μάλλον κατάπαυση του πυρός και πόσο μάλλον πίεση από την αμερικανική κυβέρνηση για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός», πρόσθεσε ο Ντέσι.

00:10 Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ παραδέχθηκε ότι οι IDF είναι πίσω από τη δολοφονία του διοικητή της Χεζμπολάχ

Ο υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ δήλωσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από το χτύπημα στον νότιο Λίβανο νωρίτερα τη Δευτέρα, το οποίο επέφερε τον θάνατο του Ουίσαμ αλ-Τάουιλ, διοικητή της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν της Χεζμπολάχ.

«Όσον αφορά την επίθεση στον νότιο Λίβανο, ναι, αναλάβαμε την ευθύνη για τη δολοφονία του διοικητή», είπε ο Κατζ στο Channel 14, σε μια σπάνια παραδοχή από τη μεριά του Ισραήλ.

«Αυτό είναι μέρος του πολέμου», τόνισε ο Κατζ.

Ο Ίσραελ Κατζ.

00:00 Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να πιεστούν να φύγουν από τη Γάζα»

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι: «Οι Παλαιστίνιοι πολίτες πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Σε ανάρτησή του στο Χ, πρόσθεσε: «Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα πιο ασφαλές, ένα πιο σταθερό, ένα πιο ειρηνικό μέλλον για την περιοχή».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

23:50 Εκατοντάδες διαδηλώνουν στην Τουλκαρέμ μετά από τη δολοφονία τριών Παλαιστινίων

Τρία άτομα σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις μετά από επιδρομή στην Τουλκαρέμ, ενώ ένας ακόμα τραυματίστηκε και συνελήφθη.

Εκατοντάδες βγήκαν στους δρόμους της πόλης της Δυτικής Όχθης για να διαμαρτυρηθούν.

Δείτε βίντεο:

23:43 Ο Χέρτσογκ ευχαρίστησε την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο για την υποστήριξη των ΗΠΑ

Ο Ισαάκ Χέρτσογκ μίλησε τηλεφωνικά με την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και την ευχαρίστησε για την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του Ισραηλινού προέδρου:

23:34 Το Ισραήλ αρνήθηκε αίτημα του ΠΟΥ να παραδώσει ιατρικές προμήθειες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καταγγέλλει ότι οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν αίτημα που υπέβαλε για την παράδοση ιατρικών προμηθειών στο Κεντρικό Φαρμακείο στην πόλη της Γάζας και στο νοσοκομείο αλ-Άουντα στην Τζαμπάλια.

«Αυτό σηματοδότησε την τέταρτη άρνηση αποστολής στο νοσοκομείο αλ-Άουντα στην Τζαμπάλια και στο Κεντρικό Φαρμακείο στην πόλη της Γάζας από τις 26 Δεκεμβρίου, αφήνοντας πέντε νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα χωρίς πρόσβαση σε σωτήριες ιατρικές προμήθειες και εξοπλισμό», δήλωσε ο ΠΟΥ.

23:24 Καταριανή εφημερίδα: «Αντιπροσωπεία του Ισραήλ στο Κάιρο για συνομιλίες»

Aντιπροσωπεία Ισραηλινών αξιωματούχων ασφαλείας έφτασε στο Κάιρο για να ξεκινήσει ξανά τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την εφημερίδα Al-Araby Al-Jadeed, που εδρεύει στο Λονδίνο και ανήκει στο Κατάρ.

23:15 Πολύ σκληρές εικόνες – Ισραηλινό τζιπ ποδοπάτησε Παλαιστίνιο που είχε πυροβοληθεί στη Δυτική Όχθη

Τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι είναι ο απολογισμός μετά από την ισραηλινή επιδρομή στην Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη.

Ισραηλινό τζιπ ποδοπάτησε Παλαιστίνιο που είχε πυροβοληθεί.

Προσοχή πολύ σκληρές εικόνες:

Το Quds News Network έχει δημοσιεύσει και βίντεο μετά από τους πυροβολισμούς, ενώ σημειώνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν επέτρεψαν στους τραυματιοφορείς να φτάσουν στα τρία άτομα που δέχτηκαν τους πυροβολισμούς με αποτέλεσμα να πεθάνουν.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

23:06 Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών: «Η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα έχει ξεπεράσει όλα τα όρια»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Γαλλίας, ο υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε: «Η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα έχει υπερβεί όλα τα ανθρωπιστικά, νομικά και ηθικά όρια με τρόπο που ακυρώνει κάθε επιχείρημα που χρησιμοποιείται για να μην λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας δεσμευτική απόφαση για να τη σταματήσει».

Η Γαλλία προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτόν τον μήνα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

22:56 Η οργάνωση Yesh Din επιβεβαίωσε τις ισραηλινές κλοπές σε ελαιώνες της Δυτικής Όχθης

Ερευνητής πεδίου που εργάζεται για την ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Yesh Din κατέγραψε ένα περιστατικό κατά το οποίο δύο έποικοι έκλεψαν ελιές από ιδιωτική παλαιστινιακή γη στην κατεχόμενη πόλη Αουάρτα της Δυτικής Όχθης.

Η οργάνωση δήλωσε ότι η περιοχή βρίσκεται κοντά στον οικισμό Ιταμάρ και «οχήματα των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας περνούσαν από εκεί και δεν έκαναν τίποτα για να τους σταματήσουν».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

22:47 Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Τέσσερις τραυματίες μετά που οβίδα χτύπησε καταφύγιο της οργάνωσης»

Τέσσερις τραυματίες υπάρχουν μετά από χτύπημα οβίδας σε καταφύγιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε ότι μεταξύ των τραυματιών στο καταφύγιο για το προσωπικό των MSF και τις οικογένειές τους στη Χαν Γιουνίς είναι και η πεντάχρονη κόρη ενός μέλους του προσωπικού, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Το προσωπικό και οι οικογένειές τους έχουν μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία», ανέφερε η οργάνωση.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

22:37 Ποιος ήταν ο Ουίσαμ αλ-Τάουιλ; – Επικήδειος από τη Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ έδωσε στη δημοσιότητα έναν επικήδειο που αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τη ζωή του διοικητή της, Ουίσαμ αλ-Τάουιλ που σκοτώθηκε από το Ισραήλ.

Ο αλ-Τάουιλ, 58 ετών, ήταν παντρεμένος και είχε τέσσερα παιδιά. Καταγόταν από το χωριό Χιρμπέτ Σελμ του νότιου Λιβάνου, όπου σκοτώθηκε. Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εντάχθηκε στην οργάνωση το 1989 και πέρασε από πολλούς γύρους στρατιωτικής εκπαίδευσης, «φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα».

Η Χεζμπολάχ πρόσθεσε ότι συμμετείχε σε αρκετές «ποιοτικές» επιχειρήσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της κατοχής του νότιου Λιβάνου πριν από το 2000 και υπέστη σοβαρά τραύματα κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης το 1999.

Σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, ο διοικητής της συμμετείχε επίσης σε μια επιχείρηση που αιχμαλώτισε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες το 2006. Το Ισραήλ αντέδρασε εξαπολύοντας μια πλήρους κλίμακας επίθεση κατά της Χεζμπολάχ που θα γινόταν γνωστή ως ο Δεύτερος Πόλεμος του Λιβάνου στο Ισραήλ και ο Πόλεμος του Ιουλίου στον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ πρόσθεσε ότι ο αλ-Τάουιλ πολέμησε επίσης στη Συρία, όπου η λιβανέζικη οργάνωση πολέμησε στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον της αντιπολίτευσης της χώρας.

Από τις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε η Χεζμπολάχ, ο διοικητής της ηγήθηκε πολλών επιθέσεων εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού στα σύνορα του Λιβάνου «για να υποστηρίξει τον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα και την έντιμη και θαρραλέα αντίστασή του».

22:28 Προσγειώθηκε στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε στο Ισραήλ αφού συνεχίζει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

22:18 Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ζήτησε τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα

Το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Τύπου γνωστοποίησε την ανακοίνωση μετά από τη συνάντηση του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS) με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, λέγοντας ότι ο MBS τόνισε επίσης την ανάγκη να διαμορφωθεί ένας δρόμος για την ειρήνη.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι ο MBS υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να εργαστούν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας συνθηκών για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ειρηνευτικής οδού που θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να διασφαλίσουν τα «νόμιμα δικαιώματά» τους.

22:08 Σοβαρά τραυματίας αστέρας της σειράς Fauda στη Γάζα

Ο δημοφιλής Ισραηλινός τραγουδιστής, έφεδρος στρατιώτης στο Σώμα Μηχανικού των IDF, Ιντάν Αμέντι κλήθηκε μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και επιχειρούσε με τη μονάδα του στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο Ιμάν Αμέντι.

Ο πατέρας του δήλωσε στο ισραηλινό πρακτορείο Walla News ότι όντως τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά τα τραύματά του δεν απειλούν τη ζωή του.

Δείτε βίντεο:

21:58 Να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι ζήτησε και πάλι ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε σήμερα ότι πρέπει να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, υπογραμμίζοντας ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής έχουν καταστήσει σαφές πως πρέπει να υπάρξουν συνέπειες εάν τέτοιου είδους επιθέσεις συνεχιστούν.

Η Ουάσινγκτον ευελπιστεί ότι οι Χούθι θα λάβουν το μήνυμα που στέλνουν χώρες από όλον τον κόσμο ότι αυτό πρέπει να σταματήσει, είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στη Σαουδική Αραβία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαπίστωσε, όπως είπε, ότι οι ηγέτες της Μέσης Ανατολής είναι αποφασισμένοι να αποτρέψουν την εξάπλωση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αντιλαμβανόμενοι το διακύβευμα για την ευρύτερη περιοχή.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

21:48 Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας επιβεβαιώνει τους τρεις νεκρούς στην Τουλκαρέμ

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας επιβεβαιώνει τις αναφορές για τρεις νεκρούς μετά τη νέα ισραηλινή επιδρομή στην Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη.

Οι σοροί των τριών μεταφέρθηκαν στο Κυβερνητικό Νοσοκομείο.

21:45 Μπλίνκεν: «Η ισραηλινοαραβική εξομάλυνση απαιτεί πορεία προς ένα παλαιστινιακό κράτος»

Αναχωρώντας από τη Σαουδική Αραβία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι υπάρχει «σαφές ενδιαφέρον» στο βασίλειο και σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ.

«Αλλά αυτό θα απαιτήσει να τερματιστεί η σύγκρουση στη Γάζα και θα απαιτήσει επίσης σαφώς να υπάρξει μια πρακτική πορεία προς ένα παλαιστινιακό κράτος», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Πριν από τον πόλεμο, η κυβέρνηση Μπάιντεν προωθούσε την αραβοϊσραηλινή εξομάλυνση ανεξάρτητα από το παλαιστινιακό ζήτημα, σημειώνει το Al Jazeera.

Λιγότερο από ένα μήνα πριν από την 7η Οκτωβρίου, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να έχουν δικαίωμα βέτο στις διπλωματικές συμφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών.

Ο Άντονι Μπλίνκεν μιλάει σε δημοσιογράφους στη Σαουδική Αραβία.

21:36 «Χαοτική» η κατάσταση στο Νοσοκομείο Αλ Άκσα

Ο Δρ. Νικ Μέιναρντ, χειρουργός της φιλανθρωπικής οργάνωσης Medical Aid for Palestinians (MAP) που εργαζόταν στο Νοσοκομείο Αλ Άκσα για δύο εβδομάδες, λέει ότι είδε πολλά τραύματα στα άκρα, στην κοιλιά και στο στήθος ως αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Υπήρχαν αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι που εισάγονταν κάθε μέρα. Το τμήμα επειγόντων περιστατικών δεν μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση – χωρίς αρκετό προσωπικό και με τεράστιο αριθμό ασθενών που εισέρχονταν», δήλωσε στο Al Jazeera από το Κάιρο.

«Υπήρχαν σκηνές που δεν είχα ξαναδεί ποτέ σε νοσοκομείο, και είμαι χειρουργός εδώ και πολλά χρόνια και δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο εθελοντής γιατρός.

21:26 Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη – Αναφορές για τρεις νεκρούς Παλαιστίνιους

Σύμφωνα με το Quds News Network και άλλα παλαιστινιακά Μέσα, ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη, ενώ υπάρχουν αναφορές για τρεις νεκρούς Παλαιστίνιους.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

21:17 Η Χαμάς υποστηρίζει ότι απέτρεψε προσπάθεια διάσωσης Ισραηλινού ομήρου στην κεντρική Γάζα

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, ανέφερε ότι μια ειδική ισραηλινή μονάδα διείσδυσε σε μια τοποθεσία στον καταυλισμό Μπουρέιτζ, όπου θεωρούσε ότι κρατούνταν ένας όμηρος.

Στην ανακοίνωσή τους, οι μαχητές των Αλ Κασάμ σημειώνουν ότι συγκρούστηκαν με την ισραηλινή μονάδα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας μέλη της και κρατώντας μέρος του εξοπλισμού τους.

21:07 Ο Νετανιάχου υπερασπίζεται την επιλογή Μπαράκ για το Διεθνές Δικαστήριο παρά τις διαφορές

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σχολίασε τον διορισμό του πρώην προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Αχαρόν Μπαράκ ως ισραηλινού δικαστή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δηλώνοντας ότι παρά τις βαθιές διαφορές τους, πρόκειται για τη σωστή επιλογή.

Ο Νετανιάχου μίλησε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματος Λικούντ, όπως αναφέρει η Haaretz.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ είχε δηλώσει ότι η επιλογή Μπαράκ είναι λάθος.

20:58 Σειρήνες ακούγονται στο νότιο Ισραήλ

Σύμφωνα με τη Haaretz, σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στο νότιο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

20:49 Σε Λίβανο και Ισραήλ κορυφαίος σύμβουλος του Μπάιντεν για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση

Ο Άμος Χοχστάιν θα ταξιδέψει σε Λίβανο και Ισραήλ με στόχο να αποκλιμακωθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε στην τηλεόραση Alhurrra ότι ο Χοστάιν θα επισκεφθεί τα δύο κράτη, μία εβδομάδα μετά τη συνάντησή του με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

20:39 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τον μεγαλύτερο χώρο παραγωγής όπλων από την έναρξη του πολέμου

Σύμφωνα με τις IDF, οι στρατιώτες τους εντόπισαν τον μεγαλύτερο χώρο παραγωγής όπλων από την έναρξη του πολέμου, ενώ «εξόντωσαν» δεκάδες μέλη της Χαμάς στην κεντρική Γάζα όπου βρέθηκε το εργαστήριο της ένοπλης οργάνωσης.

«Οι IDF έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μια υπόγεια εγκατάσταση κατασκευής πυραύλων που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ικανών να φθάσουν στο βόρειο Ισραήλ», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: IDF

Πηγή φωτογραφίας: IDF

Πηγή φωτογραφίας: IDF

Δείτε βίντεο:

20:30 Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ επισκέφθηκε χωριό στη Δυτική Όχθη μαζί με ισραηλινή οργάνωση δικαιωμάτων

Ομάδα του B’Tselem (Ισραηλινό Κέντρο Πληροφόρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Κατεχόμενα Εδάφη), συνόδευσε την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ σε ταξίδι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σε μια ανάρτηση στο Χ, η ομάδα δικαιωμάτων ανέφερε ότι η Γερμανίδα ΥΠΕΞ είδε τον αντίκτυπο της «υποστηριζόμενης από το κράτος βίας των εποίκων στους Παλαιστίνιους».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

20:20 Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές διέκοψαν τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας ζητώντας κατάπαυση του πυρός

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν διακόπηκε από φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές κατά την ομιλία του στην εκκλησία Mother Emanuel AME Church στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.

Οπαδοί του Μπάιντεν φώναζαν «τέσσερα ακόμη χρόνια» για να μην ακουστεί το σύνθημα «Κατάπαυση του πυρός τώρα», αν και ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να κατευνάσει τις εντάσεις, λέγοντας ότι «κατανοεί το πάθος τους».

«Και εργάζομαι αθόρυβα, αθόρυβα με την ισραηλινή κυβέρνηση για να τους πείσω να μειώσουν (σ.σ. την ένταση των επιχειρήσεων) και να αποχωρήσουν σε μεγάλο βαθμό από τη Γάζα», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Δείτε βίντεο:

20:05 Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός λέει ότι το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ να μεταφερθούν τα κεφάλαια της ΠΑ μέσω της Νορβηγίας

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμαντ Σταγιέχ δήλωσε ότι το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ να μεταφερθούν φορολογικά κεφάλαια στην Παλαιστινιακή Αρχή μέσω της Νορβηγίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου, ο Σταγιέχ πρόσθεσε ότι το Ισραήλ προσφέρθηκε να μεταφέρει ένα μικρό μέρος των εισπραχθέντων φόρων, 238 εκατομμύρια από τα 750 εκατομμύρια σέκελ, αλλά οι παλαιστινιακές αρχές αρνήθηκαν να δεχτούν το μειωμένο ποσό και απαιτούν τη μεταφορά ολόκληρου του ποσού.

19:51 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τον υπεύθυνο για τις επιθέσεις της Χαμάς από το έδαφος της Συρίας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον Χασάν Ακάσα, υπεύθυνο της Χαμάς για τις επιθέσεις από τη μεριά της Συρίας.

Σύμφωνα με τις IDF, ο συγκεκριμένος διοικητής της Χαμάς οργάνωνε τις ομάδες που εκτόξευαν ρουκέτες και πυραύλους στο ισραηλινό έδαφος.

19:42 Συνάντηση Μπλίνκεν – Μπορέλ για τη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε τις προσπάθειες για την αποτροπή της εξάπλωσης της σύγκρουσης στη Γάζα κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

19:33 Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα:  Άλλοι δύο Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι νεκροί

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα, άλλοι δύο δημοσιογράφοι από την Παλαιστίνη σκοτώθηκαν, οι Αμπνουλάχ Μπάρις και Μουχάμαντ Αμπού Νταγέρ.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του γραφείου Τύπου, οι νεκροί Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν φτάσει τους 112 από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

19:23 «Μεγάλη ανησυχία για τον αυξημένο αριθμό» δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, εκφράζει ο ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε σήμερα την «ιδιαίτερη ανησυχία της» απέναντι στον «αυξημένο απολογισμό» των Παλαιστινίων δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τον θάνατο δύο δημοσιογράφων την Κυριακή.

«Οι δολοφονίες όλων των δημοσιογράφων» συμπεριλαμβανομένων των Χάμζα Ουαέλ Νταντού και Μουστάφα Θουράγια κατά τη διάρκεια πλήγματος που αποδίδεται στον ισραηλινό στρατό, «πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς και ανεξάρτητης έρευνας για να διασφαλιστεί ο αυστηρός σεβασμός του διεθνούς δικαίου και οι παραβιάσεις πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο δίωξης», υπογράμμισε η Ύπατη Αρμοστεία στην πλατφόρμα Χ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:14 Η Σρι Λάνκα θα συμμετέχει στον ναυτικό συνασπισμό κατά των Χούθι

Το πολεμικό ναυτικό της Σρι Λάνκα δήλωσε ότι συμμετέχει στην ομάδα κρούσης για την προστασία της διεθνούς ναυτιλίας από επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, αναφέρει το AFP.

«Θα συμμετέχουμε στην Επιχείρηση Prosperity Guardian υπό την ηγεσία του αμερικανικού ναυτικού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ναυτικού της Σρι Λάνκα, Γκαγιάν Γουικραμασουρίγια, με την ανάπτυξη ενός περιπολικού σκάφους με πλήρωμα με πάνω από 100 άτομα.

19:04 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: Καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν για να αποτραπεί η «καταστροφή»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Ασράφ αλ-Κούντρα είπε ότι 1,9 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν ένα «τρίγωνο θανάτου» – πείνα, αφυδάτωση και ασθένειες.

«Τα Ηνωμένα Έθνη και τα θεσμικά τους όργανα πρέπει να προβούν σε επείγουσες και συντονισμένες παρεμβάσεις για να αποτρέψουν την υγειονομική και ανθρωπιστική καταστροφή που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένοι», δήλωσε ο αλ-Κούντρα.

Πλησιάζουν τα δύο εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι στη Γάζα.

18:55 Γκάναμ Γκάναμ: «Η λύση είναι ένα κράτος από Εβραίους, Μουσουλμάνους, Χριστιανούς και άθεους»

Ο συγγραφέας, ηθοποιός και θεατρικός σκηνοθέτης, Γκάναμ Γκάναμ, είναι γεννημένος το 1955 στην παλαιστινιακή πόλη Ιεριχώ και έχει μια μακρά επαγγελματική καριέρα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας στην Ιορδανία, όπου η οικογένειά του μετακόμισε όταν ήταν 12 ετών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:45 Κοινή δήλωση Νετανιάχου και Γκάλαντ: «Ο πόλεμος στον νότο και στον βορρά δεν θα τελειώσει σύντομα»

Το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ δημοσίευσε κοινή δήλωση του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ μετά την ενημέρωσή τους στους βουλευτές του Λικούντ, στην οποία τονίζουν ότι ούτε ο πόλεμος στον νότο ούτε στον βορρά θα τελειώσει σύντομα και ότι «θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες».

«Για να συνεχίσουμε να διεξάγουμε τον πόλεμο για πολλούς ακόμη μήνες, χρειαζόμαστε διεθνή υποστήριξη για να συνεχίσουμε και εργαζόμαστε για να την εξασφαλίσουμε», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η κοινή δήλωση έρχεται μετά από πολλές αναφορές ότι ο Νετανιάχου και ο Γκάλαντ μόλις και μετά βίας μιλούν μεταξύ τους.

Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιόαβ Γκάλαντ.

18:39 Διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη απαιτούν κατάπαυση του πυρός, μπλόκαραν το τούνελ Χόλαντ

Μέλη της οργάνωσης Jews For Racial & Economic Justice και πολλοί άλλοι Νεοϋορκέζοι πολίτες, έχουν μπλοκάρει το τούνελ Χόλαντ και ζητούν να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

18:30 Μέλος της Κνεσέτ κατηγορεί το Ισραήλ ότι «νομιμοποιεί» τη γενοκτονία στη Γάζα

Μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου, της Κνεσέτ, ο Άχμαντ Τίμπι, είπε: «Έτσι μιλούσαν οι Ναζί για τους Εβραίους».

«Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπάρχουν δύο εκατομμύρια Ναζί στη Γάζα», δήλωσε ο Τίμπι, αναφερόμενος σε δηλώσεις του Μπεζαλέλ Σμότριχ.

«Έτσι νομιμοποιείτε τη γενοκτονία», δήλωσε ο Τίμπι.

Ο Τίμπι έκανε τα σχόλια αυτά μετά την δήλωση ενός άλλου μέλους της Κνεσέτ, του Όντεντ Φορέρ, ότι εργάζεται για την αποπομπή του βουλευτή Οφέρ Κασίφ από το κοινοβούλιο λόγω της δημόσιας υποστήριξής του στη νοτιοαφρικανική προσφυγή που υποβλήθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία.

Τόσο ο Σμότριχ όσο και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν-Γκβιρ έχουν ζητήσει την «εθελοντική μετανάστευση» των Παλαιστινίων από τη Γάζα, ενώ ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αμιχάι Ελιγιάχου είχε προτείνει ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να ρίξει πυρηνική βόμβα στην παράκτια περιοχή.

18:21 Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν πυραύλους προς το Τελ Αβίβ

Σύμφωνα με ανακοίνωση στο Telegram, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, εκτόξευσαν πυραύλους προς το Τελ Αβίβ ως απάντηση στις σφαγές αμάχων.

18:14 Ισραηλινός στρατός: «Οι διασυνοριακές επιχειρήσεις στον βορρά συνεχίζονται»

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε νέα επιχειρησιακή ενημέρωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια περίληψη των όσων αναφέρει:

  • Ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος ολοκλήρωσε μια επίθεση σε λιβανέζικο έδαφος, καταστρέφοντας στρατιωτική υποδομή της Χεζμπολάχ
  • Μετά από προειδοποίηση για την εισβολή εχθρικού αεροσκάφους νωρίτερα μέσα στην ημέρα, το Ισραήλ αναχαίτισε έναν ύποπτο εναέριο στόχο που πέρασε από το λιβανέζικο έδαφος
  • Υπήρξαν δύο προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ισραήλ, αλλά τα δύο περιστατικά θεωρείται ότι έχουν λήξει
  • Ένας αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύτηκε από το λιβανέζικο έδαφος προς την περιοχή του Όρους Ντοβ, τραυματίζοντας ελαφρά έναν στρατιώτη
  • Ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε στην πηγή από όπου προήλθαν τα πυρά και σε άλλες περιοχές του Λιβάνου

Οι IDF καταγγέλλουν ακόμη ότι «η Χαμάς δολοφόνησε έναν πολίτη της Γάζας που προσπάθησε να ζητήσει βοήθεια από την UNRWA, οι τρομοκράτες της οργάνωσης κλέβουν τρόφιμα από αμερικανικές οργανώσεις και καταλαμβάνουν τα σπίτια των πολιτών».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

18:05 Η Χαμάς υποστηρίζει ότι σκότωσε Ισραηλινό στρατιώτη στην κεντρική Γάζα

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι σκότωσε Ισραηλινό στρατιώτη στην κεντρική Γάζα, ανατολικά του καταυλισμού Μπουρέιτζ.

Σύμφωνα με την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, οι ελεύθεροι σκοπευτές της χρησιμοποίησαν τουφέκι Γκουλ που φτιάχνεται στη Λωρίδα της Γάζας.

18:02 Η ΕΕ ετοιμάζει νέα αποστολή για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα

Εντός της εβδομάδας ξεκινούν οι συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών για τη δημιουργία μιας ειδικής αποστολής της ΕΕ για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα, με αφορμή τις αυξανόμενες πυραυλικές επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης κατά εμπορικών πλοίων. Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:53 Ο Σμότριχ διαφωνεί με την επιλογή Μπαράκ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Η απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιλέξει τον συνταξιούχο πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Αχαρόν Μπαράκ ως διορισμένο από το Ισραήλ στην 15μελή επιτροπή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης έγινε «χωρίς να μας συμβουλευτεί», είπε ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, ενώνοντας τη φωνή του με τις επικριτικές φωνές της ισραηλινής δεξιάς, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

Μιλώντας με δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του του Θρησκευτικού Σιωνισμού στην Κνεσέτ, ο Σμότριχ υποστήριξε ότι «το να δώσουμε τα κλειδιά στα χέρια του Αχαρόν Μπαράκ, ο οποίος είναι ένας έντιμος άνθρωπος, είναι λάθος» και δήλωσε ότι «πρόκειται για μια απόφαση που έλαβε ο πρωθυπουργός χωρίς να μας συμβουλευτεί».

17:41 Χαγκάρι στους New York Times: «Ο ισραηλινός στρατός προχωρά σε «νέα και λιγότερο έντονη φάση» στον πόλεμο στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι μίλησε στους New York Times για την πορεία του πολέμου στη Γάζα.

«Ο ισραηλινός στρατός έχει εισέλθει σε μια νέα φάση στον πόλεμο στη Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF σήμερα Δευτέρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιχείρηση από εδώ και πέρα αναμένεται να «περιλαμβάνει λιγότερα χερσαία στρατεύματα και αεροπορικές επιδρομές».

17:32 Βίντεο με Ισραηλινό όμηρο δημοσίευσε η Ισλαμική Τζιχάντ – «Μας άφησαν μόνους»

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς, το στρατιωτικό τμήμα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, δημοσίευσαν βίντεο με Ισραηλινό όμηρο που κρατείται στη Γάζα.

«Μας άφησαν μόνους», φαίνεται να λέει ο Έλαντ Κατζίρ, 47 ετών.

Δείτε το βίντεο:

17:23 Ισραηλινός τραυματίστηκε ελαφρά μετά από ρίψη πυραύλου από τη Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ

Ισραηλινός τραυματίστηκε ελαφρά από αντιαρματικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε από μαχητές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και έπληξε πολυκατοικία στη βόρεια συνοριακή πόλη Στούλα.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Στούλα εκκένωσαν την πόλη με το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

17:13 Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ζητούν να υπάρξει λογοδοσία για σεξουαλική βία κατά τις επιθέσεις της Χαμάς

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ζήτησαν σήμερα να υπάρξει λογοδοσία για σεξουαλική βία σε βάρος Ισραηλινών αμάχων κατά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι οι αυξανόμενες αποδείξεις για βιασμούς και ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων καταδεικνύουν πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:04 Το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες καταγγέλλει τους Ισραηλινούς υπουργούς που υποστηρίζουν την «αναγκαστική μεταφορά» των κατοίκων της Γάζας

Ο Γιαν Έγκελαντ, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, λέει ότι οι Ισραηλινοί υπουργοί «έχουν υποστηρίξει ανοιχτά το έγκλημα θηριωδίας της αναγκαστικής μεταφοράς αμάχων της Γάζας στην έρημο του Σινά ή αλλού, χωρίς εγγυήσεις για την επιστροφή τους».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:54 Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 2.500 στρατιώτες, έχουν νοσηλευτεί στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου και μετά

Από την αρχή του πολέμου, το σύστημα υγείας στο Ισραήλ έχει περιθάλψει 13.000 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων 2.500 στρατιωτών, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ουριέλ Μπούσο.

Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Κνεσέτ, ο Μπούσο είπε ότι έχουν προϋπολογιστεί 2 δισεκατομμύρια NIS (538 εκατομμύρια δολάρια) για την ψυχική υγεία και ότι το σύστημα αποκατάστασης θα ενισχυθεί με την αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων κλινών από 900 σε 1.500.

Θα προστεθούν επιπλέον 2.300 νοσοκομειακές κλίνες και θα ανοίξουν πολλά κέντρα αποθεραπείας τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε.

Το Ισραήλ δεν έχει τη δυνατότητα να περιθάλψει όλους τους τραυματίες και τους τραυματισμένους από τον συνεχιζόμενο πόλεμο, ενημέρωσε εκπρόσωπος του τμήματος αποκατάστασης του υπουργείου Άμυνας την Επιτροπή Εργασίας και Πρόνοιας της Κνεσέτ τον περασμένο μήνα.

«Εάν δεν αποκτήσουμε πρόσθετους πόρους και προδιαγραφές, δεν θα είμαστε σε θέση να τους φροντίσουμε όλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι παρά τη δέσμευσή του να το πράξει, το υπουργείο δεν έχει ιδρύσει ξεχωριστό τμήμα για τη θεραπεία στρατιωτών που πάσχουν από μετατραυματικό στρες (PTSD).

16:44 «Τα πράγματα θα φουντώσουν τώρα» – Φόβοι για κλιμάκωση μετά τη δολοφονία του αλ-Τάουιλ στον Λίβανο

Οι φόβοι για κλιμάκωση μετά τη δολοφονία του Ουίσαμ αλ-Τάουιλ στον Λίβανο αυξάνονται.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:30 Ιορδανός βασιλιάς: Το Ισραήλ έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη γενιά ορφανών από τον «βάρβαρο» πόλεμο

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη γενιά ορφανών από τον «βάρβαρο» πόλεμο που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας όπου όπως είπε ο Ιορδανός μονάρχης, περίπου 30.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί ή αγνοούνται λόγω του πολέμου.

Μιλώντας από το Μνημείο της Γενοκτονίας του Κιγκάλι στη Ρουάντα, ο μονάρχης μιλώντας για «φρικαλέα εγκλήματα» που διαπράχθηκαν σε αυτόν τον αφρικανικό πόλεμο, τόνισε ότι ένα μάθημα που πρέπει να αντληθεί είναι ότι η «αδιάκριτη επιθετικότητα» του Ισραήλ στη Γάζα δεν θα εγγυηθεί ποτέ την ασφάλειά του.

Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν σε κρατικά μέσα ενημέρωσης μετά από ανακοίνωση που εξέδωσε το παλάτι.

16:20 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ και συγκριμένα στη Σλόμι.

16:06 Middle East Eye: Παλαιστίνια σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις ενώ απομακρυνόταν από την πόλη της Γάζας

Αποκλειστικό βίντεο που δημοσίευσε το Middle East Eye δείχνει τη στιγμή που Παλαιστίνια πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη της Γάζας στις 12 Νοεμβρίου την ώρα που επιχειρούσε να απομακρυνθεί από την περιοχή μαζί με άλλους ενώ κρατούσαν άσπρες σημαίες.

Δείτε το βίντεο:

15:52 Συζήτηση Μπορέλ – Al Saud για τη λύση των δύο κρατών

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε στο Χ ότι συζήτησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Faisal bin Farhan Al Saud, «τα βήματα για τη μετατροπή της διεθνούς συναίνεσης για τη λύση των δύο κρατών σε πράξη».

«Ο δρόμος θα είναι δύσκολος, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην ειρήνη», σημείωσε.

15:42 Ο ΠΟΥ ακυρώνει αποστολή στη βόρεια Γάζα λόγω έλλειψης εγγυήσεων ασφαλείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ακύρωσε μια προγραμματισμένη αποστολή στη βόρεια Γάζα για τέταρτη φορά από τις 26 Δεκεμβρίου, λόγω της έλλειψης εγγυήσεων ασφαλείας.

«Η αποστολή επρόκειτο να μεταφέρει απαραίτητες ιατρικές προμήθειες για τη διατήρηση της λειτουργίας πέντε νοσοκομείων στο βορρά, συμπεριλαμβανομένου του Al-Awda», ανέφερε το γραφείο του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη σε ανάρτησή του στο Χ.

«Οι σφοδροί βομβαρδισμοί, οι περιορισμοί στη μετακίνηση και οι διακοπές των επικοινωνιών έχουν καταστήσει σχεδόν αδύνατη την παράδοση κρίσιμης ιατρικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας», πρόσθεσε ο οργανισμός.

15:30 Gisha: «Μόνο 6.000 φορτηγά έχουν εισέλθει στη Γάζα»

Η Gisha, το Νομικό Κέντρο για την Ελευθερία της Κίνησης, αναφέρει ότι «μόνο 6.000 φορτηγά έχουν εισέλθει στη Γάζα». Αυτό αντιστοιχεί σε επιχειρήσεις 12 ημερών, πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

«Αυτός ο πόλεμος διεξάγεται με τρόπο που εμποδίζει πλήρως την παροχή βοήθειας, που είναι πλέον απαραίτητη», σημειώνει η εκτελεστική διευθύντρια Τάνια Χάρι.

«Ο ΟΗΕ και άλλοι ανθρωπιστές δεν αρνούνται ότι αγωνίζονται, αλλά το μεγαλύτερο εμπόδιο που συνεχίζουν να αναφέρουν είναι η έλλειψη ασφαλούς πρόσβασης. Χωρίς κατάπαυση του πυρός, δεν υπάρχει τρόπος να προσεγγίσουν όσους έχουν ανάγκη και να κλιμακώσουν την παροχή βοήθειας», επισημαίνει.

15:21 «Πλήγμα για τη Χεζμπολάχ η δολοφονία al-Tawil»

Ο ανώτερος διοικητής της Χεζμπολάχ, Wissam al-Tawil, σκοτώθηκε στον Λίβανο στις 8 Οκτωβρίου, όταν το αυτοκίνητό του χτυπήθηκε από αεροπορική επιδρομή.

Οι Ισραηλινοί λένε ότι πρόκειται για τον άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος για τις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον βασικών ισραηλινών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Γαλιλαία.

«Αυτή ήταν μια επίθεση που ήρθε ως απάντηση στη δολοφονία του ανώτερου ηγέτη της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι στη Βηρυτό, την περασμένη εβδομάδα», σχολιάζει ο ανταποκριτής του Al Jazeera από τον Λίβανο, Imran Khan.

O ίδιος προσθέτει ότι «αυτό θα αποτελέσει πλήγμα για τη Χεζμπολάχ. Θα είναι κάτι που θα νιώσουν, αλλά δεν πρόκειται να τους σταματήσει. Η Χεζμπολάχ είναι δομημένη με τέτοιον τρόπο, που υπάρχουν άνθρωποι πάντα έτοιμοι να αντικαταστήσουν διοικητές και μαχητές που έχουν σκοτωθεί στο πεδίο της μάχης».

15:14 Γκάλαντ: «Πολεμάμε έναν άξονα, όχι έναν ενιαίο εχθρό»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η χώρα δεν πολεμά μόνο τη Χαμάς στη Γάζα και κατηγόρησε το Ιράν ότι σχεδιάζει επίθεση από το βορρά.

«Η βασική μου άποψη: Πολεμάμε έναν άξονα, όχι έναν μόνο εχθρό», δήλωσε ο Γιόαβ Γκάλαντ στην εφημερίδα Wall Street Journal. «Το Ιράν συγκεντρώνει στρατιωτική δύναμη γύρω από το Ισραήλ προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ, τροφοδοτώντας περαιτέρω τις ανησυχίες για σοβαρή κλιμάκωση στην περιοχή. Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά στα σύνορα του Λιβάνου από τις 7 Οκτωβρίου, αλλά μέχρι στιγμής η σύγκρουση έχει κρατηθεί υπό έλεγχο.

15:05 Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των γιατρών από τη Γάζα

Η Δρ Τάνια Χατζ Χασάν, από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, μεταφέρει ένα γραπτό μήνυμα που έλαβε από γιατρό στη Γάζα, ο οποίος παρέμεινε στο Νοσοκομείο Αλ-Άκσα, αφού οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από αυτό.

«Η κατάσταση στο νοσοκομείο ήταν καταστροφική σήμερα (σ.σ. Κυριακή). Τόσοι πολλοί τραυματισμοί χωρίς γιατρούς ή νοσηλευτές. Έπρεπε να φροντίσω ένα παιδί που είχε πυροβοληθεί στο στήθος και στην κοιλιά».

Ο γιατρός και οι συνάδελφοί του προσπάθησαν να σώσουν το παιδί, αλλά δεν μπόρεσαν να το μεταφέρουν εγκαίρως στο χειρουργείο.

«Ένιωσα τόσο άσχημα γιατί κανονικά αυτό το παιδί θα μπορούσε να είχε σωθεί. Τελικά ακούσαμε πολλούς πυροβολισμούς τριγύρω και αναγκαστήκαμε να τους αφήσουμε όλους πίσω. Και κυριολεκτικά έκλαψα γιατί δεν ήξερα τι να κάνω αναρωτώμενος τι θα συμβεί στους ανθρώπους εκεί».

Στην Eman al-Kholi ακρωτηριάστηκε το πόδι της αφού τραυματίστηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

14:53 Νετανιάχου: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αποκατασταθεί η ασφάλεια στα βόρεια σύνορα»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συναντήθηκε με ισραηλινούς στρατιώτες στο βόρειο Ισραήλ, και αναφέρθηκε στη σημασία της αποκατάστασης της ασφάλειας εκεί, μετά τη φυγή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας των επιθέσεων της Χεζμπολάχ από το νότιο Λίβανο.

«Εμείς, φυσικά, προτιμούμε να μην γίνει αυτό σε μια ευρεία εκστρατεία, αλλά αυτό δεν θα μας σταματήσει», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «δεν πρέπει να τα βάλουν μαζί μας», αναφερόμενος πιθανότατα στη λιβανέζικη οργάνωση.

14:45 Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ

Συναγερμός για εισβολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει σημάνει σε πολλές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ. Αυτή είναι η δεύτερη προειδοποίηση την τελευταία ώρα.

Οι σειρήνες ηχούν μετά τον θάνατο ενός ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ από ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο.

14:37 «Ο τρόμος μεγαλώνει κάθε λεπτό»

Η ισραηλινή οργάνωση B’ Tselem, η οποία αγωνίζεται ενάντια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, καταγγέλλει ότι η πείνα των ανθρώπων στη Γάζα «δεν είναι υποπροϊόν του πολέμου, αλλά άμεσο αποτέλεσμα της διακηρυγμένης πολιτικής του Ισραήλ».

«Οι εικόνες των παιδιών που ζητιανεύουν των ανθρώπων που περιμένουν σε μεγάλες ουρές για λίγο φαγητό και των πεινασμένων κατοίκων που επιτίθενται στα φορτηγά με τις βοήθειες είναι αδιανόητες. Η φρίκη μεγαλώνει κάθε λεπτό και ο κίνδυνος λιμού είναι πραγματικός. Παρόλα αυτά, το Ισραήλ επιμένει στην πολιτική του», τονίζει η  B’ Tselem.

Η αλλαγή αυτής της πολιτικής, δηλώνει η οργάνωση, δεν αποτελεί απλώς ηθική υποχρέωση, αλλά απαίτηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Η πείνα ως μέθοδος πολέμου απαγορεύεται και όταν ένας άμαχος πληθυσμός στερείται αυτών που χρειάζεται για να επιβιώσει, τα μέρη της σύγκρουσης έχουν τη υποχρέωση να επιτρέπουν την ταχεία και ανεμπόδιστη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων», υπογραμμίζει.

14:29 Τα μέλη οικογενειών δύο δημοσιογράφων έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

Μέλη των οικογενειών δύο Παλαιστινίων δημοσιογράφων στη Γάζα σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Ο Ahmad al-Batta, δημοσιογράφος του Al Araby με έδρα το Κατάρ, έχασε τη μητέρα του και πολλά άλλα μέλη της οικογένειάς του. Το κανάλι επιβεβαίωσε την είδηση δημοσιεύοντας ένα βίντεο με τη στιγμή που ο al-Batta μαθαίνει τα τραγικά νέα στο τηλέφωνο και παρηγορείται από συναδέλφους του.

Ο Sameer Radi, δημοσιογράφος παλαιστινιακού τηλεοπτικού καναλιού, έχασε επίσης τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του από αεροπορική επίθεση. Το βίντεο τον δείχνει να κρατάει το τυλιγμένο σώμα του παιδιού του αγκαλιά και να είναι απαρηγόρητος.

14:17 IDF: 103 στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχη τις τελευταίες 24 ώρες – Δύο σε σοβαρή κατάσταση

Τα στοιχεία των IDF δείχνουν ότι 103 στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχη το τελευταίο 24ωρο και  δύο από αυτούς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, όπως μεταδίδει η Haaretz.

14:12 Ξεπέρασαν τις 23.000 οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα

Συνολικά 23.084 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 58.926 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

14:00 Επιβεβαιώνει η Χεζμπολάχ τον θάνατο ανώτερου διοικητή της από ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο

Ο ανώτερος διοικητής της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση αναγνωρίστηκε ως ο Wissam al-Tawil, γνωστός και ως «Jawad», αναπληρωτής επικεφαλής μονάδας της επίλεκτης δύναμης Radwan.

Οι πηγές ασφαλείας δήλωσαν στα πρακτορεία ειδήσεων ότι ο ίδιος και ένας άλλος μαχητής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους χτυπήθηκε από αεροπορική επιδρομή στο λιβανέζικο χωριό Majdal Selm.

Την είδηση επιβεβαίωσε και η Χεζμπολάχ, όπως μεταδίδει η Haaretz.

Η δολοφονία του έρχεται την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν φθάνει στο Ισραήλ αργότερα σήμερα σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις εντεινόμενες εντάσεις και την επαπειλούμενη γενίκευση της σύγκρουσης.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα προειδοποίησε το Ισραήλ σε δύο τηλεοπτικές ομιλίες την περασμένη εβδομάδα να μην εξαπολύσει πόλεμο πλήρους κλίμακας εναντίον του Λιβάνου. «Όποιος σκέφτεται πόλεμο μαζί μας … θα το μετανιώσει», ανέφερε.

13:52 Ιταλός ΥΠΕΞ: Η G7 συνεργάζεται με το Ισραήλ για τον «γρήγορο» τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε ότι οι χώρες της G7 θα πρέπει να μειώσουν τις απώλειες αμάχων στη Γάζα και να πιέσουν το Ισραήλ να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στον πολιορκημένο θύλακα.

Ο Ταγιάνι πρόσθεσε ότι συζήτησε τον πόλεμο στη Γάζα με τους Βρετανούς και Γάλλους ομολόγους του, καθώς η Ιταλία ξεκινά την ετήσια προεδρία της στην Ομάδα των Επτά.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Ταγιάνι δήλωσε ότι οι χώρες της G7 συνεργάζονται με την ισραηλινή κυβέρνηση «για να βρουν μια γρήγορη διέξοδο από τη στρατιωτική φάση».

13:47 Οι σειρήνες εισβολής αεροσκαφών ηχούν στο βόρειο Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο, μεταδίδει η Haaretz

13:35  «Η Χεζμπολάχ δεν θα συζητήσει τη διασυνοριακή βία μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα»

Ο σεΐχης Αλί Νταμούχ, αναπληρωτής πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση δεν θα συμμετάσχει σε συζήτηση οποιουδήποτε θέματος που σχετίζεται με τις διασυνοριακές συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ μέχρι οι Ισραηλινοί να σταματήσουν την «επιθετικότητά τους κατά της Γάζας».

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA), μίλησε σε μια τελετή μνήμης ενός σκοτωμένου μαχητή της Χεζμπολάχ, του Αμπντούλ Τζαλίλ Αλί Χάμζα, στην πόλη Αλ-Κάντερ στην κοιλάδα Μπεκάα.

Ο Damoush είπε επίσης ότι «η δυσχερής θέση του Ισραήλ βαθαίνει μέρα με τη μέρα όσο διαρκεί ο πόλεμος, διότι όσο συνεχίζεται η επίθεση, τόσο περισσότερο εξαντλείται ο εχθρός, είτε στο μέτωπο της Γάζας είτε στο μέτωπο του Λιβάνου». «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να σταματήσει η επίθεση», είπε.

13:28 Ισραηλινό πλήγμα στο Λίβανο σκοτώνει ανώτερο διοικητή επίλεκτης μονάδας της Χεζμπολάχ

Ένα ισραηλινό πλήγμα στο νότιο Λίβανο τη Δευτέρα σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της επίλεκτης δύναμης Radwan της Χεζμπολάχ, δήλωσαν τρεις πηγές ασφαλείας στο Reuters.

«Πρόκειται για ένα πολύ οδυνηρό χτύπημα», δήλωσε μία από τις πηγές ασφαλείας.

Ο εν λόγω διοικητής έπαιζε «ηγετικό ρόλο στη διαχείριση των επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ στο νότο», δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας στο  AFP.

Η δολοφονία του αύξησε περαιτέρω τους φόβους ότι η σύγκρουση στη Γάζα θα επεκταθεί στον Λίβανο και αλλού.

Η Χεζμπολάχ έχει χάσει περισσότερους από 130 μαχητές σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο νότιο Λίβανο από τότε που άρχισαν οι διασυνοριακοί βομβαρδισμοί μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

13:22 Αργότερα σήμερα αναμένεται στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ξεκίνησε την τρίτη ημέρα των συναντήσεών του στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, με διακηρυγμένο στόχο να αποτρέψει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ πριν μεταβεί στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με στόχο να προσελκύσει τους βασικούς αραβικούς ηγέτες σε μια προσπάθεια όχι μόνο να περιοριστεί ο πόλεμος αλλά και να προετοιμαστεί το μέλλον της Γάζας μετά τη σύγκρουση.

Με τον σεΐχη Μοχάμεντ στο Άμπου Ντάμπι, ο Μπλίνκεν «τόνισε τη σημασία της αποτροπής της περαιτέρω εξάπλωσης της σύγκρουσης και υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη δέσμευση των ΗΠΑ για τη διασφάλιση μιας διαρκούς περιφερειακής ειρήνης που θα διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ και θα προωθεί την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται στο Ισραήλ, αργότερα σήμερα.

13:10 Ο Ben-Gvir λέει ότι το υπουργικό συμβούλιο πολέμου «δεν έχει εντολή» να περιορίσει την επίθεση στη Γάζα

Ο Itamar Ben-Gvir, ο σκληροπυρηνικός υπουργός εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, εμφανίζεται δυσαρεστημένος με τα σχόλια που έκανε ο υπουργός Άμυνας σχετικά με τον περιορισμό του εύρους του πολέμου, μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα.

Λέει ότι το υπουργικό συμβούλιο πολέμου – αποτελούμενο από τους Μπενιαμίν Νετανιάχου, Γιοάβ Γκαλάντ και Μπένι Γκαντζ – «δεν έχει την εντολή» να οδηγήσει μονομερώς το Ισραήλ προς έναν «πόλεμο φθοράς».

Τα σχόλιά του εντάσσονται στο πλαίσιο του διχασμού μεταξύ των κορυφαίων ισραηλινών πολιτικών και στρατιωτικών διοικητών. Αντανακλούν επίσης την ανυποχώρητη στάση του Μπεν Γκβίρ απέναντι στους Παλαιστίνιους, η οποία περιλαμβάνει τη μόνιμη εκτόπισή τους από τη Γάζα.

13:00 Τρεις νεκροί σε αεροπορική επιδρομή εναντίον οχήματος δυτικά της Ράφα

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή εναντίον οχήματος δυτικά της πόλης Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Τρεις νεκροί σε αεροπορική επιδρομή εναντίον οχήματος δυτικά της Ράφα

12:49 Ειδοποίηση από την UKMTO

Η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφαλείας (UKMTO) έλαβε τη Δευτέρα μια αναφορά για δύο μικρά σκάφη που πλησίαζαν ένα εμπορικό πλοίο περίπου 50 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του λιμανιού Mokha της Υεμένης.

Η UKMTO πρόσθεσε ότι δεν εντοπίστηκαν όπλα και το πλοίο και το πλήρωμά του αναφέρθηκε ότι είναι ασφαλείς.

12:37 Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε με πύραυλο κρουζ στη Χάιφα

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ισχυρίστηκε ότι εκτόξευσε έναν «προηγμένο πύραυλο κρουζ» κατά της ισραηλινής πόλης-κλειδί Χάιφα τις τελευταίες ημέρες, μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα.

Σε σύντομη ανακοίνωσή της χθες το βράδυ ανέφερε ότι ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία al-Arqab χρησιμοποιήθηκε για να επιτεθεί σε «ζωτικό στόχο στην κατεχόμενη Χάιφα» σε απροσδιόριστη ημερομηνία.  Δεν υπήρξαν αναφορές για πιθανή πρόσκρουση.

Στην ανακοίνωση η οργάνωση λέει ότι η επίθεση έγινε προς υποστήριξη των Παλαιστινίων και ως απάντηση στις «σφαγές» που διαπράττει το Ισραήλ, και συνοδευόταν από ένα σύντομο βίντεο που έδειχνε την εκτόξευση του πυραύλου τη νύχτα.

Υποσχέθηκε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις.

Η ομάδα έχει πρόσφατα αναλάβει την ευθύνη για αρκετές επιθέσεις με πυραύλους εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν στη Συρία. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε επίθεση στη Χάιφα.

12:27 Το Ισραήλ έχει καθήκον να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης, λέει η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών

Το Ισραήλ έχει καθήκον να προστατεύει τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, δήλωσε τη Δευτέρα από τη Ραμάλα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock.

Τα σχόλιά της έγιναν μετά την ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έξι Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένας ισραηλινός αστυνομικός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια  βίαιων επεισοδίων.

12:16  Διαδηλώσεις στη Μινεάπολη για  τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ

Εκατοντάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν στη Μινεάπολη μπροστά από το γραφείο της αντιπροσώπου της Μινεσότα Amy Klobuchar, η οποία υποστηρίζει τη συνέχιση του πολέμου του Ισραήλ.

Ψεύτικες σακούλες με πτώματα, πανό και αφίσες παιδιών που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ κάλυπταν την είσοδο του γραφείου.

Το κίνημα Μουσουλμάνοι της Αμερικής για την Παλαιστίνη -ο διοργανωτής του συλλαλητηρίου- δήλωσε ότι συνεχίζει να υπενθυμίζει στην Klobuchar και σε κάθε Αμερικανό πολιτικό ότι το αίμα της Γάζας  είναι στα χέρια τους.

Οι διαδηλωτές φώναζαν κατά της Klobuchar λέγοντας ότι δεν θέλουν τα χρήματά τους να χρηματοδοτούν τη γενοκτονία στη Γάζα και ότι όλος ο κόσμος θα πρέπει να ενωθεί με τη Νότια Αφρική στη δίωξη του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο.

12:01 Επιζών του Ολοκαυτώματος, ένας από τους Δικαστές που θα εξετάσουν την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ

Ο Aharon Barak, πρώην ανώτατος δικαστής του Ισραήλ, θα είναι δικαστής στο Διεθνές Δικαστήριο κατά την εκδίκαση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ το οποίο κατηγορεί ότι διαπράττει γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Ο 87χρονος Μπαράκ είναι ένας επιδραστικός Ισραηλινός νομικός με διεθνή φήμη και επιζών του Ολοκαυτώματος. Θα είναι μεταξύ των δικαστών που θα αποφασίσουν αν θα εκδώσουν προσωρινή διαταγή που θα απαιτεί από το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμό του στη Γάζα. Οι εν λόγω εντολές είναι νομικά δεσμευτικές – αλλά όχι πάντα εκτελεστές.

Η ακροαματική διαδικασία επί της προσφυγής θα διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα (Πέμπτη και Παρασκευή).

11:50 Πάπας Φραγκίσκος:  Τα νοσοκομεία, τα σχολεία και οι χώροι λατρείας στη Γάζα πρέπει να λάβουν όλη την απαραίτητη προστασία

Ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε την ετήσια συνάντησή του στο Βατικανό με διπλωμάτες και συζήτησε μαζί τους την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ζήτησε κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου.

Ο Πάπας καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Ωστόσο, είπε επίσης ότι η αντίδραση των IDF στην επίθεση προκάλεσε «ιδιαίτερα σοβαρή ανθρωπιστική κρίση και πόνο για τους αμάχους»

Ο Φραγκίσκος κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να πιέσουν αποφασιστικά για μια λύση δύο κρατών, με ειδικό καθεστώς για την Ιερουσαλήμ. Τόνισε ότι τα νοσοκομεία, τα σχολεία και οι χώροι λατρείας στη Γάζα πρέπει να λάβουν «όλη την απαραίτητη προστασία».

11:43 Ισραηλινές επιθέσεις στο έδαφος του Λιβάνου

Σε απάντηση στον αντιαρματικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε στο Kiryat Shmona, οι IDF επιτέθηκαν σε περιοχές στο έδαφος του Λιβάνου, μεταδίδει η Haaretz.

«Μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν σε υποδομές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, καθώς και σε στρατιωτικές τοποθεσίες όπου η οργάνωση επιχειρούσε», προσθέτει.

11:30 Η UNRWA αναφέρει ότι από τις 7/10 έγιναν 63 απευθείας χτυπήματα σε εγκαταστάσεις της

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις της έχουν δεχτεί 220 επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου και σε αυτές περιλαμβάνονται 63 απευθείας χτυπήματα.

Αυτό συμβαίνει ενώ 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στεγάζονται σήμερα σε 155 εγκαταστάσεις της UNRWA στις πέντε επαρχίες της Λωρίδας της Γάζας, και  ακόμη μισό εκατομμύριο διαμένει σε κοντινή απόσταση.

Μόνο πέντε από τα 22 κέντρα υγείας της UNRWA εξακολουθούν να λειτουργούν στο κεντρικό και νότιο τμήμα του θύλακα, ανέφερε η οργάνωση στην τελευταία της έκθεση για την κατάσταση.

Έως τις 6 Ιανουαρίου, συνολικά 146 υπάλληλοι της UNRWA έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις.

Εικόνα από UNRWA

11:17 Γιατρός συνελήφθη στο σπίτι του από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Ραμάλα

Τοπικές πηγές δήλωσαν στο Al Jazeera ότι άνδρας με δεμένα μάτια που εμφανίζεται σε βίντεο να αναγκάζεται από στρατιώτες να μπει στο πίσω μέρος ενός ισραηλινού στρατιωτικού οχήματος είναι ο Aysar Nasr al-Barghouti, ένας τοπικός γιατρός.

Τον πήραν μετά την εισβολή στο σπίτι του στη συνοικία Batan al-Hawa της Ραμάλα.

Δεν είναι σαφές γιατί οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον al-Barghouti.

11:05 Η συγκλονιστική μαρτυρία βρετανού χειρουργού που έκανε εθελοντική εργασία στη Γάζα

Ένας Βρετανοπαλαιστίνιος γιατρός που εργάστηκε σε νοσοκομεία στη Γάζα, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδιζαν την πόλη, δήλωσε στο ΑFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων)  ότι ελπίζει ότι η κατάθεση που έδωσε στη βρετανική αστυνομία θα οδηγήσει σε διώξεις για εγκλήματα πολέμου.

Ο Ghassan Abu Sitta, πλαστικός χειρουργός που ειδικεύεται σε τραυματισμούς από συγκρούσεις, πέρασε 43 ημέρες κάνοντας εθελοντική εργασία στη Γάζα, κυρίως στα νοσοκομεία al-Ahli και Shifa στα βόρεια.

Ο 54χρονος έχει ήδη καταθέσει στη Met, τη μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου, σχετικά με τα τραύματα που είδε και τα είδη των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν, στο πλαίσιο των στοιχείων που συγκεντρώνονται για τη διερεύνηση από το διεθνές ποινικό δικαστήριο των φερόμενων εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές.

Πρόκειται να ταξιδέψει στη Χάγη αυτή την εβδομάδα για να συναντηθεί με τους ερευνητές του ΔΠΔ.

Ο Abu Sitta δήλωσε ότι η ένταση του πολέμου ήταν η μεγαλύτερη από τις πολυάριθμες συγκρούσεις στις οποίες έχει εργαστεί, συμπεριλαμβανομένων άλλων στη Γάζα, το Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη και το νότιο Λίβανο.

«Είναι η διαφορά μεταξύ μιας πλημμύρας και ενός τσουνάμι – όλη η κλίμακα είναι εντελώς διαφορετική«, δήλωσε στο AFP κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Λονδίνο την Κυριακή.

Περιέθαλψε εγκαύματα που προκλήθηκαν από λευκό φώσφορο

Ο Abu Sitta είναι ανένδοτος ότι περιέθαλψε εγκαύματα που προκλήθηκαν από λευκό φώσφορο. Η χρήση του ως χημικό όπλο απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο, αλλά επιτρέπεται για τον φωτισμό των πεδίων μάχης και ως προπέτασμα καπνού.

«Έχει έναν πολύ χαρακτηριστικό τραυματισμό«, είπε.

«Ο φώσφορος συνεχίζει να καίει  μέχρι το βαθύτερο σημείο του σώματος, μέχρι να φτάσει στα οστά«.

Ο Abu Sitta ανέφερε ότι είπε στους αξιωματικούς για όσα είδε, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης λευκού φωσφόρου και των επιθέσεων εναντίον αμάχων.

10:53 Αντιαρματικός πύραυλος έπεσε σε ισραηλινή κοινότητα χωρίς να ενεργοποιηθει συναγερμός

Ένας αντιαρματικός πύραυλος έπεσε σε δρόμο στο Kiryat Shmona, στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, χωρίς να ενεργοποιηθεί συναγερμός. Σύμφωνα με τον δήμο, δεν υπήρξαν θύματα. Ο δήμος ανέφερε επίσης ότι προκλήθηκαν ζημιές σε υποδομές και ένα αυτοκίνητο.

10:40 Τρεις συλλήψεις «για συμμετοχή σε επίθεση με πυροβολισμούς» την Κυριακή κοντά σε οικισμό στη Δυτική Όχθη

Αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ, συνέλαβαν τρεις  Παλαιστινίους το βράδυ της Κυριακής, ως υπόπτους «για συμμετοχή στην επίθεση με πυροβολισμούς που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί» κοντά στον οικισμό Ofra της Δυτικής Όχθης, κατά την οποία σκοτώθηκε ο Αμάρ Μανσούρ, κάτοικος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και τραυματίστηκε σοβαρά μια Παλαιστίνια.

Δύο είναι ύποπτοι για την πραγματοποίηση της επίθεσης και ο τρίτος για παροχή βοήθειας. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι τρεις συνδέθηκαν με το περιστατικό και μεταφέρθηκαν στο Shin Bet για έρευνα, όπως μεταδίδει η Haaretz.

10:30 Ο Γκάλαντ απειλεί τη Χεζμπολάχ: Το Ισραήλ μπορεί να «αντιγράψει» τον πόλεμο της Γάζας στη Βηρυτό

Το Ισραήλ δεν φοβάται να πάει σε πόλεμο με την  Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δηλώνει ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant στη Wall Street Journal και απειλεί την υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση ότι η καταστροφή στη Γάζα μπορεί να «αντιγραφεί» στη Βηρυτό.

Αν και η προτεραιότητα του Ισραήλ δεν είναι να εμπλακεί σε έναν πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, ο Gallant λέει ότι «80. 000 άνθρωποι πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια» και έτσι, αν όλα τα άλλα αποτύχουν, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ.

«Βλέπουν τι συμβαίνει στη Γάζα», αναφέρει. «Ξέρουν ότι μπορούμε να κάνουμε copy-paste στη Βηρυτό».

Ο Yoav Gallant ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ θα μετατοπιστεί από την «έντονη φάση ελιγμών του πολέμου» στη Γάζα προς «διαφορετικούς τύπους ειδικών επιχειρήσεων», αλλά δεν θα εγκαταλείψει τον στόχο του να καταστρέψει τη Χαμάς.

Ο υπουργός δήλωσε ότι το επόμενο κεφάλαιο του πολέμου «θα διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

«Είμαστε κοντά στην επόμενη φάση στο βορρά, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας», είπε. «Θα χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε».

O ισραηλινός υπουργός Άμυνας , Γιοαβ Γκάλαντ

10:17 «Περισσότερα από 10 παιδιά την ημέρα ακρωτηριάζονται σύγκρουση στη Γάζα»

Περισσότερα από 10 παιδιά την ημέρα, κατά μέσο όρο, έχουν χάσει το ένα ή και τα δύο τους πόδια στη Γάζα από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις πριν από τρεις μήνες, δήλωσε η οργάνωση Save the Children.

Από τις 7 Οκτωβρίου, περισσότερα από 1. 000 παιδιά έχουν ακρωτηριαστεί στο ένα ή και στα δύο πόδια, σύμφωνα με τη UNICEF, ενώ πολλές από αυτές τις επεμβάσεις σε παιδιά έγιναν χωρίς αναισθησία.

«Έχω δει γιατρούς και νοσηλευτές να είναι εντελώς συγκλονισμένοι όταν έρχονται παιδιά με τραύματα από εκρήξεις. Ο αντίκτυπος του να βλέπεις παιδιά να πονάνε τόσο πολύ και να μην έχεις τον εξοπλισμό, τα φάρμακα για να τα θεραπεύσεις ή να ανακουφίσεις τον πόνο είναι υπερβολικός ακόμη και για τους έμπειρους επαγγελματίες. Ακόμη και σε μια εμπόλεμη ζώνη, οι εικόνες και οι ήχοι ενός μικρού παιδιού που ακρωτηριάζεται από βόμβες δεν είναι κάτι με το οποίο μπορείς να συμβιβαστείς», δήλωσε ο διευθυντής της Save the Children για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Jason Lee.

10:02  Η μάχη στη Γάζα «έχει πολύ δρόμο μπροστά της»

Ο Omar Ashour, καθηγητής στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, λέει ότι είναι σαφές ότι οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ στη νότια Γάζα συναντούν σθεναρή αντίσταση από τους Παλαιστίνιους μαχητές.

«Στη γειτονιά Shujayea, για παράδειγμα, ένας Ισραηλινός διοικητής μιλούσε στα μέσα ενημέρωσης και περιέγραφε πώς η περιοχή είχε εκκαθαριστεί – ακριβώς τότε συνέβη μια επίθεση», δήλωσε ο Ashour στο Al Jazeera.

«Στο Χαν Γιουνίς, με βάση τις δηλώσεις του ισραηλινού στρατού, έχουν αναπτυχθεί εννέα ταξιαρχίες σε ένα μόνο κυβερνείο της Λωρίδας της Γάζας. Αυτές περιλαμβάνουν ταξιαρχίες αλεξιπτωτιστών, μια ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένες ταξιαρχίες.

Όταν έχεις αυτόν τον αριθμό επίλεκτων δυνάμεων σε μια τόσο μικρή περιοχή, αυτό μου λέει ότι ο αγώνας έχει πολύ δρόμο μπροστά του».

Γράφημα του Al Jazeera

09:50 Αναβολή της συζήτησης στην Κνεσέτ για το νομικό καθεστώς των ομήρων κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργικού γραφείου

Η συζήτηση στην Επιτροπή Συντάγματος, Δικαίου και Δικαιοσύνης της Κνεσέτ σχετικά με το νομικό καθεστώς των ομήρων και τις επιπτώσεις του στα κοινωνικά τους δικαιώματα, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα, αναβλήθηκε για απροσδιόριστη ημερομηνία.

Απαντώντας σε ερώτημα της Haaretz, η επιτροπή δήλωσε ότι η συζήτηση αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος του γραφείου του πρωθυπουργού, καθώς υπάρχει η πρόθεση να διοριστεί νέος συντονιστής για τους ομήρους και τους αγνοούμενους και για να επιτραπεί η συζήτηση να βασιστεί σε έγκυρα στοιχεία.

09:37 Ο Νετανιάχου θέλει να υποβάλει τους υπουργούς σε τεστ αλήθειας μετά τη «μάστιγα των διαρροών»

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου λέει ότι θέλει οι υπουργοί του και άλλοι που συμμετέχουν σε κορυφαίες συναντήσεις να υποβληθούν σε τεστ πολυγράφου, κάνοντας λόγο για «μάστιγα διαρροών» από το πολεμικό συμβούλιο, μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα.

«Όλοι όσοι συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο και στις συζητήσεις για την ασφάλεια» θα πρέπει να το πράξουν αυτό, καθώς τα πράγματα «δεν μπορούν να συνεχιστούν όπως έχουν μέχρι τώρα», είπε, απαιτώντας να συνταχθεί νόμος για να συμβεί αυτό.

Τα σχόλια του Ισραηλινού πρωθυπουργού, έρχονται μετά τις διαρροές για την άγρια αντιπαράθεση μεταξύ υπουργών και στρατιωτικών στο πολεμικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης, ενώ την Κυριακή υπουργοί αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην εβδομαδιαία συνεδρίαση.

09:27 Οι IDF δηλώνουν ότι πραγματοποίησαν 30 πλήγματα κατά στόχων της Χαμάς εν μέσω σφοδρών μαχών στη νότια Γάζα

Οι IDF αναφέρουν εντατικές μάχες στο Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την ισραηλινή πολεμική αεροπορία να πραγματοποιεί πλήγματα σε περίπου 30 «σημαντικούς  στόχους της Χαμάς» στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις IDF, οι στόχοι περιλάμβαναν υπόγειες εγκαταστάσεις, αποθήκες όπλων και άλλες υποδομές που ανήκαν στην Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός, ανέφερε ότι τουλάχιστον 10 παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν στη Χαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στον κεντρικό τομέα του παλαιστινιακού θυλάκου, ενώ βομβαρδίστηκε μεταξύ άλλων «αποθήκη όπλων και εντοπίστηκε υπόγεια σήραγγα».

09:15 Βαθαίνει ο «διχασμός» στην ισραηλινή κυβέρνηση – Το μποϊκοτάζ υπουργών

Οι εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των ισραηλινών αξιωματούχων αυξάνονται, καθώς τρεις υπουργοί του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Εθνικής Ενότητας, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του κόμματος Μπένι Γκαντζ, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου την Κυριακή.

Το μποϊκοτάζ έρχεται μετά από μια συνεδρίαση την Πέμπτη, με θέμα την επόμενη μέρα στη Γάζα, η οποία κατέληξε σε άγρια αντιπαράθεση αφού δεξιοί υπουργοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι συγκρούστηκαν.

09:05 Κυκλοφορεί βίντεο με ισραηλινό στρατιώτη να καλεί σε καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας

Σε ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας στρατιώτης των IDF στη Γάζα επικρίνει το Ανώτατο Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις του «βλάπτουν τις μάχες» και ζητώντας την καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας, μεταδίδει η Haaretz.

Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε, σχολιάζοντας το  βίντεο, ότι «η συμπεριφορά που περιγράφεται δεν συνάδει με τις αξίες των IDF. Οι διαταγές των IDF απαγορεύουν στους στρατιώτες, στην υποχρεωτική θητεία και στην εφεδρεία, να εκφράζονται [δημόσια] πολιτικά».

08:54  Νότια Κορέα: Η Χαμάς χρησιμοποιεί όπλα της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο με το Ισραήλ

Η Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί όπλα που παράγονται στη Βόρεια Κορέα στον πόλεμο με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του νοτιοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων Yonhap, η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας υποστηρίζει ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε αυτοκινούμενο εκτοξευτή χειροβομβίδων κατασκευασμένο στη Βόρεια Κορέα.

08:45  73 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα σε 24 ώρες

73 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 99 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στο Ντέιρ ελ Μπαλάχ στην κεντρική Γάζα, όπως μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα.

«Ξυπνάω και σκέφτομαι ότι αυτό είναι ένας εφιάλτης που περνάει, αλλά είναι πραγματικότητα», δήλωσε ο κάτοικος της Γάζας Ναμπίλ Φάθι, 51 ετών.

«Το σπίτι μας και το σπίτι του γιου μου έχουν καταστραφεί και έχουμε 20  θύματα στην οικογένειά μας. Δεν ξέρω πού θα πάμε ακόμη και αν επιβιώσω».

08:32 Η ισραηλινή αστυνομία απομακρύνει με τη βία τους διαδηλωτές μπροστά από την είσοδο της Κνεσέτ

Στη βίαιη απομάκρυνση των διαδηλωτών, που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από την Κνεσέτ, μπλοκάροντας την είσοδο στο κτίριο, προχώρησε η ισραηλινή αστυνομία.

Νωρίτερα η αστυνομία δήλωσε ότι η διαμαρτυρία, είναι παράνομη και κάλεσε τους διαδηλωτές να διαλυθούν.

Αίτημα των διαδηλωτών η παραίτηση της κυβέρνησης Νετανιάχου και η άμεση προκήρυξη εκλογών.

08:21 Η Χαμάς καταδικάζει την «επίσημη σιωπή» για την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Sami Abu Zuhri εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι αραβικές και ισλαμικές χώρες δεν έχουν ακόμη υποστηρίξει την έκκληση της Νότιας Αφρικής για την προσφυγή της στο Διεθνές Διακαστήριο κατά το Ισραήλ, εγκαλώντας το για γενοκτονία.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει θεραπεία, διαφορετικά αυτή η επίσημη σιωπή θα αποτελέσει εντολή για την κατοχή να εξαλείψει ό,τι έχει απομείνει από τη Γάζα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ.

Η Νότια Αφρική κατέθεσε  προσφυγή που θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα λέγοντας ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα είχαν «γενοκτονικό χαρακτήρα, επειδή αποσκοπούν στην καταστροφή σημαντικού μέρους της παλαιστινιακής εθνικής, φυλετικής και εθνοτικής ομάδας».

Ως μέλη του ΟΗΕ, τόσο η Νότια Αφρική όσο και το Ισραήλ δεσμεύονται από το διεθνές δικαστήριο.

08:09 Ο ΠΟΥ ακυρώνει ιατρική αποστολή στη βόρεια Γάζα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι έπρεπε ν’ ακυρώσει μια προγραμματισμένη αποστολή στο νοσοκομείο αλ-Ουάντα και στην κεντρική φαρμακαποθήκη, και τα δύο στη βόρεια Γάζα.

Σε ανάρτησή του στο X, ο ΠΟΥ σημείωσε ότι έπρεπε τώρα ν’ ακυρώσει την προγραμματισμένη αποστολή στη βόρεια Γάζα για τέταρτη φορά από τις 26 Δεκεμβρίου, «επειδή δεν λάβαμε εγγυήσεις απεμπλοκής και ασφάλειας».

Η αποστολή είχε σκοπό να «μεταφέρει επειγόντως ιατρικές προμήθειες για να συντηρήσει τις λειτουργίες πέντε νοσοκομείων στον βορρά, συμπεριλαμβανομένου του αλ-Ουάντα», επισημαίνει ο ΠΟΥ.

«Οι σφοδροί βομβαρδισμοί, οι περιορισμοί μετακίνησης και οι διακοπτόμενες επικοινωνίες καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη συστηματική και ασφαλή παράδοση ιατρικών προμηθειών σε όλη τη Γάζα, ιδιαίτερα στον βορρά», προσθέτει στην ανάρτησή του. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

07:56 «Αδιανόητος θάνατος«: Ηθοποιός καλεί σε κατάπαυση του πυρός στα βραβεία «Χρυσές Σφαίρες 2024»

Ο Βρετανός ηθοποιός και ακτιβιστής Khalid Abdalla φόρεσε ένα λευκό περιβραχιόνιο και μια καρφίτσα με περιστέρι στα βραβεία Χρυσές Σφαίρες, καθώς ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Το περιστέρι είναι φτιαγμένο στη Βηθλεέμ. Σήμερα συμπληρώνονται τρεις μήνες ασύλληπτου θανάτου και καταστροφής. Πρέπει να τελειώσει αυτό. Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. #CeasefireNow», έγραψε στο X.

07:46 Δεκάδες διαδηλωτές μπλοκάρουν την κεντρική είσοδο της Κνεσέτ, φωνάζοντας «Εκλογές τώρα»

Δεκάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται έξω από την Κνεσέτ στην Ιερουσαλήμ, ζητώντας από την κυβέρνηση να παραιτηθεί και να προκηρύξει νέες εκλογές, μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ.

Οι ακτιβιστές κάθονται στο πάτωμα, εμποδίζουν την είσοδο στο κτίριο και φωνάζουν «Εκλογές τώρα».

«Οι όποιες ελπίδες ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εγείρει με την ευκαιρία αυτής της περιόδου έκτακτης ανάγκης έχουν καταρρεύσει από τις αποτυχημένες ενέργειές τους, που εκφράζονται από τη δυσλειτουργία τους, την εγκατάλειψη των ομήρων, τη μοιραία ζημιά στη διεθνή φήμη του Ισραήλ, τη συνεχή υποκίνηση και διχασμό και την εκτροπή των προϋπολογισμών υπέρ προσωπικών συμφερόντων σε βάρος του συνόλου του κοινού», αναφέρουν οι διοργανωτές σε ανακοίνωσή τους.

» Ήρθαμε στην Κνεσέτ για να απαιτήσουμε εκλογές τώρα, την άμεση αντικατάσταση της κυβέρνησης και την εκδίωξη των εξτρεμιστών», λένε. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

07:35 Ισραηλινά ΜΜΕ: Ο Μπλίνκεν θα πιέσει τον Νετανιάχου να τερματίσει τη στρατιωτική φάση του πολέμου

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος θα συναντηθεί με Ισραηλινούς αξιωματούχους την Τρίτη στο πλαίσιο περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, θα ζητήσει από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να ανακοινώσει το τέλος της ένοπλης φάσης του πολέμου στη Γάζα και να προχωρήσει σε στοχευμένες επιδρομές, σύμφωνα με το ισραηλινό κανάλι 12.

Ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιορδανία και το Κατάρ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με αξιωματούχους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, καθώς οι περιφερειακές εντάσεις αυξάνονται.

07:26 IDF: Η Πολεμική Αεροπορία επιτίθεται σε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

07:20 Οι μυστικές αποθήκες όπλων των ΗΠΑ στο Ισραήλ και ο «βρώμικος» ρόλος τους στο μακελειό της Γάζας

Το Ισραήλ φαίνεται να προμηθεύεται πυρομαχικά από τα μυστικά αποθέματα που διατηρούν οι ΗΠΑ στη χώρα, αλλά προκαλεί σοβαρές ανησυχίες το γεγονός ότι υπάρχει ελάχιστη διαφάνεια ως προς τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Η ακριβής τοποθεσία τους είναι απόρρητη, αλλά κάπου στο Ισραήλ υπάρχουν πολλές καλά φυλασσόμενες αποθήκες που περιέχουν όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων τα οποία ανήκουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

07:10 Συνεχίζει την περιοδεία στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί σήμερα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, αφού έκανε στάσεις στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιορδανία και το Κατάρ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και ο Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα

07:00 Ενας νεκρός από ισραηλινή επιχείρηση στη Ραμάλα – 8 νεκροί από βομβαρδισμό στην κεντρική Γάζα

Ένας άνδρας σκοτώθηκε και μια γυναίκα τραυματίστηκε κοντά στη Ραμάλα σε ένα περιστατικό που ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε «τρομοκρατική επίθεση». Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές και εγκατέστησαν σημεία ελέγχου σε όλη τη Ραμάλα και το ελ-Μπιρέ μετά το περιστατικό, ενώ συνελήφθησαν ένας γιατρός και μια νοσοκόμα.

Από ισραηλινή αεροπορική επίθεση σκοτώθηκαν οκτώ άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες στο Ντέιρ ελ Μπαλάχ, στην κεντρική Γάζα.

06:51 600 ασθενείς, γιατροί και προσωπικό, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο Al Aqsa

Περίπου 600 ασθενείς, γιατροί και εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το ζωτικό νοσοκομείο της Γάζας Al Aqsa, λόγω των αυξανόμενων εχθροπραξιών και των ισραηλινών εντολών εκκένωσης.

Συγκεκριμένα, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι το προσωπικό του ΠΟΥ και του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (UNOCHA) επισκέφθηκε το νοσοκομείο Al-Aqsa στις 7 Ιανουαρίου, και ο διευθυντής  τους είπε ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και περίπου 600 ασθενείς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εγκατάσταση.

Η Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους και η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης εξέδωσαν επίσης ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν ότι το προσωπικό τους αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις, το μοναδικό λειτουργικό νοσοκομείο στην επαρχία Ντέιρ ελ Μπαλάχ στην κεντρική Γάζα, λόγω της ισραηλινής στρατιωτικής δραστηριότητας.

06:40 Συνεχίζονται τα φονικά πλήγματα του Ισραήλ – Καμία ένδειξη ότι θα σιγήσουν τα όπλα

Εντείνει τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη  ο ισραηλινός στρατός, χωρίς ενδείξεις ότι θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε ότι η δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι, σε επίθεση με ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα, επηρέασε την ικανότητα της Ντόχας να μεσολαβεί μεταξύ της παλαιστινιακής οργάνωσης και του Ισραήλ, και κατά συνέπεια επηρέασε «την περίπλοκη διαδικασία».

Ωστόσο, η χώρα αυτή του Κόλπου θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για μια νέα εκεχειρία, έπειτα από αυτήν που διαπραγματεύτηκε στα τέλη Νοεμβρίου, δήλωσε ο Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν στη Ντόχα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκρινε χθες πως είναι «επιτακτική ανάγκη» το Ισραήλ, που υποστηρίζεται στρατιωτικά και πολιτικά από τις ΗΠΑ, να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Μπορεί εύκολα να υπάρξει μετάσταση» αυτού του πολέμου, που «θα προκαλέσει ακόμα περισσότερη ανασφάλεια και ακόμα περισσότερα δεινά», προειδοποίησε, υποστηρίζοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται για να «εμποδίσει τη σύρραξη να εξαπλωθεί» στην περιοχή.

«Η Χεζμπολάχ χάνει την υπομονή της»

Χαρακτήρισε εξάλλου «αδιανόητη τραγωδία» τον θάνατο στη Λωρίδα της Γάζας χθες το πρωί άλλων δυο παλαιστίνιων δημοσιογράφων, του Μουστάφα Θουράγια, εικονολήπτη που συνεργαζόταν με διάφορα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του AFP, και του Χάμζα Ουάελ Ντάχντουχ του αλ Τζαζίρα.

Στο μεταξύ, ο Κρις Γκάνες, πρώην εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), λέει ότι το μήνυμα προς τον Άντονι Μπλίνκεν «πρέπει να είναι όχι μόνο ότι η εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων στη Γάζα δεν πρέπει να συμβεί, αλλά και ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια αυτής της σύγκρουσης, αν πρόκειται να δούμε τις περιφερειακές εντάσεις να καταλαγιάζουν». «Είναι σαφές ότι η Χεζμπολάχ χάνει την υπομονή της με αυτό που συμβαίνει στους Παλαιστίνιους», δήλωσε στο Al Jazeera. Διαβάστε όλα όσα προηγήθηκαν εδώ.

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024