Πόσες ημέρες δουλέψαμε μόνο για την Εφορία
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, το 2023 εργαστήκαμε για το κράτος 177 ημέρες, 7 ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2022.
Ενδιαφέροντα στοιχεία δίνει στη δημοσιότητα η μελέτη «Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας» που δημοσιεύεται ετησίως από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών. Την ημέρα δηλαδή που οι Έλληνες φορολογούμενοι θα απελευθερώνονταν από το βάρος των φόρων, αν με τα χρήματα που κέρδιζαν από την εργασία τους έπρεπε -πριν καλύψουν τις δικές τους ανάγκες- να αποπληρώσουν πρώτα τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.
Σύμφωνα λοιπόν με το ΚΕΦΙΜ, το προηγούμενο έτος οι Έλληνες χρειάστηκε να εργαστούν 177 ημέρες για να μπορούν να πληρώσουν τους φόρους και τις εισφορές στο κράτος, επτά ημέρες νωρίτερα σε σχέση με το 2022.
Έξι ημέρες αργότερα από τον αρχικό υπολογισμό
Οι τελικές ημέρες εργασίας προέκυψαν από τα επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία του έτους τις μετακίνησαν κατά έξι ημέρες αργότερα από τον αρχικό υπολογισμό (στις 177 ημέρες έναντι 171). Η διόρθωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη φορολογική υπεραπόδοση του 2023, η οποία όμως δεν οφείλεται στην επιβολή νέων φόρων.
Τα κύρια ευρήματα της φετινής μελέτης
-Η 27η Ιουνίου ήταν η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2023, βάσει των επικαιροποιημένων στοιχείων για τα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Φέτος εργαστήκαμε για το κράτος για 177 από τις 365 μέρες του έτους, 7 ημέρες λιγότερο απ’ ό,τι το 2022, μείωση που επετεύχθη κυρίως λόγω της κατάργησης του φόρου αλληλεγγύης από 1/1/2023.
-Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2023, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, οι ημέρες εργασίας για το κράτος το 2023 ήταν 187, 7 ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2022.
-Τα έσοδα από φόρους και εισφορές είναι αυξημένα κατά 1,9% ως ποσοστό του Καθαρού Εθνικού Εισοδήματος, σε σχέση με την πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας (Απρίλιος 2023), με αποτέλεσμα η φορολογική επιβάρυνση να εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 6 ημέρες εργασίας για το κράτος σε σχέση με τον αρχικό υπολογισμό της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας.
Τα έσοδα από έμμεσους φόρους θα είναι αυξημένα
Σύμφωνα λοιπόν με τα πιο πρόσφατα απολογιστικά στοιχεία και τις σχετικές εκτιμήσεις, η φορολογική επιβάρυνση βαίνει μειούμενη από το 2020, γεγονός που εξηγείται από τη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και κατάργηση φόρων από το 2019.
Το 2019 οι ημέρες εργασίας για το κράτος ήταν 181, το 2020 ήταν 183 και το 2021 ήταν 180, το 2022 ήταν 184, και το 2023 εκτιμάται ότι θα κλείσει στις 177 ημέρες. Η μειούμενη τάση της φορολογικής επιβάρυνσης είναι ακόμα μεγαλύτερη αν συμπεριλάβουμε το έλλειμμα.
Αύξηση των φορολογικών εσόδων
Για το έτος 2023, η σύγκριση των μεγεθών στα οποία βασίστηκε η αρχική εκτίμηση (Πρόγραμμα Σταθερότητας, Απρίλιος 2023) και οι σημερινές εκτιμήσεις (από την Εισηγητική Έκθεση του προϋπολογισμού 2024) αποκαλύπτουν πως τα έσοδα από έμμεσους φόρους θα είναι αυξημένα κατά 0,1% του Καθαρού Εθνικού Εισοδήματος (ΚΕΕ), τα έσοδα από άμεσους φόρους θα είναι αυξημένα κατά 1,1% του ΚΕΕ, ενώ τα έσοδα από κοινωνικές εισφορές προβλέπεται να είναι αυξημένα κατά 0,6% του ΚΕΕ. Αυτή η αύξηση των φορολογικών εσόδων (1,9% του ΚΕΕ συνολικά) σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό τον Απρίλιο του 2023 αυξάνει την φορολογική επιβάρυνση κατά 6 ημέρες εργασίας για το κράτος.
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»
- Αυτό είναι το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen