Στα 250 δισ. δολάρια το κόστος των φυσικών καταστροφών το 2023
Οι επιπτώσεις από τις καταιγίδες και τους σεισμούς
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Περισσότερα από 250 δισ. δολάρια σε ζημιές κόστισαν στον κόσμο οι καταστροφικές καταιγίδες στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη και μια σειρά καταστροφικών σεισμών το περασμένο έτος, σύμφωνα με νέα έκθεση της μεγαλύτερης αντασφαλιστικής εταιρείας στον κόσμο.
Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο γερμανικός κολοσσός αντασφαλίσεων Munich Re είπε ότι οι φυσικές καταστροφές το 2023 είχαν ως αποτέλεσμα παγκόσμιες οικονομικές απώλειες περίπου αντίστοιχες με εκείνες του προηγούμενου έτους, ενώ οι ασφαλισμένες ζημίες για το έτος ανήλθαν σε 95 δισεκατομμύρια δολάρια (από 125 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022). .
Καταιγίδες
Η Munich Re ανέφερε ότι τα στοιχεία χαρακτηρίζονται από τον μεγάλο αριθμό ισχυρών περιφερειακών καταιγίδων, σημειώνοντας ότι περιουσιακά στοιχεία περίπου 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων καταστράφηκαν από καταιγίδες στη Βόρεια Αμερική πέρυσι, εκ των οποίων τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ασφαλισμένα. Στην Ευρώπη, οι απώλειες από καταιγίδες ανήλθαν σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 8 δισεκατομμύρια ήταν ασφαλισμένα.
Οι συντάκτες της έκθεσης ανέφεραν ότι τόσο υψηλές απώλειες από καταιγίδες ήταν άνευ προηγουμένου για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η Munich Re προειδοποίησε ότι τα στατιστικά στοιχεία για τις απώλειες από καταιγίδες, που μερικές φορές αναφέρονται ως «δευτερεύοντες κίνδυνοι» ή μικρότερα έως μεσαίου μεγέθους γεγονότα, είναι πιθανό να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.
Η κλιματική κρίση κάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιο συχνά και πιο έντονα.
Η Munich Re είπε ότι ενώ οι οικονομικές και ασφαλιστικές απώλειες από το 2023 μπορεί να μην φαίνονται ασυνήθιστες, σηματοδοτεί άλλη μια χρονιά «εξαιρετικά υψηλών» ζημιών, ακόμη και χωρίς τις λεγόμενες μεγα-καταστροφές στις βιομηχανικές χώρες.
Το 2022, για παράδειγμα, ο τυφώνας Ian βρέθηκε ότι είχε ως αποτέλεσμα συνολικές οικονομικές απώλειες ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ασφαλισμένες ζημίες 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Χωρίς τις μεγα-καταστροφές
Ο Ernst Rauch, επικεφαλής επιστήμονας για το κλίμα και της γεωγραφία στη Munich Re, είπε ότι οι ετήσιες οικονομικές απώλειες στο παρελθόν είχαν «επηρεαστεί σημαντικά» από μεγάλες καταστροφές και ήταν απλώς τυχαίο που δεν συνέβη πέρυσι.
«Εάν εμείς ως κοινωνία δεν δώσουμε μεγαλύτερο βάρος σε αυτό το θέμα της ανθεκτικότητας, τότε οι απώλειες, ειδικά από φαινόμενα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, πιθανότατα θα αυξηθούν στο μέλλον. Θα γίνεται όλο και περισσότερο, όχι απλώς μια οικονομική πρόκληση, αλλά και μια κοινωνική πρόκληση», δήλωσε ο Ράουτς στο CNBC.
Σεισμοί σε Τουρκία και Συρία
Ο αριθμός των θανάτων που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές αυξήθηκε σε 74.000 πέρυσι, ανέφερε η Munch Re — πολύ πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο των 10.000 τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ανέφερε ότι περίπου 63.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (85% των συνολικών θανάτων του έτους) ως αποτέλεσμα των σεισμών το 2023, σημειώνοντας ότι ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά από το 2010.
Μια σειρά σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία στις αρχές Φεβρουαρίου ήταν η πιο καταστροφική φυσική καταστροφή της χρονιάς, είπε η Munich Re, με συνολικές οικονομικές απώλειες περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτοί οι ισχυροί σεισμοί σκότωσαν πάνω από 55.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία, ενώ άλλοι 100.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό .
Ο Rauch του Munich Re τόνισε μια σημαντική διαφορά μεταξύ των σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία και τον σεισμό στην Ιαπωνία στις αρχές του 2024 , λέγοντας ότι ενώ και οι δύο ήταν παρόμοιου μεγέθους και έλαβαν χώρα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, ο αριθμός των νεκρών στην Ιαπωνία φέρεται να είναι περίπου 160 .
«Ένας πολύ διαφορετικός αριθμός», είπε ο Rauch. «Και η εκτίμησή μας, με βάση τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες σήμερα, είναι ότι προφανώς οι οικοδομικοί κώδικες και ο τρόπος με τον οποίο τα κτίρια έχουν αποδώσει κάτω από αυτά τα φορτία σεισμών, ήταν απλώς καλύτερα προετοιμασμένα για αυτούς τους κινδύνους».
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις