Google: Επιστήμονας διεκδικεί δισεκατομμύρια για παραβίαση πατεντών
Η εταιρεία κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε κλεμμένη τεχνολογία στους επεξεργαστές Tensor που χρησιμοποιεί για την εκπαίδευση μοντέλων ΑΙ.
- Ειδήσεις από την Γάζα: Πώς η Meta περιόρισε τα μέσα από τα παλαιστινιακά εδάφη
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
- Έλτον Τζον και Φαρέλ Γουίλιαμς: Στη βραχεία λίστα για το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
Η Google κάθισε την Τρίτη στο σκαμνί ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Βοστώνης με την κατηγορία ότι οι επεξεργαστές που ανέπτυξε για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης παραβιάζουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας ενός επιστήμονα υπολογιστών.
Η εταιρεία Singular Computing, την οποία ίδρυσε ο Τζόζεφ Μπέιτς, υποστηρίζει στην αγωγή της ότι η Google αντέγραψε τις ευρεσιτεχνίες του για την υποστήριξη λειτουργιών ΑΙ στις υπηρεσίες Google Search, Gmail και Google Translate, μεταξύ άλλων.
Όπως αναφέρει το Reuters, έγγραφο που κατέθεσε η Google στο δικαστήριο αναφέρει ότθι η Singular αξιώνει αποζημίωση 7 δισ. δολαρίων, ποσό διπλάσιο σε σχέση με τη μεγαλύτερη αποζημίωση που έχει επιδικαστεί στις ΗΠΑ για παραβίαση πατεντών.
Εκπρόσωπος της Google χαρακτήρισε τις πατέντες της Singular «ύποπτες» και υποστήριξε ότι η εταιρεία ανέπτυξε τους επεξεργαστές της «ανεξάρτητα σε διάστημα πολλών ετών».
Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις εβδομάδες.
Tensor
Σύμφωνα με τα έγγραφα της αγωγής, ο Μπέιτς μοιράστηκε με την Google τις καινοτομίες του στον σχεδιασμό επεξεργαστών το διάστημα 2010-14.
Η Singular υποστηρίζει ότι οι επεξεργαστές Tensor που ανέπτυξε η Google για την εκπαίδευση μοντέλων ΑΙ παραβιάζουν δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας του Μπέιτς. Οι επεξεργαστές, λέει η εταιρεία, αξιοποιούν μια βελτιωμένη αρχιτεκτονική που επινόησε ο Μπέιτς, η οποία «έφερε επανάσταση» στην εκπαίδευση μοντέλων ΑΙ.
Από το 2016 η Google χρησιμοποιεί επεξεργαστές Tensor για λειτουργίες αναγνώρισης φωνής, παραγωγής περιεχομένου και επιλογής διαφημίσεων, μεταξύ άλλων. Η Singular υποστηρίζει ότι οι βερσιόν 2 και 3 των επεξεργαστών, οι οποίες παρουσιάστηκαν το 2017 και το 2018, αντιγράφουν κλεμμένη τεχνολογία.
Η Google από την πλευρά της υποστηρίζει ότι τα τσιπ δεν ενσωματώνουν ιδέες του Μπέιτς.
«Οι μηχανικοί της Google είχαν ανάμεικτα αισθήματα για την τεχνολογία [του Μπέιτς] και τελικά η εταιρεία την απέρριψε, δηλώνοντας ρητά στον δρ Μπέιτς ότι η ιδέα του δεν ήταν κατάλληλη για τις εφαρμογές που ανέπτυσσε η Google» υποστηρίζει έγγραφο που κατέθεσαν οι δικηγόροι της.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις