Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Google: Επιστήμονας διεκδικεί δισεκατομμύρια για παραβίαση πατεντών

Google: Επιστήμονας διεκδικεί δισεκατομμύρια για παραβίαση πατεντών

Η εταιρεία κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε κλεμμένη τεχνολογία στους επεξεργαστές Tensor που χρησιμοποιεί για την εκπαίδευση μοντέλων ΑΙ.

Η Google κάθισε την Τρίτη στο σκαμνί ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Βοστώνης με την κατηγορία ότι οι επεξεργαστές που ανέπτυξε για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης παραβιάζουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας ενός επιστήμονα υπολογιστών.

Η εταιρεία Singular Computing, την οποία ίδρυσε ο Τζόζεφ Μπέιτς, υποστηρίζει στην αγωγή της ότι η Google αντέγραψε τις ευρεσιτεχνίες του για την υποστήριξη λειτουργιών ΑΙ στις υπηρεσίες Google Search, Gmail και Google Translate, μεταξύ άλλων.

Όπως αναφέρει το Reuters, έγγραφο που κατέθεσε η Google στο δικαστήριο αναφέρει ότθι η Singular αξιώνει αποζημίωση 7 δισ. δολαρίων, ποσό διπλάσιο σε σχέση με τη μεγαλύτερη αποζημίωση που έχει επιδικαστεί στις ΗΠΑ για παραβίαση πατεντών.

Εκπρόσωπος της Google χαρακτήρισε τις πατέντες της Singular «ύποπτες» και υποστήριξε ότι η εταιρεία ανέπτυξε τους επεξεργαστές της «ανεξάρτητα σε διάστημα πολλών ετών».

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις εβδομάδες.

Tensor

Σύμφωνα με τα έγγραφα της αγωγής, ο Μπέιτς μοιράστηκε με την Google τις καινοτομίες του στον σχεδιασμό επεξεργαστών το διάστημα 2010-14.

Η Singular υποστηρίζει ότι οι επεξεργαστές Tensor που ανέπτυξε η Google για την εκπαίδευση μοντέλων ΑΙ παραβιάζουν δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας του Μπέιτς. Οι επεξεργαστές, λέει η εταιρεία, αξιοποιούν μια βελτιωμένη αρχιτεκτονική που επινόησε ο Μπέιτς, η οποία «έφερε επανάσταση» στην εκπαίδευση μοντέλων ΑΙ.

Από το 2016 η Google χρησιμοποιεί επεξεργαστές Tensor για λειτουργίες αναγνώρισης φωνής, παραγωγής περιεχομένου και επιλογής διαφημίσεων, μεταξύ άλλων. Η Singular υποστηρίζει ότι οι βερσιόν 2 και 3 των επεξεργαστών, οι οποίες παρουσιάστηκαν το 2017 και το 2018, αντιγράφουν κλεμμένη τεχνολογία.

Η Google από την πλευρά της υποστηρίζει ότι τα τσιπ δεν ενσωματώνουν ιδέες του Μπέιτς.

«Οι μηχανικοί της Google είχαν ανάμεικτα αισθήματα για την τεχνολογία [του Μπέιτς] και τελικά η εταιρεία την απέρριψε, δηλώνοντας ρητά στον δρ Μπέιτς ότι η ιδέα του δεν ήταν κατάλληλη για τις εφαρμογές που ανέπτυσσε η Google» υποστηρίζει έγγραφο που κατέθεσαν οι δικηγόροι της.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024