Η απόκτηση ενός σκύλου είναι μια απόφαση ζωής, που πρέπει να σκεφτείτε εις βάθος. Γιατί πρόκειται για έναν ζωντανό οργανισμό, με βαθιά συναισθήματα και ανάγκες, τις οποίες πρέπει να καλύπτετε. Για να είναι ένας ισορροπημένος και ευτυχισμένος σκύλος.

Αν, λοιπόν, επιθυμείτε να προσθέσετε στην οικογένεια σας έναν σκύλο, «αρχικά να σας πούμε συγχαρητήρια για αυτό το βήμα. Ένα πανέμορφο ταξίδι ξεκινάει. Ο μικρός σας φίλος είναι εδώ για να σας γεμίσει με πολλές χαρούμενες αναμνήσεις, γέλιο και πολλή αγάπη. Ωστόσο, η νέα αυτή σχέση στηρίζεται στην κατανόηση των αναγκών του σκύλου. Αλλά και στην προσωπική δέσμευση και την υπομονή», τονίζει ο πιστοποιημένος θετικός εκπαιδευτής και τεχνικός συμπεριφοράς σκύλων, Μαρίνος Μπούτσης.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο νέος κηδεμόνας

Ο σκύλος δεν είναι άνθρωπος, όπως επισημαίνει ο κ. Μπούτσης, και ο ανθρωπομορφισμός είναι μια «παγίδα» στην οποία πέφτουμε συχνά. Ορμώμενοι από την αγάπη μας, ή την άγνοια μας. Δίνουμε ανθρώπινες ιδιότητες στα συναισθήματα και στις βιολογικές ανάγκες ενός σκύλου. Και αγνοούμε τις ανάγκες της πραγματικής του φύσης.
«Για παράδειγμα, για εμάς μπορεί να είναι πολύ ευχάριστο, και χαλαρωτικό, να καθόμαστε μια ολόκληρη μέρα βλέποντας τηλεόραση. Αυτό, σίγουρα, δεν θα εκτιμηθεί ανάλογα από το μικρό μας φίλο.

Ο σκύλος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία ολοκληρωμένη οντότητα με σωματικές και πνευματικές ανάγκες

Είναι απόλυτα ηθική και νομική ευθύνη κάθε κηδεμόνα, να φροντίζει ώστε το σκυλάκι του να είναι ισορροπημένο

Ο νέος κηδεμόνας πρέπει να ενημερωθεί για τις ανάγκες του σκύλου. Ο σκύλος, ως ξεχωριστή οντότητα, έχει τις δικές του βιολογικές, συναισθηματικές, κοινωνικές και γνωστικές ανάγκες», τονίζει ο κ. Μπούτσης.

Βιολογικές ανάγκες

Σε αυτή την κατηγορία, όπως λέει ο κ. Μπούτσης, οι υποχρεώσεις του κηδεμόνα είναι να παρέχει στον σκύλο ποιοτική και κατάλληλη διατροφή, νερό και κτηνιατρική φροντίδα. Αλλά και ασφαλές κατάλυμα, προφυλαγμένο από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ιδανικά, ο σκύλος πρέπει να μένει μέσα στο σπίτι. Παράλληλα, να του προσφέρει σωματική και πνευματική εκτόνωση, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε ζώου ξεχωριστά.

Συναισθηματικές ανάγκες

Ο εκπαιδευτής ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τον βιολόγο και ηθολόγο Marc Bekoff, οι σκύλοι χρειάζονται ασφάλεια, ηρεμία και αγάπη. Για να νιώθουν ισορροπημένοι και ευτυχισμένοι. Μόνο έτσι, άλλωστε, μπορούν να συγκεντρωθούν στην εκπαίδευση και να μάθουν να επιλύουν προβλήματα (Dr Simon Gadbois).

Κοινωνικές ανάγκες

Οι σκύλοι, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι κοινωνικά όντα. Ο νέος κηδεμόνας είναι υποχρεωμένος ηθικά απέναντι στο ζωάκι του, να φροντίζει να αναπτύσσει υγιείς δεσμούς με ανθρώπους, σκύλους κι άλλα ζώα. Είναι προφανές ότι η έγκαιρη και σωστή κοινωνικοποίηση του ζώου αποτελεί την κατάλληλη πρόληψη για την αποτροπή κοινωνικών προβλημάτων.

Γνωστικές ανάγκες

«Σύμφωνα με πολλές έρευνες, η πνευματική εκτόνωση του σκύλου κατά τη διάρκεια της βόλτας, την εκπαίδευση και τις κατάλληλες ασκήσεις, μειώνει τα ποσοστά κατάθλιψης και άλλων ψυχικών παθήσεων.


Όπως καταλαβαίνουμε, ο νέος κηδεμόνας έχει πολλές ευθύνες. Πριν από την υιοθεσία πρέπει να είναι σίγουρος πως μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις που έχει η συμβίωση με τους χνουδωτούς μας φίλους. Επίσης, πρέπει να αναλογιστεί αν είναι πρόθυμος να αφιερώσει χρόνο. Καθώς και εάν έχει τη δυνατότητα να διαθέσει χρήματα, ιδίως αν προκύψει κάποιο πρόβλημα υγείας», υπογραμμίζει ο κ. Μπούτσης.

Ποιος σκύλος σας ταιριάζει

Σύμφωνα με τον κ. Μπούτση, ο μελλοντικός κηδεμόνας θα πρέπει να σκεφτεί αν το ζώο που θα υιοθετήσει ταιριάζει στον ρυθμό της ζωής του. Στην ενέργεια, αλλά και στον χρόνο, που μπορεί να αφιερώσει. Για παράδειγμα, αν δεν μπορεί να διαθέσει τον κατάλληλο χρόνο σε ένα σκύλο που απαιτεί υψηλά επίπεδα εκτόνωσης, τα προβλήματα συμπεριφοράς θα είναι αναπόφευκτα.

Εκπαίδευση

«Πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η επιλογή της κατάλληλης εκπαίδευσης. Πρέπει να ξεκινάει από την πρώτη στιγμή που θα έρθει στο σπίτι μας. Ο μελλοντικός κηδεμόνας, καλό είναι, να ενημερώνεται για τις ανάγκες του σκύλου, πριν ακόμα έρθει στο νέο του σπίτι. Η ευθύνη που βαραίνει τον κηδεμόνα, είναι να επιλέξει εκπαιδευτή που ακολουθεί επιστημονικές μεθόδους», τονίζει ο κ. Μπούτσης. Μεθόδους, δηλαδή, όπως διευκρινίζει, που προάγουν την ευζωία, αλλά και την αποδοτικότητα του ζώου. Αν χρησιμοποιηθούν μέθοδοι και εργαλεία που προκαλούν πόνο, συχνά το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα ζώο φοβικό και επιθετικό. Αλλά και διστακτικό, και με ανικανότητα να κρίνει.


«Εδώ, λοιπόν, χρειάζεται η προσοχή του νέου ιδιοκτήτη, όσον αφορά τη συνύπαρξη του ιδίου και του ζώου του, σε συνδυασμό με το κοινωνικό σύνολο. Είναι απόλυτα ηθική και νομική ευθύνη κάθε ιδιοκτήτη, να φροντίζει ώστε το σκυλάκι του να είναι ισορροπημένο. Και να μη θέτει σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους ή ζώα», τονίζει ο κ. Μπούτσης.

Νομοθεσία

Επισημαίνει ότι ένας νέος κηδεμόνας πρέπει να γνωρίζει πως ο νόμος απαιτεί τη στείρωση του σκύλου, ή την αποστολή DNΑ. Επιπρόσθετα, πρέπει να φροντίζει για την τήρηση των κανόνων υγιεινής, μαζεύοντας τις ακαθαρσίες του ζώου, όπως ορίζει ο νόμος. Όλες οι νομικές υποχρεώσεις και τα δικαιώματα ενός κατοικίδιου αναφέρονται αναλυτικά στον νόμο 4830/2021.
Εν κατακλείδι, ο κ. Μπούτσης τονίζει: «Θεωρώ πως ο σκύλος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία ολοκληρωμένη οντότητα με σωματικές και πνευματικές ανάγκες. Είναι αδιανόητο να θεωρούμε πως ο σκύλος είναι αξεσουάρ, συναγερμός – φύλακας, ή αντικαταθλιπτικό χάπι. Μπορεί να μας δώσει απεριόριστες χαρές, αν του δείξουμε πώς τον σεβόμαστε, όσες δυσκολίες κι αν έχει αυτή η σχέση. Το μόνο σίγουρο είναι πως η ζυγαριά θα γείρει προς τα θετικά!».

Ο πιστοποιημένος θετικός εκπαιδευτής και τεχνικός συμπεριφοράς σκύλων, Μαρίνος Μπούτσης

● Ο κύριος Μαρίνος Μπούτσης μαθήτευσε δίπλα στον Antoine Raymond. Με εμπνευστές τους Βob Βailey, Turid Rugaas και Γιάννη Aραχωβίτη προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει αυτό που ονομάζουμε επιστημονική εκπαίδευση σκύλων.
Έχει αριστεύσει στους τομείς:
• Θετική εκπαίδευση και τεχνικός συμπεριφοράς σκύλων
• Ψυχολογία σκύλων
Είναι μέλος του Ελ.Σ.Ε.Σ.Σ – Ελληνικός Σύλλογος Εκπαίδευσης και Συμπεριφοράς Σκύλων.

Και όπως λέει: «Η αγάπη μου για τα ζώα και η αγωνία να κατανοήσω τον τρόπο σκέψης τους με οδήγησε στην επαγγελματική ενασχόληση με τον χώρο της εκπαίδευσης και της ψυχολογίας των σκύλων».

Έχει φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο Τμήμα Φυσικής.