Γάζα: Περισσότερα από 10 παιδιά κάθε μέρα ακρωτηριάζονται στα πόδια – Κάποιες φορές χωρίς νάρκωση
Σε ένα από τα πιο θλιβερά στατιστικά του πολέμου, προκύπτει πως περισσότερα από 10 παιδιά την ημέρα ακρωτηριάζονται στα κάτω άκρα, απουσία φαρμάκων.
Το αριστερό πόδι της εντεκάχρονης Noor ξεριζώθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου όταν το σπίτι της στην Τζαμπάλια της Γάζας χτυπήθηκε από έκρηξη τον Οκτώβριο, όπως μας ενημερώνει το Reuters
Τώρα το δεξί της πόδι, εφοδιασμένο με μια βαριά μεταλλική ράβδο και τέσσερις βίδες που έχουν τρυπηθεί στο οστό, ίσως χρειαστεί να ακρωτηριαστεί. «Με πονάει πολύ… Φοβάμαι ότι θα πρέπει να μου κόψουν και το άλλο πόδι», είπε από το κρεβάτι του νοσοκομείου, κοιτάζοντας την ογκώδη συσκευή στερέωσης. «Συνήθιζα να τρέχω και να παίζω, ήμουν τόσο χαρούμενη με τη ζωή μου, αλλά τώρα που έχασα το πόδι μου, η ζωή μου έγινε άσχημη και στεναχωρήθηκα. Ελπίζω να μπορέσω να αποκτήσω ένα τεχνητό μέλος».
«Η δολοφονία και ο ακρωτηριασμός παιδιών καταδικάζεται ως σοβαρή παραβίαση κατά των παιδιών και οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν»
Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής λένε ότι το καταρρακωμένο ιατρικό σύστημα της Γάζας δεν είναι σε θέση να παράσχει στα παιδιά την περίπλοκη παρακολούθηση που χρειάζονται για να σώσουν τα κόκαλα τους που εξακολουθούν να αναπτύσσονται και να αποκόπτονται εφόσον χρειαστεί όσο μεγαλώνουν. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μόνο το 30% των ιατρών που εργάζονταν πριν από τις συγκρούσεις εργάζονται λόγω των δολοφονιών, των συλλήψεων και των εκτοπίσεων.
Οι δηλώσεις του διευθυντή της οργάνωσης Save the Children
Σε ανακοίνωσή του που καταγράφηκε από το CNN, στην οποία επικαλείται στατιστικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, ο διευθυντής της Save the Children για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Jason Lee, δήλωσε ότι «ο πόνος των παιδιών σε αυτή τη σύγκρουση είναι αδιανόητος και ακόμη περισσότερο επειδή είναι περιττός και εντελώς αποφευκτός. Η δολοφονία και ο ακρωτηριασμός παιδιών καταδικάζεται ως σοβαρή παραβίαση κατά των παιδιών και οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε.
Η οργάνωση Save the Children αναφέρθηκε στις παρατηρήσεις του εκπροσώπου της UNICEF James Elder , ο οποίος μετά την επιστροφή του από τη Γάζα, δήλωσε στις 19 Δεκεμβρίου ότι περίπου 1.000 παιδιά έχουν χάσει το ένα ή και τα δύο τους πόδια από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στο Ισραήλ και ξέσπασε ο πόλεμος. Η φιλανθρωπική οργάνωση επικαλέστηκε επίσης δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην οποία ο οργανισμός ανέφερε ότι πολλές από αυτές τις επεμβάσεις σε παιδιά έγιναν χωρίς αναισθησία, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικές προμήθειες και βασικά αγαθά στη Γάζα.
Ο Lee είπε ότι έχει δει «γιατρούς και νοσηλευτές να είναι εντελώς καταβεβλημένοι» όταν φέρνουν παιδιά με τραύματα από εκρήξεις. «Ο αντίκτυπος του να βλέπεις παιδιά να πονάνε τόσο πολύ και να μην έχεις τον εξοπλισμό, τα φάρμακα για να τα θεραπεύσεις ή να ανακουφίσεις τον πόνο είναι υπερβολικός ακόμη και για τους έμπειρους επαγγελματίες», είπε.
Τα παιδιά είναι 7 φορές πιο ευάλωτα από τους ενήλικες
Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση, τα παιδιά έχουν σχεδόν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τραυματισμούς από εκρήξεις σε σχέση με τους ενήλικες, καθώς είναι πιο ευάλωτα και ευαίσθητα στους τραυματισμούς.
«Το κρανίο τους δεν έχει ακόμη σχηματιστεί πλήρως και οι μη ανεπτυγμένοι μύες τους προσφέρουν λιγότερη προστασία, οπότε μια έκρηξη είναι πιο πιθανό να διαλύσει όργανα στην κοιλιά τους, ακόμη και όταν δεν υπάρχει ορατή ζημιά», δήλωσε ο Lee, ζητώντας «οριστική κατάπαυση του πυρός» για να επιτραπεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και φαρμάκων.
Η κακή υγιεινή και οι ελλείψεις φαρμάκων προκαλούν περισσότερες επιπλοκές και ακρωτηριασμούς σε υπάρχοντα τραύματα, ορισμένα από τα οποία μπορεί να μην είναι βιώσιμα, λένε οι γιατροί. «Πολλά άκρα που προφανώς είχαν σωθεί, θα συνεχίσουν να απαιτούν ακρωτηριασμό. Και πολλοί (άνθρωποι με) ακρωτηριασμούς και άκρα που πιστεύουμε ότι σώθηκαν μπορεί να πεθάνουν από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες», δήλωσε ο δρ Cris Hook, Βρετανός γιατρός επειγόντων περιστατικών της ιατρικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ο οποίος επέστρεψε από τη Γάζα στα τέλη Δεκεμβρίου.
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν ήξερε
Το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Νοσοκομείου στη Γάζα όπου νοσηλεύεται η Noor, το οποίο λειτουργεί με τριπλάσια χωρητικότητα, δεν μπορεί να παράσχει το νέο μέλος που ονειρεύεται. Ακόμη και τα παυσίπονα που βοηθούν τους ακρωτηριασμένους με χρόνιο πόνο έχουν εξαντληθεί, λέει το προσωπικό. Οι μύγες βούιζαν γύρω από τον θάλαμο όταν τον επισκέφθηκε δημοσιογράφος του Reuters.
«Προσπαθώ όσο μπορώ να τους διευκολύνω ως νοσηλεύτρια, αλλά ό,τι και να κάνεις, έχουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, νιώθουν ελλιπείς με πολύ πόνο», δήλωσε η νοσηλεύτρια Wafa Hamdan. Το κύριο κέντρο προσθετικών μελών του θύλακα, το χρηματοδοτούμενο από το Κατάρ νοσοκομείο Hamad στην πόλη της Γάζας, έκλεισε πριν από εβδομάδες μετά από χτύπημα του Ισραήλ, λένε οι υγειονομικές αρχές της Γάζας.
Τα παιδιά με ακρωτηριασμούς που σχετίζονται με τον πόλεμο θα χρειαστούν έως και δώδεκα χειρουργικές επεμβάσεις στο άκρο μέχρι να φτάσουν στην ενηλικίωση, επειδή το οστό συνεχίζει να μεγαλώνει, λένε οι ειδικοί. Αλλά ακόμη και πριν από τη σύγκρουση υπήρχε έλλειψη αγγειοχειρουργών και πλαστικών χειρουργών, λένε οι γιατροί, και οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές λένε ότι πάνω από 300 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν σκοτωθεί από τότε.
Παρόλα αυτά, η Noor (σ.σ. το όνομα σημαίνει Θείο Φως ή Φως του Φεγγαριού, είναι unisex όνομα), της οποίας το δεξί πόδι μπορεί να παραμείνει ανέπαφο, είναι πιο τυχερή από κάποια παιδιά των οποίων τα άκρα ακρωτηριάστηκαν γρήγορα λόγω έλλειψης χρόνου ή ιατρικής τεχνογνωσίας, μερικές φορές χωρίς αναισθησία. Άλλες φορές, ο ακρωτηριασμός είναι η μόνη επιλογή επειδή τα τραυματισμένα παιδιά φτάνουν στο νοσοκομείο μέρες μετά τον τραυματισμό. Ο εκπρόσωπος της UNICEF James Elder δήλωσε ότι είδε ένα παιδί του οποίου το τραυματισμένο αριστερό πόδι είχε αρχίσει να αποσυντίθεται επειδή είχε κολλήσει σε ένα ασθενοφόρο για περισσότερες από τρεις ημέρες λόγω καθυστερήσεων στα στρατιωτικά σημεία ελέγχου.
Ο αριθμός των 1.000 παιδιών, ήταν αληθινός πριν από ένα μήνα – Τώρα απλά δεν καταγράφονται
Ενώ οι υγειονομικές αρχές της Γάζας δεν έχουν επίσημο απολογισμό, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι ο αριθμός των 1.000 της UNICEF είναι ακριβής για τους δύο πρώτους μήνες της σύγκρουσης, αλλά πιθανότατα έχει ξεπεραστεί κατά πολύ έκτοτε, καθιστώντας τα ποσοστά ακρωτηριασμού στη Γάζα ασυνήθιστα υψηλά σε σύγκριση με άλλες συγκρούσεις και καταστροφές.
Ο Βρετανοπαλαιστίνιος χειρουργός Dr. Ghassan Abu-Sittah δήλωσε ότι πραγματοποίησε έξι ακρωτηριασμούς στη Γάζα μέσα σε μια νύχτα. Μια φορά, χρειάστηκε να ανοίξει ξανά το άκρο του μηρού ενός παιδιού μετά τον ακρωτηριασμό για να καθαρίσει το πύον. O Chris Hook των ΓΧΣ ανέφερε επίσης ότι πολλοί άνθρωποι επέστρεφαν στην κλινική φροντίδας τραυμάτων της Ράφα με μολυσμένα τραύματα.
Η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Mirjana Spoljaric, δήλωσε ότι δεν μπορεί να ξεχάσει τις εικόνες των παιδιών, συχνά ορφανών, με πολλαπλούς ακρωτηριασμούς που κείτονταν στους θαλάμους των νοσοκομείων μετά την επίσκεψή της στη Γάζα τον Δεκέμβριο. «Πέρα από τις πληγές που βλέπετε και την έλλειψη παυσίπονων φαρμάκων, βρίσκονται εκεί και κανείς δεν έρχεται να τα δει» (σ.σ. γιατί έχασαν την οικογένειά τους στις επιθέσεις).
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση της 10χρονης ορφανής από τη Γάζα Ritash, το δεξί της πόδι χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί εκ νέου ψηλότερα και ακριβώς κάτω από το γόνατο, αφού μολύνθηκε, σύμφωνα με την εργαζόμενη στο Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (OCHA) Gemma Connell που τη συνάντησε. Μια φωτογραφία την έδειχνε να κατσουφιάζει από ένα αναπηρικό καροτσάκι σε ένα βρώμικο πάτωμα νοσοκομείου, με το κομμένο πόδι της να προεξέχει στον αέρα. «Νομίζω ότι αυτό που είδα θα ράγιζε την καρδιά οποιουδήποτε», δήλωσε η Connell.
Πηγές: Reuters, CNN
- Κηφισός: Δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ, του Ιανού ή της Βαλένθια εξηγεί καθηγητής του ΕΜΠ
- Super League: Ντέρμπι κορυφής στο Καραϊσκάκη ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ
- ΣΥΡΙΖΑ: Να παραμείνει αρραγής και μετά τις κάλπες
- Αρκάς: Η καλημέρα της… εργαζόμενης Κυριακής
- Ενημερώσεις για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο μεταβίβασης απαιτήσεων
- O Γιάννης κάνει «όργια» και… ρεκόρ δεκαετίας (vid)