Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Το σύστημα υγείας στον θύλακα καταρρέει με ραγδαίους ρυθμούς

Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Το σύστημα υγείας στον θύλακα καταρρέει με ραγδαίους ρυθμούς

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Νέος κύκλος αίματος σε Γάζα αλλά και Δ. Όχθη εν μέσω της επίσκεψης Μπλίνκεν που συζητά με το Ισραήλ για την επόμενη φάση του πολέμου

Τουλάχιστον 30 επιθέσεις πραγματοποίησε η ισραηλινή αεροπορία τη Δευτέρα στη Χαν Γιουνίς που μαίνονται σφοδρές μάχες με Παλαιστίνιους μαχητές.

Ολονύχτιες ήταν και οι ισραηλινές επιδρομές σε διάφορα σημεία της Δ. Όχθης με τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιους να χάνουν τη ζωή τους.

Ο Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στο Ισραήλ όπου αναμένεται να ζητήσει από το Τελ Αβίβ να αποκλιμακώσει την ένταση της επίθεσης στη Γάζα.

Οι φόβοι για ευρύτερη ανάφλεξη παραμένουν μετά τις νέες δολοφονίες ενός διοικητή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και ενός διοικητή της Χαμάς στη Συρία.

Δείτε live

Live οι εξελίξεις στο in

06:38 Διαβάστε εδώ τις νεότερες εξελίξεις 

05:40 Συμφωνία ΗΠΑ – Ισραήλ για αποστολή αξιολόγησης του ΟΗΕ στη βόρεια Γάζα

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, από το Τελ Αβίβ ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σ’ ένα «σχέδιο για την πραγματοποίηση από τον ΟΗΕ μιας αποστολής αξιολόγησης» στη βόρεια Γάζα.

Ο κ. Μπλίνκεν ανέφερε ότι αυτή η αποστολή «θα καθορίσει τι πρέπει να γίνει για να επιτραπεί στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους στον βορρά».

Διευκρίνισε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί «εν μία νυκτί», καθώς υπάρχουν «σοβαρές προκλήσεις ασφάλειας, ανθρωπιστικές και υποδομών», αλλά «θα ξεκινήσει μια διαδικασία αξιολόγησης αυτών των εμποδίων και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να ξεπεραστούν».

05:00 Βροχή drones και βαλλιστικών πυραύλων στην Ερυθρά Θάλασσα

Μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατέρριψαν συνολικά 21 drones και βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων, ανακοίνωσε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») μέσω X.

Σύμφωνα με τη CENTCOM, δεν υπήρξαν τραυματισμοί ούτε ζημιές στις επιχειρήσεις αναχαίτισης αυτής της «περίπλοκης» επίθεσης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επρόκειτο για την 26η επιδρομή που εξαπολύθηκε από τους σιίτες αντάρτες εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα από τη 19η Νοεμβρίου.

04:05 Κατά την ενημέρωση συντακτών ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου υποστήριξε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν δείξει αδυναμία απέναντι στους Χούθι

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ υποστήριξε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ δεν επέδειξαν αδυναμία στην ανταπόκριση στις προειδοποιήσεις της Υεμένης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ράιντερ τόνισε αυτό που περιέγραψε ως ενεργή συνεργασία με τους λεγόμενους διεθνείς εταίρους των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν δείξει υπερβολική αδυναμία. Συνεργαζόμαστε πολύ ενεργά με τους διεθνείς εταίρους για την αντιμετώπιση της απειλής των Χούθι», δήλωσε ο Ράιντερ.

03:40 Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως κατέρριψαν σμήνος από drone στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μπαράζ πυραύλων με στόχο τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα αργά την Τρίτη, αν και φάνηκε ότι κανένα πλοίο δεν υπέστη ζημιές κατά την επίθεση, σύμφωνα με τις αρχές ξημερώματα Τετάρτης.

Η επίθεση συνέβη στα ανοικτά των λιμανιών των πόλεων Χοντέιντα και Μόκα της Υεμένης, σύμφωνα με την ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Ambrey. Στο περιστατικό της Χοντέιντα, η Ambrey αναφέρει ότι τα πλοία περιέγραψαν μέσω ασυρμάτου ότι είδαν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ που βρίσκονται στην περιοχή να προτρέπουν «τα πλοία να προχωρήσουν με τη μέγιστη ταχύτητα».

Στα ανοικτά της Μόχα, τα πλοία είδαν πυραύλους να εκτοξεύονται, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον αέρα και μικρά σκάφη να τα ακολουθούν, λέει η Ambrey.

03:20 Απορρίφθηκε το αίτημα ξένων ΜΜΕ για απρόσκοπτη και ανεξάρτητη πρόσβαση δημοσιογράφων στη Γάζα

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε την προσφυγή διεθνών μέσων ενημέρωσης για να επιτραπεί η ανεξάρτητη πρόσβαση των δημοσιογράφων στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ ελέγχει την είσοδο στο παλαιστινιακό έδαφος και δεν έχει επιτρέψει σε δημοσιογράφους να ταξιδέψουν εκεί, ανεξάρτητα, από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου έως σήμερα.

Το δικαστήριο υποστήριξε ότι «οι περιορισμοί δικαιολογούνται για λόγους ασφαλείας, καθώς η ανεξάρτητη είσοδος των δημοσιογράφων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους…ισραηλινούς στρατιώτες που μάχονται τους τρομοκράτες της Χαμάς στη Γάζα».

Περισσότερα εδώ.

02:55 Ο Λευκός Οίκος επαναλαμβάνει ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων: «Δεν υποστηρίζουμε κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή. Και δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε αυτό, διότι δεν πιστεύουμε ότι ωφελεί κανέναν εκτός από τη Χαμάς αυτή τη στιγμή».

Ο Κίρμπι λέει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «ανθρωπιστικές παύσεις, αλλά όχι γενική κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή».

02:30 Η Χεζμπολάχ αρνείται ότι το Ισραήλ σκότωσε τον επικεφαλής της διοίκησης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Η Χεζμπολάχ αρνείται ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας σκότωσαν τον Αλί Χουσεΐν Μπάρτζι, διοικητή μη επανδρωμένων αεροσκαφών της οργάνωσης στο νότιο Λίβανο, λέγοντας σε ανακοίνωσή της ότι «ο διοικητής δεν υποβλήθηκε ποτέ σε απόπειρα δολοφονίας, όπως ισχυρίζεται ο εχθρός».

02:05 Αναπλ. πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ: «Θέλετε άμεση κατάπαυση του πυρός από το Ισραήλ, αλλά για τη Χαμάς δεν λέτε τίποτα»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίζονται το βέτο που άσκησαν τον περασμένο μήνα σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέγοντας ότι η πρόταση ήταν «αποσυνδεδεμένη από την κατάσταση επί τόπου». Σε μια συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η παλαιστινιακή και η αραβική αντιπροσωπεία ενώνονται με πολλές άλλες χώρες, καθώς απαιτούν τον άμεσο τερματισμό των μαχών – εκκλήσεις που επαναλήφθηκαν από μια ομάδα ραβίνων εναντίον του πολέμου στο θεωρείο.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ επαναλαμβάνει ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται για να εξασφαλίσει μια «παύση» στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και την απελευθέρωση των 136 ισραηλινών ομήρων στη Γάζα. Λέει ότι είναι «εντυπωσιακό» το γεγονός ότι όσοι ζητούν τον τερματισμό της σύγκρουσης έχουν διατυπώσει πολύ λίγα αιτήματα προς τη Χαμάς, την τρομοκρατική οργάνωση που κυβερνά τη Γάζα, η καταστροφική επίθεση της οποίας στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ πυροδότησε τον πόλεμο».

01:40 Σμότριχ εναντίον Μπλίνκεν στηρίζοντας την εκδίωξης των Παλαιστινίων από τη Γάζα

«Εκτιμούμε πραγματικά την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, αλλά όταν πρόκειται για την ύπαρξή μας στη γη μας, θα ενεργούμε πάντα σύμφωνα με το ισραηλινό συμφέρον», γράφει ο Σμότριχ, ο οποίος ηγείται του ακροδεξιού κόμματος Θρησκευτικός Σιωνισμός, στο Χ. «Επομένως, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να καταστρέψουμε τη Χαμάς. Δεν θα μεταφέρουμε ούτε ένα σέκελ στην ΠΑ που θα φτάσει στις οικογένειες των ναζί στη Γάζα».

01:15 Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών της Ιρακινής Χεζμπολάχ, δηλώνει πως είναι έτοιμοι να μεταβούν στον Λίβανο αν υπάρξει επίθεση «στους αδερφούς τους»

Σε συνέντευξη του σε μέσο που εκφράζει τον «Άξονα της Αντίστασης» ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών της Ιρανικής Χεζμπολάχ έκανε δηλώσεις στήριξης του Λιβάνου και της Υεμένης.

Η προοπτική ότι ο εχθρός επιτίθεται εναντίον του Ιράκ και των Ιρακινών έχει αφεθεί να το αντιμετωπίσει μόνος του. Ή ότι η Παλαιστίνη δέχεται επίθεση και θα την αντιμετωπίσει μόνη της. Σήμερα, αυτός ο άξονας έχει αποκτήσει ισχυρή συνοχή, με σαφές όραμα και σαφείς στόχους, και είναι σταθερά ριζωμένος στο πεδίο. Αυτό έχει γίνει σαφές σε όλους: το πλήθος των ρόλων σε συνδυασμό με την ενότητα του σκοπού στην αντιμετώπιση αυτού του εχθρού δεν θα επιτρέψει στον εχθρό να ξεχωρίσει κάποια χώρα για να επιτεθεί εναντίον του.

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση του Λιβάνου, εμείς, ως Ιρακινοί, έχουμε πλέον μια παρουσία που το πώς και το πού δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Εάν ο εχθρός θεωρήσει τέτοια ανοησία τον Λίβανο, οι Ιρακινοί θα είναι παρόντες στο πεδίο της μάχης, σε μεγάλους αριθμούς, και θα υπερασπιστούμε και θα σταθούμε δίπλα στον λιβανέζικο λαό μέχρι την τελευταία του πνοή.

Ο Λίβανος δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί – η λιβανέζικη αντίσταση δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί.
Δεν θα επιτρέψουμε σε έναν εχθρό όπως το «Ισραήλ» ή οι Ηνωμένες Πολιτείες να αγγίξουν οποιαδήποτε χώρα του Άξονα [της αντίστασης] ή οποιαδήποτε ισλαμική χώρα.[Σε περίπτωση επίθεσης κατά του Λιβάνου], εμείς, ως Ιρακινοί, είμαστε έτοιμοι με διάφορα μέσα να βρεθούμε την κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο μέρος, πλάι-πλάι με τους αδελφούς μας στη λιβανέζικη αντίσταση.

00:50 Ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ έκανε έναν μίνι απολογισμός των τελευταίων πράξεων του πολέμου – Επιβεβαίωσε την κατάρριψη drone

Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Al-Quds (σ.σ. η Ιερουσαλήμ στα αραβικά), της στρατιωτικής πτέρυγας της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ) Αμπού Χάμζα συζήτησε τις διάφορες αποτυχίες του Ισραηλινού στρατού στο πεδίο της μάχης. Συγκεκριμένα έκανε έναν απολογισμό σε ραδιοφωνική ομιλία που μετέφερε το Al Mayadeen για τα επιτεύγματα της αντίστασης στη Γάζα. Σκοπός όμως ήταν να χρησιμοποιήσει την χαμηλή δημοτικότητα του Νετανιάχου εναντίον του.

Ο Αμπού Χάμζα επεσήμανε τις αποτυχίες του ισραηλινού στρατού και του πρωθυπουργού τους Μπενιαμίν Ντανιάχου, επιβεβαιώνοντας ότι οι ταξιαρχίες κατέρριψαν ένα ισραηλινό αεροπλάνο των μυστικών υπηρεσιών πάνω από το Χαν Γιουνίς, σημειώνοντας ότι σύντομα θα ακολουθήσουν περισσότερες πληροφορίες.

Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης τη στοχοποίηση ενός μέλους του ισραηλινού στρατού που είχε οχυρωθεί σε ένα σπίτι στο Χαν Γιουνίς. Μετά την ομιλία του, τα στρατιωτικά μέσα ενημέρωσης των Ταξιαρχιών Al-Quds δημοσίευσαν πλάνα που καταγράφουν τη «συνάντηση». Τέλος ο Αμπού Χάμζα επιβεβαίωσε την κατάρριψη drone, άσχετο με την σύλληψη drone από την Χαμάς που προαναφέρθηκε.

00:30 Επιβεβαιώθηκαν από τις εταιρείες τα χτυπήματα εναντίον Ισραηλινών τάνκερ στις Μαλδίβες

Το πρώτο πλοίο με την ονομασία CHEM CILICON, που ανήκει στην ισραηλινή εταιρεία ACE, ταξίδευε με σημαία της Λιβερίας και δέχθηκε επίθεση στα βορειοδυτικά των Μαλδίβων στον Ινδικό Ωκεανό, ανέφερε η Al Mayadeen σε δημοσίευμά της νωρίς την Τρίτη.

Το δεύτερο δεξαμενόπλοιο με την ονομασία PACIFIC GOLD, «που ανήκει στο σιωνιστικό καθεστώς και στην εταιρεία Stern», δέχθηκε επίθεση κοντά στο λιμάνι Κοτσίν στην Ινδία. Μπορείτε να δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της 6ης Ιανουαρίου.

00:05 Οι IDF λένε ότι σκότωσαν ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως σκότωσε τον διοικητή της αεροπορικής μονάδας της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, Αλί Χουσεΐν Μπάρτζι, σε αεροπορική επιδρομή την Τρίτη. Ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι ο διοικητής της Χεζμπολάχ είχε ηγηθεί δεκάδων επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ. Η δήλωση ήρθε μετά από αναφορές ότι ένα ισραηλινό πλήγμα στο νότιο Λίβανο σκότωσε έναν κορυφαίο διοικητή της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ και τα δίκτυά της δεν έχουν ακόμα κάνει σχετική δήλωση.

23:40 H Χαμάς ισχυρίζεται πως κατέλαβε ένα Ισραηλινό drone αναγνώρισης

Μαχητές της Al-Qassam, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, κατέλαβαν ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος Skylark, το οποίο βρισκόταν σε αποστολή πληροφοριών ανατολικά της συνοικίας Al-Zaytoun στην πόλη της Γάζας σύμφωνα με τον Αμπού Ομπέιντα, στρατιωτικού εκπροσώπου Τύπου της οργάνωσης.

23:15 Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι στόχευσαν σκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα

Oι επιχειρήσεις θαλάσσιου εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) δήλωσαν ότι έλαβαν αναφορά για περιστατικό στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στην Υεμένη. Στρατιωτική πηγή από την Υεμένη δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι Χούθι είχαν βάλει στο στόχαστρο ένα πλοίο που συνδέεται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα. Αργότερα επιβεβαίωσαν επίσημα πως επιτέθηκαν σε πλοίο.

22:55 Ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος δήλωσε ότι υπέστη ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της κράτησής του από τις ισραηλινές δυνάμεις

Ο Ντίαα αλ-Καχλούτ, επικεφαλής του γραφείου στη Γάζα του πρακτορείου The New Arab που εδρεύει στο Λονδίνο, συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό στην πόλη Beit Lahia στη βόρεια Γάζα στις 7 Δεκεμβρίου και κρατήθηκε χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες για αρκετές εβδομάδες, ανέφερε το πρακτορείο. Ήταν μεταξύ δεκάδων Παλαιστινίων που παρουσιάστηκαν να συλλαμβάνονται από ισραηλινά στρατεύματα και να γδύνονται μέχρι το εσώρουχό τους τον περασμένο μήνα, ανέφερε το πρακτορείο που ανήκει στο Κατάρ. Σε συνέντευξή του, ο Καχλούτ περιέγραψε τη μεταχείριση του ίδιου και άλλων κρατούμενων Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό ως «απερίγραπτα σκληρή και δύσκολη».

Ανέφερε πως «Τη στιγμή που με συνέλαβαν, Ισραηλινοί στρατιώτες συνωστίζονταν γύρω μου και άκουσα τη λέξη δημοσιογράφος να λέγεται περισσότερες από μία φορές, πριν με φιμώσουν με ταινία για να μην μπορώ να μιλήσω. Κορόιδευαν τους δημοσιογράφους και τη δουλειά τους».

Είπε ότι υποβλήθηκε αρκετές φορές σε ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια από πράκτορες της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, Σιν Μπετ. Είπε ότι πέρασε τις 25 από τις 33 ημέρες της κράτησής του αναγκασμένος να παραμείνει σε γονατιστή θέση, γεγονός που του προκαλούσε έντονο πόνο.

22:30 Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Βελγίου υποστηρίζει την υπόθεση γενοκτονίας κατά του Ισραήλ

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Βελγίου, Πέτρα Ντε Σούτερ, εξέφρασε την υποστήριξή της στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα.

Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ντε Σούτερ δήλωσε ότι θέλει το Βέλγιο να αναλάβει δράση στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ), ακολουθώντας το παράδειγμα της Νότιας Αφρικής.

Δήλωσε πως «Το Βέλγιο δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέτοχο τον απέραντο ανθρώπινο πόνο στη Γάζα. Πρέπει να δράσουμε ενάντια στην απειλή της γενοκτονίας. Θέλω το Βέλγιο να αναλάβει δράση στο Διεθνές Δικαστήριο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Νότιας Αφρικής. Θα το προτείνω αυτό στο πλαίσιο της βελγικής κυβέρνησης».

22:10 Ο υπ. Υγείας του Ισραήλ έδωσε εντολή στους διοικητές των νοσοκομείων να προετοιμάζονται για αύξηση των νοσηλειών λόγω Χεζμπολάχ

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας διέταξε τα νοσοκομεία να είναι προετοιμασμένα για το ενδεχόμενο αυξημένων συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και «να δεχθούν χιλιάδες θύματα σε σύντομο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Kann.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών με στόχο την ηγεσία της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, στις οποίες η Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί αντίποινα. Οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ κατά μήκος των λιβανικών συνόρων συνεχίζονται από τις 7 Οκτωβρίου, όπου έχουν σκοτωθεί πάνω από 150 μαχητές της Χεζμπολάχ. Τα πρόσφατα πλήγματα, ωστόσο, έχουν αυξήσει περαιτέρω τους φόβους για κλιμάκωση και άνοιγμα ενός μεγαλύτερου βόρειου μετώπου.

19:50 Στο «κόκκινο» η ένταση στο βόρειο Ισραήλ εν μέσω βομβαρδισμών της Χεζμπολάχ

Οι εντάσεις συνεχίζουν να σιγοβράζουν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, με χιλιάδες εκτοπισμένους από τις συνοριακές κοινότητες εκατέρωθεν, εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

«Βρέθηκα κατά μήκος των συνόρων στο βόρειο Ισραήλ σήμερα σε μια μικρή πόλη που ονομάζεται Shlomi και ήταν απίστευτα τεταμένη. Είχαμε σειρήνες που χτυπούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε όλο το μήκος των 120 χιλιομέτρων των συνόρων με τον Λίβανο, κυριολεκτικά επί ώρες», ανέφερε η ανταποκρίτρια του Al Jazeera Laura Khan από την πόλη-λιμάνι της Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ.

«Από τη Σλόμι όπου βρισκόμασταν, συνήθως ζουν εκεί περίπου 9.000 άνθρωποι. Εκεί ήταν περίπου 150», πρόσθεσε η ίδια. «Αυτά τα μέρη είναι πόλεις-φαντάσματα και είναι γεμάτα σημάδια από κάποια από τα πυρομαχικά που έχουν σταλεί».

19:30 Ο επικεφαλής της Χαμάς καλεί τα μουσουλμανικά κράτη να παράσχουν όπλα

Ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια κάλεσε τα μουσουλμανικά κράτη να παράσχουν στους Παλαιστίνιους μαχητές όπλα, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος της οργάνωσης με το Ισραήλ «δεν είναι μόνο η μάχη του παλαιστινιακού λαού».

Ο Haniyeh, σε συνέδριο στη Ντόχα, δήλωσε ότι το Ισραήλ «απέτυχε να επιτύχει οποιονδήποτε από τους στόχους του» μετά από σχεδόν 100 ημέρες πολέμου στη Γάζα και το μόνο που κατάφερε ήταν να αποκαλύψει «το αιματηρό, δολοφονικό του πρόσωπο σε ολόκληρο τον κόσμο αφού διέπραξε όλες αυτές τις σφαγές».

19:10 Νεκρός Παλαιστίνιος από πυρά του IDF

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωσαν ότι οι δυνάμεις τους σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο μετά από μια υποτιθέμενη επίθεση με μαχαίρι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σε ανακοίνωση των IDF αναφέρεται ότι ο Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε αφού επιχείρησε να μαχαιρώσει στρατιώτη κοντά στην πόλη Ραμάλα. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι ένας 31χρονος άνδρας σκοτώθηκε στο κοντινό χωριό Ein Sinya.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 330 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου πριν από τρεις μήνες, ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

18:55 Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας λέει στον Μπλίνκεν ότι η πίεση στο Ιράν είναι «κρίσιμη» για την αποφυγή κλιμάκωσης

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε στον Antony Blinken ότι η άσκηση πίεσης στο Ιράν είναι «κρίσιμη» για τις προσπάθειες αποτροπής περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης, μετά από μια σειρά προκλητικών ισραηλινών χτυπημάτων στο γειτονικό Λίβανο.

«Η αύξηση της πίεσης που ασκείται στο Ιράν είναι κρίσιμη και μπορεί να αποτρέψει την περιφερειακή κλιμάκωση σε πρόσθετες αρένες», ανέφερε ο Gallant σε κυβερνητική ανακοίνωση.

18:25 Νέο σχέδιο εποικισμού κατά μήκος της κατεχόμενης περιμέτρου της Ανατολικής Ιερουσαλήμ

Δύο ισραηλινές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις δηλώνουν ότι οι αρχές του Ισραήλ είναι έτοιμες να προωθήσουν ένα σχέδιο εποικισμού κατά μήκος της νότιας περιμέτρου της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, το οποίο προστίθεται σε μια σειρά νέων οικισμών που προωθήθηκαν τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις Ir Amim και Bimkom, το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή 650 οικιστικών μονάδων σε 29 dunams (29.000 τετραγωνικά μέτρα) γης που βρίσκονται κατά μήκος των νότιων πλαγιών της παλαιστινιακής συνοικίας Sur Baher-Umm Tuba, τα όρια της οποίας εκτείνονται μέχρι τις υπάρχουσες παλαιστινιακές κατοικίες.

18:00 Ραβίνοι προσεύχονται στον ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Οι Εβραίοι θρησκευτικοί ηγέτες εκπροσωπούν τους Ραβίνους για την κατάπαυση του πυρός, μια ομάδα ραβίνων και φοιτητών ραβίνων από το Ισραήλ, τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

«Αυτή τη στιγμή του μεγάλου ηθικού απολογισμού, μιλάμε με μια φωνή για να εκπληρώσουμε την πιο ιερή υποχρέωση της εβραϊκής παράδοσης – το «pikuach nefesh», τη διάσωση μιας ζωής», αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους.

17:40 Βρετανία: Το Ισραήλ ενδέχεται να παραβίασε το διεθνές δίκαιο στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να περιλάμβανε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

«Ανησυχώ μήπως το Ισραήλ έχει προβεί σε ενέργειες που μπορεί να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο στη Γάζα, επειδή βομβαρδίστηκαν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ή οτιδήποτε άλλο; Ναι, φυσικά», δήλωσε ο Κάμερον, πρώην πρωθυπουργός, την Τρίτη.

Πρόσθεσε ότι οι νομικές συμβουλές που έχει λάβει μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το Ισραήλ συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο, αλλά ότι «πολλές περιπτώσεις» είναι υπό αμφισβήτηση.

17:30 Περισσότεροι από 23.000 νεκροί στη Γάζα – Πάνω από 9.000 τα νεκρά παιδιά

16:57 Μπλίνκεν σε Νετανιάχου: «Προστατέψτε τους αμάχους»

Άντονι Μπλίνκεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκαν στο Τελ Αβίβ με τον Αμερικανό διπλωμάτη να τονίζει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό «τη σημασία της αποφυγής περαιτέρω βλάβης των αμάχων και της προστασίας των πολιτικών υποδομών στη Γάζα».

Οι δύο πλευρές συζήτησαν «τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων και τη σημασία της αύξησης του επιπέδου της ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει στους αμάχους στη Γάζα», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε επίσης με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτσογκ, και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο «δικαίωμα του Ισραήλ να διασφαλίσει ότι οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου δεν θα επαναληφθούν».

16:45 Νατζίμπ Μικάτι: «Ο Λίβανος είναι έτοιμος για συνομιλίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των συνόρων»

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, δήλωσε σε ανώτερο αξιωματούχο του ΟΗΕ ότι η χώρα του είναι έτοιμη για συζητήσεις σχετικά με τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα στα σύνορα με το Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του Μικάτι ανέφερε ότι συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Λακρουά, στη Βηρυτό για να επαναλάβει «την ετοιμότητα του Λιβάνου να διαπραγματευτεί την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης σταθερότητας στο νότιο Λίβανο».

«Επιδιώκουμε μόνιμη σταθερότητα και ζητάμε μια διαρκή ειρηνική λύση αλλά σε αντάλλαγμα λαμβάνουμε προειδοποιήσεις μέσω διεθνών απεσταλμένων για πόλεμο στο Λίβανο», δήλωσε ο Μικάτι.

«Η θέση που επαναλαμβάνω σε αυτούς τους αντιπροσώπους είναι: Υποστηρίζετε την ιδέα της καταστροφής; Είναι αποδεκτό αυτό που συμβαίνει στη Γάζα;», αναρωτήθηκε.

16:36 Το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις του στη νότια και κεντρική Γάζα

Τις τελευταίες ώρες, έχει αυξηθεί η ένταση των ισραηλινών στρατιωτικών πληγμάτων στην πόλη Χαν Γιουνίς, με 11 Παλαιστίνιους να έχουν χάσει τη ζωή τους, όπως αναφέρει το Al Jazeera.

«Και την τελευταία ώρα, ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη άνοιξαν πυρ εναντίον Παλαιστινίων κατοίκων και διασωθέντων στο νοσοκομείο Νασέρ, στο δυτικό τμήμα της πόλης», σημειώνει ο ανταποκριτής  Tareq Abu Azzoum και προσθέτει ότι συνεχίζονται οι επιθέσεις στις επαρχίες, με τις ισραηλινές δυνάμεις να καταστρέφουν κατοικίες.

16:29 Ταυτοποιήθηκε ο Παλαιστίνιος που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε νεκρός βόρεια της Ραμάλα

Ο Παλαιστίνιος που πυροβολήθηκε θανάσιμα από τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά σε σημείο ελέγχου βόρεια της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αναγνωρίστηκε ως ο 31χρονος Ibrahim Samih Jayousi.

Σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης, ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον του Jayousi αφού φέρεται να προσπάθησε να πραγματοποιήσει επίθεση με μαχαίρι στο σημείο ελέγχου Ain Sinya.

16:20 Μπεν Γκβιρ προς Μπλίνκεν: «Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε ήρεμα με τη Χαμάς»

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, απευθύνθηκε στον Άντονι Μπλίνκεν μέσω ανάρτησής του στο Χ, λέγοντας ότι «δεν είναι ώρα να μιλήσουμε ήρεμα με τη Χαμάς, είναι ώρα να χρησιμοποιήσουμε το μεγάλο ραβδί».

Η παράφραση της ατάκας του Ρούζβελτ από τον Μπεν Γκβιρ έρχεται τη στιγμή που ο Μπλίνκεν βρίσκεται στο Ισραήλ και συναντάται με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι έντονες μάχες στη Λωρίδα της Γάζας και να βελτιωθεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς.

Τόσο ο Μπεν Γκβιρ όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, έχουν καταφερθεί εναντίον των δηλώσεων ανώτερων ισραηλινών αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες ότι οι IDF μεταβαίνουν από τις επιχειρήσεις υψηλού αντίκτυπου σε μια φάση του πολέμου χαμηλότερης έντασης.

Ο Μπεν Γκβιρ έχει επίσης αντιταχθεί στην καταδίκη από τις ΗΠΑ της έκκλησής του για επανεγκατάσταση Παλαιστινίων εκτός της Γάζας, δηλώνοντας την περασμένη εβδομάδα ότι, ενώ θαυμάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες, «δεν είμαστε άλλο ένα αστέρι στην αμερικανική σημαία».

16:08 ΟΗΕ: 1,9 εκατομμύρια εκτοπισμένοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μεταδοτικών ασθενειών

Ο ΟΗΕ κρούει καμπανάκι και εκφράζει τις ανησυχίες του για την υγεία στη Γάζα. Καθώς ο πόλεμος πλησιάζει τις 100 ημέρες:

  • 59 από τα 77 κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας δεν λειτουργούν
  • 120 από τα 353 επίσημα και ανεπίσημα καταφύγια εκτοπισμένων έχουν πρόσβαση σε ιατρικά σημεία
  • Περίπου 350.000 άτομα με χρόνιες ασθένειες και περίπου 485.000 άτομα με ψυχικές διαταραχές συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα με τις θεραπείες τους
  • 1,9 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι εξακολουθούν να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μεταδοτικών ασθενειών λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης, ιδίως του υπερπληθυσμού των καταλυμάτων και της έλλειψης πρόσβασης σε κατάλληλες εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής.

Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα

15:58 Αυξάνονται οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις διέπραξαν «12 σφαγές» σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας την 95η ημέρα του πολέμου που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 126 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν άλλοι 241.

Επίσης, ανέφερε ότι ένας αριθμός θυμάτων βρίσκεται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα και στους δρόμους, ενώ τα πληρώματα ασθενοφόρων και πολιτικής προστασίας δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν.

15:46 Σειρήνες ηχούν ξανά σε όλο το βόρειο Ισραήλ

Νέος συναγερμός για εισβολή μαχητικών αεροσκαφών έχει σημάνει στο βόρειο Ισραήλ. Σε όλες τις κοινότητες ηχούν σειρήνες.

Σημείωνεται ότι πριν λίγη ώρα, ένας ανώτερος διοικητής της Χεζμπολάχ, υπεύθυνος για δεκάδες επιθέσεις με drones στο βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού χτυπήματος νωρίτερα στο αρχηγείο των IDF στο Σαφέντ, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο νότιο Λίβανο.

15:39 Η Air France επαναφέρει τις πτήσεις προς το Ισραήλ

Η Air France επαναφέρει τις πτήσεις της προς το Ισραήλ από τις 24 Ιανουαρίου, δήλωσε εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιεί τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις από το Παρίσι προς το Τελ Αβίβ με αεροσκάφη Airbus A350.

Υπενθυμίζεται ότι οι αεροπορικές εταιρείες σταμάτησαν να πετούν προς το Ισραήλ με την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Η Lufthansa, η Swiss και η Austrian ξεκίνησαν ξανά τις πτήσεις τους προς το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα.

15:30 «Επικίνδυνη η κατάσταση» στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

«H κατάσταση στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί απίστευτα για την κλιμάκωση στα σύνορα», μεταδίδει ο Imran Khan για λογαριασμό του Al Jazeera.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι την περασμένη εβδομάδα δολοφονήθηκε ο ανώτερος ηγέτης της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι, ενώ πριν από 24 ώρες δολοφονήθηκε και ο ανώτερος διοικητής της Χεζμπολάχ, Wissam al-Tawil.

«Το τελευταίο αυτό χτύπημα έλαβε χώρα εντός του Λιβάνου, με τη Χεζμπολάχ να απαντά με χτύπημα 40 χιλιομέτρων μέσα στο ισραηλινό έδαφος», σημειώνει ο δημοσιογράφος και τονίζει ότι αρκεί ένα λάθος ή ένας λανθασμένος υπολογισμός από οποιαδήποτε πλευρά για να ξεφύγει η κατάσταση.

15:16 Συναγερμός για είσοδο drones στο Ισραήλ

Συναγερμός για είσοδο drones έχει σημάνει σε διάφορες κοινότητες του βόρειου Ισραήλ, σε μία ημέρα που μυρίζει «μπαρούτι» στα σύνορα με τον Λίβανο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα περιστατικά, ωστόσο σειρήνες, που ήχησαν νωρίτερα μέσα στην ημέρα, αποδείχθηκαν ψευδείς συναγερμοί.

15:05 Νεκρός Παλαιστίνιος κοντά σε σημείο ελέγχου στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν νεαρό Παλαιστίνιο, που κατηγορείται ότι επιχείρησε να τους «επιτεθεί με μαχαίρι».

Οι πυροβολισμοί, όπως μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, σημειώθηκαν κοντά στο σημείο ελέγχου Αϊν Σίνια, βόρεια της πόλης Ραμάλα.

Το σημείο ελέγχου έχει πλέον κλείσει.

14:55  Γιατροί και ασθενείς εκγκαταλείπουν τα νοσοκομεία της νότιας Γάζας

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με την πιθανή κατάρρευση της παροχής νοσοκομειακής φροντίδας στη νότια και κεντρική Γάζα με εκατοντάδες μέλη ιατρικού προσωπικού και ασθενείς να έχουν εγκαταλείψει τις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις για να γλιτώσουν τη ζωή τους.

Οι μάχες έχουν ενταθεί στο κεντρικό και νότιο τμήμα του θύλακααυξάνοντας την πίεση στα ήδη κορεσμένα νοσοκομεία που παραμένουν ανοιχτά.

«Αυτό που βλέπουμε είναι στ’ αλήθεια ανησυχητικό γύρω από το νοσοκομείο Αλ Άκσα και μια αύξηση των εχθροπραξιών πολύ κοντά στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο και πολύ κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ», σημειώνει ο Σον Κέισι, ο συντονιστής των ιατρικών ομάδων αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ στη Γάζα.

Και προσθέτει: «Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτές τις ιατρικές εγκαταστάσεις. Πρέπει πάση θυσία να προστατευθούν. Αυτή είναι η τελευταία γραμμή δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας που έχει η Γάζα–από τα βόρεια ως τα νότια χάνονται το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο».

Στη διάρκεια επίσκεψης στο Αλ Άκσα, στην κεντρική Γάζα, πριν από δύο ημέρες ο Κέισι διαπίστωσε ότι το 70% του προσωπικού έχει εγκαταλείψει τις θέσεις τους.

«Πολλοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς κατέφυγαν μαζί με τους ήδη εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Γάζας που έχουν στριμωχτεί σε καταφύγια στο νοτιότερο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας».

14:41 Πλάνα των IDF από τις μάχες στη Χαν Γιουνίς

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από τις μονάδες Maglan και Duvdevan, που επιχειρούν στην πόλη Χαν Γιουνίς.

Οι κομάντος έκαναν επιδρομές σε υποδομές της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων υπόγειων χώρων και επιδιώκουν να επεκτείνουν τον «επιχειρησιακό έλεγχο» των IDF στο νότιο τμήμα του θύλακα.

Σύμφωνα με τις IDF, τα στρατεύματα εντόπισαν δεκάδες φρεάτια σήραγγας της Χαμάς στην περιοχή. Μάλιστα, από ένα βγήκαν μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης και εκτόξευσαν εκρηκτικά εναντίον των στρατευμάτων. Οι Ισραηλινοί ανταπέδωσαν τα πυρά, σκοτώνοντας τους ενόπλους.

Σε άλλο περιστατικό, οι IDF ισχυρίζονται ότι ελεύθεροι σκοπευτές της μονάδας Duvdevan εντόπισαν και σκότωσαν εννέα πράκτορες της Χαμάς.

«Maglan και Duvdevan μάχονται τη Χαμάς από κοντά, κατευθύνουν αεροπορικές επιδρομές και χρησιμοποιούν κατευθυνόμενα πυρομαχικά», καταλήγουν οι IDF.

14:33 5.755 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από τις 7 Οκτωβρίου

Τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων συλληφθέντων από τις ισραηλινές δυνάμεις, από τις 7 Οκτωβρίου, σε 5.755.

Σε αυτόν τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται 190 γυναίκες και 335 παιδιά. Επίσης, κρατούνται 50 δημοσιογράφοι, εκ των οποίων οι 20 βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση, που σημαίνει ότι κρατούνται χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες ή να δικαστούν.

14:26 Νεκροί από χτυπήματα στην κηδεία του Tawil 

Λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ένα αυτοκίνητο χτυπήθηκε, υποτίθεται από το Ισραήλ, κοντά στο σπίτι του ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ, Wissam al-Tawil, λίγο πριν από την έναρξη της κηδείας του. «Υπάρχουν θύματα από το περιστατικό», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ο Tawil σκοτώθηκε έπειτα από επίθεση που δέχτηκε το όχημα στο οποίο βρισκόταν, κοντά στο χωριό Khirbat Salem, περίπου 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ, ενώ ένα ακόμη άτομο σκοτώθηκε.

14:14 Μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν σε ισραηλινό άρμα μάχης

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam έκαναν γνωστό ότι μαχητές τους κατέστρεψαν ένα ισραηλινό άρμα μάχης Merkava με βλήμα Al-Yassin 105, νότια της πόλης Χαν Γιουνίς.

Τα άρματα μάχης Merkava κατατάσσονται μεταξύ των καλύτερα οχυρωμένων στον κόσμο και των πιο ισχυρών στο πεδίο της μάχης.

Ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού Bureij στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, μαχητές των Ταξιαρχιών Al-Qassam σκότωσαν τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες με ένα τοπικά κατασκευασμένο τυφέκιο που ονομάζεται «Ghoul».

14:05 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το σύστημα υγείας στη Γάζα καταρρέει με ραγδαίους ρυθμούς. Πάνω από 120 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Εντείνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Ένα αυτοκίνητο στοχοποιήθηκε με ισραηλινό drone σε λιβανέζικο έδαφος με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς. Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στρατιωτικό κέντρο διοίκησης στο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσει ζημιές ή θύματα.
  • Ο Άντονι Μπλίνκεν συναντάται με κορυφαίους Ισραηλινούς αξιωματούχους στο Τελ Αβίβ μετά την αναχώρησή του από τη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο της τέταρτης περιφερειακής περιοδείας του.
  • Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι άλλοι εννέα στρατιώτες του σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών στη Γάζα, ανεβάζοντας το σύνολο των νεκρών στρατών από τις 7 Οκτωβρίου σε 514.
  • Επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων πραγματοποιούνται σε όλη τη Δυτική Όχθη, με αποτέλεσμα 14 Παλαιστίνιοι να τραυματιστούν σε μία μόνο επιδρομή στη Ναμπλούς.

13:59 Τραγική η υγειονομική κατάσταση στη Γάζα

Η κατάσταση της υγείας είναι τραγική στη Ράφα, όπου έχει στριμωχτεί πάνω από το μισό του πληθυσμού της Γάζας, αναφέρει ο ανταποκριτής του AJ.

«Εδώ στη Ράφα, δεν υπάρχουν μεγάλα νοσοκομεία, παρά μόνο νοσοκομεία μεσαίου μεγέθους ή μικρότερα κέντρα και κλινικές», σημειώνει.

«Έξω από το νοσοκομείο του Κουβέιτ, βλέπουμε να μεταφέρονται οι τραυματίες. Ωστόσο, παραμένουν στο νοσοκομείο μόνο για περίπου 30 λεπτά – αρκετά για να λάβουν τα στοιχεία τους – επειδή οι εγκαταστάσεις ξεμένουν από χώρο.

Στη συνέχεια, στέλνονται είτε στο νοσοκομείο Abu Youssef Najjar, το οποίο είναι μεσαίου μεγέθους και διαθέτει σχετικά καλύτερο εξοπλισμό, είτε στο ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Γάζας.

Οι περισσότεροι τραυματίες βρίσκονται στο Νοσοκομείο Najjar, επειδή ο δρόμος που οδηγεί στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας είναι πολύ επικίνδυνος, με βολές πυροβολικού κατά τη διάρκεια της ημέρας».

13:45 Μητέρα κουβαλά τη σορό του γιου της που σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δ. Όχθη

Η μητέρα του νεαρού Παλαιστίνιου Ahed Rajab μεταφέρει τη σορό του γιου της, ο οποίος, μαζί με άλλους δύο, σκοτώθηκε χθες από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στην Τουλκάρρεμ της Δυτικής Όχθης.

13:28 ΠΟΥ: Το σύστημα υγείας στη Γάζα καταρρέει με ραγδαίους ρυθμούς

Ο Sean Casey, συντονιστής ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης στη Γάζα, προειδοποίησε ότι ολόκληρο το σύστημα υγείας του θύλακα καταρρέει ταχύτατα, καθώς το ιατρικό προσωπικό και οι ασθενείς εγκαταλείπουν τις εγκαταστάσεις στη νότια Γάζα.

«Αυτό που βλέπουμε είναι πραγματικά ανησυχητικό γύρω από πολλά νοσοκομεία και μια εντατικοποίηση των εχθροπραξιών πολύ κοντά στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας», είπε. «Βλέπουμε το σύστημα υγείας να καταρρέει με πολύ γρήγορους ρυθμούς».

Από τις 7 Οκτωβρίου, έχουν σημειωθεί περίπου 600 επιθέσεις σε νοσοκομεία και ζωτικής σημασίας ιατρικές υποδομές στη Γάζα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 606 άνθρωποι μέσα στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν επίσης θέσει εκτός λειτουργίας όλα τα νοσοκομεία της Γάζας, εκτός από εννέα. Αυτά που παραμένουν ανοιχτά είναι σοβαρά υποστελεχωμένα και δεν διαθέτουν πόρους για να περιθάλψουν την εισροή τραυματιών που φτάνουν καθημερινά.

Τα 23 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας είναι εκτός λειτουργίας – Το infographic του AJ αφορά στοιχεία όπως έχουν καταγραφεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023

13:22 Ξεκίνησε η συνάντηση Νετανιάχου – Μπλίνκεν

Ξεκίνησε η κατ’ ιδίαν συνάντησή του Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Άντονι Μπλίνκεν στο στρατιωτικό αρχηγείο της Κίρια στο Τελ Αβίβ.

Στη συνέχεια οι δύο τους θα συμμετέχουν σε συνεδρίαση με το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου.

13:16 Ακόμα πέντε ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο

Οι IDF ανακοίνωσαν τον θάνατο άλλων πέντε στρατιωτών που σκοτώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια μαχών στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών στρατιωτών το τελευταίο 24ωρο σε εννέα και από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης σε 185.

13:00 Καταστράφηκε ολοσχερώς το υψηλότερο κτίριο κατοικιών στη Χαν Γιουνίς

Οι ισραηλινές δυνάμεις επεκτείνουν τη στρατιωτική τους επιχείρηση στο κεντρικό τμήμα της Χαν Γιουνίς, όπου την προηγούμενη ώρα καταστράφηκε ολοσχερώς ένας πύργος κατοικιών στην καρδιά της πόλης, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Ο Πύργος Al-Fara, ένα 12ώροφο κτίριο που είναι εν μέρει εμπορικό και εν μέρει οικιστικό, είναι το ψηλότερο κτίριο στη Χαν Γιουνίς.

Το κτίριο δεν ήταν το μόνο που καταστράφηκε, αλλά σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές και στα γύρω σπίτια. Μιλάμε για τουλάχιστον άλλα 10 κτίρια κατοικιών που υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Αυτό φαίνεται να είναι ένα ακόμη βήμα των ισραηλινών δυνάμεων εισβολής, σύμφωνα με το AJ, που ανοίγουν το δρόμο για τα τανκς και τα τεθωρακισμένα οχήματα να εισχωρήσουν βαθύτερα στη Χαν Γιουνίς.

12:45 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: 126 νεκροί και 241 τραυματίες το τελευταίο 24ωρο

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανέφερε ότι, τις τελευταίες 24 ώρες, οι ισραηλινές δυνάμεις διέπραξαν 12 σφαγές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 126 άτομα και να τραυματιστούν 241.

12:38 Χαμενεΐ: Τα εγκλήματα του Ισραήλ θα μείνουν στην Ιστορία, ακόμα και όταν το σιωνιστικό κράτος καταστραφεί

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, λέει ότι το Ισραήλ μια μέρα θα πάψει να υπάρχει, αλλά οι πράξεις του εναντίον των Παλαιστινίων δεν θα ξεχαστούν.

«Αυτά τα εγκλήματα θα παραμείνουν στην ιστορία. Ακόμα και όταν το σιωνιστικό καθεστώς καταστραφεί και απομακρυνθεί από το πρόσωπο της Γης με τη βοήθεια του Θεού, αυτά τα εγκλήματα δεν θα ξεχαστούν», δήλωσε σε συγκέντρωση στην πόλη Qom.

«Εκείνη την ημέρα, θα γράψουν στα βιβλία Ιστορίας ότι υπήρξε ένας λαός που ήρθε να κυβερνήσει σε αυτή την περιοχή και διέπραξε τόσα πολλά εγκλήματα και σκότωσε χιλιάδες παιδιά και γυναίκες μέσα σε λίγες εβδομάδες».

Ο Χαμενεΐ είπε ότι «όσοι βλέπουν καθαρά» προβλέπουν εδώ και καιρό ότι το Ισραήλ θα ηττηθεί και οι Παλαιστίνιοι θα βγουν νικητές.

12:32 Οι IDF εκκενώνουν παράνομο εβραϊκό οικισμό για λόγους ασφαλείας

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε την εκκένωση ενός παράνομου οικισμού που έχει δημιουργηθεί σε παλαιστινιακό έδαφος κοντά στον οικισμό Pnei Kedem στο Gush Etzion.

Στον οικισμό υπάρχουν αρκετές οικογένειες και περίπου δέκα κτίσματα.

Σύμφωνα με τον στρατό, η εκκένωση για λόγους ασφαλείας, καθώς βρίσκεται σε μια απομονωμένη τοποθεσία που απαιτεί δυνάμεις για την προστασία της. Για το λόγο αυτό, το θέμα της εκκένωσης δεν τέθηκε ενώπιον του υπουργού Οικονομικών Bezalel Smotrich, ο οποίος κατέχει επίσης θέση στο υπουργείο Άμυνας.

Πριν από περίπου ένα μήνα οι δυνάμεις είχαν ήδη εκκενώσει και κατεδαφίσει κατασκευές που είχαν ανεγερθεί στον οικισμό. Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir επιτέθηκε στον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant και δήλωσε ότι «επιλέγει να βάλει το δάχτυλο στο μάτι των εποίκων και των μαχόμενων στρατιωτών».

Ο MK Zvi Succot από το κόμμα Θρησκευτικός Σιωνισμός επιτέθηκε στον αξιωματικό της Κεντρικής Διοίκησης Yehuda Fuchs και είπε ότι έχει «μια αδιανόητη εμμονή με την εκκένωση των Εβραίων».

12:27 Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η ΠΑ πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στην μεταπολεμική Γάζα και η Χαμάς πρέπει να αφοπλιστεί

Η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock, μιλώντας στο πλαίσιο επίσκεψής της στην Αίγυπτο, δήλωσε ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Αίγυπτος επιβεβαιώνουν ότι η κατεχόμενη Δυτική Όχθη και η Γάζα ανήκουν στον παλαιστινιακό λαό.

Η ίδια ζήτησε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο μία ανανεωμένη Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ), προσθέτοντας ότι η Χαμάς θα πρέπει να καταθέσει τα όπλα.

Η Baerbock, η οποία αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα το πέρασμα της Ράφα, απηύθυνε επίσης έκκληση να εισέλθει επειγόντως περισσότερη βοήθεια στον θύλακα, λέγοντας ότι τα δεινά των Παλαιστινίων δεν μπορούν να συνεχιστούν.

12:22 Ισραηλινή όμηρος στην Κνεσέτ: «Είδα βία κατά των ομήρων»

Η Aviva Sigal, μια Ισραηλινή όμηρος που απελευθερώθηκε από την αιχμαλωσία της Χαμάς, δήλωσε στην Κνεσέτ ότι έγινε μάρτυρας άσκησης βίας κατά των ομήρων στη Γάζα.

«Είδα ένα από τα κορίτσια να επιστρέφει ταραγμένο από την τουαλέτα, σηκώθηκα και την αγκάλιασα και αυτός μου είπε ότι αυτό δεν επιτρέπεται. Την άγγιξε και δεν με άφησε καν να την αγκαλιάσω μετά», δήλωσε η ίδια στην πρώτη συνάντηση του ομάδας για τους ομήρους που ιδρύθηκε από τους βουλευτές Shelly Meron από το Yesh Atid και Boaz Bismuth από το Likud.

«Υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις όπου μια όμηρος θεωρήθηκε ότι ήταν στρατιώτης, οπότε βασανίστηκε, ακριβώς δίπλα μου, ήμουν μάρτυρας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό που συμβαίνει εκεί», πρόσθεσε η Sigal, της οποίας ο σύζυγος Keith εξακολουθεί να κρατείται όμηρος στη Γάζα.

12:17 Περισσότεροι από 4.000 Παλαιστίνιοι μαθητές σκοτώθηκαν και 384 σχολεία καταστράφηκαν

Το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι 4.296 μαθητές έχουν σκοτωθεί και 8.059 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει ότι 4.257 μαθητές σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και 39 στη Δυτική Όχθη.

Στη Γάζα, 281 κυβερνητικά σχολεία και 65 σχολεία που συνδέονται με την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNRWA) βομβαρδίστηκαν και βανδαλίστηκαν, με αποτέλεσμα 83 από τα κτίρια να υποστούν σοβαρές ζημιές και επτά να καταστραφούν ολοσχερώς.

12:12 Παλαιστινιακή Αρχή για το τανκ που πέρασε πάνω από Παλαιστίνιο αφού είχε δεχτεί πυροβολισμούς – Κτηνωδία υποκινούμενη από τη ρατσιστική πολιτική απέναντι στους Παλαιστίνιους

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής ανάρτησε βίντεο από το περιστατικό κάνοντας λόγο για «τεκμηριωμένη κτηνωδία».

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, το βίντεο δείχνει ένα ισραηλινό στρατιωτικό όχημα να πατάει έναν Παλαιστίνιο που βρίσκεται σε δρόμο στην Τουλκαρέμ, αφού τον πυροβόλησε κατά τη διάρκεια επιδρομής στην κατεχόμενη πόλη.

«Το υπουργείο θεωρεί αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα ως απόδειξη της ρατσιστικής υποκίνησης από τους πυλώνες της ισραηλινής δεξιάς και της ακροδεξιάς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν όλους τους Παλαιστίνιους ως υπόπτους που πρέπει να σκοτωθούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

12:00 IDF: Επίθεση σε στρατιωτική δομή στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι επιτέθηκε σε στρατιωτική δομή που εκτόξευε μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τον νότιο Λίβανο. Η εισβολή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ενεργοποίησε τις σειρήνες, και στη συνέχεια αναχαιτιστικά αεροσκάφη επιτέθηκαν εναντίον πολλών εχθρικών εναέριων στόχων που περνούσαν από το Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος.

Ο στρατός επιβεβαίωσε επίσης ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπεσε σε στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ και ανέφερε ότι δεν υπήρξαν θύματα ούτε υλικές ζημιές.

Νωρίτερα, μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν κατά της υποδομής της Χεζμπολάχ στο χωριό Καφαρκέλα στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τον απολογισμό των IDF.

11:44 Επίθεση σε καταφύγιο των ΓΧΣ στη νότια Γάζα – Τραυματίστηκε 5χρονη

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσε ότι μια οβίδα έπληξε το καταφύγιό τους στη Χαν Γιουνίς, όπου βρίσκονται περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους.

«Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένης της πεντάχρονης κόρης ενός υπαλλήλου μας που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση», ανέφερε η οργάνωση σε ανάρτησή της στο Χ.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι είχαν ενημερώσει προηγουμένως τις ισραηλινές δυνάμεις για το καταφύγιο και δεν είχαν λάβει εντολή να το εκκενώσουν.

11:28 Χεζμπολάχ: Χτύπημα κατά ισραηλινού διοικητηρίου – Απάντηση στη δολοφονία διοικητή της οργάνωσης

Η Χεζμπολάχ λέει ότι εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά του ισραηλινού διοικητηρίου ως απάντηση στη δολοφονία του ανώτερου στελέχους της Χεζμπολάχ Ουισάμ αλ Ταουίλ και του υπαρχηγού της Χαμάς.

Από την επίθεση δεν αναφέρθηκαν θύματα.

11:20 Συνάντηση Μπλίνκεν με Χέρτζογκ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε για πέμπτη φορά με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ισραήλ. Ο Χέρτζογκ αναφέρθηκε στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισραήλ που το κατηγορεί για γενοκτονία, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αποτρόπαια και εξωφρενική.

«Και σε αυτή την περίπτωση με την υποκρισία της Νότιας Αφρικής, θα είμαστε εκεί στο Διεθνές Δικαστήριο, και θα παρουσιάσουμε με υπερηφάνεια τη θέση μας για τη χρήση αυτοάμυνας βάσει του πιο εγγενούς δικαιώματός μας βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, όπου κάνουμε ό,τι μπορούμε κάτω από εξαιρετικά περίπλοκες συνθήκες στο έδαφος, για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες και δεν θα υπάρξουν απώλειες μεταξύ των αμάχων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Χέρτζογκ και δήλωσε ότι ανυπομονεί να μοιραστεί όσα άκουσε από τους ηγέτες της Μέσης Ανατολής που συνάντησε κατά τη διάρκεια της διπλωματικής του βόλτας στην περιοχή, καθώς και να έχει «την ευκαιρία να καθίσει με τις οικογένειες κάποιων από τους ομήρους και να συζητήσει γιατις αδιάκοπες προσπάθειές μας να τους φέρουμε όλους στο σπίτι τους, πίσω στις οικογένειές τους». Και υπάρχουν πολλά να συζητήσουμε ειδικότερα, σχετικά με τον τρόπο που θα προχωρήσουμε».

11:16 Drone από τον Λίβανο έπεσε στο βόρειο Ισραήλ

Οξύνεται η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, καθώς ένα χτύπημα βαθιά στο λιβανέζικο έδαφος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών μαχητών της Χεζμπολάχ. Την ίδια στιγμή η λιβανέζικη οργάνωση έχει εξαπολύσει μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους στο έδαφος του Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν βρίσκεται στο Τελ Αβίβ όπου συνομιλεί με την ηγεσία του Ισραήλ σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου.

11:03 Τουλάχιστον 57 σοροί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Άκσα μέσα σε 24 ώρες

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αλ Άκσα τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Άλλοι 62 τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι μεταφέρθηκαν επίσης στις υγειονομικές εγκαταστάσεις.

Το νοσοκομείο Αλ Άκσα είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο στην κεντρική Γάζα, όπου οι ισραηλινές επιδρομές είναι πιο έντονες.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκατοντάδες ασθενείς αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την εγκατάσταση λόγω των σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών στην περιοχή. Τώρα, μόνο λίγοι γιατροί έχουν απομείνει για να αντιμετωπίσουν τα επείγοντα περιστατικά που συσσωρεύονται κάθε ώρα.

10:51 Χανίγια: Το Ισραήλ απέτυχε στους στόχους του στον πόλεμο

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια μιλάει τώρα στη Διεθνή Ένωση Μουσουλμάνων Επιστημόνων στη Ντόχα του Κατάρ.

Είπε ότι το Ισραήλ έχει τρεις κύριους στόχους στον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της Γάζας: την εξάλειψη της παλαιστινιακής αντίστασης, την ανάκτηση των αιχμαλώτων που κρατούνται στον θύλακα και τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από την πατρίδα τους.

Ο Χανίγια είπε ότι παρά το υψηλό τίμημα του πολέμου, «ο εχθρός δεν κατάφερε να επιτύχει κανέναν από τους στόχους του στον πόλεμο».

10:40 Αναφορές για τρεις νεκρούς στον Λίβανο μετά την ισραηλινή επίθεση σε αυτοκίνητο

Αναφέραμε νωρίτερα ότι ένα αυτοκίνητο στον νότιο Λίβανο δέχτηκε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Σύμφωνα με πληροφορίες του AJ υπάρχουν τρεις νεκροί.

Η επίθεση έγινε στο χωριό Ghandouriyeh, το οποίο βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά από τη ζώνη μάχης στη συνοριακή σύγκρουση. Ένας διοικητής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε παρόμοια επίθεση τη Δευτέρα. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ώρες.

Η Χεζμπολάχ βρίσκεται σε δύσκολη θέση επειδή τίποτα δεν φαίνεται να σταματά τον ισραηλινό στρατό. Προσπαθεί να αποφύγει κάποιου είδους αντίποινα που θα μπορούσαν να παρασύρουν τον Λίβανο σε πόλεμο, επειδή γνωρίζει ότι αυτό θα φέρει καταστροφή σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι θα μετατρέψει τη Βηρυτό σε μια ακόμα Γάζα.

10:27 Συγκέντρωση γυναικών στη συνάντηση Μπλίνκεν με Νετανιάχου και Χέρτζογκ

Περίπου 100 Ισραηλινές και Αμερικανίδες, ορισμένες από τις οποίες είναι συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, διαδήλωσαν το πρωί της Τρίτης μπροστά από το ξενοδοχείο Καμπίνσκι στο Τελ Αβίβ, όπου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, καθώς και με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον πρόεδρο Χέρτσογκ.

Η Τσίπι Χαϊτόφσκι, με διπλή υπηκοότητα ΗΠΑ και Ισραήλ, δήλωσε στη διαμαρτυρία: «Σχεδόν 100 ημέρες, περισσότεροι από 100 πολίτες εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα. Γιατί δεν αποτελεί προτεραιότητα της ισραηλινής κυβέρνησης; Η κυβέρνησή μας δεν εκπληρώνει την αποστολή της. Χρειαζόμαστε την επείγουσα βοήθεια των ΗΠΑ. χρειαζόμαστε τους ομήρους να επιστρέψουν ζωντανοί τώρα. Γιατί είμαστε εδώ τώρα μετά από 100 ημέρες που οι αγαπημένοι μας κρατούνται στη Γάζα;»

Μερικά από τα συνθήματά τους είναι: «Φέρτε τους πίσω τώρα, ζωντανούς, τώρα! Όλους τους, τώρα!», «Κι αν ήταν ο παππούς σας; Τι θα γινόταν αν ήταν το παιδί σας; Αν ήταν η μητέρα σου; Κι αν ήταν ολόκληρη η οικογένειά σου;»

Τα πλακάτ στη διαμαρτυρία έγραφαν άμεση κατάπαυση του πυρός και συμφωνία για τους ομήρους.

Στο πανό αναγράφεται: «Μπάιντεν μόνο εσύ μπορείς να τους σώσεις»/ Πηγή: Haaretz

10:19 Επίθεση με drone στον νότιο Λίβανο – Αναφορές για θύματα

Σύμφωνα με ΜΜΕ του Λιβάνου ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε αυτοκίνητο στον νότιο Λίβανο ενώ υπάρχουν αναφορές για θύματα.

10:16 Συναγερμός στη Γαλιλαία – Εισβολή εχθρικού αεροσκάφους για τέταρτη φορά μέσα σε μισή ώρα

Συναγερμός σήμανε στην Άνω Γαλιλαία του Ισραήλ λόγω διείσδυσης εχθρικού αεροσκάφους, για τέταρτη φορά μέσα σε μισή ώρα. Οι πληγείσες περιοχές είναι μεταξύ άλλων οι Dishon, Malkiyeh, Ramot Naftali, Safed.

10:07 Ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν στο Τέμενος Αλ Άκσα

Δεκάδες έποικοι, υπό την προστασία της ισραηλινής αστυνομίας, εισέβαλαν στο συγκρότημα του τέμενος Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ και πραγματοποίησαν θρησκευτική τελετή, όπως μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ισραηλινές ομάδες εποίκων εισβάλλουν συχνά στον ιερό χώρο -τον οποίο αποκαλούν Όρος του Ναού- αψηφώντας το καθιερωμένο «status quo» που περιορίζει την πρόσβαση στην προσευχή αποκλειστικά στους μουσουλμάνους.

09:52 Αντιτίθεται η Γουατεμάλα στο αίτημα της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο

Η Γουατεμάλα εξέφρασε την αντίθεσή της στο αίτημα που κατέθεσε η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ).

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι υποστηρίζει «τη νόμιμη άμυνα του Ισραήλ κατά των επιθέσεων της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς» και ότι «σκοπός του Ισραήλ ήταν πάντα να αποκρούει τις συνεχείς εισβολές που προσπαθούν να τρομάξουν τον πληθυσμό».

Η Νότια Αφρική και το Ισραήλ θα παρουσιάσουν επιχειρήματα στη Χάγη την Πέμπτη και την Παρασκευή, καθώς το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ εξετάζει τον ισχυρισμό ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Η Βολιβία, η Ιορδανία, η Μαλαισία, η Τουρκία και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην αίτηση της Νότιας Αφρικής.

09:38 Περισσότερες πληροφορίες για τις επιθέσεις στη Δυτική Όχθη

  • Επιδρομές αναφέρθηκαν στην Qalqilya, τη Nablus και τη Ramallah, όπου συνελήφθησαν ένας άνδρας και ο γιος του. Έξι Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στη Βηθλεέμ.
  • Σφοδρές μάχες στην Τουλκαρέμ και στον προσφυγικό καταυλισμό της περιοχής, αφού τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη.
  • Πλάνα δείχνουν ένα ισραηλινό στρατιωτικό όχημα να περνάει πάνω από το άψυχο σώμα ενός από τους άνδρες.
  • Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι εννέα άνθρωποι έχουν τραύματα από θραύσματα μετά από ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε σπίτι στον καταυλισμό της Τουλκαρέμ.
  • Ισραηλινές μπουλντόζες βιντεοσκοπήθηκαν να καταστρέφουν σκόπιμα υποδομές στον καταυλισμό. Μια άλλη μπουλντόζα χτυπήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό.
  • Από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 340 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και εποίκων σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με 60 από αυτούς τους θανάτους να σημειώνονται μόνο στην Τουλκαρέμ.

09:23 Συγγενείς ομήρων προσπαθούν να μπλοκάρουν το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στη Γάζα

Η ισραηλινή αστυνομία σταμάτησε την αυτοκινητοπομπή οικογενειών ομήρων, που απειλούσε να αποκλείσει το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ. Με τη συμμετοχή 30 ατόμων, η αυτοκινητοπομπή σταμάτησε στον νότιο οικισμό Avshalom.

Η πρωτοβουλία που που ξεκίνησε από την οικογένεια του Ισραηλινού ομήρου Omer Wenkert και άλλες οικογένειες, σκόπευε να εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα απαιτώντας αυτή να εξαρτάται από την απελευθέρωση των ομήρων.

09:09 Η Χεζμπολάχ δημοσιεύει βίντεο με επίθεση σε ισραηλινό οικισμό και άρμα

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου έδωσε στη δημοσιότητα δύο ξεχωριστά σύντομα βίντεο που δείχνουν πώς στόχευσε έναν ισραηλινό οικισμό και ένα άρμα Merkava.

Το ένα βίντεο δείχνει ένα κτίριο που στοχοποιήθηκε στην πόλη Metulla κοντά στα λιβανέζικα σύνορα. Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι στο κτίριο είχαν συγκεντρωθεί ισραηλινά στρατεύματα. Δείχνει επίσης ένα άλλο κτίριο και υποδομές να έχουν στοχοποιηθεί.

Το δεύτερο βίντεο δείχνει την ομάδα να παρακολουθεί ένα ισραηλινό άρμα στην περιοχή του χωριού Meiss El-Jabal κοντά στα σύνορα και να πυροβολεί εναντίον του.

08:58 Ανηλεείς βομβαρδισμοί στην κεντρική και νότια Γάζα

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν συνεχείς βομβαρδισμοί ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της Χαν Γιουνίς.  Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του AJ οι αεροπορικές επιδρομές ακουγόταν στη Ράφα.

Στην ίδια τη Ράφα, ένα σπίτι έγινε στόχος στην ανατολική συνοικία al-Junaynah τις πρώτες πρωινές ώρες. Αυτή η γειτονιά έχει στοχοποιηθεί επανειλημμένα και το ένα τέταρτο της έχει καταστραφεί.

Ακούμε επίσης αναφορές για συνεχιζόμενους ακραίους βομβαρδισμούς στο κέντρο της Γάζας. Μέσα στα τελευταία 15 λεπτά, υπήρξαν μαζικές αεροπορικές επιδρομές μέσα και γύρω από τον καταυλισμό Maghazi καθώς και στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij νωρίτερα.

08:45 Γιατρός στη Γάζα: Δεν έχω ξαναδεί τέτοιες σκηνές

Ο Δρ Nick Maynard, χειρουργός της φιλανθρωπικής οργάνωσης Medical Aid for Palestinians, λέει ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο Al-Aqsa στο κέντρο της Γάζας είναι εντελώς «ανεξέλεγκτη» με εκατοντάδες νέα θύματα να χρειάζονται καθημερινά φροντίδα.

«Καθημερινά εισέρχονταν αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι», δήλωσε στο Al Jazeera ο Maynard, ο οποίος έφυγε από το νοσοκομείο τη Δευτέρα. «Δεν υπήρχε αρκετό προσωπικό και τα χειρουργεία ήταν συνεχώς γεμάτα».

«Ήταν σκηνές που δεν έχω ξαναδεί ποτέ σε νοσοκομείο, και είμαι χειρουργός για πολλά, πολλά χρόνια».

Ο Maynard, από την Οξφόρδη, ήταν ένας από τους πολλούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που εκκένωσαν το νοσοκομείο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί εντάθηκαν στην περιοχή.

08:36 Εκρηκτική η κατάσταση στη Δυτική Όχθη – Αξιωματούχοι προειδοποιούν τον Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επανειλημμένα προειδοποιηθεί από ανώτερους ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας ότι η κατεχόμενη Δυτική Όχθη βρίσκεται «στα πρόθυρα μιας μεγάλης κλιμάκωσης», αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η κατάσταση οφείλεται στην άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να μεταφέρει φορολογικά έσοδα στην Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) και να επιτρέψει σε περισσότερους από 150.000 Παλαιστίνιους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους στο Ισραήλ, αναφέρει το Κανάλι 12.

Οι φόροι -τους οποίους διαχειρίζεται το Ισραήλ βάσει προσωρινών συμφωνιών από τη δεκαετία του 1990 και συνήθως παραδίδονται μηνιαίως- αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ του προϋπολογισμού της Παλαιστινιακής Αρχής. Περισσότεροι από 130.000 δημόσιοι υπάλληλοι βασίζονται στη μεταφορά φόρων για την καταβολή των μισθών τους.

08:25 Η υγεία των ομήρων κινδυνεύει – Τι αναφέρουν οι οικογένειές τους

Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων δημοσίευσε έκθεση που προειδοποιεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν για την υγεία τους οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς στη Γάζα, για πάνω από τρεις μήνες. Η έκθεση συντάχθηκε από γιατρούς και βασίζεται σε συνεντεύξεις με τις οικογένειες των ομήρων, στην εξέταση των ιατρικών φακέλων των ομήρων και στις μαρτυρίες των απελευθερωμένων ομήρων.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι περίπου το ένα τρίτο των ομήρων πάσχουν από χρόνιες ασθένειες που απαιτούν συνεχή φαρμακευτική αγωγή και η μη λήψη της είναι απειλητική για τη ζωή τους. Ορισμένοι από τους ομήρους τραυματίστηκαν κατά την απαγωγή τους, ενώ άλλοι υποφέρουν από ασθένειες που οφείλονται στις συνθήκες αιχμαλωσίας, αναφέρει η έκθεση – συμπεριλαμβανομένων των ψυχικών και σωματικών βασανιστηρίων, των σεξουαλικών επιθέσεων, του ακρωτηριασμού, της πείνας και της αφυδάτωσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, η βλάβη που προκλήθηκε στους ομήρους μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη και να οδηγήσει σε θάνατο. Ως εκ τούτου, κάθε ημέρα που παραμένει σε αιχμαλωσία θέτει τους ομήρους σε σοβαρό κίνδυνο.

08:00 Το πρόγραμμα Μπλίνκεν στο Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν έχει προγραμματίσει να συναντηθεί σήμερα με κορυφαίους Ισραηλινούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, ο πρόεδρος Χέρτζογκ, καθώς και ο Γιοάβ Γκαλάντ, ο Μπένι Γκαντζ και το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Ο Μπλίνκεν έχει επίσης προγραμματιστεί να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις.

Έφτασε στο Ισραήλ αργά τη Δευτέρα μετά από συζητήσεις με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην πόλη Αλ-Ούλα.

Στο πλαίσιο του ταξιδιού του, ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε επίσης την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιορδανία και το Κατάρ, όπου, όπως είπε, επιτεύχθηκαν συμφωνίες για τον «συντονισμό των προσπαθειών μας να βοηθήσουμε τη Γάζα να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει, να χαράξουμε μια πολιτική πορεία προς τα εμπρός για τους Παλαιστίνιους και να εργαστούμε για τη μακροπρόθεσμη ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή στο σύνολό της».

07:37 Ισραηλινοί στρατιώτες στη Δ. Όχθη βανδαλίζουν τοιχογραφίες που απεικονίζουν σκοτωμένους Παλαιστίνιους

Ισραηλινοί στρατιώτες βανδάλισαν γκράφιτι, που έδειχναν πρόσωπα Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Al Fawwar στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης το βράδυ της Δευτέρας.

Τη φωτογραφία δημοσιεύει το Quds News Network.

07:21 Διαδηλωτές διακόπτουν την ομιλία του Μπάιντεν σε εκκλησία της Νότιας Καρολίνας

Διαδηλωτές που ζητούσαν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα διέκοψαν την ομιλία του Τζο Μπάιντεν στην εκκλησία Mother Emanuel AME στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας τη Δευτέρα.

Οι διαδηλωτές ζητούν κατάπαυση πυρός στη Γάζα

07:12 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Βίντεο δείχνει τις ισραηλινές δυνάμεις να πυροβολούν τρεις Παλαιστίνιους από κοντινή απόσταση πριν ένα τανκ περάσει πάνω από τη σορό ενός από τα θύματα, στη Τουλκάρεμ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, βρίσκεται στο Ισραήλ, καθώς συνεχίζονται οι διασυνοριακές συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ.
  • Η Sigrid Kaag, η νέα ανώτερη συντονίστρια του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, θα εδρεύει στο Αμμάν της Ιορδανίας, λέει εκπρόσωπος του ΟΗΕ, αφού το Ισραήλ αρνήθηκε τη χορήγηση βίζας σε προσωπικό του οργανισμού.
  • Η ισραηλινή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα B’Tselem καταδικάζει τη «διακηρυγμένη πολιτική» λιμοκτονίας του Ισραήλ στη Γάζα.

07:04 Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι τέσσερις ακόμη στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Γάζα

Μεταξύ των τεσσάρων νεκρών που αναφέρθηκαν περιλαμβάνονται ένας 19χρονος λοχίας του 94ου Τάγματος του Ισραήλ, ο οποίος σκοτώθηκε στη νότια Γάζα, και δύο 26χρονοι ταγματάρχες του 8219ου Τάγματος Μηχανικού Μάχης, οι οποίοι επίσης σκοτώθηκαν σε μάχες στο νότο.

Ένας 27χρονος ταγματάρχης της ομάδας μηχανικού της 36ης Μεραρχίας σκοτώθηκε στην κεντρική Γάζα.

Τέσσερις άλλοι ισραηλινοί στρατιώτες – ένας αξιωματικός μάχης και τρεις έφεδροι – τραυματίστηκαν σοβαρά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού.

Το Ισραήλ δεν ανέφερε πρόσθετους θανάτους μεταξύ των δυνάμεών του την Κυριακή και τη Δευτέρα. Από την έναρξη της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα, 174 ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 1.042 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Οι τελευταίοι αναφερόμενοι τέσσερις θάνατοι δεν φαίνεται να αποτελούν μέρος αυτού του συνόλου.

06:58 Ισραηλινή αντιπροσωπεία φτάνει στην Αίγυπτο για συνομιλίες σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων

Αιγυπτιακές πηγές επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα Al-Araby Al-Jadeed ότι μια ισραηλινή αντιπροσωπεία έφτασε στο Κάιρο με σκοπό την «επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο την απελευθέρωση των ισραηλινών κρατουμένων που κρατούνται στη Γάζα».

Επικαλούμενο πηγές στην Αίγυπτο, το πρακτορείο που εδρεύει στο Λονδίνο ανέφερε ότι το Κάιρο είχε αναστείλει τις μεσολαβητικές του προσπάθειες μετά τη δολοφονία του αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ αλ-Αρούρι σε ισραηλινό πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε προάστιο της Βηρυτού στις 2 Ιανουαρίου.

Η Χαμάς είχε δηλώσει ότι παγώνουν όλες οι συζητήσεις για διαπραγματεύσεις μετά τη δολοφονία Αρούρι.

06:51 Ο Τζέρεμι Κόρμπιν καλεί την κυβέρνηση της Βρετανίας να στηρίξει τη Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισραήλ

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, πρώην ηγέτης του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να υποστηρίξει το αίτημα της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο για να αναγνωριστεί ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία.

«Πολλοί άνθρωποι είναι πολύ ικανοποιημένοι που η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής πήρε την πρωτοβουλία να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο προκειμένου να λογοδοτήσει το Ισραήλ για το θάνατο τόσων πολλών εντελώς αθώων ανθρώπων στη Γάζα», δήλωσε ο Κόρμπιν σε ομιλία του στο βρετανικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα.

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση να το καταλάβει αυτό και τουλάχιστον να υποστηρίξει τη διαδικασία της Νότιας Αφρικής;» πρόσθεσε ο Κόρμπιν.

Η Νότια Αφρική και το Ισραήλ θα παρουσιάσουν προφορικά επιχειρήματα σε δημόσιες ακροάσεις στη Χάγη την Πέμπτη και την Παρασκευή αυτής της εβδομάδας, καθώς το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ εξετάζει το αίτημα της Νότιας Αφρικής το δικαστήριο να λάβει «προσωρινά μέτρα» για την προστασία των Παλαιστινίων με «εξαιρετικά επείγοντα μέσα».

Οι κυβερνήσεις της Βολιβίας, της Ιορδανίας, της Μαλαισίας και της Τουρκίας, καθώς και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην αίτηση της Νότιας Αφρικής προς το δικαστήριο. Ενώ ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η Γαλλία θα υποστηρίξει την απόφαση του δικαστηρίου.

06:43 Τουλάχιστον 30 αεροπορικά πλήγματα στη Χαν Γιουνίς – Συγκρούσεις σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε 30 επιθέσεις σε στόχους στη νότια περιοχή Χαν Γιουνίς της Γάζας τη Δευτέρα, όπου Παλαιστίνιοι μαχητές συνεχίζουν να μάχονται εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, αναφέρει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP).

Στην τελευταία τους έκθεση για τις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις φαίνεται να έχουν μειώσει την ικανότητα των διοικητών της Χαμάς – και άλλων ένοπλων παλαιστινιακών ομάδων – να επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο με τους μαχητές τους που επιχειρούν στο βόρειο τμήμα της περιοχής.

Στον νότο, Παλαιστίνιοι μαχητές μάχονται κατά των ισραηλινών δυνάμεων στη Χαν Γιουνίς χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες με ρουκέτες, φορητά όπλα και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά προσωπικού. Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν ανταποδώσει τα πυρά με άρματα μάχης και αεροπορικές επιδρομές, ανέφεραν το ISW και το CTP.

Επίσης, τη Δευτέρα, Παλαιστίνιοι μαχητές συνέχισαν να στοχεύουν το Ισραήλ με βλήματα ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα, μεταξύ άλλων στο Τελ Αβίβ και στο Σντερότ και το Νιρ Αάμ στο νότιο Ισραήλ, ανέφεραν οι παρατηρητές πολέμου.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, Παλαιστίνιοι μαχητές συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις 13 φορές τη Δευτέρα, σύμφωνα με τους παρατηρητές.

06:33 Την απελευθέρωση όλων των ομήρων φέρεται να ζητά το Ισραήλ από τον Μπλίνκεν για να συμφωνήσει σε επιστροφή των Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.

Η νέα επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή – η τέταρτη από την αρχή του πολέμου – γίνεται εν μέσω κλιμάκωσης των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα αλλά και στη Δυτική Όχθη.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αναμένεται να ζητήσει από το Ισραήλ να επιτρέψει στους κατοίκους της βόρειας Γάζας να επιστρέψουν στις – κατεδαφισμένες – περιοχές τους, με το Τελ Αβίβ να φέρεται ότι θα ζητήσει ως αντάλλαγμα για μια τέτοια κίνηση την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Διαβάστε εδώ όσα προηγήθηκαν

Sports in

Έτοιμος να παίξει και… αύριο ο Ντόρσεϊ

Ο ομογενής γκαρντ μπορεί να προσφέρει πολλά στον Ολυμπιακό και η επιστροφή του στο μεγάλο λιμάνι είναι πολύ καλό νέο για τους «ερυθρόλευκους»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024