Πώς ο πόλεμος «στραγγίζει» τη ρωσική οικονομία
Πρώην στέλεχος της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας κρούει τον κώδωνα για τη ρωσική οικονομία
Η Ρωσία ξοδεύει τόσα πολλά για τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, ώστε αντλεί και από τους πόρους που θα έπρεπε να προορίζονται για τους άλλους κρίσιμους τομείς της οικονομίας.
Αυτό έγραψε στο Foreign Affairs η Αλεξάντρα Προκοπένκο, πρώην στέλεχος της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνοντας πως «η ρωσική βιομηχανία έχει μεταμορφωθεί, με τους αμυντικούς τομείς να επισκιάζουν τώρα τις μη στρατιωτικές βιομηχανίες».
Στην παρούσα φάση, οι στρατιωτικές δαπάνες υπερτερούν των κοινωνικών
Οι τρέχουσες στρατιωτικές δαπάνες της Μόσχας έχουν επισκιάσει τις κοινωνικές δαπάνες για πρώτη φορά μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, τόνισε η Προκοπένκο, η οποία πλέον ανήκει στο δυναμικό των μελετητών του Κέντρου Ευρασίας – Ρωσία Carenegie και του Κέντρου Ανατολικοευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών.
Η Ρωσία έχει προσανατολίσει σχεδόν το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της για το 2024 σε αμυντικές δαπάνες.
Οι κοινωνικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, των συντάξεων και άλλων παροχών κοινωνικού χαρακτήρα, περιορίζονται μόλις στο ένα πέμπτο των δαπανών του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.
Ο πόλεμος διώχνει μαζικά τα ταλέντα
«Αυτή η στροφή προς μια στρατιωτικοποιημένη οικονομία απειλεί τις κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες», έκρουσε τον κώδωνα η Προκοπένκο.
Και δεν είναι μόνο τα χρήματα. Ο στρατιωτικός τομέας «αποσπά» επίσης εργατικό δυναμικό από το πολιτικό εργατικό δυναμικό, οδηγώντας σε ένα «ασυνήθιστα χαμηλό» ποσοστό ανεργίας 2,9% — από περίπου 4% σε 5% πριν από τον πόλεμο, έγραψε η ίδια.
Η Ρωσία αντιμετωπίζει πρόβλημα εργασίας λόγω του πολέμου και μαζικής φυγής ταλέντων.
Τον περασμένο μήνα, η Προκοπένκο είπε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να λύσει ένα «τρίλημμα» στην πλοήγηση της οικονομίας της χώρας.
«Οι προκλήσεις του είναι τρεις: πρέπει να χρηματοδοτήσει τον συνεχιζόμενο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, να διατηρήσει το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού του και να διαφυλάξει τη μακροοικονομική σταθερότητα», επανέλαβε στο Foreign Policy τη Δευτέρα.
«Η επίτευξη του πρώτου και του δεύτερου στόχου θα απαιτήσει υψηλότερες δαπάνες, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό και έτσι θα αποτρέψουν την επίτευξη του τρίτου στόχου», πρόσθεσε.
Η Προκοπένκο δεν είναι η μόνη που πιστεύει ότι η ρωσική οικονομία η οποία έχει πληγεί από τις κυρώσεις της Δύσης, παρόλο που φαίνεται ασυνήθιστα ανθεκτική 22 μήνες μετά τον πόλεμο με την Ουκρανία, βρίσκεται σε κίνδυνο.
Η Ελβίρα Ναμπιουλίνα, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με δηλώσεις της τον προηγούμενο μήνα.
«Η οικονομία επεκτείνεται τόσο γρήγορα επειδή χρησιμοποιεί σχεδόν όλους τους διαθέσιμους πόρους», είπε η χαρακτηριστικά η Ναμπιουλίνα.
Πηγή: ΟΤ
- Αντάνι: Υποβαθμίζει την δίωξη για δωροδοκία ο ινδικός κολοσσός
- Γάζα: Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν – Τραυματίστηκε ο διευθυντής του
- Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου υποβαθμίζει την έρευνα σχετικά με τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων
- Ιορδανία: Πυροβολισμοί στην πρεσβεία του Ισραήλ στην πρωτεύουσα Αμμάν
- Ισπανία: Διαδήλωση εκπαιδευτικών και γονέων στη Βαλένθια για τα κλειστά σχολεία
- Η Coca-Cola εξοπλίζει τον στόλο οχημάτων της με EV