Σαρωτικές αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας – Πότε πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο
Επανασχεδιάζεται το επίδομα ανεργίας και αναμορφώνεται το σύνολο των παροχών
Ευρύτερες αλλαγές στην επιδοματική πολιτική της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, προαναγγέλλει η κατάργηση των παροχών που δίνονται σε ειδικές κατηγορίες ανέργων και ισχύει από τις 29 Δεκεμβρίου.
Οι αλλαγές θα συμπεριλάβουν και το τακτικό επίδομα ανεργίας το οποίο θα συνδεθεί – άμεσα – με τον μισθό που ελάμβανε ο άνεργος, τα τελευταία χρόνια της απασχόλησής του πριν την έξοδό του στην ανεργία, αλλά και με το σύνολο του εργασιακού και ασφαλιστικού του βίου.
Την άνοιξη
Το σύστημα ασφάλισης κατά της ανεργίας θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά την άνοιξη, αρχικά στην Αττική και στη συνέχεια στο σύνολο της χώρας. Οι αλλαγές θα συμπεριληφθούν σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας στην Βουλή προς ψήφιση, τους πρώτους μήνες του 2024.
Το ύψος του επιδόματος ανεργίας θα συναρτάται από τα έτη ασφάλισης και την παραμονή στην εργασία και θα καλύπτει για το πρώτο τρίμηνο ή τετράμηνο της ανεργίας, το 70% του μέσου όρου του μισθού της τελευταίας τριετίας. Ακολούθως τους επόμενους μήνες θα μειώνεται σταδιακά στο 60% ή 50% του μισθού και τελικώς θα φτάνει στα 479 ευρώ που αντιστοιχεί στο σημερινό επίδομα.
Το αυξημένο επίδομα θα συνδυαστεί με την κατάρτιση των ανέργων, προκειμένου να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας.
Αλλαγές εξετάζονται και στο επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας (ύψους 200 ευρώ). Αναμένεται να ενσωματωθεί στο επίδομα ανεργίας και να λειτουργήσει ανταποδοτικά, κυρίως σε ανέργους που εργάζονταν για πολλά χρόνια και έχουν καταβάλει υψηλές εισφορές.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Απριλίου το επίδομα ανεργίας έχει διαμορφωθεί στα 479 ευρώ. Αυτό θα είναι και το κατώτατο όριο που θα θεσμοθετηθεί για τη χορήγηση της συγκεκριμένης παροχής, κάτω από το οποίο δεν θα «πέφτει» κανείς άνεργος.
Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους (479 ευρώ) και συναρτάται με τον κατώτατο μισθό. Το επίδομα λαμβάνει μόνο μια μικρή μερίδα ανέργων, που φτάνει μόλις το 10% των εγγεγραμμένων ανέργων.
Κατάργηση παροχών
Στο μεταξύ σοβαρές αντιδράσεις προκάλεσε η δημοσιοποίηση της υπουργικής απόφασης για κατάργηση τριών εφάπαξ επιδομάτων που δίνονται σε ειδικές κατηγορίες ανέργων. «Δεν θα καταργηθούν αλλά θα συγχωνευθούν σε ένα αλλάζοντας πλήρως το υφιστάμενο καθεστώς», υποστηρίζουν στελέχη της ΔΥΠΑ.
Πρόκειται για παροχές που λαμβάνουν ειδικές κατηγορίες ανέργων και ορισμένα από αυτά καταβάλλονται μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης της ανεργίας. Συγκεκριμένα αφορά:
- Το ειδικό επίδομα που χορηγείται μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας.
- Το ειδικό βοήθημα μετά την τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων.
- Και το ειδικό επίδομα επίσχεσης που αφορά στην διακοπή της λειτουργίας μιας επιχείρησης.
Πηγή: ΟΤ
- Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη στον άνδρα που απειλούσε να τινάξει στον αέρα τα δικαστήρια
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- «Όλα για τη ζωή μας Vita»: Τι θα δούμε το Σαββατοκύριακο στο MEGA
- Μια φωτογραφία, πολλές θεωρίες συνομωσίας: Ο πρίγκιπας Χάρι, η Μέγκαν Μαρκλ και τα ψεύτικα παιδιά
- Γλύξμπουργκ: Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα – Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια
- O Λούκα Μόντριτς, o Ράιαν Γκιγκς και η παρέα της Μπαρτσελόνα (pics)