Το βωβό φιλμ «Άνθρωποι την Κυριακή» του 1929 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ένα από τα πρώτα ανεξάρτητα φιλμ, πρόδρομος του μεταπολεμικού νεορεαλισμού.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Μια ταινία-ορόσημο του γερμανικού κινηματογράφου, το βωβό φιλμ «Άνθρωποι την Κυριακή» (1929-1930) προβάλλεται αποκατεστημένο, συνοδεία πιάνου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 15 Ιανουαρίου στις 21.00.
Με συνοδεία ζωντανής μουσικής
Η προβολή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ταινιοθήκης της Ελλάδος με τo Babylon Cinema in Berlin με συνοδεία ζωντανής μουσικής (piano improvisation) από την πιανίστρια Anna Vavilkina. Διευθυντής του κινηματογράφου Babylon, του μοναδικού κινηματογράφου που ειδικεύεται στην προβολή βωβών ταινιών με συνοδεία ζωντανής μουσικής, είναι ο Timothy Grossman, ενώ καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας και μόνιμος συνεργάτης της είναι ο Hans Brandner.
«Μια ταινία χωρίς ηθοποιούς» αναφέρεται στους τίτλους αρχής του σκηνοθετικού ντεμπούτου του Ρόμπερτ Σιόντμακ και σεναριακού ντεμπούτου του Μπίλι Ουάιλντερ. Παραγωγός της ταινίας, ήταν ο Αμερικανό-αυστριακός σκηνοθέτης Έντγκαρ Ούλμερ, ο οποίος συνεργάστηκε και στη σκηνοθεσία, ενώ πίσω από την κάμερα βρίσκονταν ο Αυστριακός σκηνοθέτης Φρεντ Τσίνεμαν και ο Γερμανός Οϋγκεν Σύφταν, γνωστός από τα ειδικά εφέ του Μετρόπολις μόλις δύο χρόνια πριν.
Μια χαμηλού προϋπολογισμού παραγωγή μεγάλων αστέρων λίγο πριν αποδράσουν από τη χιτλερική Γερμανία για να αφήσουν έντονο το αποτύπωμά τους στο Χόλυγουντ.
Η ιστορία
Η ταινία καταγράφει μια ομάδα πέντε βερολινέζων αστών, με διαφορετικά καθημερινά επαγγέλματα, ερασιτέχνες ηθοποιοί όλοι τους, σε μια κυριακάτικη απόδραση στην πόλη (εκδρομή, πικ νικ στο δάσος, περισσότερος ύπνος): μια ανάλαφρη ματιά στη μεσοπολεμική καλοκαιρινή μητρόπολη με σκηνικό το Βερολίνο της Βαϊμάρης, σε μια ξέγνοιαστη στιγμή συλλογικής ευδαιμονίας πριν την άνοδο του Χίτλερ και την φοβερή καταιγίδα του Ναζισμού.
Πληροφορίες
Μυθοπλασία, Γερμανία, 1929-30, 67’
DCP, α/μ, Βωβό
Σκηνοθεσία: Robert Siodmak, Edgar G. Ulmer
Σενάριο: Billy Wilder (βασισμένο σε ρεπορτάζ του Kurt Siodmak)
Φωτογραφία: Eugen Schüfftan, Fred Zinnemann (uncredited)
Παραγωγή: Filmstudio Berlin
Ηθοποιοί: Erwin Splettstößer, Brigitte Borchert, Wolfgang von Waltershausen, Christl Ehlers, Annie Schreyer
Προέλευση/ Αποκατάσταση: Deutsche Kinematek, Praesens-Film AG
Ρόμπερτ Σιόντμακ / Robert Siodmak (1900-1973)
Γερμανός σκηνοθέτης. Με την άνοδο του ναζισμού έφυγε για το Παρίσι και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Χόλιγουντ το 1939 όπου σκηνοθέτησε πολλές ταινίες.
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 5 ευρώ (γενική είσοδος).
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας προσφέρει τη δυνατότητα online κράτησης εισιτηρίων στη διεύθυνση: https://tickets.tainiothiki.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις