Σκύλος: Πώς θα τον προστατεύσετε από το έντονο κρύο
Η θερμοκρασία πέφτει και ο σκύλος σας έχει ανάγκη την προστασία σας.
- Τα επτά νομοσχέδια που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο - Τι προβλέπουν
- Το ΕΚΠΑ απαντά στην παραπληροφόρηση για τις διεθνείς κατατάξεις των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων
- «Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει στρατεύματα και drones για τη Ρωσία», προειδοποιεί η Σεούλ
- Οι πολιτικές προβλέψεις του Economist για το 2025
… και ο σκύλος κρυώνει όταν το θερμόμετρο αγγίξει χαμηλές θερμοκρασίες. Και ως υπεύθυνοι κηδεμόνες οφείλουμε να τον προφυλάξουμε από το τσουχτερό κρύο.
«Αν και οι περισσότεροι είμαστε αρκετά ενημερωμένοι σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν οι υψηλές θερμοκρασίες για τους σκύλους μας, δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο και με το δριμύ κρύο.
Υπάρχουν φυλές που είναι πιο ανθεκτικές στο κρύο, από κάποιες άλλες πιο ευαίσθητες
Υπάρχει, συνήθως, η αντίληψη ότι τα περισσότερα ζώα έχουν μεγάλη αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες. Και, επομένως, δεν χρειάζεται να κάνουμε και πολλά πράγματα. Όμως, το έντονο κρύο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα «ύπουλο» για τα ζώα μας», επισημαίνει ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος.
Οι σκύλοι που χρειάζονται προσοχή
Κάποιες φυλές σκύλων, όπως λέει ο κτηνίατρος, ιδιαίτερα αυτές που έχουν πιο μακρύ τρίχωμα, όπως, για παράδειγμα, τα Husky, αντέχουν περισσότερο στο κρύο. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για όλους τους σκύλους.
Διευκρινίζει ότι η αντοχή τους στο κρύο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όπως το μάκρος της τρίχας, την ηλικία, τη διατροφή τους, την κατάσταση της υγείας τους κ.ά.
Για τα ζώα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες, όπως είναι τα υπερήλικα, τα κουτάβια, αλλά και εκείνα με πολύ κοντό τρίχωμα, ίσως το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να μειώσουμε τη διάρκεια της βόλτας.
Τα σημάδια που φανερώνουν ότι ο σκύλος κρυώνει κατά τη διάρκεια της βόλτας
«Αν κατά τη διάρκεια της βόλτας το κατοικίδιο σας τρέμει, είναι ανήσυχο, σταματά συχνά, ή ψάχνει συνεχώς ζεστά μέρη για να χωθεί, καλό θα ήταν να γυρίσετε γρήγορα στο σπίτι. Γιατί οι συμπεριφορές αυτές θα μπορούσαν να είναι τα πρώτα συμπτώματα υποθερμίας. Αν τα συμπτώματα αυτά συνεχίζονται, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρο σας», επισημαίνει.
Σκύλοι που πάσχουν από κάποιες παθήσεις
Ιδίως αυτές τις κρύες ημέρες, σύμφωνα με τον κτηνίατρο, χρειάζονται την προσοχή σας και οι σκύλοι που πάσχουν από συγκεκριμένες ασθένειες. Όπως είναι τα αρθριτικά ή ορμονοπάθειες. Οπότε, δεν θα πρέπει να αμελείτε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους και την αυξημένη βοήθεια που χρειάζονται αυτή την περίοδο.
Φροντίστε να είναι ενημερωμένα τα στοιχεία επικοινωνίας στα chip ή στο κολάρο
Όπως διευκρινίζει ο κ. Γινάργυρος, οι σκύλοι χάνονται πολύ εύκολα τον χειμώνα. Κι αυτό γιατί το χιόνι ή ο παγετός καλύπτουν τα γνώριμα σημάδια ή μυρωδιές, που τους βοηθούν να προσανατολιστούν. Μεριμνήστε, λοιπόν, ώστε οι πληροφορίες επικοινωνίας που υπάρχουν στο chip ή στο κολάρο τους, να είναι ενημερωμένες.
Για τις ώρες που ο σκύλος μπορεί να βρίσκεται εκτός σπιτιού
Στην περίπτωση που χρειαστεί ο σκύλος να μείνει για κάποιες ώρες εκτός σπιτιού, ο κ. Γινάργυρος συμβουλεύει: «Φροντίστε να του εξασφαλίσετε έναν προστατευμένο χώρο από το κρύο και τοποθετήστε κουβερτούλες ή κρεβατάκια. Επίσης, προμηθευτείτε τε ειδικά θερμαινόμενα bowl, έτσι ώστε να μην παγώνει το φαγητό τους».
Προσοχή στα αντιψυκτικά υγρά ή σπρέι
Σύμφωνα με τον κτηνίατρο, τα περισσότερα αντιψυκτικά υγρά ή spray που χρησιμοποιούνται, είναι ιδιαίτερα τοξικά για τα ζώα σας. Φροντίστε να καθαρίζετε διεξοδικά, έπειτα από κάθε χρήση τους, και τα κατοικίδια σας. Επίσης, να μην έχουν σε καμία περίπτωση πρόσβαση σε αυτά.
Μία παράκληση, για τους οδηγούς
Οι περισσότερες αδέσποτες γατούλες, υπογραμμίζει ο κ. Γινάργυρος, για να προφυλαχτούν από το κρύο, βρίσκουν προστασία κάτω από το καπό του αυτοκινήτου. Καλού κακού, πριν βάλετε σε λειτουργία το αμάξι σας, χτυπήστε ελαφρά το καπό ή την κόρνα. Έτσι ώστε να απομακρυνθούν οι γατήσιοι «λαθρεπιβάτες».
* Ο κ. Ελευθέριος Γινάργυρος είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έχει κάνει πρακτική άσκηση σε κλινικές μικρών ζώων στην Αμερική και μετεκπαίδευση στην Ακτινολογία, ενώ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παθολογία των μικρών ζώων, αλλά και στη χειρουργική.
Έχει συμμετάσχει σε πρακτικά σεμινάρια πάνω στην τραυματιολογία, την ορθοπεδική, αλλά και τη χειρουργική μαλακών μορίων.
Είναι ενεργό μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Π.Κ.Σ.), της Ελληνικής Εταιρίας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.), καθώς και της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας (Ε.Δ.Κ.Ε.), η οποία προσφέρει βοήθεια σε ζώα που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κτηνιατρική φροντίδα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις