Και η Ανατολική Μεσόγειος στην ατζέντα Μητσοτάκη – Μπλίνκεν
Η συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο παραπέμπει μεταξύ άλλων και στο Κυπριακό, ένα από τα βασικά αγκάθια στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.
Στο ενημερωτικό σημείωμα για την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά σημειώνεται ότι συζητήθηκε και «η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια» συμπληρώνεται.
Η συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο παραπέμπει μεταξύ άλλων και στο Κυπριακό, ένα από τα βασικά αγκάθια στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, όπου το αδιέξοδο δείχνει να παγιώνεται, δεδομένων και των θέσεων του ψευδοκράτους που επιμένει σε λύση εκτός του πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Κυπριακό
Με το ερώτημα να είναι αν η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορεί να πιέσει και κατά πόσο για λύση και σε ποια κατεύθυνση στο Κυπριακό. Στο κεφάλαιο Ανατολική Μεσόγειος θα μπορούσε να είναι και το ζήτημα του τουρκολιβυκού μνημονίου, που αποτελεί ένα από τα βασικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσουν Ελλάδα και Τουρκία για να προχωρήσει η προσφυγής το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη διαφορά της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.
Ο διάδρομος
Η Κύπρος έχει παλέψει ιδιαίτερα να αναδείξει το ρόλο μίας αξιόπιστης δύναμης σταθερότητας, προσηλωμένης στις δυτικές πολιτικές, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Με την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου με στόχο τη βοήθεια στη Γάζα, ακόμα και αν τελικά αυτή παραδόθηκε μέσω Αιγύπτου, έδωσε στην Κύπρο βήμα να αναδείξει το ρόλο της ως μίας χώρας που παρεμβαίνει με στόχο την δημιουργία λύσεων.
Ενέργεια
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η αναζήτηση ενδεχόμενων λύσεων με φόντο ένα νέο ενεργειακό χάρτη στην περιοχή, δεδομένου και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να φέρει πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την παρούσα περίοδο όλοι παραδέχονται ότι μεταξύ ΗΠΑ και Άγκυρας κυριαρχεί η δυσπιστία, λόγω της αναμενόμενης αμερικανικής απάντηση από την πλευρά της Τουρκίας για τα F-16 αλλά και την αντίστοιχη τουρκική απάντηση από την πλευρά των ΗΠΑ για τη Σουηδία.
Δύσκολη αλλά απαραίτητη
Ωστόσο η Τουρκία παραμένει για τις ΗΠΑ ένας δύσκολος αλλά απαραίτητος σύμμαχος, που παρά το σκληρό διπλωματικό παζάρι του Ερντογάν δεν είναι σε θέση να την χάσει από το δυτικό στρατόπεδο.
Και η Τουρκία έχει δείξει συνέπεια και συνέχεια στην εξωτερική της πολιτική, καταφέρνοντας τελικά να κερδίζει όσα διεκδικεί.
Αδιέξοδο
Το αδιέξοδο στο Κυπριακό έχει καταστεί σαφές εδώ και καιρό. Με την ανησυχία να καταγράφεται για μία ακόμα φορά και στην έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επιμένει στις ίσες αποστάσεις, αλλά υπογραμμίζει το αδιέξοδο.
Ενώ είναι σαφές πως μέχρι στιγμής το καλό κλίμα μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας δεν έχει συμβάλλει το παραμικρό στην υποχώρηση της τουρκικής πλευράς από τη θέση υπέρ διχοτομικής λύσης.
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Μητσοτάκης: Έρχεται το parco.gov.gr για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στα social
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»
- Χριστούγεννα: KFC, καλικάντζαροί και άλλες παράξενες παραδόσεις απ’ όλον τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο