«Σεισμός» στη Ν.Δ. για τα ομόφυλα ζευγάρια
«Φωτιές» στην Πειραιώς για τα ομόφυλα ζευγάρια. Στο μέτωπο των διαφωνούντων ένας υπουργός, βουλευτές και υφυπουργοί οι οποίοι κινούνται στη ζώνη των ενστάσεων. Ο πιθανός ελιγμός του Μαξίμου.
Δύσκολες αποφάσεις που ακουμπούν την ενότητα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας καλείται να λάβει ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τη συζήτηση για την «ισότητα στον γάμο». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να φανερώσει τα χαρτιά του για το ακανθώδες θέμα ισορροπώντας ανάμεσα στη Δεξιά πτέρυγα του κόμματος και του προοδευτικού προφίλ που θέλει να «χτίσει» ο ίδιος για τον εαυτό του.
Όπως έγραφε το in από την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός έλαβε απόφαση να βγει ο ίδιος μπροστά για να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο σχετικά με τις επικείμενες ρυθμίσεις, σηματοδοτώντας άρα την επίσημη εκκίνηση του δημόσιου διαλόγου. Το τοπίο λοιπόν θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει μετά την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, το βράδυ της Τετάρτης.
Σπίθα… αμφισβήτησης
Η νομοθετική ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια προκαλεί φανερά μούδιασμα σε στελέχη της κυβέρνησης αλλά και στους «γαλάζιους» βουλευτές. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το ρεπορτάζ της «Κ» που αποτυπώνει τον χάρτη των διαφωνούντων εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ..
Σημαντικό: Όσο μεγαλύτερη είναι η αποχή τόσο περισσότερο πέφτει ο αριθμός που απαιτείται για να περάσει το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο αριθμός των διαφωνούντων ή εκείνων που προσανατολίζονται στην αποχή κυμαίνεται μεταξύ 68 – 78 προσώπων, αριθμός ικανός να πυροδοτήσει τη σπίθα αμφισβήτησης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.
Το πόσοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα απόσχουν ίσως αποτελέσει τον ελιγμό της κυβέρνησης καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η αποχή τόσο περισσότερο πέφτει ο αριθμός που απαιτείται για να περάσει το νομοσχέδιο.
Φυσικά, το ιδανικό για το Μαξίμου είναι να πειστούν οι δύσπιστοι και να υπερψηφιστεί το σχέδιο νόμου με τις επόμενες ώρες ή μέρες να είναι κρίσιμες καθώς αναμένεται να διευκρινιστεί το θέμα της κομματικής πειθαρχίας.
Το μέτωπο των διαφωνούντων
Με τις ισορροπίες που διαμορφώνονται να είναι λεπτές ξεκάθαρα σε αυτούς που διατυπώνουν ενστάσεις είτε για το περιεχόμενο είτε για τον χρονισμό της ρύθμισης είναι προσώρας ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, οι βουλευτές Θάνος Πλεύρης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Καραγκούνης, Νότης Μηταράκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Άννα Καραμανλή, ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας κ.ά. Φαίνεται επιπλέον ότι από το κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν τέσσερις – πέντε υφυπουργοί, οι οποίοι κινούνται στη ζώνη των ενστάσεων.
«Μπουρλότο» Καιρίδη
Με τα στρατόπεδα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας να έχουν σχεδόν διαμορφωθεί ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, υπερασπίστηκε τη νομοθετική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού δηλώνοντας (ΕΡΑ: Πρώτο Πρόγραμμα) πως «προφανώς οτιδήποτε βγάζει από το περιθώριο μια ομάδα πληθυσμού και δίνει τα δικαιώματα που δικαιούνται, ιδίως στα απροστάτευτα παιδιά αυτών των συμβιώσεων είναι προς τη σωστή και τη θετική κατεύθυνση».
«Αν διαφωνήσει κάποιος θα πρέπει να παραιτηθεί»
Ο κ. Καιρίδης στο σημείο αυτό «απασφάλισε» σημειώνοντας πως «δεν νοείται να μην υπάρχει πειθαρχία. Αυτό που συζητάμε είναι ότι αν διαφωνήσει κάποιος θα πρέπει να παραιτηθεί, φαντάζομαι», με αποδέκτη προφανώς και τον Μάκη Βορίδη.
Νωρίτερα, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τόνισε πως η απόφαση για το εάν τεθεί κομματική πειθαρχία στη ψήφιση του νομοσχεδίου ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Όταν συμμετέχεις σε μία ομάδα που έχει μία σημαντική αποστολή και χρέος στους πολίτες, οφείλεις να στηρίζεις τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες, να ενημερώνεσαι γι’ αυτές και να βγαίνεις μπροστά», συμπλήρωσε.
Άκαμπτη στάση Βορίδη – Πλεύρη
Ο υπουργός Επικρατείας κράτησε αποστάσεις από την πρώτη στιγμή που διέρρευσαν πληροφορίες για το νομοσχέδιο. Μάλιστα, δεν δίστασε να δηλώσει πως θα παραιτηθεί αν τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.
Σήμερα επανήλθε με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, επαναλαμβάνοντας ότι δεν αλλάζει απόψεις.
«Θα πρέπει πρώτα να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και εν συνεχεία να ανοίξει ο σχετικός διάλογος. Δεν βλέπω να αλλάζω άποψη, το ζήτημα έχει πολλές παραμέτρους, είναι σημαντικό να ακουστούν όλες οι απόψεις» είπε ο Μάκης Βορίδης για να συμπληρώσει με νόημα «εγώ δεν βρίσκομαι σε δύσκολη θέση».
Και ο Θάνος Πλεύρης εμφανίστηκε κατηγορηματικός υπογραμμίζοντας ότι διαφωνεί με το νομοσχέδιο.
«Ο πρωθυπουργός θα θέσει το πλαίσιο θα αναπτυχθούν και τα επιχειρήματα. Εγώ διαφωνώ και για τον γάμο, οπότε δεν περιμένω τι παραπάνω ή λιγότερο μπορεί να έχει.
Να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και επ’ αυτού θα τοποθετηθώ και εγώ στον δημόσιο διάλογο. Πρόκειται για ένα θέμα που συνδέεται με θέματα συνείδησης δεν συνδέεται με χάραξη πολιτικής και η διαφωνία μου εκφράζεται με τη μη στήριξη, δεν θα το ψηφίσω» διευκρίνισε.
Ο ρόλος της εκκλησίας
Εκτός από το πολιτικό κομμάτι που έχει να διαχειριστεί ο πρωθυπουργός νιώθει και την πίεση της Εκκλησίας που έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην τεκνοθεσία επηρεάζοντας ένα σημαντικό κομμάτι της «γαλάζιας» εκλογικής βάσης.
Πιθανή μια συνομιλία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου
Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ρωτήθηκε ξανά σήμερα (OPEN) για το νομοσχέδιο και άφησε να εννοηθεί ότι προετοιμάζεται συνάντηση με την πολιτική ηγεσία.
«Ακούμε τόσα πολλά που είμαστε όλοι μπερδεμένοι. Κάποιος θα μιλήσει από την Πολιτεία, περιμένουμε να ακούσουμε ποια είναι η γραμμή που θα ακολουθηθεί και θα πάρουμε μετά θέση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ όταν ρωτήθηκε εάν θα μιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη απάντησε «όλα είναι ανοικτά».
Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο και το χρονοδιάγραμμα
Το πλαίσιο του νομοσχεδίου που θα περιγράψει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον in, είναι το εξής: «ναι» στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, «ναι» στην υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια ανδρών και γυναικών, «ναι» στην αναγνώριση ως κηδεμόνα του άνδρα ή της γυναίκας που δεν είναι ο βιολογικός γονιός του παιδιού αλλά σήμερα το μεγαλώνει με τον/την σύντροφό του/της. Με λίγα λόγια, το Μαξίμου θα προτάξει το επιχείρημα μεταξύ άλλων ότι πρέπει να αρθούν αδικίες και διακρίσεις που υφίστανται σήμερα παιδιά τα οποία μεγαλώνουν από ομόφυλα ζευγάρια.
Το κατηγορηματικό «όχι» του Μαξίμου αφορά σε οποιαδήποτε επέκταση – αναθεώρηση του πλαισίου για τις παρένθετες μητέρες.
Ουδείς στην κυβέρνηση μιλάει προς το παρόν για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα για το αν οι ρυθμίσεις θα έρθουν στη Βουλή πριν ή μετά από τις ευρωεκλογές.
- «Η όλη κεντροαριστερά» και στη Θεσσαλονίκη για το βιβλίο Κοτσακά – Τσιόκα
- Νίκος Οικονομόπουλος: Γιατί ακυρώνονται οι εμφανίσεις του στο νυχτερινό κέντρο
- Δημήτρης Ροντήρης: Το μέγα μήνυμα της ισορροπίας, της συμφιλίωσης
- Πώς τα δεδομένα που συλλέγει η Ουκρανία θα εκπαιδεύσουν την ΑΙ του πολέμου
- Χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Σαιν-Τροπέ: Γιατί παίρνουν τις παραλίες τέτοιες ημέρες ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ;
- Από τη μια οι Γλύξμπουργκ, από την άλλη οι «κοινοί θνητοί»