Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Τα στρατιωτικά έργα της Τουρκίας εγκλωβίζουν Λευκωσία, Λάρνακα και… Κυπριακό

Κύπρος: Τα στρατιωτικά έργα της Τουρκίας εγκλωβίζουν Λευκωσία, Λάρνακα και… Κυπριακό

Με την ανοχή του ΟΗΕ κατασκευάζονται οχυρωματικά έργα στα Κατεχόμενα και ενισχύονται δυνάμεις για αυτόνομη δράση επιθετικού χαρακτήρα που, μεταξύ άλλων, εγκλωβίζουν τη Λευκωσία και τη Λάρνακα.

Ορμητήριο του τουρκικού στρατού με αποστολή άμεσης επίθεσης, χωρίς μετακίνηση άλλων δυνάμεων, αποτελεί το 230 Μηχανοκίνητο Σύνταγμα Πεζικού, που εδρεύει στην Τύμπου και εγκλωβίζει Λευκωσία και Λάρνακα.

Το γεγονός σχετίζεται με τη συνεχή βελτίωση και ενίσχυση του Αττίλα και ποσοτικά και ποιοτικά σε όλη τη γραμμή αντιπαράταξης από τη Δερύνεια ως τη Δένεια. Εχει δε αντίκτυπο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Τα Ηνωμένα Εθνη προτιμούν να κλείνουν τα μάτια…

Η Κολομβιανή, Μαρία Ανχελα Χολγκίν Κουεγιάρ, είναι η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για την Κύπρο. Η κα Κουεγιάρ έχει εκτεταμένη διπλωματική εμπειρία στα υψηλότερα επίπεδα, μεταξύ άλλων ως υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας (2010-2018). Είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών από το Universidad de Los Andes στη Μπογκοτά. Σπούδασε επίσης στο Centre d´Études Diplomatiques et Stratégiques και στο Université Paris–Sorbonne στο Παρίσι. Εκτός από ισπανικά, μιλά αγγλικά και γαλλικά

Διότι, ενώ αναμένεται η νέα απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ ως «από μηχανής θεός», η τουρκική πλευρά, με το σύνολο των πολεμικών προπαρασκευαστικών της ενεργειών, θέτει στον κρόταφο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, τις κάννες των τανκς και των πυροβόλων της. Χωρίς να αφήνει περιθώρια υγιούς διαλόγου.

Και σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας, τα Ηνωμένα Εθνη προτιμούν στη βάση της αρχής της ουδετερότητας, που βοηθά τον κατακτητή, να κλείνουν τα μάτια…

Η πηγή της απειλής

Ας πάρουμε τα πράγματα από τη αρχή. Στην Τύμπου εδρεύει το 230 Μηχανοκίνητο Σύνταγμα Πεζικού με δυο τάγματα, το ένα στο χωριό και το άλλο έξω από το παράνομο αεροδρόμιο, γράφει σε ανάλυσή του ο Δρ Διεθνών Σχέσεων, Γιάννος Χαραλαμπίδης.

Το εν λόγω Σύνταγμα έχει ενισχυθεί από τον Ιούνιο του 2021 με μια ίλη αρμάτων μάχης Μ48-Α5Τ2, με αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα Pars 4×4, καθώς και με πρόσθετα αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλιοστών, που προσφέρουν βάθος πυρός, 18 στο σύνολο.

Σε αυτά προστίθενται 88 ΤΟΜΑ – ΤΟΜΠ (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης – Μεταφοράς Προσωπικού) «Nurol» και Μ113. Τα πρώτα είναι τουρκικής κατασκευής και προελεύσεως.

Τα μισά από αυτά βρίσκονται σε όρχους στο χωριό της Τύμπου και τα άλλα σε στρατόπεδο έξω από το αεροδρόμιο. Πρόσθετα, μέσα σ’ ένα μήνα, από τις 4/3/22 ως τις 14/3/22, έχουν κατασκευαστεί 69 νέες τομές υποδοχής αρμάτων μάχης, αυτοκινούμενων πυροβόλων και άλλων βαρέων οπλικών συστημάτων στις περιοχές της Βιοτεχνικής Αγλαντζιάς (16 τομές) και στις ανατολικές παρυφές του Γερίου (53 τομές). Το σύνολο των τομών στην περιοχή φτάνει τις 1377!

Το σκηνικό προσδίδει στο 230 Μηχανοκίνητο Σύνταγμα Πεζικού άμεση ετοιμότητα ανάληψης επιθετικών ενεργειών, χωρίς μετακίνηση δυνάμεων από αλλού. Ως εκ τούτου, δεν επιτρέπει στις ημέτερες δυνάμεις να παρατηρήσουν τις όποιες εχθρικές κινήσεις που θα τους προκαλούσαν εύλογες υποψίες.

Επί του εδάφους «τομές» και κρατική ανεπάρκεια

Τι είναι, λοιπόν, οι «τομές» και δη οι νέες, που έχουν κατασκευαστεί μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου του 2022 αλλά και λίαν προσφάτως σε άλλες, πέραν της Λευκωσίας, περιοχές όπως η Δερύνεια;

Πρόκειται για επί του εδάφους κατασκευές, οι οποίες παρέχουν κάλυψη από πυρά ευθυτενούς τροχιάς και είναι προσανατολισμένες προς τις περιοχές ενέργειας.

Οι τελευταίες «τομές» έχουν την εξής ιδιαιτερότητα: Είναι πιο ενισχυμένες, με ψηλά τ’ αναχώματα, απ’ ό,τι ήταν προηγουμένως, άρα προσφέρουν μεγαλύτερη κάλυψη και βιωσιμότητα, δηλαδή μειώνεται ο βαθμός τρωτότητας είτε των αρμάτων είτε των αυτοκινούμενων πυροβόλων είτε των τεθωρακισμένων είτε άλλων οπλικών συστημάτων, που θα ήταν δυνατό να τοποθετηθούν στις επί του εδάφους «τομές».

Εκ της φύσεώς τους έχουν αμυντικό χαρακτήρα, αλλά και επιθετικό, αφού είναι κατ’ εξοχήν προσανατολισμένες στα σημεία εξόρμησης. Υπό αυτές τις συνθήκες, γίνεται αντιληπτό ότι οι «τομές» που έχουν γίνει προσφάτως στην περιοχή της Δερύνειας ή αλλού δεν είναι τυχαίες.

Επιθετικές προθέσεις

Ανήκουν στο πλαίσιο ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού επιθετικών προθέσεων και αποκαλύπτουν την έλλειψη πολιτικής βούλησης για συμβιβασμό. Συνδυάζονται με τετελεσμένα επί του εδάφους, που αφορούν στο ξεπούλημα ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Οι δορυφορικές φωτογραφίες και ο χάρτης (βλέπε κάτω αριστερά) αποτυπώνουν: Α) Την περιοχή της Τύμπου πριν από και μετά τις νέες επί του εδάφους «τομές», για τη χρήση τους από άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα, τεθωρακισμένα και άλλα βαρέα οπλικά συστήματα, που συνδυάζονται με την ενίσχυση δυνάμεων και την ανάληψη δράσης. Πρόκειται για 56 «νέες τομές». Επίσης απεικονίζεται εκείνη η περιοχή της Τύμπου που συνιστά χώρο εξορμήσεως του Αττίλα και δη σε βάρος της Λευκωσίας. Β) Τη γραμμή Τύμπου – Γέρι – Νήσου. Με τα βέλη φαίνονται οι τέσσερεις επιθετικές κατευθύνσεις για περίσχεση και εγκλωβισμό της Λευκωσίας από ανατολικά

Ούτε στη μία ούτε στην άλλη περίπτωση το κράτος δεν δρα επαρκώς και αποτελεσματικά για την προστασία των πολιτών του και του ιδίου, δηλαδή της κυριαρχίας του.

Αποστολή του 230 Μηχανοκίνητου Συντάγματος

Ο σχετικός με το θέμα χάρτης, που δημοσιεύουμε, αποτυπώνει: Α) Τη γενική επιθετική γραμμή Τύμπου Γέρι – Νήσου. Β) Τις κατευθύνσεις επίθεσης με τέσσερα τόξα.

Το μικρό τόξο δείχνει την τουρκική επιθετική κίνηση από το ύψωμα 134 (σε απόσταση 1 χλμ. από τη Βιοτεχνική της Αγλαντζιάς) προς τον κυκλικό κόμβο του Σοπάζ.

Ταυτοχρόνως, άλλα τρία βέλη ξεκινούν από την Τύμπου, που συνιστά το κύριο ορμητήριο, για την κατάληψη ζωτικών χώρων και δη συγκοινωνιακών αρτηριών, για να αποκοπεί η Λευκωσία από Λάρνακα και Λεμεσό. Και στην ουσία να εγκλωβιστεί και να παραδοθεί ως πρωτεύουσα.

Βέλος πρώτο: Από Τύμπου προς Αρωνα, Δάσος Αθαλάσσας και κεντρικό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού.

Βέλος δεύτερο: Από Τύμπου προς Γέρι και Νήσου, όπου υπάρχει άλλη μια κεντρική οδική αρτηρία.

Βέλος τρίτο: Από Τύμπου προς Πυρόι, Λουρουτζίνα, Κόσιη. Η τελευταία κατεύθυνση συνάδει με ενέργεια προς τα ανατολικότερα και δη από την Πύλα προς Τρούλους, Ορόκλινη και Λάρνακα, δηλαδή:

Α) Την αποκοπή της ελεύθερης Αμμοχώστου από τη Λάρνακα. Β) Την κατάληψη ζωτικών χώρων όπως είναι το λιμάνι και το αεροδρόμιο.

Ταυτοχρόνως, η κίνηση από τον Αρωνα μέσω του Δάσους Αθαλάσσας προς τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο εισόδου στη Λευκωσία σχετίζεται με μια άλλη κίνηση στα δυτικά με στόχο την αποκοπή του αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας – Τροόδους, μέσω Δένειας και Μάμμαρι (δείτε περισσότερα επί του θέματος εδώ).

Ο ρόλος των Ην. Εθνών και το status quo

Το ερώτημα είναι, ποιο ρόλο έχει να διαδραματίσει η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο και ο πολιτικός της προϊστάμενος Κόλιν Στιούαρτ;

Οπως αποκαλύπτουν οι δορυφορικές φωτογραφίες και οι χάρτες που δημοσιεύουμε, οι επί του εδάφους «τομές» όντως δεν βρίσκονται εντός της «νεκρής ζώνης», αλλά σε κατεχόμενο έδαφος.

Ομως, υπάρχει άτυπη Συμφωνία Κυρίων, επί τη βάσει της οποίας σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τη Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός (ΓΚΠ), ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά θα πρέπει να προβαίνουν σε ενέργειες και δη σε έργα που έχουν επιθετικό χαρακτήρα και διαμορφώνουν συνθήκες έντασης ή που αλλάζουν προς το χειρότερο την υφιστάμενη κατάσταση, δηλαδή το status quo.

Δεν έχουν καταγραφεί

Είναι πρόδηλον από τους χάρτες ότι τα Ην. Εθνη αποδέχθηκαν τα νέα, σε βάρος της Εθνικής Φρουράς και της ασφάλειας των Ελληνοκυπρίων, τουρκικά στρατιωτικά έργα, χωρίς να τα καταγράψουν στην όποια έκθεσή τους προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι δορυφορικές φωτογραφίες αποτυπώνουν: 1. Τα άρματα μάχης και τα ΤΟΜΑ-ΤΟΜΠ που βρίσκονται στους όρχους του στρατοπέδου στο χωριό της Τύμπου και στο στρατόπεδο έξω από το αεροδρόμιο. 2. Τις 16 νέες «τομές» υποδοχής αρμάτων μάχης και λοιπών βαρέων οπλικών συστημάτων έξω από τη βιοτεχνική περιοχή Αγλαντζιάς. Αυτές οι 16 «τομές» προστίθενται στις άλλες 53 στην Τύμπου και είναι τμήμα των 1.377 που έχουν τοποθετηθεί σε απόσταση αναπνοής από τη Γραμμή Κατάπαυση του Πυρός. Η τουρκική απειλή είναι άμεση και διαρκής και έχει αντίκτυπο στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών. Πώς να υπάρχουν ενδείξεις καλής τουρκικής πρόθεσης όταν ο Αττίλας ενισχύεται από τη Δερύνεια ως τον Αγιο Δομέτιο και τη Δένεια;

Σε ανάλογες περιπτώσεις έργων της Εθνικής Φρουράς, που είναι αμυντικά και έλκουν τη νομιμοποίησή τους από το άρθρο 151 της Χάρτας των Ην. Εθνών, δηλαδή από το δικαίωμα της αυτοάμυνας, ακόμη και για τη μετακίνηση ενός λίθου γίνεται άμεση επέμβαση των Κυανοκράνων.

Διπλωματία και συνομιλίες

Ενώ, λοιπόν, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένει κατά το 2024 τη νέα απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, για να εξεταστεί εάν και πού υπάρχει κοινό έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών, η τουρκική πλευρά:

Πρώτο, μένει ταμπουρωμένη στη λύση των δυο χωριστών κρατών με «υποχώρηση» τη συνομοσπονδία δύο κρατών.

Δεύτερο, συνεχίζει τα οχυρωματικά της έργα και τους σχεδιασμούς της, με άλλα λόγια την πολεμική, όπως λέγεται στη στρατιωτική ορολογία, προπαρασκευή, για να στείλει το εξής σαφές μήνυμα:

«Είτε διά της ισχύος μου, εάν χρειαστεί και αν αποφασίσω, είτε διά της σκιάς της ισχύος μου, θα επιβάλω την πολιτική λύση που θέλω».

Με άλλα λόγια, εφόσον δεν υπάρχει επαρκής και αξιόπιστη αποτροπή, οι Τούρκοι, προτού καν αρχίσουν οι συνομιλίες, θέτουν το πιστόλι στον κρόταφο του προέδρου. Με θεατές τα Ην. Εθνη και δη τον Κόλιν Στιούαρτ.

Στέλνουν το μήνυμα ότι ο πρόεδρος, αλλά και εμείς ως λαός, εφόσον δεν κατανοούμε τις βασικές αρχές του κλασικού ρεαλισμού, θα έχουμε στην όποια μελλοντική διαπραγμάτευση να επιλέξουμε μόνο μεταξύ διχοτομικών επιλογών.

Η βοήθεια των «μαγείρων»

Ο τρόπος με τον οποίο ο πρόεδρος ή άλλοι πλασιέ, που έχουν ευθύνη για τον αθωράκιστο χαρακτήρα της Κύπρου, θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν την όποια μορφή διχοτόμησης (από τα δύο ισότιμα συνιστώντα κράτη με πολιτική ισότητα ως τα δύο κράτη με ισότιμη κυριαρχία) είναι δικό τους πρόβλημα.

Ασχέτως εάν θα έχουν στο παρασκήνιο τη βοήθεια των «μαγείρων» Βρετανών… καθώς και άλλων, φίλων και εχθρών. Ολοι, βεβαίως, ακόμη και αν αποφεύγουμε την αυτοκριτική και τις ευθύνες, θα βρεθούμε είτε το θέλουμε είτε όχι υπόλογοι στην Ιστορία.

Only in

Το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στη σκιά των εκλογών στις ΗΠΑ

Πώς επηρεάζει την επόμενη μέρα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ - Τα ελληνοτουρκικά και η Ευρώπη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024