Ευρωομάδα, όχι ξενοδοχείο: Τι λένε στο ΠΑΣΟΚ για την πρόταση ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο PES
Η πλήρης ένταξη, εφόσον την ζητούσε επισήμως η Κουμουνδούρου, θα έφερνε δύο κόμματα από την Ελλάδα στον ίδιο πολιτικό ευρωπαϊκό χώρο
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές - Για πρώτη φορά επιστήμονες υπολογίζουν τους θανάτους
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Η πρόταση των Ζαχαριάδη-Ραγκούση-Θεοχαρόπουλου για ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, λίγους μόνο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του καλοκαιριού, δεν «κάθισε» καλά στην Χαριλάου Τρικούπη. Εχοντας αποδεχτεί (όχι αμαχητί) τις προσκλήσεις του PES στον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν ως παρατηρητής στις σοσιαλιστικές Προσυνόδους, είδαν με ανακούφιση πως αντίστοιχη χείρα φιλίας δεν εκτεινόταν από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές προς την πλευρά του Κασσελάκη. Η πλήρης ένταξη, εφόσον την ζητούσε επισήμως η Κουμουνδούρου, θα έφερνε δύο κόμματα από την Ελλάδα στον ίδιο πολιτικό ευρωπαϊκό χώρο -επί της ουσίας ταυτίζοντας το ακροατήριο στο οποίο θα απευθύνονται στις ερχόμενες ευρωεκλογές.
Το ένα δεδομένο είναι η πολύ καλή σχέση και γνώση των ευρωπαϊκών συσχετισμών που είχε αναπτύξει ο Νίκος Ανδρουλάκης τα χρόνια που έμεινε στις Βρυξέλλες -με αυτά θα μπορούσε να πιέσει την πρώην ευρωομάδά του, τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, να πουν «όχι» σε μια ενδεχόμενη ένταξη ευρωβουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια περίοδο όμως που το S&D επιζητά να αυξήσει την επιρροή του (διαπραγματευόμενο και μια από τις «μεγάλες θέσεις» εντός ΕΕ), το πραγματικό τους επιχείρημα είναι η πολιτική συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι ευρωομάδες συναπαρτίζονται από κόμματα με ίδιες αρχές και αξίες που ενώνονται γύρω από έναν κοινό σκοπό. Δεν είναι ξενοδοχεία για να βρεις δωμάτιο ή να στεγαστείς προσωρινά. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει να λύσει πολύ πιο σοβαρά ζητήματα σχετικά με τη φιλοσοφία, το πολιτικό πρόταγμα και την ιδεολογική του ταυτότητα, από την πρόταση στελεχών για ένταξη του κόμματος στην ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μάντζος, υπενθυμίζοντας πως αυτή την περίοδο συζητιέται περισσότερο η φερόμενη πρόταση Μητσοτάκη στον Στέφανο Κασσελάκη να αναλάβει υπουργείο το 2019, η οποία διαψεύστηκε κατηγορηματικά από την κυβέρνηση.
Η κατάθεση του Δημήτρη Ρέππα στην Εξεταστική για τα Τέμπη δημιούργησε νέα κόντρα ανάμεσα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την Χαριλάου Τρικούπη
«Μια τέτοια πρόταση εκφράζει και απηχεί περισσότερο την αγωνία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να βρουν ένα σημείο στήριξης και νέας θέσης στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη που βρίσκεται σε κίνηση και εξέλιξη», ανέφερε («Παραπολιτικά») στο ίδιο μήκος κύματος ο Μιχάλης Κατρίνης. «Η δική μας θέση είναι γνωστή. Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει με συνέπεια και ριζοσπαστικότητα να υπηρετεί την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία σε όλη του τη διαδρομή, αταλάντευτα και με συγκεκριμένο αξιακό πλαίσιο. Το πώς θα τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δικό του θέμα».
Κόντρα για υποκλοπές και Τέμπη
Το ΠΑΣΟΚ, παρότι εδραιώνει την θέση του και υπενθυμίζει ποιος είναι «ο αυθεντικός εκφραστής» της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, αυτήν την περίοδο στρέφει σχεδόν αποκλειστικά τα βέλη του προς την πλευρά της ΝΔ. Με συνεχιζόμενο σημείο ρήξης ανάμεσά τους το ζήτημα των υποκλοπών: «Μετά το νυχτερινό πραξικόπημα στην ΑΔΑΕ για να φρενάρει η Κυβέρνηση τη διασταύρωση της ύπαρξης ενιαίου κέντρου παρακολουθήσεων Predator-ΕΥΠ, η προδιαγεγραμμένη πειθαρχική απαλλαγή της πρώην Εισαγγελέως της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου, με πρόταση της … νέας Εισαγγελέως της ΕΥΠ Ευδοκίας Πούλου, δεν περιποιεί τιμή στο κράτος δικαίου», ανέφερε σε ανακοίνωση η Χαριλάου Τρικούπη, θυμίζοντας το πρόσφατο γεύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γρηγόρη Δημητριάδη και κάνοντας λόγο για «επιχείρηση συγκάλυψης» που συνεχίζεται.
Την ίδια ώρα, η κατάθεση του Δημήτρη Ρέππα στην Εξεταστική για τα Τέμπη δημιούργησε νέα κόντρα ανάμεσα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την Χαριλάου Τρικούπη, ενδεικτική του ψυχρού κλίματος που επικρατεί αυτές τις μέρες ανάμεσα στα δύο κόμματα. Από την μεριά τους, βουλευτές της ΝΔ σχολίαζαν μετά την κατάθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα στην Εξεταστική για το δυστύχημα στα Τέμπη, σχολίαζαν πως εκείνος δεν έδειξε «ίχνος αυτοκριτικής για τις πολιτικές ευθύνες που βαραίνουν τον ίδιο, κατά την περίοδο 2009-2011». Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ φέρεται να κατέθεσε πως το δυστύχημα ήταν θέμα χρόνου, γιατί δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση ούτε επαρκές προσωπικό, κάνοντας παράλληλα λόγο για «βαρύτατες ποινικές ευθύνες».
Από την μεριά τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σήκωσαν το γάντι στις γαλάζες διαρροές, σημειώνοντας πως υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο διάχυσης ευθυνών: «Η ΝΔ, που το 2009 παρέδωσε τον ΟΣΕ με σωρευμένο χρέος 10,7 δισ. ευρώ, και ενώ το 2023 λειτουργούσε τον ΟΣΕ χωρίς δικλίδες ασφαλείας κυκλοφορίας και με κενές το 50% των θέσεων προσωπικού που ήταν πλήρως στελεχωμένες το 2010, στρέφεται τώρα εναντίον του ν. 3891/10 τον οποίο είχε …υπερψηφίσει!».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις