Ενας πραγματικός πόλεμος
Αν βάλεις σε ένα ματς ένα ακατάλληλο διαιτητή το πιθανότερο είναι ότι θα κάνει λάθη
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Τρεις μέρες με ρωτάτε αν ήταν πέναλτι αυτό που έγινε στον Ναβάρο από τον Κάλενς ή αν έπρεπε να μετρήσει το γκολ του Μασούρα κτλ. Βαριέμαι το να συζητάω για φάσεις σε διάφορα ματς και το πώς κρίθηκαν από διαιτητικές αποφάσεις: παλιά μπορεί και να το κανα και μετανιώνω – τα τελευταία χρόνια το κάνω πολύ σπάνια.
Πλέον η διαιτησία έχει γίνει άποψη. Πρώην διαιτητές σε ίδιες φάσεις βλέπουν διαφορετικά πράγματα, οπαδοί ερμηνεύουν κανονισμούς όπως θέλουν, για τους δημοσιογράφους δεν μιλάω καν.
Θα συνεχίσω να λέω ότι δεν έχει καμία σχέση το παιγνίδι της διαιτησίας με τις φάσεις: το λέω χρόνια. Αν βάλεις σε ένα ματς ένα ακατάλληλο διαιτητή το πιθανότερο είναι ότι θα κάνει λάθη. Αν αυτόν ψάχνεις να τον βρεις στα πέρατα του κόσμου κι αυτός κάνει λάθη, πάει να πει πως έψαχνες κάποιον για να τα κάνει. Οποιος το καταλαβαίνει το καταλαβαίνει. Άλλωστε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα ζήτημα διαιτησίας: υπάρχει ένας πόλεμος του Ολυμπιακού με την ίδια την κυβέρνηση που κατά την γνώμη του Ολυμπιακού επιτρέπει να γίνονται κάθε χρόνο εναντίον του τα χειρότερα. Που σημαίνει πως μπορεί να διεκδικεί το πρωτάθλημα απλά όσο αντέχει: πέρυσι άντεξε πολύ, φέτος λίγο, του χρόνου, αν αυτό συνεχιστεί, θα αντέξει ακόμα λιγότερο.
Το παραδέχεται ο Μάνταλος
O Ολυμπιακός δεν το ξέρει αλλά έχει ένα σύμμαχο που φαίνεται να συμφωνεί με τις φωνές του: τον Σταύρο Μάνταλο, αυτόν τον έντιμο πρώην διαιτητή που λένε πως είναι ο πραγματικός αρχιδιαιτητής. Σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη ως μέλος της ΚΕΔ ο Μάνταλος απάντησε στην φημολογία πως η ΑΕΚ ελέγχει την διαιτησία ως εξής: «Πρέπει να αφήσουμε πίσω τις καφενειακές συζητήσεις στην Ελλάδα, αν θέλουμε να πάμε μπροστά. Αν ίσχυε αυτό, μπορείτε να μου πείτε γιατί τότε η ΑΕΚ άφησε τέσσερις βαθμούς σε Αγρίνιο και Σέρρες; Μπήκαμε στο δεύτερο γύρο του ανταγωνιστικότερου πρωταθλήματος όλων των εποχών, και αυτό είναι το αληθές κι όχι η φήμη που αναφέρατε». Αψογο. Επειδή ένα κι ένα κάνουν δυο αν το αποτέλεσμα ενός αγώνα πρέπει να χρησιμοποιείται ως απάντηση στην ερώτηση «ποιος ελέγχει την διαιτησία;» αφού η ΑΕΚ κέρδισε στο Φάληρο ελέγχει την διαιτησία! Αν αποτελεί απόδειξη ότι δεν την ελέγχει το ό,τι δεν κερδίζει στις Σέρρες, υποθέτω ότι η νίκη στο Καραϊσκάκη αποτελεί βεβαιότητα για την τεράστια δύναμή της – πάντα με το σκεπτικό του συγκεκριμένου αρχιδιαιτητή. Σε οποιαδήποτε βέβαια χώρα, αν αρχιδιαιτητής ξεστόμιζε τέτοια κοτσάνα θα είχε φύγει από την ΚΕΔ. Αλλά εδώ μπορείς να λες ό,τι θες – άλλωστε η πρώτη που με μπούρδες προσπαθεί να καλύψει το ότι τα έχει κάνει θάλασσα είναι η ίδια η κυβέρνηση.
Ας θυμηθούμε τι έγινε
Ας θυμηθούμε κάποια απλά γεγονότα – αρκετά με τις θεωρίες. Την 1η Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη εκδήλωση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας στην Αθήνα στα πλαίσια της «Εβδομάδας Αθλητικής Ακεραιότητας». Αν έχετε πολλές άγνωστες λέξεις επιτρέψτε μου να σας τις εξηγήσω. Η «Εβδομάδα Αθλητικής Ακεραιότητας» είναι μια εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες – ένα είδος forum προβληματισμού για την αντιμετώπιση της μάστιγας που λέγεται χειραγώγηση αγώνων. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), της UEFA, της INTERPOL, του Υπουργείου Αθλητισμού, της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ). Τι ειπώθηκε στις εκδηλώσεις δεν το γνωρίζω – δεν με κάλεσε και κανείς. Ολες αυτές οι αντιπροσωπείες ωστόσο έδωσαν το παρών στο κλείσιμο της εκδήλωσης στον οποίο είχαμε τον απολογισμό των δραστηριοτήτων της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας. Τι είναι αυτό; Ενας φορές που δημιουργήθηκε τον καιρό που ήταν Υφυπουργός Αθλητισμού ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης με σκοπό την εποπτεία του ελληνικού αθλητισμού για ζητήματα διαφθοράς: η δημιουργία του ήταν υποχρεωτική από μια σειρά από ευρωπαϊκές συνθήκες που ο Αυγενάκης υποχρεωτικά υπέγραψε καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτεί από τις χώρες μέλη της να δείχνουν εμπράκτως ότι επεμβαίνουν στα ζητήματα που αφορούν χειραγωγημένους αγώνες κτλ.
Όταν ανακοίνωσε την δημιουργία της ο Αυγενάκης, που ήταν μέρος αυτής της κυβέρνησης (και είναι ακόμα αν και σε άλλη θέση) δήλωσε πως οι εκπρόσωποι της εταιρείας Sportradar τον ενημέρωσαν ότι για την τελευταία επταετία «το ελληνικό ποδόσφαιρο κατέχει την πρώτη θέση σε όλο τον κόσμο σε αγώνες που θεωρούνται ύποπτοι προς χειραγώγηση με τουλάχιστον 350 ματς». Η Sportradar, έχει κάνει την ίδια ενημέρωση και στον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Τάκη Μπαλτάκο και σε ένα κλιμάκιο τακτικών δικαστών που ταξίδεψε στο Λονδίνο προ δυο μηνών. Η ΕΠΑΘΛΑ δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει αυτή τη μάστιγα.
Ο Σπυρόπουλος προανήγγειλε διώξεις
Πάμε παρακάτω. Στην σχετική εκδήλωση, ο ΓΓΑ και πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ κ. Γιώργος Μαυρωτάς, προχώρησε σε απολογισμό των πεπραγμένων της ΕΠΑΘΛΑ για το 2023 αποκαλύπτωντας πως εντός του 2023 η ΕΠΑΘΛΑ εξέδωσε πορίσματα για 40 υποθέσεις και εννέα εξ αυτών θεωρούνται απολύτως τεκμηριωμένες ενώ οι υπόλοιπες χρίζουν διερεύνησης. Είπε επίσης πως υπάρχουν συνολικά 105 καταγγελίες, που αφορούσαν ζητήματα διαφθοράς στο σύνολο του επαγγελματικού αθλητισμού. Δεν εξήγησε το γιατί άφησε στην άκρη 60 καταγγελίες, που κανονικά έπρεπε να πάνε κι αυτές προς διερεύνηση στην τακτική δικαιοσύνη, αλλά δέχομαι πως μπορεί να έχει τα δίκια του. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι μετά τον ΓΓΑ, κι αφού όλοι κατάφεραν να μην κοιμηθούν όταν μίλησε ο Υπουργός Αθλητισμού κ. Δημήτρης Βρούτσης, πήρε το λόγο ο κ. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Αθλητικός Εισαγγελέας τοποθετημένος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Αυτός αφού επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της ΕΠΑΘΛΑ στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον εντοπισμό χειραγωγημένων αγώνων, αποκάλυψε ότι εντός του 2024 θα ασκηθούν ποινικές διώξεις σε υπό εξέλιξη υποθέσεις, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα σταματήσει το φαινόμενο να εξακολουθούμε να βλέπουμε στον αθλητισμό ανθρώπους που και στο παρελθόν είχαν απασχολήσει την δικαιοσύνη. Με αυτή την τελευταία δήλωση φωτογράφισε το χώρο του ποδοσφαίρου διότι διώξεις έχουν γίνει μόνο σε ποδοσφαιροπαράγοντες, διαιτητές, υπαλλήλους της ΕΠΟ κτλ.
Για να μην μας μείνει καμία αμφιβολία για το ό,τι στην Ελλάδα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα ο παριστάμενος Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Φλωρίδης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση να ασχοληθεί με την καταστροφή της ουσίας του αθλητισμού, «γιατί όταν κυριαρχεί η νόθευση δεν απομένει τίποτα και η μεγάλη χαρά μετατρέπεται σε μεγάλη πίκρα». Δικά του τα λόγια.
Κατά τα άλλα φταίνε οι δηλώσεις
Προχθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης είπε ότι η κυβέρνησή δεν μπορεί να παρέμβει γιατί στο ντέρμπι δεν έγινε και τίποτα. Τόνισε μάλιστα ότι το πρόβλημα δεν είναι η διαφθορά, που ο Αυγενάκης έφτιαξε ειδικούς θεσμούς για να την κυνηγήσει, ούτε τα «στημένα ματς» που ο Μαυρωτάς έχει εντοπίσει, ούτε οι παράγοντες στους οποίους ο Σπυρόπουλος θα ασκήσει διώξεις, ούτε η «νόθευση που καταστρέφει τον αθλητισμό» που λέει ο Φλωρίδης, αλλά το μόνο πρόβλημα είναι οι δηλώσεις. Και με ρωτάτε εσείς για το αν ήταν πέναλτι το μαρκάρισμα στο Ναβάρο ή αν έπρεπε να μετρήσει το γκολ του Μασούρα…
Στον πόλεμο που γίνεται η κυβερνητική πρακτική αυξάνει απλά τις υποψίες οι οποίες καταστρέφουν το σπορ πιο πολύ και απο το πρωτάθλημα: για αυτές θα τα πούμε προσεχώς. Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποφασίσει πως το πρόβλημα είναι ο Ολυμπιακός και οι φωνές του: πιθανότατα θα έχουν και κάποιο σχετικό γκάλοπ. Σίγουρα μοιάζουν να πιστεύουν πως με μερικά ακόμα άσχημα αποτελέσματα θα ξεσηκωθούν οι οπαδοί εναντίον της διοίκησης της ΠΑΕ, θα γίνει χαμός κτλ: δεν αποκλείεται τίποτα καθώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης που ο Ολυμπιακός στοχοποιεί ως βασικό πολιτικό εχθρό του είναι σκληροί παίκτες. Ο Ολυμπιακός από την άλλη θα κυνηγήσει δικαστικά συγκεκριμένους ανθρώπους που έχει εντοπίσει και θα βάλει στο κάδρο κι άλλους – φυσικά και πολιτικούς και κυβερνητικά στελέχη κτλ. Θα γίνει ροντέο. ‘Η Κούγκι.
Πηγή: karpetshow.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις