Ισραήλ: Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή ξένων ΜΜΕ για πρόσβαση δημοσιογράφων στη Γάζα
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε την προσφυγή διεθνών μέσων ενημέρωσης σχετικά με την απρόσκοπτη πρόσβαση των δημοσιογράφων στη Γάζα.
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε την προσφυγή διεθνών μέσων ενημέρωσης για να επιτραπεί η ανεξάρτητη πρόσβαση των δημοσιογράφων στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ ελέγχει την είσοδο στο παλαιστινιακό έδαφος και δεν έχει επιτρέψει σε δημοσιογράφους να ταξιδέψουν εκεί, ανεξάρτητα, από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου έως σήμερα.
Το δικαστήριο υποστήριξε ότι οι περιορισμοί δικαιολογούνται για λόγους ασφαλείας, καθώς η ανεξάρτητη είσοδος των δημοσιογράφων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους…ισραηλινούς στρατιώτες που μάχονται τους τρομοκράτες της Χαμάς στη Γάζα.
Το δικαστήριο ανέφερε ότι «το να επιτραπεί στους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη Γάζα θα μπορούσε να αποκαλύψει επιχειρησιακές λεπτομέρειες»
Στην απόφασή του που εκδόθηκε τη Δευτέρα, το δικαστήριο ανέφερε ότι το να επιτραπεί στους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη Γάζα θα μπορούσε να αποκαλύψει επιχειρησιακές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων των στρατευμάτων, με τρόπο που θα μπορούσε να τους «θέσει σε πραγματικό κίνδυνο».
Το σχόλιο της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου
«Η απαγόρευση του Ισραήλ στην πρόσβαση του ανεξάρτητου ξένου Τύπου στη Γάζα, για 95 συνεχόμενες ημέρες, είναι πρωτοφανής», αναφέρει η FPA σε ανακοίνωσή της. Το δικαστήριο δήλωσε ότι προσπαθούσε να βρει μια ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας των δημοσιογράφων και των στρατιωτών με την «ελευθερία του Τύπου».
Τόνισε ότι επιτρέπεται στους ξένους και ισραηλινούς δημοσιογράφους περιορισμένη πρόσβαση στη Γάζα υπό ισραηλινή στρατιωτική συνοδεία. Ωστόσο, η FPA δήλωσε ότι οι στρατιωτικές συνοδείες «περιορίζονται σε επιλεγμένα ξένα μέσα ενημέρωσης» και είναι «αυστηρά ελεγχόμενες».
«Πιστεύουμε ότι οι ανησυχίες του Ισραήλ σχετικά με την ενημέρωση για τις θέσεις των στρατευμάτων δεν αντέχουν στον έλεγχο, τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Γάζα και όταν είναι ζωτικής σημασίας για τον ξένο Τύπο να έχει πρόσβαση σε περιοχές της Γάζας όπου δεν υπάρχουν στρατεύματα», αναφέρει το FPA.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις