Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα την ασφαλή διέλευση των ηγετών της Χαμάς προτείνει το Κατάρ

Live: Απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα την ασφαλή διέλευση των ηγετών της Χαμάς προτείνει το Κατάρ

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει περιοχές που είχε χαρακτηρίσει ως «ασφαλείς» - Ξεκίνησαν ξανά οι συζητήσεις για νέα συμφωνία ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ εξέτασε την Τετάρτη μια νέα πρόταση του Κατάρ για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές ΜΜΕ, ανάμεσά τους τα ισραηλινά Κανάλια 12 και 13 και τους Times of Israel.

Η προσφορά φέρεται να υπερβαίνει την προσωρινή εκεχειρία, παρέχοντας έναν οδικό χάρτη για τον πλήρη τερματισμό του πολέμου που περιλαμβάνει την εξορία των ηγετών της Χαμάς και την απόσυρση των στρατευμάτων του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας. Κατονομάστηκε ως προκαταρκτική πρόταση.

Ξεκίνησαν και πάλι οι συνομιλίες για νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων, με αντιπροσωπεία του Ισραήλ να βρίσκεται στην Αίγυπτο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πέρασε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τις δράσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και πλέον μπορεί να αναλάβει δράση με τις ΗΠΑ σε ρόλο αρχηγού διευρυμένου συνασπισμού. Κίνα και Ρωσία απείχαν.

Δείτε live

Live οι εξελίξεις στο in

06:40 Διαβάστε όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ 

05:30 Ισραήλ: Χαρακτηρίζει τώρα «τρομοκράτες» τους 2 δημοσιογράφους που δολοφόνησε

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε χθες Τετάρτη ότι δυο παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα του Κατάρ που σκοτώθηκαν σε πλήγμα του στη Λωρίδα της Γάζας συνδέονταν άμεσα με «τρομοκρατικές» οργανώσεις, τη Χαμάς και τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.

Ο Χάμζα Ντάχντουχ και ο Μουστάφα Θουράγια —ο τελευταίος, εικονολήπτης και δημοσιογράφος, συνεργαζόταν με διάφορα διεθνή ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Πρακτορείου — σκοτώθηκαν την Κυριακή, όταν επλήγη το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, όπου είχαν πάει να κάνουν ρεπορτάζ για το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ.

«Πριν το πλήγμα, οι δύο πιλόταραν drones που ήγειραν άμεση απειλή για τα ισραηλινά στρατεύματα», ανέφερε ο Τσαχάλ σε ανακοίνωσή του. Οταν το Γαλλικό Πρακτορείο ρώτησε τι είδους drones χρησιμοποίησαν και ποια ακριβώς ήταν η φύση της «απειλής», ο ισραηλινός στρατός απάντησε πως θα «εξετάσει» το ζήτημα αυτό (περισσότερα εδώ).

04:30 Ο ΠΟΥ καλεί το Ισραήλ να επιτρέψει την πρόσβαση στη βόρεια Γάζα

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, κάλεσε το Ισραήλ να εγκρίνει τα αιτήματα του οργανισμού καθώς και άλλων οργανώσεων που επιδιώκουν να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα.

«Εχουμε τις προμήθειες, τις ομάδες και τα σχέδια σε ισχύ. Αυτό που δεν έχουμε είναι η πρόσβαση», σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ αναγκάστηκε από τις 26 Δεκεμβρίου ν’ ακυρώσει έξι προγραμματισμένες αποστολές στη βόρεια Γάζα επειδή το Ισραήλ αρνήθηκε να εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση για τον οργανισμό του ΟΗΕ, ο οποίος δεν έχει πρόσβαση στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα», πρόσθεσε.

«Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σχεδόν ανυπέρβλητες προκλήσεις», ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά η «πρόσβαση» είναι το κύριο εμπόδιο, τόνισε.

03:55 Η πιθανή υπερασπιστική γραμμή του Ισραήλ στη Χάγη

Μιλώντας στη Haaretz, μαζί με άλλους ειδικούς που ανά περιπτώσεις οι απόψεις τους συγκλίνουν, o Νικ Κάουφμαν Ισραηλινός δικηγόρος που αναλαμβάνει κατηγορούμενους και κατηγορούμενες χώρες για εγκλήματα πολέμου, εξήγησε την πιο πιθανή υπερασπιστική γραμμή του Ισραήλ.

Κατέθεσε πως η πρώτη κίνηση για το Ισραήλ θα είναι να θέσει θέμα δικαιοδοσίας προσπαθώντας να απορριφθεί η υπόθεση. Δηλαδή πως η Νότια Αφρική δεν έκανε καμία άλλη διπλωματική κίνηση πριν προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ακόμη και αν η υπόθεση δεν απορριφθεί, ο Κάουφμαν πιστεύει ότι η Νότια Αφρική θα δυσκολευτεί πολύ να αποδείξει ότι αυτό που κάνει το Ισραήλ στη Γάζα συνιστά γενοκτονία.

«Η γενοκτονία είναι ένα πολύ υψηλό όριο που πρέπει να ικανοποιηθεί», λέει. «Δεν αρκεί να δείξεις ότι σκότωσες μαζικά ανθρώπους. Πρέπει να δείξεις ότι η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να σκοτώσει μαζικά ανθρώπους με σκοπό να εξαφανίσει την εθνοτική τους ομάδα εν όλω ή εν μέρει»». Η Σύμβαση για τη Γενοκτονία, σημειώνει, αναφέρεται στη στοχοποίηση μιας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας «ως τέτοιας».

«Αυτές είναι δύο πολύ σημαντικές λέξεις – «ως τέτοιες», λέει ο Kaufman. «Αυτό που σημαίνει είναι ότι η στοχοποίηση έγινε ειδικά λόγω της συμμετοχής των θυμάτων σε μια συγκεκριμένη εθνική ομάδα. Ο Χίτλερ, για παράδειγμα, σκόπευε να εξαλείψει τον εβραϊκό λαό και στόχευσε τον εβραϊκό λαό στο βαθμό που ήταν εβραίος». Παραδέχθηκε πως πολλές από τις πράξεις του Ισραήλ μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου, όμως αυτό μένει να αποδειχθεί στο δικαστήριο.

03:30 Η Διεθνής Αμνηστία χαιρετίζει τη δίκη του Ισραήλ στη Χάγη

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε ως «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» την παραπομπή του Ισραήλ σε δίκη για παραβίαση της Σύμβασης για τη Γενοκτονία.

«Ο κίνδυνος η Γάζα να μετατραπεί από μια υπαίθρια φυλακή σε ένα τεράστιο νεκροταφείο πραγματοποιείται μπροστά στα μάτια μας», ανέφερε η οργάνωση για τα δικαιώματα, προσθέτοντας ότι η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί νομικό καθήκον όλων των χωρών του κόσμου να συνεργαστούν για να αποτρέψουν τη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας. Τον Νοέμβριο, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε μάλιστα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) με έδρα τη Χάγη να διερευνήσει «τις ισραηλινές θηριωδίες στο αποκλεισμένο παλαιστινιακό έδαφος, λέγοντας ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν εγκλήματα πολέμου στη Γάζα».

Μπορεί να αποφασίσει για την επείγουσα αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων του καθεστώτος κατά των Παλαιστινίων, οι οποίοι έχουν υποστεί ανελέητες αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς τους τελευταίους τρεις μήνες που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες αθώους και έχουν μετατρέψει τη Γάζα σε ερείπια.

Πολλές χώρες, όπως το Ιράν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Βολιβία, η Ιορδανία, η Μαλαισία, οι Μαλδίβες, η Ναμίμπια, η Νικαράγουα, χαιρέτισαν την αγωγή της Νότιας Αφρικής για γενοκτονία στο ΔΠΔ της Χάγης. Το Βέλγιο είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει εκφράσει την υποστήριξή της στην υπόθεση μέχρι στιγμής.

Τόσο η Νότια Αφρική όσο και το Ισραήλ έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία του 1948, η οποία παρέχει στο Διεθνές Δικαστήριο νομική δικαιοδοσία για την υπόθεση. Όλοι οι υπογράφοντες υποχρεούνται όχι μόνο να μην διαπράττουν γενοκτονία, αλλά και να την αποτρέπουν και να την καταδικάζουν.

03:05 Οι Χούθι εξέδωσαν ανακοίνωση κατά των ΗΠΑ για την εκστρατεία εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να σταματήσουν να παραπλανούν τον κόσμο σχετικά με την ύπαρξη κινδύνου και απειλών για τη ναυσιπλοΐα σε αυτές τις δύο θάλασσες», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου των Χούθι. «Ζητάμε από όλες τις χώρες να είναι προσεκτικές και να μην πέσουν στην παγίδα των ΗΠΑ, στόχος των οποίων είναι να στρατιωτικοποιήσουν την Ερυθρά Θάλασσα για να εξυπηρετήσουν τα ισραηλινά συμφέροντα και να ενθαρρύνουν το καθεστώς να συνεχίσει τη βάναυση επίθεσή του κατά της Λωρίδας της Γάζας».

Ο εκπρόσωπος της Ανσάρ Αλλάχ σημείωσε, ωστόσο, «ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης θα συνεχίσουν να στοχεύουν ισραηλινά πλοία ή εκείνα που κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μέχρι το σιωνιστικό καθεστώς να τερματίσει τον γενοκτονικό πόλεμο και τον αποκλεισμό της Γάζας».

02:40 Οι Χούθι του Ναυτικού Σώματος εκπαιδεύτικαν από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης αναφέρει η Telegraph

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, η ομάδα των ανταρτών Χούτι που τρομοκρατεί τα πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα εκπαιδεύτηκε σε «μια επίλεκτη ναυτική ακαδημία του Ιράν».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι περίπου 200 μέλη της ομάδας έλαβαν εκπαίδευση στο Ιράν από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης στην Ακαδημία Ναυτικών Επιστημών και Τεχνολογίας Χαμεϊνί στο Ζίμπα Κενάρ, επικαλούμενο διάφορες αμυντικές πηγές.

Η εφημερίδα επικαλείται επίσης πηγές που λένε ότι ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει «αναλάβει προσωπικό ρόλο» στις δραστηριότητες των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα και έχει δώσει εντολή για την προμήθεια περαιτέρω όπλων και εξοπλισμού στην επαναστατική ομάδα.

02:15 Ο Α.Μπλίνκεν ζητά μεταρρυθμίσεις από τον Μ. Αμπάς

Ο Μπλίνκεν πίεσε τον Αμπάς να προβεί σε μεταρρυθμίσεις στην κυβέρνησή του, αναφέρει το Associated Press.

Στη συνάντησή τους στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ο Μπλίνκεν είπε στον Αμπάς ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «απτά βήματα προς ένα παλαιστινιακό κράτος», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε αργότερα ότι συζήτησαν τη μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής, ώστε «να μπορεί να αναλάβει αποτελεσματικά την ευθύνη για τη Γάζα». Ο Αμπάς εμφανίστηκε έτοιμος να «συμμετάσχει σε όλες αυτές τις προσπάθειες», δήλωσε ο Μπλίνκεν στον επόμενο σταθμό του, την πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, Μανάμα.

Ο εκπρόσωπος του Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρουντεϊνέχ, δήλωσε ότι «άκουσαν καλές δηλώσεις από τους Αμερικανούς. Αλλά τίποτα δεν έχει συμβεί», είπε. «Η προτεραιότητα τώρα είναι να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα» συμπλήρωσε.

01:50 Και η Βραζιλία στηρίζει την αναφορά της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισραήλ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εξέφρασε την υποστήριξή του στην υποβολή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Παλαιστίνιο πρέσβη την Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Η δήλωση αναφέρει επίσης ότι ο μαζικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων και η έλλειψη πρόσβασης σε τρόφιμα, νερό, ενέργεια και υπηρεσίες υγείας εντός της Γάζας αποτελούν πράξεις συλλογικής τιμωρίας. «Υπό το πρίσμα των κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ο πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία της Νότιας Αφρικής να καλέσει το Διεθνές Δικαστήριο να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως όλες τις πράξεις και τα μέτρα που μπορεί να συνιστούν γενοκτονία ή συναφή εγκλήματα σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας.

01:30 Προσπάθειες απελευθέρωσης των ισραηλινών ομήρων από το Κατάρ, με αντάλλαγμα την αποχώρηση των ηγετών της Χαμάς από τη Γάζα

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz έχει μερικές ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με τις νέες προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται ακόμη από τη Χαμάς στη Γάζα.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ θα συζητήσει μια συμφωνία με τη μεσολάβηση του Κατάρ για την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων. Η Haaretz αναφέρει ότι η πρόταση θα προβλέπει την απελευθέρωση των ομήρων σε διάφορες παρτίδες με αντάλλαγμα την ασφαλή διέλευση των ηγετών της Χαμάς από τη Γάζα στην εξορία και την υποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης, αναφέρει η Haaretz.

Ανεξάρτητα, αναφέρει ότι ισραηλινή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Τετάρτη το Κάιρο για συζητήσεις με Αιγύπτιους πολιτικούς σχετικά με μια πιθανή ανταλλαγή ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς με Παλαιστίνιους κρατούμενους και κρατούμενους που κρατούνται από το Ισραήλ.

01:10 Οι Χούθι ανακοίνωσαν πως επιτέθηκαν σε αμερικανικό πλοίο σε αντίποινα για την επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν 10 μαχητές

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης ανακοίνωσαν την Τετάρτη σε ανακοίνωσή τους ότι διεξήχθη κοινή στρατιωτική επιχείρηση με μεγάλο αριθμό βαλλιστικών και ναυτικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών με στόχο αμερικανικό πλοίο που παρείχε υποστήριξη στη σιωνιστική οντότητα.

«Οι ναυτικές δυνάμεις, η πυραυλική δύναμη και η αεροπορική δύναμη μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης πραγματοποίησαν την κοινή επιχείρηση», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης επιβεβαιώνουν ότι δεν θα διστάσουν να απαντήσουν κατάλληλα σε όλες τις εχθρικές απειλές στο πλαίσιο του νόμιμου δικαιώματος να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, το λαό μας και το έθνος μας».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης συνεχίζουν να εμποδίζουν τα ισραηλινά πλοία ή εκείνα που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης να πλέουν στην Αραβική και την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι να σταματήσει η επίθεση και να αρθεί η πολιορκία των ακλόνητων αδελφών μας στη Λωρίδα της Γάζας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος η ανακοίνωση ανέφερε πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης διασφαλίζουν τη συνέχιση της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα προς όλους τους προορισμούς εκτός από τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης».

Η επίθεση αποκρούστηκε με επιτυχία από ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία.

00:50 Το Ισραήλ ισχυρίζεται πως βρήκε ιατροδικαστικές αποδείξεις ότι η Χαμάς κρατούσε ομήρους σε πρόσφατα αποκαλυφθείσα σήραγγα

Οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού που επιχειρούν στα βόρεια τμήματα του Χαν Γιουνίς αποκάλυψαν μια σήραγγα που ισχυρίζονται πως χρησιμοποιήθηκε για την απόκρυψη ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως βρήκε κηλίδες αίματος, οι οποίες αποδεικνύουν ότι εκεί κρατούνταν όμηροι. Ο στρατός ισχυρίζεται πως οι όμηροι μεταφέρθηκαν στη σήραγγα αμέσως μετά τη σύλληψή τους στις 7 Οκτωβρίου και απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής αιχμαλώτων στα τέλη Νοεμβρίου.

00:25 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο απαιτεί από τους Χούθι της Υεμένης να σταματήσουν αμέσως τις ναυτικές επιθέσεις

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απαίτησε την Τετάρτη από τους Χούθι της Υεμένης να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και ενέκρινε εμμέσως την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ειδική δύναμη που υπερασπίζεται τα πλοία, προειδοποιώντας παράλληλα για την κλιμάκωση των εντάσεων.

Η απαίτηση διατυπώθηκε σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που εγκρίθηκε με 11 ψήφους υπέρ, καμία κατά και τέσσερις αποχές. Κάλεσε επίσης τους Χούθι να απελευθερώσουν το Galaxy Leader, ένα ιαπωνικής κατασκευής οχηματαγωγό που συνδέεται με έναν ισραηλινό επιχειρηματία και το οποίο η ομάδα κατέλαβε στις 19 Νοεμβρίου, και το πλήρωμά του.

00:04 Αυξάνονται οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα – Φοβάται για κλιμάκωση ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ ανησυχεί πολύ για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και τον κίνδυνο «κλιμάκωσης» στην περιοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, ενόψει της αναμενόμενης ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας επί μιας απόφασης που καταδικάζει τις επιθέσεις των Χούθι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:54 Τέσσερα παιδιά και μια ηλικιωμένη σκοτώθηκαν σε επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα

Οι σοροί τεσσάρων παιδιών και μιας ηλικιωμένης μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αλ Νατζάρ μετά από ισραηλινό χτύπημα σε σκηνές εκτοπισμένων στη Ράφα στη νότια Γάζα.

Δείτε σχετική ανάρτηση από το Quds News Network:

23:45 Μέλος οικογένειας με θύματα από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου επέκρινε τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας κατά τη διάρκεια επίσκεψης

Η Ραούμα Κεντέμ, της οποίας έξι μέλη της οικογένειάς της σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ότι ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, καθώς και άλλοι από τις υπηρεσίες ασφαλείας και άμυνας, «δεν έκαναν τη δουλειά τους» να προειδοποιήσουν τον κόσμο για την επίθεση.

«Ένα τηλεφώνημα το προηγούμενο βράδυ και η Ταμάρ (σ.σ. κόρης της Κεντέμ)  θα είχε φύγει», ανέφερε η Κέντεμ, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, καθώς ο Γκάλαντ επισκέφθηκε το κιμπούτς Νιρ Οζ, όπου σκοτώθηκαν τα μέλη της οικογένειάς της.

«Ελάτε μαζί μου στο νεκροταφείο, να δείτε τι είναι ένας μαζικός τάφος», είπε. «Θα πληρώσουν γι’ αυτό. Όλοι οι ηγέτες θα πληρώσουν γι’ αυτό. Θα έρθει η μέρα για κάθε υπουργό», τόνισε.

23:35 Ο Νετανιάχου αντιτίθεται δημόσια στις φωνές της άκρας δεξιάς για μεταφορά πληθυσμού από τη Γάζα

Την παραμονή της ακροαματικής διαδικασίας για τη γενοκτονία στη Γάζα μετά από την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τάχθηκε για πρώτη φορά δημοσίως κατά των ακροδεξιών συμμάχων του που καλούν το Ισραήλ να ανακαταλάβει τη Λωρίδα, να ενθαρρύνει τη μεταφορά του άμαχου πληθυσμού και να εγκαταστήσει εκ νέου ισραηλινούς οικισμούς.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, ο Νετανιάχου έγραψε: «Θέλω να καταστήσω μερικά σημεία απολύτως σαφή: το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να καταλάβει μόνιμα τη Γάζα ή να μετακινήσει τον άμαχο πληθυσμό της. Το Ισραήλ πολεμά τους τρομοκράτες της Χαμάς, όχι τον παλαιστινιακό πληθυσμό, και το κάνουμε σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο».

Το Διεθνές Δικαστήριο θα ξεκινήσει αύριο να εξετάζει τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα.

Η ανάρτηση – δήλωση Νετανιάχου:

23:26 Εργαζόμενος της Ερυθράς Ημισελήνου κατέρρευσε μετά τον θάνατο τεσσάρων συναδέλφων του

Βίντεο αποτυπώνει την τραγική κατάσταση που βρέθηκε εργαζόμενος της Ερυθράς Ημισελήνου, ο οποίος κατέρρευσε συναισθηματικά μετά τον θάνατο τεσσάρων συναδέλφων του έπειτα από ισραηλινό χτύπημα σε ασθενοφόρο σήμερα.

Δείτε το βίντεο:

23:17 Το Πεντάγωνο λέει ότι οι ΗΠΑ ενέκριναν την πιθανή πώληση ελαφρών τακτικών οχημάτων στην Αίγυπτο

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε την πιθανή πώληση ελαφρών τακτικών οχημάτων και συναφούς εξοπλισμού, καθώς και κιτ περιπολικών σκαφών 28 μέτρων στην Αίγυπτο, αναφέρει το Πεντάγωνο.

Το εκτιμώμενο κόστος των πρώτων είναι 200 εκατομμύρια δολάρια και το κόστος των κιτ περιπολικών σκαφών είναι 129 εκατομμύρια δολάρια, προσθέτει το Πεντάγωνο.

23:07 Δήμαρχος στον Λίβανο: «Σκοτώθηκε πολίτης από ισραηλινό χτύπημα»

Ο δήμαρχος της Κφαρ Κίλα στον Λίβανο, Χασάν Σεγιέτ δήλωσε στο AFP ότι ένας κάτοικος «σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης πυροβολικού, ενώ βρισκόταν στον κήπο του», προσθέτοντας ότι ήταν «πολίτης χωρίς κομματική ένταξη».

Το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου σημείωσε ότι ο πολίτης που σκοτώθηκε ήταν ο Χασάν Αλί Ταουίλ. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο πολίτης σκοτώθηκε όταν «μια οβίδα του ισραηλινού πυροβολικού έπεσε κοντά στο σπίτι του στην Κφαρ Κίλα».

Οι IDF δεν σχολίασαν αμέσως τον ισχυρισμό του λιβανέζικου πρακτορείου. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι μαχητικά αεροσκάφη του έπληξαν κέντρο διοίκησης και θέση εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

22:58 Ερυθρά Ημισέληνος: Έντεκα εργαζόμενοί της έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου

Η Νεμπάλ Φαρσάχ, εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS), είπε ότι οκτώ από το ιατρικό προσωπικό της οργάνωσης εργάζονταν όταν σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονταν στα σπίτια τους ή αλλού. Έντεκα συνολικά είναι οι νεκροί εργαζόμενοι στην PRCS.

Είπε ότι 29 γιατροί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου.

«Δεκατέσσερα από τα ασθενοφόρα και τα ιατρικά μας οχήματα είναι εκτός λειτουργίας και έχουμε επίσης άλλα 19 που υπέστησαν σοβαρές ζημιές, εκτός από τη στοχοποίηση 15 γραφείων και κέντρων μας», δήλωσε στο Al Jazeera η Φαρσάχ.

22:48 Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από βάση στο Ιράκ

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από ένα αεροδρόμιο στο Ερμπίλ στο βόρειο Ιράκ, όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις. Η ανακοίνωση δεν αναφέρει αν η επίθεση προκάλεσε ζημιές ή απώλειες.


Η «Ισλαμική Αντίσταση» στο Ιράκ, ομπρέλα οργανώσεων που πρόσκειται στο Ιράν, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον της αμερικανικής βάσης.

Το περιστατικό έρχεται καθώς οι εντάσεις σε ολόκληρη την περιοχή έχουν οξυνθεί από την εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα, την οποία οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει.

22:39 Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον νέο Ισραηλινό ΥΠΕΞ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, είχε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Κατά την επικοινωνία, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συνεχάρη τον Ισραέλ Κατς για την ανάληψη των καθηκόντων του.

O υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας περί αναγνώρισης του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, εντός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τόνισε την ανάγκη για άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και διάνοιξης βιώσιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων για παροχή βοήθειας στους αμάχους.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα μεταβεί στο Ριάντ την Πέμπτη, όπου θα έχει διμερή συνάντηση με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, με αντικείμενο τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, καθώς και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Σε δήλωσή του από την Αρμενία, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως η Μέση Ανατολή δυστυχώς, εξακολουθεί να διέρχεται μια σημαντική κρίση, η οποία περνάει πλέον και στο επίπεδο της ανθρωπιστικής κρίσης και διαμήνυσε: «Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στάθηκε σε επίπεδο αρχών με το Διεθνές Δίκαιο, με την ανάγκη να υπάρξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, με την ανάγκη να μην υπάρξουν απώλειες στον άμαχο πληθυσμό. Η Ελλάδα και σήμερα θα προσφέρει τις υπηρεσίες της. Και θα τις προσφέρει επειδή χάρη στην αξιόπιστη εξωτερική πολιτική, την οποία έχει αναπτύξει, σήμερα μπορούμε να συνομιλούμε με κύρος και αξιοπιστία με όλους τους διεθνείς παίκτες και επίσης, με τα εμπλεκόμενα μέρη».

«Προτεραιότητα»

Τέλος, τόνισε πως η Μέση Ανατολή, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μία φλεγόμενη κατάσταση, με κίνδυνο να υπάρχουν και αναζωπυρώσεις σε άλλες περιοχές, πέραν του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, θα πρέπει να αποτελέσει την πρώτη μας προτεραιότητα προσθέτοντας: «Και προτεραιότητα, η οποία θα καταλήξει σε μία λύση, η οποία θα είναι δίκαιη και βιώσιμη. Μία λύση, η οποία θα εδράζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η οποία θα εξασφαλίζει την ευημερία όλων των λαών της περιοχής».

22:29 Ο ειδικός απεσταλμένος του Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου στον Λίβανο την Πέμπτη

Ο Άμος Χόχσταϊν, ειδικός συντονιστής του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να προσγειωθεί στη Βηρυτό την Πέμπτη, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα L’Orient-Le Jour.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Χόχσταϊν πρόκειται να συναντηθεί το πρωί της Πέμπτης με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ δήλωσε ότι η επίσκεψη του Χόχσταϊν στην περιοχή θα σηματοδοτήσει μια θετική πρόοδο στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

22:20 Μια σειρά από οργανώσεις δικαιωμάτων και για την ελευθερία του Τύπου έστειλαν επιστολή στον Μπάιντεν για τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων από το Ισραήλ

Μια σειρά από οργανώσεις δικαιωμάτων και για την ελευθερία του Τύπου έστειλαν επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν για τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων.

«Από τις 10 Ιανουαρίου, 79 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης είχαν επιβεβαιωθεί ως νεκροί, μεταξύ των οποίων 72 Παλαιστίνιοι, 4 Ισραηλινοί και 3 Λιβανέζοι», ανέφερε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία η ομάδα κατήγγειλε ένα «μοτίβο» (σ.σ. του ισραηλινού στρατού) να σκοτώνει ατιμώρητα δημοσιογράφους επί 20 χρόνια».

Η επιστολή υπογράφεται επίσης από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Freedom House, το Ινστιτούτο Knight First Amendment και τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

22:10 Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας: 25χρονος που είχε τραυματιστεί στη Δυτική Όχθη υπέκυψε στα τραύματά του

Σύμφωνα με ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, ο Άχμεντ Φαχίμ αλ-Χατίμπ, 25 ετών, που είχε πυροβοληθεί στην Μπεϊτούνια, κοντά στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη στις 8 Ιανουαρίου υπέκυψε στα τραύματά του.

22:01 Ο Αραβικός Σύνδεσμος υποστηρίζει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ

Ο Αραβικός Σύνδεσμος υποστηρίζει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος υποστηρίζει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής.

21:51 B’Tselem: Το Ισραήλ σκόπιμα δεν αφήνει να περάσουν αρκετά τρόφιμα στη Γάζα

Η ισραηλινή ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem σημειώνει ότι η ποσότητα τροφίμων που επιτρέπεται να εισέλθει στη Γάζα δεν καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού.

«Πριν από τον πόλεμο, η Λωρίδα βρισκόταν ήδη σε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση και το 80% των κατοίκων εξαρτιόταν από την ανθρωπιστική βοήθεια. Χωρίς αποθέματα, είναι σαφές γιατί η Γάζα έχει πλέον βυθιστεί σε μια ολοκληρωτική καταστροφή», δήλωσε η B’Tselem.

«Ωστόσο, το Ισραήλ επιμένει στην πολιτική του και η φρίκη μεγαλώνει λεπτό προς λεπτό. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν συνεχιστούν αυτές οι συνθήκες, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος λιμού σε όλη τη Γάζα μέσα σε έξι μήνες», τονίζεται.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

21:42 Το Ισραήλ έθεσε Παλαιστίνια πολιτικό «υπό διοικητική κράτηση»

Η Χαλίντα Τζαράρ, η οποία είναι μέλος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), καταδικάστηκε σε έξι μήνες σε ισραηλινή φυλακή χωρίς κατηγορία και με την πιθανότητα να κρατηθεί επ’ αόριστον, λέει η κόρη της.

Η Τζαράρ είχε εκλεγεί προηγουμένως στο Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο (κοινοβούλιο) το 2006.

Η ίδια βρισκόταν υπό διοικητική κράτηση από το Ισραήλ από τον Ιούλιο του 2017 έως τον Φεβρουάριο του 2019 και συνελήφθη εκ νέου τον Οκτώβριο του 2019. Τον Μάρτιο του 2021 καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

21:32 Αναβλήθηκε εκ νέου η συζήτηση και η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό

Η συζήτηση και η πρόταση για τον αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό του Ισραήλ για το 2024 αναβλήθηκε για την Κυριακή στις 14:00.

Εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ ανακοινώθηκε ότι «σε συζήτηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του νομικού συμβούλου της κυβέρνησης και προκειμένου να επιτραπεί η ολοκλήρωση των επαγγελματικών νομικών εργασιών σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης που συνοδεύουν τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, συμφωνήθηκε η αναβολή της συζήτησης και της ψηφοφορίας».

21:22 85 Ισραηλινοί βουλευτές υπογράφουν για την παραπομπή του βουλευτή από το κόμμα Χαντάς, ο οποίος υποστηρίζει τη δίκη κατά του Ισραήλ στη Χάγη

85 μέλη της Κνεσέτ υπέγραψαν έγγραφο με το οποίο ζητούν τη διεξαγωγή διαδικασίας μομφής κατά του βουλευτή του κόμματος Χαντάς, Οφέρ Κασίφ, ο οποίος υπέγραψε υπέρ της πρότασης της Νότιας Αφρικής που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Μόλις συγκεντρωθούν 70 υπογραφές σε μια τέτοια αίτηση, το θέμα μεταφέρεται στην Επιτροπή της Βουλής της Κνεσέτ, και αν η πρόταση φτάσει στο βήμα της Κνεσέτ, απαιτούνται 90 ψήφοι για την αποπομπή του εν λόγω βουλευτή.

Ο Οφέρ Κασίφ.

21:13 Οι IDF παραδέχονται το χτύπημα κατά των δημοσιογράφων Νταντού και Θουράγια, τους κατηγορούν ως «τρομοκράτες»

Οι IDF, με επίσημη ανακοίνωσή τους, παραδέχονται το χτύπημα κατά των δημοσιογράφων Χάμζα αλ-Ναντού και Μουσταφά Θουράγια, ωστόσο υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι ήταν μέλη «τρομοκρατικών οργανώσεων».

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών των IDF επιβεβαίωσαν ότι και οι δύο νεκροί ήταν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων με έδρα τη Γάζα που συμμετείχαν ενεργά σε επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων των IDF.

Πριν από το χτύπημα, οι δύο χειρίζονταν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία αποτελούσαν άμεση απειλή για τα στρατεύματα των IDF.

Ο Μουσταφά Θουρίγια, ο οποίος αναγνωρίστηκε σε έγγραφο που βρέθηκε από τα στρατεύματα των IDF στη Γάζα, ήταν μέλος της Ταξιαρχίας της πόλης της Γάζας της Χαμάς και υπηρετούσε ως αναπληρωτής διοικητής της ομάδας στο τάγμα αλ-Καντισιγιάχ.

Ο Χάμζα Ουαέλ αλ-Νταντού είναι τρομοκράτης της Ισλαμικής Τζιχάντ και συμμετείχε στις τρομοκρατικές δραστηριότητες της οργάνωσης. Έγγραφα που βρέθηκαν από τα στρατεύματα των IDF στη Λωρίδα της Γάζας αποκαλύπτουν τον ρόλο του στη μονάδα ηλεκτρονικής μηχανικής της Ισλαμικής Τζιχάντ και τον προηγούμενο ρόλο του ως αναπληρωτή διοικητή στο πυραυλικό συγκρότημα του τάγματος Ζεϊτούν», αναφέρουν οι IDF.

Οι IDF έχουν δώσει στη δημοσιότητα έγγραφο που, σύμφωνα με τις ίδιες, αποδεικνύει ότι ο αλ-Νταντού ήταν μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ και αναγράφει τον στρατιωτικό αριθμό του.

Πηγή: IDF

21:03 Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός μίλησε με αξιωματούχους της Maersk για την Ερυθρά Θάλασσα

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μοσταφά Μαντμπούλι μίλησε μέσω βιντεοκλήσης με αξιωματούχους του ναυτιλιακού κολοσσού Maersk για να συζητήσουν για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι επιθέσεις των Χούθι απειλούν τις ναυτιλιακές διαδρομές, σε μια προσπάθεια, όπως λένε, να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη, το αιγυπτιακό υπουργικό συμβούλιο ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι τρόποι αύξησης της κοινής συνεργασίας και ότι ο Μαντμπούλι τόνισε τη σημασία της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα για την αιγυπτιακή ασφάλεια.

20:53 Το Ισραήλ «ανέβασε» ιστότοπο για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

Αντιμέτωπο με κατηγορίες για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς διεξάγει μια από τις πιο καταστροφικές στρατιωτικές εκστρατείες στη σύγχρονη ιστορία, η ισραηλινή κυβέρνηση δημοσίευσε έναν ιστότοπο με φρικιαστικές φωτογραφίες από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος Μοσίκ Αβίβ δήλωσε ότι η ιστοσελίδα θα «βοηθήσει το Ισραήλ στον στόχο του να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι είμαστε το θύμα σε αυτό το πρωτοφανές τρομοκρατικό γεγονός».

Ο ιστότοπος, ο οποίος είναι αποκλεισμένος εντός του Ισραήλ και συνοδεύεται από προειδοποίηση για σκληρό περιεχόμενο, δείχνει φωτογραφίες σκοτωμένων Ισραηλινών, αιματοβαμμένα δάπεδα και απανθρακωμένα σώματα.

20:44 «Κλιμάκωση», έτσι περιέγραψε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου τις τελευταίες επιθέσεις των Χούθι

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι περιέγραψε ως κλιμάκωση τις τελευταίες επιθέσεις των Χούθι, ενώ δήλωσε επίσης ότι «ο πρόεδρος έχει μιλήσει από νωρίς για τις ανησυχίες του σχετικά με τη βία στη Δυτική Όχθη, η οποία διαπράττεται κυρίως από εποίκους με ακραίες απόψεις, και πόσο πολύ είναι αντίθετος σε αυτό. Αυτή η βία πρέπει να σταματήσει».

«Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν αντιπαράθεση και θα διαβουλευτούν με τους εταίρους τους σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν εάν οι επιθέσεις συνεχιστούν. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε την πλεύση στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι Χούθι πρέπει να πάρουν μια απόφαση, θα υποστούν τις συνέπειες αν δεν σταματήσουν τις επιθέσεις», είπε συγκεκριμένα για τους Χούθι ο Κίρμπι.

20:35 Ο Άντονι Μπλίνκεν κατηγορεί το Ιράν ότι «υποστηρίζει» και «ενθαρρύνει» τις επιθέσεις κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε σήμερα το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από τις πολυάριθμες επιθέσεις που εξαπολύουν οι αντάρτες Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίων εμπορικών πλοίων.

«Αυτές οι επιθέσεις υποστηρίχθηκαν και ενθαρρύνθηκαν από το Ιράν όσον αφορά την τεχνολογία, τον εξοπλισμό, τις υπηρεσίες πληροφοριών και τις πληροφορίες, και έχουν πραγματικό αντίκτυπο σε ανθρώπους», τόνισε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στο Μπαχρέιν, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Από την αρχή του πολέμου την 7η Οκτωβρίου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι Χούθι, που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, αυξάνουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα κατά των πλοίων για τα οποία οι αντάρτες θεωρούν ότι έχουν σχέσεις με το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας.

20:25 Ξεκίνησε η συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ

Σύμφωνα με το ynet, ξεκίνησε η συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ στη βάση Κίρια.

Ξεκίνησε η συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ.

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ θα συζητήσει την πρόταση του Κατάρ για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του δημοσιογράφου Αμιχάι Στέιν:

20:16 Χέρζι Χαλέβι: «Αφού πολεμήσαμε στη Γάζα, θα ξέρουμε πώς να το κάνουμε στον Λίβανο αν χρειαστεί»

Ο αρχηγός των IDF, Χέρζι Χαλέβι δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να πολεμήσει και στον Λίβανο αν χρειαστεί.

20:07 Τουλάχιστον έξι τα θύματα μετά από το χτύπημα του Ισραήλ σε ασθενοφόρο

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Ερυθράς Ημισελήνου, τουλάχιστον έξι είναι τα θύματα από το χτύπημα του Ισραήλ σε ασθενοφόρο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετική ανάρτηση για τους τέσσερις τραυματιοφορείς που είναι ανάμεσα στα θύματα της νέας επίθεσης:

19:57 Βρετανικό πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά θάλασσα μπορεί να στοχοποιήθηκε, «αυτό παραπάει», δηλώνει ο υπουργός Άμυνας Σαπς

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς προειδοποίησε σήμερα τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης ότι οι επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα πρέπει να σταματήσουν και κατήγγειλε την υποστήριξη, όπως δήλωσε, που λαμβάνουν από το Ιράν στις επιχειρήσεις τους.

«Αυτό παραπάει. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τους Χούθι ότι αυτό πρέπει να σταματήσει και αυτό το απλό μήνυμα τους απευθύνω σήμερα: προετοιμαστείτε», δήλωσε ο Σαπς στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, αφότου επιβεβαίωσε ότι ο βρετανικός και ο αμερικανικός στρατός απέτρεψαν το βράδυ της Τρίτης «τη σοβαρότερη επίθεση» των Χούθι έως σήμερα.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από αυτό που συμβαίνει στην Ερυθρά Θάλασσα», πρόσθεσε.

Ο Σαπς δήλωσε ότι το πλοίο HMS Diamond του Βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού ήταν πιθανός στόχος στην επίθεση που πραγματοποίησαν αντάρτες Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία απετράπη από αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις την Τρίτη.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι και το ίδιο το πλοίο δυνητικά στοχοποιήθηκε, αλλά και ότι υπάρχει μια γενικευμένη επίθεση σε όλα τα πλοία (σ.σ. στην περιοχή)», δήλωσε ο Σαπς στους δημοσιογράφους.

Η σχετική ανάρτηση Σαπς:

19:47 Παλαιστινιακό ΥΠΕΞ: «Το Ισραήλ στοχεύει αμάχους για να φουντώσει τη σύγκρουση»

Το Ισραήλ επιτίθεται σκόπιμα εναντίον αμάχων «για να διευρύνει τον κύκλο της βίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Ισραήλ εκτελεί συστηματικά τρομοκρατικές πράξεις εναντίον αμάχων, πραγματοποιώντας επιδρομές, συλλήψεις, εξωδικαστικές δολοφονίες», αναφέρει το παλαιστινιακό υπουργείο.

«Υπάρχει αύξηση της σφοδρότητας αυτών των πράξεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, από τότε που ξεκίνησε ο γενοκτονικός πόλεμος εναντίον του λαού μας στη Γάζα», τονίζεται.

19:38 Οι τελευταίες πληροφορίες για το ψήφισμα κατά των Χούθι στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει προγραμματίσει ψηφοφορία την Τετάρτη για ψήφισμα που θα καταδικάζει και θα απαιτεί την άμεση παύση των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Associated Press, αναφέρει ότι τουλάχιστον δύο δεκάδες επιθέσεις των Χούθι εμποδίζουν το παγκόσμιο εμπόριο «και υπονομεύουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας, καθώς και την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια».

Ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γουντ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη πριν από την ψηφοφορία ότι σκοπός του ψηφίσματος είναι να στείλει το μήνυμα ότι οι επιθέσεις κατά της εμπορικής ναυτιλίας είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν.

«Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η ελευθερία της εμπορικής δραστηριότητας στις θάλασσες είναι ζωτικής σημασίας για το εμπόριο και την εθνική ασφάλεια πολλών κρατών», δήλωσε.

«Ελπίζουμε ότι θα περάσει», είπε, «δεν ξέρω πώς… Ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ψηφίσει».

Ο Γουντ αναφερόταν στη Ρωσία, η οποία έθεσε ερωτήματα την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τον αντίκτυπο του ψηφίσματος στις ειρηνευτικές προσπάθειες στην Υεμένη και στην εξάπλωση του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς. Η Ρωσία θα μπορούσε να απέχει ή να ασκήσει βέτο στο ψήφισμα, αναφέρει το Associated Press.

19:28 Μήνυμα του τραυματία Ισραηλινού ηθοποιού Ιμάν Αμέντι που υπηρετούσε στις IDF

Σε μήνυμα από το νοσοκομείο μετά τον τραυματισμό του σε μάχες στη Γάζα, ο ηθοποιός, τραγουδιστής και έφεδρος των IDF, Ιντάν Αμέντι λέει ότι θα γίνει καλά.

Ο βουλευτής της Εθνικής Ενότητας Τσίλι Τρόπερ είπε ότι επισκέφθηκε τον Αμέντι σήμερα και του έδωσε δύο μηνύματα για να τα μοιραστεί με το κοινό:

Το πρώτο, έγραψε ο Τρόπερ, ήταν: «για να στείλω ευχαριστίες σε όλους εκείνους που ενδιαφέρθηκαν και έστειλαν αγάπη».

Το δεύτερο, σημείωσε ο Τρόπερ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «με τα λόγια του Αμεντί: ‘Ξεχάστε με, θα είμαι εντάξει. Αυτό που έχει σημασία είναι να μείνουμε δυνατοί μαζί’».

19:19 Παλαιστίνιοι ευχαριστούν τη Νότια Αφρική για την προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισραήλ

Οι Παλαιστίνιοι σε μια σειρά περιοχές συγκεντρώθηκαν για να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους στη Νότια Αφρική για την προσφυγή κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο.

Δείτε βίντεο από το χωριό Γιάτα κοντά στη Χεβρώνα στη Δυτική Όχθη:

19:10 «Χρειάζεται περισσότερη πίεση για να σταματήσουν οι μάχες στη Γάζα», λένε οι ηγέτες Αιγύπτου, Ιορδανίας και Παλαιστινιακής Αρχής

Το γραφείο του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα και τον Μαχμούντ Αμπάς, τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, ζητώντας μεγαλύτερη διεθνή πίεση για κατάπαυση του πυρός και αύξηση της βοήθειας προς τη Γάζα.

Η δήλωση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μετά που οι τρεις ηγέτες συναντήθηκαν σε σύνοδο κορυφής στην Άκαμπα, αναφέρει επίσης ότι πρέπει να απορριφθεί κάθε προσπάθεια «διαχωρισμού των δρόμων» μεταξύ του μέλλοντος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Η ιορδανική κυβέρνηση εξέδωσε επίσης δήλωση στην οποία αναφέρει ότι η Αίγυπτος και η Ιορδανία απορρίπτουν σθεναρά κάθε προσπάθεια για την εξαφάνιση ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

19:00 Ερντογάν: «Οι συλλήψεις για ισραηλινό δίκτυο κατασκοπείας ήταν απλώς το πρώτο βήμα»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται ότι η σύλληψη δεκάδων ατόμων ως ύποπτων για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα ήταν απλώς ένα «πρώτο βήμα» και μια «ξεκάθαρη απάντηση σε όσους απειλούν» την Τουρκία.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τον εορτασμό της 97ης επετείου της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT), ο Ερντογάν είπε ότι οι συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν από την MIT και την τουρκική αστυνομία «εξέπληξαν έντονα το Ισραήλ».

«Η οργάνωσή μας (σ.σ. των μυστικών υπηρεσιών], η οποία αποκάλυψε το δίκτυο κατασκοπείας του Ισραήλ στη χώρα μας, έδωσε μια πολύ ξεκάθαρη απάντηση σε όσους μας απειλούν. Φυσικά, αυτό εξέπληξε έντονα το Ισραήλ», είπε συγκεκριμένα ο Ερντογάν.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε 15 από τα 34 άτομα που κρατούνται ως ύποπτοι για κατασκοπεία για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ να παραμείνουν στη φυλακή εν αναμονή της δίκης τους, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας.

Οι ύποπτοι συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη επειδή φέρονται να σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες που περιλάμβαναν «αναγνώριση» και «καταδίωξη, επίθεση και απαγωγή» ξένων υπηκόων που ζουν στην Τουρκία.

18:50 Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι χτύπησε αρχηγείο της Χεζμπολάχ

Σε ανάρτηση στο X, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα αεροσκάφη της πολεμικής του αεροπορίας επιτέθηκαν σε ένα «επιχειρησιακό αρχηγείο» της λιβανέζικης Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με τις IDF, ο ισραηλινός στρατός εντόπισε εκτοξεύσεις ρουκετών από το λιβανέζικο έδαφος προς την περιοχή Αράμσα. Οι ρουκέτες δεν έπεσαν σε κατοικημένη περιοχή και ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε στο σημείο όπου έγινε η επίθεση.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε μέσω του καναλιού της στο Telegram ότι επιτέθηκε στην τοποθεσία αλ-Μαρτζ στο ισραηλινό έδαφος.

18:45 Ο Μπλίνκεν προειδοποιεί τους Χούθι: «Θα υπάρξουν συνέπειες»

Μιλώντας από το Μπαχρέιν, ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι αποτελούν «σαφή απειλή» για τα έθνη του κόσμου και υποσχέθηκε να συνεχίσει να εργάζεται για την αποτροπή τους.

Ο Μπλίνκεν κατήγγειλε τις «εκατοντάδες επιθέσεις» που έχει πραγματοποιήσει η οργάνωση της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, λέγοντας ότι η μεγαλύτερη από αυτές έγινε χθες.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι οι επιθέσεις «έχουν πραγματικό αντίκτυπο στους ανθρώπους» με τη μορφή αύξησης των τιμών των καταναλωτικών αγαθών λόγω της επίδρασης που έχουν στη διακοπή της ναυσιπλοΐας.

18:35 Η στιγμή που το Ισραήλ βομβάρδισε κοντά στο Νοσοκομείο Αλ Άκσα – Ανάμεσα στους νεκρούς και δημοσιογράφος

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα επιβεβαίωσε τον θάνατο του Άχμεντ Μπαντίρ, δημοσιογράφου του Al-Hadaf, στο χτύπημα σε σπίτι κοντά στο Νοσοκομείο Αλ Άκσα στην Ντέιρ ελ-Μπαλάχ.

Δείτε βίντεο:

18:27 Χαμάς για την πρόταση του Κατάρ: «Δεν θα δεχθούμε μια κατάσταση όπου δεν θα διαχειριζόμαστε τη Λωρίδα της Γάζας την επόμενη μέρα»

Το αραβόφωνο Sky News δημοσίευσε τη θέση της Χαμάς σχετικά με τη νέα πρόταση του Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων, η οποία περιλαμβάνει την απομάκρυνση της ηγεσίας της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης.

Η Χαμάς τόνισε ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα πρέπει να είναι συνδυασμένη με την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές και διευκρίνισε ότι αν η οργάνωση δεν έχει ρόλο στη διαχείριση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο, απορρίπτει την πρόταση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Χαμάς εξακολουθεί να επιμένει στην πλήρη κατάπαυση του πυρός πριν από τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων.

18:17 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν τις επιχειρήσεις του στην Κουζά’α στα περίχωρα της Χαν Γιουνίς

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν τις επιχειρήσεις στην Κουζά’α της νότιας Γάζας, στα περίχωρα της Χαν Γιουνίς, όπου τα στρατεύματα της 5ης εφεδρικής Ταξιαρχίας σκότωσαν πολυάριθμους μαχητές της Χαμάς και κατέστρεψαν τις υποδομές της οργάνωσης.

Σύμφωνα με τις IDF, η 5η Ταξιαρχία κατεδάφισε εκατοντάδες υποδομές της Χαμάς στη συγκεκριμένη, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών ρουκετών, παρατηρητηρίων, αποθηκών όπλων, περίπου 40 φρεατίων σήραγγας και σημαντικών υπόγειων δικτύων.

Μεγάλο μέρος των υποδομών της Χαμάς στην Κουζά’α ήταν κρυμμένο μέσα σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια, σύμφωνα με τις IDF.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

18:08 Κανάλι 13: «Το Κατάρ προτείνει την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων σε λίγες ομάδες και την εξορία ηγετών της Χαμάς»

Σύμφωνα με το ισραηλινό ειδησεογραφικό Κανάλι 13, το Κατάρ έχει συντάξει μια προσφορά για συμφωνία που περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα σε λίγες ομάδες, την εξορία των ηγετών της Χαμάς και την υποχώρηση των IDF από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το ρεπορτάζ υποστήριξε επίσης ότι το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας θα συζητήσει σήμερα το περίγραμμα της νέας συμφωνίας. Το ρεπορτάζ, που δημοσιεύθηκε από τον Ισραηλινό δημοσιογράφο Ραβίβ Ντρουκέρ, βασίζεται σε πηγές που βρίσκονται κοντά στους αξιωματούχους στην Ντόχα.

Σε απάντηση, το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων δήλωσε ότι «το υπουργικό συμβούλιο δεν πρέπει να ασχοληθεί με τίποτα άλλο εκτός από την επιστροφή των ομήρων, απαιτούμε μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην άμεση απελευθέρωσή τους».

18:00 Reuters: Η διαμεσολάβηση Αιγύπτου και Κατάρ συνεχίζεται μετά από την πρόσφατη παύση

Σύμφωνα με το Reuters, η Αίγυπτος, μαζί με το Κατάρ, προσπαθούσαν ξεχωριστά να μεσολαβήσουν μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για να διαπραγματευτούν μια νέα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που η Χαμάς αιχμαλώτισε κατά την αιφνιδιαστική εισβολή της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Η διαμεσολάβηση αυτή επανήλθε μετά από μια παύση μετά τη δολοφονία την περασμένη εβδομάδα του αναπληρωτή επικεφαλής της Χαμάς Σάλεχ αλ-Αρούρι στη Βηρυτό και μια ισραηλινή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Αίγυπτο την Τρίτη για να συζητήσει το ενδεχόμενο μιας μακροπρόθεσμης εκεχειρίας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.

17:50 Nέο συλλαλητήριο για την Παλαιστίνη το Σάββατο 13 Ιανουαρίου στην Αθήνα

Συγκέντρωση στις 14:00 το μεσημέρι στο Πάρκο Ελευθερίας, και ακολούθως πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ, θα γίνει για την Παλαιστίνη το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024.

Καλούν η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, η Παλαιστινιακή Παροικία της Ελλάδας, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, κοινότητες μεταναστών, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, οργανώσεις της αριστεράς. Οι διοργανωτές εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς: «Ο πόλεμος κλιμακώνεται και απειλεί να τραβήξει στη δίνη του όλη την Μέση Ανατολή».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:44 Ερυθρά Ημισέληνος: Τέσσερις εργαζόμενοι σκοτώθηκαν σε επίθεση κατά ασθενοφόρου στην οδό Σαλάχ Αλ-Ντιν

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος καταγγέλλει επίθεση κατά ασθενοφόρου στη Σαλάχ Αλ-Ντιν στην κεντρική Γάζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις εργαζόμενοί της.

17:35 Ο ΠΟΥ ακύρωσε αποστολή βοήθειας στη Γάζα λόγω ζητημάτων ασφαλείας για έκτη φορά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ακύρωσε άλλη μια προγραμματισμένη αποστολή ιατρικής βοήθειας στη Γάζα λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του προσωπικού του.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους αναφέρει ότι είναι η έκτη αποστολή στη βόρεια Γάζα που ακυρώνεται από τον οργανισμό του ΟΗΕ επειδή δεν εγκρίθηκαν τα αιτήματα επίσκεψης ή δεν δόθηκαν διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια από την τελευταία επίσκεψη, στις 26 Δεκεμβρίου.

«Οι έντονοι βομβαρδισμοί, οι περιορισμοί στη μετακίνηση, η έλλειψη καυσίμων και η διακοπή των επικοινωνιών καθιστούν αδύνατο για τον ΠΟΥ και τους εταίρους μας να προσεγγίσουν όσους έχουν ανάγκη», είπε σε συνέντευξη Τύπου μέσω βίντεο από τη Γενεύη.

«Καλούμε το Ισραήλ να εγκρίνει τα αιτήματα του ΠΟΥ και άλλων εταίρων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

17:25 Περίπου δέκα χιλιάδες συμμετέχουν σε διαδήλωση – προσευχή στο Δυτικό Τείχος στην Ιερουσαλήμ

Περίπου δέκα χιλιάδες συμμετέχουν σε διαδήλωση – προσευχή στο Δυτικό Τείχος στην Ιερουσαλήμ, όπως αναφέρουν τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Οι διαδηλωτές προσεύχονται για την απελευθέρωση των ομήρων και τη γρήγορη αποκατάσταση των τραυματισμένων στρατιωτών.

«Πολλοί από τους συμμετέχοντες έφτασαν με οργανωμένες αυτοκινητοπομπές από γυμνάσια yeshivas και θρησκευτικά σχολεία θηλέων σε όλη τη χώρα».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

17:18 «Δεν μπορείτε να φανταστείτε την ποσότητα του αίματος που είδα»

Ο δημοσιογράφος Χιντ Χουντάρι μεταδίδει στο Al Jazeera για το χτύπημα στο Νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Άκσα στην Ντέιρ ελ-Μπαλάχ στην κεντρική Γάζα.

«Ήταν τρεις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε ένα κτίριο κατοικιών μπροστά από την είσοδο του νοσοκομείου, όπου υπήρχαν πολλά ασθενοφόρα και πολλοί άνθρωποι που αναζητούσαν καταφύγιο με σκηνές.

Είναι ένας πολύ πολυσύχναστος δρόμος και ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος.

Το νοσοκομείο είναι γεμάτο κόσμο, επικρατούσε χάος. Δεν μπορείτε να φανταστείτε την ποσότητα αίματος που είδα. Υπήρχε ένας γνωστός πωλητής φαλάφελ που σκοτώθηκε από θραύσματα, το αίμα του κάλυπτε το πάτωμα και τους τοίχους.

Οι άνθρωποι προσπαθούν να σώσουν άλλους ανθρώπους. Είδα μωρά, άνδρες και γυναίκες τραυματισμένους. Οι άνθρωποι προσπαθούν να βοηθήσουν τα ασθενοφόρα και τις ιατρικές ομάδες να μεταφέρουν τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις αεροπορικές επιδρομές στο νοσοκομείο. Μπήκα μέσα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και επικρατεί το απόλυτο χάος. Υπάρχουν πολλοί νοσηλευτές και εθελοντές γιατροί, αλλά οι βασικοί γιατροί απουσιάζουν.

Εκατοντάδες άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο στο νοσοκομείο. Ναι, υπήρχαν πολλοί που είχαν απομακρυνθεί τις τελευταίες δύο ημέρες, αφού ένα τετρακόπτερο στόχευσε τη ΜΕΘ και το μαιευτήριο, αλλά υπάρχουν ακόμα χιλιάδες άνθρωποι που αναζητούν καταφύγιο στο νοσοκομείο και μένουν σε σκηνές. Πολλά ασθενοφόρα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο», τονίζει ο δημοσιογράφος.

17:08 Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δημιούργησε ψηφιακή πύλη για την υποβολή αποδεικτικών στοιχείων για ισραηλινά εγκλήματα πολέμου

Το γραφείο του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) άνοιξε μια ψηφιακή πλατφόρμα για να μπορούν οι πολίτες να υποβάλουν ηλεκτρονικά καταγγελίες με αποδεικτικά στοιχεία για ισραηλινά εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία ή επιθετικότητα.

Οποιοσδήποτε μπορεί να ανεβάσει πληροφορίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει το ΔΠΔ, συμπεριλαμβανομένων βίντεο και εικόνων.

«Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είστε θύμα ή μάρτυρας των φερόμενων εγκλημάτων που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ και αναφέρονται παραπάνω. Οι πληροφορίες μπορούν επίσης να υποβληθούν συλλογικά ή μέσω μιας οργάνωσης, αρκεί να υπάρχει ένας αναγνωρίσιμος αποστολέας», αναφέρει το γραφείο σε ανακοίνωσή του.

Οι διαφορές ανάμεσα στο Διεθνές Δικαστήριο και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο:

Πηγή: Al Jazeera

17:03 Σειρήνες ακούγονται στο κιμπούτς Ναχάλ Οζ

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στο κιμπούτς Ναχάλ Οζ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

16:57 Μπένι Γκαντζ: «Ένα μεγάλο τμήμα της Γάζας δεν ελέγχεται από τη Χαμάς – Αν σταματήσουμε τη μάχη, η Χαμάς θα επανακτήσει τον έλεγχο»

Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Μπένι Γκαντζ δήλωσε ότι η Χαμάς δεν ελέγχει πλέον μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας και ότι πολλά από τα τάγματά της έχουν διαλυθεί, καθώς και ότι η ικανότητα εκτόξευσης ρουκετών τους έχει ελαχιστοποιηθεί στη βόρεια Γάζα.

Σε ανακοίνωση που έκανε στη στρατιωτική βάση Κίρια στο Τελ Αβίβ σήμερα Τετάρτη, ο Γκαντζ είπε ότι «τα επιτεύγματα των IDF αυξάνονται. Η Χαμάς δεν παρέχει ιατρικές ή εκπαιδευτικές υπηρεσίες, αυτές επιτυγχάνονται μόνο μέσω διεθνών οργανισμών, και ο πολίτης της Γάζας δεν έχει μια κυβέρνηση στην οποία να μπορεί να απευθυνθεί. Πρέπει να συνεχίσουμε. Αν σταματήσουμε τώρα, η Χαμάς θα ανακτήσει τον έλεγχο».

Ο Γκαντζ δήλωσε ότι η κυβέρνηση εμμένει σε «μακροπρόθεσμους στόχους» που περιλαμβάνουν την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων και την αποτροπή της απειλής της Χαμάς.

«Στις περισσότερες περιοχές έχουμε ολοκληρώσει το στάδιο της απόκτησης του επιχειρησιακού ελέγχου και τώρα βρισκόμαστε σε βάθος στη διάλυση των τρομοκρατικών υποδομών, που θα οδηγήσει στην αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας», δήλωσε ο Γκαντζ, τονίζοντας ότι ο πιο επείγων στόχος είναι η επιστροφή των ομήρων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι εχθροί μας πρέπει να γνωρίζουν ότι η αποφασιστικότητά μας είναι ατελείωτη και οι Ισραηλινοί πολίτες κατανοούν ότι η δραστηριότητα στη Γάζα θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα με διαφορετικό τρόπο και με την απαιτούμενη ένταση».

Ο Γκαντζ αναφέρθηκε στις μάχες με τη Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και είπε ότι «η κυβέρνηση του Λιβάνου πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να υπερασπιστεί τον εαυτό της ή αν οι πολίτες της θα είναι ανθρώπινες ασπίδες για το Ιράν. Εάν ο Λίβανος συνεχίσει να λειτουργεί ως φυλάκιο της ιρανικής τρομοκρατίας, θα επιχειρήσουμε στον νότιο Λίβανο με τον ίδιο τρόπο που επιχειρούμε στη Γάζα. Αυτό δεν αποτελεί απειλή για τον Λίβανο – αλλά μια υπόσχεση προς τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ».

Σήμερα η συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκαντζ έκανε την παραπάνω τοποθέτηση πριν από τη συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ που θα ξεκινήσει στις 18:00 η ώρα.

Το πολεμικό συμβούλιο αναμένεται να συζητήσει την «επόμενη ημέρα» από τον πόλεμο και για νέα συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κρατουμένων.

Ο Μπένι Γκαντζ.

16:48 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες ακούγονται στην Αράμσα στη Δυτική Γαλιλαία.

16:45 Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό Σουφάτ

Επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Σουφάτ στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός.

Δείτε βίντεο:

16:40 Quds News Network: Νεκρός ο δημοσιογράφος Άχμαντ Μπαντίρ μετά από ισραηλινό χτύπημα

Σύμφωνα με το Quds News Network, ο δημοσιογράφος Άχμαντ Μπαντίρ σκοτώθηκε μετά από ισραηλινό χτύπημα στην πύλη του Νοσοκομείου Αλ Άκσα στην Ντέιρ ελ-Μπαλάχ στην κεντρική Γάζα.

O Άχμαντ Μπαντίρ.

16:30 Τουλάχιστον 40 νεκροί και τραυματίες από ισραηλινό βομβαρδισμό κοντά στο Νοσοκομείο Αλ Άκσα

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα σπίτι δίπλα στο Νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Άκσα στην Ντέιρ ελ-Μπαλάχ, στην κεντρική Γάζα, σε μια περιοχή που ο ισραηλινός στρατός είχε δηλώσει ότι ήταν «ασφαλής».

«Πρόκειται για τη συνέχιση της εξαπάτησης και των κατασκευών από τον ‘ισραηλινό’ στρατό κατοχής για την παραπλάνηση της κοινής γνώμης», δήλωσε το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα.

Ο βομβαρδισμός οδήγησε σε περισσότερους από 40 νεκρούς και τραυματίες, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα, «γεγονός που επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ισχυρίζεται η ισραηλινή κατοχή».

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις συνεχιζόμενες σφαγές και τα εγκλήματα της κατοχής εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας και καλούμε όλον τον κόσμο να σταματήσει τον γενοκτονικό πόλεμο που διεξάγεται εναντίον των αμάχων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στιγμιότυπο από ομαδική κηδεία στη Ράφα.

16:23 Ο Μπλίνκεν προσγειώθηκε στο Μπαχρέιν για να συναντηθεί με τον βασιλιά Χαμάντ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε στο Μπαχρέιν για μια απροειδοποίητη επίσκεψη.

Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον βασιλιά Χαμάντ, έναν βασικό περιφερειακό σύμμαχο των ΗΠΑ, για να συζητήσει την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Το Μπαχρέιν φιλοξενεί τον Πέμπτο Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις δυνάμεις στην Ερυθρά Θάλασσα (μεταξύ άλλων περιοχών της Μέσης Ανατολής) – το σημείο όπου αυξάνονται ραγδαία οι εντάσεις λόγω των επιθέσεων των Χούθι στη διεθνή ναυτιλία.

Επίσκεψη στο Μπαχρέιν πραγματοποιεί ο Άντονι Μπλίνκεν.

16:17 Ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την επαρκή στέγαση: Η καταστροφή των σπιτιών στη Γάζα πρέπει να θεωρηθεί ως απόδειξη γενοκτονίας

Ο Μπαλακρισναν Ρατζαγκόπαλ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην επαρκή στέγαση, δήλωσε ότι περίπου το 56% των σπιτιών στη Γάζα έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές.

«Η βόρεια Γάζα έχει πληγεί περισσότερο με ποσοστό έως και 82% κατεστραμμένο ή κατεστραμμένο. Το Διεθνές Δικαστήριο θα πρέπει να το θεωρήσει αυτό ως απόδειξη γενοκτονίας, όταν συνδυάζεται με τις δημόσιες δηλώσεις που τεκμηριώθηκαν ενώπιον του από τη Νότια Αφρική», είπε.

Δείτε το σχετικό γράφημα του Al Jazeera:

Πηγή: Al Jazeera

16:08 Αναπληρωτής πρόεδρος του λιβανέζικου κοινοβουλίου: Ο πόλεμος δεν είναι η λύση, ο στόχος είναι να επιστρέψουν οι κάτοικοι των νότιων χωριών στα σπίτια τους

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του λιβανέζικου κοινοβουλίου, Ελίας Αμπού Σα’άμπ δήλωσε ότι η επιστροφή των κατοίκων των νότιων χωριών του Λιβάνου είναι δυνατή μόνο μέσω διπλωματικών προσπαθειών και ότι «ο πόλεμος δεν είναι η λύση».

Σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκτυο MTV, ο Αμπού Σα’άμπ είπε τα παραπάνω στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Ελίας Ναμπίχ Μπέρι πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό απεσταλμένο Άμος Χόχσταϊν, ο οποίος θα επισκεφθεί τη Βηρυτό αργότερα την Τετάρτη.

«Ελπίζουμε ότι η επίσκεψη του Χόχσταϊν θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της περιφερειακής σταθερότητας», δήλωσε ο Αμπού Σα’άμπ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε στη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ ότι η χώρα του «τιμά τις διεθνείς συμφωνίες έναντι του Ισραήλ» και ζήτησε «να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα, που να περιλαμβάνει τη λύση των δύο κρατών».

15:58 Ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντηση Αμπάς – Μπλίνκεν

Ανακοίνωση για τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα στη Ραμάλα ο Μαχμούντ Αμπάς και ο Άντονι Μπλίνκεν εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο υπουργός Μπλίνκεν συζήτησε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την ελαχιστοποίηση της βλάβης των αμάχων στη Γάζα και την επιτάχυνση και αύξηση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους πολίτες σε όλη τη Γάζα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Μπλίνκεν «σημείωσε επίσης την αστάθεια» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συζήτησε τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της «εξτρεμιστικής βίας».

«Υπογράμμισε επίσης τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι όλα τα παλαιστινιακά φορολογικά έσοδα που εισπράττονται από το Ισραήλ θα πρέπει να μεταφέρονται με συνέπεια στην Παλαιστινιακή Αρχή σύμφωνα με τις προηγούμενες συμφωνίες», δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν απτά βήματα προς τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους παράλληλα με το κράτος του Ισραήλ, όπου και οι δύο θα ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια».

15:47 Ο πρώην επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών προτρέπει την ανταλλαγή αιχμαλώτων με κρατούμενους

Ο Αμί Αγιαλόν, που υπήρξε επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Shin Bet, ζήτησε την απελευθέρωση των ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περίπου 7.000 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων 200 παιδιών και 62 γυναικών.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο Αγιαλόν δήλωσε ότι ο Marwan Barghouti, ένας ηγέτης της Φατάχ που είναι φυλακισμένος για περισσότερα από 20 χρόνια, είναι ο μόνος που μπορεί να ηγηθεί των Παλαιστίνιων μετά το τέλος του πολέμου.

15:39 Κέντρο υγείας για παιδιά με αναπηρίες επλήγη από επισρομή των Ισραηλινών

Κέντρο υγείας για παιδιά με αναπηρίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη υπέστη σοβαρές ζημιές από επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων νωρίτερα αυτό το μήνα, καταγγέλλει βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση.

Η ABCD (Action Around Bethlehem Children with Disability) βρίσκεται στον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams, νότια της Τζενίν. Όπως αναφέρει η οργάνωση, οι στρατιώτες λεηλάτησαν το κτίριο, κατέστρεψαν τον εξοπλισμό και έκλεψαν τρόφιμα, χειμωνιάτικα ρούχα των παιδιών και μελάνι από τον εκτυπωτή.

«Ως βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση με 35 χρόνια εμπειρίας στην Παλαιστίνη, καλούμε τη βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει από την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει όλες αυτές τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη και να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ABCD.

15:30 Άνδρας κατηγορείται ότι παρίστανε τον αξιωματικό των IDF κατά την επιθέση της 7ης Οκτωβρίου

Ένας Ισραηλινός κατηγορείται ότι παρίστανε τον αξιωματικό των IDF κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας απέκτησε και μοιράστηκε εμπιστευτικές πληροφορίες, ισχυρίζονται αξιωματούχοι των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και της ασφάλειας.

Σε κοινή ανακοίνωση της Shin Bet, των IDF, της αστυνομίας και του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφέρεται ότι το κατηγορητήριο εναντίον του άνδρα κατατέθηκε στις 20 Νοεμβρίου στο δικαστήριο της Beersheba.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ισραηλινός έφτασε στο νότιο Ισραήλ το πρωί της 7ης Οκτωβρίου και εντάχθηκε στις δυνάμεις του IDF, ενώ εμφανιζόταν ως αξιωματικός με το βαθμό του λοχαγού.

Το κατηγορητήριο αναφέρει επίσης ότι ο άνδρας απέκτησε άκρως απόρρητες πληροφορίες με διάφορους τρόπους και σε αρκετές περιπτώσεις τις μοιράστηκε με πολίτες και στρατιώτες, που δεν έπρεπε να τις γνωρίζουν.

«Ο Ισραηλινός συνελήφθη και ανακρίθηκε», αναφέρει η ανακοίνωση. Τώρα κατηγορείται για απόκτηση στοιχείων με δόλο υπό επιβαρυντικές συνθήκες, παροχή εμπιστευτικών πληροφοριών, κατοχή μυστικών πληροφοριών χωρίς εξουσιοδότηση και είσοδο σε στρατιωτική ζώνη.

Αξιωματούχοι των IDF λένε ότι ο άνδρας δεν λειτουργούσε υπό τις οδηγίες οποιουδήποτε «εχθρoύ».

15:22 Η Γερμανία καταδικάζει τις νέες επιθέσεις των Χούθι

«Η Γερμανία καταδικάζει έντονα τις τελευταίες επιθέσεις εναντίον πλοίων από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν, Χούθι, στην Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι επιθέσεις «δείχνουν ότι οι Χούθι εστιάζουν σαφώς στην κλιμάκωση κατά της διεθνούς εμπορικής ναυτιλίας και των πλοίων των εταίρων και συμμάχων μας στην περιοχή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

15:16 Ερυθρός Σταυρός: «Δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας»

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), Ρόμπερτ Μαρντίνι, δήλωσε στο Al Jazeera ότι όλα τα νοσοκομεία στη Γάζα υποφέρουν από την πλήρη κατάρρευση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, χαρακτηρίζοντάς το «απαράδεκτο και επικίνδυνο».

«Οι ιατρικές προμήθειες στη Λωρίδα της Γάζας είναι απολύτως ανεπαρκείς για την παροχή ανακούφισης στους τραυματίες και τους ασθενείς», σημείωσε και τόνισε ότι «τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχουν καμία χειρουργική υπηρεσία».

15:05 Εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στοχοποιήθηκε στην κεντρική Γάζα

Στο στόχαστρο των ισραηλινών δυνάμεων βρέθηκε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Bureij της κεντρικής Γάζας. Στο εργοστάσιο αυτό υπάρχουν τέσσερις μεγάλες γεννήτριες που χρησιμοποιούνται για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στον θύλακα.

Εξαιτίας των χτυπημάτων το εργοστάσιο έπιασε φωτιά, ενώ προκλήθηκαν και σοβαρές ζημιές στις τέσσερις γεννήτριες και στις φυσικές υποδομές γύρω από αυτό.

«Αυτό θα προκαλέσει περαιτέρω δεινά για τους Παλαιστίνιους μετά το τέλος του πολέμου. Θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, επιδεινώνοντας τη δυστυχία και τις αφόρητες συνθήκες διαβίωσης σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», σχολιάζει ο Hani Mahmoud για το Al Jazeera.

Υποδομές που έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές στη Γάζα

14:56 Τραυματίες σε ισραηλινή επιδρομή στη Ναμπλούς

Η Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι 12 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν μετά την έφοδο των ισραηλινών δυνάμεων στην κατεχόμενη πόλη της Δυτικής Όχθης, Ναμπλούς, και την πολιορκία της Παλιάς Πόλης.

Τουλάχιστον 10 άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων δύο 16χρονοι που πυροβολήθηκαν στα κάτω άκρα. Μια 70χρονη γυναίκα υπέστη κρίση πανικού και νοσηλεύεται. Επίσης, πέντε άτομα συνελήφθησαν.

14:45 Η Αίγυπτος ζητά από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Κάμελ, επικοινώνησε με την ηγεσία της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ για να συζητήσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ για την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Όπως μεταδίδει η λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar, τους ζητήθηκε «επειγόντως» να στείλουν αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο.

«Επικοινωνία υπήρξε και με την πλευρά του Κατάρ, από την οποία οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει προηγουμένως να ασκήσει πίεση στη Χαμάς για να αποδεχθεί ένα σχέδιο σταδιακής ανταλλαγής. Αλλά αυτό απορρίφθηκε από την πολιτική ηγεσία της Χαμάς», αναφέρει η εφημερίδα.

Παράλληλα, προσθέτει ότι η Αίγυπτος ενημερώθηκε ότι η Χαμάς δεν δείχνει καμία επιθυμία να διαπραγματευτεί αν δεν δει μια πρόταση που να περιλαμβάνει «κατάλληλα αιτήματα».

14:33 Στόχος των Χούθι αμερικανικό πολεμικό πλοίο

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Yahya Saree, αναφέρει ότι πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού έγινε στόχος στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Οι ναυτικές δυνάμεις, η πυραυλική δύναμη και η δύναμη μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης πραγματοποίησαν κοινή στρατιωτική επιχείρηση με μεγάλο αριθμό βαλλιστικών και ναυτικών πυραύλων και drones, με στόχο ένα αμερικανικό πλοίο που παρείχε υποστήριξη στη σιωνιστική οντότητα».

Η επιχείρηση ήρθε ως απάντηση στην «κακόβουλη επίθεση» των αμερικανικών δυνάμεων εναντίον πλοίων των Χούθι την περασμένη Κυριακή.

«Οι Χούθι θα απαντήσουν σε όλες τις εχθρικές απειλές εναντίον τους. Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης συνεχίζουν να εμποδίζουν τα ισραηλινά πλοία ή εκείνα που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης, να πλέουν στην Αραβική και την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι να σταματήσει η επίθεση και να αρθεί η πολιορκία των ακλόνητων αδελφών μας στη Λωρίδα της Γάζας», τονίζει ο Yahya Saree.

14:16 Στόχος των Ταξιαρχών Al-Quds ισραηλινά στρατεύματα

Οι Ταξιαρχίες Al-Quds, η ένοπλη πτέρυγα του κινήματος Ισλαμική Τζιχάντ, αναφέρει ότι μαχητές της στόχευσαν ισραηλινά στρατεύματα με βλήματα όλμων γύρω από την περιοχή Μαχάτα στην πόλη Χαν Γιουνίς.

Βλήματα όλμων χρησιμοποιήθηκαν επίσης για να πλήξουν ισραηλινούς στρατιώτες και οχήματα στη νότια συνοικία αλ Ζαϊτούν στην πόλη της Γάζας.

14:00 «Είδα κρατούμενους να ξυλοκοπούνται και να ταπεινώνονται»

Ο δημοσιογράφος Diaa al-Kahlout, ο οποίος συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές μαζί με δεκάδες άλλους Παλαιστίνιους στη βόρεια Γάζα στις 7 Δεκεμβρίου, περιέγραψε τις συνθήκες κράτησής του επί 25 ημέρες.

«Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές για τον ισραηλινό στρατό στην αντιμετώπιση των κρατουμένων από τη Γάζα», δήλωσε στο Al Jazeera ο al-Kahlout, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές της εβδομάδας.

Ο ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Araby Al Jadeed με έδρα τη Γάζα, δήλωσε ότι η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet τον ανέκρινε σχετικά με το ρεπορτάζ του και τις δημοσιογραφικές του πηγές, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είδε επίσης κρατούμενους να «ξυλοκοπούνται και να ταπεινώνονται», αντιμετωπίζοντας συνθήκες που ισοδυναμούσαν με «βασανιστήρια».

Ο Al-Kahlout είναι ο πρώτος Παλαιστίνιος δημοσιογράφος, από τους 32 που συνελήφθησαν από τις 7 Οκτωβρίου, που αφέθηκε ελεύθερος, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

13:43 Ανώτερος αξιωματούχος του Μπάιντεν επισκέπτεται το Κατάρ για συνομιλίες

Ο Brett McGurk, ο κορυφαίος Αμερικανός σύμβουλος για τη Μέση Ανατολή, πέταξε στη Ντόχα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, αναφέρει ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.

Το Κατάρ και η Αίγυπτος έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διαμεσολάβηση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ για συμφωνίες ανταλλαγής αιχμαλώτων και κρατουμένων.

«Ο Λευκός Οίκος και η κυβέρνηση του Κατάρ κράτησαν το ταξίδι σε πολύ χαμηλό προφίλ. Δεν ανακοίνωσαν την επίσκεψη του McGurk και δεν εξέδωσαν κάποια δήλωση για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κατάρ», αναφέρει το δημοσίευμα.

13:39 Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται σε 23.357

Το Υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρει ότι 23. 357 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 59. 410 έχουν τραυματιστεί.

Τις τελευταίες 24 ώρες, το υπουργείο ανέφερε ότι 147 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 243 τραυματίστηκαν.

Περίπου 8. 000 αγνοούνται κάτω από τα ερείπια και θεωρούνται νεκροί, αλλά δεν υπολογίζονται στον επίσημο απολογισμό των νεκρών.

13:30 Υπερθεματίζει βουλευτής του Ισραήλ για τον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων μετά τη δημόσια διαφωνία Μπλίνκεν

Ο βουλευτής του Λικούντ και πρώην πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη την Τετάρτη ότι δεν καταλαβαίνει γιατί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν απέρριψε τη συζήτηση των ισραηλινών για αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας, που οι ίδιοι περιγράφουν με τον όρο «εθελοντική μετανάστευση».

«Θα μιλήσω για την εθελοντική μετανάστευση, γιατί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών λέει να μην μιλήσουμε γι’ αυτό;» Δήλωσε ο Danon.
«Την περασμένη εβδομάδα, χίλιοι κάτοικοι της Γάζας έφυγαν για τον Καναδά, ο οποίος τους επέτρεψε να λάβουν άσυλο, αυτό είναι κάτι καλό και οι αριθμοί θα αυξηθούν»

Ο Danon συνέχισε λέγοντας ότι: «Οι σχέσεις με τους Αμερικανούς είναι σημαντικές, αλλά τα συμφέροντά μας είναι διαφορετικά από τα δικά τους. Οι Αμερικανοί θέλουν να προχωρήσουν και να προχωρήσουν μπροστά, δεν μπορούμε να μιλάμε για το να προχωρήσουμε μπροστά. Πρέπει να πούμε στους Αμερικανούς ότι αυτός είναι ο δικός μας πόλεμος και η δική μας ζωή και ότι εμείς θα αποφασίσουμε».

Ο Danon χαρακτήρισε επίσης την αλλαγή στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα «μια πολύ ανησυχητική αλλαγή κατεύθυνσης» και δήλωσε ότι «Δεν θα εξουδετερώσουμε τον εχθρό με ευγένεια. Κάνουμε ένα λάθος και πρέπει να το διορθώσουμε. Οι IDF έχουν τη δυνατότητα να φέρουν αποτελέσματα, αλλά η τρέχουσα μέθοδος λειτουργίας μας απομακρύνει από τον στόχο μας. Φωνάζω από τα βάθη της καρδιάς μου, δεν πρέπει να κάνουμε μισή δουλειά!»

13:25 Το Ιράκ επιδιώκει «γρήγορη» αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά δεν έχει θέσει προθεσμία

Το Ιράκ επιθυμεί τη γρήγορη και ομαλή αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από το έδαφός του, λόγω των αυξανόμενων επιθέσεων κατά αμερικανικών στρατιωτικών μέσων.

Ο πρωθυπουργός Mohammed Shia al-Sudani περιέγραψε την παρουσία των ΗΠΑ ως αποσταθεροποιητική λόγω της περιφερειακής διάχυσης του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

«Υπάρχει ανάγκη να αναδιοργανωθεί αυτή η σχέση, ώστε να μην αποτελεί στόχο ή δικαιολογία για οποιοδήποτε κόμμα, εσωτερικό ή ξένο, να διαταράξει τη σταθερότητα στο Ιράκ και την περιοχή», δήλωσε ο αλ-Σουντανί στο Reuters. «Ας συμφωνήσουμε σε ένα χρονοδιάγραμμα [για την έξοδο του συνασπισμού] που θα είναι, ειλικρινά, γρήγορο, ώστε να μην συνεχίσουν οι επιθέσεις

Ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα είναι η μόνη λύση. Διαφορετικά, θα δούμε περαιτέρω επέκταση των συγκρούσεων σε μια ευαίσθητη περιοχή για τον κόσμο, η οποία κατέχει μεγάλο μέρος του ενεργειακού του εφοδιασμού»

13:20 ΟΗΕ: Τα ισραηλινά πλήγματα του Ισραήλ κατά της Χαμάς στον Λίβανο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο

Ο Ben Saul, ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, λέει ότι τα πλήγματα του Ισραήλ με στόχο τους ηγέτες της Χαμάς στο Λίβανο παραβιάζουν σαφώς το διεθνές δίκαιο και δημιουργούν επικίνδυνο προηγούμενο για άλλες παγκόσμιες συγκρούσεις.

Επισημαίνοντας το – όπως όλα δείχνουν- ισραηλινό χτύπημα στις 2 Ιανουαρίου που σκότωσε τον ανώτερο ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ αλ-Αρούρι σε προάστιο της Βηρυτού, ο Σαούλ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν δικαιολογείται να μεταφέρει τον αγώνα του με τη Χαμάς στα σύνορα του Λιβάνου.

«Η αρχική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου έγινε από τη Γάζα, όχι από τον Λίβανο. Και το Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει καμία απόδειξη ότι η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ από τον ίδιο τον Λίβανο», δήλωσε ο Σαούλ στο Al Jazeera.

«Με την κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Λίβανο, το Ισραήλ παραβιάζει σαφώς το διεθνές δίκαιο, παραβιάζοντας την κυριαρχία του Λιβάνου και παραβιάζοντας την απαγόρευση της χρήσης βίας σύμφωνα με το χάρτη του ΟΗΕ», δήλωσε ο Saul.

«Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και όλα τα κράτη θα πρέπει να συμβουλεύσουν το Ισραήλ να μην κλιμακώσει αυτή τη σύγκρουση», πρόσθεσε.

13:07 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: Υγειονομικοί εξέτασαν περιστατικά που φαίνεται η χρήση απαγορευμένων όπλων

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι ιατρικά κλιμάκια εξέτασαν περιστατικά που προέκυψαν από τη χρήση διεθνώς απαγορευμένων μη συμβατικών όπλων από το Ισραήλ.

«Το σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας καταρρέει συνεχώς λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών και της απουσίας ιατρικής βοήθειας», δήλωσε ο Άσραφ αλ Κούντρα.

Πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν καταδικάσει σε θάνατο 800.000 ανθρώπους στη βόρεια Γάζα ως αποτέλεσμα του καταστροφής του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στα νοσοκομεία.

12:58 Αμπάς: Η Γάζα είναι αναπόσπαστο μέρος του παλαιστινιακού κράτους

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη στη Ραμάλα ότι «η Γάζα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του παλαιστινιακού κράτους και δεν θα επιτρέψουμε καμία απόπειρα να ξεριζωθεί ο λαός μας στη Δυτική Όχθη, την Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Αμπάς υπογράμμισε επίσης «την ανάγκη για την άμεση απελευθέρωση των φορολογικών κεφαλαίων, διότι η δέσμευσή τους είναι αντίθετη με τις συμφωνίες [σσ που έχουν συναφθεί με το Ισραήλ] και το διεθνές δίκαιο, δίνοντας προτεραιότητα στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Αμπάς επανέλαβε επίσης την «άμεση ανάγκη» να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

12:40 Συγκέντρωση ενάντια στην επίσκεψη Μπλίνκεν στη Ραμάλα – Ένταση με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΑ

Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν στη Ραμάλα ενάντια στην επίσκεψη Μπλίνκεν που έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΑ, Μαχμούτ Αμπάς. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο υπήρξε ένταση με δυνάμεις ασφαλείας της ΠΑ.

12:32 Επιμένουν στο «όχι» οι ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γουντ, χαρακτήρισε «εντυπωσιακό» το γεγονός ότι τα κράτη που πιέζουν για τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα έχουν διατυπώσει ελάχιστα αιτήματα προς τη Χαμάς μετά τη φονική επίθεση του Οκτωβρίου.

Ο Wood δήλωσε ότι η Χαμάς θα πρέπει να κληθεί «να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τους αμάχους, να καταθέσει τα όπλα της και να παραδοθεί». Υπογράμμισε επίσης τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν μια «παύση» στις μάχες για να απελευθερωθούν οι 136 Ισραηλινοί αιχμάλωτοι.

Ένα προτεινόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο δεν πέρασε λόγω του βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ επειδή ήταν «αποσυνδεδεμένο από την κατάσταση στο έδαφος», δήλωσε ο Wood, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Τρίτη.

12:19 Χαμάς: Στόχος της επίσκεψης Μπλίνκεν είναι να ξεπλύνει το Ισραήλ από τα εγκλήματά του

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Sami Abu Zuhri λέει ότι η επίσκεψη του Μπλίνκεν στην κατεχόμενη πόλη της Δυτικής Όχθης, Ραμάλα, και στο Ισραήλ έδειξε ότι δεν υπήρξε καμία θεμελιώδης αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ.

«Ο στόχος της επίσκεψης ήταν να στηρίξει την ασφάλεια της κατοχής», δήλωσε στο Reuters. «Δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ του Ισραήλ και των Αμερικανών».

Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς ανέφερε επίσης ότι η θέση του Μπλίνκεν «αντανακλά την έκταση της αμερικανικής εμπλοκής σε αυτά τα εγκλήματα και τις εκτεταμένες παραβιάσεις όλων των διεθνών νόμων που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας».

«Οι προσπάθειες του Μπλίνκεν να δικαιολογήσει τη γενοκτονία που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός κατοχής εναντίον των Παλαιστινίων αμάχων – λέγοντας ότι η παλαιστινιακή αντίσταση συγκεντρώνεται μεταξύ των αμάχων – είναι άθλιες προσπάθειες να νίψει τα χέρια της εγκληματικής κατοχής από το αίμα των παιδιών, των γυναικών και των ηλικιωμένων της Γάζας», πρόσθεσε.

12:14 Επιδρομή ισραηλινών δυνάμεων σε κλινική κοντά στη Βηθλεέμ

Οι ισραηλινές δυνάμεις έσπασαν την πόρτα μιας κλινικής στη Rashayda στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και κατέστρεψαν ιατρικό εξοπλισμό, λέει ο επικεφαλής της κοινότητας.

Η κλινική στη Rashayda, 19 χιλιόμετρα από την πόλη της Βηθλεέμ, εξυπηρετεί 4.500 Παλαιστίνιους κατοίκους και δύο κοντινές κοινότητες Βεδουίνων, δήλωσε ο αξιωματούχος στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Σε ανακοίνωσή της, η υπουργός Υγείας της Παλαιστίνης Μάι Αλκαΐλα χαρακτήρισε την επιδρομή «βίαιη πράξη».

12:02 Το Πεκίνο καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τη συλλογική τιμωρία στη Γάζα

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για μια συνολική και άμεση κατάπαυση του πυρός και κάλεσε επίσης το Ισραήλ να σταματήσει τη συλλογική τιμωρία κατά των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Κάλεσε επίσης τα «μέρη της σύγκρουσης» στη Γάζα να εφαρμόσουν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

11:54 Επιθέσεις των IDF στον νότιο Λίβανο

Μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν σε στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο την Τρίτη το βράδυ και το πρωί της Τετάρτης, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των IDF.

«Στόχος της νυχτερινής επίθεσης ήταν το στρατιωτικό αρχηγείο της οργάνωσης στην περιοχή Kfar Chouba». Αναφέρθηκε επίσης ότι στρατιώτες των IDF επιτέθηκαν σήμερα σε στρατιωτικό κτίριο στην περιοχή Νακούρα ως απάντηση σε πυρά προς το Ισραήλ.

Οι IDF ανέφεραν επίσης ότι την Τρίτη το βράδυ, οι δυνάμεις κατέστρεψαν ένα παρατηρητήριο της Χεζμπολάχ στην περιοχή Khiam.

11:48 Σε εξέλιξη η συνάντηση Μπλίνκεν με Αμπάς

Συνάντηση Μπλίνκεν με Αμπάς στη Ραμάλα

11:43 Το πριν και το μετά στη Beit Hanoun στη βόρεια Γάζα

Δύο αεροφωτογραφίες δείχνει το μέγεθος της καταστροφής στη Beit Hanoun στη βόρεια Γάζα.

11:34 Ο Σμότριχ απέρριψε για άλλη μια φορά το αίτημα των ΗΠΑ για μεταφορά κονδυλίων στην Παλαιστινιακή Αρχή

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ απέρριψε για άλλη μια φορά το αίτημα των ΗΠΑ να μεταφερθούν κεφάλαια στην Παλαιστινιακή Αρχή, προκαλώντας οργισμένη αντίδραση.

Σε ανακοίνωσή του, το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Σμότριχ αποτελούν «μια κατάφωρη πρόκληση προς την αμερικανική κυβέρνηση [σσ που αναγκάζεται] να μεταφράσει τις θέσεις της σε πραγματικές ενέργειες και πιέσεις που θα κάνουν το Ισραήλ να υποταχθεί στη διεθνή βούληση για ειρήνη».

«Δεν έχει κανένα δικαίωμα και δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στα κεφάλαια του παλαιστινιακού λαού και στους τρόπους με τους οποίους δαπανώνται», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο Σμότριχ είναι γνωστό ότι είναι «σταθερός εχθρός της ειρήνης».

11:24 Φατάχ: Αντιπερισπασμός η συζήτηση για τον μελλοντικό ρόλο της ΠΑ στη Γάζα

Ο Νταλάλ Σαλάμεχ, μέλος της κεντρικής επιτροπής του παλαιστινιακού κόμματος Φατάχ, το οποίο ηγείται της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), επέκρινε την πρόταση των ΗΠΑ να αναλάβει η ΠΑ την ηγεσία της Γάζας μετά τον πόλεμο.

«Όλες οι προτάσεις που γίνονται σε αυτό το πλαίσιο είναι προσπάθειες να ξεφύγουν από το πρωταρχικό ζήτημα, που είναι ο τερματισμός της επίθεσης», δήλωσε ο Salameh στο Al Jazeera. «Οι λεπτομέρειες που συζητούνται για την επόμενη μέρα και τη μορφή της διοίκησης στη Γάζα είναι ένας τρόπος για να ξεφύγουμε από ένα άλλο ζήτημα, που είναι ο τερματισμός της κατοχής.

«Κάθε μέρα ακούμε προτάσεις για την επόμενη μέρα. Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι όλες αυτές είναι για να ξεφύγουμε από τη συζήτηση για τον τερματισμό της κατοχής», είπε.

11:17  Νομικοί εμπειρογνώμονες και ένας επιζών του Ολοκαυτώματος επιστρατεύονται με το Ισραήλ για να αντικρούσουν την κατηγορία για γενοκτονία

Το Ισραήλ στέλνει κορυφαίους νομικούς, μεταξύ των οποίων έναν επιζώντα του Ολοκαυτώματος, στη Χάγη αυτή την εβδομάδα για να αντιμετωπίσει τους ισχυρισμούς ότι διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

«Το Ισραήλ δεν μπορεί να κρυφτεί από μια τόσο σοβαρή κατηγορία», δήλωσε ο Alon Liel, πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ και πρώην πρέσβης του Ισραήλ στη Νότια Αφρική.

Ένας πρώην επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ και ένας Βρετανός δικηγόρος με εμπειρία στο διεθνές δίκαιο, ο Aharon Barak, θα συμμετάσχουν στην 15μελή επιτροπή του Διεθνούς Δικαστηρίου. Το Ισραήλ ελπίζει ότι η εξειδίκευση και η εμπειρία τους θα βοηθήσει στην αντίκρουση του νοτιοαφρικανικού ισχυρισμού ότι η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα ισοδυναμεί με γενοκτονία.

Η άνευ προηγουμένου αεροπορική, χερσαία και θαλάσσια επίθεση του Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 23.200 Παλαιστίνιους, τα δύο τρίτα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Περισσότεροι από 59.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Οι δικαστές στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

10:59 «Προσδοκίες» από τη συνάντηση Μπλίνκεν – Αμπάς στην ΠΑ

Ο Mohammed Jamjoom του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από τη Ραμάλα, όπου ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Αμπάς, λέει: «Υπάρχουν πολλές προσδοκίες από αυτή τη συνάντηση».

«Αλλά την τελευταία φορά που ο Μπλίνκεν ήταν εδώ στη Ραμάλα για να συναντήσει τον Αμπάς, πολύ λίγα βγήκαν από τη συνάντηση», λέει ο Jamjoom.

Οι ΗΠΑ έχουν προτείνει στην Παλαιστινιακή Αρχή, της οποίας ηγείται ο Αμπάς, να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου.

Ωστόσο, «μια πρόκληση για τον Αμπάς και άλλους αξιωματούχους είναι ότι υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο δυσπιστίας που αντιμετωπίζει ο ίδιος και η Παλαιστινιακή Αρχή» από τους Παλαιστίνιους, πρόσθεσε ο Jamjoom.

10:33 Times of Israel: Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα για τα μεταπολεμικά σχέδια του Ισραήλ στη Γάζα

10:23 IDF: Πλήξαμε 150 στόχους σε 24 ώρες

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι έπληξε 150 στόχους γύρω από τη Γάζα μέσα σε μία ημέρα, καθώς συνεχίζει να βομβαρδίζει περιοχές μέσα και γύρω από την περιοχή Μαγκάζι και τη Χαν Γιουνίς.

Ο στρατός υποστήριξε επίσης ότι αποκάλυψε 15 σήραγγες και ανακάλυψε όπλα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών του.

Οι θανατηφόρες ολονύκτιες ισραηλινές επιθέσεις στην κεντρική και νότια Γάζα συνεχίστηκαν. Στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που ανήκαν στην ίδια οικογένεια στη Ράφα και έξι άτομα που βρίσκουν καταφύγιο σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην κεντρική Γάζα.

10:09 Τραυματίες στη Ναμπλούς – Ελεύθεροι σκοπευτές και εισβολή στα γραφεία της Φατάχ

Πέντε Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής στη Ναμπλούς. Τα θύματα, μεταξύ των οποίων ένας ανήλικος και μια ηλικιωμένη γυναίκα, δέχθηκαν αληθινά πυρά από ισραηλινές δυνάμεις, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ένας από τους τραυματίες ξυλοκοπήθηκε επίσης από τις ισραηλινές δυνάμεις, ανέφερε το δημοσίευμα, επικαλούμενο τα πληρώματα ασθενοφόρων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις απέκλεισαν την πρόσβαση στην Παλιά Πόλη και ανέπτυξαν ελεύθερους σκοπευτές σε ταράτσες. Τα στρατεύματα εισέβαλαν επίσης σε πολλά σπίτια και γραφεία, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου του κόμματος Φατάχ, ανέφερε το Wafa.

Η επιδρομή στη Ναμπλούς ήταν μία από τις πολυάριθμες νυχτερινές εισβολές σε περιοχές κοντά στη Ραμάλα, τη Χεβρώνα, το Τουλκαρέμ, το ελ-Μπιρέχ και την Τούμπας.

Σε λίγη ώρα αναμένεται η συνάντηση Μπλίνκεν με Αμπάς στη Ραμάλα.

09:52 Βουλευτής του Νετανιάχου καλεί σε εξόντωση Παλαιστινίων – «Δεν υπάρχουν αθώοι στη Γάζα»

Ο βουλευτής του Λικούντ Νισίμ Βατούρι, ο οποίος προκάλεσε σάλο τον περασμένο μήνα όταν έγραψε στο Χ ότι η Γάζα πρέπει να «καεί τώρα», έδωσε συνέντευξη σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο Kol Barama και δήλωσε ότι δεν βλέπει κάτι κακό στα λόγια του και ότι υπερασπίζεται όσα είπε. «Είναι καλύτερα να καίγονται, να γκρεμίζονται κτίρια παρά να τραυματίζονται στρατιώτες».

Είπε ότι στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας «εκκενώσαμε τους πάντες, καταφέραμε να κάνουμε μια ομαλή εκκένωση 1.900.000, 100.000 παρέμειναν, δεν νομίζω ότι υπάρχουν αθώοι εκεί τώρα, όχι τώρα και όχι όταν είπα αυτά τα πράγματα.

Είδαμε επίσης έναν ανάπηρο με πατερίτσες που μπήκε στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου και λήστεψε, και απήγαγε και χτύπησε Εβραίους, υπήρχαν πολλοί που συμμετείχαν.

Δεν λυπάμαι τέτοιους ανθρώπους, σίγουρα όχι σε πόλεμο όταν οι στρατιώτες πολεμούν για να υπερασπιστούν την πατρίδα. Είναι αδύνατον να είμαστε καλοί στην πατρίδα μας και να λέμε «Ω, υπάρχουν αθώοι άνθρωποι εκεί». Εκατό χιλιάδες παραμένουν, αν υπάρχει ένας αθώος εκεί, θα τον γνωρίζαμε. Όποιος μένει εκεί πρέπει να εξαλειφθεί, τελεία και παύλα. Δεν έχω καν αμφιβολία».

Πρόσθεσε ότι «είμαστε ευγνώμονες που είχαμε το προνόμιο να διωχθούμε στη Χάγη για δηλώσεις, όταν αυτοί [σσ η Χαμάς] δολοφονούν παιδιά και γυναίκες και εμείς κοιτάμε μόνο να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ως έθνος».

09:35 Εκρήξεις, πυροβολισμοί και συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη

Μέρος της καθημερινότητας των Παλαιστινίων έχουν γίνει οι ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη που πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 40 φορές την ημέρα.

Το τελευταίο 24ωρο οι μεγαλύτερες επιδρομές έγιναν στην Τζενίν και στη Ναμπλούς. Η επίθεση στην Τζενίν τελείωσε πριν από περίπου δύο ώρες και άφησε πίσω της κατεστραμμένους δρόμους και υποδομές καθώς μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού ισοπέδωναν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν αναφορές ότι Παλαιστίνιοι χρησιμοποίησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων.

Στη Ναμπλούς, οι κάτοικοι λένε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα αποσύρονται τώρα. Κατά τη διάρκεια της εισβολής υπήρξαν πυροβολισμοί καθώς Παλαιστίνιοι μαχητές στόχευαν τις ισραηλινές δυνάμεις και σημειώθηκαν πολλές συγκρούσεις. Από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί 341 Παλαιστίνιοι σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

09:18 Περισσότερα για τη φονική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα – 15 νεκροί, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά

Μπορούμε τώρα να σας μεταφέρουμε περισσότερα για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο Tall as-Sultan που ανέφερε νωρίτερα ο συνάδελφός μας Hani.

Όπως ανέφερε, 15 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στην επίθεση που είχε στόχο ένα σπίτι.

«Βομβαρδιστήκαμε απόψε ενώ βρισκόμασταν σε ένα σπίτι που ήταν γεμάτο με εκτοπισμένους ανθρώπους», δήλωσε ο Harb Nofal, κάτοικος του σπιτιού που έγινε στόχος.

«Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν τέσσερις γυναίκες. Ποιο ήταν το λάθος τους; Ποιο ήταν το σφάλμα των παιδιών που σκοτώθηκαν;»

09:02 Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε αμάχους – Ισραηλινές επιδρομές σε «ασφαλείς περιοχές»

Για άλλη μια φορά, οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν σταματήσει.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο στόχαστρο μπήκαν σπίτια στη δυτική πλευρά της πόλης Ράφα, στην περιοχή Tall as-Sultan. Αυτή είναι πολύ κοντά στη ζώνη εκκένωσης al-Mawasi, όπου πολλοί Παλαιστίνιοι ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές.

Δεκαπέντε άνθρωποι, όλοι από την ίδια οικογένεια, σκοτώθηκαν στα νυχτερινά πλήγματα στη Ράφα. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες και παιδιά, που όλοι βρίσκουν καταφύγιο στο ίδιο σπίτι.

Στην ανατολική πλευρά της Ράφα, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να πραγματοποιεί βομβαρδισμούς από το πυροβολικό σε σπίτια και να ισοπεδώνει γεωργικές εκτάσεις. Αυτό λαμβάνει χώρα ανατολικά της οδού Salah al-Din.

Στους προσφυγικούς καταυλισμούς Bureij και Maghazi, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους βομβαρδισμούς. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι φέρονται να έχουν σκοτωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Περιμέναμε μια αποκλιμάκωση των αεροπορικών βομβαρδισμών του Ισραήλ καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στην τρίτη φάση του, αλλά βλέπουμε το αντίθετο», αναφέρει ο ανταποκριτής του AJ.

Εικόνα μετά από βομβαρδισμό κατοικιών στη Ράφα

08:46 Η Ερυθρά Ημισέληνος περισυνέλλεξε 4 νεκρούς και 8 τραυματίες από την επίθεση στη Deir el-Balah

Σε μια ανάρτηση στο Χ, η ομάδα βοήθειας δημοσίευσε πλάνα από τα μέλη της που έσπευσαν να βάλουν τα θύματα σε ασθενοφόρα τα ξημερώματα.

Τα θύματα είχαν καταφύγει σε ένα σπίτι που δέχθηκε πυρά από ισραηλινά πυροβόλα στην περιοχή al-Hakr της Deir el-Balah, σύμφωνα με την ομάδα.

08:30 Λίβανος: Το Ισραήλ παραβιάζει τους κανόνες εμπλοκές

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Λιβάνου κατηγόρησε το Ισραήλ ότι παραβιάζει τους κανόνες εμπλοκής και την απόφαση 1701 του ΟΗΕ – που αποσκοπεί στην επίλυση του πολέμου του Λιβάνου το 2006 – ενώ πραγματοποιεί επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου.

«Η καθημερινή ισραηλινή κλιμάκωση στοχεύει κατοικημένες περιοχές, αμάχους, ακόμη και ασθενοφόρα και δημοσιογράφους», δήλωσε ο Ναμπίχ Μπέρι.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι πρόσθεσε ότι ενώ ο Λίβανος επιδιώκει «μόνιμη σταθερότητα και μόνιμη ειρηνική λύση», «δέχεται προειδοποιήσεις μέσω διεθνών απεσταλμένων για πόλεμο κατά του Λιβάνου».

Από τις 8 Οκτωβρίου, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στα σύνορα μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων λιβανέζων πολιτών και περισσότερων από 140 μελών της Χεζμπολάχ.

08:17 Σήμερα η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ εναντίον των Χούθι

Για σήμερα Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ σχετικά με το ψήφισμα που θα καταδικάζει τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και θα απαιτεί την άμεση παύση τους.

Το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος αναφέρει ότι τουλάχιστον είκοσι επιθέσεις των Χούθι εμποδίζουν το παγκόσμιο εμπόριο «και υπονομεύουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας, καθώς και την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», αναφέρει το Associated Press.

Το ψήφισμα απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του πρώτου πλοίου στο οποίο επιτέθηκαν οι Χούθι, του Galaxy Leader, ενός φορτηγού πλοίου με ιαπωνική πλοιοκτησία και διασυνδέσεις με ισραηλινή εταιρεία, το οποίο κατέλαβαν στις 19 Νοεμβρίου μαζί με το πλήρωμά του.

08:00 Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού αναφέρει ότι αεροσκάφη των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατέρριψαν 18 εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι, δύο πυραύλους κρουζ και έναν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.
  • Οι Μαλδίβες, η Ναμίμπια και το Πακιστάν προστίθενται στον κατάλογο των χωρών που εκφράζουν την υποστήριξή τους στην προσφυγή γενοκτονίας που έχει καταθέσει η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ τονίζουν ότι το Δικαστήριο θα πρέπει να λάβει υπόψιν του την κατάσταση πείνας και την εκτεταμένη καταστροφή κατοικιών ως ενδείξεις γενοκτονίας.
  • Ισραηλινές μπουλντόζες  καταστρέφουν δρόμους και υποδομές στην πόλη Τζενίν, καθώς συνεχίζονται οι εκτεταμένες επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
  • Τουλάχιστον 76.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο Λίβανο από «μάχες από το νότο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.
  • Με τον Μαχμούτ Αμπάς θα συναντηθεί σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

07:53 Οικονομική ενίσχυση των Παλαιστίνιων της Γάζας που έχουν αποκλειστεί στη Δ. Όχθη αποφάσισε η ΠΑ

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ένα πακέτο 2,4 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη των εργαζομένων από τη Γάζα, οι οποίοι έχουν εκδιωχθεί από το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, αλλά δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους στον πολιορκημένο θύλακα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι τα κεφάλαια – που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο συμφωνίας συνεργασίας με το Παλαιστινιακό Ταμείο Απασχόλησης και το Αραβικό Ταμείο Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης – θα παράσχουν επείγουσα βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων βασικών αναγκών όπως τρόφιμα, κατά τους επόμενους τρεις μήνες.

Πριν από τις 7 Οκτωβρίου, περίπου 18.500 εργαζόμενοι από τη Γάζα είχαν άδεια εργασίας στο Ισραήλ. Μετά την επίθεση, οι Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν βίαια από τη χώρα, με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει ότι το Ισραήλ «διακόπτει κάθε επαφή με τη Γάζα».

07:42 Η καταστροφή κατοικιών είναι ένδειξη γενοκτονίας και πρέπει να ληφθεί υπόψιν από το Διεθνές Δικαστήριο, λέει αξιωματούχος του ΟΗΕ

Ο Balakrishnan Rajagopal, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη στέγαση, δήλωσε ότι το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) θα πρέπει να εξετάσει την κλίμακα των κατεστραμμένων  κατοικιών στη Γάζα ως μέρος της προσφυγής γενοκτονίας κατά του Ισραήλ.

«Το ΔΔΔ θα πρέπει να το θεωρήσει αυτό ως απόδειξη γενοκτονίας, όταν συνδυάζεται με τις δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων», ανέφερε ο Rajagopal σε ανάρτησή του στο X.

Ο Rajagopal επικαλέστηκε ανάλυση από την Αποκεντρωμένη Ομάδα Χαρτογράφησης Ζημιών, η οποία διαπίστωσε ότι στις 5 Ιανουαρίου 2024:

Μεταξύ 45,3% και 55,9% των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας ήταν «πιθανότατα κατεστραμμένα ή έχουν υποστεί ζημιές «.

Μεταξύ 71,1% και 82,7% των κτιρίων στην περιοχή γύρω από την πόλη της Γάζας στη βόρεια Γάζα ήταν «πιθανόν κατεστραμμένα ή έχουν υποστεί ζημιές».

07:32 Με τον Μαχμούτ Αμπάς θα συναντηθεί σήμερα ο Μπλίνκεν

Ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας είναι «υπερβολικά υψηλός», έκρινε χθες Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, που σήμερα συναντάται με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, προκειμένου να συζητήσουν για το ακανθώδες ζήτημα της μεταπολεμικής κατάστασης στον θύλακα, που υπέστη τεράστιες καταστροφές εξαιτίας των βομβαρδισμών του Ισραήλ.

«Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ευθύνη να μεταρρυθμιστεί, να βελτιώσει τη διακυβέρνησή της», κάτι που «σχεδιάζω να εγείρω στον πρόεδρο Αμπάς» στη σημερινή συνάντηση, ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν.

Ο Μαχμούντ Αμπάς, που εξελέγη για πρώτη και τελευταία φορά το 2005, θα συναντηθεί σήμερα στην Ιορδανία με τον μονάρχη Αμπντάλα Β΄ και τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, για να συζητήσουν σχέδιο προκειμένου να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός» και αδιάκοπη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με το Αμάν.

07:23 Ο Τζέρεμι Κόρμπιν συμμετέχει στην αντιπροσωπεία της Νότιας Αφρικής στην προσφυγή για γενοκτονία κατά του Ισραήλ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Νότιας Αφρικής επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν – ο πρώην ηγέτης του βρετανικού Εργατικού Κόμματος – θα είναι μέλος της νοτιοαφρικανικής αντιπροσωπείας στο Διεθνές Δικαστήριο.

Επικεφαλής της νοτιοαφρικανικής αντιπροσωπείας θα είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Ρόναλντ Λαμόλα, και περιλαμβάνει επίσης «υψηλόβαθμες πολιτικές προσωπικότητες από προοδευτικά πολιτικά κόμματα και κινήματα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων τον Τζέρεμι Κόρμπιν, πρώην ηγέτη της αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο», σύμφωνα με ανακοίνωση.

07:12 Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το θάνατο ενός ακόμη στρατιώτη στη Γάζα

Ένας 24χρονος ταγματάρχης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης στο κέντρο της Γάζας, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Ένας δεύτερος Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε επίσης σοβαρά στην ίδια μάχη.

Από την έναρξη της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα, 183 ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 1.065 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ που επικαλείται επίσημες ισραηλινές πηγές.

Ο τελευταίος αναφερόμενος θάνατος δεν φαίνεται να αποτελεί μέρος αυτού του συνόλου.

07:04 Πακιστάν, Ναμίμπια και Μαλδίβες υποστηρίζουν την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο

Οι Μαλδίβες, η Ναμίμπια και το Πακιστάν προστέθηκαν στον κατάλογο των χωρών που εκφράζουν την υποστήριξή τους στην προσφυγή για γενοκτονία που έχει καταθέσει η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο.

Οι τρεις χώρες εξέφρασαν η καθεμία την υποστήριξή τους στην κατηγορία σε ομιλίες που εκφώνησαν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Τρίτη.

Ο πρέσβης της Ναμίμπια, Neville Gertze, δήλωσε στον ΟΗΕ ότι η χώρα του «καλωσορίζει και υποστηρίζει» την προσφυγή της Νότιας Αφρικής. «Η Ναμίμπια ταυτίζεται και ευθυγραμμίζεται με τα επιχειρήματα που προβάλλει η Νότια Αφρική», δήλωσε ο Gertze.

Άλλες χώρες που έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους στην υπόθεση είναι η Βολιβία, η Ιορδανία, η Μαλαισία και η Τουρκία.

Το ΔΔΔ θα πραγματοποιήσει ακροάσεις για την εξέταση προσωρινών μέτρων την Πέμπτη και την Παρασκευή αυτής της εβδομάδας.

06:57 Επιτυχίες στο πεδίο της μάχης υποστηρίζουν ότι σημειώνουν Παλαιστίνιοι μαχητές

Μαχητές της Χαμάς πραγματοποίησαν αρκετές επιθέσεις κατά των ισραηλινών δυνάμεων την Τρίτη στη βόρεια Γάζα, μεταξύ άλλων πυροδότησαν εκρηκτικά σε σήραγγες καθώς πλησίαζαν οι ισραηλινές δυνάμεις, ενώ μαχητές της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ εκτόξευσαν βλήματα όλμου κατά των ισραηλινών δυνάμεων στην κεντρική Γάζα.

Η τελευταία αξιολόγηση του πεδίου μάχης από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP) αναφέρει επίσης ότι η μάχη για τον έλεγχο της Χαν Γιουνίς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας συνεχίζεται με τις παλαιστινιακές και τις ισραηλινές δυνάμεις να δηλώνουν επιτυχίες.

Παλαιστίνιοι μαχητές συνεχίζουν να εξαπολύουν πυραυλικές επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης με ρουκέτες στην πόλη Σντερότ, σύμφωνα με τις δεξαμενές σκέψης που εδρεύουν στις ΗΠΑ.

Αρκετοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την Τρίτη, όπου Παλαιστίνιοι μαχητές συγκρούστηκαν σε εννέα σημεία με τις ισραηλινές δυνάμεις και ισχυρίστηκαν ότι προκάλεσαν θύματα στις δυνάμεις κατοχής.

Στο νότιο Λίβανο, η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε 10 επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στο βόρειο Ισραήλ και ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον διοικητή της αεροπορίας της Χεζμπολάχ για το νότιο Λίβανο, Αλί Χουσεΐν Μπούρτζι, ενώ συμμετείχε στην κηδεία του ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ Ουισάμ αλ Ταουίλ, ο οποίος επίσης σκοτώθηκε σε προηγούμενο ισραηλινό πλήγμα.

06:52 Η πείνα στη Γάζα ενισχύει τις κατηγορίες για γενοκτονία κατά του Ισραήλ, λέει αξιωματούχος του ΟΗΕ

Η Francesca Albanese αναφέρει ότι η σοβαρή κατάσταση πείνας στη Γάζα «επιτείνει τις κατηγορίες για γενοκτονία» κατά του Ισραήλ.

Το Διεθνές Δικαστήριο θα ακούσει την Πέμπτη και την Παρασκευή αυτής της εβδομάδας τις αγορεύσεις σχετικά με την κατηγορία της Νότιας Αφρικής ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

06:44 Μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού ρημάζουν την Τζενίν – Περικυκλωμένη η Ναμπλούς

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ισραηλινές μπουλντόζες καταστρέφουν υποδομές και δρόμους -συμπεριλαμβανομένων εκείνων γύρω από το νοσοκομείο Ιμπν Σίνα- στην Τζενίν, καθώς οι επιδρομές που άρχισαν πριν από περίπου επτά ώρες συνεχίζονται στην πόλη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν και έκλεισαν όλες τις εισόδους της παλιάς πόλης στη Ναμπλούς.

Επιδρομές και συλλήψεις γίνονται ακόμα σε πολλές περιοχές της Δυτικής Όχθης.

06:31  Συμφωνία ΗΠΑ – Ισραήλ για αποστολή αξιολόγησης του ΟΗΕ στη βόρεια Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη, Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή. Στον απόηχο της συνάντησης Μπλίνκεν με Νετανιάχου το μόνο που φαίνεται να συμφωνήθηκε μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ είναι η αποστολή αξιολόγησης του ΟΗΕ στη βόρεια Γάζα.

Ο κ. Μπλίνκεν ανέφερε ότι αυτή η αποστολή «θα καθορίσει τι πρέπει να γίνει για να επιτραπεί στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους στον βορρά».

Διευκρίνισε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί «εν μία νυκτί», καθώς υπάρχουν «σοβαρές προκλήσεις ασφάλειας, ανθρωπιστικές και υποδομών», αλλά «θα ξεκινήσει μια διαδικασία αξιολόγησης αυτών των εμποδίων και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να ξεπεραστούν».

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Φούλαμ 1-0: Τη λύτρωσε ο Ζίρκζι στο 87′!

Ο Ζίρκζι έκανε ντεμπούτο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και με δικό του γκολ στο 87′ έδωσε τη νίκη με 1-0 κόντρα στη Φούλαμ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024