Γιατί ο πλανήτης θα συνεχίσει να καίει κάρβουνο
Η παγκόσμια χρήση γαιάνθρακα το 2023 έφτασε σε νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας τους 8,5 δισ. τόνους για πρώτη φορά
Μπορεί να έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για την προστασία του κλίματος και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ωστόσο, Κίνα και Ινδία θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τη ζήτηση για ορυκτό κάρβουνο.
Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τον παγκόσμιο στόχο που αφορά τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης γαιάνθρακα, δεδομένου ότι η μεν Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο, η δε Ινδία κατατάσσεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως, ενώ και οι δύο είναι οι κορυφαίοι καταναλωτές καθώς προσπαθούν να τροφοδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη.
Οι ΗΠΑ, ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής γαιάνθρακα στον κόσμο, έχουν μειώσει τη χρήση του.
Το ποσοστό της Κίνας στην παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, το 60% της οποίας παράγεται από γαιάνθρακα, αναμένεται να εκτιναχθεί κατά 33% έως το 2025, σε σύγκριση με 25% το 2015, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
Η ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της Ινδίας σημαίνει επίσης ότι η ζήτηση της χώρας για ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, θα είναι σημαντική, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας διαχείρισης ενεργειακών επενδύσεων Tortoise Capital, Rob Thummel
«Εάν η Ινδία και η Κίνα εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται οικονομικά με αξιοπρεπείς ρυθμούς για την επόμενη δεκαετία, δεν πρόκειται να δούμε τη ζήτηση γαιάνθρακα να εξαφανίζεται σύντομα, σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε στο CNBC ο Ian Roper, επικεφαλής εμπορευμάτων στην Astris Advisory Japan KK.
Προβλέπεται σημαντική αύξηση
Η παγκόσμια χρήση γαιάνθρακα το 2023 έφτασε σε υψηλό ρεκόρ, ξεπερνώντας τους 8,5 δισεκατομμύρια τόνους για πρώτη φορά, λόγω της ισχυρής ζήτησης σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, επεσήμανε στην πρόσφατη έκθεσή του ο IEA.
Και όχι μόνο δεν υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης, αλλά αντίθετα, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, η κατανάλωση άνθρακα στην Ινδία και στη Νοτιοανατολική Ασία προβλέπεται να «αυξηθεί σημαντικά».
Η παραγωγή άνθρακα της Ινδίας αυξήθηκε σε 893 εκατομμύρια τόνους κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους που έληξε τον Μάρτιο του 2023, σημειώνοντας άλμα σχεδόν 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η παραγωγή ακατέργαστου γαιάνθρακα της Κίνας από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2023 αυξήθηκε κατά 2,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022.
Αντίθετα, οι ΗΠΑ, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής γαιάνθρακα στον κόσμο, έχουν μειώσει τη χρήση του.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης, η ποσότητα γαιάνθρακα που καταναλώνεται καθημερινά στις ΗΠΑ κατέγραψε πτώση 62% από 2,8 εκατομμύρια σε 1,1 εκατομμύρια τόνους την ημέρα.
Βήματα προς τα πίσω;
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εκπομπές άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι.
Οι εκπομπές της Ινδίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,2% το 2023, ενώ της Κίνας αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά 4%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Global Carbon Budget.
«Η προσοχή είναι στραμμένη στην Κίνα και στην Ινδία, επειδή αυτές οι δύο χώρες χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή πολύ περισσότερο γαιάνθρακα. Και έτσι οι εκπομπές άνθρακά τους αυξάνονται, δεν μειώνονται», είπε ο Thummel.
Οι δύο χώρες, ωστόσο, έχουν υιοθετήσει και επιθετικούς στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Ινδία έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να καλύψει το 50% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 και η Κίνα έχει σημειώσει κάποια πρόοδο στις προσπάθειές της, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αναλογούν στο 22% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Όμως, το 75% της ισχύος της Ινδίας προέρχεται από εργοστάσια με καύση άνθρακα. Τα αποθέματα σε ινδικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής αυξήθηκαν κατά 6% το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα της Citibank. Η χώρα σχεδιάζεται επίσης να προσθέσει 80 γιγαβάτ θερμικής ισχύος με βάση τον άνθρακα τα επόμενα οκτώ χρόνια.
Ομοίως, ο γαιάνθρακα αντιπροσωπεύει το 61% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας, παρόλο που η χώρα αναγνωρίζεται ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Προσθέτει νέα έργα στο δίκτυο σχεδόν τόσο γρήγορα όσο όλος ο υπόλοιπος κόσμος μαζί το 2022 και φιλοδοξεί να γίνει ουδέτερη άνθρακα έως το 2060.
Έλλειψη αξιοπιστία των ΑΠΕ
Ωστόσο, η έλλειψη αξιοπιστίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημαίνει ότι ο γαιάνθρακα εξακολουθεί να είναι μια κρίσιμη εναλλακτική επιλογή για τις δύο χώρες.
Πέρυσι, η Κίνα υπέφερε από ξηρασία για αρκετούς μήνες, η οποία μείωσε την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στις νότιες επαρχίες της. Για να διατηρηθεί η ηλεκτροδότηση η χώρα έπρεπε να στραφεί στο κάρβουνο.
Το ίδιο πρόβλημα αξιοπιστίας μπορεί να επεκταθεί και στο οικοσύστημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ινδίας.
Τον περασμένο Οκτώβριο, το ποσοστό του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε στο 80% σε σύγκριση με 73% το 2022 κατά την ίδια περίοδο, καθώς οι χαμηλότερες από τις συνηθισμένες βροχές των μουσώνων περιόρισαν την υδροηλεκτρική παραγωγή. Η παραγωγή άνθρακα για αυτόν τον μήνα αυξήθηκε πάνω από 18% σε ετήσια βάση.
Αυτό σημαίνει ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να βασίζονται στον γαιάνθρακα ως την κύρια πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τα επόμενα χρόνια.
«Υπάρχει ακόμη καθαρή αύξηση στην κατανάλωση άνθρακα στην Ινδία για τουλάχιστον μια δεκαετία, καθώς και στην Κίνα επίσης», τόνισε ο Roper.
Πηγή: OT.gr
- Η Γκουίνεθ Πάλτροου και το μυστικό της αναζωογόνησης
- Το επτά το γνωστό: Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες
- ΗΠΑ: 3η εκτέλεση με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα – Πάσχιζε να αναπνεύσει για αρκετά λεπτά
- Κύπρος: Γεωτρήσεις ξεκινά η ExxonMobil στα οικόπεδα 5 και 10 τον Ιανουάριο
- Αϊτή: Κάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις Μακρόν περί «ηλίθιων ηγετών»
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ