Μαραθώνιος επαφών με αφετηρία την Αρμενία
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα έχει σήμερα συνομιλίες τόσο με τον ομόλογό του, Αραράτ Μιρζογιάν, όσο και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Νικόλ Πασινιάν
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Τον ρόλο της ως δύναμης σταθερότητας, επιδεικνύοντας ηγεσία σε περιφερειακά ζητήματα, επιδιώκει να επιβεβαιώσει η ελληνική διπλωματία μέσα από τις επαφές της το επόμενο διάστημα τόσο στη Μέση Ανατολή, όπου ο πόλεμος και η ενδεχόμενη διάχυσή του αποτελούν το μείζον ζήτημα για τη διεθνή κοινότητα, μαζί με την Ουκρανία, όσο και σε ζητήματα όπως ο Καύκασος, που θεωρητικά έχουν βγει από την πρώτη γραμμή της δημοσιότητας, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται.
Με την Αθήνα να δηλώνει σαφώς τη στήριξη της στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Αρμενίας.
Με την κρίση στην περιοχή του Καυκάσου και του Ναγκόρνο Καραμπάχ να μην έχει τελειώσει οριστικά, η Αρμενία αναζητεί πλέον τους συμμάχους της στη Δύση και η Αθήνα δείχνει αποφασισμένη να συμβάλει στην ενίσχυση μιας σταθερής σχέσης Βρυξελλών – Ερεβάν, δηλώνοντας παρούσα στις εξελίξεις.
Εχοντας πρωτοβουλίες προσέγγισης ΕΕ – Αρμενίας από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα στο πλαίσιο των παραδοσιακών σχέσεων Αθήνας – Ερεβάν, ο Γιώργος Γεραπετρίτης βρέθηκε στην Αρμενία, σε επίσημη επίσκεψη, προκειμένου να έχει σήμερα συνομιλίες τόσο με τον ομόλογό του, Αραράτ Μιρζογιάν, όσο και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Νικόλ Πασινιάν.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα του εκτοπισμένου πληθυσμού που αντιμετωπίζει η Αρμενία και στην ανάγκη αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών του, με την Ελλάδα να έχει στείλει ήδη βοήθεια στο Ερεβάν.
Στην ατζέντα είναι και η προώθηση του θεσμικού διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Αρμενίας, με την Αθήνα να έχει δηλώσει την πρόθεση της να συμβάλει ενεργά και στα δύο ζητήματα, στηρίζοντας παράλληλα τη συνέχιση των προσπαθειών για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην περιοχή.
Με την Αθήνα να δηλώνει σαφώς τη στήριξη της στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Αρμενίας.
Υπενθυμίζεται ότι το Αζερμπαϊτζάν χαρακτηρίζεται «δορυφόρος της Τουρκίας» και προσεγγίζεται σταθερά από την Αγκυρα και το ψευδοκράτος, στα σενάρια που αναφέρονται σε πιθανή αναγνώριση των Κατεχομένων, ως ενδεχόμενο να είναι η πρώτη χώρα που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα μπορούσε να το κάνει.
Εστω και αν μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει προχωρήσει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις