Και τώρα (γαλάζιο) «μασάζ» – Οι σκέψεις Μητσοτάκη για όσα… δεν απάντησε για τα ομόφυλα ζευγάρια
Η πειθαρχία και η δέσμευση - Μη πολωτικός ο πρωθυπουργός – Οι πρώτες γαλάζιες αντιδράσεις – Οι προβλέψεις του νόμου
Οι βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια δόθηκαν ευθέως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως επίσης δόθηκε η επικοινωνιακή γραμμή (περί προστασίας παιδιών που σήμερα βρίσκονται στον «αέρα») που θα ακολουθήσει η κυβερνώσα παράταξη, προσδοκώντας στο επόμενο διάστημα να ανατρέψει αρνητικούς συσχετισμούς. «Πρώτα να εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Να μιλήσουμε ανοιχτά για την πραγματικότητα και όλα τα υπόλοιπα έρχονται μετά» επέμεναν πρωθυπουργικοί συνεργάτες μετά και τη συνέντευξη του Μητσοτάκη (ΕΡΤ), με την οποία ο ίδιος άνοιξε επίσημα τον δημόσιο διάλογο.
Ταυτόχρονα βέβαια γαλάζιοι συζητούσαν στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες τους και παραμέτρους του… μετά στη βάση όσων άκουσαν από τον πρωθυπουργό. Η «υποδοχή» των τοποθετήσεων Μητσοτάκη δεν έγινε με τον ίδιο τρόπο απ’ όλους – δεν ανέμεναν ούτε στα «κεντρικά» κάτι τέτοιο -, εξού και τώρα αρχίζει το πολιτικό… μασάζ.
Το Μαξίμου σχεδιάζει να αξιοποιήσει τον χρόνο της διαβούλευσης ώστε να πείσει – και να μεταπείσει – υπουργούς, υφυπουργούς και βουλευτές
Πάντως ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε ήπιος και μη πολωτικός, λέγοντας ότι πρέπει να ωριμάσει η συζήτηση στην κοινωνία αλλά και υποστηρίζοντας ότι έρχεται ένας «λελογισμένος» νόμος – σε μια προσπάθεια καθησυχασμού του πιο συντηρητικού ακροατηρίου. Χωρίς, κατά τα λεγόμενά του, να φέρνει «κάτι επαναστατικά διαφορετικό» από όσα ισχύουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και δίχως να γίνει στην Ελλάδα «εργαστήρι πειραμάτων» με τις «πιο προχωρημένες ιδέες στα θέματα των δικαιωμάτων» (βλέπε αλλαγές στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι οποίες κατηγορηματικά μένουν εκτός συζήτησης από την κυβέρνηση).
Η «πειθαρχία»
Όμως πέρα από τις ευθείες απαντήσεις, τις οποίες είχε ανάγκη να δώσει προκειμένου να βάλει τέλος σε ανεξέλεγκτες συζητήσεις, επιβαρυντικές τελικά για τις κυοφορούμενες αλλαγές και για το κλίμα στην κοινωνία και μέσα στο γαλάζιο στρατόπεδο, ο Μητσοτάκης δεν διευκρίνισε τα πάντα. Είπε ανοιχτά «όχι» στην κομματική πειθαρχία για τους βουλευτές του κατά τη ψήφιση και σε ένα… κλείσιμο ματιού προς τους κάθετα αντίθετους έδειξε ως «αξιοπρεπή στάση» την αποχή. Δηλαδή έδειξε αυτή ως διέξοδο στην έκφραση διαφωνίας, ξορκίζοντας άρα την καταψήφιση, η οποία προφανώς και δημιουργεί μεγαλύτερους τριγμούς.
Αν αυτή η «στάση» αφορά και τα κυβερνητικά στελέχη ή αν στην πραγματικότητα υπάρχει «απαγορευτικό» για υπουργούς και υφυπουργούς, υπάρχει μια λέξη – κλειδί που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός: η «δέσμευση». Μπορεί να σχολίασε ότι και οι υπουργοί «με τη βουλευτική ιδιότητά τους» ψηφίζουν, ωστόσο έδειξε με σαφήνεια ότι τους θεωρεί περισσότερο δεσμευμένους «σε μία συλλογική απόφαση». Αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός άφησε στην άκρη τις… αυστηρότητες σε ένα ζήτημα δικαιωμάτων. Σκιαγραφείται όμως εκείνο που στ’ αλήθεια περιμένει από όλα τα κυβερνητικά στελέχη: να στηρίξουν τη νομοθετική πρωτοβουλία.
Και φαίνεται επίσης ότι το Μαξίμου σκοπεύει να αξιοποιήσει τον χρόνο της διαβούλευσης ώστε να πείσει – και να μεταπείσει – υπουργούς, υφυπουργούς και βουλευτές, οι οποίοι είτε έχουν αρνητική στάση (είναι καθαρά διατυπωμένες, για παράδειγμα, οι θέσεις του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη) είτε προβληματίζονται (σειρά υφυπουργών εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία). Στο φόντο άρα παραμένουν αντιρρήσεις, με αβέβαιο ότι θα κατευναστούν για όλους. Για τον υπουργό Επικρατείας, για παράδειγμα, για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θάνο Πλεύρη κ.ά.
Πρώτες αντιδράσεις
Τη δοκιμασία που επιφυλάσσει το εν λόγω νομοσχέδιο στη γαλάζια ομάδα πιστοποιεί η… ποικιλία των πρώτων αντιδράσεων από νεοδημοκράτες. Γαλάζιος που στέκει ιδεολογικά απέναντι στην πρωτοβουλία δεν έδειχνε διάθεση μετατόπισης από τη στάση του, μαρτυρώντας ουσιαστικά ότι δεν είναι ικανές να οδηγήσουν σε κάτι τέτοιο οι οποιεσδήποτε διευκρινίσεις (θα) δίνονται για το θέμα.
Άλλος που κινείται στη ζώνη του… προβληματισμού με ροπή προς το «όχι» και με αιχμή των ενστάσεών του την προστασία των παιδιών (όχι τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών) διέκρινε με ικανοποίηση μια διάθεση «σεβασμού της αντίθετης άποψης» και «επεξήγησης» κρίσιμων σημείων. Έλεγε ότι θα ζυγίσει ξανά τη θέση του.
Ο χρόνος ψήφισης
Άλλο ένα αναπάντητο ερώτημα είναι ο χρόνος της ψήφισης του νομοσχεδίου και το αν αυτό θα κατατεθεί στη Βουλή πριν ή μετά τις ευρωεκλογές. Οι πληροφορίες επιμένουν, όπως έχει δημοσιεύσει το in, ότι δεν θα αργήσει αυτή η «ωρίμανση» – κατά τον Μητσοτάκη – των συνθηκών.
«Δεν σκεφτόμαστε τώρα ούτε την “αριθμητική” (σ.σ τον αριθμό όσων θα καταψηφίσουν, εκείνων που θα απέχουν και όσων θα στηρίξουν) ούτε τον χρονισμό. Στην παρούσα φάση θέλουμε ενωτικά και όχι με διχαστική διάθεση να ειπωθούν όλα» σημείωναν χθες βράδυ πρόσωπα κοντά στον πρωθυπουργό. Λίγη ώρα πριν πάντως και ο Μητσοτάκης έλεγε με νόημα ότι δεν ανοίγει τώρα τη συζήτηση για να την παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες.
Οι προβλέψεις
Σε κάθε περίπτωση, με βάση τις χθεσινές τοποθετήσεις και εν αναμονή των τελικών διατυπώσεων που θα υπάρξουν στο σχέδιο νόμου, η – κατά τον Μητσοτάκη – «ισότητα στον γάμο» προβλέπει τα εξής:
Πολιτικός γάμος με απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Καμία αλλαγή στο καθεστώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Δηλαδή δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα της παρένθετης μητρότητας ούτε για έναν άνδρα ούτε για ζευγάρι ανδρών. Πρόκειται για τη κυρίαρχη διαχωριστική γραμμή του Μητσοτάκη από την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναγνώριση των παιδιών μπορεί να έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό μέσω παρένθετης μητέρας.
Υιοθεσία από ζευγάρια ανδρών και γυναικών.
Αναγνώριση ως κηδεμόνα του άνδρα ή της γυναίκας που δεν είναι βιολογικός γονιός του παιδιού, χωρίς χρήση του όρου «γονέας 1, γονέας 2».
- Βινίσιους για τις ρατσιστικές επιθέσεις: «Έχω υποφέρει πολύ, είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε όλοι»
- Ουκρανία: Οι ΗΠΑ κλείνουν την πρεσβεία τους στο Κίεβο – «Επίκειται επίθεση»
- Ταξίδι Γεραπετρίτη στο Λονδίνο με ατζέντα Κυπριακό και Συμβούλιο Ασφαλείας
- Ρωσία: Ξεκίνησε μαζική παραγωγή κινητών πυρηνικών καταφυγίων
- Τζο Μπάιντεν: Η στιγμή που χάνεται μέσα στον Αμαζόνιο μετά την ιστορική ομιλία του
- Ο Βελάθκεθ στο διάστημα: Για το Orbital της Σαμάνθα Χάρβεϊ