Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Κλιμάκωση του πολέμου, «θα εκδικηθούμε» λένε οι Χούθι για το χτύπημα ΗΠΑ- Βρετανίας

Live: Κλιμάκωση του πολέμου, «θα εκδικηθούμε» λένε οι Χούθι για το χτύπημα ΗΠΑ- Βρετανίας

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Εξαπλώνεται ο πόλεμος με χτυπήματα εναντίον της Υεμένης από ΗΠΑ-Βρετανία - Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα.

Υπήρξε χτύπημα κατά βάσεων των Χούθι στην Υεμένη από Αμερικανικές και Βρετανικές δυνάμεις.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από που εκκίνησαν οι δυνάμεις και άρα αν εμπλέκονται τρίτες χώρες, όμως βρετανικά μέσα έκαναν λόγο πως τα βρετανικά αεροσκάφη αναχώρησαν από την Κύπρο.

Σήμερα Πέμπτη ξεκίνησε η ακρόαση στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, με τη Νότια Αφρική να παρουσιάζει τα επιχειρήματά της κατά του Ισραήλ για γενοκτονία στη Λωρίδα. Στο πλευρό της συντάσσονται μια σειρά από κράτη και η Διεθνής Αμνηστία.

Το βράδυ της Τετάρτης ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ και ενόψει του δικαστηρίου δήλωσε για πρώτη φορά ότι σκοπός του Ισραήλ δεν είναι να διώξει τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα.

Με αντίποινα απειλούσαν και απειλούν οι Ανσάρ Αλλάχ (Χούθι), ανέφεραν πως στόχευσαν αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις. Διέψευσαν επίθεση των Ανσάρ Αλλάχ οι ΗΠΑ.

Δείτε live

Live oι εξελίξεις στο in

04:24 Το BBC επιβεβαιώνει πως τα πολεμικά αεροσκάφη της RAF, εκκίνησαν από τη βάση της Κύπρου

Τα πλήγματα του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποιήθηκαν από αεροσκάφη που πετούσαν από το Ακρωτήρι της Κύπρου.

Τέσσερα RAF Typhoon (σ.σ Eurofighter) πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε δύο στόχους των Χούθι χρησιμοποιώντας βόμβες Paveway.

Typhoon Eurofighter στα χρώματα της RAF.

04:20 Θεωρούμε το Ιράν υπεύθυνο για τον ρόλο που διαδραμάτισε στις επιθέσεις των Χούτι κατά των αμερικανικών δυνάμεων

«Ήμασταν αρκετά σαφείς σχετικά με το γεγονός ότι το Ιράν είναι ο κύριος -αν όχι ο κύριος- αρωγός ή υποστηρικτής ή χορηγός των Χούθι και ότι το Ιράν έχει εμπλακεί επιχειρησιακά στη διεξαγωγή αυτών των επιθέσεων», δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στη Haaretz. «Έχουν παράσχει πληροφορίες και πληροφορίες στους Χούθι. Έχουν παράσχει στους Χούθι [με] τις ίδιες τις δυνατότητες που χρησιμοποίησαν για τη διεξαγωγή αυτών των επιθέσεων. Πιστεύουμε ότι έχουν σίγουρα εμπλακεί σε κάθε φάση αυτής της διαδικασίας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

03:52 Δέκα χώρες συμμετείχαν στο χτύπημα κατά των Ανσάρ Αλλάχ (Χούθι) σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΗΠΑ

«Σε απάντηση στις συνεχιζόμενες παράνομες, επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων, συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής ναυτιλίας, που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, με την υποστήριξη των Κάτω Χωρών, του Καναδά, του Μπαχρέιν και της Αυστραλίας, διεξήγαγαν κοινές επιδρομές σύμφωνα με το εγγενές δικαίωμα της ατομικής και συλλογικής αυτοάμυνας, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, εναντίον διαφόρων στόχων σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι.

Αυτά τα πλήγματα ακριβείας είχαν ως στόχο να διαταράξουν και να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες που χρησιμοποιούν οι Χούτι για να απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο και τη ζωή των διεθνών ναυτικών σε μία από τις πιο κρίσιμες θαλάσσιες οδούς του κόσμου».

03:44 Οι Χούθι ανακοίνωσαν τους στόχους που επλήγησαν από τους αμερικανικούς και βρετανικούς βομβαρδισμούς

«Η αμερικανοβρετανική εχθρική επίθεση στην Υεμένη στόχευσε την αεροπορική βάση αλ-Νταϊλάμι βόρεια της πρωτεύουσας της Υεμένης, τη Σαναά, την περιοχή του αεροδρομίου της Χοντέιντα, περιοχές στην περιοχή Ζαμπίντ και το στρατόπεδο Κουχλάν ανατολικά της πόλης Σααντά».

«Η αμερικανοβρετανική επίθεση στην Υεμένη έχει ως στόχο το αεροδρόμιο στην περιοχή Αμπς και το αεροδρόμιο Ταΐζ στην περιοχή Ταϊζίγια».

03:32 Οι Χούθι κατηγορούν το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία πως από εκεί έφυγαν αμερικανικά αεροπλάνα – Τα βρετανικά φέρονται να έφυγαν από την βάση στην Κύπρο

Σύμφωνα με πληροφορίες, αεροσκάφη που εδρεύουν στην RAF Akrotiri στην Κύπρο συμμετείχαν στις επιθέσεις εναντίον των Χούθι. Δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη είδηση από που έφυγαν τα αμερικανικά αεροπλάνα.

Στόχος του εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων και εγκαταστάσεις διοίκησης και ελέγχου των Χούθι.

Το μέλος του πολιτικού γραφείου της Ανσάρ Αλλάχ (χούθι), Αλί Αλ-Καχούμ δήλωσε τα εξής: «Η μάχη θα ξεπεράσει τη φαντασία και τις προσδοκίες των Αμερικανών και των Βρετανών. Ο πόλεμος είναι ανοιχτός και οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί θα μετανιώσουν για την επιθετικότητά τους και θα πληρώσουν υψηλό τίμημα. Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης απαντούν στα αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Ένας σκληρός πόλεμος στην Ερυθρά Θάλασσα και στοχεύουμε αμερικανικές και βρετανικές στρατιωτικές τοποθεσίες και βάσεις».

03:23 Οι Χούθι απειλούν ΗΠΑ και Μ.Βρετανία δημοσιεύοντας εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου

Δεν είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε την ημερομηνία εκτόξευσης του πυραύλου.

03:15 Ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος ηθικής καθοδήγησης των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης, Abdullah bin Amer, στο Al-Jazeera:

«Οι τοποθεσίες μας έχουν υποστεί ξαφνικά πλήγματα και δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε. Έχουμε τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε νόμιμα τους εαυτούς μας. Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο φέρουν την ευθύνη για τη στρατιωτικοποίηση της Ερυθράς Θάλασσας. Στο στόχαστρο έχουν μπει στρατιωτικές τοποθεσίες στην περιοχή της Σαναά και της Χοντέιντα.

Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας στην Ερυθρά Θάλασσα μέχρι το τέλος της επίθεσης στη Γάζα. Εάν η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο επεκτείνουν τη μάχη, θα πλήξουμε τις βάσεις τους στην περιοχή».

03:00 Τα πρώτα βίντεο με εκρήξεις στο έδαφος της Υεμένης

Οι ΗΠΑ βομβάρδιζαν θέσεις των Χούθι της Υεμένης κατά τις δύο θητείες του Μπάρακ Ομπάμα, υποστηρίζοντας την Κυβέρνηση που υποστήριζε η Σαουδική Αραβία στη χώρα, αλλά και επί προεδρίας Τραμπ. Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που βομβαρδίζει την Υεμένη.

02:50 Επίσημη δήλωση του αλ-Χούθι, ηγέτη των ανταρτών της Υεμένης

«Περιμένουν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και οι Σιωνιστές ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον της Υεμένης θα μας αποσπάσει την προσοχή από την υπεράσπιση της Γάζας;

Ορκιζόμαστε, ακόμη και αν μετατραπούμε σε άτομα που σκορπίζονται στον αέρα, δεν θα εγκαταλείψουμε τη Γάζα. Θα συνεχίσουμε να στοχεύουμε τα σιωνιστικά πλοία και αυτά που πηγαίνουν στη σιωνιστική οντότητα. Θα αντιμετωπίσουμε την Αμερική, θα την κάνουμε να γονατίσει, θα κάψουμε τα πολεμικά της πλοία, όλες τις βάσεις της και όποιον συνεργάζεται μαζί της. Ό,τι κι αν μας κοστίσει, δεν θα φύγουμε από τη Γάζα. Ας ανάψει ο μεγάλος πόλεμος, γιατί είμαστε ο λαός του και οι άνδρες του.

Στους ανθρώπους μας, τα αδέλφια μας, τους γιους μας και τους πατεράδες μας στη Γάζα, είμαστε μαζί σας. Δεν είστε μόνοι. Το αίμα μας για σας είναι φτηνό και είμαστε μαζί σας μέχρι την τελευταία μας ανάσα. Ο Θεός αρνείται να είμαστε υποταγμένοι και ταπεινωμένοι ενώ χύνεται το αίμα σας.

Τι θα μας πει ο Θεός όταν Τον συναντήσουμε;
Απογοητεύσατε τη Γάζα.
Όχι, μα το Θεό, δεν θα την απογοητεύσουμε, ό,τι κι αν μας κοστίσει.

Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για να ακούσει την ήττα της Αμερικής. Το λέω αυτό με κάθε υπερηφάνεια, θα ποδοπατήσουμε την Αμερική κάτω από τα πόδια μας. Το πεδίο της μάχης θα διδάξει σε όσους δεν μας γνωρίζουν τη δύναμη και τη σοβαρότητά μας.

Δεν θα προειδοποιήσουμε ούτε θα απειλήσουμε. Περιμένετε αυτό που θα θεραπεύσει τις καρδιές σας.

Με το Θεό.
Θα κάψουμε την περιοχή».

02:30 Ξεκίνησε η επίθεση εναντίον των Χούθι από ΗΠΑ και Βρετανία, με αεροπλάνα, πλοία και υποβρύχια

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας άρχισαν τις επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, δήλωσαν τέσσερις αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που διεξάγεται επιχείρηση αυτής της φύσης αφότου οι σιίτες αντάρτες, που υποστηρίζονται από το Ιράν, άρχισαν να βάζουν στο στόχαστρο στην Ερυθρά Θάλασσα εμπορικά πλοία τα οποία κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, στα μέσα Νοεμβρίου της περασμένης χρονιάς.

Περισσότερα εδώ.

Η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επίθεση εναντίον των Χούθι.

01:00 Τα σχόλια του Δημοκρατικού γερουσιαστή των ΗΠΑ για τη Νότια Αφρική γίνονται δεκτά με ενθουσιασμό από την άκρα δεξιά των ΗΠΑ

Ο Τζον Φέτερμαν, ένθερμος υπερασπιστής του Ισραήλ, είχε επιπλήξει τη Νότια Αφρική, λέγοντας ότι η χώρα θα πρέπει να αφήσει στην άκρη τις κατηγορίες για γενοκτονία «δεδομένης της ιστορίας εκεί».

Τα σχόλια του Φέτερμαν του απέφεραν επαίνους από ακροδεξιούς υποστηρικτές που εδώ και καιρό προωθούν θεωρίες συνωμοσίας για «γενοκτονία κατά των λευκών αγροτών στη Νότια Αφρική από συμμορίες μαύρων».

Ο γερουσιαστής δήλωσε αργότερα στην Independent σε δήλωσή του: «Το σύνολο της άποψής μου ήταν το εξής: Η Νότια Αφρική θα πρέπει αντ’ αυτού να επικεντρωθεί στις ανθρωπιστικές κρίσεις που εξελίσσονται στη δική της ήπειρο  όπως το Σουδάν, όπου περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί με εκτεταμένες θηριωδίες».

Όμως η διευκρίνιση αυτή ελάχιστα έκανε για να κατευνάσει την οργή των επικριτών του Φέτερμαν. Ένας χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι τα σχόλια του γερουσιαστή μοιάζουν με το να λέει «οι Αφρικανοί θα πρέπει να ασχοληθούν με τις δικές τους υποθέσεις και να αφήσουν τους λευκούς να το χειριστούν».

00:30 Μόλις 145 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα την Πέμπτη, λέει η υπηρεσία του ΟΗΕ

Μόνο 145 φορτηγά με τρόφιμα, φάρμακα και άλλες ανθρωπιστικές προμήθειες εισήλθαν στη Γάζα την Πέμπτη μέσω του αιγυπτιακού περάσματος της Ράφα και του ισραηλινού περάσματος Κερέμ Σαλόμ, αναφέρει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών στην καθημερινή του ενημέρωση.

Το Ισραήλ συμφώνησε κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας του Νοεμβρίου να αρχίσει να επιτρέπει την είσοδο τουλάχιστον 200 φορτηγών με βοήθεια στη Γάζα, με τις ΗΠΑ να πιέζουν ώστε ο αριθμός να προσεγγίσει τα 500 φορτηγά την ημέρα που εισέρχονταν στη Λωρίδα πριν από τον πόλεμο. Η Ιερουσαλήμ λέει ότι ο ΟΗΕ και η Αίγυπτος προκαλούν μαζικές εμπλοκές στην παράδοση της βοήθειας και ότι επιθεωρεί εκατοντάδες φορτηγά ημερησίως. Κάτι που ο ΟΗΕ διαψεύδει.

00:02 Συγκλονιστικές εικόνες – Μέλη της Ερυθράς Ημισελήνου θρηνούν τους συναδέλφους τους που σκοτώθηκαν στο χτύπημα του ασθενοφόρου

Μέλη της Ερυθράς Ημισελήνου θρηνούν τους συναδέλφους τους που σκοτώθηκαν στο χτύπημα του ασθενοφόρου στη Γάζα.

Δείτε βίντεο:

23:53 Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ συναντήθηκε με τη Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ για τη Γάζα – Συζήτησαν τα βήματα για την κάλυψη των αναγκών των αμάχων της Γάζας

Ο Κύριος Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Φάινερ συναντήθηκε σήμερα με τη Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ για τη Γάζαγια τη Γάζα, Ζίγκριντ Κάαγκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Φάινερ υπογράμμισε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Κάαγκ στον νέο της ρόλο. Οι δύο τους συζήτησαν τις αμοιβαίες προσπάθειες για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει στους αμάχους στη Γάζα, καθώς και βήματα που μπορούν να καλύψουν πιο αξιόπιστα τις ανάγκες των αμάχων της Γάζας μακροπρόθεσμα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο Φάινερ συναντήθηκε την Τρίτη με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις και Θέματα Ειρήνευσης, Ρόουζμαρι ΝτιΚάρλο για να συζητήσουν τον συντονισμό ΗΠΑ – ΟΗΕ για τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των προσπαθειών της Κάαγκ και των επόμενων βημάτων που θα ακολουθήσουν.

23:43 Το Ισραήλ συνεχίζει τη στρατιωτική δράση του στον Λίβανο, τη Δυτική Όχθη, καθώς και τις επιθέσεις στη Γάζα

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος al-Mayadeen, που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, ανέφερε ότι υπήρξε ισραηλινός βομβαρδισμός κοντά στην πόλη Αϊταρούν στον νότιο Λίβανο.

Επίσης, Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι ισραηλινά στρατεύματα πραγματοποιούν επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς έξω από την Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη.

Δείτε βίντεο:

23:33 Περίπου 190 εκτοπισμένοι από τη Γάζα στην Τουρκία

Η Τουρκία μετέφερε 85 ασθενείς και 106 συνοδούς στο πλαίσιο του έβδομου γύρου εκκένωσης, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα.

Οι ασθενείς θα λάβουν ιατρική περίθαλψη στην Άγκυρα, είπε.

«Οι προσπάθειές μας στη Γάζα, όπου το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει, θα συνεχιστούν», δήλωσε ο Κότζα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Πέμπτη.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

23:24 «Βρετανία και ΗΠΑ ετοιμάζονται να χτυπήσουν τους Χούθι στην Υεμένη» – Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε ο Σούνακ

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να χτυπήσουν τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, για να προστατεύσουν τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρουν πηγές της Telegraph.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:14 Το γράφημα του Al Jazeera για την πρώτη ημέρα των ακροάσεων στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη

Το Al Jazeera παρουσιάζει σε ένα γράφημα την πρώτη μέρα των ακροάσεων στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη όπου η Νότια Αφρική στήριξε τις κατηγορίες της κατά του Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα.

Αύριο Παρασκευή η πλευρά του Ισραήλ θα αντικρούσει τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής.

Στο γράφημα του Al Jazeera καταγράφονται και τα ονόματα της νοτιοαφρικανικής νομικής ομάδας.

Πηγή: Al Jazeera

23:04 Οι IDF υπολογίζουν ότι η Χαμάς επένδυσε εκατομμύρια δολάρια για τα τούνελ κάτω από τη Γάζα

Η Χαμάς χρησιμοποίησε περισσότερους από 6.000 τόνους σκυροδέματος και 1.800 τόνους χάλυβα για τις εκατοντάδες χιλιόμετρα σηράγγων κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας, λένε οι IDF, επικαλούμενες νέες πληροφορίες.

Οι IDF λένε ότι οι πληροφορίες που ανακτήθηκαν από τα στρατεύματα στη Γάζα, μαζί με τις εκατοντάδες υπόγειες διόδους που έχουν ερευνηθεί μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι η Χαμάς επένδυσε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στο έργο της για τις σήραγγες.

«Η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς επέλεξε να επενδύσει αυτούς τους πολύτιμους πόρους στην κατασκευή μιας τρομοκρατικής υποδομής που χρησιμοποιείται για να βλάψει Ισραηλινούς πολίτες και τις δυνάμεις των IDF, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύεται κυνικά τον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας», σημειώνουν οι IDF.

Εν μέσω της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, οι IDF επιχειρούν για την κατεδάφιση των κύριων δικτύων σηράγγων της Χαμάς.

Πηγή φωτογραφίας: IDF

22:55 Το Ιράκ υποστηρίζει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο

Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών εγκωμίασε τη θέση της Νότιας Αφρικής σε σύντομη ανακοίνωσή του, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι προβαίνει σε «πρωτοφανείς» δολοφονίες και καταστροφές εναντίον Παλαιστινίων στη Γάζα.

Αρκετές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής που κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, αλλά οι ΗΠΑ την έχουν χαρακτηρίσει «αβάσιμη».

22:45 Προσπάθειες της Αθήνας για επικοινωνία με το Ιράν για τον Έλληνα ναυτικό που επέβαινε στο τάνκερ που κατελήφθη

Ένας 20χρονος Έλληνας δόκιμος πλοίαρχος είναι ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος του τάνκερ ελληνικών συμφερόντων που κατάσχεσε το Ιράν μετά από ρεσάλτο ανδρών του Πολεμικού του Ναυτικού στον Κόλπο του Ομάν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:36 Οι ΗΠΑ λένε ότι δεν υπάρχουν τραυματισμοί ή ζημιές από πύραυλο των Χούθι

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), η οποία εποπτεύει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές από επίθεση των Χούθι προς τις ναυτιλιακές γραμμές στον Κόλπο του Άντεν.

Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι επίθεση με πυραύλους σημειώθηκε στις 02:00 τα ξημερώματα (23:00 ώρα Ελλάδας στις 10 Ιανουαρίου) και προήλθε από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι. Αυτή ήταν η 27η επίθεση της οργάνωσης κατά εμπορικών ναυτιλιακών οδών.

«Ένα εμπορικό πλοίο ανέφερε ότι παρατήρησε οπτικά τον πύραυλο να προσκρούει στο νερό – ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές», αναφέρεται σε ανακοίνωση της CENTCOM.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

22:26 Η ομάδα χόκεϊ επί πάγου του Ισραήλ αποκλείστηκε από τις διεθνείς διοργανώσεις από τη Διεθνή Ομοσπονδία του αθλήματος

Η Διεθνής Ομοσπονδία Χόκεϊ επί Πάγου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι: «Σύμφωνα με το καθήκον της IIHF να προστατεύει όλους τους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς της IIHF και την υποχρέωσή της να δημιουργήσει αντίστοιχες πολιτικές υγείας και ασφάλειας, το Συμβούλιο της IIHF αποφάσισε να αποκλείσει την Εθνική Ομάδα του Ισραήλ από τη συμμετοχή της στα Πρωταθλήματα της IIHF μέχρι να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευημερία όλων των συμμετεχόντων (συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών συμμετεχόντων)».

Σε απάντηση, το Ισραήλ χαρακτήρισε την απόφαση «αντισημιτική» και κατέθεσε έφεση στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο, αναφέρει η Haaretz.

22:17 Επιβεβαιώνονται από διαφορετικές πηγές οι εννέα νεκροί στη Ράφα από ισραηλινό βομβαρδισμό

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος και επιβεβαίωσε δημοσιογράφος του Al Jazeera.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) διέψευσαν ότι ευθύνονται για το χθεσινό πλήγμα σε ασθενοφόρο στην Ντέιρ αλ Μπαλάχ, που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους, ανάμεσά τους τέσσερις διασώστες της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

Τουλάχιστον 23.469 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 59.604 έχουν τραυματιστεί από τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας μετά την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς παλαιστινιακό θύλακα.

22:07 Συγκέντρωση στην πλατεία Νέλσον Μαντέλα στη Ραμάλα – «Ευχαριστώ» των Παλαιστινίων

Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στη Ραμάλα για να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους στη Νότια Αφρική για την προσφυγή κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη.

Δείτε φωτογραφίες από την πλατεία Νέλσον Μαντέλα:

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

21:58 Νέα έκκληση της UNRWA για περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) σημειώνει στο Χ ότι: «Το επίπεδο της σωτήριας βοήθειας που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών λόγω των περιορισμών των ισραηλινών αρχών».

21:48 Αμερικανός βουλευτής επιτίθεται σε Χαμάς, Νετανιάχου

Ο προοδευτικός βουλευτής Μαρκ Πόκαν δήλωσε ότι ενώ η Χαμάς ξεκίνησε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου «ξεκίνησε μια βίαιη απάντηση, χρησιμοποιώντας συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων στη Γάζα (και τη Δυτική Όχθη)».

«Κανείς από τους δύο δεν ενεργεί προς το συμφέρον των ΗΠΑ», έγραψε ο Πόκαν σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε την ανάρτηση:

21:38 Η Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη ευχαριστεί τη Νότια Αφρική για την προσφυγή στο ΔΔΔ

Η σημαία της Νότιας Αφρικής υψώθηκε μπροστά από τον δήμο της Ναμπλούς, ως χειρονομία υποστήριξης και εκτίμησης των προσπαθειών της Νότιας Αφρικής για τη δίωξη του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο για τη γενοκτονία κατά της Λωρίδας της Γάζας.

Δείτε φωτογραφίες από το Quds News Network:

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

21:28 Λευκός Οίκος για τη δίκη στη Χάγη: «Το Ισραήλ έχει απολύτως το δικαίωμα και την ευθύνη να υπερασπιστεί τον εαυτό του»

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, συζήτησε για τον δικαστή του Διεθνούς Δικαστηρίου που κατηγορεί τις ΗΠΑ για συνέργεια στην ισραηλινή γενοκτονία και παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Κίρμπι δήλωσε ότι «η δήλωση του δικαστή δεν επηρεάζει, απολύτως όχι. Το Ισραήλ έχει απολύτως το δικαίωμα και την ευθύνη να υπερασπιστεί τον εαυτό του και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι μπορεί να το κάνει αυτό. Θα συνεχίσουμε να τους παρέχουμε τα εργαλεία και τις δυνατότητες για να το κάνουν αυτό».

21:18 Νέο βίντεο της Ερυθράς Ημισελήνου για το χτύπημα στο ασθενοφόρο

Χθες, η Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) ανακοίνωσε ότι ένα από τα ασθενοφόρα της είχε γίνει στόχος ισραηλινής επίθεσης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα μέλη του πληρώματος και δύο τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι που μετέφεραν.

Δείτε νέο βίντεο που δημοσίευσε η PRCS:

Νωρίτερα σήμερα, όπως προαναφέρθηκε, ότι ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε την εμπλοκή του στη βομβιστική επίθεση, δηλώνοντας στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι «διενεργήθηκε έλεγχος με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στον ισραηλινό στρατό, ο οποίος δείχνει ότι δεν πραγματοποιήθηκε κανένα χτύπημα στην περιγραφόμενη περιοχή».

21:08 Ο Λευκός Οίκος για την απόρριψη της πρόσβασης δημοσιογράφων στη Γάζα από ισραηλινό δικαστήριο

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι αναφέρθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ που απέρριψε την προσφυγή ένωσης ξένων δημοσιογράφων για την πρόσβαση εκπροσώπων των ΜΜΕ στη Γάζα, λέγοντας:

«Δεν μπορώ να σχολιάσω υποθέσεις ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, αλλά μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως το κρίσιμο έργο που κάνουν οι δημοσιογράφοι σε όλον τον κόσμο, σίγουρα για τη σύγκρουση στη Γάζα. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι είναι σε θέση να το κάνουν αυτό με ασφάλεια, σιγουριά, αποτελεσματικότητα και με πλήρη διαφάνεια. Συζητάμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με τους Ισραηλινούς ομολόγους μας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης είναι και θα είναι πάντα μέρος αυτών των συζητήσεων».

20:58 Εκπρόσωπος των IDF: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου»

Με αφορμή το ξεκίνημα των ακροάσεων στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη μετά την προσφυγή κατά του Ισραήλ, ο εκπρόσωπος των IDF, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι λέει ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στον κόσμο να ξεχάσει τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς.

«Αυτές τις ημέρες, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι πολεμάμε σε έναν δίκαιο πόλεμο όπως κανένας άλλος. Έναν πόλεμο που ο εχθρός επέλεξε να ανοίξει, εν γνώσει του, καθώς πραγματοποίησε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και σκληρές πράξεις που δεν έχει δει ο δυτικός κόσμος εδώ και δεκαετίες», είπε στη νυχτερινή συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι πολλές από τις φρικαλεότητες τεκμηριώνονται «από τους ίδιους τους τρομοκράτες. Όμως, παρ’ όλα αυτά, πολλοί στον κόσμο προσπαθούν να τις αγνοήσουν, σαν να μην συνέβησαν».

«Όχι, συνέβησαν. Και εμείς θυμόμαστε και δεν θα ξεχάσουμε και δεν θα επιτρέψουμε στον κόσμο να ξεχάσει», τόνισε.

Μάλιστα, ο Χαγκάρι είπε στα αγγλικά ότι: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Δεν θα αφήσουμε ποτέ τον κόσμο να ξεχάσει τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Δεν θα αφήσουμε ποτέ τον κόσμο να ξεχάσει τους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου».

«Ποτέ ξανά είναι το κάλεσμά μας για δράση, γιατί το ποτέ ξανά είναι τώρα», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Χαγκάρι σημείωσε ότι από εδώ και πέρα δεν θα γίνονται καθημερινές ενημερώσεις για τον πόλεμο.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

20:49 The New York Times: «Το Κατάρ βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Χαμάς για τη μεταφορά απαραίτητων φαρμάκων στους απαχθέντες»

Οι New York Times αναφέρουν ότι το Κατάρ βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Χαμάς για την παράδοση συνταγογραφούμενων φαρμάκων στους Ισραηλινούς ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που επικαλείται αξιωματούχο του Κατάρ, η αραβική χώρα διεξάγει ταυτόχρονα συνομιλίες με το Ισραήλ για τη μεταφορά περισσότερων φαρμάκων στους πολίτες της Γάζας.

Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με το είδος και την ποσότητα των φαρμάκων που απαιτούνται και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να παραδοθούν. Η πηγή σημείωσε επίσης ότι στις συνομιλίες συμμετέχουν και διεθνείς οργανισμοί που μπορούν να βοηθήσουν στη μεταφορά των φαρμάκων.

20:39 Πρόεδρος του κόμματος Shas: «Σκοπεύουμε να κρατήσουμε μεγάλες δυνάμεις στη Γάζα για χρόνια»

Ο πρόεδρος του ισραηλινού κόμματος Shas, Αριέχ Ντερί δήλωσε ότι το Ισραήλ σκοπεύει να διατηρήσει «μεγάλες δυνάμεις στη Γάζα για χρόνια, μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι η απειλή έχει αποτραπεί».

Ο Ντερί, ο οποίος είπε τα παραπάνω κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης σε ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό, δήλωσε επίσης ότι «η απομάκρυνση της απειλής σημαίνει ότι οι ηγέτες της Χαμάς δεν υπάρχουν πλέον, οι ένοπλες δυνάμεις τους δεν υπάρχουν πλέον και ότι θα υπάρξει μια άλλη δύναμη, με την οποία μπορούμε να ζήσουμε. Δεν θα εμπιστευτούμε μια πολυεθνική ή αραβική δύναμη – Θεού θέλοντος, ο στρατός θα παραμείνει στη Λωρίδα της Γάζας για να διασφαλίσει την ασφάλειά της με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

20:30 Το ρεπορτάζ του MEGA για την κατάληψη του τάνκερ από το Ιράν

Το Ιράν ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την κατάληψη του τάνκερ ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν.

Πρόκειται για το τάνκερ «St. Nikolas» (πρώην Suez Rajan), σημαίας νησιών Μάρσαλ, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του MEGA:

20:20 Η Ισλαμική Τζιχάντ λέει ότι απαλλοτρίωσε ισραηλινό drone στη βόρεια Γάζα

Οι Ταξιαρχίες αλ-Κουντς, η στρατιωτική πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, δήλωσε ότι απαλλοτρίωσε ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Skylark στην Τζαμπάλια, χωρίς να διευκρινίσει τις λεπτομέρειες σχετικά με το περιστατικό.

Ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει τις επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα, αφού, όπως υποστήριξε, διέλυσε «το στρατιωτικό δίκτυο της Χαμάς» στην περιοχή.

20:10 Φίλοι και συγγενείς των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα συγκεντρώθηκαν κοντά στον φράχτη για να στείλουν μήνυμα συμπαράστασης

Οικογένειες και φίλοι των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα συγκεντρώθηκαν στον φράχτη για να φωνάξουν μηνύματα υποστήριξης μέσω μικροφώνου, ενώ ορισμένοι από αυτούς φαίνονταν να στέκονται στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, κρατώντας φωτογραφίες των αιχμαλώτων και μιλώντας σε ένα μικρόφωνο συνδεδεμένο με ένα σύστημα ενίσχυσης.

«Ομέρ, μας ακούς; Είμαστε οι Ίμα και Άμπα», φώναξε η Όρνα Νέουτρα, μητέρα του 22χρονου αιχμάλωτου Ομέρ Νέουτρα, χρησιμοποιώντας τις εβραϊκές λέξεις για τη μητέρα και τον πατέρα.

«Είμαστε εδώ. Είμαστε πολύ κοντά σας. Αγωνιζόμαστε για σένα κάθε μέρα», φώναξε.

20:01 Καταδικάζουν οι ΗΠΑ την κατάληψη πετρελαιοφόρου από το Ιράν

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, οι ΗΠΑ καταδικάζουν την κατάληψη πετρελαιοφόρου από το Ιράν και ζητούν την άμεση απελευθέρωση του πλοίου και του πληρώματος.

Το σχετικό βίντεο για την κατάληψη του πετρελαιοφόρου από το Ιράν:

19:51 «Πόσοι από εμάς πρέπει να πεθάνουν;» αναρωτιέται γιατρός στη Χαν Γιουνίς

Ο Δρ Άχμεντ Μουγκράμπι, ο οποίος εργάζεται στο Νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, παρέδωσε ένα μήνυμα στον τοπικό δημοσιογράφο Μοχάμεντ Αλαντάντ, ο οποίος δημοσίευσε ένα βίντεο στο Instagram.

«Μας βλέπετε να φεύγουμε από τη ζωή κάθε μέρα και υπάρχει ένα ερώτημα: Πόσοι από εμάς πρέπει να πεθάνουν για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος;» ρώτησε ο αλ-Μουγκράμπι.

«Πεθαίνουμε κάθε μέρα, κάθε μέρα. Βλέπετε με τα μάτια σας, τις πραγματικές σφαγές που διαπράττονται κάθε μέρα. Όταν επιτίθενται, σκοτώνουν ολόκληρες οικογένειες σε μια επίθεση», τόνισε.

«Γνωρίζουμε πολλούς ανθρώπους… Έξω, στέκονται μαζί μας, μας υποστηρίζουν, παίρνουν μέρος σε διαδηλώσεις. Το εκτιμούμε. Ξέρουμε ότι στέκεστε μαζί μας. Αλλά στο επίσημο επίπεδο, στα κυβερνητικά επίπεδα, δεν έχει γίνει τίποτα», κατέληξε ο αλ-Μουγκράμπι.

19:42 Γκάλαντ για τη δίκη στη Χάγη: «Δεν υπάρχει πλέον δίκαιος πόλεμος – και δεν υπάρχει πλέον ηθικός στρατός»

Σύμφωνα με το ynet, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ αναφέρθηκε στις ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την προσφυγή κατά του Ισραήλ για γενοκτονία και δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πλέον δίκαιος και ηθικός πόλεμος. Δεν υπάρχει πλέον ηθικός στρατός, ο οποίος αφού πληγώσει, σκοτώσει, δολοφονήσει και βασανίσει τα παιδιά και τις γυναίκες του –  εργάζεται για να διαχωρίσει μεταξύ αυτών που είναι άμαχος πληθυσμός και των άθλιων δολοφόνων τρομοκρατών που θα τους κυνηγήσουμε μέχρι τον τελευταίο».

Ο Γκάλαντ έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο παρατηρητήριο των ανατολικών γειτονιών της πόλης Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

19:32 Το HRW δηλώνει ότι ο κόσμος πρέπει να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ συμμορφώνεται με οποιαδήποτε δικαστική απόφαση του ΟΗΕ

Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επαίνεσε τη Νότια Αφρική για την παραπομπή της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ κατά της Γάζας στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ και δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα είναι υπεύθυνη να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ συμμορφώνεται με οποιαδήποτε δικαστική απόφαση.

«Η Νότια Αφρική παρέχει σημαντική ηγεσία εδώ. Χρησιμοποιεί πραγματικά αυτή τη σημαντική ευκαιρία», δήλωσε στο Reuters η Τιράνα Χασάν, εκτελεστική διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Εάν το Ισραήλ δεν συμμορφωθεί με τα μέτρα ή τις εντολές του δικαστηρίου, τότε εναπόκειται στη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι θα ασκήσει όποια πίεση μπορεί για να ενθαρρύνει το Ισραήλ να εφαρμόσει πραγματικά τα μέτρα», τόνισε τα ίδια.

19:22 Διαδηλωτές έξω από τη βρετανική Βουλή καλούν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Νέα διαδήλωση γίνεται στη Βρετανία με αίτημα την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Δείτε βίντεο:

19:13 Ο πρωθυπουργός του Κατάρ υποδέχθηκε τον γενικό γραμματέα της PLO στην Ντόχα

Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Γιασίμ Αλ Θάνι συναντήθηκε με τον Χουσεΐν αλ-Σέιχ, τον γενικό γραμματέα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ αναφέρει ότι οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν τις εξελίξεις στη συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση κατά του παλαιστινιακού λαού, τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου και την αναγκαιότητα μιας συνολικής πολιτικής λύσης βασισμένης στη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο.

Από την πλευρά του, ο Αλ Θάνι επιβεβαίωσε τον συνεχιζόμενο ρόλο του Κατάρ ως διαμεσολαβητή για την εξεύρεση ενός τέλους στον πόλεμο του Ισραήλ και τόνισε τη σημασία της προστασίας της ζωής των πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας και της απρόσκοπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

19:03 Η Χαμάς επαίνεσε τη Νότια Αφρική για την προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισραήλ

Σε ανακοίνωσή της στο Telegram, η Χαμάς αναφέρει ότι η Νότια Αφρική αποδεικνύει «τη θέση αρχών της για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού μας και την απόρριψη των βάναυσων εγκλημάτων της κατοχής (σ.σ. από το Ισραήλ) εναντίον του λαού μας».

Η ένοπλη οργάνωση πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι η υπόθεση αυτή θα δώσει τέλος στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα και θα έχει ως αποτέλεσμα να διωχθεί το ισραηλινό κράτος με την κατηγορία της γενοκτονίας, όπως μετέδωσε το AP.

Σε δήλωση που μετέδωσε το Al Jazeera, ο αξιωματούχος της Χαμάς Μπασέμ Ναΐμ δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τη σύγκληση (σ.σ. του ΔΔΔ) για την κατηγορία της εθνοκάθαρσης και της γενοκτονίας.

Ανυπομονούμε να δούμε μια απόφαση από το δικαστήριο που θα επιτύχει δικαιοσύνη για τα θύματα, θα τερματίσει την επίθεση στη Γάζα και θα θέσει τους εγκληματίες πολέμου προ των ευθυνών τους».

18:54 Χεζμπολάχ: «Δύο διασώστες σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό»

Δύο διασώστες μιας οργάνωσης που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινό βομβαρδισμό στο νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε το σιιτικό ένοπλο κίνημα, το οποίο ανέφερε ότι εξαπέλυσε βομβαρδισμούς στο βόρειο Ισραήλ σε αντίποινα.

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου καταγράφονται καθημερινές ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Λιβάνου/Ισραήλ μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς.

Η ένταση στη μεθοριακή αυτή περιοχή κλιμακώθηκε έπειτα από το αποδιδόμενο στο Ισραήλ αεροπορικό πλήγμα της 2ης Ιανουαρίου σε νότιο προάστιο της Βηρυτού στο οποίο σκοτώθηκε ο υπαρχηγός της Χαμάς, ο Σάλεχ αλ Αρούρι.

Σε ανακοίνωσή της σήμερα, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι ισραηλινό πλήγμα είχε στόχο ένα κέντρο Πολιτικής Προστασίας, κέντρο που συνδέεται με το σιιτικό κίνημα, στο χωριό Χανίν, σκοτώνοντας δύο εργαζόμενους στον τομέα διάσωσης που είχαν τη βάση τους στο κέντρο αυτό.

Η λιβανέζικη οργάνωση κατήγγειλε «την κατάφωρη επίθεση εναντίον ενός κέντρου που παρέχει βοήθεια σε τραυματισμένα θύματα της ισραηλινής επιθετικότητας».

Αργότερα η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε «δεκάδες ρουκέτες» εναντίον της ισραηλινής πόλης Κιριάτ Σμονά, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, «σε απάντηση» για τις «επιθέσεις εναντίον αμάχων».

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, από την πλευρά του, κατήγγειλε τον βομβαρδισμό και πρόσθεσε ότι στόχος αυτού ήταν και ένα ασθενοφόρο.

Σε περισσότερους από τρεις μήνες βίας στα σύνορα, 190 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 141 μαχητές της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Σύμφωνα με τον απολογισμό του ισραηλινού στρατού στην μεθοριακή βία 14 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων εννέα στρατιώτες.

18:44 Κοινή δήλωση Τλαΐμπ – Μπους για υποστήριξη της προσφυγής της Νότιας Αφρικής

Η Παλαιστινο-Αμερικανίδα βουλευτής Ρασίντα Τλαΐμπ και η προοδευτική βουλευτής Κόρι Μπους εξέδωσαν δήλωση υποστήριξης της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο για γενοκτονία, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν «καταστροφικό ρόλο στη συνεχιζόμενη βία στη Γάζα».

«Ως μία από τις χώρες που έχουν συμφωνήσει με τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία, οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να προσπαθούν να δυσφημίσουν και να υπονομεύσουν αυτή την υπόθεση και το διεθνές νομικό σύστημα που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

«Η δέσμευσή μας για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων πρέπει να είναι άνευ όρων», τονίζουν οι δύο πολιτικοί.

18:35 Νομικός εμπειρογνώμονας: Η απόφαση του ΔΔΔ «πρέπει να εκδοθεί σύντομα»

Σε αντίθεση με άλλες διεθνείς νομικές υποθέσεις που μπορεί να χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να επιλυθούν, η προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ θα πρέπει να εκδικαστεί γρήγορα, δήλωσε στο Al Jazeera ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Τζόφρι Νις.

Ο Νις, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, δήλωσε ότι η υπόθεση απαιτεί «προσωρινά μέτρα» για την αποτροπή συνεχιζόμενων καταχρήσεων.

«Δεν πρόκειται για οριστική απόφαση. Είναι μια απόφαση που λαμβάνεται για να σταματήσουν τα δικαιώματα που είναι διαθέσιμα στους ανθρώπους – στην προκειμένη περίπτωση βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία – να καταργούνται», δήλωσε.

«Αυτό πρέπει να συμβεί πριν σταματήσουν οι μάχες, οπότε το δικαστήριο το γνωρίζει αυτό και τολμώ να πω ότι η απόφασή του θα έρθει πολύ γρήγορα. Θα πρέπει να το κάνει», πρόσθεσε.

Στιγμιότυπο από τη σημερινή συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη.

18:26 Νετανιάχου για τη δίκη στη Χάγη: «Πολεμάμε τους τρομοκράτες – και πολεμάμε τα ψέματα»

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στις τοποθετήσεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη δίωξη του Ισραήλ για γενοκτονία, λέγοντας ότι «πολεμάμε τους τρομοκράτες και πολεμάμε τα ψέματα. Σήμερα είδαμε για άλλη μια φορά έναν ‘αντεστραμμένο κόσμο’ – το κράτος του Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία, ενώ καταπολεμά τη γενοκτονία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ξέρουμε πού βρισκόμαστε – θα συνεχίσουμε να πολεμάμε τους τρομοκράτες, θα συνεχίσουμε να αποκρούουμε τα ψέματα, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε το δικαίωμά μας να υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας και να διασφαλίζουμε το μέλλον μας – μέχρι την απόλυτη νίκη».

18:16 Ιατρικές πηγές από τη Γάζα: Οκτώ άτομα σκοτώθηκαν μετά από επίθεση σε αυτοκίνητο στην νοτιοανατολική Γάζα

Ιατρικές πηγές στη Γάζα, που επικαλείται και η Haaretz, ανέφεραν ότι οκτώ άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον αυτοκινήτου στη συνοικία Ελ-Μανάρα στα νοτιοανατολικά της Λωρίδας της Γάζας.

18:11 Ο ισραηλινός στρατός διαψεύδει ότι εξαπέλυσε το φονικό πλήγμα σε ασθενοφόρο στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε σήμερα ότι ευθύνεται για το πλήγμα σε ασθενοφόρο την προηγουμένη στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο έξι ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων διασωστών της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

«Κανένα πλήγμα δεν έγινε στον συγκεκριμένο τομέα», δήλωσε ο στρατός στο AFP, λέγοντας ότι διεξήγαγε έρευνα στη βάση των πληροφοριών που του είχαν δοθεί.

Στο πλήγμα στην Ντέιρ αλ-Μπαλάχ (κεντρική Λωρίδα της Γάζας), έξι άνθρωποι που επέβαιναν στο ασθενοφόρο σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων τέσσερις διασώστες της Ερυθράς Ημισελήνου.

Η Ερυθρά Ημισέληνος είχε ανακοινώσει τους θανάτους αυτούς σε «πλήγμα σε ασθενοφόρο που διενήργησε ο ισραηλινός στρατός στην Ντέιρ αλ Μπαλάχ», στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Η κηδεία των τεσσάρων διασωστών πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία των συναδέλφων τους στην Ντέιρ αλ-Μπαλάχ, μετέδωσε δημοσιογράφος του AFP.

Περισσότερα από 120 ασθενοφόρα καταστράφηκαν και 326 μέλη του ιατρικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί από τις αρχές του πολέμου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

18:07 Μπλίνκεν: «Η απομόνωση του Ιράν περνά από έναν δρόμο που φτάνει σε ένα παλαιστινιακό κράτος»

Η προσφορά ενός δρόμου προς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους είναι ο καλύτερος τρόπος να σταθεροποιηθεί η ευρύτερη περιοχή και να απομονωθεί το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, κατά τον τελευταίο σταθμό, στο Κάιρο, της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή για τον πόλεμο στη Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:57 Κατάρ: «Η εξορία των ηγετικών μελών της Χαμάς δεν είναι τμήμα της πρότασης για την απελευθέρωση των ομήρων»

Αξιωματούχος στο Κατάρ διέψευσε ότι η πρόταση του κράτους του Κόλπου για μια νέα συμφωνία ομηρίας εμπεριείχε την απέλαση ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Maan.

«Οι αναφορές ότι το Κατάρ πρότεινε στους ηγέτες της Χαμάς να εγκαταλείψουν τη Γάζα με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός δεν είναι ακριβείς», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Ένα τέτοιο σχέδιο δεν έχει συζητηθεί σε κανένα στάδιο με κανένα από τα μέρη από την έναρξη του πολέμου», είπε ο αξιωματούχος.

Ο Καταριανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «η διάδοση ψευδών πληροφοριών μπορεί να βλάψει τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη».

«Το Κατάρ συνεχίζει να διεξάγει διάλογο με όλα τα μέρη, με στόχο τη διαμεσολάβηση, προκειμένου να υπάρξει άμεσος τερματισμός στην αιματοχυσία και να προστατευθούν οι ζωές αθώων πολιτών, εξασφαλίζοντας την απελευθέρωση των κρατουμένων και διευκολύνοντας την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», σημείωσε.

17:47 Χούθι: «Κάθε αμερικανική επίθεση δεν θα περάσει χωρίς απάντηση»

Οποιαδήποτε επίθεση των ΗΠΑ κατά των Χούθι της Υεμένης δεν θα περάσει χωρίς απάντηση, δήλωσε ο ηγέτης της ομάδας, Αμπντέλ-Μαλίκ αλ-Χούθι, σε τηλεοπτική ομιλία του.

Ο αλ-Χούθι πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε τέτοια απάντηση θα είναι μεγαλύτερη από την πρόσφατη κατά την οποία μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι της στόχευσαν αμερικανικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα.

17:38 Παλαιστινιακές παρατάξεις: «Καμία συμφωνία μέχρι σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ»

Οι παλαιστινιακές πολιτικές παρατάξεις δηλώνουν ότι η ενιαία εθνική τους θέση είναι ότι δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία ή συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων με το Ισραήλ μέχρι να υπάρξει «συνολική παύση της επίθεσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας».

Οι παλαιστινιακές παρατάξεις δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους την «πλήρη υποστήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανακούφιση του λαού μας και την ανακούφιση των δεινών του».

«Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε και να συμπράξουμε με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες και τα θεσμικά όργανα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της σταθερότητας του λαού μας και της προστασίας του εσωτερικού μετώπου από τα κακόβουλα σχέδια της σιωνιστικής κατοχής», προστίθεται στην ανακοίνωση.

17:28 Ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών στη Γάζα είναι μεγαλύτερος από όλες τις σημαντικές συγκρούσεις του 21ου αιώνα

Η Oxfam αναφέρει ότι ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας ξεπερνά αυτόν οποιασδήποτε άλλης σημαντικής σύγκρουσης του 21ου αιώνα.

«Ο στρατός του Ισραήλ σκοτώνει Παλαιστίνιους κατά μέσο όρο 250 άτομα την ημέρα, γεγονός που υπερβαίνει κατά πολύ τον ημερήσιο αριθμό των νεκρών σε οποιαδήποτε άλλη σημαντική σύγκρουση των τελευταίων ετών», αναφέρει η Oxfam σε ανακοίνωσή της.

Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση παρέθεσε έναν κατάλογο με τον μέσο ημερήσιο αριθμό των νεκρών σε διάφορες συγκρούσεις από την αλλαγή του αιώνα:

  • 96,5 στη Συρία,
  • 51,6 στο Σουδάν,
  • 50,8 στο Ιράκ,
  • 43,9 στην Ουκρανία,
  • 23,8 στο Αφγανιστάν
  • και 15,8 στην Υεμένη.

Η Oxfam σημειώνει ότι οι ζωές των Παλαιστινίων στη Γάζα βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της πείνας, των ασθενειών και του ψύχους, καθώς και των ισραηλινών βομβαρδισμών και επανέλαβε ότι μόνο το 10% των αναγκαίων τροφίμων μπορεί να εισέλθει στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Πολύ σκληρές είναι οι εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα από τη Γάζα όπου οι νεκροί αυξάνονται δραματικά λόγω των ισραηλινών επιθέσεων.

17:19 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Η Νότια Αφρική παρουσίασε την προσφυγή της κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
  • Η νομική ομάδα της χώρας κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διέπραξε γενοκτονία κατά του λαού της Γάζας
  • Οι εκπρόσωποι της Νότιας Αφρικής περιλάμβαναν τους: Ρόναλντ Λαμόλα, Αντίλα Χασίμ, Τεμπέκα Νγκουκαϊτόμπι, Τζον Ντάγκαρντ, Μαξ ντου Πλεσίς, Μπλιν Νι Γκραλέι, Βόχαν Λόου και Βουσιμούζι Μαντονσέλα
  • Εκατοντάδες φιλοπαλαιστίνιοι υποστηρικτές συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο στη Χάγη
  • Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση μετά την ακροαματική διαδικασία, στην οποία κατηγόρησε τη Νότια Αφρική ότι «λειτουργεί ως ο νομικός βραχίονας» της Χαμάς

17:09 Μπλίνκεν μετά το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή: Συμφωνήσαμε να στείλουμε ομάδα αξιολόγησης του ΟΗΕ για να εξετάσει τις συνθήκες στη βόρεια Γάζα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε μετά το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή ότι πέτυχε συμφωνία σε μια σειρά από συγκεκριμένα βήματα:

«Πρώτον, μια συμφωνία με το Ισραήλ να στείλουν τα Ηνωμένα Έθνη μια ομάδα αξιολόγησης στο βόρειο τμήμα της Γάζας για να εξετάσει τις συνθήκες που θα ήταν απαραίτητες για να αρχίσουν να μετακινούνται οι άνθρωποι πίσω στο βόρειο τμήμα.

Δεύτερον, έχουμε μια δέσμευση από την Παλαιστινιακή Αρχή να επιδιώξει ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Τρίτον, έχουμε επίσης, καθώς – κυριολεκτικά την ώρα που βρισκόμαστε εδώ, έχουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αποφαίνεται για τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα των Χούθι – που αποτελεί κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και απειλεί χώρες σε όλο τον κόσμο – και με την ηγεσία των ΗΠΑ, ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που επιμένει να σταματήσουν αυτές οι ενέργειες.

Και τέλος, όπως είπα, μια συμφωνία μεταξύ των χωρών της περιοχής, μεταξύ των Αράβων εταίρων μας, για να συνεργαστούμε και να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για την πορεία προς τα εμπρός, τόσο για την ίδια τη Γάζα όσο και για τη μακροπρόθεσμη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

Ο ίδιος είπε επίσης ότι «δεν νομίζω ότι η σύγκρουση κλιμακώνεται. Υπάρχουν πολλά σημεία κινδύνου – προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το καθένα από αυτά».

17:00 Σκληρή κριτική από Ισραηλινούς πολιτικούς κατά του ΔΔΔ

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ και Ισραηλινοί πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα ασκούν έντονη κριτική για την ακρόαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, με τη Νότια Αφρική να κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα.

Σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση που αναρτήθηκε στο Χ, ο Λαπίντ λέει: «Δεν είναι το Ισραήλ που δικάζεται σήμερα, αλλά η ακεραιότητα της διεθνούς κοινότητας. Αν μια χώρα που προστατεύει τον εαυτό της από μια βίαιη δολοφονική τρομοκρατική επίθεση μπορεί να βρεθεί στο δικαστήριο για γενοκτονία, τότε η σύμβαση για τη γενοκτονία έχει γίνει επιβράβευση της τρομοκρατίας και του αντισημιτισμού».

Ο Λαπίντ αναφέρθηκε στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και είπε: «Αντί να δικάζονται οι δολοφόνοι, ο κόσμος κρίνει τους δολοφονημένους».

Δείτε τη δήλωση Λαπίντ:

16:50 IDF: «Πάνω από 10 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στο βόρειο Ισραήλ»

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση των IDF, περισσότερες από 10 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο κατά της Κιριάτ Σμόνα και της Μαργκαλιότ, με τρεις να καταρρίπτονται από τα αναχαιτιστικά συστήματα του Iron Dome.

Πλάνα από τη βόρεια πόλη Κιριάτ Σμόνα δείχνουν την πρόσκρουση αρκετών ρουκετών, αν και δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε επίσης αρκετούς ακόμη πυραύλους εναντίον άλλων περιοχών στο βόρειο Ισραήλ.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε πλήγματα σε μια σειρά από τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στον Λίβανο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μεταξύ των περιοχών που χτυπήθηκαν από μαχητικά αεροσκάφη και πυροβολικό ήταν στρατιωτικά κτίρια, ένα παρατηρητήριο και άλλες υποδομές που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με τις IDF.

Οι IDF ανακοίνωσαν ακόμη ότι πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς με πυροβολικό εναντίον περιοχών στον νότιο Λίβανο, πιθανώς για να ματαιώσουν προγραμματισμένες επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

Δείτε βίντεο των IDF:

16:41 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την ακρόαση στο ΔΔΔ: «Οι ισχυρισμοί ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία είναι αβάσιμοι»

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ εξέδωσε δήλωση σχετικά με την ακρόαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ) που κατηγορεί το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα.

Η δήλωση έχει ως εξής: «Οι ισχυρισμοί ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία είναι αβάσιμοι. Στην πραγματικότητα, αυτοί που επιτίθενται βίαια στο Ισραήλ είναι εκείνοι που συνεχίζουν να ζητούν ανοιχτά τον αφανισμό του Ισραήλ και τη μαζική δολοφονία των Εβραίων.

Η γενοκτονία είναι μία από τις πιο αποτρόπαιες πράξεις που μπορεί να διαπράξει οποιαδήποτε οντότητα ή άτομο και τέτοιοι ισχυρισμοί θα πρέπει να διατυπώνονται μόνο με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι στις τρομοκρατικές πράξεις της Χαμάς – πράξεις που η Χαμάς έχει ορκιστεί να επαναλάβει ξανά και ξανά μέχρι να καταστραφεί πλήρως το Ισραήλ. Το Ισραήλ επιχειρεί σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον στη Γάζα, έναν αστικό χώρο μάχης όπου η Χαμάς σκόπιμα ενσωματώνεται και κρύβεται πίσω από τους αμάχους».

16:32 Ο Τζέρεμι Κόρμπιν συνεχάρη τη Νότια Αφρική για την προσφυγή της

Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών στην Αγγλία, Τζέρεμι Κόρμπιν βρέθηκε στη Χάγη σήμερα για την προσφυγή κατά του Ισραήλ από τη Νότια Αφρική με την κατηγορία της γενοκτονίας στη Γάζα.

Στη συνέχεια ο Κόρμπιν μίλησε στους συγκεντρωμένους έξω από το ΔΔΔ και συνεχάρη τη Νότια Αφρική για την πρωτοβουλία της.

Ο Κόρμπιν είπε ότι «ο κόσμος έχει αφυπνιστεί για τα δεινά του παλαιστινιακού λαού», επέκρινε τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς «παιδιών, αμάχων, σχολείων, νοσοκομείων, σπιτιών, αγροτικών χώρων» και αυτό που περιέγραψε ως «την εκδίωξη του πληθυσμού της Γάζας σε μέρη που τους είπαν ότι είναι ασφαλή και αποδείχθηκαν απίστευτα επικίνδυνα».

Δείτε σχετικά βίντεο:

16:22 «Ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει στο τέλος της γενοκτονίας»

Η Σάρα Ράσνταν, διοργανώτρια στη συγκέντρωση αλληλεγγύης υπέρ της Παλαιστίνης στη Χάγη, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η δικαστική υπόθεση είναι «ένα βήμα προς τη δικαιοσύνη για τους Παλαιστίνιους».

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει στο τέλος της γενοκτονίας και ελπίζουμε, στο εγγύς μέλλον, στο τέλος της κατοχής», δήλωσε η ακτιβίστρια.

Η Ράσνταν πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές ήθελαν επίσης να δείξουν την υποστήριξή τους στη Νότια Αφρική.

«Ελπίζουμε ότι το δικαστήριο θα αποφανθεί ότι πρόκειται για γενοκτονία και στη συνέχεια από αυτό κάθε κράτος που δεν ενεργεί προς την κατεύθυνση του τερματισμού της γενοκτονίας θα είναι τότε συνένοχο στην ίδια τη γενοκτονία», τόνισε η ίδια.

Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση κοντά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

16:12 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: Τουλάχιστον 23.469 οι νεκροί στη Γάζα

Αυξάνονται καθημερινά οι νεκροί στη Γάζα. Ο τελευταίος απολογισμός από το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα κάνει λόγο για 23.469 νεκρούς και 59.604 τραυματίες, ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από μισό εκατομμύριο μολύνσεις από διάφορες μεταδιδόμενες ασθένειες.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι 112 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ 194 έχουν τραυματιστεί.

16:03 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Από τις 15:00 μέχρι τις 16:00 η ώρα σειρήνες ακούγονταν στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με τις IDF.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, σειρήνες ακούστηκαν σε Μετούλα, Κιριάτ Σμόνα, Μαργκαλιότ κ.α.

15:53 Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ ελπίζει ότι η διπλωματία μπορεί να μειώσει τις εντάσεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ αποκάλυψε την ελπίδα του ότι η διπλωματία μπορεί να μειώσει τις εντάσεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου. Υπάρχουν σχεδόν καθημερινές συγκρούσεις στα σύνορα μεταξύ μαχητών της Χεζμπολάχ και ισραηλινών δυνάμεων, γεγονός που αυξάνει τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση.

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν περαιτέρω με τις πρόσφατες δολοφονίες δύο ανώτερων διοικητών της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ.

Μετά από συνάντηση με Λιβανέζους αξιωματούχους, ο ειδικός απεσταλμένος Amos Hochstein δήλωσε σήμερα: «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτή την προσπάθεια για να καταλήξουμε όλοι μαζί, όλοι μας και από τις δύο πλευρές των συνόρων, σε μια λύση που θα επιτρέψει σε όλους τους ανθρώπους στο Λίβανο και το Ισραήλ να ζήσουν με εγγυημένη ασφάλεια και να επιστρέψουν σε ένα καλύτερο μέλλον».

15:36 Νομικοί για την υπόθεση της Νότιας Αφρικής: «Ήταν πολύ εντυπωσιακή»

Ο Thomas MacManus, ανώτερος λέκτορας σε θέματα κρατικού εγκλήματος στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, δηλώνει στο Al Jazeera ότι η προσφυγή της Νότιας Αφρικής ήταν «πολύ εντυπωσιακή».

«Κατέθεσαν με πολύ συνοπτικό τρόπο κάποιες καταστροφικές κατηγορίες που συνδυάστηκαν με έναν τόσο νομικά ορθό τρόπο», δήλωσε ο MacManus, προσθέτοντας ότι εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο με τον οποίο οι εκπρόσωποί της παρουσίασαν τη συμπεριφορά και την πρόθεση, καθώς και τα σημεία που αφορούσαν τη δικαιοδοσία.

Τα επιχειρήματα της Νότιας Αφρικής που σχετίζονται με τον επείγοντα χαρακτήρα της υπόθεσης, είπε ο MacManus, θα είναι «τα πιο καταστροφικά» κατά την άποψη του Ισραήλ.

15:21 Λαμόλα: «Αβάσιμη η δήλωση Ισραήλ ότι η Νότια Αφρική λειτουργεί ως νομικός βραχίονας της Χαμάς»

Ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον υπουργό Δικαιοσύνης της Νότιας Αφρικής για τις σκέψεις του σχετικά με τα σχόλια του εκπροσώπου του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Λίορ Χάιατ, ο οποίος είχε κατηγορήσει τη Νότια Αφρική ότι «λειτουργεί ως νομικός βραχίονας της Χαμάς».

Ο κ. Λαμόλα αντέκρουσε τον ισχυρισμό λέγοντας ότι η δήλωση είναι «αβάσιμη, δεν έχει καμία βάση».

Ακόμα προσέθεσε ότι η Νότια Αφρική ενεργεί «εκ μέρους πολλών Παλαιστινίων» και «δεν παρουσιάζει καμία υπόθεση εκ μέρους της Χαμάς».

«Δεν είμαστε εναντίον του εβραϊκού λαού», συμπλήρωσε.

15:11 Νότια Αφρική: «Αν δεν δράσουμε θα δούμε την καταστροφή του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα»

Η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής παραχωρεί συνέντευξη Τύπου μετά την ακροαματική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νότιας Αφρικής Ρόναλντ Λαμόλα, ο οποίος άνοιξε την υπόθεση της χώρας στο Διεθνές Δικαστήριο λέει ότι η Νότια Αφρική βρίσκεται στη Χάγη για να «αναζητήσει δικαιοσύνη για τα θύματα» στη Γάζα και ότι έχει «καθήκον να αποτρέψει τη γενοκτονία».

«Χωρίς δράση, θα δούμε την καταστροφή του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νότιας Αφρικής, Ρόναλντ Λαμόλα, ο οποίος άνοιξε την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον Λαμόλα η Νότια Αφρική βρίσκεται στη Χάγη για να «αναζητήσει δικαιοσύνη για τα θύματα» στη Γάζα και έχει «καθήκον να αποτρέψει τη γενοκτονία».

Ο Λαμόλα προειδοποιεί ότι χωρίς δράση, θα μπορούσαμε να δούμε την «καταστροφή του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα».

Ακόμα απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να δράσει ώστε να μην μετανιώσει εκ των υστέρων

Ιδιαίτερα υπογραμμίζει τη γενοκτονία της Ρουάντα, η οποία, όπως λέει, θα μπορούσε να είχε αποτραπεί.

«Ας μην ζήσουμε το ίδιο αίσθημα μετάνοιας όταν πρόκειται για την Παλαιστίνη», λέει ακόμα.

15:00 Αντίδραση του Ισραήλ για την εκδίκαση της υπόθεσης της Νότιας Αφρικής –  «Διαστρέβλωσε εντελώς την πραγματικότητα στη Γάζα – Αγνόησε τη σφαγή της Χαμάς»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ σε ανάρτησή του στο X, χαρακτήρισε την ακροαματική διαδικασία της Πέμπτης ήταν «μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις υποκρισίας στην ιστορία, που επιδεινώθηκε από μια σειρά ψευδών και αβάσιμων ισχυρισμών».

Ο Λίορ Χάιατ υποστήριξε ότι η Νότια Αφρική «λειτουργεί ως ο νομικός βραχίονας της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς» και «διαστρέβλωσε εντελώς την πραγματικότητα στη Γάζα», αγνοώντας το «γεγονός ότι στις 7 Οκτωβρίου οι τρομοκράτες της Χαμάς διείσδυσαν στο Ισραήλ, δολοφόνησαν, εκτέλεσαν, κατέσφαξαν, βίασαν και απήγαγαν Ισραηλινούς πολίτες, απλώς και μόνο επειδή ήταν Ισραηλινοί, σε μια προσπάθεια να πραγματοποιήσουν γενοκτονία».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ακόμα ότι η Νότια Αφρική «επιδιώκει να επιτρέψει στη Χαμάς να επιστρέψει για να διαπράξει τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα σεξουαλικά εγκλήματα».

Ο Λίορ Χάιατ, αποκαλώντας εκ νέου τους δικηγόρους της Νότιας Αφρικής, «εκπροσώπους της Χαμάς», ισχυρίζεται ότι αγνοούν επίσης το γεγονός ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα ως ανθρώπινες ασπίδες και δρα μέσα από νοσοκομεία, σχολεία, καταφύγια του ΟΗΕ, τζαμιά και εκκλησίες με σκοπό να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας» και προσθέτει πως: «136 όμηροι κρατούνται σε αιχμαλωσία της Χαμάς, χωρίς πρόσβαση σε εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού και ιατρική περίθαλψη».

Τέλος, καταλήγει αναφέροντας ότι: «Το κράτος του Ισραήλ θα συνεχίσει να προστατεύει τους πολίτες του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κάνοντας διάκριση μεταξύ των τρομοκρατών της Χαμάς και του άμαχου πληθυσμού, και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να απελευθερώσει όλους τους ομήρους και να εξαλείψει την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, μια ρατσιστική και αντισημιτική τρομοκρατική οργάνωση που στη Σύμβασή της καλεί σε καταστροφή του κράτους του Ισραήλ και σε δολοφονία των Εβραίων».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

14:44 Το Διεθνές Δικαστήριο εξέτασε την «πιο λεπτομερή και πιο φρικτή υπόθεση στην ιστορία του»

Σύμφωνα με την ανταποκριτή του Al Jazeera από το Διεθνές Δικαστήριο: «Μόλις ακούσαμε τρεις ώρες πολύ λεπτομερών περιγραφών αυτού που η Νότια Αφρική λέει ότι είναι μια πολύ πειστική περίπτωση γενοκτονίας που διαπράττει τώρα το Ισραήλ στη Γάζα.

Η Νότια Αφρική ζητά από το Δικαστήριο να αποφασίσει γρήγορα για επείγοντα προσωρινά μέτρα ώστε να ζητήσει από το Ισραήλ να σταματήσει ό,τι κάνει: Στρατιωτική δράση, μαζικές εκτοπίσεις, στέρηση τροφίμων, στέγης, νερού και βασικής υγειονομικής περίθαλψης σους κατοίκους της Γάζας.

Οι ιστορικοί, που παρακολουθούν το Διεθνές Δικαστήριο εδώ και πολλά χρόνια, λένε ότι αυτή είναι η πιο λεπτομερής, η πιο φρικτή υπόθεση μέχρι σήμερα».

14:30 Ολοκληρώθηκε η αγόρευση της Νότιας Αφρικής: Οι συνέπειες του να μη ληφθούν προσωρινά μέτρα

Ο Vusimuzi Madonsela, εκπρόσωπος της Νότιας Αφρικής, δηλώνει στο δικαστήριο ότι η Νότια Αφρική προσήλθε στο ΔΔΔ «για να αποτρέψει τη γενοκτονία και να το πράξει στο πλαίσιο της εκπλήρωσης της διεθνούς υποχρέωσης που βαρύνει τη Νότια Αφρική και όλα τα άλλα κράτη βάσει της σύμβασης».

«Οι συνέπειες του να μην υποδείξουμε σαφή και συγκεκριμένα προσωρινά μέτρα και να μην λάβουμε μέτρα παρέμβασης, ενώ το Ισραήλ αγνοεί τις διεθνείς υποχρεώσεις του μπροστά στα μάτια μας, φοβόμαστε ότι θα ήταν πράγματι πολύ σοβαρές:

  • Για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα που εξακολουθούν να διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο περαιτέρω γενοκτονικών πράξεων
  • Για την ακεραιότητα της σύμβασης, για τα δικαιώματα της Νότιας Αφρικής και
  • Για τη φήμη του δικαστηρίου αυτού, το οποίο είναι εξοπλισμένο και οφείλει να ασκεί τις εξουσίες του για την αποτελεσματική πραγμάτωση των δικαιωμάτων που απορρέουν από τη σύμβαση

14:25 Γιατί η Νότια Αφρική δεν ζητά καμία δικαστική απόφαση κατά της Χαμάς

  • Ο Lowe, εκπρόσωπος της Νότιας Αφρικής,  απάντησε στο ερώτημα αυτό με τα ακόλουθα σημεία:
  • Η υπόθεση αυτή αφορά τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, το έδαφος δηλαδή που, πριν από τρεις εβδομάδες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τόνισε ότι αποτελεί «αναπόσπαστο τμήμα του εδάφους που κατέλαβε το 1967» το Ισραήλ.
  • Όπως θα καταλάβει το δικαστήριο, η Χαμάς δεν είναι κράτος και δεν μπορεί να είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση για τη Γενοκτονία και δεν μπορεί να είναι συμβαλλόμενο μέρος στην παρούσα διαδικασία.
  • Υπάρχουν άλλα όργανα και διαδικασίες που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα των μέτρων που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με τις θηριωδίες του παρελθόντος κατά άλλων φορέων, εκτός από τα κράτη.
  • Από νομική άποψη, βάσει της σύμβασης, η Νότια Αφρική δεν μπορεί να ζητήσει από το παρόν δικαστήριο διαταγή κατά της Χαμάς.

14:08 Καμία βιαιότητα, καμία φρικαλεότητα δεν μπορεί να δικαιολογήσει με κανέναν τρόπο και καμία συνθήκη διάπραξη γενοκτονίας

Ο Vaughan Lowe ξεκίνησε την ομιλία του, όπως έκαναν και οι περισσότεροι εκπρόσωποι της Νότιας Αφρικής, υπενθυμίζοντας στο δικαστήριο ότι σε αυτό το στάδιο, «δεν χρειάζεται να καθορίσει αν το Ισραήλ έχει ενεργήσει ή όχι  αντίθετα προς τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία».

Όπως είπε αυτό μπορεί να γίνει μόνο «στο στάδιο της ουσίας».

Στη συνέχεια, μέσα από τη νομολογία του ΔΔΔ, επεσήμανε πέντε προϋποθέσεις για τη λήψη προσωρινών μέτρων. Απαριθμώντας τα ένα προς ένα, εξήγησε πώς η περίπτωση της Νότιας Αφρικής πληρούσε αυτούς τους όρους.

Ακόμα αναφέρθηκε και στις κατηγορίες που έχει απευθύνει το Ισραήλ στη Νότια Αφρική με τον ισχυρισμό ότι δεν έκανε αντίστοιχη προσφυγή για τα εγκλήματα της Χαμάς.

«Η Χαμάς δεν είναι κράτος»

Σε νομικό επίπεδο εξήγησε μία σειρά από παράγοντες που κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό. «Η Χαμάς δεν είναι κράτος και δεν δεσμεύεται από τη συνθήκη της Γενεύης», είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε ότι για να υποστηριχθεί η κατηγορία της γενοκτονίας δεν αρκεί η ακρότητα και η βιαιότητα των όποιων επιχειρήσεων αλλά χρειάζεται να υπάρχει και πρόθεση και επεσήμανε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση, όχι οι Εβραίοι ούτε οι πολίτες του Ισραήλ, έχουν πρόθεση να καταστρέψουν την ομάδα των Παλαιστινιών ως σύνολο και ότι επίσης δεν έκαναν καμία ενέργεια για να αποτρέψουν τη γεονοκτονία.

Ακόμα ανέφερε ότι η επίκληση του Ισραήλ στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα, δεν έχει εφαρμογή σε αυτή την περίπτωση, καθώς η Γάζα ήταν για χρόνια κατεχόμενο έδαφος από το Ισραήλ και σε κάθε περίπτωση το Ισραήλ είναι αυτό που ασκεί έλεγχο στη Γάζα, ρυθμίζοντας τις προμήθειες, το ρεύμα που θα περάσει στον περικλεισμένο από τείχος θύλακα.

«Ωστόσο αυτό δεν είναι το σημαντικότερο», ανέφερε. Το σημαντικότερο είναι όπως είπε ότι όποια πράξη αγριότητας και σφαγής να έχει γίνει από μερίδα των Παλαιστινίων δεν μπορεί να δικαιολογήσει με κανέναν τρόπο και καμία συνθήκη πράξη γενοκτονίας.

13:52 Αεροπορική επιδρομή κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς

Όσο συνεχίζεται η διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο, το Ισραήλ εξακολουθεί να στοχοποιεί νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με αναφορές από τοπικά μέσα το νοσοκομείο Νάσερ δέχεται επίθεση.

Η επανειλημμένη στοχοποίηση των υγειονομικών δομών βρίσκεται στο κέντρο των επιχειρημάτων της Νότιας Αφρικής εναντίον του Ισραήλ.

13:41 «Η μόνη ελπίδα της Γάζας και όλου του κόσμου βρίσκεται σε αυτό το δικαστήριο»

«Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα υψηλότερα επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας που έχουν καταγραφεί ποτέ. Ο λιμός είναι προ των πυλών», αναφέρει η εκπρόσωπος της νομικής ομάδας της Ν. Αφρικής, Blinne Ni Ghralaigh, που ανέβηκε στο βήμα του Δικαστηριου.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα αναφέρει ότι τέσσερις στους πέντε ανθρώπους στον κόσμο που βιώνουν καταστροφική πείνα βρίσκονται στη Γάζα.

‘Το Ισραήλ συνεχίζει να αρνείται ότι ευθύνεται για την ανθρωπιστική κρίση που δημιούργησε, ακόμη και όταν η Γάζα λιμοκτονεί’, προσθέτει.

Η διεθνής κοινότητα έχει αποτύχει πολλές φορές, είπε αναφέροντας τη Ρουάντα και τη Βοσνία. Τώρα η κατάσταση στη Γάζα είναι επείγουσα. Το ΣΑ του ΟΗΕ απέτυχε και να καταφέρει κατάπαυση πυρός, και αν αποτύχουμε άλλη μια φορά αυτή τη φορά αυτό δεν θα αφορά μόνο τον κόσμο της Γάζας.

Όλος ο κόσμος νιώθει οργή και ντροπή, ανέφερε.

Η ίδια αναφέροντας τα όσα έχουν πει ανθρωπιστικές οργανώσεις για την κατάσταση στη Γάζα τόνισε την ιστορικότητα της στιγμής.

Παραθέτοντας τα λόγια του ιερέα στη Βηθλεέμ τη μέρα των Χριστουγέννων που το Ισραήλ με ένα χτύπημα σκότωσε 250 Παλαιστίνιους, η εκπρόσωπος της Νοτίου Αφρικής είπε ότι η τελευταία ελπίδα για τον κόσμο της Γάζα και όλον τον κόσμο βρίσκεται σε αυτή την αίθουσα.

Ο ιερέας είχε πει ότι οι Παλαιστίνιοι θα σηκωθούμε από αυτή την καταστροφή όπως κάνουμε πάντα, αλλά τότε όταν όλος ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη του στη Γάζα, δεν θα υπάρχει περιθώριο για να δοθεί καμία συγγνώμη.

13:30 Χαμάς: Η Δικαιοσύνη θα δοκιμαστεί σήμερα

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Sami Abu Zuhri δήλωσε στο Reuters ότι η οργάνωση παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τη διαδικασία του Διεθνούς Δικαστηρίου.

«Η δικαιοσύνη θα δοκιμαστεί σήμερα», δήλωσε. «Καλούμε το δικαστήριο να απορρίψει κάθε πίεση και να λάβει απόφαση για την ποινικοποίηση της ισραηλινής κατοχής και να σταματήσει την επίθεση στη Γάζα».

13:14 Ο στόχος της εξάλειψης της Χαμάς δεν αποκλείει την πρόθεση γενοκτονίας

Ο Max Du Plessis ανέφερε αρχικά ότι «το Ισραήλ για χρόνια θεωρούσε τον εαυτό του πέρα και πάνω από το νόμο». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «οποιοδήποτε κίνητρο ή προσπάθεια να καταστραφεί η Χαμάς δεν αποκλείει τη γενοκτόνο πρόθεση του Ισραήλ προς το σύνολο ή μέρος του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα» και κάλεσε το Δικαστήριο να αποφασίσει για την προσφυγή και να λάβει μέτρα.

Στη συνέχεια ανέφερε δηλώσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ που περιγράφουν τη δραματική κατάσταση στη Γάζα. Ειδικότερα ανέφερε τον Arif Husain από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα που έχει δηλώσει:

«Στη ζωή μου, δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο από άποψη σοβαρότητας, από άποψη κλίμακας και στη συνέχεια από άποψη ταχύτητας».

Ακόμα υπενθύμισε στο Δικαστήριο ότι με τον τρόπο που έχει δράσει σε άλλες υποθέσεις οφείλει να δράσει και τώρα καθώς «τα δικαιώματα των Παλαιστινίων δεν αξίζουν λιγότερο από όλων των άλλων».

Ειδικότερα αναφέρθηκε στις περιπτώσεις της Γκάμπιας, της Βοσνίας και της Ουκρανίας, ενώ υπογράμμισε ότι υποχρέωση της Νότιας Αφρικής προέρχεται από την ανάγκη προστασίας των Παλαιστινίων στη Γάζα και το απόλυτο δικαίωμά τους να μην υπόκεινται σε γενοκτονικές πράξεις.

13:07 Στο βήμα ο καθηγητής Max Du Plessis, δικηγόρος που εκπροσωπεί τη Νότια Αφρική, καθώς η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται μετά από ένα σύντομο διάλειμμα

12:54 Συνάντηση Μπλίνκεν με Σίσι

Μακριά για λίγο από τις διαδικασίες στη Χάγη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah al-Sisi συναντήθηκαν στο Κάιρο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Σίσι με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στο λιμάνι της Άκαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε επίσης με τον Αμπάς χθες, στη Ραμάλα στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

12:47 Το Δικαστήριο διέκοψε για λίγα λεπτά

12:44 Η επιχειρηματολογία της Ν. Αφρικής για τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου

Ο καθηγητής John Dugard πήρε τον λόγο εκ μέρους της Νότιας Αφρικής και επιχειρηματολόγησε γιατί το Διεθνές Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για να αποφασίσει εάν το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία, καθώς όπως φαίνεται το Τελ Αβίβ θα προβάλει τον αντίθετο ισχυρισμό.

Ο Dugard σημείωσε ότι οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία είναι «erga omnes, υποχρεώσεις που οφείλονται στη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της».

«Τα συμβαλλόμενα κράτη σε αυτή τη σύμβαση υποχρεούνται όχι μόνο να απέχουν από γενοκτονικές πράξεις αλλά και να τις αποτρέπουν», πρόσθεσε ο Dugard.

«Η Νότια Αφρική έχει μακρά ιστορία στενών σχέσεων με το Ισραήλ. Για τον λόγο αυτό, δεν έθεσε τη διαφορά αμέσως υπόψη του δικαστηρίου», είπε.

«Παρακολουθούσε με φρίκη την απάντηση του Ισραήλ στις τρομερές φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον του λαού του στις 7 Οκτωβρίου με μια επίθεση στη Γάζα που είχε ως αποτέλεσμα την αδιάκριτη δολοφονία αθώων Παλαιστινίων αμάχων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά».

Η Νότια Αφρική, πρόσθεσε, προσπάθησε να έρθει σε επαφή με την ισραηλινή κυβέρνηση μέσω της πρεσβείας πριν από την κατάθεση της προσφυγής. Ο Dugard λέει ότι το Ισραήλ «απέτυχε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που έθεσε η Νότια Αφρική και ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ύπαρξη διαφοράς».

Στις 5 Ιανουαρίου, η Νότια Αφρική ζήτησε διμερή συνάντηση, στην οποία το Ισραήλ απάντησε ότι οι εκπρόσωποι των δύο χωρών «συντονίζονται» μετά τη λήξη των ακροάσεων στο ΔΔΔ. Η Νότια Αφρική απάντησε ότι μια τέτοια συνάντηση δεν θα εξυπηρετούσε κανένα σκοπό.

 12:38 «Πρόθεση του Ισραήλ η γενοκτονία»

Τα όσα κάνουν οι στρατιώτες στο πεδίο δικαιολογούνται από τη στάση του κράτους του Ισραήλ και των αξιωματούχων του είπε ακόμα ο νομικός εκπρόσωπος της Ν. Αφρικής παραθέτοντας και άλλα δεδομένα που υποδεικνύουν σύμφωνα με τον ίδιο ότι στις προθέσεις του Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας βρίσκεται η γενοκτονία.

«Οι στρατιώτες πιστεύουν ότι τα λόγια τους και οι ενέργειές τους είναι αποδεκτές, επειδή η καταστροφή της ζωής των Παλαιστινίων στη Γάζα είναι διατυπωμένη κρατική πολιτική.

«Ανώτεροι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι ενθάρρυναν χωρίς καμία μομφή τον 95χρονο έφεδρο του ισραηλινού στρατού Ezra Yahin, βετεράνο της σφαγής του Deir Yassin εναντίον των Παλαιστινίων το 1948, να μιλήσει στους στρατιώτες πριν από την χερσαία εισβολή στη Γάζα.

«Στην ομιλία του, επανέλαβε το ίδιο μοτίβο, ενώ οδηγούνταν με όχημα του ισραηλινού στρατού, ντυμένος με τη στολή του ισραηλινού στρατού: ‘Να είστε θριαμβευτές και να τους αποτελειώσετε και να μην αφήσετε κανέναν πίσω. Σβήστε τη μνήμη τους. Σβήστε τους, τις οικογένειές τους, τις μητέρες και τα παιδιά τους. Αυτά τα ζώα δεν μπορούν πλέον να ζήσουν.

Αν έχετε έναν Άραβα γείτονα, μην περιμένετε, πηγαίνετε στο σπίτι του και πυροβολήστε τον. Θέλουμε να εισβάλουμε όχι όπως πριν. Θέλουμε να μπούμε και να καταστρέψουμε ό,τι βρίσκεται μπροστά μας. Να καταστρέψουμε τα σπίτια, μετά να καταστρέψουμε το επόμενο με όλες μας τις δυνάμεις πλήρη δύναμη. Μπαίνουμε και καταστρέφουμε».

12:34 «Ένα κράτος που κατηγορεί ένα άλλο για γενοκτονία αποτελεί μια σημαντική πράξη»

Η Νότια Αφρική αναφέρει λεπτομερώς πολλές περιπτώσεις στις οποίες προειδοποίησε το Ισραήλ ότι η συμπεριφορά του θεωρήθηκε γενοκτονία, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση από το Ισραήλ.

12:26 Περισσότερα για την πρόθεση γενοκτονίας

Ο νομικός εκπρόσωπος της Νότιας Αφρικής ανακεφαλαίωσε σχετικά με το κατά πόσο υπάρχει πρόθεση στο Ισραήλ για να διαπράξει γενοκτονία:

  • Η γενοκτονική ρητορική είναι κοινός τόπος στην ισραηλινή Κνεσέτ.
  • Μέλη της Κνεσέτ έχουν επανειλημμένα ζητήσει να εξαλειφθεί, να ισοπεδωθεί, να διαγραφεί και να συντριβεί η Γάζα από όλους τους κατοίκους της.
  • Έχουν αποδοκιμάσει οποιονδήποτε λυπάται για τους αθώους κατοίκους της Γάζας, υποστηρίζοντας επανειλημμένα ότι δεν υπάρχουν αθώοι (άνθρωποι) στη Γάζα.
  • Οι (ισραηλινοί) νομοθέτες έχουν ζητήσει ανελέητα βομβαρδισμούς από αέρος, με ορισμένους να υποστηρίζουν τη χρήση πυρηνικών όπλων καταστροφής.
  • Δημοσιογράφοι και σχολιαστές έχουν ανακοινώσει ότι η γυναίκα είναι εχθρός. Το μωρό είναι εχθρός. Η έγκυος γυναίκα είναι εχθρός και είναι απαραίτητο να μετατραπεί η λωρίδα σε σφαγείο.
  • Η εσκεμμένη αποτυχία της κυβέρνησης του Ισραήλ να καταδικάσει, να αποτρέψει και να τιμωρήσει μια τέτοια υποκίνηση γενοκτονίας αποτελεί από μόνη της σοβαρή παραβίαση της Σύμβασης για τη Γενοκτονία.

12:19 Περσικός: Κατάληψη πετρελαιοφόρου ελληνικών συμφερόντων – Έλληνας ναυτικός στο πλήρωμα

To πετρελαιοφόρο St. Nikolas (πρώην Suez Rajan), συνδεδεμένο με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation, κατελήφθη από έξι ενόπλους, σύμφωνα με ενημέρωση του βρετανικού στρατού. Μεταξύ του πληρώματος, είναι ένας Έλληνας ναυτικός, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας.

Τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για νέο περιστατικό χάους στις θαλάσσιες διόδους της Μέσης Ανατολής, ενώ η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου, ενημερώνει ότι το περιστατικό κατεγράφη στα ύδατα μεταξύ Ομάν και Ιράν στην είσοδο – έξοδο των στενών του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.

12:09 Πρόθεση γενοκτονίας: Δηλώσεις Νετανιάχου και υπουργών – Πανηγυρισμοί στρατιωτών

Ο εκπρόσωπος της Νοτίου Αφρικής προσπαθεί να αποδείξει ότι πίσω από τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα υπάρχει πρόθεση γενοκτονίας. Για αυτό παραθέτει δηλώσεις αξιωματούχων και βίντεο με στρατιώτες που πανηγυρίζουν όταν σκοτώνουν αμάχους και τραγουδούν ότι δεν υπάρχει αθώος Παλαιστίνιος.

Ειδικότερα ανέφερε τη φράση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Θυμηθείτε τι σας έχει κάνει ο Αμαλήκ» και παίζει ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη Τύπου στην οποία την είπε.

«Αυτό αναφέρεται στη βιβλική εντολή του Θεού προς τον Σαούλ για την εκδικητική καταστροφή μιας ολόκληρης ομάδας ανθρώπων», δήλωσε ο δικηγόρος

Η φράση του υπουργού Άμυνας Yoav Gallant προσκομίζεται επίσης. Τον Οκτώβριο, είχε πει: «Δεν θα υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν θα υπάρχουν τρόφιμα, δεν θα υπάρχουν καύσιμα, τα πάντα είναι κλειστά. Πολεμάμε ανθρώπινα ζώα και θα ενεργήσουμε αναλόγως».

Οι στρατιώτες απέδειξαν ότι κατάλαβαν το μήνυμα του Νετανιάχου για το «τι σας έχει κάνει ο Αμαλήκ». «Αφού έκανε τα σχόλια, οι δημοσιογράφοι κατέγραψαν τους στρατιώτες να τραγουδούν και να χορεύουν, λέγοντας «δεν υπάρχουν αθώοι», «ας καεί το χωριό τους», «θα σβηστούν», τον Νοέμβριο», είπε και πρόβαλε το σχετικό βίντεο.

Η Νότια Αφρική λέει ότι είναι σαφές ότι η επίκληση του Αμαλήκ από τον πρωθυπουργό χρησιμοποιείται από τους στρατιώτες για να δικαιολογήσουν τη δολοφονία αμάχων» και να θέσουν σε εφαρμογή την εντολή του Νετανιάχου.

«Η πρόθεση γενοκτονίας γίνεται κατανοητή και εφαρμόζεται στην πράξη». Η Νότια Αφρική δήλωσε επίσης ότι η γενοκτονική ρητορική είναι «κοινός τόπος στην ισραηλινή Κνεσέτ».

12:05 Η ρητορική του Ισραήλ υποδεικνύει γενοκτονία – Το 1% έχει αποδεκατιστεί συστηματικά

Άλλος ένας Νοτιοαφρικανός ενάγων ανέβηκε στο βήμα για να συζητήσει τις γενοκτονικές προθέσεις και τη ρητορική του Ισραήλ. Σημειώνει ότι «15 ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ και 21 μέλη ομάδων εργασίας του ΟΗΕ έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα αντανακλά μια γενοκτονία εν τη γενέσει της».

«Το 1% του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα έχει αποδεκατιστεί συστηματικά και ένας στους τέσσερις έχει υποστεί τραυματισμούς», αναφέρει ο ενάγων.

11:55 Γιατί το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία – Τα δεδομένα

Το λόγο πήρε τώρα η Adila Hassim, η οποία είναι δικηγόρος που εκπροσωπεί την υπόθεση της Νότιας Αφρικής:

«Η Νότια Αφρική υποστηρίζει ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει το άρθρο 2 της σύμβασης διαπράττοντας πράξεις που εμπίπτουν στον ορισμό της γενοκτονίας. Οι πράξεις αυτές δείχνουν συστηματικά πρότυπα συμπεριφοράς από τα οποία μπορεί να συναχθεί γενοκτονία.

Πρώτο δεδομένο: Μαζική δολοφονία Παλαιστινίων στη Γάζα

«Η  πρώτη γενοκτονική πράξη είναι η μαζική δολοφονία Παλαιστινίων στη Γάζα» είπε, ενώ δείχνει φωτογραφίες από ομαδικούς τάφους όπου θάφτηκαν πτώματα, «συχνά αγνώστων στοιχείων».

«Το Ισραήλ χρησιμοποίησε 6.000 βόμβες την εβδομάδα. Τουλάχιστον 200 φορές, έχει αναπτύξει βόμβες 2.000 λιβρών (907kg) στη νότια Γάζα, την οποία χαρακτήρισε ασφαλή.

«Κανείς δεν γλίτωσε. Ούτε καν τα νεογέννητα. Οι επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών την έχουν χαρακτηρίσει ως νεκροταφείο για τα παιδιά».

Δεύτερο δεδομένο: Χωρίς βοήθεια

Η πρόκληση σοβαρών σωματικών ή ψυχικών βλαβών από το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους στη Γάζα αποτελεί παραβίαση του άρθρου 2Β της Σύμβασης για τη Γενοκτονία.

Από τις επιθέσεις του Ισραήλ έχουν τραυματιστεί και ακρωτηριαστεί ξανά σχεδόν 60.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά. Όλα αυτά σε συνθήκες όπου το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης έχει σχεδόν καταρρεύσει.

Μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, συλλαμβάνονται, τους δένουν τα μάτια, τους αναγκάζουν να γδυθούν και τους φορτώνουν σε φορτηγά και τους μεταφέρουν σε άγνωστες τοποθεσίες.

Η ταλαιπωρία του παλαιστινιακού λαού, σωματική και ψυχική, είναι αναμφισβήτητη.

Τρίτο δεδομένο: Η Γάζα έχει μετατραπεί σε ακατοίκητο μέρος

Η Γάζα έχει μετατραπεί σε ένα ακατοίκητο μέρος

Βομβαρδίζονται οι ασφαλείς ζώνες

Δεν υπάρχει πόσιμο νερό

Τα τρόφιμα δεν φτάνουν

Οι ασθένειες έχουν αυξηθεί κατά 2.000%

Τέταρτο δεδομένο: Στοχοποίηση υγειονομικών δομών

Στοχοποίηση υγειονομικών δομών

«Η αναπαραγωγική βία που ασκήθηκε στις Παλαιστίνιες γυναίκες, τα μωρά και τα παιδιά περιελάμβανε μέτρα επιβολής που αποσκοπούσαν στο να αποτελέσουν ένα υπολογισμένο μοτίβο μιας επιδιωκόμενης γενοκτονικής πράξης», υποστηρίζει η Νότια Αφρική.

Σκοτώθηκαν νεογέννητα

Οι έγκυες κινδυνεύουν και γεννούν χωρίς περίθαλψη

Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει μέτρα γιατί έχει ενδείξεις από το τι συμβαίνει εδώ και 13 εβδομάδες

11:41 Η απάντηση του Ισραήλ πέρασε την κόκκινη γραμμή, λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ν. Αφρικής

«Καμία ένοπλη επίθεση σε κρατικό έδαφος, όσο σοβαρή και αν είναι, ακόμη και μια επίθεση που περιλαμβάνει εγκλήματα θηριωδίας δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία ή υπεράσπιση για παραβιάσεις της σύμβασης, είτε πρόκειται για θέμα δικαίου είτε για θέμα ηθικής.

«Η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έχει ξεπεράσει αυτό το όριο και δίνει αφορμή για παραβιάσεις της σύμβασης».

«Αντιμέτωποι με αυτά τα στοιχεία και με το καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τη γενοκτονία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1 της Σύμβασης, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής κίνησε αυτή την υπόθεση.

«Η Νότια Αφρική χαιρετίζει το γεγονός ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στις κατηγορίες, προκειμένου το θέμα να επιλυθεί από το δικαστήριο».

11:37 Υπουργός Δικαιοσύνης της Ν. Αφρικής: Η βία και η καταστροφή στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ δεν άρχισαν στις 7 Οκτωβρίου

Ο Ronald Lamola, υπουργός Δικαιοσύνης της Νότιας Αφρικής, εκφωνεί την εναρκτήρια αγόρευση στο Δικαστήριο.

«Τείνοντας τα χέρια μας στον λαό της Παλαιστίνης, το κάνουμε με πλήρη επίγνωση ότι είμαστε μέρος της ανθρωπότητας.

«Αυτά ήταν τα λόγια του ιδρυτικού μας προέδρου Νέλσον Μαντέλα, αυτό είναι το πνεύμα με το οποίο η Νότια Αφρική προσχώρησε στη σύμβαση για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας το 1998.

«Με αυτό το πνεύμα προσεγγίζουμε το δικαστήριο ως συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης. Πρόκειται για μια δέσμευση προς όλους, τόσο προς τον λαό της Παλαιστίνης όσο και προς τους Ισραηλινούς».

«Η βία και η καταστροφή στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ δεν άρχισαν στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Οι Παλαιστίνιοι βιώνουν συστηματική καταπίεση και βία εδώ και 76 χρόνια, στις 6 Οκτωβρίου 2023 και κάθε μέρα από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον από το 2004, το Ισραήλ συνεχίζει να ασκεί τον έλεγχο του εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων, των χερσαίων διαβάσεων, του νερού, της ηλεκτρικής ενέργειας και των πολιτικών υποδομών, καθώς και βασικών κυβερνητικών λειτουργιών».

11:21 Ξεκίνησε η αγόρευση της Νότιας Αφρικής

Ο εκπρόσωπος της νομικής ομάδας της Νότιας Αφρικής που πήρε πρώτος τον λόγο ξεκίνησε με μια ιστορική αναδρομή της Παλαιστίνης και του Ισραήλ κάνοντας λόγο για απρτχάιντ και για κατοχή εις βάρος του παλαιστινιακού λαού.

«Η Νότια Αφρική έχει αναγνωρίσει τη συνεχιζόμενη Νάκμπα του παλαιστινιακού λαού μέσω της αποικιοκρατίας του Ισραήλ από το 1948».

«Η αίτηση τοποθετεί τις γενοκτονικές πράξεις και παραλείψεις του Ισραήλ στο ευρύτερο πλαίσιο του 25ετούς απαρτχάιντ, της 56ετούς κατοχής και της 16ετούς πολιορκίας που επέβαλε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας».

11:18 Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι ενεργεί κατά της Χαμάς αλλά όχι κατά των αμάχων

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι «ενεργεί βάσει του δικαιώματός του στην αυτοάμυνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, αλλά όχι κατά του άμαχου πληθυσμού».

Η ίδια είπε ότι «γεγονός είναι ότι η γενοκτονία, εξ ορισμού, προϋποθέτει την πρόθεση να καταστραφούν, εν όλω ή εν μέρει, τα μέλη μιας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας λόγω της συμμετοχής τους σε αυτή την ομάδα. Δεν μπορώ να δω αυτή την πρόθεση στην αυτοάμυνα του Ισραήλ κατά της ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς».

11:10 Ξεκίνησε η συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου στη Χάγη, Joan Donoghue, παρουσιάζει την υπόθεση που θα εκδικαστεί και αφορά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ για γενοκτονία.

Οι δύο δικαστές της Νότιας Αφρικής και του Ισραήλ, Dikgang Ernest Moseneke και Aharon Barak, ορκίστηκαν αμέσως μόλις ξεκίνησε η διαδικασία

10:55 Νάφταλι Μπένετ: Το Διεθνές Δικαστήριο είναι η υπόθεση Ντρέιφους του 21ου αιώνα

Με την υπόθεση Ντρέιφους παραλληλίζει ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ το δικαστήριο στη Χάγη που εκδικάζει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής για γενοκτονία κατά του Ισραήλ.

Η υπόθεση Ντρέιφους έχει μείνει στην ιστορία ως κορυφαίο παράδειγμα της αντισημιτικής πολιτικής της Γαλλίας και εν γένει της Ευρώπης του 19ου και 20ου αιώνα που στοχοποίησε έναν Εβραίο στρατιωτικό κατηγορώντας τον και καταδικάζοντάς τον ανυπόστατα για «προδοσία».

10:49 Ιδιοκτήτης καταστήματος στη Ράφα το μετατρέπει σε αυτοσχέδια κλινική

Ο Zaki Shaheen, πρώην υπάλληλος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, μετέτρεψε το κατάστημά του σε αυτοσχέδια ιατρική κλινική για να βοηθήσει τους τραυματίες και τους ασθενείς στη νότια συνοριακή πόλη Ράφα.

Η Ράφα έχει κατακλυστεί από εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους ανθρώπους που φεύγουν από τις μάχες βορειότερα. Ο Shaheen δήλωσε ότι έχει εργαστεί στην περίθαλψη σε όλη του τη ζωή.

«Έτσι αποφασίσαμε να ανοίξουμε ένα ιατρικό τμήμα και πήραμε βοήθεια από το υπουργείο Υγείας», είπε, σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι να αποφορτιστούν τα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία.

«Δεχόμαστε όχι λιγότερα από 30 ή 40 περιστατικά την ημέρα».

10:38 ΗΠΑ: Θα υπάρξουν συνέπειες εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις των Χούθι

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ καταφέρθηκε εναντίον του Ιράν επειδή «προμηθεύει προηγμένα οπλικά συστήματα στους Χούθι».

Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ισχυρίστηκε ότι η Τεχεράνη προμήθευσε την ένοπλη ομάδα με έδρα την Υεμένη με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, τα οποία, όπως είπε, χρησιμοποιήθηκαν όλα σε επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι το Ιράν εμπλέκεται στον σχεδιασμό επιθέσεων των Χούθι και ενώ δεν επιδιώκουν αντιπαράθεση με την Τεχεράνη, «το Ιράν έχει επίσης μια επιλογή: να συνεχίσει να παρέχει ή να αποσύρει την υποστήριξή του στους Χούθι, χωρίς την οποία οι Χούθι θα δυσκολεύονταν να παρακολουθούν αποτελεσματικά και να πλήττουν πλοία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν», δήλωσε η ίδια.

Η Thomas-Greenfield δήλωσε στο Συμβούλιο την Τετάρτη: «Εάν οι επιθέσεις των Χούθι συνεχιστούν, θα υπάρξουν συνέπειες».

10:30 Φιλοϊσραηλινές και φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στη Χάγη

Η συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου αναμένεται να ξεκινήσει από στιγμή σε στιγμή. Στη Χάγη έχουν συγκεντρωθεί φιλοϊοσραηλινοί και φιλοπλαιστίνιοι διαδηλωτές.

10:18 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι σκότωσε 10 μαχητές της Χαμάς στη Γάζα

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία λέει ότι σκότωσε τρεις «τρομοκράτες» καθώς βγήκαν από σήραγγα στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι στο κέντρο της Γάζας.

Ένα αεροσκάφος σκότωσε επίσης τρεις άνδρες που έβγαιναν από ένα κτίριο στην νότια Χαν Γιουνίς, όπου βρέθηκαν όπλα. Δύο ακόμη άνδρες πυροβολήθηκαν κατά την είσοδό τους στο ίδιο κτίριο, ενώ άλλοι δύο σκοτώθηκαν κατά την τοποθέτηση βόμβας, αναφέρεται σε ανάρτηση στο Χ.

Οι εντεινόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στο κέντρο της Γάζας και στη Χαν Γιουνίς στο νότο προκαλούν «ραγδαία αύξηση των θυμάτων», αναφέρει ο ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι οι βομβαρδισμοί έχουν «καταστροφικές συνέπειες για δεκάδες χιλιάδες αμάχους» στη νότια και κεντρική Γάζα.

10:09 Το Ισραήλ πίεσε ξένους διπλωμάτες να καταδικάσουν την προσφυγή της Νότιας Αφρικής

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ έδωσε εντολή στις πρεσβείες του να πιέσουν διπλωμάτες και πολιτικούς να εκδώσουν δηλώσεις κατά της προσφυγής της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios.

Το τηλεγράφημα, το οποίο εστάλη στις 4 Ιανουαρίου και περιήλθε στην κατοχή του Axios, ανέφερε:  «Ζητάμε μια άμεση, ξεκάθαρη και δημόσια δήλωση. Ζητάμε να δηλώσετε δημόσια και ξεκάθαρα ότι η ΧΩΡΑ ΣΑΣ απορρίπτει τους πιο εξωφρενικούς, παράλογους και αβάσιμους ισχυρισμούς εναντίον του Ισραήλ».

Οι Ισραηλινοί πρεσβευτές ενημερώθηκαν επίσης ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θα στείλει δεκάδες επιστολές σε παγκόσμιους ηγέτες, προτρέποντάς τους να απορρίψουν την έκκληση της Νότιας Αφρικής.

10:00 Η Ερυθρά Ημισέληνος για τον 28χρονο που σκοτώθηκε από επίθεση σε ασθενοφόρο

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κατονόμασε ένα από τα μέλη της που σκοτώθηκε σε ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εναντίον του ασθενοφόρου της χθες ως τον 28χρονο Fouad Khamash.

Ο Khamash, εθελοντής φωτογράφος, «διακινδύνευσε γενναία τη ζωή του για να προβάλει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική οργάνωση στη Γάζα», δήλωσε η ανθρωπιστική οργάνωση.

09:22 Αναφορές στις ΗΠΑ: Η Χεζμπολάχ σχεδιάζει επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους

Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι αυξάνονται οι φόβοι για πιθανές επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή, αναφέρει δημοσίευμα.

Επικαλούμενο τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους, το Politico ανέφερε ότι η αυξανόμενη ένταση από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και τις αντιπαραθέσεις με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο έχουν ανησυχήσει τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Χεζμπολάχ «θα μπορούσε να εξετάζει το ενδεχόμενο επιθέσεων τόσο κατά των αμερικανικών στρατευμάτων όσο και κατά του διπλωματικού προσωπικού στο εξωτερικό».

Ένας αναλυτής υπογράμμισε ότι ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν ήδη πλήττουν με συχνότητα αμερικανικούς στόχους.

«Το μέτωπο του Λιβάνου είναι έτοιμο να ξεκινήσει και οι ιρανικές πολιτοφυλακές σφυροκοπούν τις ΗΠΑ στην ανατολική Συρία και το Ιράκ», ανέφερε στο Politico ο Andrew Tabler, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Είναι ενδιαφέρον ότι όλα αυτά συμβαίνουν στο παρασκήνιο και ο κόσμος επικεντρώνεται στη Γάζα, αλλά ο πόλεμος είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος από αυτό».

09:00 Βολές πυροβολικού βόρεια του στρατοπέδου Nuseirat

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν μια περιοχή βόρεια του προσφυγικού καταυλισμού Nuseirat στην κεντρική Γάζα.

Ο προσφυγικός καταυλισμός, που βρίσκεται κοντά στην Ντέιρ ελ Μπάλα, έχει επανειλημμένα δεχθεί ισραηλινά στρατιωτικά πυρά κατά τη διάρκεια του πολέμου.

08:40 ΟΗΕ: Οι επιθέσεις καταρρακώνουν το σύστημα υγείας της Γάζας

Μόλις το 1/5 από τα 5. 000 κρεβάτια που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών στη Γάζα είναι διαθέσιμα, λέει ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric.

Σημείωσε ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των 77 πρωτοβάθμιων κέντρων υγείας δεν λειτουργούν καθόλου.

«Οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στο Deir el-Balah και το Khan Younis – σε συνδυασμό με τις εντολές εκκένωσης σε κοντινές περιοχές – θέτουν τρία νοσοκομεία σε κίνδυνο κλεισίματος: το Al-Aqsa, το Nasser και το ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Γάζας», δήλωσε ο Dujarric.

«Περίπου 350. 000 άτομα με χρόνιες ασθένειες και περίπου 485. 000 άτομα με διαταραχές ψυχικής υγείας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διαταραχές στις θεραπείες τους στη Γάζα», δήλωσε ο Dujarric.

Περίπου 1,9 εκατομμύρια εκτοπισμένοι κινδυνεύουν από μεταδοτικές ασθένειες λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης, των υπερπλήρων καταλυμάτων και της έλλειψης πρόσβασης σε κατάλληλο νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής και αποχέτευσης, αναφέρει ο ΟΗΕ.

08:19 Δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων στη Γάζα ισχυρίζεται το Ισραήλ

Επαρκής βοήθεια εισέρχεται στη Γάζα και δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων, λέει Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο Moshe Tetro, μέλος του ισραηλινού αμυντικού οργανισμού που είναι αρμόδιος για τις παλαιστινιακές πολιτικές υποθέσεις, δήλωσε ότι το Ισραήλ ήταν πρόθυμο να αυξήσει την ποσότητα της βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα. Κατηγόρησε τις διεθνείς ομάδες βοήθειας ότι δυσκολεύονται να επεξεργαστούν και να παραλάβουν την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Η αξιολόγηση που κάναμε όλοι, με τον ΟΗΕ και άλλους οργανισμούς, δείχνει ότι υπάρχει επαρκής βοήθεια. Όσον αφορά τα τρόφιμα, τα αποθέματα στη Λωρίδα της Γάζας είναι επαρκή για το εγγύς μέλλον. Δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων στη Γάζα»

Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι ο οργανισμός αναγκάστηκε να ακυρώσει έξι προγραμματισμένες αποστολές στη βόρεια Γάζα. «Το εμπόδιο είναι η πρόσβαση. Καλούμε το Ισραήλ να εγκρίνει τα αιτήματα του ΠΟΥ και άλλων εταίρων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας»

08:00 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Η Κολομβία γίνεται η τελευταία χώρα που εκφράζει την υποστήριξή της στην προσφυγή γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο. Η ακρόαση θα ξεκινήσει με την παρουσίαση των επιχειρημάτων από τη Νότια Αφρική στις 10 πμ. Το in θα καλύψει live τη διαδικασία στο ΔΔΔ.
  • Συνεχίζονται οι επιθέσεις στην κεντρική και νότια Λωρίδα της Γάζας με δεκάδες νέους θανάτους αμάχων, ενώ σφοδρέ συγκρούσεις σημειώνονται και στη βόρεια Γάζα.
  • Οι Χούθι κατηγορούν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου στη Γάζα σε απάντηση στο ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδικάζει τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.
  • Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Ghebreyesus καλεί το Ισραήλ να εγκρίνει το αίτημα του οργανισμού του και άλλων οργανώσεων που επιδιώκουν να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα.
  • Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει «καμία ένδειξη» ότι το Ισραήλ στοχεύει δημοσιογράφους στη Γάζα.
  • Ανώτερος σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί σήμερα με αξιωματούχους στη Βηρυτό σε μια προσπάθεια να «αποκατασταθεί η ηρεμία» εν μέσω υψηλών εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

07:44 Ισραηλινές δυνάμεις αποσύρονται από τη Δυτική Όχθη αφού δέχονται επίθεση

Το Al Jazeera Arabic και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ των Ταξιαρχιών Αλ-Κουντς, της ένοπλης πτέρυγας της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, και των ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τα ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα, τα οποία εισέβαλαν στη Τζενίν κατά τη διάρκεια της νύχτας απόψε και άρχισαν να κατεδαφίζουν οικοδομές, έγιναν στόχος με εκρηκτικούς μηχανισμούς και πυροβολισμούς. Οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται από την πόλη.

07:25 Η διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα τη διήμερη δημόσια ακρόαση σχετικά με το αίτημα της Νότιας Αφρικής για τη λήψη προσωρινών μέτρων στην προσφυγή που κατέθεσε και στην οποία υποστηρίζει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα.

Οι δύο συνεδριάσεις ήταν αρχικά προγραμματισμένες για δύο ώρες την Πέμπτη και την Παρασκευή το πρωί, αλλά «παρατάθηκαν κατά μία ώρα, κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ», ανακοίνωσε το ΔΔΔ την Τετάρτη.

Σήμερα Πέμπτη η Νότια Αφρική θα αναπτύξει τα επιχειρήματά της στις 10πμ με 1μμ. Αύριο τον λόγο θα έχει το Ισραήλ που θα προσπαθήσει να αντικρούσει τις κατηγορίες.

Την προσφυγή της Νότιας Αφρικής υποστηρίζουν:

  • Ο Οργανισμός Ισλαμικών Χωρών
  • Μαλαισία
  • Τουρκία
  • Ιορδανία
  • Βολιβία
  • Μαλδίβες
  • Ναμίμπια
  • Πακιστάν
  • Κολομβία
  • Βέλγιο

Εκτός από τα παραπάνω κράτη την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στηρίζουν ανθρωπιστικές οργανώσεις και διεθνείς προσωπικότητες. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε επίσης την προσφυγή ως θετικό βήμα.

Η 84σέλιδη προσφυγή της Νότιας Αφρικής αναφέρει ότι το Ισραήλ παραβίασε τη Σύμβαση του 1948 για τη Γενοκτονία, η οποία καταρτίστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Νότια Αφρική έχουν υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία, η οποία παρέχει στο Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών -το ανώτατο νομικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών- δικαιοδοσία να αποφαίνεται επί των διαφορών σχετικά με τη συνθήκη.

Όλα τα κράτη που υπέγραψαν τη σύμβαση υποχρεούνται να μην διαπράττουν γενοκτονία και επίσης να την αποτρέπουν και να την τιμωρούν. Η συνθήκη ορίζει τη γενοκτονία ως «πράξεις που διαπράττονται με σκοπό την ολική ή μερική καταστροφή μιας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας».

Το Ισραήλ θα υπερασπιστεί τον εαυτό του στη Χάγη την Παρασκευή και κατακεραύνωσε τη Νότια Αφρική, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση της χώρας ότι είναι «εγκληματικά συνυπεύθυνη» για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι διεθνείς νομικές υποθέσεις δεν είναι ποτέ απλές και οι διαδικασίες μπορεί να διαρκέσουν χρόνια. Για παράδειγμα, το ΔΔΔ εξακολουθεί να συζητά την υπόθεση της Γκάμπια κατά της Μιανμάρ από το 2019.

Ενώ οι όποιες αποφάσεις του ΔΔΔ μπορεί να έχουν μικρή σημασία για τον ίδιο τον πόλεμο, μια απόφαση υπέρ της Νότιας Αφρικής και των Παλαιστινίων θα ασκήσει πίεση στο Ισραήλ και κυρίως στους συμμάχους του όπως οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.

07:17 Υπουργείο Δικαιοσύνης Ισραήλ: Το Διεθνές Δικαστήριο δεν θα αποφασίσει για κατάπαυση – Πιθανά τα ασφαλιστικά μέτρα

Αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσαν στη Haaretz ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν αναμένεται να ζητήσει κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, αν και θα μπορούσε να εκδώσει ασφαλιστικά μέτρα κατά του Ισραήλ.

Οι νομικοί εξήγησαν ότι στις ακροάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής στη Χάγη, όπου θα εκδικαστεί η κατηγορία για γενοκτονία κατά του Ισραήλ για τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, το δικαστήριο μπορεί να δώσει εντολή στο Ισραήλ να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα, να καθιερώσει μια ανεξάρτητη έρευνα ή να επιτρέψει στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα.

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης πρόσθεσαν ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα το δικαστήριο να συμφωνήσει με τα αιτήματα της Νότιας Αφρικής και να εκδώσει κάποιο είδος ασφαλιστικών μέτρων κατά του Ισραήλ.

07:10 Ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου επισκέπτεται τον Λίβανο

Ο Άμος Χόχσταϊν, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θα συναντηθεί σήμερα με αξιωματούχους του Λιβάνου στην Βηρυτό σε μια προσπάθεια να «αποκατασταθεί η ηρεμία», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση που εξαπλώνεται στον Λίβανο και συνεχίζουν να εξαντλούν όλες τις διπλωματικές επιλογές για να δουν τους Ισραηλινούς και Λιβανέζους πολίτες να επιστρέφουν στα σπίτια τους και να ζουν με ασφάλεια και σταθερότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι διασυνοριακές συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο θα κλιμακωθούν σε ολοκληρωτικό πόλεμο, ιδίως μετά τη δολοφονία από το Ισραήλ κορυφαίων στρατιωτικών διοικητών της Χεζμπολάχ με τη χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους αυτή την εβδομάδα.

07:05 Επτά νεκροί και πολλοί τραυματίες από επίθεση σε σπίτι στη Χαν Γιουνίς

Το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Wafa, μετέδωσε ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε κατοικία στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

Τοπικές πηγές δήλωσαν στο Wafa ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν γυναίκες και παιδιά.

06:52 Η Χαμάς «ούτε ηττήθηκε ούτε καταστράφηκε» στη βόρεια Γάζα

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βιντεοσκοπημένο υλικό ως απόδειξη ότι οι μαχητές της αντιμετωπίζουν τις ισραηλινές δυνάμεις στη βόρεια Γάζα και δήλωσε ότι εξακολουθεί να διαθέτει ένα «ισχυρό και συνεκτικό δίκτυο διοίκησης και ελέγχου στη Λωρίδα της Γάζας», δηλώνουν παρατηρητήρια πολέμου.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP) δήλωσαν ότι η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες συνεχίζουν να επιτίθενται στις ισραηλινές δυνάμεις «παρά το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε στις 6 Ιανουαρίου ότι είχε «διαλύσει» τα 12 τάγματα της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας».

Ωστόσο, οι «στρατιωτικές δυνάμεις της Χαμάς δεν έχουν ούτε ηττηθεί ούτε καταστραφεί αυτή τη στιγμή», ανέφεραν το ISW και το CTP στην τελευταία τους αξιολόγηση για το πεδίο μάχης.

Παλαιστίνιοι μαχητές από τρεις άλλες ένοπλες ομάδες συνέχισαν να επιτίθενται στις ισραηλινές δυνάμεις στην κεντρική Γάζα την Τετάρτη και μάχες συνεχίζονταν στο νότιο Χαν Γιουνίς.

Δεν υπήρξαν αναφορές για ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ από τη Γάζα την Τετάρτη, ενώ στον νότιο Λίβανο η Χεζμπολάχ και άλλοι μαχητές πραγματοποίησαν δύο επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με τις αμερικανικές δεξαμενές σκέψης.

06:45 Σε απάντηση στο ψήφισμα του ΟΗΕ, οι Χούθι κατηγορούν τις ΗΠΑ, το Ισραήλ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου στη Γάζα

Ο επικεφαλής της ανώτατης επαναστατικής επιτροπής των Χούθι της Υεμένης απάντησε στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει τις επιθέσεις των ανταρτών κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» υποστηρίζοντας τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει «να σταματήσει αμέσως όλες τις επιθέσεις που εμποδίζουν τη ζωή και τη συνέχειά της στη Γάζα» και δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα εκατομμύρια των Παλαιστινίων στη Γάζα θα απελευθερωθούν από την «ισραηλινοαμερικανική πολιορκία» της περιοχής.

Η στρατιωτική πολιορκία του Ισραήλ είναι ένα «θανατηφόρο όπλο» που έχει μετατρέψει το παλαιστινιακό έδαφος στη «μεγαλύτερη φυλακή στην οποία ασκείται συλλογική εγκληματική τιμωρία», δήλωσε ο al-Houthi.

«Αυτό που κάνουν οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης εντάσσεται στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας», είπε.

«Η απόφαση που ελήφθη σχετικά με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ένα πολιτικό παιχνίδι και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

Προς υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα, οι Χούθι έχουν εξαπολύσει πολυάριθμες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, τα οποία, όπως λένε, εμπλέκονται με το Ισραήλ.

06:33 Ολοκληρώνεται η περιοδεία Μπλίνκεν χωρίς ορατό αποτέλεσμα – Απορρίπτει η Χαμάς την πρόταση του Κατάρ για «εξορία» των ηγετών της από τη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ. Ολοκληρώνεται η περιοδεία του Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή χωρίς να διαφαίνεται για ακόμα μία φορά κάποιο παράθυρο για τερματισμό της σύγκρουσης.

Οι συνομιλίες έχουν παγώσει μετά και τη δολοφονία του διοικητή της Χαμάς Σάλεχ Αρούρι στον Λίβανο, με το Κατάρ να επανέρχεται με πρόταση που περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων και την εξορία για την ηγεσία της Χαμάς από τη Γάζα, κάτι που η παλαιστινιακή οργάνωση απορρίπτει.

Τα φώτα στρέφονται σήμερα στην έναρξη του Διεθνούς Δικαστηρίου που συζητά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ για γεονοκτονία.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

«Κλείνουν» τα πρώτα φιλικά στον Άρη

Οι κιτρινόμαυροι αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να ανακοινώσουν τρία ή τέσσερα παιχνίδια προετοιμασίας, που θα διεξαχθούν στην Ολλανδία, κατά το διάστημα του βασικού σταδίου της προετοιμασίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024