Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Προς ομαλοποίηση βαίνουν οι σχέσεις με την Αίγυπτο σύμφωνα με ιρανικό μέσο, το αντίθετο διαφαίνεται

Ιράν: Προς ομαλοποίηση βαίνουν οι σχέσεις με την Αίγυπτο σύμφωνα με ιρανικό μέσο, το αντίθετο διαφαίνεται

Μέσα από αρθρογραφία στο ημιεπίσημο πρακτορείο Mehr, το Ιράν καλεί την Αίγυπτο σε συμφιλίωση υπέρ των Παλαιστινίων, με πολλά «καρφιά» και αναφορές στην φιλοδυτική γραμμή της χώρας.

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν κάποιες ειδήσεις, που επικαλούνται Αιγύπτιο αξιωματούχο, σχετικά με την επικείμενη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τεχεράνης και Καΐρου. Αυτό συμβαίνει αμέσως – σύμφωνα με το Mehr – μετά το τηλεφώνημα που δέχθηκε ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι από τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος τον συνεχάρη για την επανεκλογή του για μια νέα θητεία στο αξίωμα.

Για την ιστορία, o προερχόμενος από τον στρατό πρόεδρος Σίσι εξελέγη μόλις με το 89,6% των ψήφων και 39 εκατ. ψήφους ποσοστό πολύ μακριά από το …97% και 21 εκατ. ψήφους που είχε πάρει το 2018. Τότε ο βασικός υποψήφιος Μουσταφά Μούσα είχε δηλώσει πως θα ψήφιζε Σίσι, αλλά κατέβηκε για την γιορτή της Δημοκρατίας.

Η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν υλοποιηθεί μετά από την υποδοχή του έκπτωτου Σάχη Παχλαβί του Ιράν από την Αίγυπτο το 1980

Η έλλειψη διπλωματικών δεσμών μεταξύ του Ιράν και της Αιγύπτου, των πιο κρίσιμων στο είδος τους, εμπόδισε τους δύο σημαντικούς περιφερειακούς παράγοντες να επωφεληθούν από τις αμοιβαίες σχέσεις. Η τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα και τον Λίβανο, μαζί με τα εθνικά και περιφερειακά συμφέροντα και των δύο χωρών, έχει αυξήσει τη σημασία και την αμεσότητα της εγκαθίδρυσης αυτής της σχέσης.

Στόχος του Ιράν είναι να ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με όλες τις αραβικές χώρες, ώστε να δράσει εναντίον του Ισραήλ, με το οποίο βρίσκονται σε ανοιχτό και ακήρυχτο πόλεμο.

Το Ιράν επιθυμεί αποκατάσταση των σχέσεων με την Αίγυπτο ώστε να ενισχύσει τις Παλαιστινιακές οργανώσεις

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, Παλαιστινιακές ομάδες, όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, εμπλέκονται σήμερα στην πιο έντονη σύγκρουση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή ιστορία. Πρόκειται για μια κρίσιμη κατάσταση και για τα δύο μέρη, καθώς κάθε επιτυχία σε αυτή τη σύγκρουση θα επηρεάσει σημαντικά ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Ως εκ τούτου, και οι δύο πλευρές εργάζονται για να ξεπεράσουν την αντίθεση της άλλης.

Η αντίσταση κάθε πλευράς στη σύγκρουση θα είναι καθοριστική για τον καθορισμό της έκβασης. Αυτός «είναι ο λόγος για τον οποίο τα δυτικά έθνη ανταγωνίζονται να υποστηρίξουν το σιωνιστικό καθεστώς από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα» όπως υποστηρίζει το Mehr.

Για παράδειγμα, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας ήταν οι πρώτοι υποστηρικτές που επισκέφθηκαν το Τελ Αβίβ αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Έκτοτε, η δυτική πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη προς το ισραηλινό καθεστώς συνεχίστηκε.

Ωστόσο, οι απροσδόκητες αποτυχίες του ισραηλινού στρατού και οι παγκόσμιες δημόσιες αντιδράσεις έθεσαν αυτές τις χώρες σε αμφιβολία για την ακλόνητη υποστήριξη των ισραηλινών επιθέσεων. Η επιχείρηση είναι τόσο έντονη που το Ισραήλ εισήγαγε δύο φορές νέα πυρομαχικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά το γεγονός ότι διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο.

Οι σημαίες των δύο χωρών όπως παρουσιάζονται στο ρεπορτάζ.

To ρεπορτάζ του ημιεπίσημου πρακτορείου «μαρτυρά» την στρατηγική του Ιράν

Σύμφωνα πάντα με την Ιρανική ανάλυση« Η Χαμάς, από την άλλη πλευρά, έχει πολύ λιγότερη πρόσβαση σε όπλα και πυρομαχικά. Η Γάζα δέχεται ολονύκτιους βομβαρδισμούς από τις ισραηλινές δυνάμεις. Πόσο καιρό μπορούν να κρατήσουν αυτά τα λίγα πυρομαχικά; Σε αυτό το σημείο, η πρόσβαση της Γάζας στον έξω κόσμο είναι σχεδόν κλειστή και ακόμη και τα τρόφιμα και τα φάρμακα δεν μπορούν να εισέλθουν εύκολα στον θύλακα.

»Το καθεστώς του Ισραήλ έχει περικυκλώσει τη Λωρίδα, και ο μόνος εναπομείνας τρόπος σύνδεσης της Γάζας με τον έξω κόσμο είναι μέσω της Αιγύπτου. Η έλλειψη επαφής μεταξύ του Ιράν και της Αιγύπτου έχει καταστήσει δύσκολη τη σχέση μεταξύ του Ιράν και των παλαιστινιακών οργανώσεων.

Στην παρούσα κατάσταση, εάν αποκατασταθεί η σχέση μεταξύ του Ιράν και της Αιγύπτου, το ηθικό των Παλαιστινίων μαχητών θα αναπτερωθεί. Αντίθετα, η εξέλιξη αυτή θα τρομοκρατήσει τους Ισραηλινούς αξιωματούχους και θα υπονομεύσει σοβαρά τη θέλησή τους να συνεχίσουν την εισβολή στη Γάζα».

Πώς να κατηγορήσετε την Αίγυπτο, τείνοντας χέρι φιλίας προς αυτήν

Το δημοσίευμα απευθυνόμενο στο μουσουλμανικό στοιχείο που δεν δέχεται πως δεν μπορεί να διαδηλώσει εναντίον του Ισραήλ και φοβάται τον Σίσι (σ.σ. όπως οι Ιρανοί αντίστοιχα φοβούνται την ηγεσία τους), αναφέρει πως «η αποκατάσταση των σχέσεων Ιράν-Αιγύπτου στην παρούσα κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά την ισορροπία δυνάμεων υπέρ της Αντίστασης. Κατά συνέπεια, αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο ως αποτέλεσμα του πολέμου. Ως εκ τούτου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε χώρες όπως το Ιράν και η Αίγυπτος, αναμένεται να κατανοήσουν τη σημασία αυτού του ζητήματος και τη χρονική του ευαισθησία και να ενεργήσουν ανάλογα με τη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα του».

Το άρθρο τελειώνει με την επισήμανση πως η Αίγυπτος δεν θα ήθελε να δει την επάνοδο της Μουσουλμανικής Αδερφότητας, ειδικά στη γειτονική Γάζα μέσω της Χαμάς. Ο Σίσι ως στρατιωτικός/υπ.Άμυνας της εμπιστοσύνης του Μόρσι, «έριξε» τον Μόρσι από την θέση του Προέδρου, προέβη σε χιλιάδες συλλήψεις μελών και δεκάδων ηγετών της Μουσουλμανικής Αδερφότητας που στήριζε τον έκπτωτο πρόεδρο, χαρακτηρίζοντάς τους ως τρομοκράτες.

Εντός του άρθρου αναφέρεται ακόμα ένα «καρφί», πως η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν υλοποιηθεί μετά από την υποδοχή του έκπτωτου Σάχη Παχλαβί του Ιράν από την Αίγυπτο το 1980 και την αναγνώριση του Ισραήλ από την Αίγυπτο.

Must in

Ολυμπιακός: Στην Ελλάδα ο Μενσά (vid)

Ο Γκανέζος σέντερ ήρθε στην Ελλάδα για να ενσωματωθεί στις προπονήσεις του Ολυμπιακού και να τεθεί στη διάθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο