Ισραηλινά ΜΜΕ: Συζητάται πρόταση ανταλλαγής όλων των ομήρων, με την εξορία ηγετών της Χαμάς
Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αναφέρεται από το Κανάλι 13 και τους Times of Israel ότι θα συζητήσει συμφωνία του Κατάρ για την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την εξορία των ηγετών της Χαμάς.
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας: Χτύπησε τη γυναίκα του και την έσερνε με το αυτοκίνητο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ εξέτασε την Τετάρτη μια νέα πρόταση του Κατάρ για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές ΜΜΕ, ανάμεσά τους τα ισραηλινά Κανάλια 12 και 13 και τους Times of Israel.
Η προσφορά φέρεται να υπερβαίνει την προσωρινή εκεχειρία, παρέχοντας έναν οδικό χάρτη για τον πλήρη τερματισμό του πολέμου που περιλαμβάνει την εξορία των ηγετών της Χαμάς και την απόσυρση των στρατευμάτων του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.
Θεωρείται αρκετά πιθανό να ασκείται μεγάλη παρασκηνιακή πίεση στο Ισραήλ να τερματίσει τις επιχειρήσεις και στην Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους, χωρίς άλλα ανταλλάγματα πλην του τερματισμού του πολέμου
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των καναλιών 12 και 13, του Ynet και άλλων μέσων, η «προκαταρκτική πρόταση της Ντόχα» θα έβλεπε το Ισραήλ να επιτρέπει στους ηγέτες της Χαμάς να εγκαταλείψουν τη Γάζα με αντάλλαγμα τη σταδιακή απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων αιχμαλώτων, καθώς και την ολοκλήρωση της επίθεσης των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.
Παρότι το Κατάρ έκανε προτάσεις με την σύμφωνη γνώμη της Χαμάς, εδώ πήρε δική του πρωτοβουλία για τον τερματισμό του πολέμου
Ισραηλινοί κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι «ο ισραηλινός στρατός δεν θα σταματήσει να πολεμά μέχρι να τερματίσει την κυριαρχία της τρομοκρατικής ομάδας στη Γάζα». Αντίστοιχα οι παλαιστινιακές οργανώσεις δεν προτίθεται να καταθέσουν τα όπλα εύκολα, ενώ ειδικά η Χαμάς που έχει τον πολυπληθέστερο στρατό ανταρτών, αρνείται να παραδώσει και να φύει από την Γάζα.
Το αραβικό Sky News μετέδωσε ότι σε απάντηση της πρότασης του Κατάρ, η Χαμάς ζητούσε την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων σε αντάλλαγμα για τους ομήρους και δεν θα δεχόταν μια συμφωνία που δεν θα της επέτρεπε να συνεχίσει να κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας -όπου κυβερνά από το 2007- καθώς και να εγγυάται τον πλήρη τερματισμό των μαχών. Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, έχει δηλώσει επίσης πως «οι υπόλοιποι όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι, μονάχα αν απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι από τις Ισραηλινές φυλακές».
Η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες λειτουργούν ως διαμεσολαβητές μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς σε εβδομάδες διακοπτόμενων συνομιλιών για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση περισσότερων ισραηλινών ομήρων. Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε στο Associated Press ότι ισραηλινή αντιπροσωπεία προσγειώθηκε στο Κάιρο νωρίτερα την Τετάρτη για νέο γύρο συνομιλιών με την Αίγυπτο σχετικά με μια πιθανή συμφωνία.
Τα υπόλοιπα δεδομένα
Σύμφωνα με την al-Akhbar, μια εφημερίδα υπέρ της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, ο υπουργός Πληροφοριών της Αιγύπτου Αμπάς Καμέλ βρίσκεται σε επαφή με τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ για μια συμφωνία, προτρέποντάς τους να στείλουν αντιπροσώπους στο Κάιρο για συζητήσεις.
Σε ενημέρωση που έκανε την Τετάρτη, ο υπουργός πολεμικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ τόνισε ότι προτεραιότητα της συνεχιζόμενης εκστρατείας είναι η επιστροφή των αιχμαλώτων.
«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η επιστροφή των ομήρων. Έχει προτεραιότητα έναντι όλων των στοιχείων της μάχης», είπε. «Στους ομήρους, αν με ακούτε, θέλω να ξέρετε ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας φέρουμε πίσω στους αγαπημένους σας».
Ερωτηθείς σχετικά με προτεινόμενες συμφωνίες Κατάρ και Αιγύπτου, ο Gantz είπε: «Έχω ακούσει κάθε είδους φήμες για συμφωνίες, αλλά πάντα υπάρχει κίνηση και δραστηριότητα και μόλις υπάρξει κάτι έτοιμο θα σας ενημερώσουμε». Θεωρείται αρκετά πιθανό να ασκείται μεγάλη παρασκηνιακή πίεση στο Ισραήλ να τερματίσει τις επιχειρήσεις και στην Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους, χωρίς άλλα ανταλλάγματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις